Bombardiere strategice?

India este o tara mereu surprinzatoare din foarte multe puncte de vedere, dotarea cu echipamente militare fiind doar unul dintre ele. Pe langa amalgamul de tehnica de lupta aflat la dispozitia fortelor armate indiene (aeriene, terestre si navale), avand diverse tari furnizoare, provenite din epoci de multe apuse, mai avem si industria militara autohtona care face ce face si prea mare lucru nu-i iese, desi pe anumite paliere sunt facuti pasi hotarati inainte: submarine clasice si mai ales nucleare, rachete balistice si ar mai cateva domenii unde indienii se misca mai cu talent decat, sa spunem, in domeniul tancurilor sau al avioanelor de lupta.

In acest context, fostul sef al fortelor aeriene indiene, maresalul aerului Arup Raha, informeaza publicul ca India are in vedere achizitia de bombardiere strategice. De unde?! Pai aici lucrurile sunt simple, astfel de aparate fiind construite (si aflandu-se in dotarea) a doar trei tari: Statele Unite (Boeing B 52, Rockwell (acum parte a Boeing) B-1 Lancer si B-2 Spirit al celor de la Northrop Grumman), Rusia (Tu 160, Tu 95 si Tu 22M) si China cu clona sa modernizata (la origine un Tupolev Tu 16 construit local sub licenta) Xian H-6.

Din motive cu totul evidente, niciuna dintre cele trei tari nu a exportat vreodata bombardiere strategice, cu exceptia URSS catre China, dar de atunci incoace nimeni n-a vandut nimanui, nu ca ar fi existat clienti pe lista de asteptare, precum in cazul F 22 Raptor.

Cu toate acestea, conform generalului indian, New Delhi se gandeste sa cumpere din Rusia bombardiere strategice Tupolev Tu 160M.

Indienii numara pe degete si le-a iesit ca fortele aeriene indiene sunt a patra cea mai mare forta aeriana din lume si cum primele trei (SUA, Rusia si China) detin astfel de acareturi nu se face ca tocmai indienii sa nu aiba. Mai constata militarii  indieni ca un bombardier strategic este foarte util in aviatia militara datorita capacitatii foarte mari de incarcare, razei enorme la care se adauga si faptul ca aceste aparate pot folosi, evident, si incarcaturi de lupta termonucleare.

Spre deosebire de rachetele balistice (India inca nu detine o racheta balistica intercontinentala) care sunt de unica folosinta, bombardierele sunt mult mai versatile, pot fi intoarse din drum, li se poate schimba tinta si pot fi folosite si in conflicte de mai joasa intensitate, cum ar fi ciocnirile banale cu pakistanezii, dar in acelasi timp pot da dureri de cap si bazelor navale chineze care s-ar putea pripasi pe langa India.

Prin anii “70, India  avut o oferta din URSS pentru Tu 22, dar pe care atunci a refuzat-o, dar acum China se pregateste sa-si etalaze noul bombardier strategic stealth – H 20, aeronava care ar avea o raza de 12 mii de km si o incarcatura de lupta masiva de 45 tone, la o masa maxima la decolare de 200 de tone.

Asadar miza creste, insa aici nu discutam neaaparat daca India chiar are nevoie de un astfel de aparat extrem de scump ci daca, in actualul context, Rusia va avea curajul sa vanda indienilor Tu 160M, tinand cont de faptul ca Moscova are mare nevoie de prietenia Beijingului si de aici incolo ar trebui India sa se gandeasca serios daca se mai poate baza pe Rusia sau dimpotriva Moscova va deveni in timp doar un satelit cu arme nucleare al Chinei.

In acelasi timp, strict dpdv punct de vedere militar, se pune intrebarea daca Tu 160M indian (un aparat batraior si fara carateristici de vizibilitate redusa pentru radare), ar avea cum sa strabata distanta enorma dintre granita indiano-chineza pana in interiorul teritoriului chinez pentru a putea lovi ceva tinte interesante, pentru ca in Tibet ce sa loveasca? Dar de la granita comuna pana la zonele industriale chinezesti sunt suficienti de multi km de spatiu aerian controlat de China (in jur de 2500km) iar traversarea acestuia s-ar putea dovedi extrem de dificila.

Deocamdata, cel putin discutia despre bombardiere strategice nu pare a fi chiar una foarte serioasa, mai ales daca tinem cont de sumele foarte mari necesare, de situatia geopolitica actuala si de eficienta acestora in armia hindusa.

GeorgeGMT

14 comentarii:

 1. Dusmanii potentiali sunt China si Pakistan cu care au granita terestra.
  Dar daca se gandesc sa combata viitoarele carrier group chinezesti sau sa le atace dinspre mare tintele de pe coasta face sens.
  Tu 22M3 care e un fel de jumatate de Tu 160 parca pentru asa ceva a fost proiectat…

  1
 2. „acum China se pregateste sa-si etalaze noul bombardier strategic stealth – H 20, aeronava care ar avea o raza de 12 mii de km si o incarcatura de lupta masiva de 45 tone, la o masa maxima la decolare de 200 de tone.”

  Ceva stiri noi despre asta ??

 3. Probabil nu vor primi nimic si probabil unii de pe acolo vor mai cheltui câteva miliarde pe studi ,proiecte si alte proiecte.

  1
  • Tinta Indiei este America care sa atace cu o contra-oferta. Rusia va accepta oferta Indiei care este simbolica si este o declaratie de putere, care nu schimba nimic in fapt nimic China nu se va deranja, un raspuns negativ ar arunca India in bratele Americi.

 4. Indienii au cateva particularitati insa parca suna cunoscut de undeva:
  1. pana sa se realizeze achizitia propriuzisa, procesul dureaza infinit de mult, se razgandesc de cateva ori pana iau o decizie care cel mai adesea nu este cea ideala
  2. mai intotdeuna exsiat suspiciuni de coruptie
  3. pare ca nu exista un concept unitar in tipul de echipamente si/sau sisteme de lupta, rezultatul fiind un amalgam care duce laa costuri de operare mari
  4. vor offset, vor transfer de tehnologie insa mai tot ce fac sufera fie datorita calitatii, ori a managementului defectuos, ori datorita lipsei industriei pe orizontala, etc

  10
 5. Câmpurile petroliere, rafinăriile şi exploatările de gaze din Xinjiang. Iar una din rutele secundare de alimentare cu petrol, cea care vine de la arabi, trece pe sub nasul lor.

  2
 6. Nonsens de la un capăt la celălalt. Și dacă ar cumpăra TU160 nu le folosește la nimic. până și rușii în conflictul din Ucraina le utilizează pe post de platforme de lansare din adâncul teritoriului lor, adică câteva sute de km de granița. Penetrare în spațiul aerian chinez sau pakistanez cu un asemenea autobuz e exclusă. Chinezii au N+1 modele de sisteme antiaeriene cumpărate și produse intern, Pakistan iară nu stă rău. Aduse în zona de graniță pot lucra liniștit la cel puțin 50km în spațiul aerian indian.
  În cel mai bun caz pot pune Brahmos pe ele sau ceva echivalent și utilizare ca la rusi.

  3
 7. Eu credeam ca Hindusii folosesc elefantii aia de la parade pe post de bombardier. Deschid urechile si take off.

  3
 8. Foarte putin probabil sa se intample, din motiv de embargo. Si chiar daca s-ar intampla, ma indoiesc ca rusii mai pot produce ceva adus la zi pe motiv de lipsa de bunatati din vest. Ma indoiesc ca i-ar ajuta China pe rusi cu asa ceva, mai ales ca ei ar fi tinta principala.
  Mai curand e un raspuns destul de stangaci la modernizarea F 15 paki care tocmai a fost aprobata la Washington

 9. Dragut …nu vor putea sa achizitioneze ca toarsu dancu a si comandat 5 bucati cu de toate …de la un tovaras si preten .
  Sa puna ceva sub iron dom …cu decolare de pe submarine si corvete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *