Care este situatia Patriotului in Polonia…

Textul original din Polityka.pl

Polonia le dă un ultimatum americanilor în dosarul Patriot

 

Am început un joc feroce cu americanii care s-ar putea termina cu eșecul celui mai mare program de înzestrare a armatei

 

Polonia amenință Guvernul SUA cu anularea negocierilor pentru achiziționarea sistemului de apărare aeriană „Wisla Patriot”. Mesajul a fost inclus într-o scrisoare oficială semnată de ministrul adjunct al Apărării, Bartosz Kownacki, transmisă pe 12 iulie 2017 șefului Defense Cooperation Agency DSCA – Agenția pentru Cooperare în Apărare. Scrisoarea a ajuns, de asemenea, la Ann Cataldo, secretar adjunct pentru Apărare, Export și Cooperare, și la Beth McCormick, director pe probleme de tehnologia apărării la Pentagon. Toți cei trei oficiali sunt în funcție de patru ani, cunosc bine programul polonez Wisla și au avut întâlniri repetate cu reprezentanți ai actualului și ai fostului Guvern de la Varșovia. Pentru toți aceștia, mesajul Poloniei a fost șocant.

Un paragraf al scrisorii, subliniat cu caractere îngroșate, spune că „transferul celor 12 tehnologii marcate drept necesare potrivit legislației poloneze, are un impact esențial asupra semnării Scrisorii de Ofertă și Acceptare  (LOA) de  către Guvernul Republicii Polonia. Neîndeplinirea acestui angajament va avea ca efect respingerea ofertei privind offset-ul, care va atrage la rândul său oprirea procedurilor pentru obținerea sistemului Wisla Patriot.

În continuare, Bartosz Kownacki solicită SUA “un răspuns cât mai curând posibil”.

 

Vizita lui Trump nu a ajutat

Offset-ul și aceste pretenții privind transferul de tehnologie includ componentele cheie ale viitorului sistem de apărare aeriană pe care Polonia plănuiește să îl cumpere de la americani – și în același timp cele mai moderne componente, unele dintre ele inexistente în prezent. Kownacki cere transferul parțial al tehnologiei sistemului de comandă IBCS de la Northtrop Grumman, interceptorul PAC-3 MSE al Lockheed Martin, lansatorul de la Raytheon și Lockheed Martin și programul de management al Raytheon.

În al doilea stagiu, Ministerul Apărării dorește ca celelalte 12 așa-numite cerințe critice de offset (secrete), inclusiv „despre radarul de 360 de grade AESA GaN și rachetele SkyCeptor”, sugerând transferul în Polonia  al întregii producții al stației de radiolocare. Înainte, oficiali americani au protestat spunând că transferul tehnologiei pentru rachetele PAC-3 MSE nu era posibil. În acest moment, este sub semnul întrebării și exportul software-ului sistemului inovator IBCS. Acum reiese că, fără acestea, nu va exista niciun contract.

Dar chiar la începutul lunii iulie, Ministerul Apărării și însuși ministrul Antoni Macierewicz susțineau că au obținut acordul americanilor pentru a cumpăra „baterii de rachete Patriot de ultimă generație, aceleași pe care le utilizează și Armata SUA”. De fapt, ministrul a dat asigurări că Polonia va fi dotată cu tehnologie ultramodernă și că Statele Unite ar fi obligate să furnizeze aceste echipamente. Macierewicz a explicat astfel conținutul „declarației de intenții” non-angajante a Președintelui Donald Trump, făcută cu ocazia vizitei la Varșovia.

În săptămânile care au urmat, ministrul a tot repetat ce victorie uriașă a repurtat împreună cu asociații săi.  În același timp, cabinetul ministrului Kownacki redacta scrisoarea către SUA. Ea a fost trimisă oficial la o săptămână după vizita lui Donald Trump. Conținutul ei confirmă opiniile multor experți în proceduri legate de achiziția de armament potrivit cărora Macierewicz a numit „declarație politică de mare succes” o chestiune care nu a avut niciun impact formal asupra planului de achiziție a sistemului Patriot de către Polonia. Ori Bartosz Kownacki cere în scrisoarea adresată americanilor exact acest lucru, garanții de offset și transfer tehnologic.

Doar în scrisoarea lui Kownacki se cere „abolirea restricțiilor la export pentru tehnologia sistemului Patriot”. Prin aceasta se dorește abilitarea „companiilor americane de a obține aprobările și de a transfera sau pune la dispoziție întreaga tehnologie” solicitată de Polonia în cadrul acordului de offset. Ministrul adjunct își bazează cererile pe rezultatul „discuțiilor dintre ministrul Macierewicz și președintele american Donald Trump”, pe conversația secretarului adjunct pentru forțe terestre Ann Cataldo și pe declarația de intenție anunțată pe 6 iulie la Varșovia.

Interesant este că în programul official al vizitei lui Trump în Polonia nu a existat vreo conversație face-to-face cu  Macierewicz. Este posibil să fi existat o consultare deficitară asupra textului declarației  – pregătită de departamentul lui Macierewicz – cu departamentul operațional al lui Kownacki și cu Pentagonul, care presează pentru programul Wisla.

Desigur, trebuie să știți că americanii fac și ei jocul lor și că probabil doresc să ne vândă cât mai mult armament, cu transfer minim de tehnologie. Totuși, cei doi ani de negocieri interguvernamentale și negocieri cu Raytheon, contractorul șef, au convins SUA că Polonia are așteptări mai mari decât alte state precum România sau Suedia. Că Polonia vrea ca, în schimbul unei cheltuieli uriașe, de miliarde de dolari, să beneficieze de saltul tehnologic.

 

Polonia riscă totul pentru a-și atinge scopul 

SUA au dovedit că își doresc să meargă mână-n mână cu Polonia – au acceptat, de pildă, să pună la dispoziție elemente ale sistemului de comandă IBCS în paralel cu introducerea armamentului pe piața locală.

Raytheon și-a convins partenerul israelian Rafael să împărtășească tehnologia SkyCeptor. Cel puțin așa au sunat declarațiile publice. Scrisoarea lui Kownacki pare să arate că Polonia se îndoiește de sinceritate acestor anunțuri și cere, prin urmare, garanții Guvernului SUA.

Iar acest lucru provoacă SUA o alergie. Guvernul, care vinde echipament militar prin procedură FMS (Foreign Military Sales), nu are nimic de-a face cu acordurile de offset cu furnizorii, așa că nu le poate garanta. De asemenea, chestiunea furnizării către Polonia de sisteme de rachete de ultimă generație, radare și sisteme de comandă pentru câmpul de luptă se află în sfera de protecție a intereselor cheie ale SUA pentru că America își consolidează poziția în lume pe seama poziției dominante în zona armamentului. Și nu se pune problema dacă SUA au încredere în aliatul lor apropiat Polonia, ci pur și simplu vinde produse de tehnologie înaltă în loc să își vândă secretele.

Polonia este dispusă să riște totul pentru a-și îndeplini scopul, ceea ce poate avea ca efect eșecul întregului program Wisla, care se derulează deja de 10 ani. Acest lucru ar fi o pieredere inimaginabilă nu atât pentru imaginea Ministerului Apărării cât pentru capabilitățile și viitorul forțelor armate. Polonia este lipstiă de apărare împotriva atacurilor cu rachete balistice. Sistemul Wisla era gândit să ofere armatei capabilități de apărare de bază și să confere industriei tehnologia necesară pentru a construi straturile inferioare ale sistemului de apărare aeriană.

Reconcilierea capabilităților militare și modernizarea industriei este întotdeauna o dilemă. Unele țări precum România au acceptat faptul că pentru a obține rapid capacitățile trebuie să cumpere sistemul de pe raft, fără offset. Altele, precum Germania, investesc în construirea unui sistem inovator cu ajutorul altui furnizor. Polonia le-a vrut pe amândouă, de aici propunerea pentru o înțelegere în două etape: actualele baterii Patriot imediat și apoi, „propriul sistem mult visat”. Actuala luare de poziție a Ministerului Apărării pare să sugereze că Polonia poate să rămână fără nimic.

Scrisoarea nu este secretizată și a fost scrisă în poloneză. O notă de subsol precizează că aceasta a fost redactată la Biroul pentru Acorduri de Offset al Ministerului Apărării.

 

RoMilitary

Astea-s opiniile mele si numai ale mele:

1- Polonia nu da niciun ultimatum SUA pe motiv ca alternativa n-are. Polacii n-au nici ei mai multa incredere in europenii decat avem noi, ba as spune ca au chiar mai putina;

2- Negocieaza si ei dur. Daca cu Airbus au avut practic un contract semnat si mai apoi au dat inapoi in favoarea Sikorski, cu al sau S 70, nu-i vad cum ar cumpara SAMP/T de la franco-italieni, buni amici cu ivanii din estul polacilor;

3- In caz de tensiuni – nu mai spun de conflict – pun polonezii baza pe Franta si Italia, pot francezii sa umple, asa la repezeala, cateva Herculesuri cu Aster 15/30 si sa le trimita Varsoviei in cateva zile?

4- Pe de alta parte – desi sunt un mare fan al transferului de tehnologie si a productiei locale – ce anume din sistemul Patriot poate fi rentabil sa integreze Polonia. Ar renta, pentru cateva baterii, sa plateasca o suma mai mare? Poate ca da, depinde insa ce anume ar fi de acord americanii sa le transfere. Radarul? Nu prea cred. Sistemul de ghidare? Putin probabil, chiar polacii recunosc in scrisoarea de mai sus ca sunt cateva tehnologii interzise la export…

5- Iar pe de alta parte daca americanii le dau cu flit si nu sunt de acord cu ce vor polonezii, ce vor face acestia? Pentru ca ultimatumul inseamna ca ori la bal ori…cumpara din alta parte si, cum se arata acum treaba, nu prea au de unde din alta parte;

Asadar ultimatum sau doar o incercare copilareasca de a pune presiune pe Washington? Si turcii au cerut luna si soarele si pana la urma s-au pricopsit cu S 400, polonezii chiar nu au aceasta optiune.

GeorgeGMT

46 Comments:

 1. Probabil pana la urma polonezii vor ceda insa mie imi place enorm atitudinea lor.
  Au vointa, investesc bani in armata lor si chiar vreau sa fie un pilon militar al NATO in regiune. Arata ca un animal incoltit care ar face orice…
  Romania in schimb aceasi atitudine… acelasi „lasa ba ca merge asa”. Lalaiala, minciuni. Ceva promisiuni si la sfarsit nimic. 🙁

 2. Polacii doresc tehnologie care abia acum o dezvolta si americanii . Bravo lor ca se bat pentru a aduce tehnologie de varf in tara dar de data asta s-ar putea sa ramana cu buza umflata . Polonia nu este SUA si secrete tehnologice de varf pot ajunge la rusi . Cat de anti rusi se dau polonezii accidente se pot intampla . Pana in final si polonezii astia tot neam de slavi sunt……

  • Capătu satului

   Tehnologia ceruta deja de poloneji a fost cel putin proiectata în detaliu
   Între momentul la care producatoru de tehnica militara termina planurile de detaliu inclusiv desenul tehnologiei de productie si pana pentagonu da comanda pt prototipuri sau productia de serie este un anumit delay – perioada de timp in care ne aflam azi

   Viitorul apropiat va demonstra daca polonejii au fost mai prosti ca noi
   Istoria recenta in domeniu dotării cu avioane de vânătoare le da dreptate – au plătit mai putin decat noi pt. o tehnologie superioara (pret – offset + efectele generate de offset in economie)
   Nu mai spun ca după cum rezulta din articol începând de la adjunctul ministrului si restu stiu ca tara lor are interese clare pt. viitor
   La noi interesu nu poate fi decat cel pe care il transmite sefu partidului la putere – doi pasi inainte patru inapoi
   Iubesc trădarea dar urăsc pe tradator

 3. Exista o vorba inteleapta, nemultumitului i se ia darul! Polacii vor, bravo lor, dar au ei oare putinta de a integra tehnologie high-tech? Nu cred ca americanii nu-s la curent cu putinta astora, iar faptul ca-si apara/protejeaza tehnologia e perfect normal. Nimeni nu da gaina cu oua de aur, cu atat mai mult unora care au avut armata si consilierii sovietici la greu pe teritoriul lor! Sa nu uitam c-au existat, dupa intrarea in NATO, numeroase scurgeri de informatii via Polonia, catre Rusia, au fost chiar si ofiteri polonezi de rang inalt arestati pentru spionaj in favoarea rusnacilor. Temerea americana e justificata, n-au dat ei tehnologia Patriot unora cu muuult mai avansati decat polacii, si mult mai siguri din punct de vedere al securitatii.

 4. Polonia, are alta istorie decat Romania.Sute de ani ,au insemnat si ei ceva pe aici prin zona. Impreuna cu Lituania au fost jupani pe teritoriile actualelor Ucraina,Belarus,Letonia (partial). Nu mai spun ca au si salvat Viena de la cucerirea otomana ba chiar la un moment dat au fost aproape de a „decapita” pe insasi Maica Rusie. Probabil au pastrat ceva din spiritul acesta razboinic.

 5. Nu vreau sa se inteleaga din ce am scris ca sistemul franco-italian al MBDA – SAMP/T, nu ar fi o solutie viabila. Calitatea tehnicii militare franceze este una foarte buna, au insa preturi mari si pe de alta parte o astfel de achizitie are o foarte puternica componenta politico-strategica si prinsi intre Germania si Rusia, Polonia nu prea vad ce ar putea alege.
  De mentionat si faptul ca au dat inapoi in cazul elicopterelor de transport, iar sistemele AA cu raza lunga sunt chiar mai importante decat elicopterele.
  In fine, vedem ce-o iesi.

 6. Imi place de polaci.

  BRAVO LOR ! AU COHONES !!!!

  • 2 cojones sunt OK, dar polacii se poarta de parca ar avea 4! 🙂
   Eu cred ca ei chiar vor sincer acel transfer de tehnologie foarte avansata, ceea ce este inacceptabil pentru americani.
   Pana la urma, sau vor lua ce le ofera americanii, sau vor face ochii cat cepele cand vom avea noi Patriot primii. 🙂

 7. Am mai comentat si zilele trecute ref subiectul asta si concluzia evidenta e ca se va lasa cu intarzieri, polonezii vor face ca rata mac si in final vor accepta ce le dau americanii. Si cu scutul s-au coit atat sa-l negocieze pana au vazut ca la noi era gata functional si ei nu aruncasera nici macar prima lopata de ciment la fundatie. Da, poti negocia cum a zis si GMT-ul cand ai un alt iepuras care alearga si are impresia ca are vreo sansa (a se citi SAMP/T) dar cand stii si tu si ailalti ca de fapt unul singur e castigatorul se cheama scremere in vant. Nici noi nici ei nu avem alta optiune, fata lui Tutuianu cand a anuntat ca mergem doar pe Patriot dupa ce cu o luna inainte era mare cocos si anunta ca sunt mai multe variante analizate, spune tot. Si pe SHORAD + VSHORAD la noi nu cred ca va exista vreun contract cu MBDA pt Mica/Mistral. In mod sigur va fi Avenger/NASAMS sau IFPC mai ales ca ultimul va fi integrat in noul IBCS dupa care saliveaza polacii.

  • Buna remarca cu scutul ABM, acum mi-am amimtit cum cereau si atunci Patriot, trupe si nu mai stiu ce pt a permite dislocarea la ei a scutului…
   Pana la urma americanii au venit in Ro si acum polacii au acceptat varianta lor de scut fara sa mai macane.

   • Probabil cand vor vedea Patrioatele pe malul Marii Negre , la MK o sa mai lase din pretentii . Si asa erau foarte contrariati ca ai nostrii s-ar putea sa aiba sistemul inaintea lor

   • Le stricam ,, afacerile ” la bietii polaci. EDITAT!!! Atentie mare la limbaj cand te referi la Romania…

 8. Cum sa le dea la polonezi o asemenea tehnologie ,poate veni oricand un guvern prorus exact ca pe modelul turciei .

 9. Turcia nu este prorusa dar nu vrea Kurdistan si asta se pupa cu dorinta Rusiei. Prietenie de moment . Dupa ce se rezolva asta, se vor certa ca de obicei.

 10. Eu cred că s-a umflat tărîța în polonezi. Se văd curtați de toți, americanii ies cu ei de mînă pe unde au ocazia și au început să și-o ia în cap. La fel au fost și în perioada interbelică, se considerau un partener egal de discuții cu nemții, au participat la împărțirea Cehoslovaciei, ne-au sfătuit părintește să acceptăm cedările de teritorii hotărîte la Viena și apoi au fost prima victimă a partenerului german.

  Acum cred că pot să bată cu pumnul în masă în fața americanilor și ăia or să se încline în fața lor. Mi se pare că e doar trufie și inconștiență, nicidecum vreo mare șmecherie din partea lor.

 11. ronin-9 August 2017-10:15

  O remarca excepțională prin adevărul profund ce îl conține: polonezii sunt slavi și așa vor rămîne tot timpul.
  Este aevărat că nu-i suportă acum pe ruși, dar asta nu poate să țină o veșnicie. La vest de ei, alți ”prieteni” istorici de pe vreme cavalerilor teutoni, bașca acum le cer niște despăgubiri de neconceput pentru un stat german, care este pe cale să-și ducă la extincție populația de rasă albă de pe propriul teritoriu, adică vreau să spun , nici în nemți nu pot avea încredere.
  Cu americanii încearcă marea cu degetul crezînd cu tărie in lobby-ul polonez din congresul american. Dar cînd este vorba de secrete tehnologice americane ultra sensibile, ce pot ajunge de la polonezi oricînd la ruși datorită unui serviciu de contrainformații pseudo secret, nici un lobby nu are nici cel mai mic efect.
  Baza de la Deveselu , ce putea fi funcțională acum în Polonia este cel mai bun exemplu dat mai sus.
  Așa că ori vor da 8 miliarde pe sistem așa cum li s-a propus, ori vor da acei bani francezilor și rușii își vor rîde-n barbă, căci una-i să ai un sistem AA integrat unitar de la Marea Baltică pînă la Balcic, și alta-i să ai unul ca un puzzle din diferite componente, adică cam cum și-ar dori și rușii.
  Off topic: părerea mea personală este că peste vreo sută de ani, se va dovei că cel mai mare spion ce a existat in lume nu a fost nici Mata Hari, nici Richard Soerge, nici colonelul Abel, nici Heydrich și nici Kim Philby, ci drăguța și grăsuța cancelară a Germaniei, prietena lui Putin, de pe vremea cind ea conducea tineretul comunist din RDG iar el invăța limba germană în aceiași țară.

  • Cel mai mare spion a fost altul.Am avut un unchi, colonel la contraspionaj pe vremea răposatului care mi-a spus ca cel mai mare succes al CIA a fost instalarea în fruntea URSS a lui Mihai Gorbaciov.

 12. Furtuna intr.un pahar cu apa.

 13. Daca polonezii vor transfer de tehnologie, atunci sa se uite la ceea ce au facut japonezii cand au colaborat cu americanii pentru dezvoltarea sistemului antibalistic. Varsovia sa contribuie cu cercetare si bani pentru ca impreuna cu SUA sa creeze sisteme antibalistice noi si performante. Nu cred ca americanii ar fi dispusi sa vanda licente si sa faca transfer de tehnologie fara ca Polonia sa contribuie la randul ei cu cercetare-dezvoltare in folosul ambelor tari.

  http://www.ifri.org/sites/default/files/atoms/files/pp44av59takahashi.pdf

  „The beginning of Japanese participation in missile defense can be traced
  back to the 1980s. At that time, the agenda of missile defense was raised
  as an issue of defense industrial cooperation within the Japan-US alliance,
  rather than as a response to ballistic threat.
  As a part of the Strategic Defense Initiative (SDI), The Western Pacific Missile Defense Architecture Research (WESTPAC), led by the defense industry,and which entailed company-to-company rather than government-to-government cooperation,started in 1989 and ended in 1993.1On the other hand, the US approach to this cooperation involved two-way technology transfer between Japan and the US, in contrast to the traditional one-way transfer from the US to Japan. In the 1950s and 1960s, because of the devastation caused by WWII and with enforced prohibition of defense technology, Japan’s defense industry had poor technological potential. It depended heavily on technological support from the US defense industry. After the revitalization of Japanese defense industry with Japanese economic reconstruction,and on the basis of the 1967 “Three Principles on Arms Exports”, Japan applied a strict restraint of arms sell and therefore one-way technological transfer was a traditional form of defense industrial cooperation for Tokyo and Washington. This format of cooperation
  demonstrates that initial Japanese participation in the missile defense
  enterprise wasnot a threat-driven effort. From the perspective of the Japanese defense industry, this project was a watershed in Japan-US cooperation in defense technology. Since then, the Japanese defense industry hascontinuously paid strong attention to the US missile defense development program, as it evolved to Global Protection Against Limited Strikes (GPALS) and Theatre Missile Defense (TMD)/National Missile Defense (NMD) phases, through the George H.W. Bush administration to the Clinton administration.

  In acquiring defense equipment, Japan prioritized indigenous production (kokusanka) rather than off-the-shelf-purchase. However, the US side was frustrated by such an asymmetrical form of cooperation.2 When Secretary of Defense Les Aspin visited Japan in 1993, he made clear that the United States would not agree to licensed production and Japan’s only options were either off-
  the-shelf purchase or joint development.3 In response, the GoJ sought to participate in the research and development of missile defense, starting with ananalysis of Japan’s missile defense requirements. To this end, the Theater Missile Defense (TMD) Working Group was set up in 1995.”

 14. Corect , dar cu două precizări :
  – Polonia nu va avea nici in 2050 capacitatea Japoniei de a asimila și dezvolta Know-How tehnologic , nepomenind nimic de potența lor financiară
  – D.p.d.v. al capacității lor de a se apăra împotriva spionilor ruși ”plantați” dinainte de sfîrșitul războiului rece, sunt printre cele mai vulnerabile state din NATO

  • Bine punctat. Bravo Menumoruth.

  • Corect,rusii au cartite/cozi de topor in toate tarile ex-comuniste.
   Nu te poti baza pe un sistem politic-militar care inca colcaie de fosti-actuali inamici.

   SUA nu au dat F-22 statului Israel,prieten bun cu ei.
   SUA nu pot da Poloniei,Romaniei,Bulgariei,Cehiei planurile tehnice ale unor arme sensibile pentru securitatea SUA.
   Polonezii vor lua ceea ce le ofera SUA,ei stiu bine ca nu se pot baza pe Franta/Germania.

 15. polonezii au vise umede.americanii au preferat sa piarda contractul cu turcia in 2013-2014(pe atunci turcii erau trup si suflet nato fiind cooptati in ultra-sensibilul f35)decat sa le ofere transferul tehnologic cerut.cred ca o vor mai lalai multi ani cu negocierile cu sua in privinta sistemelor a-a.nu stiu de ce nu negociaza direct cu evreii ptr. stunner.ptr. suma corecta aia vand orice.si oricum se zice ca evreica(racheta) e singura in lume care poate intercepta iskander(care e singura tbm ce poate executa manevre evazive).

 16. pe scurt,leșii incearcă să poarte o pălărie cu vreo două numere mai mare.sar peste etape si pretind mai mult decât le este destinat să primească inclusiv rolul lor in regiune…incep sa pară loviți de o anumită dambla.
  nu uitați ca ei au mârâit si incă o mai fac cu programul lor f16,nu e numai lapte si miere intre ei si americani…bine,rău rămâne de văzut.

 17. Polonezii au ajuns sa creada ca sunt ceea ce, de fapt, nu sunt.

 18. ce anume din sistemul Patriot poate fi rentabil sa integreze Polonia Rentabilitatea este neinteresanta …. ci accesula la tehnologie. La ce or sa foloseasca … nu stiu. Stou daor ca Japonia a achizionat licenta ptr F 4 Pahntom mai ales ptr a obtine si tehnologia de prelucrare a titanului..
  – scutul ABM .Au si polonezii …. de acum cred ca s-au instalat si vreo 10 interceptori dar din cate tin minte ei au centrul de control … Oricum noi acceptam totul fara „sa mai macanim” d’aia lesii mai prmersc catesceva iar noi zicem mersi cand dam voi .. Era o oaczie excelenta ptr ceva echipament ….

  • Noi acceptam totul fara sa macanim deoarece nu avem capacitatea de a face cercetare-dezvoltare impreuna cu americanii, inginerii si specialisti romani au fost pierduti iar industrii intregi au fost falimentate dupa dezastrul economic din anii 1990-2000 din Romania. In plus Romania este nesigura din punct de vedere financiar, avem o datorie publica de peste 60 de miliarde euro iar Romania este colonie economica.

  • Scutul ABM abia au inceput sa-l construiasca anul trecut, iar centrul de comanda este in Germania pt toata lumea.

 19. Observ ca au aparut ceva fosile iliesceniste, votanti consecventi ai partidului de guvernamant, care, la auzul Poloniei, au opinii erectile cu accente nationaliste.
  Ii asigur ca americanii nu le vor da tehnologia radarelor pe baza de GaAs, ci pe baza de Br (a se citi brom).
  Astfel, cu mintea calmata, sper ca vor protesta impotriva exploziei preturilor la energie si gaze si vor bloca intentia guvernului de a reintroduce acciza lui Ponta la carburanti.

  • Prietene ,acciza a fost scoasa si pretul la benzina nu a scazut asa ca hai sa o bagam la loc sa vedem daca ramane la fel pretul benzinei ,daca urca pretul se umbla la redevente ,de ce sa faca profit companiile straine si noi sa nu bagam acesti bani in submarine nucleare sau sa ne faca chinezii autostrazi suspendate ?!

 20. Modestia nu strica, pe cand ingsmfarea da. Chiar daca economia Poloniei dd cca 400mld la 40 mil locuitori e peste a Romaniei, chiar daca multe altele avantaje fata de noi, totusi atitudinea lor nu va duce la ceva bun.
  Prefer spasirea romanului, decat aroganta si nesimtirea polona!
  Si cred ca ei nu-si mai cunosc locul!

  • Si uita ca atunci cand esti intre 2 garduri cu spini daca te umfli prea mult in pene risti sa te intepi. E buna atitudinea lor pana la un punct.

 21. Eu nu mi as besteli conationalii ,cine nu cunoaste personal polonezi sa nu vorbeasca ,si ei viseaza la polonia mare posibil sa ne inghita si pe noi !

 22. Eu chiar nu mi-am bestelit conationalii, ci din contra, imi place atitudinea modesta si la locul lor al romanilor. Smerenia si modestia si pe Dumnezeu il inmoaie pe cand trufasului Dumnezeu ii sta impotriva

 23. Vb de Gabriel cel care a adus critici ca ar exista aici cineva pe modelul nu ne vindem tara,aici nu e vb ce credem noi despre ei sau invers ci cum ne pozitionam noi fata de ei in privinta viitoarelor achizitii.

 24. Cresterea suplimentara a accizei inseamna cresterea pretului combustibililor la pompa si implicit cresterea preturilor la toate produselor. E ca o crestere de TVA dar colectata la pompa. E la fel ca si cu dublarea si triplarea salariilor din programul de guvernare copiat din manualul de sport.

 25. Super cohones, nu sclavi ca noi

Cel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *