Ce mai primesc ucrainenii de peste Atlantic…

Rachete anti-nava Harpoon Block I daneze retrase in 2003, care astazi sunt in drum spre Ucraina

Pai in cadrul ajutorului de 40 de miliarde de dolari, Varu” nostru Sam are cosul plin de bunataturi pentru Kiev si de mari si foarte multiple dureri de masele pentru ivani. Care ivani, orice ne-ar spune noua geografie, nu prea arata a europeni de secol XXI ci mai mult a natie salbatica din pustiile estice de ev mediu.

Mai vine o transa de obuziere tractate M 109 (impreuna cu cele de trebuinta), radare contra-baterie Hughes AN / TPQ-36 Firefinder. Stim deja ca patru lansatoare de rachete sol-sol HIMARS sunt in drum spre Ucraina, rachete anti-nava Harpoon si/sau NSM, insa pentru aceste sisteme de arme nu exista deocamdata o confirmare oficiala. Ce stim sigur despre rachetele Harpoon este faptul ca Danemarca va trimite (are deja acordul SUA) astfel de rachete Ucrainei.

In particular, rachetele sol-sol care echipeaza HIMARS sunt extrem de periculoase datorita preciziei lor si razei crescute. Ori precizia inseamna astazi moarte rapida pentru inamic. Doar ca patru lansatoare inseamna jumatate de baterie pe model american si desi inseamna ceva nu ofera deocamdata ucrainenilor posibilitatea lansarii unei contra-ofensive majore, cu atat mai mult cu cat fara protectie aeriana n-au facut nimic.

Si aici intra in joc IRIS-Tul SML promis de germani pentru ca de sistemul Patriot nu se pune problema, americanii invocand faptul ca militari ucrainenii nu pot opera sistemul, iar americanii, evident, nu-si trimit militarii in Ucraina.

Rachetele anti-nava ar fi foarte utile pentru spargerea blocadei impusa porturilor ucrainene (adica a Odesei, distanta pe mare intre Odesa si Sulina este de aproximativ 170 de km) doar ca aceste lucru ar veni la pachet cu necesitatea protectiei navelor care navigheaza pe directia  Odesa – Constanta de la intrarea lor in apele teritoriale ale Romaniei si aici vedem cam ce impact are asupra Romaniei (si a NATO) lipsa unei flote militare romanesti capabile sa si lupte in caz de necesitate sau macar sa sperie un pic. Daca am fi avut corvetele la apa, macar 2 bucati, daca am fi avut macar o fregata Type 22 modernizata, daca am fi avut rachete anti-nava de coasta, altfel ar fi stat acum discutia.

De unde putem noi intelege ca Romania are nevoie de o flota militara la Marea Neagra…

Pana acum americanii au trimis in Ucraina 90 de obuziere, +200 de mii de proiectile de 155mm, 1500 de MANPAD Stinger si peste 5 mii de Javelin. La toate acestea se adauga exceptionala sustinere pe zona razboiului electronic, al recunoasterii, transfer de date si alte chestii interesante, dar mai putin trambitate, pe care NATO le ofera Kievului din prima zi de razboi.

Pe de alta parte, cele enumerate mai sus nu reprezinta mai nimic din cele 40 de miliarde aprobate, astfel incat surprize pot aparea pe parcurs.

Cele 40 de miliarde se impart astfel:

 • 19 miliarde ca ajutor militar imediat. O suma enorma care poate acoperi cantitati foarte mari de arme si sisteme sofisticate;
 • 3,9 miliarde ca sustinere pentru fortele americane stationate prin Europa, dar credem noi ca aceste trupe vor fi sustinute dpdv al sustinerii Ucrainei;
 • 16 miliarde de dolari intru sustinerea economica a Kievului, ajutor umanitar etc;
 • 2 miliarde de dolari pentru aliati, membrii NATO care sustin la randul lor Ucraina.

O parte a acestor fonduri sunt disponibile imediat, altele sunt cu bataie lunga, ani de zile. Ceea ce ne intereseaza pe noi sunt cele 19 miliarde de dolari alocati furnizarii de ajutor militar Ucrainei, o suma care daca se va materializa in tehnica de lupta trimisa Kievului macar la jumatate din valoarea celor 19 miliarde tot ar insemna ceva foarte important. Tocami de aceea stai si te intrebi ce au de gand americanii sa faca de cele 19 miliarde de dolari promisi.

Ramane de vazut daca cele patru lansatoare HIMARS raman singurele sau reprezinta doar varful icebergului in materie de armament modern.

 

GeorgeGMT

132 de comentarii:

 1. Bulgaria va beneficia de fonduri de ajutor din partea US repară tehnica Ucrainei de tip sovietic. Marina și aviația militară nu avem decât pe hârtie. Curios nimeni nu le oferă tancuri și avioane moderne Ucrainei?. Corupția ucide statul ,daca ar fi avut mai multe Mig 29 in stare de zbor sau SU27 ar fi avut mari bătăi de cap rușii și așa vedem că se chinuie sa ajungă la granițele administrative ale Donbasului. Dar noii nu exportăm nimic să aibă contracte industria noastră de apărare?.

  2
 2. sincer ce ati prezentat e nimic…nu sunt bunatati
  ucrainienii pierd razboiul…si asta o declara ei deoarece acum depind 100% de armamentul vestic care in ultima vreme nu prea mai vine.
  Sincer cred ca pe asta se bazau si rusii.
  Nu stiu sper sa primeasca mai mult si mai repede daca nu cumva totul se termina pana la toamna si nu asa cum am vrea noi

  18
  • In sfarsit un observator corect ce vine cu observatii pertinente fara a fi declarat troll sau muscal sau … nu mai stiu ce! partida din Ucraina e pierduta de cind a inceput – de ce trimit mai multe „ajutoare” occidentalii de-aia se inraiesc si mai tare rusii. din pacate razboiul se va incheia doar si numai doar cu capitularea Ucrainei .

   oricum tonul pe acest site a inceput usor-usor sa se schimbe – multi dintre voi incep sa realizeze grozavenia acestuia razboi si mai ales hotarirea neclintita a rusilor de a continua acest razboi pina la victoria finala !

   usor-usor incepeti sa ziceti : „Nu suntem noi in măsura sa judecam dacă e bine sau nu ca ucrainienii au dorit sa schimbe direcția de deplasare de la est la vest , astfel supărand Rusia …. ”

   pai exact asta sa si intimplat mai baieti – marioneta Zelensky a suparat Rusia …. dupa aia restul povestii il stim cu totii.

   dreptul Rusiei de a ataca Ucraina este fix acelasi cu dreptul USA de a ataca Cuba daca rachetele lui Hrusciov nu dispareau mintenas. fix la fel au procedat in Ucraina si rusii. cind ai la granita un colos militar ca Rusia nu e bine sa ii arati degetul mijlociu cind umbli in popoul gol ca uite ce se intimpla ……

   ce nu se stia despre Rusia si sa aflat acum ? nu se stia ca nu vor tolera Ucraina in NATO ? ba da … se stia … pai si atunci de ce au provocat-o ? ca sa ce ?

   pacat de miile de copii care au murit si de zecile de mii de civili nevinovati care au suferit si inca mai sufera. Zelensky nu a avut si nu are minte nici cit o gaina – sunt convins ca va sfirsi in puscarie condamnat de popor ! Bravada lui de bani nu va ajuta la nimic – Ucraina va pierde acest razboi si pe multi europeni ii doare fix in bascheti de asta – mai ales daca judecam si criza care ne-a lovit pe toti ! Acum sunt multi europeni care incep sa se intrebe sincer DE CE a inceput acest razboi ? paaai … uite de aia – ca a vrut Zelensky sa intre Ucraina in NATO cind putea bine-merci sa ramina tara neutra si totul raminea OK si nu aveam tragedia de acum !

   3
   • Da, ma’ pramatie…de copii ti-era grija…
    Ce ti-e si cu curvele asta „neutre”…

    46
   • Mai neclintita mi se pare persistenta ta in prostie.

    22
   • hai ca ai bifat si azi prezenta?chiar daca altii te combat eu te inteleg.
    Da-mi voie sa dau in ghioc sa vad daca te nimeresc.
    Colegii te fac troll, unii te cred pusti care face si el un ban, altii modovean de peste Prut, eu zi ca esti roman, esti din zona de Muntenia ca nu folosesti regionalisme, folosesti smartphone ca nu pui caps la prima litera si scrii ingrijit fara greseli, nu folosesti stereotipuri de pe social media si folosesti „î” nu „â”, deci ai facut scoala acum ceva ani.
    Deci esti de-al nostru din zona asta de sud, posibil capitala, ai peste 40 de ani, esti o persoana educata si spui ceea ce crezi, NU trolezi. Te respect, nu glumesc dar poti sa-mi spui ce te atrage la rusi de-i lauzi dupa ce au aratat atata cruzime?
    Peace man ?

    16
   • Bre Joane, numai cei super săraci cu duhul pun botul la textul cu Ucraina provocatoare și săracul țar obligat, vezi Doamne, să acționeze. Pune-te la curent cu noutățile, că însuși șăful s-a apucat să se viseze Petru cel Mare și o tot dă cu măreția Rusiei și cam cât pământ i s-ar cuveni. Lăsat de capul lui, se oprește cam pe unde s-au oprit bunicii actualelor hadine neosovietice.

    Rușii au jucat proactiv, nu reactiv. Cu țintă recucerirea politică a Estului Europei, și slăbirea Occidentului . Plan bunicel, bazat pe premise înfiorător de eronate. Legate în special de starea propriei armate, pârghiile ce le au în Occident și atitudinea Ucrainei. Dar cineva trebuie să le zboare din cap fițele de mare imperiu rămase din secolele trecute, iar acum e un moment favorabil. Altfel, repetăm filmul cu actori ușor diferiți cât de curând.

    Na, ai primit atenție, dar mai trebuie să lucrezi mult la partea de propagandă. Serios, am încredere că poți mai bine de atât…

    5
   • Romulus Vlad (alt Vlad)

    Domnule… Ești un idiot. De la începutul conflictului părerea generala pe acest blog a fost ca Ucraina nu o sa câștige, dar Rusia o sa piardă. Pana atunci, trebuie tocat la rusi într o veselie. Și asta ne bucura, zi de zi. Capisci? Dar… Tu da și linge la cur rusesc, ca ti place și poate pica ceva. Bleah, scârboși sunt trollii astia.

    4
   • Bai, Gogu’ a lu’ Ivan dar cand muscalii tai i-au atacat pe georgieni cum a fost ?! Nu era Zelenski „pe scenă” ci aceleași individ PUTIN… Occidentalii sunt de vina, stim „povestea” voastra KGBista,dar DESPRE BAZELE MILITARE ILEGALE RUSEȘTI situate PE TERITORIUL ALTOR ȚĂRI cum e? Armata a 14 AFLATA ILEGAL PE TERITORIUL REPUBLICII MOLDOVA…apoi ENCLAVA KALININGRAD , teritoriu APARȚINÂND POLONIEI, ocupat ilegal de Rusia și transformat în BAZA DE LANSARE PENTRU FOCOASE NUCLEARE!! Deci NATO nu are voie sa se apropie la 500 de km de Moscova, dar „PITICUL PORNO” are voie sa isi plaseze focoasele NUCLEARE în mijlocul Europei… Imi provoci greață, amice…

    2
    • A fost bună cerneala de la istorie?
     Kalinigradul apartine rușilor prin tratatul de pace si nu are nici o legatura cu Polonia. A fost al germanilor sute de zni si l-au pierdut pe mâna lui Adi.

     1
 3. Din prima zi s-au bazat ucrainienii pe armamentul și asistenta occidentala , nimic nou sub soare … Dacă Ucraina rezista sau nu depinde doar de ea, depinde doar de hotărârea și determinarea lor , a ucrainienilor … Sa ai curajul sa te opui armatei ruse , a doua armata a lumii ( înainte de operațiunea specială – poate ca între timp au mai crescut o poziție – datorită performantei din teren ) este ceva extraordinar , mai ales dacă te numești Ucraina , ești vecina Rusiei , ești infiltrat de pana in peste cap de spioni și informatori ruși … Nu suntem noi in măsura sa judecam dacă e bine sau nu ca ucrainienii au dorit sa schimbe direcția de deplasare de la est la vest , astfel supărand Rusia , dar unitatea și determinarea de care a dat dovada Ucraina pana in prezent merita respectul și aprecierea tuturor !!

  52
  • Sincer, chestia cu armata ivanilor, a doua din lume, inainte de operatiunea speciala, poate ca intre timp a mai crescut o pozitie, datorita performantelor din teren, mi-a atras atentia… Poti sa argumentezi cum cuc ai ajuns la concluzia asta?

   2
  • @Connor. A doua armata a lumii? Poate a douăzeci și doua dacă scoți arsenalul nuclear.

   8
   • In toate topurile alcătuite de bloggeri , vloggeri, etc rușii erau spuma , erau miezul la dodoasca , dar din politețe le lăsau locul 1 americanilor .. Chiar americanii ii credeau o forța , o putere militară … La 2 luni după începerea “operațiunii speciale “ , serviciile de informații americane au fost chemate la raport și s-a pus întrebarea cum de serviciile americane au supraestimat atât de mult forța rușilor și au subestimat foarte mult forta militară a Ucrainei …
    Ca după rezultatele de pe teren au apărut explicații e partea a doua , dar la nivel global , forța armatei ruse era văzută peste cea chineza , se considera ca tehnologia rusa este mult superioară celei chineze …

    3
    • Mda, bloggeri si vloggeri… Marea majoritate nu stiu diferentele intre diferite modele ale aceluiasi tanc sau avion, dar fac clasamente… Numara cate tancuri au unii si cate ailalti… Romanii au pe wiki 1000 de tancuri, nu? Deci ii facem praf pe britanici sau franci la orice ora… ???

     11
  • Ar fi poate si o chestiune de obisnuinta in timp. Daca din prima zi Ucraina primea Harpoon, Caesar, M109, sute de T-72 si altele de genul, Rusia poate facea mai urat. Asa au vazut ca ucrainenii insisi rezista inclusiv in zonele pro-ruse (la modul Harkov respinge rusii cu apararea teritoriala iar civili inarmati vaneaza supravietuitorii, in oras cica pro-rus). Pe masura ce se obisnuiesc cu ideea ca vor pierde, Vestul poate trimite tot mai mult.

 4. Infuzia de echipament militar vestic suna bine pe hartie, mai mult ca sigur o sa ajunga si pe teren, dar cu cateva flori nu se face primavara. Orcii au superioritate atat la nivel de artilerie+munitie cat si pe partea de resursa umana. Chiar daca o sa-i recruteze cu arcanul si o sa fie 80% carne de tun tot sunt mai multi decat ce poate strange Ucraina. Razboiul a intrat intr-o faza de uzura pe care Ucraina nu o poate sustine, daca zilnic ar pierde doar 100 de militari, intr-un an ar fi 35k+, volum care e greu de inlocuit fara a considera si capacitatea combativa a inlocuitorilor. Despre rotatia trupelor nici nu ar mai fi vorba. Plus ca apar mici fisuri la nivel de angajament din partea Vestului. Ca tot a fost la moda luna asta procesul Johnny Depp Vs Amber Heard, Germania + Franta sunt un fel de AH, nu zic clar oferim 100 de tunuri, 100 tancuri in urmatoarele X luni, ci „we pledge” adica ceva, candva. Revenind la furnizarea de echipament modern occidental, acesta este limitat in capacitatea lui ofensiva de idiotenii gen „oferim o capacitate de lovire limitata ca sa nu se poata angaja tinte de pe teritoriul orcilor” Adica orcii ataca dupa bunul plac, folosesc ce armament vor ( se pisa cu bolta pe conventia de la Geneva ) iar tu ai dreptul doar sa stai la primire, daca treci la atac esti limitat automat de „politically corectenss-ul” altuia. SIncer cred ca totul se va sfarsi cum zicea jegul de Kissinger acum cateva saptamani.

  29
  • Franța mai trimite 6 Caesar, in funcție de câte sunt acum (neclar) se fac 18-24. Ucrainenii au făcut și un cântec despre Caesar, se pare ca le place. La Franța declarațiile oficiale nu trebuie luate niciodată ca “argent comptant” (adică pe bune), iar Francezii sunt și mai secretoși ca noi, deci nu știi cât trimit cu adevărat. E adevărat însă ca Franța se vrea arbitru in povestea asta și vrea sa se aibă OK cu ambele părți la terminarea scandalului. Chestiune de nevoie de resurse, materii prime și piețe de desfacere, Francezii fiind ca de obicei in buda cu banii. Atenție însă: când ești prieten cu ei și intri in rahat, Francezii te ajuta, chiar dacă mârâie, spre deosebire de nemți care dacă n-au interesul te lasă balta oricât de Freunde erau pana atunci

   13
 5. va platesc astia overtime? poti sa spui ce „bunatati” are tabara adversa? ca pana acum tematica era ca sunt state of the art.
  Citez ideile de propaganda
  – avem super arme, o rabla de Su 24 cu ceasuri analogice a bruiat sistemele electronice ale unui Arleigh Burke.
  – Kalibr, hiersonice, T90, T14, Su 34, Su 35, Aligator, sisteme de razboi electronic etc sunt fibra sistelelor de armament mondiale
  – in 8 h luam cina la Bucale iar in 24 h la Berlin
  Dupa ce astea s-au fasait ca o basina gretoasa a inceput alta placa
  – ucrainienii sunt pe drojdie
  – nu mai au arme, nemtii le dau teapa, ce arme le vin sunt putine, cat de curand raman fara.
  Mai bine scrieti direct, avem si noi un job, no offence dar trebuie sa scriem si pe aici ca sa agatam idiotii utili sa denigreze orice, pana creaza o perceptie generala si ducem in derizoriu orice discutie.
  Acum o sa mai apara cativa: minister de somn, tara de hoti, baterii de vin, fregatele pacii, rable de avioane, T55 de pe vremea lu tataia, AKM si aceeasi vale de vaicareli.
  Stim cum suntem, despre vinovati parea este impartita ca prea usor am „exportat” ROT urile si prea prematur am uitat sa schimbam niste baterii la sub sau ca am renuntat la pachetul de armament pentru T22. Asa si ucrainienii au „casat” bunatati de la avioane strategice, balistice, rachete de croaziera etc. Asta a fost viata, nu o mai intoarce nimeni, important e ca acum directia e clara si nu se mai fac compromisuri ivanilor si ca acum 2 zile 2 vipere americane au interceptat un avion neautorizat in Ro. In rest timpul le va rezolva pe toate, atat pentru noi cat si pentru ucrainieni, pentru ca avem de partea nostra puterile mondiale.

  47
  • @ADR

   Faptul ca exprim o opinie bazata pe realitatile actuale si ca prefer sa privesc problema dintr-o perspectiva factuala nu ma califica ca „troll” sau „idiot util”. Cand te repezesti sa etichetezi ar trebui sa citesti cu atentie opinia celuilalt. Nu pune nimeni la indoiala eroismul si spiritul combativ al ucrainienilor sau ajutorul vestic de pana acum, nici nu ridica in slavi tehnologia ultra-mega-pro max-pro cu lampi a orcilor, ci emite un rationament bazat pe fapte.
   1. Franta se caca pe ea prin al ei „Macaron” ca nu cumva sa puna Mordorul intr-o situatie delicata, rusinoasa LOL
   2. Germania zice ca ofera dar ministra apararii revine si zice ca habar nu au ce detin in inventar si cand o sa faca livrarea LOL
   3. Suportul pt Ucraina vine de la US, UK si Polonia, restul participa la efort pt ca nu au incotro.
   4. Un rus bun, e un rus mort !

   34
   • ce tare! din o eroare la postare s-a salvat dupa postarea ta, dar eu vroiam sa o postez raspuns pentru @cris_tks, acu’ daca ai reactionat ce sa zic, pune si tu un singur nick sa nu ne mai zapacesti cu atatea nume ?

    13
    • @ADR postarile mele sunt rare, puctuale si intotdeauna cu acelasi nume…adica nu se potrivesc cu ce face un „troll”. In ultimii 10 ani citesc zilnic articolele de pe blog deoarece consider ca aduc + valoare sunt bine documentate sau emit pareri pertinente.

     11
   • Cred ca Rusia va avea alta abordare militara, sustineti un nivel infantile cu privire la subiect Ucraina nu are practice nici o sansa in fata Rusiei nu are Turcia dar Ucraina totul este o intelegere peste capul Ucrainei intre America si Rusia sa faca razboi intre ele cand China este adevaratul inamic existential pentru toata planeta si nu este o exagerare.

    1
  • @ADR,
   ai dreptate cu basinile gretoase moscovite insa concluzii de gen „asta a fost viata, nu o mai intoarce nimeni” (despre situatia interna) sunt acoperirea perfecta pentru gainarii si gainariile viitoare si absolut DAR ABSOLUT nimic din ce vad pe plan intern nu-mi da sperante intr-un viitor mai bun.
   nu le baga in aceeasi salata.

   asa este, avem de partea nostra puterile mondiale. Dar asta este si acoperirea ideala a gainarilor! manusa pentru impotenti! „ne coordonam raspunsul cu aliatii”, „suntem in permanenta legatura cu aliatii”, „avem garantii de securitate dar ne trebuie mai multe”. sunt deja afirmatii robotizate, ceva de genu: nu ne mai deranjati in p*lele noastre cu intrebari d-astea, lasati-ne sa lucram la legile securitatii.

   Oare poza aia cu baietii (ciolacu si ciuca) care pareau a veni la taierea porcului la Kiev in comparatie cu discursul lui Andrzej Duda din Duma de stat, nu ridica sprancenele nimanui? nu vedem diferenta intre marfa si ambalaj? niste kile de sila nu simtim ?

   10
   • ai dreptate cu emanatii nostrii, dar ca sa fiu transant, poti sa-mi spui cum de au ajuns acolo? Nu cumva populimea i-a votat?
    Sa ne amintim de cozile de la centrele de votare?
    Eu am luat leapsa asta si am hotarat ca voi vota doar un om care vine din business privat, m-am saturat de functionari publici, indiferent de domeniul din care vin.

    12
 6. Poate că greșesc, dar pe lângă cele patru lansatoare Himars americane le mai trimit și britanicii trei. Dar ucrainienii estimează că ar avea nevoie de 60 ca să întoarcă soarta războiului. În concluzie, ai noștri au estimat corect necesarul când au comandat Himars-urile românești.

  6
  • Cred ca ucrainenii zic ca ar avea nevoie de 60 de sisteme Himars pentru a castiga războiul și nu de 60 lansatoare Himars.
   Un sistem, cel puțin în cazul nostru, are 18 lansatoare.
   Ai noștri au cumpărat doar în funcție de bugetul disponibil.Armata noastră este subdimensionata numeric, ca resursa umana și dotare cu tehnica moderna de lupta.Doar pentru apărarea eficienta a Dobrogei, ar fi nevoie, minim se un corp de armată a fortelor terestre, adică 2-3 divizii terestre+ aviatie+ aparare antiaeriana stratificata+ marina militara.

   4
   • Îmi cer scuze, nu vreau să mai contrazic pe nimeni aici.
    Dar 60 de sisteme înseamnă 1080 de lansatoare, dublu față de cât au americanii si câte au cerut polonezii. Nici nu sunt atâtea operaționale în lume:)

    6
    • Ucrainenii au primit 4 sisteme Himars.
     România a comandat 3 sisteme Himars, fiecare sistem având 18 lansatoare Himars.Trei sisteme Himars, în cazul nostru, înseamnă 54 lansatoare Himars.Ucrainenii cu 4 sisteme Himars , dacă au ca și nou, la fiecare sistem, 18 lansatoare, ar deține, în total 72 lansatoare Himars.Asta ma face sa cred ca ucrainenii vor 60 de sisteme Himars, ca sa câștige războiul, și nu 60 de lansatoare Himars.

     5
     • 1080 de lansatoare este imens. Deja numarul de 500 propus de Polonia este putin credibil, si tu de gandesti la dublul acestui numar? De unde ar veni aceste lansatoare, ca toate armatele lumii la un loc nu au in dotare acest numar (probabil undeva pe la jumatate)? Si cu ce bani? Daca noi am dat cam 1.4 mld$ pe 3 sisteme, 60 inseamna aproximativ 28 mld, mult peste valoarea ajutorului militar pe care SUA au declarat ca il vor oferi Ucrainei. Ca sa nu mai zicem e munitii, doar o salva sa tragi si apoi te duci la FMI. Si din punct de vedere al efectivelor umane, or sa aiba jumatate din armata incadrata la regimentele de HIMARS? Hai sa fim seriosi un pic.

      7
      • Nu eu ma gândesc la 60 de sisteme Himars pentru armata ucraineană ci ucrainenii.
       Eu as dori măcar încă 3 sisteme Himars pentru armata noastră și dezvoltarea în ritm cât mai accelerat, a apărării antiaeriene stratificate, artileriei și forțelor noastre armate, în general, atât cât permite bugetul național.
       În Ucraina, artileria joaca cel mai important rol, atât la ruși cât și ucraineeni, în cadrul bătăliilor terestre.Apoi lansatoarele portabile de rachete AT.Pe acestea trebuie sa punem și noi accent maxim, evident la pachet cu creșterea mobilității și capacității de lupta a infanteriei.

       1
       • Oficial Ucraina a primit patru sisteme HIMARS, adica patru masini de lansare, Romania a cumparat trei divizonae HIMARS, adica 18×3=54 de sisteme.
        Ucrainenii vorbesc in mod sigur de 60 de masini de lansare.

        15
        • Pana la urma americanii le dau Himars sau M270, vad ca este ceva confuzie aici.

         2
        • Exact ! Restul sunt aberatii…… Unii nu realizeaza, ca si polonezii, ce inseamna 500 de Himmars…Or fi crezand ca se cumpara la snop sau ca mararul la legatura la piata.. Da mi si mie doua legaturi de Himmars..Ha,ha ha !

         6
  • Ucrainenii au primit 4 sisteme Himars, fiecare sistem conținând probabil, ca și la noi, 18 lansatoare Himars și nicidecum doar 4 lansatoare Himars.

  • eu zic sa mai luam si lamaie la tarie :
   https://www.youtube.com/watch?v=76-KW_1jCGk

   pt ca britanicii fac ce fac si nemtii vin ucrainienii si se antreneaza,dupa pleaca cu utilajele iar handfull nu e 60 de sisteme

 7. legat de marina nostra, asa jigarita cum este dar cu Tetal-uri, NPR uri si cu Marasesti pot asambla o patrula prin rotatie in apele teritoriale si chiar escorta redusa in cele internationale. Important nu e armamentul ci steagul NATO pictat. La primul semn de ostilitate vine rapid cavaleria de pe MK.
  Dar parca Marasesti era in revizie, e cumva activ din nou?

  15
  • @ ADR
   Nu nu este activ.
   A intrat acum vreo 2 saptamani la SNC si il tot vad cand trec prin zona.
   Chiar azi l-am vazut peste gard 🙂

   ps: felicitari pentru modul cum combati trolii ivanesti aici pe RoMil 😉 big like :))

   18
  • Patrula care sa faca mai precis ce?

   4
  • momentan ordinele de patrulari sau mai stiu eu ce se dau de la casa alba/pentagon.
   nu se doreste o escaladare cu rusii si nici crearea de situatii cu grad ridicat de tensiune si incidente.

   situatia actuala este ideala pentru nato si pentru noi.
   tot ce trebuie sa facem acum este sa urmam ce zice unchiu si sa mancam popcorn.

   8
  • Legat de remarca de mai sus cu „steagul NATO pictat” e mai important decat armamentul de bord. Ce rost are sa incropesti o escadra care sa patruleze apele teritoriale sau cele internationale cand capacitatea ta de riposta/aparare e limitata sau chiar lipseste ( ma refer la o escadra RoNavy ) cu desavarsire. Un aspect definitoriu legat de Mordor, in toata istoria lor recenta agresiunea militara directa a fost bazata pe minciuna si dezinformare iar agresiunea indirecta prin manipularea unora prinsi cu spatele la zid si saraci cu duhul ( vezi Transnistria, Siria, LNR etc ) Si atunci ce faci cand mandra escadra Ro Navy cu panzele umflate de elan patriotic, receptioneaza in freza 2 rachete anti-nava lansate de undeva din LNR ? Ajungem la al doilea aspect, NATO ca alianta militara defensiva are la baza pe langa componenta militara si una morala, de element civilizator. Ca sa simplific : orcul in mod direct sau indirect gaseste o cale sa iti faca rau pentru ca moralitatea sa lipseste contand doar scopul fara a tine cont de potentiale consecinte, pe cand NATO reprezinta civilizatia, actiunile sunt cantarite si consecintele atent analizate, evitarea si medierea unui conflict deschis fiind prima optiune.
   Atunci nu mai bine in loc de limbaj de lemn si gargara patriotarda mai bine investesti in propria armata/marina/aviatie si dezvolti o capacitate de atac/aparare care sa te protejeze pana vin fratii mai musculosi sa te apere ? Mordorul a dovedit ca simbolurile, conventiile, civilizatia pot fi calcate in picioare oricand. Un personaj TR zicea, „walk softly and carry a big stick”, dar noi urmasii lui Decebal facem exact pe dos.

   18
   • România ar trebui sa își dezvolte forțele armate în asa fel încât la nevoie, singure, acestea sa fie capabile sa reziste minim 2 luni în fata Rusiei și obligatoriu, sa avem pe stoc, armament și munitii care sa ne permită asa ceva.Din pragmatism, as merge pe tehnica de lupta și munitii aflate și în dotarea forțelor armate ale SUA.

    5
    • România ar trebui in primul rând sa aducă armata la un nivel modern general nu punctual .. Punctual stam binișor pe alocuri … După ce aducem Armata Romana la nivelul sec 21 pe toate palierele , iar acest proces , cu toată bunăvoința și determinarea ar dura minim 10 ani , abia după asta ne putem gândi la stocuri peste stocuri

     5
   • 1. pentru ca la acest moment portul Constanta este vital atata pentru noi cat si mai nou vecinii de la nord. Amenintarea mare sunt minele care apropos nu stie nimeni de unde vin, por fi lasate lejer la apa de ambarcatiuni la limita apelor teritoriale. Se poate face o piraterie murdara cu aceste mine lasate in deriva.
    Aceesi problema e si la gurile Dunarii, zona la fel de vitala.
    Dronele ar fi o solutie dar nu exista si nu au factor de descurajare.
    2. rachetele alea de care spui pot veni si acum, dar asta inseamna ca pot si pleca catre navele lor din avioanele NATO.
    Gandesti clasic vs o confruntare hibrida, eu personal cred ca asta e motivul real al discretiei noastre in ajutorul catre UA, suntem foarte vulnerabili in zona protejarii rutelor comerciale care ne sunt vitale. Putin e securist, nu va lupta cu noi pe fata ci prin metode de acest tip murdare.
    O patrula in larg va mari mult raza de identificare din cauza liniei orizontului si va reduce mult riscul unei actiuni de acest tip.
    @nicolae, aste este motivul patrulei de care spuneam.

    4
    • @ADR Merci pt raspuns!
     Zona de navigatie la nord se apele romanesti este inchisa, recomandare NATO. Cine intra acolo o face pe barba lui.
     Cu minele ne descurcam, riscul unor mine in deriva exista, dar se fac patrulari in acest scop cu navele FNR, s-au facut si cu Pumele navale. Avem pe Balescu, avem pe Catuneanu, avem dragoarele.
     Cel mai probabil, minele in deriva sunt desprinse din ancora din barajele ucrainienilor, nu au existat pana acum semnale ca ar fi o actiune concertata de minare a apelor internationale.
     Patrula in larg in alte scopuri decat cautarea de mine este inutila atat timp cat avem NATO care zboara non stop prin zona. La ce senzori sunt pe navele noastre…
     Daca rusii se apuca sa sicaneze traficul naval din apele noastre inseamna ca lucrurile au degenerat rau de tot. Nu cred ca o vor face nici macar pe sestache, dar pe de alta parte eu n-am crezut ca vor fi atat de idioti incat sa atace Ucraina.

     9
     • @nicolae, pana acum cred (nimeni nu stie) ca minele au fost dintre cele desprinse. Daca vin de la Odesa dispersia e mare dar daca sunt lansate de la limita teritoriala treaba se complica urat pentru ca din ce am observat curentii le imping spre tarmul nostru. In acest moment Constanta e vitala in economia resurselor agricole chiar mondiale, asta da o vulnerabilitate utiasa. De aia am spus ca trebuie ceva peste patrula dragoarelor si puitoarelor, trebuie o prezenta activa in ZEE in proximitatea limitei teritoriale ca si zona de alerta si control activ.
      Un pescador ruginit capturat de prin Azov sau Herson poate in o noapte lansa lejer mine sub steag fals ucrainian. Ce au corvetele sau fregatele pe ele este mai mult decat suficient pentru asa ceva. Dronele si aviatia nu te ajuta pentru ca vei vedea ca e doar un pescador, ai nevoie de nave care sa faca control activ in arie de responsabilitate. Si navele MI sunt bune, nu stiu daca au preluat sarcina asta.
      Stau si ma gandesc ca acum 6 luni pe aici unii tot bateau campii pentru ce ne trebuie noua vase ca luam drone si rachete de coasta si e gata. Hai sa vad eu cum opresc geniile astea niste mine construite in anii 50 cu astea.

      4
      • O sa incep cu sfarsitul: ma chinuiesc de ani de zile deja sa explic ca nu poti inlocui navele cu bateriile de coaste, dronele si aviatia, mai ales atunci cand ai scenarii de genul acesta si nu numai.
       Continuand de la sfarsit spre inceput, pierzi din vedere faptul ca submarinele de clasa Kilo pot lansa 24 de mine marine din imersiune mult mai discret decat ar face-o orice pescador.
       Prezentare exhaustiva Kilo: https://rnhs.info/submarinele-romaniei-proiect-877-paltus-delfinul/
       Cam cat de greu e sa descoperi un submarin in Marea Neagra: https://rnhs.info/termenul-saptamanii-hidrolocatorul/
       Cel mai rapid mod de a descoperi minele in deriva, care plutesc la suprafata este pe calea aerului. Un UAV cu radar cu apertura sintetica poate rezolva treaba asta destul de eficient, pentru ca poate ramane multe ore in aer timp in care acopera suprafete mult mai mari decat o nava.
       Dar ce te faci cu celelalte mine care nu se vad? Ei bine, acolo ai nevoie de nave specializate, cu sau fara echipaj la bord. Este o nebunie sa risti o nava de lupta precum o corveta sau o fregata trimitand-o intr-o zona in care banuiesti ca s-ar putea sa existe mine fara sa-i aloci o nava specializata in descoperirea si distrugerea lor.
       Pentru a evita orice posibila escaladare, patrularea apelor proprii pe timp de pace se face indeosebi cu navele Garzii de Coasta sau cu nave militare de rang secund, exact asa cum sunt navele de lupta impotriva minelor marine sau navele de patrulare gen OPV. MI-ul nostru e destul de prezent pe mare in ultimii ani.
       Revenind putin la pescadoarele de care vorbeai, nu e chiar asa de simplu sa lansezi mine chiar daca improvizezi niste sine. Minele sunt grele, puse pe puntea unui pescador il face mai instabil.
       Uite aici un film instructiv:
       https://www.youtube.com/watch?v=NDp0iRlVBd8
       In incheiere, ne trebuie, in opinia mea, un aparat de zbor dedicat patrularii maritime. Preferabil un UAV.

       4
  • Pentru supravegherea traficului naval ai nevoie de câteva drone care se deplasează mult mai rapid și monitorizează eficient apele noastre teritoriale iar pentru impunerea respectării de către flota rusa a apelor teritoriale românești, ai nevoie de baterii mobile de rachete sol nava capabile sa scufunde orice nava ruseasca.

   3
 8. Rușii nu arată a armată modernă. Nu știu ce au vrut să demonstreze in Ucraina dar bine nu au făcut. Au rachetele alea bunicele dar in rest…cred ca o alianță Polonia-Ucraina-Lituania ar fi suficientă pentru a ii trimite acasă.

  3
 9. Vestul si-a atins deja toate obiectivele posibile fara sa piarda 1 om cu costul unor echipamente militare vechi care oricum zaceau prin depozite.

  -Nato e unit, se extinde si armata rusa e in ruine.
  -Ucraina isi castiga tara doar ca nu aia veche ci asta de acum in plus putem spune ca acum chiar s-au nascut ca natie nu mai sunt vasali rusilor.
  -Rusii castiga de fatada ruinele din est si piticul poate sa spuna ca a avut o victorie nemaivazuta.

  Mai conteaza acum contraofensiva ucraineana si daca mobilizeaza rusii populatia si trec in razboi total. De mentionat ca la cate incendii au fost in rusia pe la centre de mobilizare exista riscul de ghilotinari daca incearca sa mobilizeze.

  27
  • Semne bune.
   Putin o fi fost el un om mare dar acum e doar un bătrânel ramolit cu comportamente paranoice, asa ca e ușor de „citit”.
   Iar a ieșit public sa facă spume, deci în curând vesti proaste de pe front, pentru rusi evident.
   Cât despre cantități.
   4 himars
   6 salve pe zi
   6 rachete per mașina per salva
   150 000 USD per racheta
   Rezultat 21.6 mil USD pe zi. Atât toacă doar 4 masini.

   4
   • Fa un calcul cât vor toca pe zi, cele 72 lansatoare Himars care vor intra în dotarea armatei ucraineene.Sau care ar fi costul zilnic dacă ucrainenii ar primi cele 60 de sisteme Himars.

   • Ultima comandă US a fost la 240000/buc, de atunci inflația e peste 8,5% numai anul trecut . Extern UK a luat la 250.000 lire cu recertificarea nebăgată in preț

    2
  • Nu va mai treziți din visare?

   2
  • As adauga si golirea accelerata a stocurilor de armament ex-sovietic din arsenalul unor membri estici ai NATO si inlocuirea cu armament de provenienta occidentala. Altfel ar mai fi durat mult si bine…

   18
   • chestii din astea mai secundare sunt multe si sigur multe nici nu imi trec mie prin cap, daca intrebi vreun bancher sau vreun industrias sunt sigur ca le vin multe idei legate de ucraina si post razboi.
    ce mai ma duce pe mine capul :

    -revitalizarea industriei militare europene
    -oportunitati economice pentru companiile europene si americane in reconstructia ucraineana
    -crearea unui stat tampon intre noi si rusi advers rusilor
    -accesul la resursele si capabilitatile de stocare de gaze naturale si petrol ucrainiene
    -revitalizarea infrastructurii in romania pentru a facilita accesul la piata ucraineana si a mari mobilitatea trupelor nato.

    acum vom trai si vom vedea poate sa mearga si in sens invers si ucraina sa (re)devina un stat mafiot si corupt antirus si antiorice sau mai rau ultranationalist sa ne sicaneze cu moldova si cu insula serpilor si sa ajungem sa ne dorim sa ii mai atace rusii odata..

    7
 10. Pe lângă armamentul pe care tarile neprietene Rusiei îl livrează la vedere, cred ca mai exista armament livrat în liniște. Un ex mai jos de tanc bulgăresc T-72

  https://mobile.twitter.com/UAWeapons/status/1534945728035962886

  Ma întreb dacă mai sunt sutele de obuziere md 1981 prin stocurile armatei romane și nu cumva sunt acum prin Donbas.

  4
  • Romania au fost foarte secretoasa cu ajutorul oferit Ucrainei . Au fost doar cateva referiri la ce am oferit . Pe de alta parte ucrainienii au zis ca ai nostrii au actionat ‘ Inteligent ” si respecta pozitia Romaniei . Una peste alta nu prea stim ce armament a ofert Romania , cat si ce fel . Eu cred ca ai nostrii s-au axat mai mult pe oferirea de informatii , culegerea , sau redirectionarea de la terti a acestora . E doar o opinie personala .

   8
   • A fost o „organizare” NATO prealabila, ante-invazie. Ce ajutor poate oferi fiecare. Polonia a furnizat ce nu putea oferi RO, Romania a furnizat ce nu putea face POL și tot așa.
    Noi a trebuit să fim mai discreți pentru a proteja niste „resurse umane” din spațiul rusesc…e bănuială mea.
    In plus, in ciuda aparențelor, stam bine de tot pe HUMINT., Zic unii. Daca vă aduceți aminte, prin martie, propaganda orcilor baterea toba că în Mariupol, parca, sunt mercenari români.
    Nu cred sa fi fost așa, dar ceva-ceva o fi fost.

    3
  • ala arata bine de tot, e aproape ca nou 🙂
   posibil ca bulgarii sa nu fi transferat direct catre ucraineni ci au vandut la terti.

   2
  • pai eu zic ca e destul de simplu de intuit la aviatie.
   Aviatia UA zboara cu plin de rachete si lovesc, am vazut ieri 2 clip-uri cu Su 25 si Mig 29 zburand printre campuri inverzite, deci sunt noi.
   Nu le iese nici rusilor socoteala, deci vin de undeva, ori sub forma de componente vitale ori celule intregi carate prin tir-uri.
   Acum treaba e simpla, la Mig 29 au destul de multi rable pentru canibalizat, dar cine are stoc de piese pentru SU 25 si celule intregi? Aceeasi poveste si la Mi 8.
   Bulgari spun ca repara tehnica, crezi ca sta cineva sa calculeze ce intra si ce iese? Am zis de la inceput, Bulgaria e tara cu dotarea cea mai apropiata de ce vor ucrainienii.
   Si acum sa o luam prin eliminare, balticii nu au asa ceva, noi nu avem, ungurii nu dau, polonezii, cehii si slovacii au dat pe fata cam tot… deci cine a mai ramas ?
   2 tari, dintre care una e tara care le-a si fabricat ?

   13
   • Iar baietii aia din tara care a fabricat doujcinciul chiar ca ar avea o placere deosebita sa le-o dea ivanilor inapoi cu varf si indesat… Plauzibil…

 11. Cantitatile de munitii is pe terminate. Raportul de pierderi e urias la ucraineni intre 200 si 500 kia pe zi in est, dublu la raniti.
  La un raport de 1 la 7 rusi.
  Germanii au intors-o deja cu himars ul ca are probleme la software iar iris t va fi livrat la pastele cailor cu scop de a apara ori Kiev ori Odessa deci sub aspectul razboiului in est e blocat undeva chiar daca ajunge teoretic.
  Grecia de frica turcilor care s au activat cu insulele din apropiere nu accepta livrare de armament greu deci Marder intai la greci, apoi bmp la ucraineni.
  Turcia da tare cu tratatul de la Lausanne. Strategic tine in sah o parte a Nato si pe ailalalta il ajuta pe tar.

  Situatia in est este indulgent spus nasoala. Ucrainienii au 20 de oameni cu care apara inaltimile spre Lyshyansk, cititi articolul de acum doua zile al lui Neil Hauer. Sunt determinati, hotarati dar subdotati. Atata timp cat rusii le cara iskandere si kalibr de la distanta de siguranta nu vad cum vor putea sustine vreo contraofensiva. Atata timp cat harpoanele nu pot ajunge pe Sevastopol pt ca din larg trag cu kalibr, este inutil de discutat ce misto is ele. Idem si cu iskander cele 4 fete morgana adica himars sunt putine daca ajung cand or ajunge.

  As vrea sa impartasesc optimismul lui Adr, deocamdata situatia e fix pe dos. Ba mai mult rusii s au perfectionat in razboiul anti drona dau cu strela jos cam toate dronele de recunoastere ale ukr.

  Daca nu se taie liniile de aprovizionare ale rusilor, se vor consolida peste tot.

  17
  • @Mucea, nu te contrazic dar de ce nu privesti putin peste declaratii.
   Ucrainienii joaca in razboiul total, cel al pamentului parjolit prin centre de rezistenta, ceva similar cu nemtii in ww2 partea estica. O regula simpla spune ca ala care ataca consuma resurse umane si materiale mult mai mult decat cel care se apara, mai ales daca lupta este in spatii care permit ascunderea si camulfarea cum sunt orasele. Deci la fiecare soldat ucrainian scos din lupta rusii scot mult mai multi. Artileria si aviatia in orase nu mai are aceeasi eficacitate.
   Al doilea aspect, lupta asta indarjita lasa in urma doar distrugere, rusii nu preiau decat moloz si fabrici goale, nu-si pot creste capacitatea de atac din capturi.
   Daca ucrainienii ar lupta cu retrageri si lasari de teritorii neafectate in urma le va fi foarte greu sa il reia pentru ca raportul de forte este net in favoarea rusilor si totodata ar lasa capacitati industriale ce pot fi folosite impotriva lor.
   Mai este si teritoriul, izoland conflictul doar in estul rusofon isi pot exploata restul tarii eficient si pot sustine conflictul.
   Ca orice conflict este mai intai o economie a resurselor, ucrainienii trebuie sa consume cu resurse mici cat mai mult din resursele mari ale rusilor. Schema functioneaza atata timp cat au sustinere din alte parti, daca pierd sustinerea sunt pierduti in o luna, de aia si tipa constant dupa ajutoare. Ce fac ei acum este un fel de Stalingrad al rusilor, intrebarea care se pune este daca vor primi/produce suficiente resurse care sa le permita o intoarcere a scorului cand rusii se vor epuiza.
   Acum pragmatic, ambii se epuizeaza, rusii deja au scos T62 si aviatia lor da doar cu dumb bomb si nu mai face incursiuni in adancime pentru bombardamente strategice, Kalibr vin cam 4-5 pe saptamana, nu o mai duc mult nici ei. Dar si ucrainienii pierd oameni buni si echipamente.
   Deci ca si concluzie, totul este la nivel de resurse, daca resursele rusilor nu ajung la epuizare pana in momentul in care ucrainienii capata resurse noi, au castigat, daca se epuizeaza rapid sau daca suportul pe care-l primesc ucrainienii vine accelerat castiga ucrainienii. Deci totul e la mana aliatilor vestici, ei decid acum razboiul pentru ca au acele resurse si se pot lipsi de ele chiar rapid.
   La echipamente simtitor egale ca si numar, ucrainienii castiga pentru ca au motivatie si valoare combativa net superioara.
   Dar… ca e un dar, eu nu sunt sigur ca obiectivul vesticilor este ca UA sa castige ci mai degraba sa erodeze constant armata rusa pana sa genereze o implozie interna. Deci tare-mi este ca sunt doar aliati de conjuctura, unii vor sa castige ca sa-si elibereze tara pe cand ceilati vor sa-si epuizeze pana la sufocare un dusman istoric. De aici vine si politica asta de livrare cu taraita.

   28
 12. Or sa primeasca sper / cred mai multe Himars pe masura ce invata sistemul, cel putin cam asa au lasat sa se inteleaga… pregatesc oameni. Posibil din pacate sa se intarzie livrarea alor noastre pe chestia asta si tare m as fi simtit mai bine cu inca 18 lansatoare acasa

  1
 13. Nu cred ca Iskanderele si Kalibr sunt problema de pe front, mai degraba superioritatea numerica a artileriei clasice (obuziere) si reactive (smerch, uragan) si concentrarea acesteia pe o singura zona unde inainteaza lent.

  Ucrainenilor le trebuie mijloace si tactici pentru lovituri de contrabaterie pana ating masa critica necesara pentru o contraofensiva. Banuiesc ca exista acumulari formate din trupe de pe alte fronturi (Kiev, Harkov, Odesa mai ales acum cu Harpoon in zona) si rezervistii antrenati, altfel am vedea macar o rotire a trupelor din Donbass.

  13
 14. Nu pleacă niciun HIMARS in Ucraina. Pleacă M270 – altceva. 7 buc ( 4 US + 3 UK) sunt pe drum In 15 zile incă o buc. din UK. Muniție un pic din US, grosul din UK. Din Germania va veni armament greu în cantitatea furnizată pină acum 0 / zero / nada / niente. Oficial 4 buc M270 și IRIS sunt preconizate de Crăciun

  7
 15. Bateriile de coasta date de Danemarca au in principal scop defensiv, pentru a preveni o potentiala debarcare. La fel ca Neptun sau ca cele cu raza scurta donate de UK (Brimstone cu lansare terestra) sau de Suedia – Robot 17.
  Doar ele in sine nu pot sparge blocada navala impusa de Rusia, pentru asa ceva ai nevoie de nave de lupta/aviatie navala dar Ucraina nu are asa ceva.
  Pentru a trece un convoi de cerealiere din Odesa pana in apele teritoriale romanesti ai nevoie de o escorta puternica (dragoare, corvete, UAV-uri, aviatie navala) pentru a tine navele rusesti suficient de departe astfel incat sa fie in imposibilitate de a face achizitia tintei. Chiar si asa ramane amenintarea submarinelor rusesti…
  P.S. Rusii incearca sa compenseze apararea AA subtire a navelor de clasa Bykov: https://www.thedrive.com/the-war-zone/russian-black-sea-warship-now-equipped-with-ground-based-sam-system
  Ai nostri ar putea sa faca la fel… 🙂

  5
 16. Din păcate, occidentalii se mișcă foarte, foarte greu și lent (inclusiv americanii se urnesc destul de greu, în pofida unor progrese semnificative, în jur de 20 de avioane C 17 aduc zilnic provizii). Totuși, e mult prea puțin ceea ce vine. Să nu ne îmbătăm cu apă rece! Ucrainenii încă folosesc în proporție de 70 – 80% armament sovietic foarte vechi și ineficient, obuziere de 82 sau 122 mm și cu bătaie de maximum 20 km, cu proiectile neghidate, care pot atinge ținta doar dacă ai drone care să-ți arate coordonatele și tehnicieni suficient de buni încât să calculeze corect unghiurile tunului încât să atingă acele coordonate. Armele occidentale încă sunt folosite de ucraineni pe post de cireașa de pe tort, ca hainele alea bune ale români, purtate doar la sărbători. Ucrainenii sunt superiori la războiul informațional, filmulețele lor în care răspund cu armament occidental sunt cert utile la moral, cât și la susținerea și simpatia internațională. Dar, e nevoie de mult mai mult. E nevoie de ceva de anvergura primului război din Golf. Atinci americanii au mutat în zona Irakului aproximativ 6.000.000 de tone de echipament militar și auxiliar. Cele 20 de C 17 abia aduc câteva sute de tone/zi. E nevoie de câteva mii de tone/zi sau mai mult. M 777 sunt sisteme excelente, dar cu 90 de bucăți abia echipezi 4-5 batalioaene. Rușii au o cantitate imensă de artilerie și proiectile de artilerie. 19 miliarde nu reprezintă în niciun caz o sumă pentru un război extins și de durată. Dacă ne gândim că americanii au aruncat 2000 – 3000 de miliarde de dolari pe războaiele din Afganistan și Irak, fără niciun rezultat, 19 miliarde par o joacă. Dacă americanii ar fi dispuși să arunce în joc 150 -200 de miliarde pe termen de 2-3 ani, iar slăbi pe ruși pentru 20 -25 de ani și ar scăpa de un adversar important, apoi s-ar putea concentra pe termen lung pe politica de îndiguire a Chinei și pe un NATO asiatic.

  10
 17. Ok, s-ar putea să ai dreptate. Amândoi le dorim să respingă agresorul și să câștige războiul:)

  1
 18. Cred ca ar fi foarte folositor depozitul de la Cobasna pentru ucraineni

  2
  • Munitii vechi de 40-50 de ani, pastrate dzeu stie cum, yummy. Fix ce aveau ucrainenii nevoie. Nu cred ca isi permit sa piarda artileristii buni in felul asta

   5
 19. Eu cred ca Ucraina nu sta atât de prost la artilerie, pe cât se plâng, dar este important sa primească cât mai mult și cât mai rapid ajutor. De asemenea, rusii scot din depozite sute de tancuri vechi și obiziere, dar cred ca la un moment dat nu o sa mai conteze atât cantitatea de tancuri, obuziere, mortiere cât numărul de soldați antrenați, apți de lupta.
  O privire de la depărtare, avantajul ucrainenilor este ca par totuși o armata mai omogena și mai organizata, rusii sunt prea multe grupuri: armata regulata, ceceni, cazaci, Wagner (care s-au cam prăjit ieri- pare-se vreo 200). Plus ca și armata regulata are unități pe naționalități.

  9
 20. Ajutorul este simbolic. Ucrainenii sunt papati de artileria rusa la o rata mai mare decat dau ei in rusi.

  Anumiti generali pe twitter souneau ca practic va fi un razboi foarte singeros, pentru ca fata de ww2 nu se mai pot face manevre de sute de kilometri deoarece armatele in ziua de azi sunt prea plapande numeric ca sa isi mentina capacitatea de lupta dupa cateva confruntari cu inamicul.

  Conform analizei lui vom asista la un ww1 razboi static, nu un razboi de manevra ca in ww2, cu modificari ale frontului de cativa km pe zi in cazul bun.

  Alte surse spun ca putin vrea sa integreze tot ce a cucerit acum intr-un district federal si alipirea la rusia, adica planul lui e acum Novorossya si cam atat.

  Singura intrebare care mai ramane neraspunsa este daca va avea puterea sa ajunga la odesa si gurile dunarii. De vrut, vrea asta stim sigur. Este 50-50.
  Va depinde probabil de ce se intampla in est si cate trupe poate muta de acolo.

  3
 21. Cotrecție de la US pleacă 4 HIMARS-uri , două M270 nu au vrut să pornească. Uk ramîne la 3+1 M270 uri

  2
  • deocamdata sasalai au de facut 4 saptamani de antrenament la o scoala de artilerie din germania cu soldati ucrainieni pt Pzh 2000

   2
 22. Păi 19 miliarde din US.
  Câteva miliarde din EU.
  Plus miliardele din seriile trecute (asta ar fii al 3 lea ajutor pe care îl primesc Ucrainienii, din ce știu).
  Treaba este ca nu prea se vad pe câmpul de lupta.
  Tot felul de conspirații precum ca Putin ar fii bolnav, ca războiul se termina în 3 luni, și alte prostii, doar ca să mai înghițim noi gălușca și sa mai răbdăm toate greutățile care vin în urma embargo uri lor.
  Parlamentul european, consider ca a acționat extraordinar de PROST, din cauza ca nici pana în acest moment nu au semnate acorduri cu greutate cu alte state în privința gazelor și petrolului.

  Daca aș fii avut puterea de decizie extraordinara eu as fii procedat astfel:
  Prima săptămână, as fii invitat toți președinții de stat, șeici și ce or mai fii ei, din toate țările care pot și sunt deschise sa exporte gaz și petrol, sa vedem capacitatea de producție și transport al acestor produse.
  Apoi întâlnirea cu toți președinții din UE pentru semnarea unui acord cadru între toate statele membre, astfel încât sa fie un contract între tarile exportatoare și UE, (acum este între Rusia și fiecare stat membru, individual)
  Dupa semnarea contractelor, proiectarea și construcția gazoducturilor și conductelor de transport petrol între tarile exportatoare și UE. Iar în interiorul UE se pot folosii în mare aceleași conducte pe care deja le avem.

  Ce sa mai… Vorbe muuulte tare, fapte 0,2%

  3
  • La cat mai multe si sa speram ca, intr-o buna zi, vom vedea armata modernizata complet (de la echipamentul individual la avioane, nave, submarine, drone, etc).

   4
  • Bravo ma baieti ! Avem si noi cu ce ne mandri !

   3
  • Până la urmă cate camioane lansatoare de rachete am contractat, că discuțiile ref la sisteme/lansatoare sunt foarte confuze.?
   Vom avea 54 de camioane cu cate 6 rachete sau cu 1 racheta ATACMS, structurate in 3 batalioane x18 camioane? Sau cate și cum?

   • 54 de camioane pe care poti monta ori 6 rachete ori o ATACAMS.

    1
    • OK, nu-i rău… Polonezii au comandat 500 de camioane lansatoare?! Cam greu de digerat o astfel de dotare, și nu numai dpdv financiar. Cred că noi am luat un start mai bun, după ce incepem sa ‘mestecăm’ comanda inițială ne putem gândi la o extindere cu ‘camioane’ suplimentare.
     Vad totuși o limitare strategică a utilizarii ATACMS-urilor: cheia de blocare a lansării lor va fi probabil la fratele american și el va decide dacă, pe cine și când vom trosni la +300 km, că noi suntem mai micuți și mai proști (cel puțin parțial adevărat). Olanda văd că are și Tomahawkuri și mai vrea. Noua probabil nu s-ar refuza așa ceva, să nu se supere rușii… Nu mi se pare kosher treabă asta, adică rușii sa bombardeze (Doamne Fereste!) Galațiul sau Brașovul sau Bucureștiul cu Kalibr lansate din Marea Caspică sau cu Iskander lansate dela Rostov pe Don, și noi să stăm frumos in banca noastră și să înghițim. Probabil că așa a făcut și Winston Churchill când Hitler a distrus Coventry-ul și Londra, nu a făcut una cu pământul Dresda și Kolnul și Hamburgul, că să nu îl supere pe Hitler, nu??

     2
 23. Orice primește Ucraine , e insuficient.
  Deoarece :
  – industria autohtonă militară a fost masiv bombardata.
  – mari depozite de muniții au fost la rândul lor puternic lovite.
  – aviația ucraina ( vânătoare și elicoptere atac) a fost mult subțiată de atacurile rușilor.

  – Ucraina are nevoie urgenta de multa artilerie cu mare bătaie (obuziere 155 mm), lansatoare multiple gen Himars de ordinul zecilor ( inclus cu rachete Atacms) și întregul arsenal de apărare AA . Scurta , medie , lunga.

  Fara aceste dotări ( sau în cantități reduse) , rușii vor cuceri sat după sat, orășel după orășel. Exact cum procedează acum concentrând gurile de foc, lansatoarele multiple și aviația de atac la sol ( nu știu dacă reușesc să execute CAS conform manualului) in anumite zone unde rad tot și trimit trupele la înaintare (metoda e veche . De prin 1944)
  Ce lipsește rușilor ?
  1- armament de precizie ( sunt rămași rău în urma la echivalentul Paveway și JDAM .
  2- nu reușesc concomitent sa poarte lupta electronică pe toate fronturile. Mari lipsuri în sculele necesare.
  3- Lipsește o viziune unitară și multiarma pentru conducerea războiului modern.

  Ce au făcut în Siria, nu pot replica pe vasta scara in Ucraina din lipsa de dotare și personal specializat. De aia au abandonat zone întregi prin ” retrageri strategice” model Hitler și WWII.
  Cu ce au , se concentrează pe atacuri in zone mici . Nu au superioritate cantitativă și calitativă pe întregul front Ucrain.

  Dati cel puțin citeva zeci de rachete cu bătaie de sute de kilometri Ucrainei. Sa poată lovi linile de aprovizionare ruse ( la care întreaga industrie militara e intacta ).
  La dracu cu amenințările lui Adolf Putin. El poate lovi Ucraina din Rusia ( cu rachete începând cu Iskander) dar Ucraina are interzis sa pocnească Rusia ?
  E un război straniu asta și pentru mine personal.

  Rusul se înmoaie doar când:
  – lasă dinții ( foarte multi ) pe ring.
  – eventual și un ochi
  – ficatul făcut praf.

  Amenințările lor atomice cotidiane sunt fix pix.
  USA, Franța, Anglia au arme nucleare berechet dar nu amenința zilnic cu ele și în presa , poporul îndobitocit rus.
  Că de ” lingatori de clanțe” nu duce lipsă televiziunea rusă și parlamentul lor.
  Pile combinate cu corupția și slugărnicia, „atuurile” marii mame ruse dar subdezvoltata comparat cu pretențiile și aerele de superioritate.
  Rușii azi par Ceaușescu , televiziunea și presa lui, biroul politic al CC al PCR. Un succes istoric. ?
  Părerea mea.

  29
 24. Vasie Băcăuanul

  Băi nea za Best, unu că tine ar trebui mutat 300 de km spre est, să te trimită putin sa elimini naziștii ucraineni. Păcat că stai aici, pe labele de dinapoi să ne ții nouă teoria marilor puteri și efectele acestora. Nea putinpupin… ia vezi mata în Japonia ocupată de americani cum se trăiește și uite in țările ocupate de mati rasia ta cum e viața. Sper că ușor ușor să existe și necazuri Petru prorusi de genul oprobriului public, „huooo Ruski” , să nu poți merge unde vrei, ca-n rassia, să te simți și tu acasă!

  7
 25. Krzysztof , you hit the jackpot!
  https://www.thedefensepost.com/2022/06/09/poland-self-propelled-howitzers-ukraine/

  Poland has signed a $700 million contract with Ukraine to sell the country more than 50 155mm Krab self-propelled howitzers, according to multiple media reports.

  The deal comes a month after Poland delivered 18 Krab guns to Ukraine from its reserves.

  The deliveries are expected to begin this year and be complete in 2023. The NATO-compatible guns will reportedly be manufactured in Polish Armaments Group’s Huta Stalowa Wola plant, which can currently produce 20-30 units per year.

  3
  • And the pay check ?

   • Announcing the deal, Polish Prime Minister Mateusz Morawieck said that the guns will be “very important” for the Ukrainian military in eastern Ukraine.

    “Right now we are signing one of the largest, if not the largest, export defense contracts in the last 30 years. This is the sale of weapons for the Ukrainians, for Ukraine,” Ukrinform quoted him as saying.

    He added that Ukraine would fund the deal partly through its budget and partly through the European Union.

 26. https://m.dailykos.com/stories/2022/6/1/2101780/-Ukraine-Update-Not-enough-Here-s-the-challenge-of-moving-even-four-HIMARS

  MLRS-urile de orice tip, dar mai ales HIMARS-urile consumă muniție in draci. Trebuie un lanț de aprovizionare care să funcționeze ireproșabil de la granița cu Polonia, până la mama naibii în estul Ucrainei. Pe lângă asta soldații ucrainieni trebuie sa fie foarte bine antrenați în folosirea noilor arme vestice, altfel ar fi doar risipă.

  6
 27. Am fost un optimist , dar acum , parca ma ia un sentiment de teama legat de situația din teren …
  Rușii au disponibilă multă resursa umană comparativ cu Ucraina , iar din cauza lipsei de artilerie de precizie cu bătaie lunga a ucrainienilor , pierd mulți soldați …
  Când ii comparau pe ruși cu orcii , mi se părea amuzant , dar cam așa pare armata asta a rușilor – nu pare sa conteze pentru conducere câți pica la datorie … a apărut o știre zilele acestea ca in Rusia 46 000 de familii au cerut Ministerului Rus al apărării informații legate de soldați dispăruți .., Dacă numărul e apropiat de adevăr , nu cred ca la ucrainieni e diferența mare de soldați căzuți la datorie …
  Cred ca pe 2 elemente se bazează conducerea Rusiei pentru victorie – sau mâine spus succes , victoria s-a pierdut – pe capacitatea mult mai scăzută a ucrainienilor de a înlocui soldații pierduți și pe abandonul susținerii occidentului …
  Occidentul nu va abandona susținerea Ucrainei din simplu motiv ca Occidentul care susține Ucraina e format din SUA și Uk , ei pun grosul , apoi mai vin fratii polonezi , iar restul pun mărunțiș …
  Marea problema a ucrainienilor dacă va continua mult timp acest conflict va fi înlocuirea forței combatante pierdute …

  7
 28. Russian Su-25 hit by a man-made anti-aircraft missile system.
  https://twitter.com/P_Militarny/status/1535291334881427458
  „supravietuitorul”

  5
  • Crezusem initial ca „man-made AA system” o fi vreo chestie improvizata cu care un intreprizator a plesnit avionul. Ca bunicuta cu borcanul de gogonele (rosii murate) din primele zile, cand a dat jos o drona.

   Teoretic orice sistem e „man-made” nu, ca nu e ca in basme, sa nu poti fi doborat de arme „man-made” ci doar facute de zei sau mai ce. Sau in Macbeth unde „no man a woman born can harm you”.

 29. Are you from the Ukraine?
  Why?
  You are beautiful and stubborn.
  https://youtu.be/Wb2izpXuPNo
  Au trecut 60 de ani de la film si frazele inca sunt valabile.

 30. Că sunteți troli ruși că nu sunteți, un lucru e clar: La 24 Februarie 2022, în sfârșit, a scăpat Ro și Europa de Est de sub „umbra marelui urs”. Că mai sunt unii care cântau „Internaționala” in loc sa asculte Phoenix și acum se dau mari dizidenți din Vestul Europei…nu mai contează…A ieșit duhul din lampa, rad și curcile acum de măreață armata roșie așa că nu mai sunt premise pt următorii 100 ani ca Ro să mai pice de partea greșită a istoriei. E greu de digerat dar eu mă bucur, acum urmează cu chiu cu vai, resetarea mentalității din Ro și sper aruncarea cozilor de topor rusești, încet-încet, afara din sistemul public. Clar, nepoții mei o vor duce mai bine decât mine! Trăiască România.

  25
 31. Pentru toti cei ce fac propaganda ieftina pentru Kremlin (pe de gratis sau pe doua ruble pe zi). E adevarat ca Ucraina are nevoie de ajutor occidental ca sa coninue lupta. Dra tot tata de adevarat e ca rusii au nceput sa se caute la stocurile vechi de cand lumea: tancuri din anii 60, munitie din anii 70. Cred ca se vede fundul butoiului.
  Pentru ce ce nu sunt de meserie, de la al doilea razboi mondial incoace nici un razboi intensiv nu s-a dus pe productie ci pe stocuri, pentru ca nimeni nu poate produce in ritmul in care se consuma. Din nefericire pentru rusi stocurile occidentale sunt mai mari decat cele fost sovietice. Asa ca in curand vom vedea cum efortul rus se fasaie, in timp ce deabia de acum incolo capabilitatile ofensive Ucrainene pot fi puse in valoare. Sunt convins ca unii ofieri superiori si generali rusi stiu asta dar se c… pe ei sa-i spuna lui Putin ca omul e deja nebun. Se crede urmasul direct al lui Petru cel Mare. Asa ca steapta toti infrigurati sa pocneasca buboiul.
  Cand o sa intre HIMARS/M270 in paine o sa vedeti atunci dezastru pentru rusi, o sa fie greu sa gaseasca ucrainenii suficiente tinte la nivel operativ demne de el: poduri, depozite de munitii si carburanti, raioane de concentrare, reaprovizionare. Rusii si-au terminat resursele de lovire la nivel operativ (Smerch) Ukrinenii deabia acum si le vor pune in valoare.
  Toate tancurile primite de ucraineni nu prea se vad. In mod cert sunt pastrate pentru operatiuni viitoare. Ofensive nu defensive ca tancul este eminamente ofensiv. Iar terenul tocmai s-a uscat si devine propice operatiunilor cu blindate. Doar ca rusii numai au cu ce, daca ar fi avut ar fi avansat spre Zaporoje sau spre Odesa.
  Si mai am o „veste buna” pentru troli. Parere personala si nu de profesionist dar mi se pare ca sanatatea lui Putin (cea fizica nu cea mentala) se duce pe copca de la saptamana la saptamana. Daca are cancer avansat, atunci putem spune ca e cancer terminal si, indiferent de ce i-ar face, se duce pana la craciun. Iar voi, trolii o sa va treziti cu un nou stapan, care s-ar putea sa va trimita pe toti la ecarisaj. Succes!

  18
 32. Un alt punct de vedere, scris de FREDERICK W. KAGAN JUNE 6, 2022
  https://time.com/6184437/ukraine-russian-offensive/
  The New Russian Offensive Is Intended to Project Power It Cannot Sustain

  Pe scurt.
  Ofensiva din Severodonetsk este o operatiune de propaganda sub aparenta unei ofensive militare.
  Este ultima incercare disperata de a demoraliza armata ucraineaqn pe care armata rusa nu e capabila sa o invinga si sa extraga astfel concesii. In realitate Severodonetsk este minuscul si fara relevanta dar propaganda rusa incearca sa prezinte progresele de acolo ca pe o mare victorie. Exista si in sambure de adevar, presiunea pe trupele ucrainene din zona este formidabila si au existat cazuri de rebeliune.
  Pe de alta parte propaganda rusa incearca sa creasca si presiunea asupra occidentului sa nu mai sprijine militar Ucraina si sa forteze o negociere favorabila Kremlinului.
  Efortul rus nu mai poate fi sustinut prea mult timp, deja au dat iama in depozitele din Belarus, trupele sunt erodate si moralul este la pamant.

  Nu vi se pare ca liniile de propaganda enuntate mai sus, semana cu pozitia unor „binevitori” de pe aici? „Ucraina e terminata, Ucraina se afla la un pas de colaps”

  12
  • Interfata de pe displayul ala pare a fi HTML intr-un browser maximizat cu F11. Sa copieze chinezii si iranienii ceva. 😀 Asta daca nu o dau cu croma si VFX.

   1
 33. Din pacate pentru multi, Rusia va catiga razboiul. Asta este clar, deoarece rusii nu scapa nimic din ce au pus ochii. Nu inteleg de ce exista atata manipulare – manipulare pentru tampiti!?. Lasa-tii domnilor in pace poate unii dintre ei au treaba! La ce foloseste sa-i manipulati!?

  • Au pus ochii pe Kiev; au pus ochii pe Harkov; au pus ochii pe Odesa. au pus ochii pe Nikolaev…lista poate continua. Stim cum s-au terminat aceste nazuinte pentru ei. Logica ta pintenoaga lasa de dorit. Vrei sa reevaluazi un strop?

   7
   • Au pus ochii si pe Chisinau si Bucuresti, unde e mai simplu, nici nu trebuie sa atace 🙂

    5
    • Și dacă o fac,rezolva în 3 ore 🙂

     Cretinismul nu are limita.
     Partea buna e ca dacă se petrec astea devine liber la vânat prosti,cu binecuvântarea Domnului și a Unchiului Sam.Partea rea e ca ajung niște orase precum arata estul Ucrainei .

     2
 34. Rusia va castiga..daca va castiga..pt ca nu e voie sa fie umilita.dupa parerea unora..ce va urma dupa..sunt sigur ca putin va fii pe cai mari si nu se va oprii.urmeaza moldova,romania,polonia…sa vedem atunci daca va fii umilit sau nu..micronul si germania ..daca va fii dupa ei..categoric nu.daca unchiul sam va fii atras catre taiwan..nu stiu ce va fii .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *