Cehia a primit primul radar ELM-2084 Multi-Mission Radar (MMR)

Anuntul a fost facut de compania israeliana IAI pe 5 aprilie, cu ocazia livrarii primului (din cele opt comandate in 2019 – pentru 125 milioane de dolari) radar multifunctional ELM-2084. Livrarea ar trebui sa se incheie in 2023.

ELM-2084MMR este descris de IAI ca fiind un radar multifunctional, putand fi folosit atat ca radar pentru supraveherea spatiului aerian, conducerii focului pentru rachetele sol-aer cat si ca radar C-RAM impotriva rachetelor sol-sol, proiectilelor de obuzier sau chiar impotriva bombelor de aruncator.

Acest radar este bineinteles perfect compatibil cu sistemul anti-aerian “Spyder” ales de Republica Ceha in 2021. In Israel ELM-2084 MMR este folosit in cadrul sistemului anti-aerian si C-RAM stratificat lucrand in retea cu Iron Dome, Barak MX sau David’s Sling.

Desi initial alegerea Cehiei a creat unele discutii la nivel NATO in cele din urma contractul a mers mai departe si avem astazi primul sistem livrat beneficiarului. Radarul este montat pe un camion Tatra, iar industria ceha este implicata in realizarea sa prin compania RETIA si Institutul Tehnic Vojenský.

ELM-2084 este un radar AESA – avand la baza tehnologia (GaN) – la 360* si ofera o raza de 100km in modul C-RAM sau +450km in cazul supravegherii aeriene. Poate fi folosit si prin comanda de la distanta.

Acelasi tip de radar a fost comandat si de Ungaria in 2020, dar in acest caz nu se cunoaste numarul de unitati comandate.

GeorgeGMT

18 comentarii:

 1. Ce nu înțeleg :
  Radar cu bătaie mare ( echivalentul americanului TPS 117 sau a italianului RAT 31 ) . Dar și radar de descoperire rachete sol-sol, bombe aruncător , proiectile.
  Cred că ori una ori alta. Trece de la supraveghere aeriană la antibaterie. Alternativ nu concomitent.
  Radarul american enumerat ( in banda D/L) și italianul ( in banda L) or avea această posibilitate ca israelianul care lucrează în banda S ?

  Dincaaaaaa !!!!!
  Vezi că există și varianta aia navala ( pentru corvete, fregate) a aceluiași radar israelian.
  Știu că te doare in basca dar la corvetele alea pe care le tot amâni, in afara de șpagă și vâsle , vă gândiți și la dotare ?
  Sau așteptați ordinele Moscovei să vedeți ce puneți pe ele. ??

  10
 2. Noi avem ceva similar ? Sau avem nevoie…..

  1
  • REQUEST FOR INFORMATION (RFI)
   Multiple launcher rocket system with high range (150 kilometers)

   Data supply radar system shall fulfill the followings specific requirements:
   No. Parameter Requirements / Values
   1 Shall be integrated within the automatic system
   for fire control and command-control at battalion
   and brigade level as well as within the JISR
   system.
   To be defined by supplier (TBDS)
   2 Shall determine the origin point and impact point
   of projectiles/bombs/rockets
   To be defined by supplier (TBDS)
   3 Shall manage simultaneous a number of events
   belonging the tactical field
   To be defined by supplier (TBDS)
   4 Enhanced capabilities for mobility within the
   tactical field
   To be defined by supplier (TBDS)
   5 Shall have inertial navigation system in order to
   determine the position
   To be defined by supplier (TBDS)
   6 Shall identify targets up to 80 kilometers To be defined by supplier (TBDS)

   https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/tpq-53.html

 3. Ma bucur pentru Cehi, teoretic acopera si Slovacia cu radarele lor. Noi trebuie sa montam radare Lockheed pe camioanele noastre DAC

  2
 4. Marius Zgureanu,

  Scuze ca bag aici …..

  Ca ziceam de drone fara pretenti, adica jucarii (da catre trasporta ceva electrinica) .. am gasit referinta la o jucarie 250g, vreo 20 cm anvergură, folosita pe post de observator de artilerie pentru o echipă de aruncator.

  Deci un prapadait de aruncator de 82 mm poa beneficia de observatorul sau „personal” …. Daca piesa aia mai este insotita de un calculator bunutz …. cred ca sitiatia poa deveni f naspa ptr cel ce devine tinta …
  Toitu la pret de vreo 6 mine …

  7
  • Da, pentru echipa de aruncatoarr poti folosi minidrone, cu distanta legaturii de date sub 15km, eventual autonomie de 1 ora.
   Au fost filmulete cu aruncatoare de 60mm ucrainene care trageau in bateria ruseasca de langa ei, la cativa km, folosind un quadricopter sa descopere tintele si ajusteze tragerea. UAS-ul parea o modificare a unuia civil, care costa cateva sute de dolari in varianta de baza, o autonomie de 40-50 de minute/ baterie si o legatura de date de 2-4 km.
   Am mai scris aici si de parrot anafi, folosit pentru ghidarea MMP, si care in varianta militara cista niste zeci de mii de $.

   5
   • Costa f mult. Exista aruncatoare si drone „de buzunar”.insa doar l speciali. Au autonomie redusa. Iar aruncatoarele nu trag daca nu ai munitie. Si munitia se cara sau daca e un 4×4 ai rezerva. Pe coclauri ag 40 cu termobarica si ai e. O dai cu bolta si nimereste

    1
 5. Salut toată lumea normală face ceva eficient, simplu încât banul public să se vadă. Noii nema nema nema . Citisem o declarație a ministrului apărării din Bulgaria care zicea că industria de apărare e pregătită a repara tehnica și blindatele ucrainene . Pai de ce nu le-am repara noii și să rămână banii ăștia care vin din partea US in industria românească de apărare. Nu suntem noii aliați bunii? . Doar am avut două delegații in vizită la Kiev , Ciolan și Câțială.

  2
 6. Suntem peste cehi la radare. Avem inclusiv oth

  7
 7. https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2021/11/15/experimental-artemis-aircraft-used-in-real-world-ukraine-operations

  Ca tot vorbiram de radare. Jucaria de mai sus zboara acum peste Romania. Dati dracului fascistii astia 🙂

  4
  • Zboara multe. Am vazut si sentry zbura f jos, cam 500 m altitudine si mh 60 la 30 m. Si MH 60 si MH53 (53 erau in rezerva prin Nevada). Si Caracal, elicopterul… nu orasul :D. E spectaculos. S 60 a fost in teste, zboara bine pe furtuna. Pacat ca nu mai sunt mi 8 de la ianca si mi 17 din mai. Nici pumele nu stau fb

   2
 8. Aveam in 89 8 statii. Snar. Mai vechi, dar erau ok. Instalate pe mtlb. Poate are Nicusor foto.

  2
 9. Culmea că la radare nu stăm atât de rău. Altele multe ne doare…

  2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *