China isi arata coltii

Concept artistic al unei nave chineze de asalt aflata in faza de dezvoltare

Presedintele Chinei Hu Jintao a indemnat joi Marina Militara Chineza sa fie pregatita de razboi si sa-si urgenteze modernizarile si achizitile, in lumina cresterii tensiunilor regionale, si pentru a putea contracara SUA. Astfel flota chineza trebuie sa devina ea insasi o putere recunoscuta in Pacific .

Declaratile Presedintelui chinez survin in urma cresterii tensiunilor asupra suveranitati unor mari arii din Marea Chinei de Sus, banuite ca detin rezerve enorme de hidrocarburi. Cresterea puterii militare, in particular a celei navale a Chinei, a dus la comentarii nu foarte prietenoase din partea vecinilor de mare, mai ales din partea Coreei de Sud, sprijinita de americani.

  Distrugatorul chinez Luhai

Nu ar trebui sa uitam nici faptul ca SUA au anuntat si ei o intarire a fortelor lor din Pacific, prin trimiterea a 2500 de infateristi marini in Australia. Pentagonul avertiza in primavara acestui an ca China isi intareste in ritm alert puterea navala, dincolo de protectia intereselor imediate in apele limitrofe. Deja primul portavion chinez Shi Lang( conform cu Jean’s) efectueaza al doilea set de probe la mare, iar in conceptia de inzestrare chinezii vor mai mult decat un singur portavion rusesc resapat.

Culmea obrazniciei, din punctual meu, de vedere a fost atins in august cand portavionul a fost scos pe mare prima oara. Atunci SUA si Japonia au protestat public, intreband retoric Beijingul la ce ii trebuie un portavion? Probabil ca la creeare unei flote cu mai multe portavioane, iar in principiu cam la acelasi lucru la care isi folosesc si americanii portavioanele: la poiectia fortei departe de teritoriul metropolitan.

Personal China imi este foarte simpatica si sper ca putere sa, economica si militara, sa fie intr-o zi suficient de mare pentru a mai contrabalansa Rusia si SUA. Chinezi au o mentalitate care ar putea aduce ceva mai multa stabilitate si corectitudine in relatile internationale.

Iar ca cireasa pe tort, sau bomboana pe coliva 🙂 , sa fie savuroasa China si-ar putea deschide inca o baza navala in strainatate! Insulele Seychelles au rugat China sa-si deschida o baza navala pe la ei, pentru a putea stapani piratii somalezi din zona. India, cand a auzit, tare mult s-a bucurat 🙂 si protestat.

Susnumitele insule se afla intr-o zona foarte strategica, cam la 1500km de coasta de vest a Africii si la nici 3000 km in sud-vestul Indiei, de unde si bucuria fara margini a hindusilor. Deocamdata China a rezistat bezelelor trimise dinspre Seychelles, insa oamenii de afaceri chinezi fac presiuni ca Marina Chineza sa se implice mai mult in combaterea pirateriei in zona respectiva, datorita nesigurantei rutelor maritime.

Iar daca mai adaugam si baza navala chineza din Sri Lanka bucuria indienilor este clar, fara margini. Pasi marunti si timizi insa este foarte clar ca chinezii au in cap sa-si controleze si apere rutele maritime cu proprile lor nave, in conditile in care o taiere a acestor rute ar ingenuchea China.

 

surse: ca.news.yahoo.com

strategypage

 

 

 

2 comentarii:

  1. Pai China nu are incotro si este nevoita sa-si creasca puterea militara ca sa-si protejeze interesele !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *