Despre programele britanice ale fortelor terestre, scurt-pe-doi

Ecouri ale reusitei programului Ajax, dar si ale pasului de melc al restului programelor de inzestrare ale fortelor terestre britanice…

Army’s Ajax vehicle programme has ‘turned a corner’, minister says – YouTube

Mai laconic si la obiect nu se poate…

Daca tot stau asa de bine britanicii, sa vedem cate tancuri Challenger vor dona in total Ucrainei!

12 comentarii:

 1. De donat cele 14 Chally 2 către ucraineni, o vor face, chit că sunt ultimele tancuri operaționale pe care le-ar avea. E vorba de diplomație și a-si pastra statutul de țară serioasa.
  In ceea ce privește programele de înzestrare, faptul că discuta in comisii, parlamentarii chair punandu-i in dificultate ar trebui predat la SNSPA și la facultățile „de doctorate” de la noi. Cam așa ar trebui sa arate un politician și o dezbatere pe orice subiect, nu doar înzestrare armatei și de la noi.
  Wishful thinking, mă spăl cu zăpada pe fata să mă trezesc și mă întorc la bizonii din trafic.
  Vă doresc, un început se săptămână minunat, in Gradina lui Dumnezeu unde numai un factor extern mai poate produce o schimbare, in rest, vorbim vorbe și chibițăm fara impact.?

  13
 2. Va las 2 link-uri aici, usor offtopic dar arata care este viitorul pentru UK. Este clar ca vor sa fie alaturi de SUA si aliatii sai din Pacific si isi schimba atentia pe Pacific. Sa ne asteptam si la fortele lor sa devina din ce in ce mai expeditionare. Asta fiind spuse nu stiu ce viitor are Ajax si Challenger-ul.

  British Paratroopers jump into Japan
  https://ukdefencejournal.org.uk/british-paratroopers-jump-into-japan/

  Britain and Japan sign major defence agreement in London
  https://ukdefencejournal.org.uk/britain-and-japan-sign-major-defence-agreement-in-london/

  Royal Navy joins one of the largest military exercises in Pacific for first time
  https://www.royalnavy.mod.uk/news-and-latest-activity/news/2022/november/21/20221121-royal-navy-joins-one-of-the-largest-military-exercises-in-pacific-for-first-time

  4
 3. Pentru mine englezoii sunt un model de functionalitate pe parte de activi dar si de rezerva. Desigur, scaderea vertiginoasa a efectivelor militare si scaderea ponderei bugetului apararii din totalul bugetar ii indeparteaza de notiunea de „mare putere” si imperiu.

  3
 4. Eu tot ma intreb daca bolile Ajax sunt aferente design-ului initial ASCOD sau pur si simplu au vrut mai mult decat se putea scoate si au dat-o de gard (si aici se pune problema pana unde au intins coarda de s-a rupt) ? In oricare din cele 2 variante e de gandit foarte bine daca ar merita si pt noi un MLI bazat pe ASCOD, daca vorbim de un design prost din start atunci discutia se inchide inainte sa inceapa, daca vorbim de imposibilitatea sau posibilitatea limitata drastic de a dezvolta design-ul initial iarasi avem parte de o discutie scurta, nu poti paria o caciula de bani pe ceva ce nu poti imbunatati ulterior. Oricum ai da-o cam da cu virgula desi era ideal pentru noi: GD in curte si poate dispus sa ofere productie si pt ASCOD, aceeasi turela ca si pe P5 deja integrata, posibilitatea de a avea si un tanc usor pe aceeasi platforma, etc.

  3
  • probleme de zgomot sunt si la MPF al U.S. Army, mostenire a liniei ASCOD.

   5
  • Despre Ascod 1, adica Pizzaro in Spania si Ulan in Austria, nu am gasit critici, desi este folosit din 2002, circa 100 in Austria si vreo 450 in Spania. Greutatea maxima era pana in 30 tone, iar motorul avea cam 700 CP, tunul fiind de 30mm, echipaj trei persoane si trupa de 8 militari in spate. Probabil ca la Ajax au marit prea mult cerinta blindajului si a greutatii maxime spre 42 tone si de aici or fi aparut probleme, dar e o banuiala

   2
  • Raspunsul la bolile Ajax-ului le gasesti de la min 2:30 … pe scurt: „we over complicated our requirement”.

 5. https://news.sky.com/story/us-general-warns-british-army-no-longer-top-level-fighting-force-defence-sources-reveal-12798365

  ” A senior US general has privately told Defence Secretary Ben Wallace the British Army is no longer regarded as a top-level fighting force, defence sources have revealed. ”

  ” „Bottom line… it’s an entire service unable to protect the UK and our allies for a decade,” one of the defence sources said. ”

  ” Offering a sense of the scale of the challenge faced by the army, Royal Navy and Royal Air Force, it is understood that:

  The armed forces would run out of ammunition „in a few days” if called upon to fight
  The UK lacks the ability to defend its skies against the level of missile and drone strikes that Ukraine is enduring
  It would take five to 10 years for the army to be able to field a war-fighting division of some 25,000 to 30,000 troops backed by tanks, artillery and helicopters
  Some 30% of UK forces on high readiness are reservists who are unable to mobilise within NATO timelines – „so we’d turn up under strength”
  The majority of the army’s fleet of armoured vehicles, including tanks, was built between 30 to 60 years ago and full replacements are not due for years ”

  ” The PM’s wartime approach is currently to cut the army, hollow it out further by gifting [equipment to Ukraine] and with no plans to replace [the weapons] for five to seven years,” the first defence source said. ”

  „The chronic erosion has created what defence sources describe as a „hollow force”, with insufficient personnel, not enough money to train and arm those still on the books, out-dated weapons and depleted stockpiles of ammunition and spare parts. ”

  ” At just 76,000 strong, the British army is less than half the size it was back in 1990 and the smallest it has been since Napoleonic times.

  The force is due to shrink even further to 73,000 under current plans that will be implemented unless new money is found. „

  7
 6. Pentagon Wars anyone? 🙂

  2
 7. Naaiis ! Inca nu ma dumiresc daca aici vorbim de incompetenta si de pusul carului inaintea boilor sau de niste pioni bine infiltrati si platiti dintr-un razboi hibrid care a devenit vizibil abia acum cu Brexitul si cu razboiul din Ucraina …probleme nu sunt numai la taratoare ci si la marina si probabil in mai multe sectoare de sunt nevoiti sa preia Boxerul si nu au fost capabili sa-si construiasca o masina proprie .
  Totusi in anii 2000 sa nu poti scoate in primul rand o cutie blindata care sa nu scartaie si sa vibreze pe care s-o testezi la detaliu si sa incarci apoi programul complicandu-l la nesfarsit fara sa repari problemele majore mi se pare la mintea copiilor ca au niste mere putrede printre gheneralii si injinerii lor

  2
 8. Off-topic….pentru România ar fi mai bune CV-90(părerea mea)
  Cred că englezii și nu numai cer un pic prea mult de la un MLI(prea multă tehnologie într-un pachet atât de mic)

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *