Elvetia isi intareste apararea anti-aeriana

In 2022, sub auspiciile programului Air2030 BODLUV, Elvetia a cumparat cinci baterii Patriot si 70 de rachete Raytheon MIM-104 E GEM T (PAC 2), impreuna cu radare, sisteme de lansare, centre de comanda etc. Suma platita de elvetieni este de 1,225 miliarde de dolari.

In 2023 lucrurile au mers mai departe si Tara Cantoanelor a cumparat si interceptoare PAC-3 MSE de la Lockheed Martin, 72 de bucati pentru aproximativ 331 milioane de dolari (in jur de 4,6 milioane de dolari per bucata).

Si cu aceasta ultima achizitie, elvetienii s-au dotat pentru apararea anti-aeriana cu raza lunga (rachete GEM T) si impotriva rachetelor balistice tactice (rachetele PAC 3 MSE) dar au nevoie si de sisteme anti-aeriene cu raza medie, astfel incat la inceputul lunii mai au fost transmise trei cereri de oferta catre trei companii europene.

Cele trei companii selectionate sunt: Diehl Defence cu IRIS T, Kongsberg si Raytheon cu NASAMS si MBDA, dar in acest ultim caz nu stim daca elvetienii se uita dupa VL MICA (mai putin probabil) sau dupa CAMM ER (cel mai probabil).

Cerintele sunt relativ simple: sistemul trebuie sa fie operational, implicarea industriei locale. Ofertele trebuie depuse pana la jumatatea lunii iulie, iar castigatoarea ar putea fi anuntata in al treilea trimestru al acestui an.

Sansa cea mai mare ar putea sa fie de partea germanilor de la Diehl Defence, pentru ca Berna si-a anuntat intentia de a se alatura initiativei germane – European Sky Shield.

Nu se cunosc deocamdata detalii cu privire la numarul de baterii solicitate si nici la suma avuta la dispozitie, cert este ca dupa Patriot elvetienii fac urmatorul pas logic: sisteme anti-aeriene si anti-racheta complementare, cu raza medie, un lucru pe care si Romania ar fi trebuit sa-l faca mai demult.

In privinta European Sky Shield, sistemele avute in vedere sunt: raza medie – IRIS T, raza lunga – Patriot, anti-balistic – Arrow 3, sau cel putin cam acestea sunt preferintele germanilor. In practica insa avem deja un talbes-balmes pe zona sistemelor cu raza medie destul de vizibil, sistemul IRIS T nefiind deocamdata comandat de nicio tara europena cu exceptia Suediei si Germaniei.

Polonezii merg pe CAMM (ei nu au semnat deocamdata European Sky Shield), cehii si slovacii au semnat pentru sisteme israeliene, britanicii au CAMM, norvegienii folosesc NASAMS, Romania inca nu s-a hotarat, Bulgaria inca mai asteapta, ungurii folosesc NASAMS, Finlanda detine Iron Dome. In privinta Patriot lucrurile sunt si mai dificile, doar Germania, Suedia, Polonia, Romania si Olanda detin sisteme Patriot (Grecia inca nu a anuntat oficial aderarea), in timp ce Arrow 3 va fi doar in curtea germanilor.

Astfel incat incercarea Germaniei de a crea un sistem anti-aerian si anti-balistic european unificat si omogen are sanse minime de reusita, cu atat mai mult cu cat Franta si Italia au fost dezamagite ca Berlinul favorizeaza Patriot in defavoarea SAMP/T – Mamba.

GeorgeGMT

11 comentarii:

  1. Eu am impresia ca nu o sa reuseasca aceasta initiativa fiindca Europa are mai multe directii. NASAMS si IRIS T SL/SLS pe hartie sunt destul de apropiate cu un + la NASAMS ca poate folosi rachete cu resursa de zbor aproape de expirare iar IRIS T are avantajul ca cica sistemul de control si arhitectura este mai deschisa si permisiva la integrari cu alte sisteme inclusiv NASAMS – daca as putea le-as alege pentru noi pe ambele ca sa nu depind doar de USA sau doar de Germania.
    Parerea mea este ca fiecare stat o sa isi faca strategia in functie de interesele lui si ca o sa avem o armonizare de sisteme dar nu 100% omogenitate.

    6
    • aceea initiativa deja produce efecte, doar luam rachete pt Patriot alaturi de nemti ,ca unii viseaza dotare comuna unitara de la un singur producator e altceva, nu va fi cazul ,una e sa investesti ca producator sa produci 20 de rachete alta e 1000

  2. Furnizorilor de stabilitate nu le trebuie chestii din astea …. (gluma amara);

    Deocamdata vin alegerile, nu se va misca nimic la achizitii, nici nu mai sint bani pentru ele si nici nu vor fi in viitorul apropiat, ca trebuie platite serviciile si cotizantii.

    Poate in 2025 sa se mai miste ceva…
    Lipsa viziunii modului de aparare anti-aerian si anti-racheta se vede demult.
    Nu avem oameni care sa ridice glasul si sa poata influenta acesta clasa politica fara minte.
    Trec anii cu razboiul la granita si ei nu vad decit ciolanul….

    La elvetieni, treaba e simpla, nu politicul va testa cele 3 sisteme din oferte, ciu militarii. Decizia se va lua dupa ce acesti isi spun punctul de vedere. Nu cred ca banii sint o problema la elvetieni.

    Vom vedea ce vor alege.

    Off-topic: Se pare ca Polonia mai doreste cel putin 24-32 avioane F15-FX- Eagle II …
    2 motoare, multi-mission, unul din cele mai potente avioane, pentru suprematie aeriana, mai ieftin decit F35, rata de zbor mult mai mare, combat-proven.
    Ar trebui ca si ai nostrii sa se orienteze catre un bi-motor, pina la F35… Asta daca vrem sa avem aviatie ready for fight… Dar n-ai cu cine …

    7
  3. 5 baterii si ceva rachete la 1.22 mld usd…
    Si mai zice lumea ca viata e scumpa in Elvetia…

    5
  4. Cum pana mea platesc astia 1,2 mild de dolari pt cinci sisteme, si noi platim 4,2 mild pt 7 ?
    Banuiesc raspunsul, dar mi-e greu sa ma si gandesc la el…

    7
  5. https://adevarul.ro/stiri-locale/galati/tancul-k-2-black-panther-a-ajuns-in-romania-este-2361613.html

    Și noi am trecut de la PDF-uti la teste de poligon. Un mare pas in fata! 🙂

    5
  6. Poate cineva sa-mi spuna: cine sunt potentialii inamici ai Elvetiei, de cine se teme ca va fi atacata? E cumva o initiativa pentru a proteja „fief-ul” lui Klaus Schwab si al OMS-ului?

    • Cu inamici sau fara elvetienii mentin armata obligatorie si armata de rezerva de sute de ani, lucru neglijat de Romania care acum isi sparge capul de unde sa adune arme si armament. 😋

      2
    • Elvetia nu se teme ca va fi atacata tocmai pt ca are o armata f performanta 😉 implicit e pace de zeci / sute de ani pe acolo si dezvoltare pe masura…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *