Bradley M2A4E1

Mergand pe principal crestin ca de unde dai si Dumnezu iti da, US Army a primit finantare pentru achizitia de noi MLIuri Bradley in locul celor donate Ucrainei. Inlocuire va fi un raport de 1:1 si cu aceasta ocazie a aparut si o noua varianta, cea mai moderna – M2A4E1.

Noua Bradley seamana cu un pom de Craciun, in sensul bun al expresiei, si este dotata, printre altele cu un sistem activ de protectie – ‘Iron Fist” de la Elbit, sistem de climatizare si un nou sistem de vedere HD si IR pentru tunar.

Pana acum US Army a donat Ucrainei + 200 de MLI Bradley M2A2 asa ca va primi la schimb + 200 de Bradley M2A4E1 nou-noute dotate cu APS.

In acest moment, programul american pentru inlocuirea Bradley cu o noua MLI (Optionally Manned Fighting Vehicle) a fost amanat intr-o prima faza, mai apoi reluat si daca lucrurile merg bine s-ar putea ca abia prin 2027 sa avem desemnata o companie castigatoare.

In 2023, americanii au selectat doua companii: American Rheinmetall (Rheinmetall & Raytheon) cu Lynx si GDLS. Mai departe fiecare va trebui sa produca cate 11 vehicule pentru testare.

Dar deocamdata Bradley este si va fi pentru destul de mult timp incolo, iar peste ceva timp va fi intr-o noua varianta.

GeorgeGMT

24 de comentarii:

 1. A mia oară imi pun intrebarea :ce dracu fac astia cu aproape UN TRILION $ an de an de atata timp? Tancuri concepute acum juma de secol(si upgradate la nesfarsit), MLI uri din anii 80(45de ani, aceleasi upgrade uri), APC uri din anii 60(inlocuite cu greu in ritm de 180/an cu acelasi Bradley dar fara turela), transportoare 8X8 la fel de antice. Cred ca e o sifonare de bani peste ocean in stil barbar!!!

  19
  • Isi platesc militarii bine si intretin tehnica de lupta.

   18
   • pai aici e conceptul if it works don’t fix it…mai degraba cu intelesul de nu il schimba cu ceva ce nu stii ca va functiona la fel de bine cu ce ai acum….
    am vazut destul de multe lucruri ‘vechi’ care functioneaza forte bine pentru ca sint bine intretinute….rezultatul e ca vezi de multe ori ‘salturi’ peste niste etape de dezvoltare…de la ceva ‘foarte vechi’ la ceva foarte nou…presupun ca se fac niste calcule de ‘amortizare’ a investitiei….
    iar la cat de bine au performat sculele rusilor in ucraina, cred ca abordarea americanilor e relativ eficienta economic…nu cred ca am vazut materialul american surclasat tehnologic de tehnica ruseasca….poate la capitolul turele saritoare…

    12
    • f16 a fost desenat pe baza experientei din vietnam, acu 50 de ani si e in continuare baza usaf
     b52 o sa implineasca 100 de ani de serviciu

   • Herr Von Renn Weg

    Si se antreneaza in spume!

    3
  • Da ma ai dreptate numa junghiuri vechi, vezi ca ai uitat de F22, F35, B2.2 si sa nu mai vorbim la US NAVY E plina ograda la rusi de noutati, numa una si una, trebe sa rupa gardu ca nu mai au loc pe batatura de atatea noutati. Ce mai, doldora de avioane noi (conceptie 2024) si la nave nu mai vorbesc: zeci de portavioane si subamarine ultumul racnet, conceptie 2030 toamna…

   37
   • A uitat și de bătrânul dar încă tânărul B52 care este în serviciu din 1955 și pe care nu au de gând să îl pensioneze ori de Ma Deuce, aceiași în serviciu din 1933, mai bătrână cu 5 ani decât DShK

    10
  • Am înțeles, nu e bun nici bradley.

   18
  • https://harpers.org/archive/2024/03/the-pentagons-silicon-valley-problem-andrew-cockburn/
   un articol usor tendentios, gen umbra lui einsenhower la cozia
   da zice ca fac audit si nu le iese la socoteala

 2. buna treaba cu Trophy pe Bradley si la cum a performat masina in Ucraina cred ca nu o sa se grabeasca sa-l inlocuiasca, isi face inca bine treaba, in ciuda varstei.

  ma mir ca Lynx a fost in fata CV90, care are in serviciu inclusiv derivate mortier si SPAAG; parca americanii au avut in vedere si suedeza si tin minte ceva articol al unui ofiter american care lauda masina si mai ales mortierul

  masina Rheinmetall n-are nici o derivata mai sus de nivelul prototip, majoritatea sunt la nivel de concept, deci va dura ceva vreme daca castiga competitia. probabil a contat parteneriatul cu Raytheon.

  de fapt cred ca ar trebui avuta in vedere necesitatea artileriei la nivel de batalion, cel putin cu mortier de 120 mm autopropulsat. cum ne-a aratat experienta din Ucraina, e nevoie de sprijin la acest nivel, nu numai de la brigada (155 mm); si atunci orice MLI ar trebui sa aiba derivat de moritier, aparare AA cel putin, cu atat mai bine daca are derivat de comanda, ambulanta sau transportor usor inarmat

  18
  • XM30 (fost OMFV) de la American Rheinmetall nu are nimic in comun cu KF41 Lynx.

   Rheinmetall a propus Lynx pentru o alta competie de inlocuire a Bradley, dar competitia a fost anulata. A ramas a fost denumirea de „Team Lynx” pentru marketing.

   5
    • Mi se pare foarte tare ca s-au gandit sa puna lansatorul de Coyote de la RTX pe un MLI, jos palaria, daca si tunul ar beneficia de niste radare dedicate sa traga dupa drone ai pachetul complet de protectie si nu mai ai nevoie de masini dedicate pt protectie AA impotriva chinezariilor FPV.

     3
     • Coscogeamitea

      Sa dai dupa drone cu 50mm? In plus, turela aia, atat de compacta cat e, deja e deja gata cu tun cu tot. Sa introduca un nou tip de proiectil pt autoloader ar trebui sa reproiecteze totul. Probabil ca au deja in lucru adaptarea unui sistem deja testat pt cutia agregatului.

      Cei de la Rheinmetall vor sa se consolideze ca alternativa la gigantii SUA din aparare. Asta ar fi o oportunitate pt Romania sa depaseasca problemele pe care le-ar putea face Ungaria si Serbia in conexiunea cu nucleul UE, presupunand ca varianta prin UA esueaza.

      1
      • Exact, folosind muniție ABM e nevoie doar de un proiectil să dobori o dronă de la vreo 1km cel puțin

      • În Marea Roșie italienii au distrus dronele Hiuthi cu tunurile de 76mm, economisind rachetele AA

      • Poi in sfarsit, si 76mm ahead a doborat ceva – ca ne miram noi ce munitie ahead la tun naval Oto Melara, uite ca a fost utila contra dronele houthi, daca e proiectilul mai mare arunca mai multe bile si sfera in care distruge tinta e mult mai mare comparat cu 35 mm de exemplu

   • pai si Team Lynx are alt produs in afara de Lynx? dezvolta un produs nou cu totul?

    • „Team Lynx ” e Rheinmetall cu partenerii lor americani.

     XM30 e un produs nou. Alt sasiu, alta motorizare (diesel-electric), turela neocupata , tun de 50mm vs 30mm in Lynx, alti senzori, echipaj din numai 2 oameni (cu asistenta AI) vs 3 in Lynx , plus 6 soldati vs 8 in Lynx.

     1
  • Nu i Trophy. E Iron Fist a lui Elbit
   care i ala ciorba. 😀

   2
   • It was equipped with a completely new Elbit bamage agent. Is burned completely and does not break into splinters…

    0
  • si asa arata ca un pom de craciun, sa-i mai puna un mortier si un laser antidrona

 3. La cum performeaza Bradley in Ucraina nu e nici o graba cu inlocuirea sa, trebuie doar modernizat.

  13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *