ESCRIBANO – O turela spaniola pentru o Pirahna spaniola

Spania a demarat un program de achizitii a unui blindat 8×8, Dragon VCR,  in fapt Pirahna 5 construita de GDELS SANTA BARBARA. Etapa I prevede 348 de Dragoni, etapa II 365, etapa III 285 de Dragoni, in 13 variante. Pentru primii 348 de Dragoni de prevede o suma de 2,083 miliarde de euro, daca nu mai intervin cheltuieli neprevazute. Programul a demarat cu intarzieri, fiind incheiat in 2015 un contract intre Ministerul Apararii spaniol si o Uniune Temporara de Afaceri (UTE) formată din GDELS-SBS, Indra și SAPA pentru  programul tehnologic de dezvoltare a 8×8  care a avut în vedere construirea a 5 demonstratori între 2016 și 2018. Repartitia costurilor a fost : MINISTERUL Apărării 93%: 89.298.000,00  euro, de unde se observa ca MApNul romanesc chiar nu stie ce vorbeste cand nu se implica cu fonduri in dezvoltarea de tehnica militara romaneasca…

UTE 7%: 6.721.354,84  euro

S-a mai adaugat o investie de 92 milioane euro la Ministerul Industriei.

S-au construit:

DEMONSTRATOR 1  cu turela TIZONA, de fapt turela Elbit UT30MK2, construita in Spania impreuna cu firma proprietate100% a statului spaniol NAVANTIA si cu firma Expal.

DEMONSTRATOR 2 cu turela RAFAEL SAMSON MK2, construita in Spania la filiala Pap Tecnos.

DEMONSTRATOR 3 cu RCWS de 12,7 / 7,62 mm Escribano Guardian 2.0

DEMONSTRATOR 4 cu turela Leonardo Hitfist 30, preferata cavaleriei spaniole, 58 de vehicule in diverse variante..

DEMONSTRATOR 5 cu RCWS  12,7 / 7,62  mm RAFAEL.

MTR – MOBILE TEST RIG .

S-au inregistrat intarzieri si neintelegeri in proiect, cert e ca in august 2020, MOD spaniol incheie un nou contract cu alta asociere de firme, TESS,formata din GDELS-SBS, Indra și SAPA  plus  firma ESCRIBANO, de fapt fosta UTE plus firma Escribano, urmata apoi de alegerea turelei Escribano Guardian 30 pentru Dragoni.

Urmeaza contestatia din partea firmei Rafael care sustinea in 21 iulie 2021:

„Ofertantul câștigător, care a fost invitat să participe la licitație deoarece era acționar al Tess Defense – societatea formată din General Dynamics Santa Bárbara SistemasIndraSapa Plasencia si  Escribano Mechanical & Engineering – deși nu a participat la programul de reducere a riscurilor, a prezentat un sistem de arme care nu îndeplinește cerințele de maturitate tehnologică. De altfel, tunul selectat este un produs încă în faza de dezvoltare, fără a certifica blindajul, niște sisteme electro-optice care vor fi înlocuite și o integrare inexistentă a rachetei SPIKE, element critic cerut de Armată, care se impune  în documentele furnizate de Tess Defense ofertanților.”

“În ceea ce privește prelucrarea procedurii de selecție a furnizorilor pentru turelel de 30 mm, PAP TECNOS consideră că aceasta s-a caracterizat prin nerespectarea principiilor esențiale ale contractării în sectorul public: transparență, concurență liberă, egalitate.”

Sursele militare consultate de media spaniola  asigurau in 2021 că: „în momentul de față atât Ministerul Israelian al Apărării, cât și antreprenorii privați consideră că Spania nu este o țară serioasă, că nu există securitate juridică și că prietenii si contactele sunt mai importante decât profesionalismul  într-un domeniu  sensibil precum cel militar ”.

Cu informatii aruncate in media despre activitatea proprietarului  JAVIER  ESCRIBANO:

Unul dintre directorii firmei este Miguel Ángel Panduro Panadero, un bărbat care José Bono l-a pus la conducerea companiei publice Systems Engineering for the Defence of Spain SA (ISDEFE) timp de opt ani. În prezent, face parte și din consiliul de administrație al Hispasat ( prin Red Eléctrica ), și al Airbus DS Geo, companii care lucrează îndeaproape cu Ministerul Apărării și care sunt supuse controlului serviciilor de informații spaniole (CNI).

Un alt element cheie pentru a explica creșterea Escribano Mechanical & Engineering este că unul dintre principalii acționari ai săi este un fond suveran pe care Ministerul Finanțelor din Sultanatul Oman îl folosește pentru a-și canaliza veniturile din vânzarea petrolului. Se numește Fondul General de Rezervă de Stat și, deși directorii săi asigură că are o vocație exclusiv financiară, adevărul este că prezența sa ajută la realizarea contractelor în cadrul NATO.”

Totul se termina cu batista pe tambal in  noiembrie 2021, Pap Tecnos retrage contestatia impotriva Escribano, firma declarand ca: „își menține angajamentul față de Armată și va continua să lucreze pentru a garanta siguranța și protecția acesteia, punând la dispoziție cea mai avansată tehnologie”.

„Pentru Pap Tecnos, protecția Forțelor Armate Spaniole, precum și cea a țării, este de o importanță capitală” și „este dorința Pap Tecnos de a continua să ofere cea mai fiabilă și cea mai înaltă calitate tehnologie pentru viitorul industriei de apărare.”

Dupa care urmeaza in februarie 2022 anuntul MOD spaniol cum ca va cumpara 1680 de rachete Rafael Spike si 168 lansatoare, cu implicarea firmei Pap Tecnos, prin constructia rachetelor si antrenamentul armatei spaniole.

ELBIT a incheiat in noiembrie 2021 un acord cu Escribano pentru integrarea IronFist pe turela Guardian 30, militarii spanioli dorind instalarea de APS-uri pe Dragoni, asa ca nu iese in pierdere, plus ca furnizeaza echipamente ce comunicatii pentru Dragoni, astfel ca n-a comentat nimic.

LEONARDO mai tragea sperante ca va furniza cavaleriei spaniole turela HITFIST, cavaleristii spanioli fiind incantati de aceasta turela. Amuzant este ca Leonardo n-a apucat sa sustina testele de tragere cu Hitfist, turela Hitfist fiind inlocuita pe Demonstratorul 4 de turela Escribano Guardian 30.

ESCRIBANO a beneficiat de ajutor din partea armatei spaniole, i s-a cedat un teren al armatei spaniole cu facilitati si poligoane de tragere nefolosite de ceva timp, astfel incat Escribano isi poate testa cu usurinta armamentul, sau sa-si construiasca alte facilitati acolo. Din 2015 au investit 70 milioane euro in utilaje noi, un utilaj achizitionat in 2021 cu 4 milioane de euro e capabil sa prelucreze blocuri de otel de 4 metri. Atunci cand li s-a cedat un Pirahna 3 de catre  Infanteria Marina, au avut nevoie doar de cateva ore sa realizeze un inel pentru atasarea Guardian 30 la transportor. Alta cedare de bunuri a miiltarilor spanioli catre Escribano! Trebuie mentionat ca nu se prea gasesc imagini cu Spike pe Guardian 30, despre videouri cu lansari de Spike de pe Escribano nici atat!

Spania are niste probleme specifice, mentionez prezenta PODEMOS la guvernare, extrema stanga, formatiune care nu agreeaza cheltuielile militare. In publicatia El Salto, sustinuta mediatic de Podemos, se critica programul Dragon VCR, autorul articolului sustine chiar :

Este trist să recunosc, dar poate cel mai fezabil scenariu în care ar putea fi folosite aceste vehicule blindate este cel al represiunii interne, idee care în orice democrație ar trebui considerată pur și simplu dezgustătoare.”

E neasteptat ca exista asemenea idei intr-o democratie!

Alta problema este cea a Cataluniei, la guvernare este si un partid regional din Catalunia  si apar situatii absurde. In urma plecarii Nissan din Catalunia au ramas 600 de someri. Ministerul Industriei a venit cu propunerea ca armata spaniola sa relocheze o baza de reparatie a Dragonilor in facilitatea parasita de Nissan, propunere sustinuta de sindicatele din Catalunia. Surprinzator, pe langa refuzul previzibil al Ministrului Margarita Robles, a venit si refuzul categoric al autoritatilor din Catalunia, acestea nedorind sa fie asociate cu industria militara, preferand sa lase someri 600 de oameni. E drept ca Podemos a scazut la vot de la 5 milioane la 3,1 milioane fiind depasita de VOX cu 3,5 milioane voturi. E de apreciat insa unitatea partidelor spaniole in sustinerea interesului national, o delegatie parlamentara formata din cate un membru PSOE, PP si VOX a facut in mai 2022 o vizita la Fort Worth  la  Lockheed unde li s-a prezentat F35. Noi nici nu visam la o asemenea prezentare catre oficialitatile romane! Deci se poate trece peste diferente ideologice, chiar daca un lider VOX a declarat in parlamentul spaniol ca viata era mai buna sub Franco! Asta nu impiedica buna conlucrare dintre ministrul apararii socialist Robles cu opozitia, surprinzator Margarita Robles e mai apreciata de opozitie decat de colegii de guvernare, Podemos reprosandu-i inclusiv faptul ca a fost judecatoare!

Sunt niste idei in media spaniola care la noi ar fi considerate comuniste, invechite, nationaliste, etatiste si tot tacamul.

Spaniolii considera ca nu este suficient sa produca armament in Spania, chiar daca se construieste ceva in Spania, nu este suficient. Degeaba sunt instruiti inginerii si muncitorii spanioli in folosirea de tehnologie moderna, degeaba firmele spaniole profita de pe urma contractelor de armament, atat financiar cat si tehnologic, daca autoritatea de proiectare ramane in exteriorul Spaniei.Cand se termina contractele firmele straine isi strang lucrurile si pleaca, suveranitatea tehnologica ramanand in afara Spaniei. Asa s-a ajuns la sprijinirea pe fata a firmei Escribano, Spania avand niste experiente neplacute cu lipsa de suveranitate tehnologica din care mentionez :

LEOPARD 2 E – tancul a fost achizitionat de Spania in anii 1995-2000, s-a produs in Spania la GDELS Santa-Barbara, costurile destul de mari 2,4 mld euro pentru 219 bucati. Germania a imprumutat si apoi vandut Spaniei 108 Leopard2 A4 pentru 16,9 milioane euro, a implicat transfer tehnologic in Spania, toate bune si frumoase doar ca prin 2012 guvernul spaniol a reusit perfectarea unui contract de export a 270 de tancuri Leopard 2 E catre Arabia Saudita, pretul ajungand pina la 3 miliarde euro, dar toate aceste cifre raman neconfirmate pentru ca Germania a blocat acest contract, toate investitiile spaniole in productia de tancuri ramanand inutile.

 

EMPRESA NACIONAL SANTA  BARBARA –  a fost privatizata de guvernul Aznar in 2001 pe 5 milioane de euro, ulterior devenind GDELS SANTA BARBARA SYSTEMAS.

Privatizarea s-a facut in contextul fabricarii in Spania a tancului Leopard 2, desi odata cu facilitatile de construire a blindatelor s-au vandut GDELS si fabrici de munitie si armament. In media spaniola au aparut critici la adresa GDELS, firma fiind acuzata de :

-management defectuos al Santa Barbara Systemas;

-implicarea redusa a industriei spaniole in Pizarro1, majoritatea componentelor fiind germane;

-implicarea redusa a industriei spaniole in contractul AJAX;

-fabricarea necorespunzatoare a Pizarro1, se sustine ca ploua in el.

Acuzatiile pot fi mai mult sau mai putin subiective, insa sunt si date si situatii mai concrete destul de suparatoare. Exista o lucrare militara unde se detaliaza din  defectele Pizarro 1, a fost realizata si publicata la Universitatea din Zaragoza, in 2020,cu girul Centro Universitario de la Defensa-Academia General Militar (Centrul Universitar Militar -Academia Generala Miltara)

Director academic :Maria Victoria Sebastian Guerrero

Director militar :capitan Maudilio Diazdegeras  Martinez

Lucrarea este Trabajo Fin de Grado (End-of-grade-work), autor  sublocotenent de infanterie Gonzalo Sanz Cavanillas, lucrarea se gaseste pe site-ul Universitatii din Zaragoza, universitate fondata in  1542, pentru cine doreste sa o consulte o gaseste AICI, iar dl sublocotenent apare  ca fiind « Graduado en Ingineria de Organizacion Industrial »  ca sa se inteleaga credibilitatea lucrarii. In lucrare se evidentiaza uzura pad-urilor de cauciuc a senilelor Pizarro.

Pad-uri de cauciuc noi.

Pad-urile au uzura neregulata. Se propune solutia unor pad-uri metalice cu precizarea

că  elementul proiectat sa fie utilizat numai în Zona de operațiuni, deoarece acolo este permisă circulația fără tampoane de cauciuc.

O alta problema este acumularea nisipului fin de plaja in zona trenului de rulare cu consecintele deteriorarii acestuia, suruburile aflate la baza blindatului  fiind in imposibilitate de demontat avand capetele hexagonale complet deformate.

Autorul lucrarii s-a folosit de experienta trupelor spaniole aflate in misiune in Letonia, respectiv de raportul sergentului Jorge Manuel Flores Leal, din mai 2017.

Mai mentioneaza autorul: „În cele din urmă, piesele mici, cum ar fi șaibe, garnituri și șuruburi, se deformează și se uzează serios. Acest lucru poate să nu pară relevant a priori, dar duce la probleme majore, cum ar fi frecarea între componente, scurgerile de lubrifiant și vibrațiile care deteriorează trenul de rulare al VCI Pizarro.”

Mai sunt niste actiuni ale GDELS care au iritat opinia publica si autoritatile din Spania:

Inchiderea fabricii din Coruna si concedierea a 600 de muncitori.

Vanzarea celei mai vechi fabrici de munitie din Spania  ”Fábrica de Municiones de Granada” care data din secolul 14 catre Grupul slovac MSM, probabil GDELS se debaraseaza de tot ce nu implica blindate.

Concedierea anul acesta a 21 de muncitori in Sevilia si 3 in Madrid, urmata apoi de interventia si deplasarea in Sevilia a  Ministrului Apararii Margarita Robles, care a batut obrazul firmei GDELS acuzand o ca: „ii lipseste loialitatea ce ar trebui sa o aiba” dupa primirea contractului 8×8. Da,  e posibil ca un ministru sa se deplaseze pentru 21 de muncitori disponibilizati.

 

In incheiere,

RESPECT pentru militarii spanioli, RESPECT pentru institutiile academice militare spaniole, RESPECT  pentru doamna Ministru Margarita Robles.

PS A aparut in sfarsit o filmare cu turela Escribano Guardian 30 lansand Spike. Surprinzator, Spike nu se mai rabateaza in lateral ca in 2021, acum locatia lor e dreapta spate,ca la turela Elbit, modul de lansare fiind identic cu cel din turela Elbit UT-30 Mk 2.

CAUDILLO

 

61 de comentarii:

 1. Salut program Piranha 5 are o întârziere de un an și la noi nu știm dacă suntem în grafic?. Interesant sa fie nemulțumiți de faptul că proiectarea e afara nu se mulțumesc cu o felie vor tot tortul aviz MAPN oricum nu ne interesează nimic nu ne va mișca din letargia noastră. Am putea achiziționa Leo 2 A4 chiar daca nu sunt așa bine întreținute revitalizate cred că ar fi un cost minim din lotul de 108 Leo. Frumos cum iese turella și lansează racheta Elbit UT-30.Cred că la anul chiar daca va creste bugetul armatei bugetul pentru achiziti va fi mai mic crescând salarile angajaților MAPN ,pensile . Să spunem că am avut o delegație Min Apărari și economie unde sa semnat o noua scrisoare de dragoste ? cică pentru fabrica de pulberi acum se dorește o noua fabrică de la zero dar când se face nimeni nu știe. Spanioli oamenii serioși cumpără in număr mare Piranha 5 Dragon . As fi curios de întreținere cat de eficienta la noi va fi ? Oricum am platit puțin pentru 227 Piranha 5.Au mentenanță și experiența , noi na suntem descoperiți măreția noastră e in declarați doar.

  5
 2. De cate orí a venit stanga spaniola ,PSOE, la putere s-a ales praful de economie in ultimii 20 de ani , imagineazati daca ar fi castigat PODEMOS…

  Asta lipseste acum, VOX ul ultra-derechist sa castige alegerile si Spania dispare dpdv economic.

  In ultimele 2 decenii, Spania a avut un singur prim ministru de nota 10 ,don José Maria Aznar/PP….

  Industria de aparare este la fel ca cea civila ,depinde de firma mamá.
  Cand economía merge bine nu se observa acest amanunt dar cand apare recesiunea, isi salveaza salariatii din tarile de origine.

  Ps.Tancuri Abrahams pt Ro army!

  14
  • Vasile, sunt curios cu ce te ocupi prin Spania .
   Ca obisnuiau colegii mei spanioli sa spuna ” definitia prostiei e un angajat de dreapta „”
   Spania a fost scoasa din criza de PSOE , a lansat multe proiecte concrete ( Plan E )
   Rajoy a marit deficitul bugetar si a distrus drepturile laborale greu castigate , de-l suduiau toti colegii nationali .
   A distrus spre exemplu drepturi relative la orarul laboral , tin minte si acum cum spunea ” sa le dam o oportunitate celor care vor sa castige mai mult ” , singurul rezultat palpabil fiind ca trebuia sa lucrezi mai mult pentru aceiasi bani .
   As putea dezvolta ideea .

   Dar si pe cand eram in Romania , Leul nostru auzise de ” orar flexibil ” , ii spusese un sistem manager ca sunt zile cand nu da pe la serviciu si ma batea la cap zi dupa zi .
   Asta pana cand a dat cu capul si a vazut ca de fapt ca inseamna sa nu mai ai timp liber .

   Si toata vara trecuta vedeam la stirile de dimineata cum cei din PP erau toata ziua prezenti la Audiencia Nacional cu reporterii gramada pe ei , sa dea cu subsemnatul pentru ca si-au bagat mainile pana la cot in vistierie .

   Cu VOX de acord, , buni doar la batut din gura , e un fel de USR dar fara plozi de securisti , mi s-a spus in gluma sa-mi pregatesc valiza daca ajung la putere .

   In rest , Spania , la fel ca si celelalte tari din UE, mai putin Romania , se ingrijeste de industria si capitalul proprii .

   P.S. Ce tanc e acela , Abrahams ?
   Am mai auzit de el , dar numai pe RoMil la comentarii .

 3. Cam tufa articolul, jumatate despre subiectul precizat in titlu jumatate despre demonii autorului.

  9
  • Principiile conteaza, pentru a sprijini industria de armament autohtonă se mai forțează nota. Dacă vrem sa avem industrie proprie . Si suveranitatea tehnologică se obține numai dacă ai autoritatea de proiectare in țară, spaniolii au constatat asta pe propria piele, la noi nici măcar nu e pomenit subiectul. Si ultimul meu demon, industria de armament trebuie sa produca export, altfel toata povara financiară a susținerii acestei industrii cade pe umerii contribuabilului roman, care deja suporta pretul la benzină si la gaze. Iar pentru export ai nevoie de implicarea guvernului, care la noi e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire.

   25
   • In numele a ceva se poate forta orice… Asa am ajuns unde am ajuns. Ce mai conteaza rigoarea.

    8
   • Pai oare pe ce se bat germanii si francezii in programele FCAS si pentru viitorul tanc, nu pe propietatea intelectuala?!

    14
   • Mie mi-a plăcut articolul, ai pus nu doar muncă dar și suflet în el.
    Cât despre rigoare, nu trebuia publicat in Nature…

    14
    • Zise primul intre troli de pe site.

     4
     • „Fățarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, și atunci vei vedea deslușit să scoți paiul din ochiul fratelui tău.”
      Matei 7:5
      Tragi asa de tare pentru Ascod împotriva oricărei evidențe, încât zici ca esti angajat la GDELS.

      24
      • Zise ala care face orice ca sa albeasca miscarea legionara pe site. Sictir. Confunzi evidentele cu parerile.

       3
       • Pareri sunt mai mult ce scriem noi pe site. Evidente sunt documentele oficiale, semnate sau asumate, cum sunt sudiile de fezabilitate de pe site-ul MOD slovac, pe care le contesti.
        Cat despre „albirea” legionarilor, ma bucur ca mai inlatur din propaganda comunistă despre perioada interbelică, restul sunt interpretări ale fiecăruia, daca spun de exemplu ca Antonescu a mărit rezerva de aur a BNR de la 150 tone in 1940 la 250 de tone in 1944 , nu înseamnă că fac un cult al personalității, înseamnă ca citesc din documentele BNR, astea sunt evidente, nu pareri. Dar trebuie sa ai capacitatea sa accepti ca si altii pot avea dreptate, nu sa o tii langa.

        24
        • Cand o fac altii se cheama fatarnicie cand o faci tu se cheama inlaturarea propagandei comuniste. Ma scuzi nu stiam ca Georgel este vasalul tau si nu stiu ce treaba aveai tu sa te bagi cand personajul triimite lovituri prin ricoseu.
         Cand vorbim despre evidente mai ales cele publicate de ministerul slovac, poate ai tu altele, ceea ce este foarte clar acolo este ca Ascod a iesit pe locul doi foatte aproape de CV90, coborarea in clasament s-a produs ulterior pe baza informarii venite de la GDELS despre posibile probleme, ce nu au iesit la iveala la teste atentionare survenita cel mai probabil in urma experientei cu varianta britanica a Ascod. Astea sunt evidente.
         La fel de evident este si faptul ca este prima data in viata mea cand citesc un articol care de la jumatate inceoe sa trateze o cu totul alta problema decat cea anuntata in titlu. Mai pe intelesul tau stiam ca citesc despre turela spaniola si de la jumatate in colo am realizat cu stupoare ca citesc despre senilele lui Pizzaro. Altfel suntem critici pe site si cerem de la statul roman rigoare si competenta.
         Alta evidenta care rezulta pe jumatate din articolul tau antipatia fata de GDELS pe care acum n-ai rezistat sa nu-i festelesti chiar cu pretul calitatii articolului iar la asta mai adaug doua manii observate la tine de cand ai aparut aici, bias-ul evident pentru miscarea legionara care dincolo de pripaganda comunista numai bine n-a facut romanilor si antipatia fata de evrei, pe ultima incerci s-o maschezi dar iti iese la suorafata ca uleiul din apa mai ales la artiicolele care au ca subiect tehnica israeliana.
         Asta ca tot vorbeai de barne, pai, fatarnicie si evidente.

         10
         • Ai amalgamat o groaza de idei , una mai nefericita decat alta. Sa le luam pe rand:
          1.Cu Georgel : nu mi-a placut nici tonul nici postarea ,pana la urma ai comentat la un articol scris de mine si nu mi-a placut atacul la persoana, suntem aici sa facem o confruntare de idei nu de jigniri si nici „Cam tufa articolul” nu mi-a placut, puteai sa te abtii.

          2.”Cand vorbim despre evidente mai ales cele publicate de ministerul slovac, poate ai tu altele, ceea ce este foarte clar acolo este ca Ascod a iesit pe locul doi foatte aproape de CV90, coborarea in clasament s-a produs ulterior pe baza informarii venite de la GDELS despre posibile probleme, ce nu au iesit la iveala la teste atentionare survenita cel mai probabil in urma experientei cu varianta britanica a Ascod. Astea sunt evidente.”
          E evident o parere de a ta cand scrii ” atentionare survenita cel mai probabil in urma experientei cu varianta britanica a Ascod” ca n-ai de unde sa stii asta, evidenta e doar studiul slovac in care se scrie despre vibratiile Ascod, restul sunt supozitii de ale tale fara nici o baza documentata, de unde stii tu ca atentionarile au legatura cu Ajax? Scrie undeva?

          3. „.stiam ca citesc despre turela spaniola si de la jumatate in colo am realizat cu stupoare ca citesc despre senilele lui Pizzaro. Altfel suntem critici pe site si cerem de la statul roman rigoare si competenta.”
          Ideea mea este ca sa ramana cititorii cu ceva de pe urma articolului, anume ca privatizarea unei companii de stat nu rezolva toate problemele,
          ca pana la urma daca nu ne protejam singuri interesele nu ni le va proteja nimeni, un investitor vine sa castige bani nu sa ne salveze noua industria. Nici la spanioli nu au mers lucrurile foarte bine, nici la noi nu se vor intimpla minuni daca vine GDELS ul investitor, legile matematicii si economiei sunt implacabile.Cel mai important, nu conteaza numele sau renumele unui investitor, trebuie testate toate produsele lui ca s-ar putea sa avem surprize, cazul senilelor Pizarro e elocvent.Cat despre rigoare si competenta , eu cer de la statul roman rigoare si competenta in sprijinirea industriei autohtone si a muncitorilor si inginerilor romani , nu egalitate de sanse cu competitorii straini, ca ne calca aia in picioare si nu mai producem nimic, exact cum au facut spaniolii in speta d-na ministru PSOE Margarita Robles cu turela Escribano , ca tot zici ca am simpatii legionare. Si da, nu mi-a placut concedierea celor 21 de muncitori spanioli, cand primesti un contract de 2 miliarde de euroi te gandesti sa nu faci probleme aiurea guvernului care ti-a dat contractul desi are un partener de guvernare PODEMOS care era impotriva cheltuielilor militare.

          4. „antipatia fata de GDELS” sau „antipatia fata de evrei”

          https://www.rumaniamilitary.ro/afv-8×8-slovacia cu incheierea

          „DE CE A PIERDUT PIRAHNA 5?

          Chiar daca P5 a avut cel mai mare pret, IFV P5 avea la 5 mil euro fara TVA, turela Elbit cu tun Ebit 30 mm, doua lansatoare Spike, masa maxima 33t,”sistem de protectie active-fum”. Nu e clar daca se refera la Iron Fist, studiul descrie niste grenade de 80 mm folosite de toate sistemele de protectie din oferte la pret de 4900 euro cu tva/bucata. Comparand cu Boxerul cumparat de Slovenia la pret de 5,3 mil euro fara TVA, fara turela si fara echipament de comunicatii stam bine. Probleme au fost ca nu era amfibiu. GDELS a avut un punctaj mic la integrarea industriei slovace in contract, dar slovacii sunt corecti si au scris: ”Ofertanții se bazează pe analizele ipotezelor lor privind implicarea industriei de apărare slovace în furnizarea de tehnologie fără garanția obligatorie a implicării reale a industriei de apărare.” Nici ei nu cred in cifrele prezentate de finlandezi si cehi. O alta problema a fost ca slovacii doreau G2G prin care sa obtina garantia pretului si livrarilor. Desi in Umbrela Strategica s-a scris ca GDELS „participă la această licitație prin intermediul României. Guvernul României a transmis Executivului slovac o ofertă pentru Piranha V”, a explicat Bischoff https://umbrela-strategica.ro/romania-propune-slovaciei-blindate-de-la-gdels/ , studiul sustine: “Capacitatea de a încheia un contract G2G pentru România nu putea fi evaluata pentru ca oferta nu conținea nicio informație.”

          In rest, e imbucurator ca turela Elbit s-a comportat mai bine decat Turra, doar ca s-a preferat turela autohtona. Pacat ca P5 nu a participat la teste, desi se calificase, am fi avut o comparatie cu Patria. Ramane o neclaritate de ce P5 romanesc nu are Spike, slovacii au inclus asta in cerinte, nu inteleg nici de ce nu are Iron Fist, turcii isi doreau asa ceva dar nu au avut acces la Iron Fist, au folosit Zaslon ucrainian. Avem in plan 227 de P5, nu sunt multe, dar ar fi bine sa fie dotate state-of-the-art, P5 cu Spike, Iron Fist, Iron Vision ar ridica mult moralul si capacitatea de lupta a Armatei Romane, acum cand la granitele noastre se dau lupte grele.”

          N-am pretentia sa-mi citesti articolele ,dar am pretentia sa nu ma acuzi de minciuni, ma tot chinui pe site sa argumentez dotarea P5 romanesti cu Spike , Iron Fist, Iron Vision si tu scrii aberatii despre mine.Cat despre problemele cu tehnica israeliana, asta e alta mancare de peste, nu sunt incantat de apropierea ruso-israeliana, de faptul ca nu au permis livrarea Iron Dome Ucrainei si nici a Pegasus spyware.Israelul trebuie sa aleaga; nu poate supravietui cu banii si armamentul USA si sa fie prieten cu Rusia, cum scrie in Biblie , Matei 6:24-27
          „Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul și va iubi pe celălalt; sau va ține la unul și va nesocoti pe celălalt: Nu puteți sluji lui Dumnezeu și lui Mamona.”

          5.” bias-ul evident pentru miscarea legionara”
          Perioada interbelica din Romania este prezentata aiurea in cartile de istorie, numai minciuni.Poti sa fii critic fata de Miscarea Legionara , fata de Antonescu, fata de cine vrei tu, dar nu sunt de acord cu minciunile care nu se mai termina despre acea perioada. Si ca sa evit acuzatiile de bias am citat si citez foarte mult din Norman Finkelstein, cu parinti supravietiutori ai Holocaustului. Ca daca si de asta zici ca e antisemit, inseamna ca nu esti in toate mintile.Din perioada aia nenorocita mi-a ramas in minte cazul tunurilor lungi de 105 mm Schneider, 45 de baterii.Cumparate si achitata prima transa de bani de catre Romania in 1930, desi tunul era doar un proiect pe hartie, cu obligatia de prezentare in 1932 a unui prototip de tun, abia in 1936 s-a definitivat tunul , iar noi in1940 tot nu aveam in dotare cele 180 de tunuri ,a trebuit sa ne milogim de germani sa ne dea din capturi.Si eu sunt de acord sa cumparam armament de la aliatii cei mai de incredere, dar nu armament cu defecte, ca repetam greselile din perioada interbelica.

          .

          16
          • Si care sunt adevarurile alea despre miscarea legionara? te ascunzi dupa treaba asta cu minciunile comuniste dar hai sa ne spui mai bine care sunt adevarurile.

           norman finkelstein este un gunoi si un self hating jew care este pro hamas si hezbollah. Daca parintii lui au suferit nu inseamna ca el automat este mare om. El este un gunoi ordinar care joaca in avocatul diavolului ca toti prostii rasisti sa ii cumpere cartile.

           Sa sti ca biblia aia din care citezi tu este 100% evreiasca. Vechiul testament este scris de evrei iar Iisus si apostolii sai erau evrei.
           De la Petru pana la Iuda toti erau evrei.

           7
          • Omule esti praf. Raman la parerea ca articolul este slab si este de fapt o fenta pentru ca tu sa-ti expui la alt nivel parerile demonii care te bantuie. Sa-ti spun ceva. Este dreptul meu sanu-mi placa articolul si parerile tale si sa te critic, inca mai exista libertatea opiniei. Altor colegi le-a placut, mie nu, am spus si de ce. Iar parerea privind subiectivismul tau crancen referitor la legionari si celelalte spaime ale tale mi-o confirmi cu fiecare postare pe care o faci.

          • Bă, nu e nevoie sa mi dai tu lecții despre Biblie, eu citesc Septuaginta, tu nu citesti nici măcar despre aberațiile pe care la scrii, vezi ” prin noi înșine „. Si asta nu mi place mie la unii români, se apucă ei sa judece pe alții din alte neamuri si se dau mari cunoscători pe subiect. Ce te f ..e grija pe tine ca sa ti dai cu părerea despre Norman Finkelstein, tu care nu esti in stare sa cunosti istoria României. Si mama lui Finkelstein care spunea ca sunt prea multi asa zisi supraviețuitori ai holocaustului si ” Pe cine a ucis Hitler?” daca erau asa de multi supraviețuitori, tot un gunoi ordinar era? Te apuci tu sa judeci o supraviețuitoare a holocaustului si iti dai cu părerea aiurea despre problemele poporului evreu.

           12
          • EDITAT! Ce vad eu deocamdata este un limbaj suburban practicat de tine, neprovocat de nimeni, fara nici o baza. Iar acest lucru trebuie sa inceteze.

           GeorgeGMT

           2
         • l-am vazut si eu cu treaba asta cu antipatia fata de evrei si spalarea pe picioare a fascistilor dar am ales sa il ignor pana acum.
          tin sa il anunt ca sotia mea e din neamul ales si eu am o bunica tot din acelasi neam care a fost chiar persecutata de jigodiile din miscarea legionara.
          cand am citit discursurile lui codreanu am crezut ca citesc scrierile unui copil tembel. nu mai spun de mota si restul gastii ca le-am citit cartile si sunt retardate rau.
          „prin noi insine” este fix ce face coreea de nord sau iran. asta vroiau prostii aia. izolare, religie si dictatura….iran 2 eram.

          6
          • Deschizi un subiect pe care nu doream sa l dezvolt dar dacă l ai inceput ar fi bine sa suporti consecințele. Nu am citit scrierile luo Codreanu decat partial , cele mai multe idei le stiu din cartea ” Pe marginea prăpastiei ” semnata de Ion Antonescu si din depozitiile lui Ion Antonescu din 1946, toate foarte critice la adresa lui Codreanu
           Dacă ai cunoaște un pic de istorie ao sti ca legionarii sunt foarte critici la adresa lui Ion Antonescu, ceea ce n ai sa vezi la mine, dar n am ce ti pretinde , asta e o chestiune de finete a istoriei. Nu stiu de unde ai scos aberatia

           ” „prin noi insine” este fix ce face coreea de nord sau iran. asta vroiau prostii aia. izolare, religie si dictatura….iran 2 eram.”

           https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Prin_Noi_%C3%8En%C8%99ine!
           „prin noi insine” era sloganul liberalilor, eu zic ca esti pe lângă subiect. Legionarii erau cu ” lupta împotriva exploatării omului de catre om” , ulterior preluată de comuniști.
           Am o rudă foarte apropiata din acelasi neam ales, mi a descris situatia din interbelic in felul acesta: era cool ca sa ai doctor din neamul sus citat si erau căutați acei doctori dar era foarte greu pentru romani sa aibă acces la facultățile de medicină, asa ca scuteste ma cu rudele tale din neamul ales cu care te lauzi ca sunt in aceiasi situatie, nu sotia mea,dar am destule.

           17
          • hai ma lasi si rudele astea stiu ca esti un fascist ? pardon legionar, stiu ca va place sa va ascundeti dupa cuvinte ca niste oameni curajosi ce sunteti.

           ai pe dracu rude evrei ca te-ar scuipa intre ochi.

           pana si exemplul dat de tine este unul rasist cu stereotipul doctorilor evrei….prin toti porii iti iese rasismul.

           7
         • #Anla. Citesc si eu articolele pe care le public si sa ajungem de la turele si MLIuri la antisemitism este cale lunga si cu totul ne nestrabatut.
          Simpatia sau antipatia fata de o companie sau alta este una sa o trecem la capitolul rasism este cu totul absurd.

          Discutia despre Pizzaro este logica atat timp cat se vorbeste despre declasarea ASCOD si cauzele ei, are sens in contextul articolului, si al seriei de articole despre MLI-uri pe care autorul a scris-o, cu argumente si documente oficiale.

          Ce au legioranrii si antisemitismul cu articolul de mai sus?! Absolut nimic…

          Iar „prin noi insine” este un slogan strict liberal lansat pe la 1905 cand miscarea legionara, evident, ca nu exista nici in pantecele mamei sale. https://ro.wikipedia.org/wiki/Prin_Noi_%C3%8En%C8%99ine!

          17
          • ai dreptate am gresit cu asta cu sloganul dar asta nu schimba cu nimic ca @Caudillo e un fascist rasist. e a nu stiu cata oara cand baiatul asta isi varsa frustrarile penibile si ii apara pe legionari.

           rahatii astia cu ochi daca ar fi la putere mi-ar gaza copilul de 3 ani pentru marea vina de a se fi nascut asa ca pentru mine este cat se poate de personal.

           de ce ii dai tu o platforma unde sa isi exprime mizeriile ? nu vreau sa fiu nicusor sa iau comentariile lui din urma cu legionarii ca nu are rost le stim toti. de ce nu a fost niciodata penalizat ? doar pentru ca isi alege cuvintele sa nu para ceea ce vedem cu totii ca e ?
           eu stiam ca legal libertatea de exprimare are niste limite printre care discriminarea pe baza de religie si etnie.

           daca era un ungur care venea si ii apara pe garda maghiara si genocidul maghiar din transilvania mai era tolerat ? vrea si eu sa stiu cum sta treaba pe site-ul asta.

           4
          • acum vad ca m-ai editat. care era limbajul suburban ? ca i-am spus ca e un las caruia ii e frica sa recunoasca simpatiile prolegionare si ca finkelstein e un uncle tom ?

           chiar n-am de gand sa las treaba asta balta asa ca ma poti bana de pe acum.

           3
          • George discutia a alunecat in directia asta pentru ca onor autorul a indreptat-o acolo cand mi-a aruncat in fata aiureala cu GDELS. Si s-a zburlit la un mesaj care nu-i era adresat.
           Pe langa asta raman la parerea ca este un articol slab din punctul de vedere al conceptiei precum si ca este doar o prelungire mascata a unor obsesii pe care le-am observat anterior in postarile dumnealui. Repet este doar parerea mea personala iar alunecarea spre legionari s-a produs pe fondul unei discutii despre subiectivism deoarece dumnealui nu i-a convenit ca i-am criticat articolul.

           1
          • „Discutia despre Pizzaro este logica atat timp cat se vorbeste despre declasarea ASCOD”
           Nu te supara titlul articolului este „Escribano-O turela spaniola pentru o Piranha spaniola”. Pentru orice autor care se respecta sau vrea respect ar trebui macar sa existe o concordanta intre titlu si continut. Ori jumatate din articol n-are treaba cu titlul. Daca un angajat MApN publica asa ceva era lapidat pe site pe motiv de incompetenta.
           Si discutia asta cu legionarii trebuia purtata pentru ca domnul desi disimuleaza incearca sa albeasca o miscare fascista declarata ilegala si care s-a remarcat prin mijloscele extrem de violente pentru a-si impune ideile ori de cate ori are ocazia. Adevarat locul articolului nu-i cel potrivit pentru asa ceva dar la un moment dat trebuie sa va hotarati ce vreti.

           1
          • Articolul acesta n-are nici o treaba cu nici o miscare legionara, tu ai adus acest lucru in discutie, iar un articol poate trata mai multe teme inrudite, gasesti acest lucru peste tot. Pleci de Naval Group &Australia si ajungi la Hunter class si Boxer, care-i problema aici?!

           12
          • #Robi. Vezi ca sari calul rau de tot, cum poti indrazni sa acuzi pe cineva ca ti-ar gaza copilul?! Tu esti intreg la minte?! Pana la urma inca mai putem avea opinii diferite dar de aici si pana la astfel de abuzuri e cale lunga…
           Legionarii au fost niste politruci ai vremii lor, antisemitismul era la mare moda in Europa acelor ani, au ucisi oameni nevinovati, nu vad insa logica unei autovictimizari in avans si a unui limbaj aproape grotesc.

           Treaba cu situl asta este foarte simpla: incercam sa fim cat mai corecti cu putinta si daca ai chef sa cauti dovezi ale „antisemitismului” pe RoMilitary o sa gasesti cu sutele de articole despre razboaiele arabo-israeliene, despre exemplul care ar trebui sa fie Israelul pt Romania, despre produsele industriei de aparare israeliene etc.
           Asa ca hai s-o lasam moarta cu copii gazati si alte asemenea…

           #Anla. Nu am ce comenta despre faptul ca un articol iti place sau nu, absolut normal sa avem opinii diferite, alunecarea spre legionari si anti-semitism insa n-o inteleg, autorul n-a adus in discutie nimic de genul asta in articol.

           22
          • Se culege ce s-a semanat .

           4
 4. Multumesc pentru articol.
  L-am citit cu mare placere !

  5
 5. Spike-ul, romanii si ucrainienii (film rusesc). Pentru subtitrare in engleza, click dreapta pe pagina, selecteaza ‘Translate to English’:

  https://www.livekuban.ru/news/proisshestviya/v-novorossiysk-zashlo-sudno-s-raketnymi-kompleksami-dlya-ukrainy

  2
 6. Echiparea turelei noastre Mk2 cu container AT Spike si un sistem lansare drona ar face din P5 noastre niste marcatori redutabili.

  1
 7. Ar fi fost foarte interesant de vazut in ce masura solutia tehnica pentru integrarea SPIKE aleasa in final de Escribano pentru Guardian 30 si care din ultimul video pare copy-paste dupa cea folosita de ELBIT in UT30/MT30 este cea optima si aici ma refer in principal la problema vibratiilor de care s-a facut vorbire in articolele despre programul Land 400 Phase 2 al cangurilor.

  Uite ce scrie intr-unul din articole pe tema asta ref Terrex 3 care venea cu turela MT30:

  https://thaimilitaryandasianregion.blogspot.com/2016/08/taking-look-at-sentinel-2-lav-crv-why.html

  „It also has only a non-dampened launcher for the Spike ATGMs. A non-dampened launcher does not stop the vibrations of the vehicle from being transported onto the missiles. Such vibrations can damage the the internal guidance electronics and thus prevent longer storage of the missiles in the launcher. Instead the missiles can only be loaden before a mission or during a mission. ”

  Am vazut si poza facuta de Zgureanu la UT30 MK2 pe Ascod la Eurosatory si pare cumva aceeasi solutie, cea dupa care plangem si noi ca nu o avem pe Piraniile noastre.

 8. Unde dai si unde crapă!Despre australieni si despre modul lor dubios de a face achiziții militare s a scris mult pe RoMil, așa ca nu sunt cele mai de încredere surse de informare.
  M a pasionat si pe mine subiectul cu lansatoarele Spike dar nu am găsit surse de informare credibile.
  Eu am folosit la articol surse semnate de ofițeri ai armatei regale spaniole si tot găsești cîrcotași.
  Eu cred ca spaniolii au hotărât ca turela de pe Dragon va fi spaniolă sau nu va fi deloc. Si au tras sforile pentru Escribano. Elbit avea ce manca din programul Dragon, mai curând cred ca turela Escribano asa a ieșit din motive tehnice, probabil ca varianta din 2021 nu a dat rezultate dorite si in final s a ” împrumutat ” solutia Elbit ca nu aveau altceva disponibil.

  6
  • Crapa unde poate ?. Nu sunt carcotas cu ce ai prezentat in articol doar ca am vazut ca ai reluat info cu pozitionarea rachetelor Spike in turela (ai mai postat o data parca si la PSR) si m-am gandit ca poate ai aflat ceva in plus ca de exemplu in logica lui GMT de mai sus. Pe urma am vazut poza lui Zgureanu cu prinderea in bolturi si iar mi-a dat cu virgula. In definitiv unchiul cand s-a trezit sa faca MCWS era tocmai pt ca si-au dat seama ca au nevoie de putere mai mare de foc intr-un conflict conventional si cum au si oameni cu creier si bani cacau ma intreb de ce n-au ales o turela cu ATGM integrate a la Elbit. Mi-a incoltit indoiala ca poate nu a fost vorba de bani cand ai nostrii nu au ales configuratia cu Spile integrat, in definitiv unde mergea mia mergea si suta, nu cred ca au facut mega economii renuntand la asta. Dar iarasi poate ma insel masiv … cime stie.

   1
   • N-am pus bibliografia la articol si ma ajunge greseala. Poza cu pozitionarea Spike lateral si videoul cu lansarea de Spike mi-au fost furnizate de Marius Zgureanu caruia ii multumesc pentru ajutor.Subiectul cu lansatoarele Spike Elbit imi da mari dureri de cap, imi este greu sa-l abordez.Speranta mea este ca Elbit a eliminat eventualele probleme de inceput ale turelei si imi doresc instalarea Spike si Iron Fist pe turelele romanesti, dar speranta moare ultima.M-am gandit si eu la motivul spus de tine pentru lipsa Spike la turelele romanesti dar nu cred ca e cazul. Turelele Elbit sunt folosite in destule armate, slovacii au fost multumiti de turela Elbit la testele 8×8, n-au precizat e adevarat daca s-a testat si lansarea de Spike.Iar la videoul din Norvegia turela Elbit nu avea Spike , deci nu stiu daca s-a testat Spike P5 pentru armata romana

    8
    • Eu am vazut turela respectiva in ambele variante: cu Spike pe ASCOD si fara Spike pe Pirahna 5, ambele vehicule la BSDA 2022 si n-am nici o speranta ca am putea avea si noi racheta AT in aceeasi configuratie (lansator integrat in turela).
     Cel mai probabil ca orice este posibil si daca vom dori se va putea atasa un lansator dual de RAT pe Pirahna 5, dar asta inseamna un program separat, alte costuri si munca de integrare.

     4
     • In spiritul unei dezbateri cat mai largi chiar am fi avut nevoie ca @Alex sa vina sa ne lamureasca in legatura cu alegerea lui Uncle SAM pt turela fara ATGM … a fost graba? … au considerat ca nu e necesar pt ca au alte mijloace pt asta? … poate am fi inchis discutia pe tema asta, in definitiv vad ca multe tari europene (mai putin noi) aleg ATGM integrat in turela .

      • Americanii au Stryker cu TOW dedicat + au adaugat Javelin pe Stryker APC echipat cu Kongsberg .50 cal.

       2
       • Ai si tu dreptate dar eu tot sunt curios de decizia pt MCWS, cele pe care le enumeri tu sunt platforme dedicate pt lupta AT sau cercetare, ce vor europenii si nu intelegem de ce nu au vrut si ai nostrii este prezenta ATGM pe IFV cu tun de 30 mm. Basca ca aveam si precedentul cu MLI84M.

    • Rectific ,filmarea cu Spike a fost postata de Razvan Mihaianu, caruia ii multumesc>

  • sau scurtul drum de la turela la garda de fier….hihihi.

   2
 9. pana la urma turela de la Elbit e modulara sau nu?

  • Am ajuns la concluzia (din discuțiile de pe site) ca turela Elbit e modulară in sensul ca poti pune pe ea ce optiuni doresti la instalare, dar adaugarea de lansatoare Spike ulterior nu stiu daca e posibilă tehnic si mai ales la ce pret. Cu varianta de instalare Spike pe exteriorul turelei.

   6
 10. la UT sau MT 30 mk 2 care este exteriorul turelei?,ca din ce arata elbit vedem doar o constanta, habitaclul tunului ,restu toate sunt agatate de el ,voi vreati in habitaclul tunului pe langa munitia tunului sa mai inghesuiasca astia si lansatorul de rachete ,pai unde mai e modularitatea ca aia presupune sa pui si sa scoti in functie de necesitati si de gustu clientului cat mai usor,si modularitatea se vede cel mai bine la Eos t 2000 unde au agatat aia atat blindaj suplimentar cat si mitraliera suplimentara si totul este adaugat modular pe habitaclul tunului,iar pretul ala a fost dictat de contract si cati bani am avut iar daca lansatorul de rachete a fost cel mai usor de instalat ulterior ma bucur ca nu au sacrificat alte sisteme poate din punct de vedere al luptei moderne mult mai necesare pe acele masini si poate imposibil de adaugat ulterior, ca degeaba ai bata in mana daca nu vezi si nu auzi, dai a prost cu ea pana iti pune unu piedica

 11. Marfa de articol.Felicitari.

  4
 12. „Complicatenie mare” să deschizi subiecte de politică in Spania, mai ales că și acum după atâția ani, încă nu se poate vorbi deschis despre războiul civil din Spania – sunt prea multe pasiuni și se poate ajunge la nasoale. Așa că nu mă miră să aibă urme de comunism in politica și acum. Dar …fiind parte din NATO daca e vorba de caft, nu-i vad să se tragă pe dos, au cojones. Oricum, teapa mai mare decât și-au luat spaniolii cu tezaurul, nu mai exista pe lumea asta.

  2
 13. Salut Victor Rebengiuc zicea că nu e voie a fi nationalist la Digi 24 și că dacă suntem români majoritari ce ? Dar de ce nu vorbesc despre corupție din tară , de ce nu vorbesc despre faptul că în România există o problematică numită etnici maghiari care sunt contra majoritați , de ce nu se discuta despre faptul că cetățenii români pleacă și nu se mai întorc ,nu înțeleg ideia de a fi nationalist? Nationalist poți fi și un om corect care să respecți pe cei din jur , naționalismul integral de a fi o țară ,de a respecta normele europene ale democrației, normele de supraviețuire socială cu cei diferiți de majoritate. Unicitatea noastră stă în biodiversitate etnica culturală și cum ne-am influentat unul pe altul Ideea de naționalitate e despre a avea o țară unde steagul României , istoria,limba , cultura sa fie respectate. Nu dorim sa ne bucuram de țară nu dorim să simțim apartenența la statul român. România e libertate, fiecare are dreptul la propriile sale idei ,limba cultură. Exista licee ,universități ,secți in limbile proprii așa că și alti care nu fac parte din majoritate pot fi naționaliști să iubească țara sa iubească semenii. Daca spui sunt român ar trebui să fi amenadat după viziunea unora . Dar a fi nationalist nu înseamnă neapărat ura rasială , de ce nu se vorbește de legile statului de ce nu se vorbește de reformă , creștere a vieții umane și nu de naționalitate naționalism . Ideea de integritate a tari ,ideea de națiune poate fi considerat national și naționalism. A fi patriot e o rușine azi in societate asta coruptă. Să subliniem că am semnat acorduri in EUA , Polonia ,Turcia în mai puțin de 3 zile . Deci campioni mondiali la semnat acorduri. Noi nu știm să ne conducem singuri poate era nevoie de a fi Regat azi decât aceasta bălăceală. Mi-a plăcut articolul prima parte detalii despre Dragon și turelă și a doua parte detalii despre cum merg treburile casnice și la alți mai bogați ca noi.

  4
 14. https://www.revistaejercitos.com/2021/06/20/fgk-programme-fuze-guidance-kit/
  In Spania se intelege un lucru : hi-tech inseamna viitor .
  Inseamna forta .
  Inseamna resurse prelucrate superior .
  Inseamna locuri de munca bine platite .
  Inseamna respect .

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *