Flota navală a Poliției de Frontieră Române a fost suplimentată cu cinci șalupe maritime de mare viteză

licitatie nave Politia de Frontiera

Kewatec Patrol 1850; sursa foto: Kewatec

În data de 09.02.2022, în Portul Constanța, în prezența ministrului Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode şi a inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, domnul chestor principal de poliţie Liviu Bute, s-a desfăşurat ceremonialul de intrare în flotă a cinci șalupe maritime de intervenție de mare viteză, din dotarea Poliţiei de Frontieră Române, precum şi cel de înmânare al pavilionului navei.

Proiectul a fost demarat în luna august a anului 2020, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a cinci șalupe maritime de intervenție, de mare viteză, model 1850 BV-CPB – Coastal Patrol Boat.

Contractul a fost încheiat cu  firma finlandeză OY KEWATEC ALUBOAT AB şi a vizat achiziția a cinci mijloace de mobilitate navală, în cadrul proiectului ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex, procedura de atribuire a contractului de achiziție fiind licitație publică deschisă.

Valoarea contractului este de 34.464.000 de lei fără TVA (6,9 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă-Frontiere Vize, șalupele de intervenție intrând în dotarea Poliției de Frontieră Române la sfârsitul anului 2021.

Aceste nave fac parte dintr-un proiect mai amplu care presupune suplimentarea flotei navale a Poliţiei de Frontieră Române, în cadrul căruia sunt achiziţionate  cinci şalupe maritime de intervenţie (model 1850 BV-CPB – Coastal Patrol Boat) și două nave maritime de patrulare (CPV – Coastal Patrol Vessel, contractul fiind semnat cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands în luna martie a anului 2021).

Damen FCS 4008 Patrol; sursa foto: Damen

 

INFORMAŢII DE BACKGROUND:

Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagră. Cu navele aflate în dotare, trebuie să realizeze un dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate asigură permanent acoperirea unui spaţiu maritim de cca. 20.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă).

Aceste nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare și intervenție la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime.

De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraţionist la frontierele externe ale UE, achiziția de şalupe de intervenţie este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliţiei de Frontieră Române asumate faţă de Agenția FRONTEX, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operaţiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE.

Această achiziţie va conduce la îmbunătăţirea cooperării operaţionale în cadrul acţiunilor comune FRONTEX la care participă Poliţia de Frontieră Română, fără a priva totodată structurile operative la frontierele României de astfel de mijloace tehnice pe perioade îndelungate.

Schiebel CAMCOPTER S-100; sursa foto: Schiebel

Principalele caracteristici tehnico-tactice ale şalupelor maritime de patrulare și intervenție model 1850 BV-CPB:

 • capacitate de a executa misiune continuă 24 de ore;
 • echipaj: 5 persoane (4 membri plus o persoană cu sarcini operaționale FRONTEX);
 • viteză maximă: 40 noduri (peste 100 km/oră); *editat 😉
 • lungime totală: 18,42 m;
 • lăţime totală: 4,4 m;
 • pescaj maxim: 0,95 m;
 • autonomie de 500 mile marine.

PolitiadeFrontiera.ro

Doua noi nave pentru Politia de Frontiera

Nave noi pentru Garda de Coastă

Drone/UAV pentru MApN/MAI

24 de comentarii:

 1. Incepe sa arate bine pe la baietii astia pe acolo. Hai o data si cu alea doua de la Damen! Probabil ca tot pe canale si pe Dunare vor veni si alea.

  Camcopterul stiam ca e inchiriat/imprumutat, dar nu le-ar strica sa-l cumpere. Ar fi numai bun si pentru corvetele sufletului ca tot era cerinta „speciala”….

  3
 2. Eu astept sa vad cele doua bunaciuni ochioase CPV – Coastal Patrol Vessel linga cele 5 barcute.
  Parea mea sa mai ordonam in 10 bucati CPV si le echipam cu 2 lansatoare pe fiecare si astfel avem Marina Militara .

  9
 3. Nu ma pricep, de aceea o intrebare, poate sa iasa pe mare si cind e furtuna?

  6
  • Depinde ce numim furtuna… 🙂 Probabil duc o mare de gradul 4-5 pe Beaufort. Peste e poate recomandabil sa iasa cu ceva mai mare. Astea probabil ca le vor folosi si pe Dunare.

   2
 4. sunt ok. bine ca sunt. dar fnr tot nu avem si suntem de cacat. rusine!

  1
 5. Din cate observ sunt neinarmate, oare nu era ok macar o teleoperata de 12,7?! Intreb s eu….

  6
 6. Mișto….o să vânăm submarine rusești cu astea.

  4
 7. viteză maximă: 40 noduri (peste 100 km/oră)… inseamna doar 74 km/h

  4
 8. Seamana cu barca prezentata mai deunazi ca proiect de Nicolae dar fara armament…

 9. CPB , CPV , elicopterele BH de la polonezi….MAI incepe sa arate mai bine ca MAPN..

  11
 10. Foarte bine, bravo! Dar ceva puscoace n-au? Cu ce „trag la raspundere” calcanistii turci sau vizitatorii inopinati de aiurea? ?Amenda cum le-o dau??

  4
 11. Arme pe ele… nimic?

  2
 12. Dacă tot merg bine achizițiile la poliția de frontieră, nu mai bine iau iei și 4 corvete de la Damen ? O să le zică OPV-uri, o să le vopsească în alb/albastru, doar să fie

  8
 13. Decretam 2022, Anul Marinei MAI!??Cel al Marinei ostasesti a trecut cu”infinite” realizari, bravo MApN pentru…nimic? Ahhh, scuze, am uitat de pdf-uri, intentii, amanari, litigii etc. Astea sunt „ceva” totusi, stres, nu-i asa?

  8
  • Am putea decreta 2022 anul Marinei UE : fonduri , contracte ferme , supravegherea cheltuirii lor si respectarii termenelor .
   MAI a participat la festivitate .

   2
 14. Ne pregatim de Schengen?

  1
 15. Am o intrebare pt administratori,inteleg ca si trollii trebuie lasati sa-si exprime opinia in numele libertatii de exprimare,dar eu as zice ca o data este suficient. Sa le citim prostiile la fiecare articol devine obositor
  Ca exemplu l-as da pe Tesla N
  Speram ca dupa ce a defulat mizeriile trollesti la articolul precedent sa nu l mai vedem niciodata!
  Ce parere au administratorii ?

  8
 16. Reprezentanții României ar trebui sa aibă o discuție extrem de serioasă cu cei ai SUA in ceea ce privește flota României. Cred ca discutat in mod argumentat România s ar putea alege cu câteva nave de război sub pavilion românesc. Fie cumpărat la prețuri derizorii, pardon promoționale, fie închiriate extrem de ieftin. In acest fel NATO care e limitată de convenita de la Montreaux ar avea cu ce in MN. Pana de curând nu era cazul pt ca era Turcia. Se pare ca România devine vioara întâi. România cam atât poate: vase de patrulare dar corvete si fregate cam greu. Cere si ți se va da.

  3
 17. Am citit articolul cu speranța în care in ultimul rând scria că s-a semnat pentru corvete.
  Pentru o țară serioasă cu o marină serioasă, această achiziție a 5 bărci, ar fi fost o notă de subsol.
  Pentru furnizorii de securitate și pilonii de stabilitate, este achiziția anului. Apropos, de când cu încordarea mușchilor, niciun politruc troglodit din nicio funcție publică n-a mai folosit sintagmele mai sus amintite. Si-or fi dat seama că sunt penibili? Sau le-a spuse unQ asta. Probabil varianta 2.

  4
 18. La mintea mea,
  Ar fi nevoie de
  Ceva nepere
  Curvete înarmate minim la nivelu sa”ar 5 class
  Dar cred ca la noi contează grosimea tablei nu capacitatea de lupta, ca noi încă visam cuirasate cu table groase la care a renunțat tot globu numai de vreo 100 de ani

  Ar fi bune si încă 2-3 nave înarmate minim la nivel sa”ar 6 class
  Si ceva swordfish de la Saab sau ceva similar

  Dar noi nu avem avertizare timpurie la arma aviatie când o sa fie avertizare pt arma marină

  Altfel ziua marinei se va tine si anul asta cu aceleași nave de muzeu
  Ca asta este capacitatea conducerii noastre
  Conducere tip muzeu

  Regretabil ca exista încă militari care spun ca stam bine sau care vizează ceva nave third hand

  1
 19. Bărcuțe pentru vânătoarea iubitorilor de „calcan românesc” (cum spun cei de la ProTV) nu ajută în eventualitatea unei agresiuni armate. Mulți au uitat de momentul Bâstroe și cât de importantă este zona de la gurile Dunării. Cum au fost „salvate” de la casare navele de patrulare. OPV-urile sunt mai indicate și ușor de montat diverse în caz de nevoie.

  3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *