Ieftin si bun, American made!

Cum a dat recesiunea si in armia varului nostru de peste ocean si cum stie toata lumea ca foamea iti da idei, americani au gasit o solutie foarte ieftina pentru a-si transforma rachetele neghidate (un fel de PRND autohton) in rachete ghidate laser, cu doar cativa dolari.

Astfel  prin 2010 cand vantul reducerilor incepea sa le adie pe la nasuri, US Army a cumparat nu mai putin de 100 de mii de kit-uri pentru modernizarea a o suta de mii de rachete neghidate calibrul 70mm. Kit-ul cu pricina, AKWS II (Advanced Precision Kill Weapons System) s-a dovedit foarte eficient. US Marine Corps l-a montat pe rachetele trase de AH-1W si le-au incercat LIVE 🙂 in Afganistan, sa spuna talibanii daca sunt sau nu bune. S-au tras aproximativ 100 de astfel de rachete modernizate, iar rezultatele au fost foarte bune, nici macar o singura rachete nu si-a ratat tinta, spre bucuria americanilor, si regretful sincer al talibanilor. Astfel ca infanteria marina a mai comandat inca 20 de mii de kit-uri.

800px-AGM-114_and_Hydra_70

AGM-114 Hellafire, inerta si rudele sale mai putin „destepte”, dar foarte ieftine, Hydra calibrul 70mm, aici fara kit-ul de ghidare

Solutia low-cost li s-a aratat americanilor dupa ce mai multe companii s-au dat de ceasul mortii ani la rand pentru a obtine o racheta calibrul 70mm ghidata. Smecheria era cum sa miniaturizeze suficient de mult sistemul de ghidare pentru o racheta atat de mica in diametru. Pana la urma bineinteles au reusit, numai ca pretul a iesit un pic cam prea mare: 30 de mii de dolari bucata!!!

Or stim cu totii ca acest tip de arma este in esenta o arma a saracului, ieftina si usor de construit, dar daca o aduci la 30 de mii de dolari, nu mai ieftina nu este. In acelasi timp nici nu au vrut sa renunte la acest tip de rachete. Este ideala pentru drone, datorita greutati mici si a numarului mare de rachete care pot fi transportate la un singur zbor.

Advanced_Precision_Kill_Weapon_System_(icon)

Advanced Precision Kill Weapon System, adica Hydra cu sistemul de ghidare in bot

In principiu o rachete calibrul 70mm este folosita impotriva tintelor care nu merita/necesita o racheta mai mare sau o foarte scumpa racheta dedicata de tip Hellfire (100 de mii de dolari). Este adevarat ca varianta de 30 de mii de dolari avea o precizie centrimetica, i-o bagai domnului terorist direct in pat, pe perna, dar pana la urma datorita calibrului merge si o precizie de cativa metri, care a fost atinsa folosind acest kit. Astfel americanii au ajuns la concluzia ca precizia actuala este arhisuficienta pentru scopul acestor rachete.

Noile rachete, ghidate acum, de 70mm cantaresc cam 13.5 kg la care adauga capul de ghidaj cu inca 2.5 kg. Astfel o drone poata ambarca patru astfel de rachete in locul unei singure Hellfire, iar raza este in jur de 6 kilometri. Si cand te gandesti ca initial Hydra 70mm neghidata a aparut ca racheta aer-aer in WW2 (impotriva bombardierelor) si a fost operationala pana in anii „50… O tempora 🙂

 

Sursa: strategypage

 

 GeorgeGMT

Un comentariu:

  1. serbia exporta alas in uae in valoare de 300 de milioane e

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *