Indienii ar putea alege Stryker

Americanilor pare sa le mearga foarte bine si reusesc in ultima vreme sa exporte cantitati tot mai mari de armament, lucru care nu este de mirare, Statele Unite au fost tot timpul pe locul intai pe piata mondiala, dar odata cu reizbucnirea conflictului din Ucraina, lucrurile s-au imbunatatit palpabil.

Si ne referim aici la exporturi care inainte de criza ucraineana nu erau luate in considerare de nimeni sau de foarte putine tari.

Tancuri Abrams se vand cum Poloniei, Romaniei si altora desi inainte aceste care de lupta erau doar prin dotarea Australiei, si a unor tari arabe. HIMARS merge foarte bine, desi atunci cand Romania a semnat contractul nu erau prea multi musterii la poarta Lockheed Martin si lucrurile pot fi insiruite pe mai multe paliere.

In acest context a venit si randul Stryker sa-si faca iesirea in lume, prima lovitura fiind data de vecina Bulgarie. Ne-am mirat cu totii de aceasta alegere, in fine, sa-l stapaneasca sanatosi, dar acum India se afla in discutii cu partea americana pentru productia locala de Strykere.

Vestea este un pic socanta si a venit pe 10 decembrie de la un oficial american, in urma intalnirii care a avut loc la New Delhi intre delegatii din cele doua tari.

Vestea este cu atat mai naucitoare cu cat India avea lansat un program national de dezvoltare a unui transportor blindat usor pe roti – 8×8 – iar lucrurile pareau ca merg bine.

De peste 11 ani doua mari companii indiene – Tata Motors and Mahindra – in colaboarea cu DRDO – Vehicle Research & Development Establishment (VRDE) au dezvoltat un transportor 8×8 conform cerintelor armatei indiene.

Rezultatul a fost prezentat cu trambite si trompete la DefExpo 2014 sub numele de Kestrel. Cu ocazia DefExpo 2018, Tata Motors a prezentat o varianta imbunatatita a transportorului blindat, conform cerintelor armatei, de aceasta data o varianta amfibie (Wheeled Amphibious Armoured Platform – WhAP).

WhAP este un transportor blindat 8×8 amfibiu, modular, usor configurabil, cu o masa maxima de 26 de tone. Motorizare este una diesel de 600cp si poate atinge o viteza maxima de 100km/h pe asfalt si 10km/h pe apa.

In 2020 a fost prezentata o varianta apropiata de productia de serie. WhAP bazat pe Kestrelul celor de la Tata Motors, cu o motorizare Cummins ISXe 600, transmisie automata 8×8 sau 8×4, nivel de protectie STANAG 4569. Modularitatea proiectului poate face ca masa totala, in functie de configuratia aleasa, sa varieze intre 19 si 26 de tone, vehiculul pastrandu-si capabilitatile amfibii pana la o masa de maximum 24 de tone.

Armamentul principal consta in turela BMP-2, dotata cu tun calibrul 30mm, mitraliera de 7,62mm si un lansator de rachete AT, montat pe turela, AT-4 Spigot. Intentiile armatei indiene sunt sa cumpere mii de astfel de transportoare, majoritatea dotate cu turela. Alegerea turelei BMP-2 nu este una aleatoare ci are la baza faptul ca BMP-2 este MLI-ul de baza al armatei indiene, 2500 de bucati aflandu-se in dotare in acest moment.

Tinand cont de toate acestea, este cu totul surprinzatoarea vestea ca Stryker va fi – sau ar putea fi – coprodus in India cu toate ca argumente in favoarea 8x8ului american s-ar putea gasi.

Istoria sistemelor de arme dezvoltate in India este una comica, din punctul nostru de vedere, cu totul tragica daca privim povestea prin ochii militarilor indieni. Zeci de ani pentru dezvoltarea unui produs si lucrurile sunt hilare dpdv al performantelor: tancul Arjun, LCA Tejas, obuziere, rachete AT etc, toate au fost dezvoltate pe bani publici si pana la urma au iesit destul de strambe, astfel incat este foarte posibil ca WhAP 8×8 sa arate bine in poze, dar in realitate transportorul sa aiba grave deficiente, sau poate ca cele doua vehicule vor fi produse in paralel.

Din partea indiana anuntul a fost destul de sec, se discuta deocamdata o astfel de cooperare, nimic serios pana acum.

PS Daca stirea se confirma ar putea fi vorba si de unul sau mai multe transferuri de tehnologie, lucru urmarit cu deosebita atentie de India, si atunci multe lucruri s-ar explica.

GeorgeGMT

14 comentarii:

 1. Vasie Băcăuanul

  Oare ar fi mai bun acest Stryker decât Piranha? Întreb pentru că strict doar despre aspect exterior arată super bâzdâgania asta.

  1
 2. O poză frumoasă din punct de vedere fotografic, cu un Striker ucrainian distrus.
  Gaura pare să fie prea mare pentru un ATGM, poate un obuz HEAT în lovitură directă.

  https://pbs.twimg.com/media/F-9w3vUXYAAP-9X?format=jpg&name=large

  1
 3. S-ar putea sa nu primeasca nimic de cand cu noul scandal referitor la faptul ca agenti indieni au asasinat mai multi cetateni americani cu dubla cetatenie, americana si indiana, pe teritoriul american. Adica nici macar rusii nu faceau asta in razboiul rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *