Istoria parasutismului, Partea a V-a

This entry is part 5 of 12 in the series Istoria Parasutismului

Asa cum am  spus, URSS si-a folosit trupele aeropurtate in razboi ca rezerve si se pare ca aceste rezerve au fost destul de mari, caci in octombrie 1944 au inceput o noua reorganizare a acestor trupe,iar in decembrie acelasi an era infiintata Armata 9 Garda   avand in componenta sa 3 corpuri aeropurtate garda adica :

– Corpul Aeropurtat Garda  37 Svirsk,  condus de general-locotenent Mironov Pavel Vasilyevich ;  fiind format din 3 Divizii  de Puscasi de Garda  :98; 99; 103 .

-Corpul Aeropurtat  Garda 38, comandat de general- locotenent  Utvenko Alexander Ivanovich ; fiind format din 3 Divizii de Puscasi de Garda :104; 105; 106 .

– Corpul Aeropurtat  Garda 39, comandat de general-locotenent  Tikhonov Mikhail Fedorovich ; fiind si acesta format din 3 Divizii de Puscasi de Garda  :100; 107; 114 .

La scurt timp dupa terminarea razboiului, cartierul general al Armatei 9 Garda a intrat in compunerea   comandamentului Fortelor Aeropurtate  ce au fost scoase din  cadrul Fortelor Aeriene si integrate ca  arma a Ministerului Fortelor Armate ale URSS.

Crearea Fortelor Aeropurtate Sovietice   dupa „Marele Razboi de Eliberare a Patriei ” ( cum spun rusii),  s-a facut  ca urmare a eforturilor  unui alt mare general rus Vasili Filipovich Margelov , iar rusii  spun ca un in limbajul de jargon   abrevierea de VDV vine de la ” Voiska diadi VASI” adica „trupele unchiului VASYA” . Ca o paranteza si trupele de parasutisti romani,  aveau ca   denumire de jargon  „Bastanisti”, dupa numele marelui general BASTAN GRIGORE,  dar vom vorbi mai mult despre asta, intr -un  articol separat despre PARASUTISTII MILITARI  ROMANI.

Revenind la ursii nostrii,  in 1946 existau cele 3 corpuri mentionate mai sus si  s-au mai infiintat  inca 2 corpuri,  8 si 15 si reorganizate  pe 10 divizii dupa cum urmeaza :

-Corpul 8 Aeropurtat  format din  Diviziile 103 si 114  si  repartizat in Slutsk din  Republica socialista sovietica Belarus

-Corpul 15 Aeropurtat  format din Diviziile 76 si 104   plasate in Estonia .

-Corpul 37 Aeropurtat format din Diviziile 98 si 99 si repartizat in  Primorsky Kray /Vladivostok .

-Corpul 38 Aeropurtat format din Diviziile 105 si 106 repartizat in zona Tula, in apropiere de Moscova .

-Corpul 39 Aeropurtat  format din diviziile 100si 107 repartizat in Ucraina

In vara anului 1948, in iunie mai exact, au mai fost infiintate 5 divizii aeropurtate  care au fost alocate in componenta celor  5 Corpuri mentionate mai sus, astfel : Divizia 7, plasata in Lituania dar facand parte din Corpul 8; Divzia 11 plasata tot la Tula, in compunerea corpului 38; Divizia 13 plasata in zona Transbaikal si facand parte din Corpul 37; Divizia 21 in Estonia ca parte din Corpul 15;  Divizia 31 in Carpati ca parte a Corpului 39. La sfarsitul anului 1955 si inceputul anului 1956, au fost desfiintate Diviziile 11, 21, 100 si 114 si deasemenea toate cartierele generale ale corpurilor , astfel ca numarul diviziilor a scazut la 11. In Aprilie  1956  avioanele de transport au fost separate de Fortele Aeriene pentru VDV si astfel a aparut  Aviatia militara de transport a acestor trupe.  In 1959 au fost desfiintate Diviziile 31 si 107, dar in octombrie  1960  a fost infiintata Divizia 44 de formare a parasutistilor. In 1964 aceste trupe se subordonau direct Ministerului Apararii.  De fapt aceste trupe sunt la fel de importante  ca si Fortele de Aparare strategica  cu rachete si  Fortele spatiale.

Unitati ale celor doua Divizii Aeropurtate  7 si 31 au fost implicate in interventia dura a URSS in Ungaria  in 1956,  iar mai apoi in 1968,  Divizia 7 Aeropurtata alaturi de cei din GRU a fost implicata in Invazia Cehoslovaciei  si aici vom face  o descriere a  acestei misiuni  a parasutistilor  sovietici in aceasta operatiune.

 

Istoria Parasutismului, Partea a VI-a

 

 

CaporalMusat

Sursa: cartea FORTELE SPECIALE, scrisa de colonelul VASILE  SOARE si WIKIPEDIA

 

Series Navigation<< Istoria Parasutismului, Partea a IV-aIstoria Parasutismului, Partea a VI-a, Invazia Cehoslovaciei! >>

2 comentarii:

  1. Foarte interesant articol! Abia astept articolul despre „Bastanisti”. Se zice ca au avut chiar o unitate de elita specializata in cautarea trupelor de diversiune inamice, integrata insa in cadrul MAI -desfiintata la ordinul lui Lenuta. Dupa cate stiu, KGB si GRU, aveau trupe de elita formate si din oameni ce proveneau de la Fortele Aeropurtate -astea ar fi actionat in A-stan in timpul ocupatiei.

  2. Salut . Despre ai nostrii va mai dura pt ca mai am cu rusii. Da GRU era serviciul de informatii si contrainformatii dar si cu alte valente al armatei astfel ca selecta oamenii cei mai buni din armata nu numai de la aeropurtate (asa se intampla si cu batalionul 404 al nostru); acel scriitor rus Victor Suvorov (pseudonim) aa fost membru GRU provenit din ofiter de tancuri care aflat in unitatea sa de tancuri la o alarma cand sa plece din cazarma s-au „inamplat niste blocaje la ambele porti ale cazarmii astfel ca susnumitul fiind cdt de tanc a luat hotararea dea iesi prin gardul de caramida ce era in apropierea sa gestul a fot urmat si de altii iar dupa exercitiu a fost trimis intr-o unitate de pregatire a GRU devenind cadru al sau .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *