KAI Light Armed Helicopter (LAH) – primul test al motoarelor

10 comentarii:

 1. Daca am lua licențe de la Sud Coreeni am reface i dustriata nationala de aparare ( fmtancuri transportoare ,arrilerie , si multe altele )
  in 10 ani aiungem sa exportam mai mult decat Ceashka inainte de 89

  • @igor, nu licentele sunt problema in Ro. Alea se cumpara cu bani dupa negocieri de 1-2 ani. Cu bani suficienti cumperi licenta pt. Rafale sau Eurofighter sau F-16 sau Leo-2A7+ la alegere. Personalul calificat, 80-90% din ei ii formezi in 4-6 ani functie de calificarea necesara. Restul de 10-20% supracalificati ii angajezi din strainatate de la firmele de profil, nu se merita sa-ti pierzi 20 de ani sa acumulezi anumite competente singur. Daca Fritz, care aspira la postul de inginer sef pe un departament la KMW sau EADS (pt. ca se sta pe bara si in corporatii) are 7000 eur/luna ii dai aici si functia visata si 9000 si casa si ti-l aduci ca expat. Pe urma ai romanii care au lucrat in functii foarte calificate prin strainatate. Cativa sunt si pe aici pe forum. Mai culegi si de prin multinationalele din Ro cativa. Adica in materie de competente aproape totul se poate cumpara. „Dacat” ca noi n-avem mentalitatea asta ca avem aici desteptii nostri de care n-are loc nimeni. Fii si fiice, nepotei si nepotele, cumnati si cumnatele, samd.
   Cum stam cu integritatea si cinstea, cu gandirea pe termen lung, cu nepotismul si lichelismul? Crezi ca trotuarele strambe si drumurile cu gropi le facem prost pt. ca nu avem licente pt. trotuare? De aia nu suntem in stare sa ducem la capat nici macar niste copii cat de cat acatarii derivate din kkturile alea sovietice de-acum 50 de ani.

   • Subscriu, la noi e strict problema de grupuri / trupe ( ca la rock) ( cum vreti ) de interese sau mafioti ( nu le poti zice asa ca se supara) sau camarila mica ramasa la butoane, ca, virgula camarila mare aia e preocupata de altceva si nu cred ca-i poate controla cineva.

    Da astia miticii care s-au perindat si au o pofta de infruptat mai ceva ca termitele din zona savanei.

    Idem si in tarile invecinate si nu numai dar aia macar cumva echilibreaza balanta, mai creeaza ceva prin corporatiile care le au si prospera tocmai prin oamenii calificati angajati, au evoluat, prosperi daca prospera si altii, la noi anagajatii trebuie sa fie cat mai senili, orbi si prosti ca sa fie multumiti sefii, deviza ai un job sau vrei unul, pastreaza-l…sau …. nu-ti convine cauta-ti altceva…ca de nu ai altul in locul tau

    • „la noi anagajatii trebuie sa fie cat mai senili, orbi si prosti ca sa fie multumiti sefii”
     Super-subscriu! Ai nimerit la TZANC descrierea „angajatorului” roman tipic… restul sunt prosti, el/ea e cel mai tare… indiferent de situatie!
     Vorba aia: 1. Seful are dreptate! 2. Seful are intotdeauna dreptate! 3. In eventualitatea extrem de improbabila, in care seful totusi nu are dreptate, vezi punctele 1 & 2!

 2. @ Igor.Si cu cine vrei sa le faci?Cu manelarii „dă pă Anglea”.La multe facultati nu gasesti un CNC iar profesorii doar asteapta sa le vină salariul.Daca nu ai educatie nu poti avea o economie performanta.Lasa visele,ca nu au acoperire in viata reala.

  • @silviu, cu „manelarii” rezolvi cel mai usor. Pe aia ii selectezi pe cat posibil din liceu sa n-aibe mintea obisnuita la prea multe tampenii profesionale, faci cumva sa le asiguri un salariu decent si ii pui sa invete cum se lucreaza. Marile firme in ziua de azi is ghidate de proceduri si impartirea proceselor in chestii simple. Nu-ti imagina ca aia care strang suruburi la Apache sau Leopard sunt mari artizani ai metalului. Aproape as zice ca gasesti oameni mai buni prin niste service-uri calumea. In schimb tre’ sa fie oameni obisnuiti cu proceduri si o disciplina profesionala aproape de fier adica sa nu gaseasca ei din capul lor prea multe solutii ci sa urmeze proiectul si procedurile intocmai. Muncitorii NU au putere de decizie. Ei executa ce li se spune in general, au j’de straturi de control deasupra si cu mici exceptii nu prea au puterea sa provoace tampenii prea mari.
   Buleala cu adevarat nasoala in schimb o gasesti in Romania noastra in zona gulerelor albe, in institute, in universitati, in esaloanele superioare din armata, in tot felul de comisii de specialisti care nu stiu cum sa mai pastreze lucrurile asa cum sunt. La tampenia asta, le-a mai dat apa la moara si epoca Ceausescu care i-a invatat ca nu e important sa faci treaba de calitate ci ca noi romanii suntem desteptii planetei si tre sa facem din rahat bici si sa reinventam filetul metric si gaura la covrig la orice kkt. La care dupa Revolutie s-a adaugat liberul la pilaraie si teama de cam orice consecinte. Si suntem unde suntem.

 3. „Cum stam cu integritatea si cinstea, cu gandirea pe termen lung, cu nepotismul si lichelismul?”

  Cata dreptate ai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *