Luftverteidigungssystems für den Nah- und Nächstbereichsschutz

Mai in limba romana este vorba de sistemul anti-aerian si anti-drona cu care germanii vor sa inlocuiasca sistemul Ocelot. Despre LVS NNbs am discuta deja intr-un articol anterior cand faceam referire la socul guvernului  de la Berlin cand a fost pus in fata pretului cerut de companiile dezvoltatoare a sistemului: Rheinmetall Electronics, Hensoldt Sensors si Diehl Defence.

Initial, guvernul oferise suma de 240,6 milioane de euro, companiile au cerut 1,3 miliarde de euro si era evident ca cineva ori era prost (sa spunem, planificatorii guvernamentali care se dovedeau rupti de realitate, ori companiile implicate care aratau o anumita aplecare spre escrocherie), ori calic. Pana intr-un final nu cunoastem cine ce era, doar ca s-a convenit ca bugetul alocat pentru ca sistemul sa devina realitate a fost crescut la 1,3 miliarde de euro, dar banii nu vin direct din bugetul apararii ci din faimosul fond de 100 de miliarde de euro constituit pentru reainarmarea Germaniei. Asta cel putin pentru inceput, pana cand fondurile necesare vor fi bugetate direct pe aparare.

Toate bune si frumoase dar aflam ca primul prototip al viitorului sistem anti-aerian ar fi gata nu mai devreme de 2028, conform ministerului apararii. Intre timp germanii au retras inca din 2010 sistemele anti-aeriene Gepard (fara sa puna nimic in locul lor), sistemele de rachete AA Roland in 2005, iar Ocelotul este batraior si are la baza un sasiu senilat de Wiesel 2 si rachete AA Stinger.

Si ca lucrurile sa fie in concordanta cu bogata istorie in materie de blindate a armatei germane, se va dezvolta si o noua varianta de transportor 8×8 Boxer care sa fie baza atat a sistemului AA bazat pe rachete IRIS T SLS cat si pentru sistemul artilersitic anti-aerian de la Rheinmetall Skyranger 30.

Cele doua ar urma sa lupte in tandem precum Ocelot si Gepardul in vremurile lor de glorie.

Incetosate sunt insa caile Domnului cand te uiti nu doar la suma implicata pentru dezvoltarea unui sistem ale carui componente exista deja, dar si la termenul indicat: 2028.

Boxer 8×8, probabil usor modificat pe zona de platforma (optimizat un pic) – Boxerul exista deja, este operational, este modular si se afla in dotarea mai multor tari.

Rachetele IRIS T SLM (raza 40km) exista deja si sunt perfect operationale, lupta prin Ucraina impotriva ciumei de la rasarit.

Radarul Spexer  si rachetele IRIS T nu sunt chiar la prima intalnire, cele doua au fost deja integrate si prezentate publicului in 2021 montate pe un vehicul blindat Eagle 6×6 cu ocazia DSEI 2021. Era vorba chiar de rachetele IRIS T SLS (raza mai mica -12km), asadar nu discutam despre dezvoltarea unui radar nou ci avem a face cu unul matur.

Si daca le ai pe toate, cum sa dureze patru ani?! Dar guvernul a inghitit galusca, a pus banii jos – a lasat balta ancheta pe care o promisese cand a auzit pretul propus –  si acum astepta ca peste patru ani sa-si vaza si prototipul in valoare neta de cel putin 1,3 miliarde de euro…

GeorgeGMT

26 de comentarii:

 1. Daniel Sihastru

  Situatia in Ministerul de aparare german seamana mult cu ce se intimpla in tot ce tine de „aparare” in Rusia. Multe proecte si parca totul poate fi livrat ieri. Ca mai apoi sa se afle ca pretul e cu +700% din ce ar trebui sa fie. Iar termenul pentru inceputul livrarii „misca spre dreapte”. Coencidente?

  8
  • Pretul e mai mare, pentru ca s-au modificat cerintele.

   Ce a plecat de la un simplu modul de C-UAS pentru Boxer a ajuns la un sistem de sisteme, care include Skyranger 30, module pentru IRIS-T SLS si SLM, radare, masini de comanda , masini pentru transport de munitie, masini pentru mentenanta si sisteme de antrenament.

   5
   • Si totusi 1.3 MILIARDE !!! pentru un prototip. Asta pe un sasi cere exista si un sistem care exista. Si BOXER initial era proectat ca platforma modulara. Eu am comentat nu de ochi frumosi. Se pling rusii ca banii in industria lor de arme se fac nu pe livraresi deservire a armelor/sistemelor. Ci pe proectare de proecte si testuri si iar proectare. Des acestea se inchid in stadiul de proectare. Iar banii nus. Randamentul de venit aici e mai mare ca in productia propriu zisa. Doar ca guvernul rus e unul profund totalitar si se face a nu observa pe cei ce se pling. Iar cei ce pling prea tare pot face si puscarie pentru defaimarea ministerului de „aparare”.

    2
    • Mama lui de proect proectat de proectantii proectului. Cred ca proectul asta a fost supus la proectari si testuri de i-a iesit pe nas. Si cred ca si Romania a fost implicata in proect prin limba romana, ca altfel iesea proiectul supus la teste.

     2
   • @spark
    Corect, tot neofitul (ca sa nu folosesc cuvinte mai putin academice) vede doar un Boxer cu 4 rachete IRIS, si se intreaba de ce e atat de scump
    Comunicatul de presa (https://www.rheinmetall.com/de/media/news-watch/news/2024/01/2024-01-25-startschuss-fuer-luftverteidigungssystem-nnbs ) spune clar: „Contractul atribuit acum vizează implementarea soluțiilor necesare pentru conectarea în rețea a componentelor individuale, integrarea sistemului de apărare aeriană IRIS T-SLM, stabilirea interoperabilității și extinderea razei de interceptare la rază scurtă. ”
    De…e mai complicat pt unii sa citeasca, e mai facil sa exprime opinii fara sa se informeze
    Ttot Rheinmetal spune clar ca e vor ba si de suport logistic (https://www.rumaniamilitary.ro/luftverteidigungssystems-fur-den-nah-und-nachstbereichsschutz#comment-567937 ): „Proiectul NNbS va acoperi deficitul actual de capacități în ceea ce privește protecția trupelor terestre în acțiune, precum și protecția posturilor de comandă și a proprietăților împotriva amenințărilor din aer în zona apropiată și viitoare.
    Obiectivul celor trei companii germane este de a oferi o soluție disponibilă rapid, națională și cu risc scăzut, utilizând sisteme și componente de sistem disponibile pe piață. Conceptul de sistem al ARGE NNbS se bazează în primul rând pe sisteme și subsisteme testate, încorporând componente deja utilizate de Bundeswehr.
    Un alt obiectiv al ARGE NNbS este reprezentat de furnizarea logistică completă a sistemului de apărare aeriană cu rază scurtă și apropiată de acțiune din Germania”

    4
    • „Contractul atribuit acum vizează implementarea soluțiilor necesare pentru conectarea în rețea a componentelor individuale, integrarea sistemului de apărare aeriană IRIS T-SLM, stabilirea interoperabilității și extinderea razei de interceptare la rază scurtă. ”

     Si unii au impresia ca au justificat complet suprapretul cerut… Trebuiau sa mai introduca niste cuvinte savante… Sa obtina o mirare multipla, exprimata in cor.

     Protocoale standard de comunnicatii exista deja, pe ele se pot transmite structuri de date (asupra carora trebuie sa convina initial – mare scofala) si metodele de criptare (care si astea exista). Softul care prelucreaza datele, prezinta statistica userului si apoi actueaza la comanda sau automat, desigur ca trebuie dezvoltat. Din nou, nu e mare scofala pentru firmele care fac asta, sa ia o versiune curenta, sa o adapteze si sa agauge facilitati specifice. Poti sa ai prima versiune functionala in luni de zile, cu tot cu teste, apoi intri in faza normala de dezvoltare pe baza comportarii in teren si a noilor cerinte. Patru ani e mult. Ca doar nu sunt doi-trei programatori. Si nici nu e tabara de vara…

     3
    • IRIS T SLM, raza medie, exista si zburda prin Ucraina, varianta SLS, raza 12km, stie deja cu respectivul radar, rachetele sunt practic aceleasi, sistemul de comanda si control idem, comunicatiile exista deja.
     Ce sa mai integreze, ce sa mai dezvolte de 1,3 miliarde euro si patru ani?! Nu discutam despre o racheta noua.

     4
 2. Nu e prost cine cere, prost e cine dă!! Zice o vorba din batrani. Teutonii vor multe, sa vedem ce isi vor permite. Mai ales ca anul trecut au cheltuit o caruta de euroi pe care nu prea aveau bază legala sa ii cheltuie. Cel putin asa zice justitia. Basca au la activ 4 trimestre de scadere economica si unul pe zero, iar anul asta situatia nu prea se arata roză. Iar anul asta au si alegeri in Germanistan si in UE. Iar partidul lui olaf e in cadere libera. Oricum, baietii cu dihania asta sunt total tembeli. Au in curte Iris T, verificat in lupta si in loc sa il comande dezvolta altceva pe baza lui. Desi, ptr insotirea trupelor blindate au tun de 35mm in turela Millenium pusa pe Man SX. Verificat si ala in lupta. Dar nici pe asta nu il comandă. Vai mama lor, ce dobermani au fost si ce maidanezi au ajuns. Nici macar maidanezi Chihuahua in toata regula. ????

  15
  • nu poti sa arunci iris contra unei drone de 6k euro. nu poti sa folosesti salve de munitie scumpa foc, din tevi netestate, care au electronica bruiabila

   3
   • Ca fapt divers, asta cu ce trage?? Nu cu Iris-t? Pe Boxer nu mai costa aproape un milion €? E mai ieftina? Ptr drone kamikaze Skynex e ideal. Sau daca vrei rachete, ceva ieftin ACLOS gen Rapier sau rusoaica de pe Pantsir. Nu din aste scumpe cu radar activ. Ca ce iei pe un camion de papaya dai pe un kil de mere.

    4
   • Nu dau cu IRIS-T dupa drone, decat daca-s din alea de inalta altitudine.
    Pentru drone de inaltime joasa si medie au Skyranger cu tun de 30mm si Stinger.

    Plus ca dezvolta si un modul laser pentru Skyranger 30 HEL.

    5
 3. Termenele sunt cam departe, preturile par cam mari…
  …da, dar e bine ca probabilitatea unui razboi pare sa fie luata in serios de conducerea Germaniei care pana mai ieri se culca relaxata pe aburii pacii.
  Si parca totusi nu cred ca Putin, desi nebun omologat, e si chiar atat de prost incat sa se vada defiland sub arcul de triumf in Paris.
  Că vorba ceea : cu ţe mă, cu ţe ?

  4
 4. Dau o bere aluia care pronunta (*editat – „primul”, pt. ca va invatati la prostii) corect numarul 55555 (cincizecisicincidemiicincisutecincizecisicinci) in limba germana.
  https://www.youtube.com/shorts/AT5zg1qEghQ

  2
 5. De precizat ca turela (cu „sistemul anti-aerian si anti-drona”) de fapt joaca rol de cope-cage pentru apararea Boxerului… de drona. 😉

  2
 6. Cererea si finantarea im shorad a fost facuta in 2018,us army a facut trageri cu el in poligon pt primul batalion livrat anu trecut, e facut tot cu componente existente.

  2
 7. Și dacă pe Boxer apare sistemul EOS Slinger?
  https://www.armyrecognition.com/defense_news_february_2024_global_security_army_industry/eos_australia_to_supply_anti-drone_systems_to_diehl_defence_germany.html
  EOS Australia has announced a deal with Diehl Defence, Germany, under which EOS will supply its advanced Slinger anti-drone system. Valued at approximately 15 million Australian dollars (9 million euros), this deal highlights the growing need for sophisticated anti-drone capabilities in modern military and defense operations.
  Scheduled for delivery in 2024, the contract includes systems, spare parts, training, and associated services, all pending export approval by the Australian government. EOS’s fulfillment of this contract will leverage a comprehensive support network and supply chain, including more than one hundred suppliers both in Australia and internationally.

 8. Cand sare capacul unui rezervor de petrol in rafinarie … este feerie.
  Cand sare turela unui tanc T90 … e bucurie.
  Cand sare cascheta unui soldat rus in transee cu bucati amestecate de craniu si creier … este refrenul care-mi place pe muzica lui Adolf Putin.

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *