Norvegia a comandat Piorun

Da, norvegienii au semnat pentru achizitia sistemului MANPAD polonez PIORUN, produs de compania Mesko!

Contractul a fost semnat pe 29 noiembrie la Oslo, Norvegia fiind a treia tara, dupa Estonia si SUA, catre care se va exporta acest produs, daca nu punem la socoteala Ucraina ca posibil utilizator neoficial al sistemului (posibil doar GROM). Mesko a concurat cu furnizori europeni si americani, reusind cel mai bine sa isi adapteze oferta la cerintele armatei norvegiene.

In baza contractului de cateva zeci de milioane de euro  vor fi livrate cateva sute de rachete Piorun si kituri de initiere.

Mesko mai colaboreaza de cativa ani cu compania norvegiana NAMMO pentru munitia de calibru mediu.

De reamintit ca Piorun („fulger” in poloneza), bazat pe modelul sovietic 9K38 Igla (SA-18 Graal), si denumit GROM-M (Grom modernizat intre 2010-2015) este proiectat pentru a fi portabil la o masa totala de 16,5 kg si operat de un singur militar. Sistemul este compus dintr-o racheta cu o singura treapta, un lansator tubular de 1,6 metri de unica folosinta, un mecanism de pornire si o sursa de alimentare la sol.

Piorun poate lovi o tinte aeriene la distante incepand cu 400 de metri si pana la 6 km respectiv la altitudini intre 10 metri pana la 4 km. Doar racheta calibrul 72mm cantareste 10,5kg, din care capul de lupta 1,82 kg. Un focos de proximitate este utilizat pentru a detona in prezenta a tintelor aeriene de dimensiuni mici, cum ar fi UAV-urile.

 

In 2016, armata poloneza a comandat 420 de lansatoare si 1300 de rachete cu livrare planificata in 2017–2020, livrarile incepand abia in 2019 din cauza unor probleme cu noul motor racheta. Rachetele mai sunt folosite de sistemele Poprad si PSR-A Pilica.

Nu cu mult timp in urma, la inceput de octombrie, am scris si despre atingerea pragului de 1000 de rachete Piorun produse.

Sunt curios ce se va intampla la noi cu achizitia de MANPADS… eu êrsonal fiind de acord cu separarea achizitiei de VSHORAD in 2 componente: una portabila pentru infanterie si una mai putin portabila, instalabila pe vehicule usoare si trepiede in pozitie fixa.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

. Mesko from Poland to deliver Piorun air defense missile systems to Norwegian army (armyrecognition.com)

Citeste si:

Mistral vs Stinger

Apărare antiaeriană? 

Racheta A – 94 M

1000 de rachete Piorun produse 

12 comentarii:

 1. Sper ca MANPADS vor fi portabile, lansabile individual, nu pe trepied.

  Mistral ar merge la trupe mecanizate, motorizate dar nu ar fi nici o ratiune pentru care VM, cercetarea, inf marina si alte unitati de infanterie sa aiba rachete lansabile de pe trepied.

  10
 2. Asta da portabil.
  Fata de altele, la 25-30kg… unde trebuie 2 oameni.
  Trebuie sa fie cit mai light-weight, sa o care un singur om, si usor de folosit. Asta inseamna mobilitate.
  Lansatoarele grele ar trebui puse pe jeep-uri …
  Nu stiu ale noastre cit de bune si actuale mai sint, daca au avut upgrade-uri recente, sau sint doar AT si nu AA…
  Stinger e mai greu, dar verificat.

  4
 3. Racheta AA portabila e foarte buna pe front.
  In prima linie și cîtiva kilometri în spatele tranșeelor.
  Pe trepied ( că e mai grea) e necesară la aparat puncte fixe în spatele frontului.
  In primul caz, mobilitatea servantului asigura imposibilitatea detectării lansatorului. Și atacantul strânge din cur.
  In al doilea caz, e obligatoriu integrarea sculei in sistemul AA tactic. Că și aici cufureala atacantului poate fi mare. Iar în carlinga pute. ?
  Cu integrarea în sistemul AA, lansatorul ( pe trepied) a lui Gigel e informat din timp de unde vine Su 25 sau Aligator al pretinșilor prieteni ruși.
  Oricum, rata de lovire garantata e micuța in ambele variante.
  Cam la 3 rachete lansate, un aparat doborât.
  Cam. ( de aia unii comanda cu mia de de bucăți)
  Cantitatea are folosul ei.

  La noi sper sa nu ajungem ca la rachetele AT . Spike. Doar de pe poziții fixe că alea portabile ( pe umăr) nu se cunosc la MApN.
  Poate le explica aia de peste ocean ce e aia apărare AA capilara și stratificata.
  Nu e sigur că interlocutorul pricepe.
  Părerea mea.

  21
  • Cine a votat PSD PNL USR UDMR trebuie sa inteleaga nu MApN. Politicienii decide ce cumpara aramata este un fapt stiut singurul militar de care stie Romania este politician Ciuca care practic cu razboiul la poponeata nu se deranja a de loc nu mai blamati aramata ca nu are nici o putere.

   2
 4. stinger manpads si turele im-shorad pt Piranha V

  2
 5. Care e diferenta intre Piorun si Igla? Din cate se cunoaste…

  1
 6. Dar ce inseamna MANPADS ? Cum se poarta? Merge pifanul cu ea in spate ca cu AG-7 prin toate balariile sau sta frumos pe langa aeroport sau depozite si primeste o informatie de la radare? Si atunci de ce sa iei ceva care oricum nu va fi carat pe distante mari ? Spike pe trepied , montat pe jeep este si sufucient si puternic . Cam asa cred eu ca au gandit si la meapene cand au luat o multime de spaicuri.

  1
 7. Pai ce treaba aveti voi cu vikingii???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *