Olanda va avea AEGIS

Olandezii i-au angajat pe cei de la Thales pentru a le modifica sistemul radar si de control al focului, de pe una dintre fregatele De Zeven Provinciën class, pentru ca aceasta sa poata folosi sistemul american AEGIS si mai exact noile rachete SM-3 Block IB.

Radarele SMART-L si  APAR vor fi aduse la aceleasi capacitati precum radarele de pe navele americane purtatoare de AEGIS, putand vedea si conduce la interceptie racheta SM-3. Astfel Olanda va detine prima astfel de nava europeana dotata cu SM-3 Bk IB.

 De Zeven Provinciën class

Fregata din clasa De Zeven Provinciën are un deplasament de 6000 de tone si poate avea la bord 32 SM-2 Block III, rachete antiaeriene, iar unele dintre acestea vor fi inlocuite in curand cu rachete anti-racheta SM-3 .

SM-3, pe numele ei de familie RIM-161A, esteo racheta anti-racheta cu o raza de pana in 500 de km.si o altitudine de maximum 160 km. Standard Missile 3 are ca origine o racheta duala ca scop si anume SM-2 bk IV. Aceasta din urma s-a dovedit eficienta impotriva rachetelor balistice cu raza scurta de actiune, reusind sa doboare o tinta aflata la o distanta de 19 kilometri. SM-3 poate face acelasi lucru, dar de la o distanta de 200 de km. Totusi SM-3 este o arma extrem de specializata, ea neputand fi folosita decat impotriva rachetelor balistice, in timp ce predecesoarea sa, SM-2 Bk IV putea angaja si avioane.

Nu stiu cati dintre noi stiau ca SM-3 este o racheta in patru trepte! Astfel primele doua  sunt folosite in atmosfera terestra, a treia pentru a scoate racheta in afara atmosferei si ai imprima o viteza cat mai mare, iar a patra, cantarind doar 9 kg. are ca scop lovirea rachetei inamice.

De mentionat ca fiecare treapta este controlata prin GPS, adica la pornira fiecarei treapte se face corectia traiectoriei prin GPS, in timp ce treapta a patra si ultima, are la dipozitie si senzori IR pentru detectarea rachetei inamice si ghidarea la inteceptie.

 

Sursa: strategypage

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *