Pistoalele mult așteptate au intrat în posesia Poliției Române

Evoluția fenomenului infracțional care a cunoscut noi tendințe prin modurile de operare importate din spațiul european, precum și acțiunile violente îndreptate către forțele de ordine din ultima perioadă au făcut ca Ministerul Afacerilor Interne să înțeleagă faptul că mijloacele de intervenție și armamentul din dotarea polițiștilor sunt depășite din punct de vedere al uzurii morale și fizice.

Începând de săptămâna viitoare, primele 5000 de pistoale din lotul de 25.000 vor ajunge la polițiștii de ordine publică și cei rutieri. De asemenea, elementul de noutate este reprezentat de tocul acestui pistol care va putea fi purtat și pe picior, aspect ce va asigura o mobilitate mai bună a polițiștilor.

Nu au fost puține cazurile în care colegi de-ai noștri au căzut la datorie în urma schimbului de focuri, infractorii folosind arme mult mai moderne și mai puternice decât cele aflate în dotarea polițiștilor, exemplul cel mai pertinent fiind cel de anul trecut, când colegul nostru Cristian Amariei nu a avut nicio șansă în fața pistolului folosit de interlopul Ionel Marcel Lepa.

Alarmante au fost inclusiv cazurile de violență înregistrate în perioada stării de urgență, când polițiștii au fost atacați cu săbii, furci, topoare și alte asemenea obiecte periculoase, de către indivizi extrem de periculoși care nu au respectat ordonanțele militare, expunând astfel, persoane nevinovate la infectarea cu noul coronavirus, care astăzi face mii de victime.

Așadar, după nenumărate sesizări ale organizațiilor sindicale asupra necesității îmbunătățirii mijloacelor din dotare, dar mai ales a armamentului, Inspectoratul General al Poliției Române, după mai bine de 46 de ani, a reușit să demareze procedura de achiziție a unui număr de 25.000 de pistoale de calibru 9 x 19 mm și 1.000.000 de cartușe la prețuri rezonabile, respectiv 1.630 de lei/pistol și 0,75 bani/ cartuș, pentru dotarea exclusivă a polițiștilor de ordine publică și rutieră.

Spre deosebire de pistolul Carpați fabricat în 1974 în al cărui încărcător încăpeau doar 6 cartușe de calibru 7,65 mm, noul pistol Beretta PX 4 cu un calibru de 9 x 19 mm va avea o magazie în care vor încăpea 15 cartușe, înregistrând astfel un progres enorm, întrucât nu de puține ori colegii noștri au rămas fără gloanțe atunci când trăgeau în pneurile autoturismelor folosite la comiterea de infracțiuni, în urmărirea cărora se aflau.

De-altfel, au fost dese situațiile în care, din cauza uzurii morale și fizice a pistolului Carpați, au fost înregistrate incidente de tragere atât la antrenamente cât și în momentul folosirii la intevenții de către polițiști, ca de exemplu blocarea manșonului, percutorul lovea capsa cartușului chiar și cu siguranța pusă, pistolul descărcându-se accidental ori nu se realiza încărcarea automată după executarea primului foc, etc.

Noul pistol ce se va afla în dotarea polițiștilor din segmentul operativ este net superior față de modelul Carpați datorită caracteristicilor, din care exemplificăm pe cele mai relevante:

-țeava mai lungă îi va asigura o viteză și o precizie înaltă;

-este confecționat din materiale moderne care îi asigură o manevrabilitate eficace;

-aparatele de ochire sunt mai bine pronunțate;

-capacitatea încărcătorului este mult mai mare(15 cartușe);

-holsterul modern asigură o manevrabilitate eficientă a pistolului, fără ca polițiștii să piardă secunde bune pentru scoaterea și încărcarea acestuia atunci când sunt nevoiți să execute foc.

 

Având în vedere perioada traversată de societatea civilă în contextul pandemiei și ținând cont de exodul de indivizi certați cu legea care s-au întors în țară din spațiul european, importând cu această ocazie moduri de operare dintre cele mai violente, nu putem să nu considerăm achiziția noului armament ca fiind una salutară și care va aduce beneficii atât polițiștilor operativi cât și societății pe care aceștia trebuie să o apere.

Totodată, analizând raportul calitate-preț, putem spune că a fost făcut un prim-pas în modernizarea structurilor operative ale Poliției Române și dezavuăm criticile aduse asupra acestei achiziții în contextul în care există o nevoie stringentă privind echiparea la nivelul standardelor europene a polițiștilor din prima linie, aceștia nemaiputând să fie protejați sau să intervină în apărarea cetățenilor aflați la nevoie, cu un pistol vechi de peste 40 de ani, care era mai eficient dacă aruncai cu el decât dacă îl foloseai.

Sperăm că odată cu această dotare conducerea Poliției Române să se îngrijească în a asigura efectuarea unui număr corespunzător de ședințe de antrenament cu noul armament, inclusiv în condiții de stres, pentru recalibrarea reflexelor musculare ale polițiștilor. De asemenea, așteptăm cu mare interes să intre în dotarea polițiștilor celelalte mijloace de intervenție: bastoane cu electroșocuri, căști de protecție, veste antiglonț, spray-uri cu piper și bodycam-urile.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

https://www.beretta.com/en-us/pistols/px4-family/

https://www.berettausa.com/en-us/store/magazines/px4-series-magazines/

339 de comentarii:

 1. Yeap, milițica.ro n-are si el pisto!!!l…..gata de-acum are pistol, isi face datoria fata de catetean (angajatorul lui de altfel!), e mai respectuos cu batranicile (alea cu pensie de cap de 700 lei care primesc amenzile alea de 9000lei, evazioniste afurisite ce sunt ele!!) nu mai sta la panda prin santuri dupa vitezomani , da salariul si evaluarea profesionala e tot asa dupa incasarile din amenzi sau s-a schimbat scimbarea?!

  Una peste alta guvernul lui peste prajit s-o fi gandit si el la o comanda mai mare in care sa includa si SRI-ul, jegdarmeria (apropos cica n-are nicio treaba cu 10 august!), MApN , Politia de Frontiera astfel incat sa cumpere si ei o licenta sa mai terminam dracului cu cumparaturile astea de pe raft, sau manevrele lui tambalau nu era bune da ali noastre sunt domle…..

  Gata au pistol ne-am rezolvat, punct ochit punct lovit!

  27
  • Schema clasica de șmen pe bani publici….stai pana crapă ce ai și după aia pe repede înainte invoci urgentă și cumperi cât ,de unde și la ce preț “vrei”.asta e legea nescrisa a achizițiilor publice.

   17
  • Ăia sunt polițiștii locali, să nu fim răutăcioși doar de dragul de a comenta. Să fim și corecți, dacă tot avem pretenția că suntem.
   Cât despre acest tip de Beretta, este de departe cel mai slab și o spun în cunoștință de cauză.
   Pistoale foarte bune, nu doar bune (CZ – P09), a primit Jandarmeria – D.G.J.M.B., top 5 în lume, în raporul calitate-preț, pesemne că ofițerul responsabil cu logistica nu a fost de acord cu luatul de șpagă, cum se obișnuiește și a ales topul în tot și să fie corect, lucru deja foarte rar în orice instituție din Românica. Cele mai ieftine și cele mai bune. Așa da.
   Cât despre Beretta care a venit la Police, este unul dintre pistoalele fără priză, instabil și foarte greu. Nu mai spun faptul că Beretta are doar 2 sau 3 modele care au atins vreodată topul. Și nicidecum 5, ci 10, lucru care se poate verifica oricând pe YouTube, dacă nu există altă posibilitate.
   Oricum, ai putea spune că sunt mai bune decât vechile pistoale Carpați, depășite și de timp și de tot, însă, rămân totuși peste Beretta la greutate.
   Este totuși, un pas înainte, față de ce a fost, făcut ce-i drept, la 30 de ani de la așa zisa revoluție.
   Poate la peste 20 + 30 de ani de Carpați, ar fi meritat și aceste înstituții, de la A la Z (M.Ap.N., M.A.I., D.G.I.P..I.,S.R.I., S.I.E, D.I.E.,etc.) un top 3, dacă nu un top 1. Și nu pentru că ar fi economisit atâția ani, ci pur și simplu pentru că ar fi fost în top peste încă mulți ani de-acum înainte.
   Cum ar veni, exact cum spune o vorbă veche: Suntem prea săraci ca să ne luăm lucruri ieftine. Motiv pentru care, eu unul aș fi făcut un contract imens pentru toate acest instituții și aș fi ales firma SIG SAUER. Pe care cu siguranță la asemenea număr, le scoteai la un preț de invidiat, având inclusiv servisarea inclusă.
   Însă dacă gândești în felul ăsta, dispar comisioanele, șpăgile, nu mai câștigă mafioții, ci instituțiile iar prin ele, implicit cetățeanul, un lucru anormal în România.

 2. Poate se va schimba si ceva la armata ….o nou arma …

  8
 3. LICENTA FRATE LICENTA!!!….daca nici pistoale si flinte nu mai putem ce dracului sa ne mai asteptam la caricioplane si alte munitii inteligente, raftu-i de noi!….BANANALAND!

  18
 4. Foarte bine! Ajunsesera infractorii sa aiba pistoale mai performante

  12
 5. 1630 Lei/pistol este un pret destul de mare fiind pret de piata la numar mic de exemplare. La o comanda mare de 25000 pistoale, pretul ar trebui so fie cu minim o treime mai jos sau chiar la jumate.

  9
  • Pret destul de mare la $393 cand orice muritor de foame il achizitioneaza la $475-$500? Ai o reducere a pretului de aproximativ 17%-22%. Altceva ce mai vrei?

   27
   • Alex,
    17% reducere/bucata la 25.000 de bucăți?
    Când în contractul cadru se specifica in clar că vor fi semnate addendum-uri, pentru transe viitoare?
    E o practică curentă în România să se semneze pentru cel mai mic preț, aici e discutabil, ulterior urmând alte acte, de obicei necomunicate public prin care prețul total crește.
    PS v-ați dotat cu un nou pistol, la cât îl găsești la dealer și cât a platit MoD? Pentru același pachet.

    5
    • Când or sa cumpere și ciocălăii ăștia un sfert de bulion de pistoale, atunci poți să speri la reduceri de 30-40%. Ăștia nu sunt US Army. In afara de asta daca ar fi cumpărat tocuri autentice Viper, i-ar fi spart la brioșă. Comercial incep pe la $100 bucata.

     5
   • Te a-i trezit vorbind. Inapoi la culcare. Esti prea destept. La comanda de 25000 bucati, agentiile de politie straine (occident si America de Nord) platesc in jur de $189-$229 / bucata (inainte de accesorii additionale).

    4
    • Bubi nu fi prost acum. US DoD plateste $248 pentru un M17/M18, iar astia or sa comande 475.000 de exemplare. Asta reprezinta o reducere de 59% din costul initial al armei (in jur de $600). Majoritatea departamentelor de politie din SUA isi achizitioneaza armament prin contracte cadru administrate de General Services Administration (GSA) o agentie federala. Acelasi pistol achizitionat prin GSA pentru comenzi sub 30.000 de exemplare este cotat la $495. Te las pe tine sa termini calculele. Rah!

     3
   • Putine agentti de politie il comanda acum acest model fiind aparut 2004. Numai Romania sa gasit sal achizitioneze. Altii comanda modele mai moderne (striker-fired) si mai ieftine insa nu mai putin calitative.

    3
    • DA/SA sunt arme mai sigure decat strikerele in general. iar la px4 (depinde de model) ai si siguranta si de-cocker. reculul simit e si el mai redus (teava se roteste), chiar fata de glock, care are bore-axis (axa longitudinala s-ar traduce, dar nu am auzit folosindu-se termenul asa) mult mai jos.

     daca vroiau striker, avea apx-ul, cam tot pe-acolo la pret cred. ar fi fost mai ok pentru fiabilitate, sunt mai simple, si se strica mai greu.

     posibil si ceva discutii in spatele usilor inchise (apropo de arma de asalt).

     oricum, e un pistol excelent… sa nu uitam ce se folosea pana acum 😀

     5
  • O treime mai mic?Adică reducere de 66%?Unde ai auzit tu de asa ceva?

  • Un Glock e vre-o 3600 lei sau mai mult… Cum sa fie scump…? Problema e treaba cu licenta, Badalau o fi tras ceva sfori? Posibil sa ne dea licenta la arma de asalt ARX 160, se vorbea de un offset, Parca vad ca o sa se produca la noi si pe la anul le cumpara MAN direct din stoc de la Plopeni.. Asa nu mai fac licitatie sunt produse in tara,,, Intr-un comunicat spuneau….aia de la Beretta ca la un nr de bucati comandate de ARX 160 , vom primi bonus cate un pistol ….. Oare noi am luat cai si urmeaza caruta?

   • Aici Gerul sa dea Domnul sa ai gura aurită și așa sa fie , nu ma intereseaza manevrele cui o fi dar sa le facem aici ca avem unde si poate-n felul asta mai resuscitam ceva.Zi și tu Amin după mine!

    2
 6. „… infractorii folosind arme mult mai moderne și mai puternice decât cele aflate în dotarea polițiștilor, exemplul cel mai pertinent fiind cel de anul trecut, când colegul nostru Cristian Amariei nu a avut nicio șansă…”
  Hai sa fim seriosi, chiar nu va aduceti aminte detaliile incidentului? Politistul nu avea vesta anti-glont, a fost impuscat cu Zastava M70 (acelasi calibru 7.65×17 cu Carpati), iar daca ar fi primit ingrijiri medicale la timp, ar fi scapat cu viata.

  22
 7. Addendum: 1 million de cartuse reprezinta ‘caca’. Considerind ca un politist poarta 2 incarcaroare de reserva la centuron, deci in total 46 cartuse, plus antrenament bienal, ar trebui cel putin 100 millioane cartuse (initial, si alta comanda asemanatoare in fiecare an).

  8
  • Habar nu aveam ca nu suntem in stare sa fabricam munitie de 9x19mm!!!

   5
  • Politistul porta un singur incarcator pentru rezerva in afara celui din pistol.. Ar putea fi 15 cu 15 sau 17 cu 17,o sa vedem, oricum e o putere de foc enorma ! Gandestete ca sunt cel putin 2 politisti,asta e minimul in patrula si au 60 gloante…s a terminat jmecheria… Dar problema va fi in continuare cu uzul de arma….. cand o sa avem legi ca in SUA sa scota pistolul imediat si sa il foloseasca,atunci o sa vedem respect pentru politisti si nu o sa mai fie asa multi cioroi si borfasi cu tupeu…

   9
   • Fiindca ai mentionat SUA, fiecare politist in SUA poarta 2 magazine (incarcatoare) la centiron si al trailea incarcat cu un glont pe teava. Indiferent de cate cartuse pe incarcator, incarcatoarele se defecteaza foarte usor, fiind prima causa de pistol malfunction. Deci nefiind timp de cercetare, incarcatorul din toc se lasa cazut si altul este introdus. Cand incepi sa tragi, foarte greu de tinind cont de numar de gloante trase, al incarcator introdus, etc. Pentru Politia Romana care introduce „fast draw holster” numai un incarcator de reserva nu tine de imaginea pe care o vor sa proiecteze (gunslinger).

    3
   • Putere de foc enorma???? Hahaha… Sa vina 10 de aia cu ceafa groasa cu ceva tras pe nas sau in vena, si sa vezi ca din alea 30, 66% le tragi pe alaturi din cauza stresului si apoi te intrebi unde e puterea de foc. Hai sa fim realisti…

    2
 8. Correctie: Antrenament la poligon de 2 ori pe an nu bienal. Deci 100-150 cartuse de fiecare data. Nu cunosc programul de antrenament cu pistol Carpati ai Politiei Romane, insa fara antrenament serios, purtatul pistol la coapsa/picior e mai mult forma de inzestrare nu proficienta si familiaritate cu arma.
  (Astept sa ma contraziceti)

  7
  • ca sa creezi si sa mentii reflexele musculare de folosire a armamentului trebui neaparat sa folosesti gloante? ce e mai eficient sa antrenezi si sa mentii acele reflexe? de 2 ori pe luna 2 ore la rece si tragand doar un incarcator la cald la sfarsit de antrenament sau de 2 ori pe an numai cu gloante ,lipsa antrenamentului face ca sa existe si situatii in care tov neantrenat trage 60 gloante dupa infractor fara sa il nimereasca si se vaita ca e pistolul de vina ca nu e pusca

  • Tragerile se fac trimestrial 6 cartuse, rar 12 buc, nu sunt bani.. nu se mai fac de ani multi trageri de reglaj..adica inainte de tragerea de punctaj,trageai 5 buc sa vezi unde bate pistolul..

   1
   • Tragerile de noapte cele mai distractive
    Pana sa trag am demontat-montat, nu ca pe covoru rosu de poligon indoors

   • 6 cartuse trase trimestrial e mult sub calificarea minima necesara unui politist. Deci antrnament numai de forma, cel putin sa previna accidente. Insa cand e vorba de familiarizare si dexteritate cu arma, nici vorba. A-si putea spune ca cel putin 50% din politisti nu sar califica in SUA.

    3
 9. Este un pas mic in fata ! Dar atat timp cat uzul de arma si procedurile raman aceleasi, rezultatul este doar o protectie mai buna a politistului….. Raman de parere, ca la legislatia actuala cel mai bun e TEASER-ul. Oricum e o mare realizare,astept cu nerabdare sa trag cu unul !

  7
  • Exact, imi amintesc filmuletul de acum cateva saptamani, din Gorj sau Dolj, cand doi politisti incatusasera o persoana, apoi a aparut unul furios care l-a smuls pe retinut. Iar politistii nu aveau ce face, nu puteau folosi pistolul impotriva respectivului…Ce bine ar fi prins un teaser!

   4
   • Da, am văzut faza, și se justifică unul pe aici că băieții au fost săltați ulterior de cei de la SPIR.
    Unul încătușat, unul cu gura mare și o femeie de trăgea de ultimul sa se potolească.
    Și doi polițiști care s-au întors și au plecat.

    3
  • Va intra in dotarea politistilor si Teaser-ul?In marea majoritate a cazurilor cu care se confruna cel mai des politistii, teaserul si bodycamera ar fi mult mai utile ca si pistolul.Recalcitrantii si cei care opun rezistenta fizica pot fi rezolvati cu teaserul iar camera video inregistreaza tot ce se intampla la interventii.Cine a comis ultraj, nu mai scapa.

   5
 10. Astia cumpara modelele de la Beretta care nu se vand afara.De ce nu au ales APX-ul care a participat si in selectia armatei SUA ca inlocuitor pentru M9?
  Din prezentarile facute pe Youtube, majoritatea spun ca ar fi fost o alegere mai buna APX decat SIG P320, iar PX4 Storm nu e vazut la fel de bine.

  8
  • in plus, astea trebuiau sa fie in discutie pentru produs local…

   14
    • Acum stam sa despicam firu in 16
     Combinatie necombinatie, nu e pistolul meu dar e suficient
     Intotdeauna cautam nod in papura
     Prefer achizitii prin combinatii decat sa nu fie dotare

     11
     • Vlad,
      Suntem în 2020, in UE și în NATO.
      Vreau achiziții pe bune, cel mai bun raport preț calitate.
      Fără combinații!

      26
      • Corect
       Si eu
       Cam toti

       2
      • Priam,
       La corvete si la piranha V tocmai avem o gramada de critici ca au ales pretul cel mai „confortabil” si rachetele care noi le vrem pe vase si turele nu sunt incluse… In ultimi ani am fost fericiti ca, cumparam Himars, Pirahnia, Patriot,camioane, radare, corvete etc, insa dintr-o data vrem dotarile supreme cu bugetul pe care il avem …
       In ce priveste arma aleasa de Minister, cred ca e putin cam grea , insa e o arma f. buna care ii va proteja pe cei care o folosesc.
       Chestia cu 1 milion de cartuse de 9/19 nu o inteleg, Romania ar trebui sa fabrice munitia in tara si in cantitati mult mai mari. Si daca Armata ar folosi aceeasi munitie (insa poate un pistol diferit), fabricarea munitiei in tara s-ar justifica 100%.
       Anul trecut se vorbea de o noua fabrica de pulberi, insa dupa schimbarea guvernului nu m mai auzit nimic nou – any news?

       7
       • nu e nici o noua fabrica de pulberi, e aia veche repusa pe picioare… insa incapabila sa produca cantitati mici. Pentru produs cantititati mici ar fi trebuit investit dublul sumei, dar politicul a ales varianta ieftina. Asa ca stam cu ea in continuare asteptand comenzile alea mari…

        2
       • Gabrielus,
        Tu faci diferența dintre cel mai bun raport preț calitate și criteriul prețului cel mai mic?
        La aia cu „vrem dotările supreme” nu am niciun comentariu, ???, eu le vreau, tu…?

       • Sper să nu ma insel, dar munitie calibrul asta cred ca se face in țară

       • Ce se produce in tara e munitie militara cu glontul cu camasa completa (Full Metal Jacket). Probabil ca munitia cumparata pentru politie e deformabila (Hollow point). Aceasta se turteste la contactul cu corpul, face o rana mai mare si pe de alta parte are mai putin risc sa iasa prin partea cealalta si sa loveasca o alta persoana. Astfel de munitii sunt legale pentru politie, de ilegale de folosit in razboi, din cauza Conventiei de la Haga.

        3
     • diavolul se ascunde in bunele intentii.

      1
   • Eventual si licitatie si offset sa se amane tot pe modelul cunoscut
    Despre ce vorbim? Cugiru nici macar asamblare Glock nu a reusit

    2
    • Vlad! Asta cu asamblarea Glock-ului nereușită la Cugir e poezie de Petre Ispirescu (atentie nu basm!), n-au vrut asta sa fie clar!…..si eu si tu putem monta acasă un Glock, tu chiar mai bine decât mine ?

     2
   • Conform informatiilor dintr-un ziar local din Hunedoara, pistoalele se vor face produce in Romania:

    „Ieri, 29 iulie 2020, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a participat la pre­zentarea noilor achiziţii de echi­pament, ar­mament şi muniţie, care vor intra în dota­rea poli­ţiştilor.
    „Aceste dotări ne oferă posibilitatea să ne confruntăm cu răufăcătorii, care pun în pericol viaţa şi bunurile cetă­ţenilor. Preţul de achiziţie a unui pistol este de apro­xi­mativ 1.900 de lei cu TVA şi este unul foarte bun, mult sub preţul pieţei, pistoa­lele fiind cumpărate direct de la produ­că­tori, iar linia de fabricaţie este în curs de instalare la Romarm, deci în România”, a spus ministrul Vela.”

    2
  • De ce crezi ca armata americana a optat pt Sig Sauer P320? Lobby?

   • „Lobby?”

    Absolut! Sig a avut mari probleme cu pistoale care se descarcau aleator in tocul purtatorului si are si un proces destul de costisitor pe rol. Insa noul curent este sa se bazeze cat mai mult pe producatorii interni.

    A propos, politia americana scoate la vanzare pistoale PX4 Storm din dotare. Ar fi fost interesant de testat astfel de arme dupa ani de utilizare pentru a se vedea in ce mod afecteaza performantele pistolului acele componente in miscare.

    2
  • Beretta APX e mai modern (striker-fired) si la un pret mai scazut decat PX4 (aparut in 2004). Afacerile facute de guvernul Roman pun semne de intrebare foarte des! Totusi, PX4 e de calitate si poti sa te bazezi pe aceasta arma cu recul un pic mai mic (avand teava rotativa) . Pentru Romania e bun.

   9
   • Px4 nu sta bine cu fiabilitatea. După câteva sute de cartușe trase, începi sa ai probleme cu el.
    Glock ne-ar fi oferit ce au ei mai bun la un preț foarte bun.

    4
    • NATO/OTAN personal a-u tras pina la 150000 cartuse fara PX4 „malfunction” este raportat de cunoscatori (insa nu verificat). Singurul negativ e ca PX$ este cam urit neestetic ceace a redus din comenzi.

     4
   • Pistoalele cu sistem de percuție „striker” nu sunt mai moderne. Sistemul a fost inventat de John Browning mai bine de 100 de ani in urma.

    3
    • Striker-fired pistoale nu e inventie noua, insa multe manufacturi ca Beretta, Walther, SIG
     P320 (noul pistol U.S. Military), nu ma spun de Glock au trecut la acest Sreiker mechanism. Nu-ti vad punctul de vedere. A-i boala contazicerii?

     1
  • Faza e ca daca se vinde un produs mai vechi la un pret ca de 2004 domni politicieni cistiga mai mult pe bucata. Eu presupun ca le a luat de undeva din licitatie cu tot cu gloante. E ca si daca te duci la VW si vinzi un Golf 7 care este vechi cistigi mai mult decit daca se vinde VW actual. La fel este daca vrei sa vinzi un zbor la 4 dimineata sau la 8 dimineata.

 11. @Honest Outlaw says about it:
  „One of the best & most unknown pistols on the market. ”

  Mie imi place cum arata, politistii sa-l foloseasca sanatosi!

  Poate armata va considera totusi CZ-ul…

  6
  • Crezi ca contează ce vor utilizatorii de masa ai pistolului sau unii stabi care răspund de achiziție?
   Normal ar fi sa avem un model de pistol, standard pt toate instituțiile statului de apărare, ordine publica și securitate națională. Sa se cumpere cel mai performant pistol existent în acest moment care ar renta, probabil, sa fie produs sub licență, la Cugir.

   4
   • Pentru Vasile, unul ce realizează review-uri pe YT e un punct de referință, l-a mai dat pe aici.

    • Domnul @priam, in principiu aveti dreptate, e inadmisibil sa compari un amarat de youtuber cu un profesionist roman.

     Realitatea este cu totul alta (nu este nici amarat, nici lipsit de profesionalism). Oamenii aia s-au nascut cu arme in casa si au crescut in poligoanele de tragere. Unii participa in competitii si se cronometreaza si la reactii, nu numai la acuratete. Trag anual cantitati uriase de munitie si surclaseaza orice politai roman. Foarte multi se pricep si la „gunsmithing” si aduc pistoale de serie la nivel de competitie. Si asta este unul din avantajele celui de-al doilea amendament.

     Si da, imi sustin postul. Si CZ-ul…

     11
     • Pentru aia, a trage cu arma e un sport.

      Pentru un militar sau unul din poliție nu e.

      OK, sa cumpărăm ce zic youtubarii, mă dau bătut.

      PS daca tot îți place CZ-ul ăla atât de mult, puteai aduce argumentul Ungariei, care l-a și adoptat și îl produce/asamblează intern, nu un YT rednex pe nume „Honestoutlaw”… In fine, nu am așteptări de la unul care nu știe ce are armata română în dotare.

      3
   • Daca repet ca CZ P-10 (F, C, etc) e mai bun iarasi ma mustra domnul @priam. Si totusi…

    A propos, Ungaria este aproape. Nu are nimeni un amic acolo sa vorbeasca un pic despre CZ si de ce au mers pe mana lor? 😛

    3
    • Vasile,
     Departe de mine gândul.
     E o diferență uriașă între review-uri făcute pe YT, de unii care primesc armă de la dealer, și cartușe etc, și un proces de achiziție publică cu trageri făcute instituțional.
     Că să înțelegi, odată pentru totdeauna, când au luat P2022, francezii au pus 400 de polițiști, vameși și jandarmi să tragă cu arma, 450000 de cartușe. Împărțirea o faci tu.
     DE CE CREZI?

     3
     • Doar un tip de arma, sau au avut de la mai multi producatori?

      Americanii au colectie, de diferite tipuri de arme, pe functii. Si continua sa cumpere tipuri noi, daca sunt convinsi sa o faca, de un factor sau altul. Si aceasta pasiune le este alimentata legal. Europenii? Nu au cadru legal sa posede ce vor si sa traga cat vor. Si militarii de cariera doar in functie de buget,

      2
  • Speaking of CZ…

   „2019 Constitutional Amendment Proposal (ongoing)
   On 24 September 2019 a group of 35 Senators lodged formal proposal to amend the Charter of Fundamental Rights and Freedoms to include right to defend life with arms. The proposal was drafted by senator Martin Červíček [cs], retired police brigadier general and 2012 – 2014 Police of the Czech Republic president.[178] The proposal is planned for debate during a Senate meeting in October 2019. The Senate may formally propose adoption of the amendment through a simple majority of votes. In order to pass, the proposal must gain support of 3/5 of all Members of Chamber of Deputies (120 out of 200) and then be voted through the Senate again, this time with majority of at least 3/5 of Senators present.
   Senate voted on formal proposal of the Constitutional Amendment on its vote held on 11 June 2020. 41 out of 61 senators voted for the measure. That was sufficient to start the legislative process, i.e. to submit the proposal for the vote at the Chamber of Deputies, for which a simple majority is needed. However the number fell one vote short of reaching constitutional majority. Constitutional majority must be reached once the amendment is accepted by the Chamber of Deputies and bill moved back to Senate for final approval.”

   (1) Everyone has the right to life. Human life is worthy of protection even before birth.
   (2) Nobody may be deprived of her life.
   (3) The death penalty is prohibited.
   (4) Deprivation of life is not inflicted in contravention of this Article if it occurs in connection with conduct which is not criminal under the law. The right to defend own life or life of another person also with arms is guaranteed under conditions set out in the law.

   — Proposal to amend Article 6 of Charter of Fundamental Rights and Freedoms lodged by 35 Senators on 24 September 2019 (Text in italics is preexisting, the last sentence in subsection 4 is newly proposed in the Amendment.)

   5
 12. 24 giugno 2011 – vecchio come il blog.

  1
 13. Un fel de offtopic,avand totusi legatura cu achizitiile MAI. Masinute noi Dacia-6744 bucati pana in septembrie.

  https://www.mai.gov.ro/6-744-de-autospeciale-noi-pentru-dotarea-structurilor-operative-ale-mai/

  4
 14. Necesar de zeci de mii pentru tot sistemul de securitate al țării și nu cumapara și ei o licența ceva…

  5
 15. Din păcate e un exemplu de manual despre cum NU trebuie sa se desfășoare o achiziție publică.
  Mai mult, uitați-va ce forte de poliție îl folosesc și de unde. Abia acum au un client major, european, și asta spune multe.

  17
  • Eu mă uit la cine o sa-l folosească la noi…

   8
  • Pe speta asta nu sunt de acord cu tine

   2
  • asta nu e o garantie ca e o chifla de pistol. poate sa fie o arma buna dar sa nu aibe marketing/lobby glock, hk…

   2
   • Nu am spus că e chifla, am spus că nu e in dotare.
    Aia cu marketingul nu funcționează in statele cu apă caldă, ci selecția pe bune, că în caz contrar austriecii luau în anii 80 Steyer, nu un pistol de plastic.

    14
   • As fi vrut si eu Sig, USP sau CZ. Mi se pare un pistol fiabil din clipuri, n-am tras cu el
    Cred ca suntem cu totii de acord ca e peste Carpati
    Da; probabil ca putea fi luata licenta si produsa cu investitii in Ro
    Dar ar fi durat ani
    Prefer sa stiu ca baietii in albastru de pe strada au o arma competitiva

    4
    • Asta cu licenta si produs local o sa o ducem la paroxism daca o tinem asa
     O sa luam licenta si ptr șireturi la bocanci..sau cum vor unii, ne întoarcem in comunism si auto suficientă
     Aici nu sunt de acord cu ideea asta
     E piata mare..sa se testeze si sa se ia ce e ok
     Nu scoti economia pe plus cu cateva pistoale local
     Dacă nu ma înșel, multi de cer licența despoteicau împotriva producerii pustii beretta la plopeni
     Oricând se găsește ceva împotriva…bolovanul lui sisif..de asta nu se fac multe…indecizia
     Mi se pare o alegere super ok..chiar dacă nu e luata de altii..ca si criteriu fără temei sugerat, la fel dotarea polițiștilor ce va sa vina
     Tot timpul subtil..unii o tin numai cu produsele nemtesti..de parca nu ar exista si altceva…nu sunt împotriva produselor nemtesti sunt împotriva mentalităților
     Sa speram ca se revizuiesc si procedurile privind uzul armelor din dotare, odată cu bodycam-ueile si ca in sfârșit avem politie moderna…nu militie fardata
     Daca au si statii gps si terminale pe masini cu date in timp real cu dispeceratele si bazele de date si mai ok
     Sa fie într-un ceas bun ca era nevoie

     7
     • Am sustinut intotdeauna sa facem testari cu mai multe arme kn conditii similare
      Si nu numai eu

      4
      • Nu era o critica ptr tine ci un fel de constatare vazand primele răspunsuri

       1
      • Au făcut asemenea testări, armata SUA și diverse agenții de aplicare a legii din SUA și Europa de Vest. Dar în SUA și diverși fani ai armelor de foc. Noi trebuie doar sa vedem testările lor.

       1
       • Nu merge sa iei o arma in functie de testarile de pe youtube

        1
        • Ok. Sig SauerP320 care este pistolul standard al forțelor armate americane a fost testat la greu de către militarii americani. Cred ca ne putem baza pe experienta militarilor americani cu acest pistol care a început sa fie adoptat și de către diverse agenții de aplicare a legii din SUA. Dar și opiniile mitarilor americani care au testat și pistoalele care au concurat cu Sig Sauer P320 pt a intra în dotarea forțelor armate americane.

         3
        • Putem tine cont și de experienta francezilor care au optat în acest an pt Glock 17 gen 5.Acest pistol a fost selectat și de FBI ca arma standard. Deci meseriașii noștri ar fi trebuit sa aleagă între Sig Sauer P320 și Glock 17 gen 5.

         2
     • Niko,.
      Ai doua cai de urmat:
      – francezi, Sig Sauer P 2022, Glock 17, HK 416, achiziții. transoarente, arme testate, contracte negociate, buna folosire a banului public.
      – unguri, HU CZ Bren 2 și pistolul CZ P07 și PO9, achiziție, selecție, produs intern sub licența.

      Nu e nicio rușine să cumperi că francezii ( aia care își produceau tot armamentul, de la pistol la portavion nuclear), sau sa o faci că ungurii, ….

      La noi in 3 zile, două nelucrătoare și una cu interdicții de circulație s-a făcut procesul de selecție și an cumpărat de pe raft produse deja existente, că ăsta era una din condiții, sa se livreze in 3 luni.

      Sa nu mai zic de achiziții centralizare, adică preț mai mic pe bucata, P2022 a fost luat în peste 200000 de bucăți pentru politie, vama și jandarmi, uite aici putere de negociere.

      Sau că 400 de polițiști, jandarmi și vameși au tras 450000 cartușe in procesul de selecție.

      Plopeniul a fost sparla unui politician, nu o armă selectată de armata.

      14
      • Corect. Subscriu.

       1
       • „Plopeniul a fost sparla unui politician, nu o armă selectată de armata.” – Corect!
        Da, si tragerile-test pentru armele respective se fac in poligon, vine de la producator cu 10 jucarii, tragi cu ele, si la sfarsit te intreaba, no’ ii ma bun ca pm-ul tau fabricat cat tu aveai 2 anisori? Pai normal ca da, ce dracu de intrebare e si asta.
        Gata, ai testare si evaluarea de la operativi. Sigur toata asta se imbraca in spoiala frumoasa, cu hartii de la varii institutii la care li se spune alora din birouri: pai au tars baietii cu ele, baga acolo ca sunt bune.

        3
      • Ptr armele de foc, astea individuale eu nu sunt ptr procese stufoase, aiurite…ca după aia ne mirăm că durează ani si nu iese cine..place
       Sunt ptr testări făcute de structurile vizate(ca una e cerința la poliție, alta la us marines….care….curios au folosit un model beretta ani de zile, cu toate ca nu era cel mai ergonomically made…tocmai pentru fiabilitate) si acorduri cat mai bune
       Ca se pot face local???? Ok
       Nu???
       Nu e primordial
       De ce să plătesc cercetarea altuia pentru un stoc limitat???

       1
      • Pana si estonienii testeaza armele in paralel
       N-as lega neaparat achizitia unei pusti automate de un pistol de la aceeasi companie

       2
 16. Ca utilizator de md.74 si Glock si posesor de PX4 si Cugir Md.98 (2000) pot spune ca este o alegere foarte buna. Mai buna de atat ar fi fost doar un pistol fabricat in tara. Nu cred ca ar fi fost o tragedie utilarea unei uzine pentru a produce ferma din polimer pentru Md.98 care este o arma excelenta chiar daca nu are finisajul armelor de-afara.

  10
  • AB
   La afirmațiile tale cred că ești în MAI.
   Eu doar constat cum s-a făcut achiziția ( procedura și selecție), faptul ca lista celor care îl folosesc e scurta rău și că europenii cam lipsesc. Sunt prea multe elemente cara îmi spun că „pute”.
   PS vreți să vedeți proceduri corecte de achiziție, uitati-va la achizițiile francezilor, SIG SAUR pentru MAI și Glock pentru apărare, liste, liste scurte, poligon, oferte negociate etc.
   Aici avem doar un comunicat al unor sindicaliști și niște hârtii de acoperire in CSAT.

   14
   • Cred ca conducerea acestui sindicat este mana în mana cu conducerea MAI. A ieșit sindicatul în fata, cu aceasta stire, ca să dea credibilitate acestei achiziții. Dacă sindicatul apreciază aceasta achiziție, atunci totul este ok. Cam asta ar fi morala. Liderii unor sindicate, inclusiv din MAI, mimează doar ca lupta cu adevărat pt drepturile membrilor sai și ca ar fi într-o relație de adversitate cu conducerea, pt a câștiga, în mod ipocrit, credibilitate în rândul membrilor și simpatizanților lor.

    9
    • e un cancer institutional impachetat in bune intentii si alte bla-bla-uri.
     e aceiasi famiglie de sindicate-conducere ministeer-politicieni care isi regleaza conturile.
     inarmam si intoarcem obrazul in fata unor institutii cu istoric contondennt la adresa poporului si nu cerem nimic in schimb.. politicienii care ar trebuie sa asigure controlul civil in mai-mapn-servicii is oamenii lor de incredere.

     5
   • Ca de obicei sunt cu colegul Priam. Lipsesc la europeni, este un upgrade nimeni nu conetsta insa licenta, kanci.
    As vrea totusi sa mai adaug ceva, pistolul la pretul de 1650 este foarte ok. Luati in considerare ca nu sunt arme categoria C, iar un pistol serios pentru structuri de op nu prea gasesti sub 2500 Ron. Pentru cei cu glockuri pe acasa, spuneti-mi va rog cinstit cat a costat.
    Posesor de cz75D Compact si recent cz83, mai degraba de colectie.

    4
    • Un Glock 45 il iei cu 540$ – 650$ in functie de dotari.
     19-le e putin ma scump iar 19x te costa in plus (varianta propusa US Army. Fiecare are ajantajul lui… 17 e mai mare si mai greu si parca incarcatoare de 15, 19 mai mic cu 17, la fel 19x , iar 45 e cel mai „conceable”, 17 standard. Toate vin cu cate 3 incarcatoare. Optiuni la greu!
     Problema la Glock e can perioada asta au comenzi foarte mari, put si simplu astepti dupa ele… nu stiu daca ar fi putut livra in termen asa de scurt.
     In state s-au vandut parca cca 2 mil de arme lunar de cand a inceput epidemia, iar magazinele sint goale. Online – astepti…

     1
  • Cugir 95 e ok, Jericho 941 e mult mai bun

   3
   • He he!

    „The original Jericho 941 was modeled on the well-respected CZ-75 pistol designed and produced by Česká zbrojovka (CZ) of the Czech Republic and built using parts supplied by the Italian arms house Tanfoglio, which had been making their own CZ-75 clones.”

    Deci noi aproape am copiat (cu mici diferente) Jericho Md. 2000 si zice-se ca e folosit de armata noastra. https://ro.wikipedia.org/wiki/Pistol_Md._2000

    1
    • *Corectie:

     „… Jericho Md. 2000 …” a se citi „Jericho 941 si producem Md. 2000”

     1
     • Bravo! Era cazul să schimbe porcăriile alea inutile încă din 74…

      @priam
      Ai dreptate, întrucâtva, principial. Tot principial, dreptul și obligația uzului echipamentului de calitate, în condițiile care este, face ca achiziția să fie foarte bună.

      Îmi place Glock, fără să fiu fanboy. M-am dotat cu Glock de 10 ani, dar consider foarte pozitivă această evoluție.

      Acum, hai cu dotarea armatei!

      3
    • Mda, ai descoperit și tu.
     Unde ai fost până acum?

     1
     • Pentru a nu da loc de discuții, ?, comentariul de mai sus era pentru Vasile, ce tocmai a aflat că producem o copie luată la pilă a lui 941…

      2
    • De prin 95, ceva modificare a mai fost parcă prin 98 și 2000, ce plastice pe la maner și mici modificari dar in mare e un Baby Eagle Jercho care la randu-i o copie/evoluție după CZ , ofițerii spuneau ca-i o armă ok, mult mai ok decat TT

     1
 17. Logic ar fi sa fabricam în tara, după licență, cel mai performant pistol care sa fie în dotarea standard a tuturor instituțiilor de stat cu atribuții pe apărare, ordine publica și securitate națională. Adică pt Armata, MAI, Penitenciare, SPP, SRI, SIE, STS.
  As opta pentru un produs Sig Sauer sau Glock. Produsele Beretta, din ce am citit pe internet, nu strălucesc la fiabilitate și intretinere, mai ales pe termen lung. România cumpăra pistoale care vor fi folosite cel puțin 30 de ani.
  De ce s-a optat pentru acest model standard de Beretta? Cred ca pt șpagă.

  5
 18. Ca utilizator de md.74 si Glock si posesor de PX4 si md.98(2000) pot spune ca e o alegere excelenta pentru ordine publica si rutiera. Pentru intervetie e mai potrivit Glock. Singura varianta mai buna ar fi fost utilarea unei fabrici pentru a produce frama din plimer pentru md.98, o arma excelenta a carui singur dezavantaj este greutatea mai mare a unui pistol integral din otel.

  4
  • Nu sunt de aceiasi parere, am folosit ani multi, Carpati, Macarov, Md 98 cu pointer, care a fost o arma puternica,dar grea,incarcatoare in care te taiai, cand bagai munitie, probleme cu precizia, 7 ani am folosit G17, o arma buna ,simpla, multa munitie, dar mare cu maner neergonomic, sisteme de ochire de plastic,care se turteau sau sareau, capacul la incarcator iti sarea si iti ieseau cartusele, daca iti cadea din pistol si cadeau multe din cauza tocului,le lipeam cu super glue. Ajunsem clientul dl Agripa Popescu la reprezentanta Glock, venind pentru,catari parghie de actionare a tragaciului de..kgf sa fie tragaciul lin…. Gaseai catari cu tritiu si alte accesorii la ei la preturi exorbitante… Acum am un MP Smith@Wesson compact si a costat mult mai ieftin si are 2 chestii de siguranta : are un orificiu in manson sa vezi daca ai cartus pe teava, plus cu o cheita gen catuse se baga pe un orificiu in maner si l ai blocat,nu mai percuteaza, are 2 caje schimare maner, e ambidextru,se schimba pe loc butonul pentru incarcator S@W fabrica arme si munitii zeci de modele din 1852 iar Glock pana in 1982 fabrica butoaie… Glock a scos mai multe tipuri de pistol..17;19;23;etc si accesorii si atat! Revenind de unde a plecat discutia, Beretta fabrica arme din1526 sute de modele si munitii,,,,,, In general pistoalele cu „cocos clasic ” sunt mai precise…….

   14
   • Tu stii, dar cati stiu ca tine?
    E bine ca le da siguranta
    Intotdeauna e nevoie de pistolu ala cu laser din star wars

    4
   • Eu nu am experienta ta(cred ca activezi la SAS-MAI) în arme de foc însă cu toate astea, îmi permit sa fac anumite afirmatii:
    1.Glockul a ajuns acum la generația 5 de pistoale. Fiecare generație înseamnă o evoluție tehnica, inclusiv pe parte de fiabilitate și ergonomie.Este altceva ca ergonomie, generația 3 fata de generația 1 dar și generația 4 fata de generația 2.Ca sa nu mai zic de generația 5 mai ales fata de generațiile 3, 2,1.Tu probabil ai folosit în dotare, Glock din generația 2, cel mult. Cunosc persoane(lucrători SAS) care folosesc Glock din generația 2-3, de mai mulți ani(cel puțin 10 ani) și nu s-au plâns de ergonomia și fiabilitatea pistolului.
    2.Chiar nu este relevant, de când cineva fabrica un anumit produs. Unde erau mărcile auto sud coreene și japoneze, în perioada interbelica, fata de cele europene, mai ales fata de cele franceze, și unde se afla acum, datorita investițiilor și cercetărilor realizate în domeniul auto? Unde erau marcile foto japoneze, Nikon, Canon, în perioada interbelica, fata de mărcile foto americane și europene și unde au ajuns, după anii 1960, în comparație cu aceste mărci, tot datorita banilor investiți în cercetare și cercetarii? Dar marca Samsung fata de Motorola, în anii 1980-2000 și unde este acum Samsung fata de Motorola pe linie de inovație și producție telefoane mobile?In concluzie, nu este relevant ca unul produce arme de foc, de sute de ani iar altul doar de 40 de ani. Contează doar calitatea produselor fabricate. La fel este și cazul mărcii Glock în raport cu Beretta. Germanii produc printre altele, pistolul Walter P99 care este fabricat sub licență, în Turcia și este în dotarea standard a structurilor de apărare, ordine și securitate națională a Turciei. Și cu toate astea, Politia și armata germana are ca dotare standard, modele și generații ale pistolului Glock. Americanii, care au mare cult pt armele de foc, prefera în marea lor majoritate, ca persoane private Glock. Agențiile de aplicare a legii din SUA, inclusiv politicile locale, în marea lor majoritate merg pe Glock.
    Am căzut comentariile unor americani pasionați de arme de foc. Nu apreciază fiabilitatea produselor Beretta pe termen lung și afirma ca este mai costisitoare întreținerea produselor Beretta fata de gama Glock, Sig Sauer, de exemplu.

    5
    • Erata:Am văzut comentariile unor americani pasionați de armele de foc.

     • In general se stie ca pretul la orice este mai mare in UE decat in SUA. Glock are fabrica acolo,dar ei folosesc mult cal 40, mai putin 9mm.

      • Prețul este mai mare pt ca în SUA nu exista TVA, iar impozitul se plătește pe cifra de afaceri. Deci cade evaziunea fiscala cu TVA și cheltuieli cu anumiți angajați care sa vina sa verifice dacă ți-ai înregistrat în contabilitate facturile fiscale.

       1
      • Foarte de acord @Sorin

       @Gerula
       Glock-ul meu Mk 4 nu are niciun dezavantaj descris. Nu contest istoria și spusele tale, însă G-ul e ce trebuie. Repet, nu afirm că e mama pistoalelor, însă face treabă de-o manieră constantă.

       În fine, haide să ne bucurăm pentru ce e bine, nu să despicăm papura. Poliția avea nevoie de asta și mă bucur că sunt echipați corect.
       Numai să dea drumul la achiziții și modernizări pentru ramurile armatei.

       3
    • Glock are un „schelet/blueprint” bun, fiabil insa trebuie sa scoti bani din buzunar sa-l faci competitiv. Adica sa elimini exact componentele care sunt introduse pentru a-l produce mai ieftin (sa zicem ca e ieftin dar toti stim ca nu e). Si asta adauga foarte mult la pret. Chiar si pentru un cetatean american. Sunt persoane aici care probeaza necesitatea interventiilor pe glock. Sig are si produse bune, si rateuri scumpe. Si procese pe rol. Gasiti tot pe Internet si cazurile respective.

     Pe scurt, ambele platforme sunt foarte scumpe in primul rand. PX4 Storm este deja achizitionat. Din cate vad, trebuie in primul rand sa inveti sa-l demontezi si sa-l „dai cu ulei” acolo unde sunt elemente in miscare si exista frecare mare (cu utilizarea, or sa se lustruiasca acele zone sub stres). Apoi, cu piedica trebuie sa te obisnuiesti… Si apoi cu modul de tragere. Daca le place, se descurca si sunt multumiti de el, foarte bine. Insa din toata discutia asta si din realizarile romanesti in materie de pistoale rezulta nu ca suntem praf (chiar daca suntem), ci ca trebuie urgent masini-unelte super performante, cu precizie foarte mare si personal calificat. Adica investitii majore in retehnologizare si educatie. Daca nu, vindem mici in Congo (in continuare).

     Si tehnologia cu polimeru’ insusita bine.

     7
   • Apropo, am folosit pentru glock un toc din ABS, luat de la reprezentanta, in genul celor SERPA 2, dar care avea un buton de rotire si scoatere de pe centura cand stai in autovehicul,plus ca avea o placa cu 2 bretele de il puneai pe picior..pretul era prohibitiv… Tocul din imagine daca ajunge la politisti, o sa le cada incarcatorul in masina sau in altercatii,plus ca cele doua suruburi, cu imbus trebuie demontate si bagat super glue,deoarece se slabesc si se pierd..

    1
   • Cum ti se pare Makarovul in comparatie cu Glokul 17 generatia2?Ca ergonomie si precizie a tragerii?

    1
  • De ce sa nu ai în dotarea standard, un singur model de pistol, pentru toate instituțiile statului care țin de apărare, ordine publica și securitate națională? Când cumperi sau fabrici cantitati uriașe, obții un preț foarte bun. Inclusiv pe parte de întreținere este mai simplu și ieftin sa ai în dotarea de masa, un singur model de pistol.

   4
   • Sau poti avea mai multe modele care au acelasi calibru (dar si acelasi tip de incarcatoare)

    4
    • Când vine vorba de întreținere, este mai simplu sa întreții, inclusiv cu mecanismele aferente, doar un singur model de pistol.
     Da, contează foarte mult, pe linie de logistica, ca pistoalele tale sa poată folosi aceeași muniție, chiar dacă este vorba de pistoale fabricate de diverși producători.

     2
   • Glock-ul e fiabil, e simplu de demontat si curatat, are incarcator de 19 cartuse… practic un AKM al pistoalelor, de aceia si renumele sau ! Dar peste el sunt multe pistoale mai performante dar si mai scumpe..Cand SPIR,SIAS,DIAS etc foloseau glock, ” ACVILA” cei mai adevarati in pregatire si dotare….aveau HK si Sig Sauer , plus alte arme super smechere etc Chestia care o spui tu cu licitatia pentru toate institutiile era foarte buna!, dar e o vorba intre politisti : pe politisti nu i iubeste nimeni si nici ei intre ei ! Sau eterna poveste Steaua versus Dinamo…. E mancatorie la nivel de institutii.. Iti dai seama ce oferta, ce fosset se putea obtine ? Plus ca SRI,SPP, astia pun pret pe precizie ergonomie,cantitate munitie.. la astia e deviza glontul si omul.,clar nu ar fi mers pe aceleasi arme… nu e ca la FOS in Afganistan , tragi incarcator dupa incarcator, ca te tabara talibanii !

    3
    • rahatul asta cu armata vs politie e o idiotenie.,de ambele e nevoie si ambele trebuiesc echipate si antrenate….iubirea sa ramana doar in dormitor.
     problemele mele de civil vis a vis de forta inarmata a statului sunt in principal de alta natura.

     4
 19. a tras cineva cu el ? e bun de ceva ?

  1
 20. Pretul in lei e nici 400 euro bucata.
  Forte bun.
  Iar calibru e standard NATO. In sfarsit ne dotam la norma aleantei.
  Cum Beretta a facut fabricuta in RO , ma astept ca si MApN sa se trezeasca. Cu pistolul in varianta „dura”.Speciala pentru trupe si razbel. Macar 50.000 bucati. Dupa aia pusca automata de asalt.
  Nu ca’ am mari sperante dar nu se stie niciodata.

  3
  • Unde-i fabricuta aia Beretta di Ro?

   3
  • „Macar 50 000 de bucati”
   Tu ii faci pe toti ofiteri.
   Sigur, de ce nu? 🙂

   2
   • In US si soldatul are pistol.
    De regula ( negeneralizata ) e arma nr. 2 din dotare.
    Ca esti Navy Seal , Berete verzi, paznic- garda , infirmier aerotransportat,armurier, genist, pistolul e in dotare. Soldat , caporal, sergente , farà discriminare.
    200.000 pistoale doar la USArmy. Nu au atitia ofiteri.

    PS. Politistul ( indiferent de grad) care trage doar de doua ori pe an, e ca pilotul care zboara 30 ore anual. Pericol pentru el si colegi.
    La altri :
    Tragerile trupe speciale politie = saptaminal.
    Politist patrula sau interventie , trageri cel putin o data pe luna. Politist birou , doua pe an e suficient.

    2
    • offtopic

     Stefan – „PS. Politistul ( indiferent de grad) care trage doar de doua ori pe an, e ca pilotul care zboara 30 ore anual. Pericol pentru el si colegi.”

     Interesant… Au fost ani în care nu am zburat 25 de ore, dar nimeni, niciodată, nu ar fi putut considera că zburam periculos sau că nu executam temele altfel decât foarte exact. Pe final a crescut alocația de ore.

     Ce vreau să spun e că sigur depinde de individ, de mindset, de pasiunea pe care-o pune în ceea ce face. Sunt foarte competitiv, întotdeauna merg pe ideea că pot stăpâni și obține victoria.

     2
     • Flogger,
      Că orice abilitate umană ce presupune automatisme, trebuie antrenată.

      E că mersul pe bicicleta, ăla de face 200 ore pe an e mai bun decât unul cu 10.

      Eu trag mai bine cu arcul când am 3 antrenamente pe săptămână, comparat cu doar unul la două săptămâni.

      Prieten bun, doctor de oase, de ăla de repara cu sârme și tije motocicliști cazuti, când nu operează ascute brice, face lego, sa își păstreze manualitatea.

      Polițistul care trage 5 cartușe de două ori pe an degeaba poarta armă.

      6
      • E relativ
       Am dat jos tot cu grupare inclusiv la 300 la primele trageri si noaptea si ziua, desi PM-ul era obosit si trebuia sa calculez instant
       Sunt unii care trag zilnic in conditii de laborator si degeaba, altii la anii si nimeresc musca in zbor

       1
       • Toate sunt relative..

        As putea spune că ai tras in poligon, in condiții de siguranță pentru tine, fără stres, și că ai „desprăfuit” niste abilități…

        In condiții de stres, când aleargă unul spre tine cu furca in ✋, și trebuie să scoți pistolul din holster, sa îl dezasiguri și să armezi, sunt sigur că ai vrea sa ai mai mult de 10 cartușe trase pe an.

        Sunt destui cei care afirmă că în 4-5 metri atacatorul cu arma alba are mai multe șanse decât polițistul antrenat cu arma asigurată in toc.

        4
        • Nu stii pe unde am tras si in ce conditii, asa ca te dai cu parerea
         Tiru sportiv e pt amatori de airsoft

         5
         • Da, Vlade, pe afirmațiile tale de ce dracu’ se mai antrenează lotul olimpic de tir. Sau de ce forte de poliție din lumea asta trag mai mult de 10 cartușe pe an.

          Sau de ce a fost inventat tirul dinamic, aia da, disciplină sportivă.

          E suficient sa ai talent, și le bagi pe toate în centru cu grupaje de foita de țigară. Chiar daca pemeul e obosit.

          Nu știu de airsoft, poate ne spui tu mai multe.

          3
         • Mda, îmi dau cu părerea, lucru pe care îl faci și tu pe aici.
          Până la proba contrarie.

          Tocmai afirmi că aia care fac dinamic shooting se antrenează degeaba, că loturile olimpice de tir ar trebui să își concedieze antrenorii, selectam niste băieți cu ” talent” și le baga in centru, cu împrăștieri de foita de țigară.
          Hai sa eliminam și poligoanele militare, că sunt cam degeaba, sa tragă toți, o dată, la angajare, și după ăia își amintesc ei cum se face, când au nevoie.

          Am văzut o grămadă de talentați de ăștia, unul din SPP își pierdea AUG-ul la plecarea de pe loc, un SPIRiST pistolul de la șold într-o alergare ușoară prin centrul orașului, un altul a încercat să împuște un mafiot de la 4 metri și la atins doar la mana din 8 focuri trase ( reușise să încarce, că să nu avem discuții), polițaiul din centru localității Sacele ce acum vreo 12 ani nu reușea să își armeze pistolul, da, e nevoie doar de talent.

          Nu știu cu airsoftul, nu practic, poate ne lămurești tu cum e.

          4
          • N-am spus ce zici tu. Mai ramanea sa zici ca am spus hai sa patinam pe Luna
           Am zis ca tiru sportiv nu are legatura cu ala militar
           Si repet, am facut ambele
           Daca tie ti se pare ca sa tragi cu aer comprimat, cu lisa un talere sau cu pistol de opereta e totuna cu tir militar, e opinia t
           Tirul sportiv e sport

          • Bifează care e de operetă:
           Glock 17
           Glock 19
           Glock 21
           Norinco .45
           Bersa 9mm
           P99
           P22
           Asta așa, in ultimele 7-8 luni, Covid inclus. Pentru noi ăștia civilii, sa tragi cu Carpatiul e mai scump decat cu un 9mm. Și tot că o opinie personală, trag execrabil.

           Dar nu despre asta era vorba, și nici despre tir militar, ci despre cele 10 cartușe ( sau cate o fi, că și aici semnalele nu converg), pe care marea majoritate a polițiștilor le trag pe an.
           Și despre lipsa lor de antrenament, vezi că am pus pe aici pe undeva cum a decurs intervenția în cazul morții acelui polițist.
           Cu câtă nonșalanță au plecat aia la intervenție împotriva unui recidivist cunoscut că fiind înarmat….
           A, s-a împlinit un an de atunci, unde sunt vinovații?
           Cine a fost dat afara, fata de cine a fost începută urmărirea penală, ce proceduri interne s-au modificat că un astfel de incident nefericit sa nu se mai repete?
           PS și încă o chestie, dacă aveți de ăștia” Sunt unii care trag zilnic in conditii de laborator si degeaba, altii la anii si nimeresc musca in zbor”, afară cu ei, că și-au ratat vocația.

           3
          • USPSA
           https://uspsa.org

           Absolut nici o diferenta in ce priveste competitia cu arme de foc. Indiferent de profesia celui inscris.

          • Priam, cazul ala e de competenta altor autoritati
           In MAI pana prin 2005 se tragea cu o mana si cu casca M73
           Pana au schimbat baietii din Acvila lucrurile

          • priam intelege si tu ca tirul sportiv Olimpic ala la care se refera Vlad la trageri cu glont foloseste cal 5,6 adica calibru redus, avand reculul mai mic si incarcatoare standard de 5 gl pt pistol ,de aia sunt de opereta

           1
          • Haideti sa nu confundam tirul dinamic cu cel sportiv
           Se face tir dinamic si in sala, asta faceam in copilarie
           Ajuta reflexele
           Pe teren e altceva

           1
        • De aia exista patrula
         Cum de aia exista celula in aviație
         Si proceduri
         De aia avem mulți foști operatori de forte speciale care împart cursuri
         Dacă vrei si te interesează te perfecționezi si pe cont propriu si poliția ar putea organiza cursuri de perfecționare utilizand experiență celor din unitățile mai de elită si a cazurilor operative ptr a trage unele învățăminte
         Sunt rare cazurile in care sa fii surprins ptr a răspunde cu „forța letala” in 5 metri
         Daca e asa înseamnă ca ai evaluat greșit
         Sa nu confundam rutiera cu SRI sau spp

         1
       • Unii au aptitudini native sa fie tragatori, altii nu.

        1
      • Ala care zboara (pe avioane militare) +200 de ore pe an este pilot de linia I, ala care zboara 25h/an este pilot de politie aeriana, in cel mai bun caz.
       Fata de cantitatea de munitie folosita per cap de militar intr-un an, talentul este binevenit, antrenamentul si disciplina sunt esentiale, altfel nu se explica de ce armate serioase au niste bareme clare pe care le si respecta.

       In cazuri cu totul particulare – ma refer strict la trageri cu arma – talentul poate intradevar sa inlocuiasca antrenamentul in poligon. Nu si in cazul pilotiilor.

       # Flogger Te referi la zburat pe avioane militare?

       2
       • @ George
        „# Flogger Te referi la zburat pe avioane militare?”
        De cind posteaza Flogger pe aici, de abia acum ti-a picat fisa?
        Parerea mea, hic…

       • GMT de acord în principiu cu ce ai scris, numa că realitatea era diferită atunci. Piloții de supersonice zburau puțin și sporadic, zeci de ore, nu erau fonduri, se tăia tot, în fine…
        Cred că am mai scris, 120 ore/an, e dpmdv minimul pentru deprinderea, antrenarea, păstrarea capacitățiilor de luptă aeriană polivalentă (în limitele echipamentului care este). La 20-30-40 ore/an, nu e suficient să performezi bine nici la exerciții tactice simple, dar noi reușeam să ne ținem. Sub 60 de ore poți fi cât de cât sigur că zborul e în siguranță, fără a atinge anvelopa de exploatare a agregatului. Pentru luptă 180 e indicat.

        Talentul contează, dar consider pasiunea și dedicarea la fel de importante. Astea fiind zise nu cred că pilotul cu zeci de ore/an poate fi considerat pregătit pentru luptă întru-totul, însă poți fi sigur că toți vor decola la ordin și se vor lupta cât pot.. Da, ai dreptate, fără trageri cu muniție, antrenamentul e incomplet.

        Repet, acum ar trebui să fie mult mai bine, cu standardele NATO, bareme, antrenament complex cu asistența instructorilor și coordonatorilor cu experiență de zeci de ani din SUA, UK șamd.

        2
        • Mult mai bine?! 🙂 Nu vreau sa te dezamagesc, nici pe tine nici pe altii, dar este doar mai putin rau. Nu vreau sa intru in amanunte, candva nu foarte departe in timp vom fi mai clari.

         #Sharky. Apai nu stim daca Flogger se refera la antrenamentul pilotilor militari sau ai celor civili, dar chiar si la cei civili zborul face pilotul.

         In privinta pilotilor militari de supersonic, in Franta cei de prima linie zboara pe Rafale 230h/an, cei de linia a II-a zboara Rafale 150h/an si restul pe Alpha Jet, DAR, in caz de necesitate, cei de linia a II-a fac zboruri suplimentare pe Rafale cam 6-7 luni pana cand sunt declarati operationali.
         Restul lumii normale zboara cam tot pe acolo: 230-240 h/an.

         2
         • Sa pilotezi e cu totul altceva fata de a trage cu un pistol
          Au o gramada de instrumente, merg in vitrza si tre sa dea si cu bombardeaua
          Asa ajungem sa discutam ca si mersu pe bicicleta necesita zeci de ore saptamanal
          La arme exista muscle memory, cine a tras militar, a incatat

          • Plus ca există un proces de selecție, pe mulți ani, foarte complex, greu de ajuns sus, se depureaza pe drum
           Aviația e una din armele unde nu se întra pe pile..nici de sa fie tata general, ma refer sa ajungi pilot
           Nici uzul armei nu e numai chestie de reflex…nu o sa transformi toti polițiștii in fast shooteei sa stea cu degetul pe trăgaci…procedurile sunt baza ptr ei , trebuie insistat pe asta maxim…cand o sa vad patrulă la noi sa te oprească din spate, unul la unghi din spate, unul la geam sa nu se intersecteze pe direcții de tragere si cel ce iti ia actele sa stea in dreptul oglinzii ptr a nu fi surprins pe direcții de ieșire
           Sa nu poarte conversații inutile decat strict si la obiect, sa nu dea explicații individului vizat
           Cand o sa vad patrulă ce te oprește unul in față, altul oblic mai in spate la distanță prudențiala, ptr a evalua situația
           Uzul armei e ultim recurs..preventia si descurajarea e baza
           Nu toate tipurile de misiuni in aviație necesita reflexele la maxim, sunt si alte aspecte
           Pe principiul strict al orelor aia de pe alea de transport sunt asi
           200 ore înseamnă aproape ca zbori zilnic, zborul pe super sonic e solicitant atat fizic cat si psihic, zburatul asta intensiv folosește si ptr a insusi si determina si un tip de a actiona, etc, nu e numai ptr însușirea reflexelor
           Un pilot ce nu are obișnuință poate fi ezitant, poate gandi, tu nu trebuie sa pierzi secventa de decizie
           La polițiști…proceduri pana le ies pe nas

           2
          • Componentele automatizate ale activității motrice voluntare apar in orice activitate umană, că vorbim de spălat pe dinți, tras cu arma sau plimbat pe bicicleta.
           Sa confirme Flogger daca apar și în zbor, că eu nu îs pilot.

           Sunt rezultatul antrenamentului.

           Sa dau un exemplu trivial, de aia șoferul începător gândește ce face (pun centura, bag in contact, apăs pe ambreiaj, etc etc), și unul cu experiență o face natural. Contează mult și calitatea individului, unii sunt antitalent din start in orice ar face, dar ăștia sunt puțini.
           Polițaiul ăla de la Săcele nu a putut să armeze arma pentru că nu avea antrenament. Alalalt ce a tras în interlop nu l-am nimerit pentru că nu avea antrenament, nu era pregătit fizic pentru o situație de stres.
           Amariei a fost omorât și celălalt rănit pentru că nu aveau antrenament, nu au respectat niste proceduri, sau procedurile erau defectuoase. La intervenție, un polițist avea armă la el, un altul nu, cel chemat să ajute nu avea vesta la el, in condițiile in care se știa că se duc după un infractor periculos înarmat.
           Și în situație de 2/1 polițiștii au fost împușcați.

           Antrenamentul îl obții în poligon. Dar nu cu 10 cartușe pe an.

           5
          • @Niko & priam

           Confirm!
           Orele respective sunt esențiale tocmai pentru ce a intuit Niko. Spre exemplu, aș putea zbura oricând fără să dau de parchet cu jucăria, dar nu sunt convins că aș putea lupta eficace.
           În privința pilelor, din păcate la noi treaba e alta. S-a murit, repetat, din cauza asta și nu s-a schimbat nimic. Totuși, cred că standardele NATO ajută la schimbarea atitudinii și la profesionalizare, de sus până jos, De aceea afirm că acum e mai bine @GMT. Incomparabil mai bine decât înainte, cel puțin în aviație. La restul nu mă pronunț.

           Legat de alocare, nu are sens să discutăm, cu cât mai multe ore alocate, cu atât mai bine.
           Făceam trimitere la ideea că, în condiții de ore puține, insuficiente, talentul și pasiunea au contribuția lor. Nu pot substitui orele de perfecționare.

           @ontopic
           Ar fi bine ca Poliția să-și actualizeze sistemele de pregătire, învățămân și antrenament, nu doar recuzita. Acolo e buba. Dar nu se va întâmpla prea repede. Una peste alta, pistolul e instrument mânuit de un operator și nu invers.

          • E „mult mai bine” pt unii, nu pt fortele aeriene in ansamblul lor si chiar daca orele alocate au crescut, RoAF are – ca de obicei – o particularitate cu totul aparte fata de alte forte aeriene si acea particularitate trage in jos la modul sever pregatirea pilotilor…

           Asta pe lannga problemele „obisnuite” deja in armia noastra nationala: cumperi F 16, dar n-ai stoc de piese de schimb, aduci F 16 in tara dar inca nu ai hangarele individuale in care aparatele sa poata sta in alarma.
           Au fix doua hangare climatizate unde le tin pe toate.

           Plus de asta baza aeriana de la Borcea nu este gata, desi trebuia sa fie de mult…
           Iar ca dovada ca suntem tembeli, gheata pe pista de 1 Decembrie, un lucru cunoscut la Borcea dar neremediat desi se stie ca vine F 16 de ani de zile si se mai stia de asemenea ca Falconul american necesita niscai conditii mai deosebite in utilizare.

           Dar avem F 16,am mai bifat inca o casuta in cresterea interoperabilitatii cu aia din NATO.

           1
     • 10 cartuse pe an este putin, chiar si pentru cel din birou, asta daca chiar le trage si nu pune un coleg sa traga in locul lui. Poate cu cele noi sa aiba mai multa tragere de inima, cu toate „bubele” (comparate cu altele si modul de achizitie) sunt peste ce aveau. Nu pricep de ce nu au mers tot cu Glock, pana si pulitia fecala/locala sunt peste ei la dotare. Siguranta si incredere aka sifonarea bugetului central si local, au pistoale dar nu trag cu ele (cu teoria stau bine, practica ii omoara). PS. @Priam, dexteritate sau abilitate suna mai bine. Floreasca ? @Mig23, poate ca nu comentau fiindca orele alocate erau insuficiente.

      3
 21. Hahaha zici cai Carpați Facelift, + e urat cu spume în zona cocosului pare ca nu e protejat de o eventuala lovitura care sai declanșeze descărcarea sigur e o manarie la mijloc cu boschetari noștri și broscani

  2
  • Nu-mi place nici mie ergonomia

   1
  • Tocmai zona posterioara tipa „pistol de Politie”, ca o evolutie a lui Carpati. 🙂
   E ok, dar prefer un beaver-tail ceva mai pregnant; insa problema mea e cu manerul, parca l-as vrea putin mai lung, cam la lungimea cu incarcatorul de 19 (20 acum) in el. Degetul mic – pinky – trebuie sa aiba ce sa apuce, mai ales la politisti-barbati, cu maini/degete mai mari. Pentru femei-politist merge, dar…majoritatea sunt barbati, actualul maner parca vrea sa iasa din „standard” si se duca spre clasa „subcompact”.

   expl. Glock:

   6
    • Mda, se bat cand vine vorba de sporuri, pensii și salarii ca doar alea contează, pt proceduri, transparentizarea ocupării posturilor de conducere nu se bate nimeni ca e bine asa……ai auzit pe vreunul din MAI sa vb de faptul că siguranta cetățeanului e importanta, ca administratorii drumurilor trebuiesc sancționați la fel ca si participanții la trafic atunci când nu respecta legea, vorbește vreunul din sindicat ca e nevoie de curățenie in structuri și promovarea pe criterii de competenta astfel încât să câștige încrederea cetățeanului?!…. de la ăștia singurul mod de a crea,,siguranta si incredere” e creșterea amenzilor si a pedepselor, niște militieni , sincer nici nu cred ca merita mai mult de Carpați, eu le-aș da pistoale cu apa ca oricum nu stiu sa le foloseasca , iar atunci când le folosesc ori trag dupa trecatori nevinovati si-i împușcă în cap ori împușcă bolnavi mintal de șase ori in spate cica-n legitima aparare, dar cand vine vorba de mauri din aia cu fer de haluminiu, haoleo mămica nu tragem ca ne e frică!

     3
 22. Meh, nu e frumos, dar nici nu trebuie sa fie. Sa fie sanatosi oamenii, era si timpul sa mai scape de piese de muzeu.
  Eu unul stau si ma mir ca Cugir nu poate face Glock-uri.Ce, nu le merg strungurile?
  Ok, nu Cugir, dar altcineva? Tohan? Pana si Stimpex? C’mon, pariu ca daca dau Aerostarului treaba sa-mi faca o teava pt asta, imi face?

  In alta ordine de idei, ma amuza ca Politia trece la un calibru NATO inaintea Armatei :))) .

  10
  • Man,
   „jumatate” dintr-un Glock e facuta din polimeri. Proceseaza Cugirul asa ceva?

   1
  • Ca sa fabrici ceva anume, ai nevoie de o linie de producție gândită standard pt a produce un anume produs. Este ca și la autoturisme sau alt gen de produse.
   Nu este vorba ca Cugir nu poate fabrica. Dacă ar fi voința politica, dar nu este, s-ar fi cumpărat licență de fabricație și linia de producție, a celui mai performant pistol existent în acest moment care ar fi fost fabricat la Cugir pt toate instituțiile statului de profil. Nu s-a dorit asa ceva, din lipsa de interes. Interesul este pt altceva.

   3
   • Mai exista pe undeva notiunea de industrie strategica? Aia care e intangibila si vesnic adusa la zi? Indiferent daca ai piata sau nu de desfacere? Nu este oare aceasta notiune vitala existentei Statului si primul termen pe care politicianul trebuie sa si-l insuseasca? Nu a fost de ajuns plaga asta ca sa demonstreze ca aceasta notiune este si trebuie sa ramana intangibila?

    Desigur, ramane problema celor care au distrus sau ignorat actualizarea acestor capacitati si… primii interesati ca aceasta notiune sa nu mai existe.

    3
 23. Chiar nu inteleg de ce suntem asa de negrii in cerul gurii. Pistolul e foarte bun ( nu cel mai bun dar oricum mult mai bine decat decent), pretul – 350E – foarte bun. Normal ar fi sa existe si alte comenzi, deci se poate vorbi si de licenta la un moment dat. Daca incepeau acum cu licenta, cand intrau in dotare primele pistoale? La corvete s-a facut licitatie di sunteti toti suparati ca nu s-a facut incredintare directa. Aici, ca s-a facut integistrare directa, de ce nu e licitatie? De ce nu e Glock, Sig Sauer sau ce a mai citit fiecare pe net? Si sigur e smen.

  17
  • Mihai,
   Domeniul achizițiilor publice e strict reglementat.
   Asta a fost o „cotită”, invocandu-se urgenta data de COVID.

   De parcă ar fi luat ventilatoare mecanice. Sau măști.

   Mai mult, MAI a început să se doteze de mult timp cu o alta armă, la Jandarmerie și în anumite structuri ale poliției.
   Ghiveci, nu?

   PS cum dracu’ ungurii pe care unii dintre voi ii hulesc atât pe aici pot să producă un pistol luat în licență, in urma unei achiziții coerente, TRANSPARENTE, că nu cumpără din banii lui tat-so, ci din bani publici, și noi nu?
   A, am uitat, noi suntem speciali.

   16
  • Trebuie sa ne obisnuim cu ideia,ca nu putem avea cel mai bun lucru de pe piata in domeniu militar oricat am vrea ! Nu avem puerea economica si nici militara. Cum nemtii si rusii nu au F22,,F 35, americanii nu au Armata T14, sau Leopard. Rusii au submarine multe si rachete supersonice la greu. SUA au portavioane fara numar..etc si exemplele pot continua. Pe premiza asta,daca nu avem Leopard ,Abrams, ne multumim si cu Merkava sau K2 Black Panter…..Sper ca m am facut inteles !..Intodeauna vor fi altii care vor avea ceva mai bun sau mai interesant….

   1
   • Informatia e vitala. Apoi vine evaluarea…
    In final, poti obtine ceva foarte bun pentru fortele tale.
    Dar ai nevoie de oameni potriviti pentru asta. Ca sa-ti ofere rezultate de calitate. Oameni care au nevoie de protectie pentru ca de regula, ei sunt primi calcati in picioare de jigodii.

 24. ” Alarmante au fost inclusiv cazurile de violență înregistrate în perioada stării de urgență, când polițiștii au fost atacați cu săbii, furci, topoare și alte asemenea obiecte periculoase, de către indivizi extrem de periculoși care nu au respectat ordonanțele militare, expunând astfel, persoane nevinovate la infectarea cu noul coronavirus, care astăzi face mii de victime. ”
  Cred ca sunt destui cei care au vazut acele materiale cu „politisti” neputinciosi in fata unor indivizi ca cei descrisi mai sus,am asa certitudinea ca poti sa le dai si sabii laser ,ca tot degeaba…

  11
  • mda,una este nevoia de echipament modern si alta e impunerea legii,apararea legii si cetatenilor.locatarii din fostul CC considera ca un pistol modern care este oricum un last resort este solutia tuturor problemelor….lipsa de reforme intr-un minister comunistoido-cretacic,selectia de cadre bazate pe ”adn”,uzura morala,relatiile bolnave cu lumea interlopa,abuzurile la adapostul legii,etc.
   cand vor fi fugariti cu tot cu berettele lor la cingatoare ce dotare vor mai solicita ?!

   6
   • Correct, dar vorbim de fapt de reforme legislative …care sunt impuse de senat/parlament. Sunt alesii nostri capabili sa revizuiasca legile asa incat oamenii sa fie protejati si politia sa aiba capabilitati dar in acelasi timp sa fie si responsabila pentru ceea ce face? Altfel le dai jucarii cu care unii s-ar putea sa se distreze. Nu am intentia de a jigni pe nimeni din fortele de ordine, vorbesc de responsabilitatea de a avea si a utiliza o arma intr-o societate .De asemenea ma refer la training-ul mental si fizic care o asemenea capabilitate o cere. Si aici ma refer la consecintele impactului fizic la munitia aferenta.
    Arma in sine e foarte precisa si evident mortala. Gloantele sunt spefice de aparare si atac, iar in ce priveste problema asta e mult de discutat, mai ales cum fortele de ordine isi pot proteja cetatenii in caz de interventie.
    Eu unul cred ca tipul de interventii ar trebui sa defineasca modul in care si cand arma ar trebui sa fie folosita, iar cei ce ne conduc ar trebui sa se gandeasca bine inainte de a da frau liber tuturor. De exemplu, daca tragi dupa caucicuri s-ar putea sa-i pui in pericol pe cei din contrasens sau rezidentele din apropiere si sa ranesti/omori pe cineva. Ei bine, in cazul asta mai bine le-ai dezafecta masina cu impulsuri electromagnetice dirijate. No need of guns! Societatile occidentale considera de ani buni asemenea echipamente pentru a-si proteja cetatenii. Si chiar daca noi nu am avut arme pe masura, asta nu insemna ca nu ar trebui sa consideram si alte mijloace de descurajare a activitatilor infractionale, diferite de impactul fizic direct asupra indivizilor suspecti. Pana la urma, un suspect nu e dovedit vinovat pana cand justitia nu se pronunta. Si atunci de ce sa-l omori? Pune-l jos altfel decat sa faci din el o tinta de poligon!

    2
    • Sa nu o dam in bălării
     Toate tarile care se respecta au poliție
     Trebuie simplificate procedurile, atat de uz al armei, insistat pe antrenament , procedurile de „intervievaee” a persoanelor, metoda de lucru, poziționare a patrulei
     Polițiștii trebuie „educati” sa evite conversațiile inutile, respectarea perimetrelor de siguranță etc
     Totul sub consecinta folosirii recuzitei in caz de nerespectarea regulilor

     4
     • Da o fac, si de-aia in casa mea n-ai sa gasesti o asemenea arma ci Glock-uri

      • Ce ai tu in casă e proprietatea ta
       Maine se trezește sa scrie Cristiano Ronaldo ca in casa lui nu încap decat bentley si Ferrari si ca vrea același lucru pte poliția portugheza
       Sau nea ion o să spuna ca nici un Mercedes g wagon sau jeepo sa il duca la stana cand ploua..cum il duce iapa lui

       2
       • Vorbeam de ce-i mai bun.
        Gen 5, conceable, derivat direct din 19x propus armatei americane

        • Nu știu
         Oricum ptr mine detaliile de operare, ergonomia generală conteaza, la fel fiabilitatea..eu sunt puțin rezervat cu termenul cel mai bun si consider relativă catalogarea
         Nu neg ca in opinia multor utilizatori un model poate fi mai
         Ma enervează obsesia unora cu produse nemtesti si cu chestia asta cu fiabilitatea
         Or fi chestii, masini etc, fiecare poate avea păreri
         Din câte am vazut, citit bereta are arme de calitate
         Sunt primii 3-5 producători care se bat acolo in față
         Mi se pare că se face prea mare bulgarele de zapada pe unele alegeri, ceea ce duce la indecizie(foarte prost) sau decizii eronate
         Cazul cu piranha 5 e de manual
         Dupa..ani despicand un transportor in 5 si alegând ce e mai bun pe piață, se trezesc multi sa spuna ca e scump, ca e inutil si ca..astia din dpa..probabil in zgârcenia lor sa mai economiseasca 3 marafeti nu au luat turela cu lansator de rachete
         Si dupa aia stam si spunem ca mai bune alea etc
         Imi suna nu a proces coerent de gândire si selectie ci a frustrări si păreri subiective
         Acest tip de abordare ne-a adus sa nu selectionam avioane la timp…e atitudinea balcanica de a tine cu dintii de o părere, decizie..fără a avea o imagine globala
         Ne legam de lucruri mărunte
         Asa se explica inconsecventa programelor, predictibilitatea etc
         E un pistol bun la un preț decent
         Ca procesul de selecție nu a existat??? Ok nu a existat
         In cazul corveteloe a existat o licitație
         La fel nu e bine
         Ma mir ca nu e nimeni sa zica că e mai bun Carpați-ul
         Nu neg ca poate ar fi unele care le-ar produce un placebo multora uzand ceva german, sau acceptat de conștiința lor, totuși vorbim de polițiști de la rutiera si ordine
         Si la armele astea mici eu nu văd uniformitatea între forte ceva primordial tocmai pe aspectul înțelegerii cu arma..feeling-ul operatorului…ca in fos
         Si mi se pare o idee buna purtarea pe picior..la vedere, psihologic are efectul său

         7
  • Sunt neputinciosi din cauza legislatiei, nu din cauza Carpatiului sau Macarovului din toc.

   4
 25. „la prețuri rezonabile, respectiv 1.630 de lei/pistol și 0,75 bani/ cartuș”

  Cartus la 0,0075 lei, adicà 7.500 de lei sau 1.550 € milionul de cartuse, chiar rezonabil.

  Sper cà nu astia care se însalà cu un factor 100 au negociat contractul.

  3
  • Pistoale: 25 000 bucati x 1630 lei = 40 750 000 lei;
   Cartuse: 1 000 000 bucati x 0,75 lei = 750 000 lei;

   Total: 41 500 000 lei (curs BNR Euro = 4,834 lei)… Deci 8 585 023 euro.

   10 000 000 – 8 585 023 = 1 414 977 euro (pentru holstere, extra incarcatoare…extra cleaning-kits – care nu vin in caseta/cutia pistolului…alte flecusete?..un pic de spagutza, o maslina extravirgina?)

   6
 26. Apropo, de ce incarcator de 15 si nu 17? (au aceeasi lungime)

  De asemenea vad ca pretul pentru cel de 17 e la fel cu cel de 15:
  https://www.berettausa.com/en-us/store/magazines/px4-series-magazines/

  3
 27. cam atat ne-a ramas in relatia cu ei.

 28. Pistolul e evident un mare pas inainte fata de vechiul Carpati.
  Insa, intr-o tara normala la cap si mai putin plina de interese de grup, de sistem, de spagi si coruptie, s-ar fi adunat impreuna niste oameni de la MapN, MAI si chiar servicii, ar fi format o comisie care ar fi testat mai multe modele si la final ar fi ales cel mai bun posibil ca si caracteristici si cerinte si ar fi cumparat licenta, urmand sa fie produs in tara (cu munitia aferenta) pentru toata lumea.

  Si asta n-ar fi trebuit sa ia mai mult de un an, de la teste la alegerea armei, semnarea actelor si inceperea productiei

  4
  • Eu recunosc ca am probleme cu expresii/mentalitati – care ne limiteaza – de genul: e un „mare” pas inainte…sau…e „totusi” la ani lumina de…

   • Nu stiu exact la ce te referi, mai ales legat de subiectul de fata? Ai dubii ca e mai bun decat Carpati, e o alegere proasta din alte pct de vedere?

    • Ma refer la situatia generala cand vine vorba de achiztii.

     Hei, „vom avea corvete si fregate cu VL MICA? Dar asta e un mare pas inainte fata de ce avem…e totusi la ani lumina de ce avem”…
     Imi vine sa borasc.
     E doar un pas limitat. Adica..atat putem, nu vrem sa ne gandim la mai mult, la mai bine, la mai performant ci doar la „meh, e ceva in plus fata de ce aveam pana acum”.

     Asa si cu pistolul pentru MAI…de ce sa nu fi avut o competitie mai serioasa, totusi? Ne pomeniram asa, pe neve…gata, Habemus Pistoria!

     13
     • Sau pistorius

      1
     • In mare parte sunt de acord cu ce zici, dar nu cred ca e gresit sa spui ca e un pas inainte in cazul de fata, dpdv al caracteristicilor, puterii de foc etc, asta e adevarul, e un pas inainte fata de Carpati. Sigur, or exista si pistoale mai bune si s-ar fi putut face o achizitie mult mai cu cap si coordonat cu MapN poate, cu productie locala, licenta etc

      Sigur, afacerea miroase si a comisioane si sparle pe la MAI, un minister ce pare obisnuit cu chestii d-astea si care de destule ori pare mai putin in slujba cetatenilor si a patriei si mai mult in slujba spagii, politicului si uneori chiar a infractorilor (vezi Caracal, Tandarei, 10 august si alte manifestatii anterioare, chefuri si baute de mana cu diversi interlopi, postate fara jena pe feisbuc, samd, totul sub acoperirea asigurata de „saraca” justitie „independenta”, asta asa ca ironie pentru manifestatiile din august de atunci, ca tot ei au dat verdictul)

      Daca vrei sa amestecam in discutie si alte fructe precum chestii mai sofisticate precum corvetele, sigur, si acolo ala ar fi un pas inainte. Insa cum cred eu ca se pune problema e sa ne intrebam daca e un pas suficient de mare, ori daca nu trebuie facuti mai multi pasi fiindca am ramas prea mult in urma iar un singur pas e foarte posibil sa fie mult prea putin pentru a reduce cu adevarat diferentele.
      Echiparea lor in varianta aia lasa intr-adevar de dorit, nu cred ca a negat cineva asta, nu stiu ce e in capul celor care fac achizitiile astea

      2
      • Sunt de acord ca Beretta Px4 e un pas inainte…insa nu vreau sa fie „doar” un pas inainte (mai ales tinand cont de „punctul de referinta”).
       Doi, trei…mai merge, nu doar unul.
       Asta-i tot.

       5
 29. Producatorii de conținut YT spun ca e un pistol bun, oricum un pas mare fata de Carpați.
  Condițiile achiziției sunt, cum sunt. Cu toții stim cum cumpara statul român.
  Ce mă neliniștește personal e expresia de la finalul comunicatului,”Viitorul ne apartine”. Cui aparține viitorul în viziunea sindicatului, lor? Să inteleg că vom deveni stat polițienesc?

  3
  • coarna prezidente,iesi afara javra ordinara !!!….ca numai avem memoria scurta cum inca mai cred unii care masoara gradele de toleranta si loialitatea cetateanului.

   1
  • „Ce mă neliniștește personal e expresia de la finalul comunicatului,”Viitorul ne apartine”. Cui aparține viitorul în viziunea sindicatului, lor? Să inteleg că vom deveni stat polițienesc?”

   Sa speram ca se refereau la asa zisul „raport de forte” dintre monstri si eroi. Si cumva, o asigurare a „celor de acasa” ca in sfarsit, balanta se inclina in favoarea eroilor.

   2
 30. da’ asta mic de trage shui aka carpatzi fara filtru era vreo licenta sau e 100% romanesc?

  • Nimic nu mai e „pur” în ziua de azi, a avut și el sursele lui de inspirație, Walther PP și PPK. Ce e ciudat, în anii 70, toți esticii treceau pe calibrul 9 MM Makarov, noi am rămas pe unul vestic, mai mic, și am înlocuit un pistol eminamente militar – TTC, cu unul făcut parcă pentru forte de ordine.

   3
   • era sidearm la noi pentru mapn?

    1
    • Ihi.
     Dar nu au scos in totalitate TTC-ul din dotare, pe care chiar acum vreo doi ani l-am văzut într-un holster de nylon, cu MOLLE, la un student de institut militar, la 1 Decembrie.

     1
     • Mai sunt TT, dar sunt date pe la firme de paza, cred ca acolo o sa ajunga si Carpatiul sau la Padurari,ca se pune problema sa i inarmeze si sa le modifice statutul sa fie ca functionarii publici ….. prin 2010 primeam la stagii, munitii si pistoale, TT, Macarov si Carpati si mai putina munitie de Glock, ca aveau pe stoc din vechi si de PM, primeam 4500-4700 la un stagiu. Trageam 24-26 de persoane, trebuia sa iti pui leucoplast pe degete ca altfel faceai rani de la cate sectoare aveai incarcat.

      • Principala firma de transport valori din Romania are in dotare Makarov.
       TTC-ul a cam fost exportat, s-a vândut bine in State.
       Și anii ’90 se practica, muniție veche ce nu era casată, preferau să o tragă în poligon.

       1
    • Nu neaparat sidearm, de ex toti tanchistii si comandantii aveau doar TT sau Carpati. Dupa aia au intrat Jericho 941, Cugir 95, Glock etc, dar nu peste tot

  • Un fel de copie de larga inspiratie. cu multe modificari, dupa Walter PP, 100% romaneasca. 😀

   1
 31. voua chiar nu vi se pare putin overengineered fara a lua din meritele lui?!
  ps.ma laud,am si eu o beretta acasa de doi ani. e pe gaz,in condensatie si sta agatata pe perete in bucatarie….culmea,am avut ceva probleme cu ea in garantie.

  1
 32. Desi salut achizitia (mi se pare bataie de joc ca in anul de gratie 2020 sa mai vad politisti cu al nostru Carpati sau militari cu AKM) nu pot sa nu observ ca marea majoritate a celor din sistem se vaita ca „vai domle, doar 2 trageri pe ani la care tragi cateva cartuse”. Asta mi se pare o atitudine condamnabila(am vrut sa folosesc niste cuvinte mai dure dar m-am abtinut din respcect pentru aia care mai contribuie cu ceva util pe aici) din partea mea de contribuabil.
  As vrea sa vad preastimabilii sarind un sus mai des pentru echipare, pentru ca i-au interzis lui Gavris sa mai dea interviuri dupa ce a spus ca dupa 1 an de la Caracal nu s-a intamplat nimic si alte chestii similare dar vad ca acum s-au ocupat cu pontat jdemii de ore suplimentare.

  Bai oameni buni, eu daca as lucra in politie (jegdarmeria nu o iau in calcul) la 1 RON cartusul m-as duce lunar la trageri, chiar si pe banii mei (o linie de tragere nu este chiar asa scumpa). De ce ? Pentru ca pistolul asta s-ar putea sa fie singurul lucru care sta intre mine si orice borfas care vrea sa-mi dea in cap.
  Dar nu, noi stam pe cur si pe urma ne plangem ca ne-a dat unul in cap desi noi aveam pistol dar n-am stiut de unde sa-l apucam. Bleah!

  5
 33. Jandarmeria cica ar fi primit in dotare pentru lucratorii operativi, pistoale marca CZ model 09.O persoana care are Glock 17 generatia 4 si care a folosit putin si CZ 09 a zis, opinia lui personala, ca este mai ok Glockul, din toate punctele de vedere.

  1
  • Nu poti opune Glock-ului 17 un pistol cu tragaci DA/SA, spune-i sa incerce celalalt model, P-10, numit „Glock killer”. 😛

   Pentru cei care nu stiu:
   DA/SA = Double Action/Single Action.

   1
   • Tu de unde ai apărut?
    „Nu poti opune Glock-ului 17 un pistol cu tragaci DA/SA” – sunt diferite, fiecare oferă altceva, funcție de ce își dorește utilizatorul.
    „Pentru cei care nu stiu:…” mulțumim frumos, azi am învățat ceva nou.???

    1
 34. Un Glock 45 il iei cu 540$ – 650$ in functie de dotari.
  19-le e putin ma scump iar 19x te costa in plus (varianta propusa US Army. Fiecare are ajantajul lui… 17 e mai mare si mai greu si parca incarcatoare de 15, 19 mai mic cu 17, la fel 19x , iar 45 e cel mai „conceable”, 17 standard. Toate vin cu cate 3 incarcatoare. Optiuni la greu!
  Problema la Glock e can perioada asta au comenzi foarte mari, put si simplu astepti dupa ele… nu stiu daca ar fi putut livra in termen asa de scurt.
  In state s-au vandut parca cca 2 mil de arme lunar de cand a inceput epidemia, iar magazinele sint goale. Online – astepti…

  1
  • In State, toate brandurile au rafturile goale, Si la munitie. Si nu numai barbatii cumpara, si femeile poarta acum permanent un pistol sau revolver ascuns.

   Pentru un „shotgun” Mossberg din seria 500 astepti 2-3 luni in anumite state.

   Stim de ce…

   1
 35. O „introducere” in procesul SIG cu privire la P320:

  PS- tatuajul ala constitutional „We the People” de pe antebratul stang…damn!

  4
 36. Faza tare – ma duc dupa munitie, rafturi goale. Coada de vre-o 10 persoane, distantare sociala, 3 attendanti, lumea sta sa cumpere arme… La vanzatorii din mijloc si dreapta oamenii cumpara pistoale (putine in stand). La cel din dreapta o familie, el cu copilul in brate (vre-o doi ani). Ma mai invart printre rafturi si mergand catre ei, o vad pe doamna cum ridica un AR15. Miscari imprecise, tematoare. Se vede de la o posta ca nu a mai manuit asa ceva vre-o data. Se uita la arma pe-o parte si pe alta si isi da consimtamantul. Sotul in spate cu copilul in brate nici macar nu a schitat vre-un gest sa atinga arma, sa o admire (stiti cum sunt baietii …).
  Pur si simplu au cumparat-o din necesitate. Intr-o tara in care toti sunt inarmati nu poti sa stai si sa astepti ca totul o sa fie bine
  Cateva saptamani mai tarziu, in drum spre casa opresc la o benzinarie sa iau tigari. La un moment dat intra inauntru o doamna la vre-o 50 de ani cu pistolul la brau, la vedere. Ies din magazin si vad o alta doamna ce da sa intre inauntru, deasemenea cu pistolul la brau… chestia asta a fost in perioada manifastatiilor in zona in care locuiesc.
  De regula armele nu le porti chiar la vedere si trebuie sa ai permis. Sunt sigur ca amandoua aveau permis, insa sa vezi doua in cateva minute …
  Oamenii sunt speriati!

  7
  • Cat costa acel AR-15 la magazinul amintit de tine?Tu ai asa ceva? Dacă as locui in SUA și eu mi-aș cumpăra un AR-15 și un pistol fabricat de Glock sau Sig Sauer. AR-15 îmi place cum arata iar în SUA găsești destui meseriași care sa o modifice ca să poată trage inclusiv la foc automat, în serii scurte sau lungi. Este infractiune sa ai o asemenea modificare la arma? În România nu am ce face cu asa ceva.
   In ce stat locuiești? Probleme au fost și sunt doar în localitățile și statele cu primari și guvernatori republicani.

   • Este infractiune sa ai o asemenea modificare la arma?

    Yup. 10 ani la curcanarie, obligatoriu – curcanarie federala de unde nu iesi pentru buna purtare.

   • Printre altele, daca ranesti sau omori un om aflandu-te in autoaparare, pierzi procesul daca arma ta a fost modificata (eliminare sistem de siguranta, trecerea de pe semi pe auto).

    Vad ca arma poate fi adaptata pentru o serie larga de calibre.

    „Most AR15s fire 223 Remington or 5.56 NATO ammo, although AR15s have been chambered with a number of other ammunition types, including 22 long rifle, 204 Ruger, 6.5 Grendel, 6.8 SPC, 300 AAC Blackout, and 458 SOCOM. AR15s can also shoot pistol ammo, such as 9 mm, 40 Smith & Wesson, and 45 ACP.”

 37. Fotografia din titlul articolului este binecunoscuta , e dintr-un album omagial al militiei .
  Pistolul motociclistului e de fapt un Makarov .

 38. Hai sa lamurim o treaba :

  1. Intr-adevar Securitatea a furnizat UM Cugir un pistol Walther PP ca model pentru construirea unei arme ascunse , de calibru mic , pentru uz propriu .
  Teava si camera cartusului erau decalibrate , frema era avariata iar mansonul inchizator nu facea cursa completa . Singura parte care s-a putut masura cu precizie a fost sistemul de dare a focului .

  2. Contrar legendei urbane , Romania , desi utilizase in cadrul politiei interbelice arme cal. 7,65 x17 ( 32 ACP ) nu a produs cartuse pentru acestea .Productia a fost determinata de intrarea in serviciu a Carpatiului .

  3. Pistolul model 1974 Carpati nu este identic nici cu Walther PP nici cu Walther PPK .
  – lungimea tevii la Carpati 91 mm , la PP 99 mm , la PPK 84 mm
  – teava Carpatiului are 4 ghinturi , teava PP-ului 6
  – teava Carpatiului este cromata dur ( calcul suplimentar al canalului tevii + tehnologie buna de cromare , avantaj Cugir )
  – frema Carpatiului este din duraluminiu , la PP-uri din otel . Alte calcule , alte tehnologii . Nu au avut acces la pistolul Walther PPK-L pentru a copia frema , contrar legendelor urbane.Aluminiul nu era suedez , era de Slatina .
  – frema rezista la cele 3 000 de lovituri date de fabricant ca viata utila a armei .
  – crosa reproiectata , face posibila o priza mai buna decat a originalului
  – incarcatorul si sistemul de zavorare a acestuia total diferite ( avantaj Cugir )
  – desi modelul primit ca sursa de inspiratie era total decalibrat s-au calculat cotele corect , Carpatiul accepta orice munitie de calibrul sau

  4. Carpati a fost un succes la export , in toate timpurile . A fost exportat un lot de 28 000 de exemplare in fosta RDG , pentru STASI si KriminalPolizei , ca arma ascunsa .
  Au fost bine primite . Diferenta de mentalitate . Aceste arme au fost si primele exportate in Statele Unite .Acolo au fost iarasi bine primite .Dupa 1990 s-a exportat direct Romania – USA , ba din fabrica ba din stocurile de mobilizare .
  Munitia e mai ieftina , de putere mai redusa ideala pentru autoaparare , pentru ca acolo exista si conceptul de raspundere civila la manuirea unei arme .

  5. Chiar daca initial arma trebuia sa doteze doar securitatea , a fost adoptata de intreg sistemul institutiilor de forta de atunci .
  Oricum ideea nu era rea : arma trebuia sa sperie pe cei ce nu aveau arme .
  Ideea a fost buna , fiind aplicata si astazi in Romania . De catre interlopi .

  6. Am vazut pe un forum al politistilor ca cineva se plangea ca in poligon , la armare Carpatiul a tras foc fara sa fie actionat tragaciul , si bineinteles ca balacarea Carpatiul .In postarile urmatoare a reiesit ca respectivul nu curatase arma de sase luni , percutorul ruginind si blocandu-se .
  Inainte de a citi aceasta eram convins ca Garcea e un personaj de fictiune .

  6
  • Sunt confuzii comune, si psl e confundat cu svd dragunov sau vz 58 cu akm
   Carpati a fost un pistol so-so, cauta ce au produs cehoslovacii care au vandut inainte de 89 inclusiv in UK si iugoslavii sau chiar ungurii
   Daca era asa de bun concealed weapon soimarii usla nu foloseau 6,35

   1
  • @ Nicușor,
   Am și eu o întrebare, legata de aceasta frază:
   „Intr-adevar Securitatea a furnizat UM Cugir un pistol Walther PP ca model pentru construirea unei arme ascunse , de calibru mic , pentru uz propriu .”
   Ambele Walther, PP și PPK, au ajuns în România în perioada interbelică. Se regăsesc inclusiv la Muzeul Militar National, am văzut reclame in ziarele timpului etc
   Cum se face că Securitatea, aia ce aducea linii tehnologice pentru producerea de diamante sintetice, că să dau doar un exemplu, a furnizat Cugirului doar un PP, într-o stare proastă???

   3
   • Nicușor?
    Văd că postezi pe alte topicuri, un răspuns, te rog, îmi dai și mie?

    • Putina rabdare Priam te rog , mai exista si viata reala , serviciu , banca, cumparaturi etc
     .Comentariile pe alte topicuri erau salvate pe un notepad de duminica trecuta .Ca sa scriu un comentariu tehnic trebuie sa revad multe pagini de carte , sau sa caut in calculator ce am salvat .

     Si oricum ti-a intrat altul in fata la rand , cum era pe vremuri la paine .
     Partea proasta e ca din ce am observat striga de coada cei ce nu au stat la coada , pentru ca parintii……

    • 1. Cugir , PP-ul si securitatea
     Am cunoscut oameni de la Cugir , Parerea lor e ca pistolul uzat a fost livrat ca sa-si rupa gatul . Copierea PP cu modificari a fost o initiativa venita ” de sus ” . Securitatea dorea un import . Pe urma s-a aflat ” sus ” ca e mai ieftin asa , plus se vedea progresul tehnologic sub forma fremei din aluminiu , si s-a generalizat .
     Am incredere in oamenii cu care am discutat .
     Ceausescu trecea pe la Cugir in drum spre partidele de vanatoare din zona , ba i se pregatisera si cadouri .Inafara de un Carpati fara serie cu finisari extra , mai primise si derivate din PSL , si arme de 5,6 .
     Cea mai frumoasa arma pe care i-au facut-o cadou era una semiautomata demontabila cal. .375 cu luneta Hensoldt cu grossisment variabil 1,5-6 , anul trecut poza inca se gasea pe net .

     2. Diamantele sintetice
     Nu am avut pe nimeni cunoscut acolo .
     In schimb am dubii ca Securitatea a avut asa succes , posibil sa fi fost una din formele de a-l ajuta pe Ceausescu la inceputul anilor ` 70 , cum a fost cazul motorului de tanc , livrat un exemplar ca motor industrial .
     Spre exemplu , in domeniul motoarelor de aviatie sau al microelectronicii securitatea nu a avut nici un succes , tot ce s-a primit fiind pe bani buni , sub forma de licenta .
     Lasati povestile lui Pacepa sau ale altor securisti .
     Ce stiu clar : la noi in uzina se foloseau diamante sintetice sub forma de varf de scule de rectificare, sau scule de rectificare cu diamant difuz . Sau pasta de rectificare , care venea de la IMF Bucuresti in seringi , alaturi de diluantul de curatare Dilojet .Si erau de buna calitate , carbura de wolfram se prelucra usor si curat .
     Este cunoscut ca uzina era sub controlul securitatii , si a fost prima uzina productiva inchisa din Romania dupa 1990 , ca sa se poata importa diamante sintetice din fosta URSS , de o calitate mult mai redusa decat ale noastre , la noi in uzina le suduiau rectificatorii si poleitorii . La sapele de foraj insa a fost dezastru .

     3
     • Fabrica de diamante era undeva langa Plaza. Acum e parc de distractii acolo
      Secu a avut un intreg depozit plin de arme care nu erau in dotarea obisnuita pentru CIE si reteaua S
      Armele de vanatoare erau de obicei date cadou stabilor

     • Nicușor,
      Socrul meu a lucrat in fabrica aia, de la înființare până s-a pensionat. Pacepa nu a avut nicio treabă. Și din ce îmi zicea el, după 90, chinezii au inundat piata cu volume mari, ieftine și proaste.
      Legat de PP, pe mine m-a uimit afirmația ta, cu un sigur exemplar furnizat, in condițiile in care cele două, PP și PPK, s-au vândut comercial in perioada antebelică, avem inclusiv exemplare la Muzeul Militar, și dacă ar fi fost nevoie s-ar fi găsit extrem de ușor unele sa fie trimise prin curier diplomatic in țară.

      2
      • Câteva detalii lămuritoare :
       https://www.anca.com.ro/walther-pp-prima-generatie/
       https://www.anca.com.ro/pistolul-u-m-c-cal-765-mm-md-74carpati-de-baity-pera/

       Care este adevărul ?
       Trebuie puse cap la cap frânturi de adevăr , evident trebuie inceput cu începuturile Cugir .
       Majoritatea au uitat că în perioada WW2 , Uzina Mecanică Cugir făcea parte din concernul care fabrica armele celui de-al treilea imperiu german , așa numitul Reichswerke AG für Waffen – und Maschinenbau „ Hermann Göring “ .
       Acest pistol Walther PPK s-a produs la Cugir parțial , cealaltă parte a PPK-ului fiind realizată în Ungaria , tot la o uzină aflată sub controlul Reichswerke AG für Waffen – und Maschinenbau „Hermann Göring“ .
       Desigur , majoritatea documentației de fabricație a tuturor produselor , după război a fost mutată mai la Est 😉 , conform dorinței sovietice .
       În schimb , au rămas într-o magazie , câteva dintre vechile mașini specializate fix in producerea celor câteva componente pentru PPK care se produceau in România .
       Sovieticii au considerat că PPK nu este un pistol adevărat , de război , ci cel mult pentru poșeta unei dame .
       Ca urmare , nu i-a mai interesat nimic legat de PPK-ul românilor .
       De aia s-a putut trece ușor la producția de serie , adică Pistol Românesc Model 1974 , o armă modificată la cererea ” clientului ” , în varianta reproiectată având 3 sisteme de siguranță , corpul din duraluminiu , zăvorul încărcătorului amplasat ca la primele modele Walther PP , țeavă derivată din
       licența sovietică Tula Tokarev Cugir etc .
       Cât despre denumirea glumeață de ” Carpați ” a fost o denumire internă din Cugir , pentru a nu dezvălui marele secret de reluare a producției de PPK sub denumirea oficială Model ’74 .

       • 1, Autorul articolului despre Carpati afirma deci ce am afirmat si eu , exemplarul – mostra era uzat/defect . Nu stiu cine e , dar ar fi prea mare coincidenta sa fi discutat cu aceiasi oameni .
        Cu aceiasi cugireni .
        De fapt cujireni , asa spuneau ei .

        2. Conform datelor publicate la inceputul anilor `90 , asocierea cu Hermann Goering a fost nefasta , fiind antamata politic , cu sprijinul lui Malaxa . Partea germana trebuia sa asigure oteluri inalt aliate , piese de schimb etc din Germania/fosta Cehoslovacie , aspect de care nu s-a onorat corespunzator , mare parte din otelul utilizat fiind din stocurile uzinei . Dividendele le-au luat totusi . Uzina a fost nevoita sa opreasca productia de pusti-mitraliera inainte de sfarsitul anului 1944 datorita lipsei otelului inalt aliat din Cehoslovacia ( s-a incercat substituirea cu otel-carbon dar rezultatele au fost slabe ) , iar noul aliat sovietic a facut pe surdul . Apoi Comisia de armistitiu a dat ordinul de folosire a capacitatilor industriale pentru reparatii , combinat cu deportarea unei parti a meseriasilor sasi .

        3. Nimeni dintre cugirenii cu care am discutat nu auzise de componente pentru PP sau PPK fabricate aici . Dupa razboi masinile-unelte folosite pentru productia de armament de infanterie au fost trecute la productia de masini de cusut, masini-unelte etc .
        Singurul contract de cumparare de pistoale Walther PP sau PPK pentru dotarea politiei despre care se stie pana la aceasta ora a fost cel din 1940 , cu pistoale cumparate complete din Germania , de fapt si articolul spune aceasta . Armata preferase Beretta , exista inca pe site-urile colectionarilor astfel de pistoale cu marcaje romanesti .

        4. Arma semiautomata cal. .375 construita pentru Ceausescu
        https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2016/01/14/5697c57237115986c67d9e7d/627×0.jpg

        5. Exista destule necunoscute din activitatea Cugirului .
        Am mai scris aici despre pusca model 1891/30, cal 7,62x54R produsa la Cugir , dar rearsenalizata , cu luneta si compensator/ acunzator de flacari de PSL , necunoscuta in tara dat vanduta in USA , sau despre luneta IOR 4,25×28 cu prindere pentru aceeasi pusca model 1891/30, cal 7,62 mm .
        De remarcat ca destule din armele produse la Cugir au disparut din fabrica dupa 1990 , spre exemplu la expozitia din 2009 au trebuit sa aduca un SKS modificat in cal 7,62×51 in locul celui original ( o modificare cel putin inestetica ) .

      • 1. Informatia cu diamantele din fosta URSS o am de la Mecanica Fina Bucuresti .
       Si in presa tot asa apare . Nu contest ca nu s-ar fi importat si din China , se stie ca fabrica a fost inchisa pentru a putea importa prin firmele cuiva , am trait asta pe pielea mea, in alt domeniu .Am mai spus , produsele cu diamante import erau slabe calitativ ( inclusiv amestecate duritati diferite ) . S-a importat ulterior din Vest pasta diamantata , scumpa , dar era tarziu .

       2. Cat despre PP , am scris in comentariile la alte articole despre ” sprijinul ” primit de industria de aparare romaneasca atunci , vad ca le-ai citit .
       Daca o sa te uiti in colectia Buletinului Tehnica Militara o sa vezi cum Stanculescu transmitea indicatiile tovarasei , sau zicea ca-s ale ei , in domeniul reducerii consumurilor de materiale deficitare , de renuntare la importul de completare ( Victoras , ai grija de copii – a avut , in acelasi fel ca si de scorpie , nu stia ea ce negociase in vara lui `89 si in decembrie la Timisoara pana in zorii zilei de 20 ) . Ca sa avem supriza ca incepand din 1990 acelasi Stanculescu sa anuleze contractele de cercetare pe care le aveau institutele cu armata , si sa cumpere de-a gata ( se stiu din presa afacerile lui ).

       Ziceam ca atunci , pe acele vremuri sprijinul primit de industria de aparare de la armata era mult mai redus decat trebuia . Acum , nici nu il mai aduc in discutie ….

 39. Cei care mai credeti in promisiunile lui Ciuca privind achizitia de pistoale de la Cugir mai aveti de asteptat : licitatia `pentru linia de formare-turnare a fost anulata .

  1
  • Pai explica de ce nu s-a reinvestit profitul in retehnologizare si ambele fabrici sunt aproximativ tot ca-n anii 70
   Si ce salarii au sefii de acolo

   • 1.Eu stiu ce salarii au avut
    2.Tu nu stii cum arata Cugirul acum
    3.Profit ? La Cugir ?
    Las-o balta !

    1
    • Pai lamureste-ma
     Ministerul de finante zice altceva

     • ” padurea e a manastirii , manastirea e a calugarilor , calugarii sunt ai lui Dumnezeu , si Dumnezeu e al tuturor . Taiati ! ”
      Cam asa ceva zicea Zorba Grecul .
      Dar banii UM Cugir , sau ai Fabrica de arme SA Cugir , ca sunt doua acum , nu sunt nici ai fabricilor, , nici ai lui Dumnezeu . Sunt ai Romarm, care punea si directorii , si hotara si investitiile , la randul ei la ordin de sus . Sus de tot .
      ” Aici sunt banii dumneavoastra ” .
      Nu cred ca ai urmarit odiseea cugireana in perioada basista .

      3
 40. Cum arata Cugirul acum, din punct de vedere tehnologic? Modern? Ca în perioada comunista?

 41. Este o licitatie in curs pentru 5000 de pistoale pentru Politia de Frontiera:

  https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100098824

  1
  • Și ăștia o sa ia modelul www, diferit de modelul xxx, , la rândul lui diferit de modelul kkk.
   Și așa ne trezim că MAI va avea în dotare Carpați md.1974, Makarov, Stecikin, Glock 17, Beretta, și poate Sig Sauer.
   Mișto, nu?
   PS edit* în gat de hoți!

   1
 42. Vad ca sunt nelamuriri , pe site undeva s-a spus la comentarii ca in tara nu producem decat cartuse cal. 9×19 mm decat in varianta cu glont cu camasa metalica completa ( FMJ , ball ) .
  Posibil , dupa cum este posibil sa nu se mai produca nimic .
  Realitatea : UM Sadu a omologat in cal. 9×19 mm
  – cartusul cu glont cu camasa metalica completa
  – cartusul cu glont frangibil
  https://foto.agerpres.ro/foto/detaliu/7571661
  – cartusul cu glont subsonic
  https://foto.agerpres.ro/foto/detaliu/7571663
  – cartusul cu glont de siguranta , cu deformare maxima in tinta , nu o traverseaza ( misiuni aero , antitero sau paza la instalatii sensibile
  – cartusul de manevra
  https://s3.pandurul.ro/b558a5b6ba8c3be154385df4529cb864maxim.jpg

  3
 43. Vasile Băcăuanul

  Domnu` Razvan, oare romicii din filmul dvs. au aceleasi drepturi ca si mine, sau mai multe, de genul pot sa loveasca, jefuiasca, violeze, distruga masini iar politistii nu au voie sa traga, indiferent de dotare, pentru ca…drepturile omului! Iar dupa o zi te viziteaza politia sa-ti spuna ca nu e bine sa depui plangere, altfel mai pe seara (de unde or fi stiind romicii ca vrei sa depui totusi) vin clanistii si-ti sparg parbrizele, iti ameninta familia, apoi au dovezi ca erau plecati din tara la acea ora? Doar dotarea conteaza sau ar trebui sa fie legile foarte dure? Stiu ca o sa sara in sus tot felul de aparatori ai drepturilor, dar sa-i vad pe astia trecuti odata prin asta si apoi vorbim!

  1
 44. Sa ne aminitim ce a spus Badalau cand s-a semnat memorandumul cu Beretta anul trecut, pentru ARX160:

  „Va fi negociat în perioada următoare şi contractul de offset, care va însemna modernizarea şi dotarea uzinei, cu 6,5 milioane de euro, şi oferirea unui pistol de 9 mm la fiecare armă de asalt achiziţionată”, a continuat Bădălău.

 45. Vasile Băcăuanul

  Iertare, nu voiam sa sune a samanta de scandal, da` avem si noi, unii ofurile noastre legate de aplicarea legii, nu numai de dotarea oamenilor ei!

 46. Makarov, e bun ca arma personala, este ieftin puternic, e mic, usor nu la fel de puternic ca glock-ul, daca nu ai mai tras cu multe arme iti vine mai usor sa tragi cu el ca are tragaciul lin,e cu cocos, practic te surprinde cand percuteaza, tubul cartus e mai mic , dar tot 9 mm se vand pe la 200-250 $.

 47. Daca vreti un fan Glock 19, nu veti gasi unul mai inrait ca TFB TV.

  Chiar si cand se straduieste sa nege ca CZ P-10 C ii place foarte mult 😛

  https://youtu.be/wkDt07hZvVg

 48. Pe net poți găsi orice , vechi și nou , amestecate in stil mioritic …

  https://docdro.id/e44AduU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *