POLONIA – inarmarea pentru descurajare!

1

A 24-a Expozitie Internaționala pentru Industria de Apărare,  MSPO din Kielce, al treilea cel mai mare targ in industria de specialitate din Europa, a avut loc in perioada  6-9 septembrie 2016 si  s-a desfasurat in momentul cand  Ministerul polonez al Apărării Naționale (MND) se confruntă cu decizii majore in achizițiile publice, precum și iminente reforme guvernamentale privind  colaborarile in domeniul  apărarii. Tinand cont de bugetul alocat pentru aparare de catre Polonia in urmatorii ani, acest targ a atras majoritatea producatorilor de arme din toata lumea.

Polonia este la cea de  a treia revizuire strategică a politicii de apărare (DST) de la aderarea la NATO în 1999, ca si  rezultat al Summit-ului de la Varșovia al Alianței din iulie, in special datorita amenintarii unui conflict potential cu Rusia.

 

Deschidem o paranteza:

In acest context este intersant articolul publicat pe 19 iulie intitulat ”Inarmare pentru descurajare” , prin care Polonia este definita ca o fortareata a Europei de Est intr-un conflict cu Rusia, de catre  Consiliul Atlantic, un think tank american, de fapt o  strategie de 25 de pagini .

Documentul  este un fel de post-scriptum la summit-ul NATO ce a avut loc la Varșovia, în luna iulie. Acesta solicită măsuri care merg chiar mai departe decât rezoluțiile summit-ului.

2

Autorii lucrării, generalul Sir Richard Shirreff, un fost general al NATO (comandant adjunct in Europa ), și Maciej Olex-Szczytowski, un bancher polonez, descriu Rusia ca  pe cea mai mare amenințare geopolitică  a NATO.

http://www.atlanticcouncil.org/images/publications/Arming_for_Deterrence_web_0719.pdf

 

In opinia autorilor, Polonia ar trebui sa faca urmatorii pasi:

  • o declarație a guvernului polonez afirmând că aceasta va veni în ajutorul Tarilor Baltice și a României în eventualitatea unui atac rusesc, in mod imediat, fara a astepta activarea art .5 din tratatul NATO. In mod similar, ar trebui sa sa primeasca declaratii reciproce, inclusiv din tarile occidentale
  • publicarea unei liste de ținte potențiale pentru atacuri militare ale Poloniei, în special Kaliningrad, indiferent de amenintarea nucleara a Rusiei
  • o declarație că va ataca ținte adânc în interiorul Rusiei cu rachete de croazieră și rachete in cazul in care ar  fi atacata
  • o declarație ca Polonia că va lansa atacuri cibernetice împotriva Rusiei in caz de conflict
  • o declarație prin care, în cazul unui atac rusesc, acesta va trimite forțe speciale pe teritoriul rus pentru a asista NATO și de a distruge sistemele de apărare antirachetă
  • posibilitatea de a trimite rapid trupe si echipament in Tarile Baltice si Romania

Autorii, de asemenea, fac un apel pentru un plan  „credibil” de apărare comună, sub conducerea cartierului general al NATO și pentru unificarea forțelor armate poloneze cu cele ale Statelor Baltice și a altor forțe NATO. Este prevazuta inclusiv posibilitatea ”dispersarii” avioanelor F 16 pe teritoriul Romaniei – aeroporturi sau autostrazi.)

Inchidem paranteza si revenim la subiect:

 

Noul  plan de apărare este datorat si  faptului  că cele două planuri  anterioare nu au fost niciodată puse în aplicare pe deplin. In conformitate cu declarațiile de susținere a consolidării față de flancul estic al NATO din cadrul Summit-ului de la Varșovia, actualul plan va oferi o nouă evaluare a amenințărilor destinate să constituie baza pentru programul de modernizare tehnică  (TMP), care acoperă perioada 2017-2026.

Noul plan ar trebui să se bazeze pe ipoteze financiare și programe mai realiste decât cel precedent care acoperea perioada 2013-2022.

MND isi va concentra probabil resursele asupra descurajării convenționale: sisteme de apărare aeriană, rachete cu rază lungă ghidate, rachete de croazieră, capabilități cibernetice ofensive si defensive, C4ISR și vehicule aeriene fără pilot.

Cel  mai bun exemplu de necesitate in a aborda o dotare cu echipamente vechi și uzate este Marina Poloneză – serviciul cel mai subfinanțat al forțelor armate poloneze. Cele mai multe nave de luptă sunt la capătul perioadei  de serviciu  și urmeaza să fie retrase foarte curând (de exemplu, sumbarinele norvegiene  Kobben și cel Kilo-class,  fregatele Perry  și dragoarele Gopło). Din păcate, pentru marinarii polonezi, în ciuda necesitatii inlocuirii lor, realitatea bugetului cel mai probabil, nu va permite Marinei să pună în aplicare pe deplin planurile sale ambițioase de a-și procura 3 submarine de atac Orka, 3 corvete Miecznik și 3 nave de patrulare Czapla.

 

Acest lucru subliniaza o schimbare doctrinară clară  a  armatei poloneze,  departe de postura strict defensiva, spre un accent pe capacitățile ofensive care ar putea servi pentru  a descuraja potențiali dușmani și anume Rusia.

 

Slăbirea monedei poloneze,  va face mai costisitoare achizitia echipamentelor străine oferite. Prin urmare, MND  ar putea deveni mai deschis la achiziționarea de echipamente mai puțin sofisticate, mai ieftine și mai ușor de a fi produse în țară fata de soluțiile de state-of-the-art din străinătate.

Pentru a satisface cerințele de modernizare extinse militare poloneze, Varsovia intenționează să mărească cheltuielile sale de apărare de la 2% – fiind  doar unul dintre cei cinci membri ai NATO cu cheltuieli de 2% sau mai mult pe apărare astăzi – până la 2,2% din PIB până în 2020. Până în 2030, aceasta va ridica la 2,5%. Lăsând la o parte fezabilitatea unei astfel de creșteri (care este în discuție din cauza creșterii costurilor din sănătate și de asistenta sociala), bugetul total de investiții de apărare ar putea depăși  38 mld $ pe perioada 2017-2026. Această cifră include  34.8 mld $ pentru achizițiile din domeniul apărării și o suplimentare de 3,5 miliarde $ pentru  cercetare și dezvoltare. Dar, chiar și 3.5 miliarde $, ar putea să nu fie suficiente pentru a acoperi toate prioritățile MND in cercetare și dezvoltare, cum ar fi radare, tehnologii de rachete, arme de precizie, energie direcționată și arme electromagnetice, informații și tehnologii de comunicații și vehicule aeriene fără pilot.

Într-un moment de schimbari semnificative în prioritățile de apărare ale Poloniei, guvernul a încercat să consolideze poziția  Grupului industrial polonez de Armament  (PGZ).

 

 Prioritățile pentru Varșovia includ dezvoltarea capacităților industriale de apărare indigene, legate în mod specific de a produce, intretine și moderniza armamentul din dotare.

 Sectorul aviatie si aparare (A & D) este chemat să joace un rol principal în strategia națională de reindustrializarea promovată de viceprim-ministru Mateusz Morawiecki în cadrul Planului de Dezvoltare Responsabil (PDR). Acest plan include investitii de peste 250 mld $ in urmatorii 25 de ani (este vorba de planul de investitii pentru intreaga economie poloneza –Morawiecki Plan).

PDR urmărește să susțină pe termen lung creșterea economică internă, prin investiții în cercetare și dezvoltare, industrie bazata pe inovare și de înaltă calificare. În viziunea lui Morawiecki, sectoarele de aviație și apărare poate fi esențiale pentru transformarea economiei poloneze.

În cazul în care toate planurile de modernizare a armatei  poloneze și ambițiile economice vor fi îndeplinite, va exista un impact semnificativ în străinătate pentru vecinii și aliații  Poloniei.                          Un pas spre aceasta este Programul Regional de Asistență pentru Securitate 2022 (ResAP) pentru Grupul de la Vișegrad (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria), precum și țările baltice, România și Bulgaria. Cadrul ResAP permite achiziționarea de arme poloneze  în termeni comerciali mai favorabili. Deși este prea devreme pentru a evalua impactul ResAP asupra industriei poloneze și securitatii regionale, merită să ne amintim că astfel de acorduri nu conduc întotdeauna la contracte viabile.

In acest context, expozitia de la Kielce s-a incheiat cu nenumerate acorduri cadru de colaborare intre mari societati occidentale si Grupul industrial polonez de Armamen  (PGZ), toti sperand sa obtina o felie din tort pe baza colaborarii industriale cu producatorii locali.

Toti asteapta noul plan de modernizare al armatei poloneze 2017-2026.

 

Singurul contract  mai aproape de realizare, este  cel de cumparare a 8 sisteme de rachete Patriot, produse de Raytheon,  tip Sky Sceptor, pentru distanta de interceptare medie, utilizabile in programul polonez Wisla –  inclusiv cu implicarea in proiect a industriei locale. Polonezii  au facut o cerere in acest sens catre US.

Sky Ceptor este conceput ca interceptor low-cost pentru Polonia, dar, în viitor, ar putea fi oferit în comun de către clienții străini.

SkyCeptor este o variantă SUA  a rachetei Stunner, dezvoltata în comun Rafael și Raytheon. Stunner este acum introdusă în serviciu operațional în Israel. Este o racheta de tip cinetic (hit-to-kill) capabila de a intercepta  rachete balistice cu raza scurta si medie (70-250 km), rachete de croazieră și alte amenințări aeriene.  Potrivit lui Raytheon, The SkyCeptor va fi mult mai ieftin decât rachetele deja utilizate de sistemul Patriot, inclusiv PAC-3, PAC-3 MSE și GEM-T.

Tinand cont de cele prezentate mai sus, cred ca solutiile noastre de aparare trebuie sa fie legate de solutiile si strategia polonezilor.

 

Grigore Leoveanu

Surse:

http://www.thenews.pl/1/12/Artykul/240951,Development-minister-announces-economic-roadmap-for-Poland

http://www.thenews.pl/1/12/Artykul/269835,Polish-Defence-Minister-confirms-plans-to-buy-Patriot-system

http://raytheon.mediaroom.com/2016-09-06-Poland-announces-it-will-officially-request-Patriot-Integrated-Air-and-Missile-Defense-System

http://www.atlanticcouncil.org/images/publications/Arming_for_Deterrence_web_0719.pdf

http://www.atlanticcouncil.org/programs/dinu-patriciu-eurasia-center

Poland’s Defence Modernisation Plan: A Race Against Time

71 de comentarii:

  1. Clasicul „mor de ciuda”… si eterna i trebare: „de ce altii pot si noi nu?”
    Este evident ca Polonia ne.a luat.o inainte si sincer ma indoiesc ca o vom urma.
    O sa rev3nim la aceleasi carpeli si un eventual conflict major o sa ne prinda in curu’ gol la fel cum ne.a tot prins de la marele razboi incoace. Doar ca in ziua de azi atacul la baioneta in izmene nu mai poate face diferenta si daca idiotii de la conducere nu.si revin ca fi vai s’amar de noi….

    • Ei poate,totusi si base a fost antirus si nu a facut nimic ptr armata,nu ajunge sa fii proamerican sa faci ceva pentru armata parerea mea este ca trebuie sa fii doar roman

      • Corect! De multe ori si aliatii sau pe cei care-i consideri prieteni de conjunctira, vor sa ramai acolo jos. Sa nu reprezinti o problema pentru ei pe viitor!

    • O cauza ar putea fi si frica celor care ne conduc de o armata puternica, capabila de o lovitura militara ( vezi cazul Pakistan, unde armata a dat o lovitura militara si 10 ani partidele politice au fost interzise.) In schimb, avem o Jandarmerie puternica si bine echipata contra manifestantilor….

  2. Se pare ca polonezii iau foarte in serios amenintarea rusa . Interesanta ideea de a sari in ajutorul Tarilor Baltice si Romaniei in cazul unui atac rusesc fara a mai astepta activarea celebrului articol 5 desi acestea sunt cuprinse intr-un articol care nu cred ca reprezinta si pozitia oficiala a guvernului polonez .Oare noi am sari in ajutorul polonezilor in caz de atac fara sa mai asteptam activarea art. 5 ? In orice caz oamenii de acolo iau in considereare scenarii gandesc solutii si fac planuri de inarmare , dotare , modernizare a fortelor armate pornind de la conceptull acesta de ” inarmare pentru descurajare ”
    La noi conceptul acesta nu exista , Romania nu ia in considerare o inarmare pentru descurajare , concept care sa-l faca pe un potential inamic sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a declansa o agresiune impotriva noastra . La noi este liniste si pace , doar din cand in cand cate un ” analist ” mai arunca o ” bomba ” de genul in 2018 Romania nu mai avea granitele actuale si da de lucru televiziunilor de pe la noi .

  3. Dupa 1989 in Polonia la putere au fost forte politice anticomuniste care au facut reforme rapide si dureroase, ele au pavat calea Poloniei de azi.

    In Romania comunistii si kagebistii au ramas la putere si au franat cat au putut si reformele si epurarea vechilor cadre, rezultatul il vedem azi si pentru mult timp de acum incolo.

    Romania a ales calea opusa, adica s-a dezarmat crezand ca asa Rusia va fi multumita.

    • Toate bune si frumoase ins ate rog explica=mo de ce RSR era mai inarmata decat Romania de azi . Sa intege ca in RSR nu conducea Partidul Comunist?

      • RSR era inarmata mai mult pentru ca toti romanii erau sub bocancul PCR, inclusiv armata populara/socialista. Dupa 1989 noii comunisti nu au vrut ca armata sa ameninte noua putere FSN si ce a mai urmat dupa FSN. Evident ca Rusiei ia convenit noua situatie.

        • @Musoiu
          „Dupa 1989 noii comunisti nu au vrut ca armata sa ameninte noua putere FSN si ce a mai urmat dupa FSN”

          Facem pariu ca și armata română asta actuală, așa cum e ea dacă se „încordeaza” un pic nu are nici o problemă în a administra o lovitura de stat?
          Dar e mai bine „slugă” plătită de către politic, mă refer la conducerea armatei, decât să încerci să schimbi ceva.

          Dacă e ceva ce nu pot întelege vreodată e de ce Gușă , Stănculescu si Vlad au lăsat cale liberă FSN, când nu aveau doar așii în mâna, cred că aveau tot pachetul de cărtți de joc……
          Și mai am impresia că mai știau și cu cine au de a face…

    • D-le Musoiu, Romania a ramas dezarmata pentru a cumpara armament occidental in conditiile dezbatute pe larg pe site. Dat fiind clasificarea Romaniei ca aliat nesigur, am primit tratamentul colonial de gradul 4 – doctrina pamantului parjolit, de Raul Weiss. Il gasiti pe internet.

      • Si de unde va avea bani Romania pentru a cumpara armament din vest daca se aplica doctrina pamantului parjolit adica faliment economic sau „colonie”? Imprumutul de la FMI se duce in pensii si salarii nu in investitii in armament.

      • Daca eram asa aliat nesigur cum mama naibii au vrut aia mai mari sa faca 96 elicoptere AH-1W la noi in tara cand inca nu eram membru NATO? Cum au vrut dupa aia sa ne vanda F-16 nou-noute si noi am zis prima oara ca luam SH si in final am luat cateva TH? Cum au vrut ceilalti mai mici tot inainte de NATO sa faca proiecte gen TR-2000? Nu prea se pupa … Polonezii au cojones si unii un pic mai patrioti care ii conduc de cativa ani buni. In 2008 inainte de criza Polonia isi limita cheltuielile bugetare si punea bani deoparte pentru zile negre, noi Batman-Batman cu secatura aia ticalosita de fost manechin prezentator de lenjerie intima al Zinei Dumitrescu (am dat suficiente hint-uri sa-ti dai seama de cine vorbesc …) care arunca bani in stanga si in dreapta, crestea numarul de bugetari la maxime istorice, etc. Si colac peste pupaza in functia cea mai inalta era tot o secatura care acum da lectii la toata lumea de corectitudine … Asta ca sa nu mai zic ca astia veneau dupa unul din cei mai mari hoti care ne-au condus ca sa nu mai zic vandut pe 3 parale la diversi si mare intelectual al natiei. Cand tu insuti te comporti ca o colonie prin conducatorii pe care ii produci nu te poti astepta sa fi tratat altfel de altii mai potenti.

        • https://resboiu.wordpress.com/2011/04/06/ah-1-dracula/

          Oare cine a sabotat afacerea cu elicoptere de atac si cu noul tanc TR-2000 inainte de aderarea la NATO?

          • N-am putut sa insir toate gunoaiele, cred ca mai simplu era sa gasesc unul care a gandit patriotic da’ ghinion daca am dat de unul pana acum …

        • @Ima80 – zi si mie ce s-a facut efectiv si apoi vorbim despre ce „au vrut” sa faca. Aliatii nostri doar au o imagine mai buna despre polonezi, d-ai pompeaza resurse (si, alternativ, nu le distrug economia ca in cazul nostru, daca tot pomeneam de Raul Weiss, care zicea ca motivul pentru care primim acest tratatment este ca nu sunt siguri ca vor reusi sa ne tina sub copertina; a, daca-i p-asa, las’ ca vor lua ei tot ce e de luat d-aci si le lasa rusilor sau altora nimic; noi suntem la diverse – pe scurt, daca nu pot lua ei cat vor, macar sa ia cat mai mult sa nu aiba vecinii ce ei in urma).

  4. Trebuie sa ne iasa din cam sa mai facem paralele intre noi si polonezi…, militar ei or sa fie daca nu sunt deja, una din armatele de frunte din „gruparea” europeana. Noi stam probabil mai rau de cat stam la fotbal cu nationala. Chestia asta cu saritul in ajutorul veciunului imediat ce are loc agresiunea, pana sa se puna in miscare articolul 5… lucru care stiu si ei prea bine ca birocratic inseamna zile, saptamani bune… asta daca o sa fie aplicat, ar fi un ajutor de aur si pentru noi, insa nu cred ca plonezii or sa ofere asemenea garantii fara o reciprocitate.. la care noi chiar daca am zice da, ei stiu ca nu avem cu ce sa o sustinem dpdv al tehnici de lupta si al efectivelor.
    Este posibil sa fie tari din EU care sa se gandeasca ca daca ofera cateva tari din est Rusiei, impusca doi iepuri… impaca si Rusia ( pt moment probabil) si scapa si de tari ale caror cetateni nu sunt doriti prin UE, noi, bulgarii…oricum in „coltul” acesta de Europa, daca Roamania ar fi dusa pe alta directie ( alegeri, amenintari interne…vezi revizuirea frontierelor amintita de Putin, cu ungaria si romania) ar inchide o zona de amicitie cu Serbia, Bulgaria chiar si grecia ( care la primele convulsii sociale pot sa cape sentimente virulente anti UE )… ested estul de clar ca vin vremuri intortocheate si noi stam linistiti si asteptam.

    • Nu mai ofera nimeni tari din est Rusiei. Deja multinationalele din vest controleaza piata tarilor din fostul Pact de la Varsovia, vest-europenii au cumparat pamant in Romania, americanii au baza militara, cercurile mafiote romanesti nu au nevoie de concurenta din Rusia.

      • Daca ar fi ca argumentul economic sa garanteze integritatea teritoriala, aproape ca nu ar trebui sa ne mai facem griji in privinta unei intentii agresive… problema cred ca se pune in pierderi beneficii :
        Cazul 1 – UE , NATO, nu inchid ochii la intentiile agresive si incepe cel putin o confruntare locala si o blocada economica asupra Rusiei. Beneficii: se pastreaza investitiile intr-o tara oricum afectata de conflict – rezultatul, investitorii pleaca .. se adauga si pierderile in lipsa schimburilor cu Rusia, chiar si cele de la nivelul din prezent fac pe unii membri UE sa caraie…
        Cazul 2 – UE lasa tacit zona acesta din Europa ( practic este suficient sanu mai faca investitii majore in viitor), beneficii…( poate iluzorii pe termen lung) calmeaza Rusia, si se reiau si schimburile comerciale cu acesta… este posibil ca per total sa le dea cu plus dpdv economic. Faptul ca de exemplu Renault investeste de zor in Rusia si in prezent, spune ceva despre viitorul relatiei UE – Rusia dpdv economic.

        • Romania este „colonie” asa ca UE nu are ce investitii sa faca aici, doar multinationalele investesc in Romania si astfel banii romanilor se duc la straini.

          As prefera Cazul 1, deoarece asta ar oferi pretextul excelent armatei romane de a trece Prutul catre Chisinau si Tighina.

          • D-le Musoiu, apreciez comentariul dumneavoastra, cel putin prima parte. A doua nu prea, deoarece:
            1. Franta si Germania doresc sa reia colaborarea cu Rusia.
            2. Daca trece armata romana Prutul, cati se vor intoarce?
            3. Daca trece armata romana Prutul, moldovenii de peste Prut ii vor primi sau vor lupta cu armata romana?
            4. Care armata? In afara de fabricile de AK-uri ale Roarm, sustinute de unul din aliatii nostri, restul sunt petice.

            • Daca se iveste pretextul potrivit (un conflict militar deschis intre Transnistria/Rusia si RM) pentru ca armata romana sa treaca Prutul, atunci trebuie sa profitam

              • Pai, si in al doilea razboi mondial am „profitat”. Bunicul meu a reusit sa se intoarca cu cateva schije la subrat, dar nu i-a priit.

                • Si ce ai fi vrut? Sa lasam Basarabia rusilor (pardon, sovieticilor)? Am incercat sa invingem URSS-ul, nu am reusit, am platit pretul in 45 de ani de comunism. URSS-ul a crapat si acum trebuie din nou sa incercam sa recuperam Basarabia.

  5. Eu zic sa nu mai fim rusinati si invidiosi pe succesul polonezilor. Mai degraba sa-l apreciem, ca oricum s-au anuntat deja ca vor sa fie jupani in zona si noua, astora mai mici/fraieri?!?! 🙂 tatuci. Pai in caz ca Rusia se duce pe copca, polacii sunt a mai buna varianta pentru noi. Inafara de cateva episoade sporadice, in frunte cu deja arhiconoscutul ‘codrii cosminului’, polacii ne-au cam lasat in pace. Probabil nu au vrut sa-si rupa dintii in nuca moldava. Ma rog….cine-i destept se apuca de treaba, cine nu sta si priveste!

    Aveti popcorn? e pe cale sa inceapa sa ruleze un film polonez du succes! 🙂 E un classic…

  6. Supraestimati Nato(US). Pana acum s-au descurcat onorabil in razboaie cu armate slabe insa uitati ce se intampla in Siria unde actioneaza direct Rusia. Nu mai e deloc ca in filme.

  7. Polonia a exagerat este pe locul 18 in lume si e membra NATO,Rusia nu va ataca NATO in urmatorii 20, 30 ani,consider ca trebuie sa o lasam mai moale cu inarmarea pana vom avea o economie performanta si apoi sa fabricam, cumparam armament nou nu JAFURI SECOND HAND!

    • Ai dreptate, dar nu stiu daca Romania va avea o economie performanta in secolul acesta.

    • daaa rusine sa le fie! nu-i asa? Eu pana nu as avea o situatie cam ca a Israelului nu m-as opri…cam ala e nivelul optim.

    • Sigur ca da. eventual sa ne si dezbracam la pielea goala ca peste 20-30 ani vor fi haine mai bune. ce conteaza ca vine o iarna cvasi-atomica peste noi 😀
      Daca ziceau si polacii asa, nu mai se intampla decapitarea aia a elitelor intelectuale de catre rusi si polonezii ajungeau vai de steaua lor.
      Oamenii au perseverat si uite ce le-a iesit… Asta e lenea din oasele romanului, de ce sa se ingrijeasca de el ca doar e in NATO & UE.
      Nu sunt de acord cu Darwin, dar parca in cazul asta supravietuieste ala mai puternic si mare dreptate are.
      In loc sa se duca mutu’ la Paris sa semneze niste contracte pt dezvoltare arme & inarmare, s-a dus la muma-sa & Merkel ca sa zambeasca precum un felinar din lubene cioplit.
      Pana si cizmarul incult care a condus cateva zeci de ani Romania stia ca-i bine sa colaborezi cu strainii daca iti dezvolti tehnologia si industria si intre timp devii si o tara mai puternica economic decat Botswana.
      Ca a fost cizmarul un dictator si un megaloman nu incape indoiala, dar astia de dupa el sunt niste lasi & tradatori. Si cu toate astea…. nu se intampla nimic

  8. observ insistenta cu care este folosit cuvantul „colonie”.
    o mana de ajutor…
    https://dexonline.ro/definitie/colonie

  9. mda, naspa-i viata prin coloniile astea de prin germanica, coreea de sud etc…consider ca cei care folosesc cuvantul asta sunt de-a dreptul cazuti in cap.

  10. …:))))))

    „publicarea unei liste de ținte potențiale pentru atacuri militare ale Poloniei, în special Kaliningrad, indiferent de amenintarea nucleara a Rusiei”..

    …serios? INDIFERENT de amenintarea nucleara a Rusiei?

    haida de..autorii par a fi din „peripetiile bravului soldat Jveik”. Daca Shiriff-ul si bancheru’ ala care s-au caznit sa faca o strategie pe 25 de pagini, cred ca asa se „descurajeaza” o amenintare nucleara,… Hamlet e polonez iar Mark Twain mazovian.. 🙂

    …cat despre „descurajare” prin………”declaratii ale guvernului” :))))))….Lolek & Bolek!

  11. Defetismul trebuie pedepsit prin împușcare.

  12. Polonia are si nevoie de armata puternica.Rusii au ceva personal cu ei. I-au casapit in mod repetat, ba chiar i-au si dezmembrat…de doua ori. Apoi, Polonia mai are in granita si Germania. Prietena de talharii a Rusiei a pierdut teren masiv la finalul WW2 in favoarea Varsoviei (Polonia de azi ,ocupa un teritoriu mult mai mare decat la inceputul WW2).
    In plus, Polonia,cumva incearca sa se erijeze si in protectorul Lituaniei (cu care are o istorie imperiala), Ukrainei (care in parte chiar a apartinut Uniunii Lituania-Polonia) si chiar a unei parti din Belarus (si ea ,partial componenta a Uniunii).
    Pentru mine,Polonia nu este o surpriza. Istoria ii obliga.

    • Polonia de la sfarsitul WW1 nu a fost mai mica ca cea de la safarsitul WW2. Rusii au luat de la polonezi estul tarii si le-au dat in schimb estul Germaniei. Dimensiunile sunt tot acolo +-

      Au pierdut Lvov-ul dar au castigat Dgansk-ul. Cred ca preferau sa ramana asa cum erau ei inainte. Polonia istorica s-a intins la est, nu la vest. Meciul meciurilor l-au avut cu rusii. Si ei si suedezii.

  13. Fabrica aia de la Ghimbav, inaugurata cu surle si trimbite, are 50 de angajati!!!.E cumva atelier de reparatii, intretinere, ori praf de copt aruncat pur politic in ochii nostril???.Pai se vor fabrica elicoptere acolo poate in 4-5 ani, acum poate le asamblam si vopsim . Ce rahat!

  14. Eu le doresc mult succes polonezilor cu WISLA, dar ma tem ca ceea ce au cerut ei americanilor va dura mai mult decat se asteapta.
    Ei vor si radarul AESA cu gallium nitride si interceptori mai ieftini Stunner, ca sa poata cumpara o gramada. In ambele cazuri pot aparea intarzieri…
    Dar impotriva unui Tu-160 un interceptor hit-to-kill nu prea e eficace, tot vor trebui sa cumpere PAC2 GEM-T, sau daca e posibil, sa integreze Barak-8 ER.
    Daca le iese polonezilor cum vor, ar fi solutia de luat si pentru noi. Diferenta e ca ei sunt dispusi sa dea banul…

  15. Orice armata ar trebui sa fie inarmata corespunzator, indiferent de starea interna cu sau fara amenintari exterioare

    ROLUL ARMATEI NU TREBUIE SA IL VEDEM DOAR IN CAZ DE RAZBOI

  16. Cam ce tancuri fac polonezii, realizari proprii si modernizari proprii:

    Obrum PL-01, MBT 120 mm:
    https://www.youtube.com/watch?v=py1P2vVfnl8

    https://www.youtube.com/watch?v=fvUoHBZmqDw

    Bumar Anders, tanc usor, 120 mm:
    https://www.youtube.com/watch?v=ef7XvldXhhA

    Leopard 2PL, MBT, 120 mm:
    https://www.youtube.com/watch?v=pwLvWo9G46w

    PT-16, MBT, 120 mm:
    https://www.youtube.com/watch?v=pXUqg4staYA

    Toate tancurile de mai sus de calibru 120 mm. Noi nu avem nici macar 1 model de 120 mm!

    • Corect: ce tancuri au polonezii in dotare: Leopard 2 si ce proiecte au, adica restul, care unele nici nu sunt tancuri.

      • pai toate sunt date ca MBT, in afara de Anders care este „light tank”. In afara de PT-16, care se pare ca este facut pt export(modernizare din T-72) toate celelalte vor intra in inventarul polonezilor incepand cu 2018. PL-01, care este primul tanc invizibil din lume are anul asta finalizarea primului prototip complet functional, urmand ca incepand cu 2018 sa inceapa productia de serie si intrarea sa in inzestrarea polonezilor. La fel si cu Anders-ul, tot in 2018. Leopard-ul PL2, care se spune ca ar fi cea mai performanta varianta a Leopardului de pana acum, este o modernizare a lor pentru ei si o au in vedere pe minim 50% din tancuri. PT-16 este pentru export cum am mai spus, asta pentru ca pana in 2018 polacii vor sa retraga toate tancurile T-72 si derivatele acestuia, drept urmare vor avea in stocare peste 500 de tancuri pe care le vor vinde modernizate sau nu. Chiar daca nu reusesc sa le vanda pe toate, le tin pentru ei si in caz de tavaleala pot fi aduse la standardul PT-16 oricand, care oricum este mult peste ce avem noi. Cu alte cuvinte, tancul lor de rezerva este mai bun decat cel mai bun tanc al nostru. Suntem vai si amar…

  17. http://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/de-astfel-de-patrioti-are-nevoie-tara-avocatul-remus-borza-sterge-pe-jos-cu-tradatorii-din-guvernul-ciolos-condamna-vanzarea-la-straini-a-unor-bucati-imense-de-pamant-romanesc-si-denunta-favorizarea-multinationalelor-stiti-ca-din-6-2-milioane-hectare-tere
    Vorbeati de Uzina Sodice. Pai, la fel a venit ministrul Energiei, ambasadorul Poloniei, primul-ministru sa intrebe ‘Bai, e un nebun, e un nebun la Valcea care si-a permis sa inchida robinetul. Ca eu asta am facut, le-am denuntat contractul de furnizare a aburului industrial catre Uzinele Sodice. De ce? Pentru ca timp de zece ani le-am subventionat pretul acelor utilitati. Noi aveam un pret de cost de 130 de lei – pretul minim reglementat de catre autoritate, de catre ANR, era 106 lei, si noi in fiecare an le vindeam la 78 de lei. Pai am pierdut 67 de milioane de euro subventionand pretul utilitatilor pentru doi agenti economici – polonezii si Oltchimul. Cu Oltchimul laolalta am pierdut 90 de milioane de euro. Adica un purice a dus in spate doi elefanti. CET Govora a dus in spate doi elefanti, Oltchimul si Uzinele Sodice. Si ce e interesant vizavi de atitudine: prima data am negociat contractul cu Oltchim si le-am crescut pretul de la 94,42 la 126 de lei gigacaloria pentru aburul industrial si de la 181 la 198 de lei megawattul. Oltchim, o societate a statului roman, o societate in insolventa, am crescut cu 30% pretul la gigacalorie. Nu m-a sunat pentru Oltchim. In schimb, in momentul in care le-am inchis robinetul la polonezi si i-am chemat – ‘Bai, dati si voi pretul macar in al unsprezecelea an, dati si voi 126, pretul platit de o companie a statului roman’ – mi s-au inrosit telefoanele, m-a sunat inclusiv vicepremierul Borc. M-a sunat ingrijorat, pentru ca polonezii au lins clanta la cabinetul vicepremierului si la cabinetele altor ministere. Si i-am zis, domnule viceprim-ministru, cu tot dragul, ma bucur ca ma sunati astazi, dar m-as fi bucurat mult mai tare daca m-ati fi sunat ieri, cand am tras sapte piei de pe Oltchim, o companie a statului, la care actionar este tocmai ministerul pe care il conduceti, Ministerul Economiei. De Oltchim nu l-a interesat. Nu, pentru ca astia sunt polonezii, astia sunt strainii”

    • Nu e prost cine cere, e prost cine da !

      • Da, prost e cine da, dar cand ai un juvt de gat si teava unui revolver in coaste e mai greu sa spui nu. Dreptatea e de partea unde-i tragaciul, ca e economic sau militar.

    • @Ghita .Intamplator povestea e mai veche. Voiculescu a falimentat Govora printr-o firma de export – Govcrest. , adica Govora & Crescent. De atunci s-ai strans datoriile la CET.

    • Ce e asta domnul Ghita? Iar nu ne vindem tara?….

    • Mai usor cu pianu’ pe scari cu nea Borza asta.. si-a luat de 2 ori bonus de performanta la Hidroelectrica ca a scos-o din insolventa a bagat-o iar si acum e iar afara…Si s-a mai si inscris in partidul Lui Moliceanu, tradatorul ala infect.

      • Grigore, Sergiu, Reis
        Domnilor
        nu estre vorba despre Govora si despre cum s-a intervenit atunci cand firmei aleia i s-a cerut un pret corect
        Nu era vorba despre bonusul de performatza a lu Borza ci despre faptul ca ani de zile 2 firme au cumprata la pret de mare favoare, adica sub pretul de cost. Si ca ptr beneficul uneia fintre forme s-au facit intervemtii exteren

        Adica per total uite d’aia polonezii POT! Ei pot noi putzim …

        Si
        Checkmate
        asta nu este a-ti vinde tara. Ci de a o da pe grasti si mai bagi si spaga primitorului ..
        E ca si cum ai avea muiere misto si ii platesti si amantu ca te scuteste de efort (iar chilotii lor ii speli tot tu!!)

        Asta imi aduce aminte de un cantec al Editei Piaf :
        Ton fils te fait les poches
        Et toi, tu fais l’idiot
        Pour ta femme infidèle
        Bravo! Bravo!
        Et tu fais la vaisselle
        Bravo! Bravo!

        E si tot asa o sa ajungem sa acceptam ca numele nost este e scris „en gifles majuscules”
        Normnal noi nu suntem polonezi nu?! Nici nu va ganditi ca am purea face ca ei … (noi .. noi scuirm „rrumanika” ca sa ne aratam despeti. In Polonia ar fi cam periculos .)

        • @Ghita. Govcrest care a falimentat Uzinele Clorosodice Govora a inceput-o in anii ’90. Voiculescu si ál sau Crescent sunt chiar mai vechi decat Borza. Asta e adevarata filiera, polacii si ceilalti au aparut tarziu, la firimiturile Varanului.

        • Esti atat de inversunat incat oricine ar zice ceva, tu il rastalmacesti. Nu am spus ca firmele straine nu au venit sa faca „biznis” la pret de chilipir in tara asta. Am spus doar ca Borza nu e o sursa de incredere. Mai ales ca a devenit politician iar Borc va merge cu liberalii. E cuvantul lui contra cuvantului lui Borc. El a spus-o primul, are audienta la latrine, romaniamanele tv, are deja aura de mare erou cand oricine ar fi stat pe scaunul Hidroelectrica cu putin simt economic o scotea curata din insolventa. Desi scoaterea din insolventa o sa vina cu un cost, pe care o sa-l plateasca fraierii la IPO. Amanarea pe timpul insolventei a reparatiilor la hidrocentrale si turbine, o sa insemne costuri imense dupa privatizare si ciuciu dividende. Asta a fost desteptaciunea lui nea Borza, neefectuare reparatii si investitii in hidrocentrale desi cheltuielile cu hartie, masini, deplasari si „ingenunchetoare” de lux au crescut pe timpul domniei lui. Deh, stil frantuzesc, luxos, aristocratic…Vorba ceea: ” Dupa mine…Potopul”

          • @Reis Cred ca insolventa Hidroelectrica ar trebui predata in scolile de business.Cu investitii enorme deja amortizate si cel mai ieftin curent , sa o dai in gard ar trebui sa fii pus la zid. Am exagerat un pic. Daca ai face un business plan sa faci o investitie intr-o hidrocentrala acum , nu te-ar finanta nici o banca . Oricum nu poti face profit imediat.
            Ce a facut Borza e alt subiect.
            Probabil ca nu cunosti istoria inaintea acestui „mic copil” numit Borza.
            Firma Crescent din Cipru, vindea produsele clorosodice si cimentul Romaniei.
            Dupa ’90 a aparut Voiculescu care a spus ca era firma lui si asa s-a trezit cu vreo 50 mil$ in conturi. A urmat Govcrest care a gestionat tot exportul. Capusa clasica.
            Romanii au crezut povestea samd,,,
            Produsele clorosodice inseamna de fapt clor scos din sare. Acum se numesc Ace, Domestos , etc.. Clorul e la baza altor multi produsi derivati,,Totul e de fapt produs din sarea noastra.
            Si uite asa uitam de unde vine vina si ii acuzam pe straini ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *