Precizări ale MApN cu privire la programele “Corvetă multifuncțională” și “Transportor blindat pentru trupe 8×8”

sigma-tbt-8x8

Principiile de bază avute în vedere, pe parcursul acestui an, în întreaga politică de înzestrare a Armatei, inclusiv în proiectarea celor două programe de achiziții majore au fost: urmărirea intereselor esențiale de securitate ale României, producția tehnicii de luptă în România – cu angajarea la maximum posibil a capacităților industriei naționale de apărare, fructificarea la întregul potențial a opțiunilor de offset  și deplina transparență a procedurii de achiziție.

Deciziile au fost fundamentate în urma unor procese riguroase de analiză și studii de concept care respectă în totalitate normele legale naționale și ale UE.

Astfel, în cazul programului strategic TBT 8×8, s-au creat premisele producerii acestui tip de tehnică în România, prin înființarea unei societăți mixte româno-germane prin parteneriatul dintre Uzina Automecanică Moreni, producătorul transportoarelor amfibii blindate aflate în prezent în dotarea armatei noastre și unul dintre cei mai mari producători de profil din lume, Rheinmetall Landsysteme. Cei doi parteneri își propun realizarea noului transportor blindat pentru trupe 8×8 la standardele operaționale formulate de Forțele Terestre Române, cu transfer de know-how de la partenerul străin către uzina românească.

Producția noilor transportoare la Moreni este o opțiune în direcția relansării industriei românești de apărare, reprezentând o oportunitate majoră de dezvoltare nu doar pentru economia din zonă, ci și la nivel național, prin atragerea pe orizontală a altor agenți economici din țară, atât în procesul de producție, cât și pe latura de mentenanță.

MApN este beneficiarul viitorului produs rezultat din această cooperare, produs nou, ce va fi dezvoltat pornind de la o soluție de cercetare românească (proiect finanțat de la buget și care trebuie valorificat), în raport de cerințele militare și tehnice formulate de Forțele Terestre.

Nu există angajare bugetară în acest an, contractul cu MApN urmează a fi semnat după ce va fi formulată o ofertă și în urma unei negocieri, iar cooperarea în ansamblul său urmează să se desfășoare pe termen mediu, de-a lungul mai multor ani. Desigur, în acest stadiu și fiind vorba de un produs nou și fabricat în România, nu se pot lua în considerare decât indicii de cost și preț.

Programul strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” a parcurs o procedură de transparenţă decizională în materie de achiziţii fără precedent în România (proiectul de HG a fost prezentat pe site), care a urmat cu rigurozitate toți pașii impuși de legile în vigoare.

Stadiul concret al procedurii este următorul:

·         Având în vedere faptul că valoarea estimată a contractului, fără TVA, este mai mare decât echivalentul în lei a 100 milioane euro, Ministerul Apărării Naţionale a transmis Parlamentului României, în data de 18 octombrie 2016,  scrisorile prin care se  solicită aprobarea prealabilă pentru iniţierea procedurii de atribuire, așa cum prevede art. 51 alin. 2 din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii.

·         În pregătirea atribuirii contractului de achiziție, Guvernul României a aprobat, așa cum prevede legea, circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial.

Valoarea estimată a acestui program, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor. Ministerul nu a modificat aceste sume pe timpul procedurii de transparență decizională. Având în vedere forma standardizată a formularelor stabilite prin lege pentru publicarea în procedură de transparență a actelor normative, în prima formă a notei de fundamentare publicată pe site-ul MApN a fost precizat impactul bugetar (și nu valoarea totală a contractului) pentru primii patru ani, care se situa la aproximativ 800 de milioane de euro. În urma consultărilor inter-instituționale, având în vedere faptul că durata de derulare a contractului va fi de șapte ani, în vederea asigurării previzibilității resurselor financiare, s-a luat decizia precizării în cadrul notei de fundamentare a valorii totale a contractului, incluzând, așa cum am precizat deja, toate dimensiunile proiectului (producția propriu-zisă a navelor, achiziția munițiilor, suportul logistic inițial și instruirea echipajelor).

sigma-comunicat

(nota blogului) – sectiunea buclucasa din Nota de Fundamentare, o gasiti aici:  http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2016-11-3-21393701-0-nota-fundamentare-corvete.doc

Decizia de a propune Parlamentului României derularea contractului cu Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, pentru producerea a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514 în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., a avut în vedere un studiu-concept în care au fost analizate 13 proiecte de corvete. În cadrul acestui studiu au fost identificate patru proiecte care puteau răspunde cerinţelor formulate de Forţele Navale Române.

Dintre toate aceste proiecte, nava din clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezintă cele mai mari avantaje:

·         Posibilitatea producerii lor la Galați îndeplinește interesul esenţial de securitate al țării noastre, respectiv asigurarea securității furnizării navelor după producerea lor și a securității mentenanţei, după intrarea în exploatare.

·         Şantierul Naval Damen Galaţi S.A va colabora cu reprezentanți ai industriei naționale de apărare, atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât şi în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligaţii de acţiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze, ceea ce va atrage oportunități importante de dezvoltare, atât pe orizontală, în industria de profil naţională, cât şi în spectrul mai larg, al altor companii româneşti.

·         Activităţile compensatorii aferente contractului se vor desfăşura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilităţi ale Forţelor Navale Române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţă şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România, cu aceleași avantaje prezentate anterior.

Informațiile vehiculate cu privire la prețuri mult mai mici obținute de alte țări la achiziția unor nave militare de acest tip nu au corespondent în realitate. Costurile totale ale celor patru corvete au fost estimate pe baza unor proceduri care pot fi ușor verificate de autoritățile naționale competente.

În conformitate cu legislația națională, creditele aferente viitoarelor contracte nu pot să nu se încadreze în bugetul anual aprobat de Parlamentul României și să nu se înscrie în proiecția fiscal-bugetară pe următorii 3 ani cerută de lege.

Ambele programe de înzestrare de interes strategic răspund indubitabil unor cerințe de securitate a României, vizează achiziția unor capabilități imperios necesare forțelor noastre armate și privesc produse noi, de tehnologie avansată. Ambele programe răspund unui interes esențial de securitate clar identificat, dar și unei asteptări îndreptățite a industriei românești de apărare, anume de a transfera fabricația tehnicii de luptă în țară, cu generarea de efecte benefice în economia națională și crearea de noi  locuri de muncă.

MApN ramâne oricând deschis să ofere orice informație de interes public referitoare la aceste programe de înzestrare de interes strategic, ori la activitatea sa de ansamblu în materie de achiziții.

via Observator de Constanța

119 comentarii:

 1. Stai cuminte, vine PSD-ul acuma si le taie elanul, pe motiv ca nu ne ataca nimeni….

  • Sau continua Ciolos si descopera ca nu are bani …

   • din cauza de pedesere .

   • Are bani dar nu-i da (mai deunazi erau sucariti PSDistii pe chestia asta), ca dupa alegeri vin iar maririle de taxe si imprumuturile externe ca sa plateasca pomenile electorale.

    Apropo, daca Ciolos „n-a fost cine-stie-ce fel de premier, in nici un caz ca micul Titulescu”…cum dracu de totusi are bani dupa care zbiara PSD-ul ca „de ce nu-i da si pe aia acum, in prag de alegeri”? 🙂

   • Esti la fel ca ceilalti batrani , aveti in minte numai partidu comunist pardon psd .

    • D-le Stefanita, presupun ca sunteti un tanar. Va asigur de toata stima din partea mea. Doresc sa va clarific intentia despre acest raspuns: Will Duran, spune ca (citez din memorie): „Civilizatia se cheama totalitatea activitatilor prin care vechile generatii transmit cunostintele lor catre noile generatii”.
     Comunismul nu a fost o inventie, ci un rezultat al unei evolutii a lumii civilizate. Clasicii comunismului sunt aproape in totalitate evrei. Comunismul isi are bazele teoretice in filosofia Greciei antice, in filosofia germana (Hegel, Kant, Feuerbach). Aplicarea teoriei in practica depinde de cine o aplica, in ce loc si in ce etapa istorica. Comunismul de tip stalinist a facut implozie. Comunismul nu a disparut, sta in tufisuri si isi ascute baioneta. Comunismul este cotrariu intentiilor claselor bogate si burgheziei, claselor mijlocii ale societatii. Daca o societate ingroasa stratul saracilor (niciodata in istorie nu a fost subtire), avantajeaza unele varfuri ale clasei bogate pe care le impinge spre superbogatie iar acestia practica desfraul si dispretul pentru saracime (azi numiti defavorizati!), dezavantajeaza burghezia si nu cladesc o patura mijlocie, liberala, care este de o importanta vitala pentru pacea sociala, este „lubrefiantul” dintre superbogati si super saraci (polarizarea sociala excesiva), atunci lumea capitalista, care a demonstrat ca desi nu e perfecta, dar totusi a dat cele mai bune rezultate pana in prezent, se afla pe un vulcan gata sa erupa. Asa cum razboiul este o continuare violenta a politicii de pace ce a esuat, tot asa revolutiile sociale sunt o continuare violenta a societatii umane.
     Nu sunt PSD-ist, nu fac niciun fel de politica, imi rezerv dreptul de a ma indigna la locul si timpul potrivit. Participarea la dezbaterile actuale a generatiei mele nu este nici dorita si nici acceptata. Eu sunt roman care ma manifest de partea nationalismului modern (fara sovinizm), a carui victorie peste Europa o prevad in viitorul apropiat. Nu este o victorie a bucuriei, ci a ingrijorarii, pentruca este o dovada a esuarii si a societatii si a politicii. Vrem sau nu vrem lumea se misca dupa legile ei, din ce in ce mai multe si necunoscute, pentruca tinerii studiaza si se califica numai in profesii profitabile, studiul viitorului acestei lumi ramanand pe seama sfintilor din manastiri.
     PSD nu este partid comunist, nu este nici macar partid socialist. Confuzia pe care o fac tinerii este grava. De ce este grava? PSD este un partid social, care mentine un echilbru intre bogati si saraci (sau ar trebui sa tina acest echilibru). Modelul de PSD care a reusit este PSD din Suedia infiintat si adus la putere de Tage Erlander, vestit om politic, creiatorul societatii suedeze de astazi, societate ce este luata drept model pentru viitorul intregii Europe de catre UE.
     PSD a aparut in valtoarea sociala provocata de afirmarea marxismului, in special dupa aparitia articolului „O fantoma umbla prin Europa, fantoma comunismului”. Fantoma aia de atunci a provocat multe rele dar si multe bune, societatea capitalista de azi nu mai este ceeace era la inceput, frica teribila de comunism a fortat capitalismul sa se perfectioneze inspre bine.
     PSD in Suedia este la putere de aproape un secol, cu o intrerupere de cca 3 ani cand a fost la putere liberalul Oloff Palme. Cred ca nu aveti motive sa nu va placa Suedia de astazi, in care capitalismul, monarhismul, socialismul, toate isi gasesc pacea si terenul de afirmare fara confruntari, totul in folosul poporului suedez in totalitatea lui. Daca comunismul marxist-leninist a erupt in mod violent in Rusia tzarista sub conducerea evreului Trosky, in Occident socialismul a luat forma teoriilor lui During si Karl Kautsky, forma pacii sociale.
     Despre PSD-ul de la noi, este un inceput in practica, desi partea teoretica este veche, inca din sec. al XIX-lea.
     Despre faptul ca batranii au in minte numai partidul comunist, va raspund:
     Romania dupa razboi se prezenta ca o tara fara industrie, distrusa de razboi, saraci multi, bogati putini (multi straini), agricultura cu cai si a mai fost lovita si de seceta din 1946-48, cand doi ani nu am vazut cum arata painea (desi provin dintr-o familie de tarani instariti din Baragan, unde este cel mai fertil pamant din Europa), am vazut cum oamenii pasteau iarba verde pe marginea santului, cum au disparut familii intregi care au mancat paine din samanta de bumbac, copii atat de costelivi incat se vedeau toate oscioarele. Tinerii de acum nici nu pot sa-si inchipuie ce a fost atunci. Rusii erau peste noi, calare. Conducatorii Anglo-Americani, care ne-au bombardat bestial din cauza ca armata romana combatea pe front impotriva bolsevismului, ne-au predat lui Stalin in schimbul Greciei, care le trebuia lor. In Grecia era atunci un partid comunist de doua mlioane de membri aflati toti in insurectie armata, s-au eliberat singuri de nemti si erau in plina revolutie comunista pentru luarea puterii. Stalin ii ajuta din plin. In Romania era un partid comunist de cca 700 de membri dintre care romani erau cativa, majoritatea erau evrei, unguri, bulgari si tigani. Gheorghiu-Dej a fost coptat in PCR de la PNL, erasecretarul organizatiei PNL de la Laminorul Galati, Ilie Pintilie era de la PNT, lider taranist la Nicolina Iasi, Emil Bodnaras era spion roman introdus in URSS de catre Moruzov, maestrul spionajului romanesc. Intr-o tara ocupata de 6 divizii sovietice (cate or mai fi fost alea care nu se vedeau ale NKVD si KGB), intr-o tara vraiste nu se putea face mai mult. Ofiterii superiori americani si englezi din comisia de armistitiu ne lamureau pe toate caile sa ne supunem sovieticilor ( ca acuma, ambasadorul american de la Chisinau!). Un colonel american incartiruit la un unchi al meu din Bucuresti, sustinea ca noi ne putem pastra tara numai alaturi de URSS, ca ei sunt mai aproape si ca pana vin ei americanii, tot mai bun este un vecin puternic. Ce vreti sa va mai spun? ca Romania si Bulgaria au fost date la pachet lui Stalin ca sa fie incorporate in URSS? Daca se infaptuia asta va inchipuiti ce ar fi fost? Ar trebui sa ne ingrijoreze pe toti faptul ca pachetul Romania-Bulgaria inca se pastreaza (cam cu prea multa strictete!). Toti injuram comunismul romanesc, dar nimeni nu vrea sa studieze istoria adevarata a tarii noastre. Niste pacalici apar pe Tv si intuneca mintea tineretului nostru care si asa nu prea este prea luminata in legatura cu ceeace a fost. Cine nu-si studiaza trecutul, risca sa-l repete. Cine nu cunoaste prpria istorie nu are nici prezent si nici viitor. A nu-ti cunoaste istoria inseamna a nu cunoaste nimic despre tine si inaintasii tai. Astia de scriu niste murdarii (cica adevaruri istorice!) la adresa romanilor ar trebui dispretuiti. Cred ei ca daca scriu despre o mare personalitate, istorica ca nu stiu in ce situatie si cu ce ocazie, i-a curs nasul , sau a tusit, sau a partait, a u facut ca acea personalitate sa piarda din importanta istorica? Cati nu-l pangaresc pe Eminescu si Eminescu ramane neclintit acolo unde ii este locul. Cati pigmei nu se leaga de Mihai Viteazul, si ce, a incetat Mihai Viteazu de a fi ceeace a fost., un mare erou al romanilor, o mare personalitate europeana, un mare meserias in conducerea razboiului. Despre Cristofor Columb, cati mazgalitori de hartie nu scrie ca nu el a descoperit America si ce s-a intamplat? Nimic.! Pentruca acest Cristofor Columb a pus in valoarea adevarata descoperire. Ceilalti nu au aratat nimic si faptul ca atrecut si e pe acolo intamplator sau nu, omenirii nu i-a adus nimic.
     Tinerii nostri trebuie sa-si faca cultura adevarata. Traim timpuri cand scoala doar orienteaza.
     Comunismul romanesc nu a fost un comunism si nici macar socialism. La romani de la Al.Ioan Cuza in coace, toate guvernarile au fost dictaturi de dezvoltare, pentruca Romania fara industrie „nu face nici doi bani”, ca sa il citez pe presedintele Stafordului american. Pariurile cu agricultura si cu turismul care ne face tari si mari sunt frectii cu apa chioara. Romania isi va gasi locul numai atunci cand se va elibera din ghearele celor trei mari servicii CIA,KGB si Mossad, cand vor pune capat dezbinarii nationale, cand se vor industrializa si vor avea o armata care sa inspire respect vecinilor. Idea ca marile puteri ne pot anihila oricand nu tine, pentruca nimeni nu-si trimite ostasii acolo de unde nu se mai intorc. Cine are armata puternica si vinde marfuri multe produse in tara lui pe o piata ce o poate impune, acela face si politica. Politica dusa de niste amarati care se impart in stanga si dreapta, adica in „Hais! si Cea!” (stanga si dreapta pentru condus carul cu boi), nu duce nicaieri. Gurile marilor puteri, dintre care una este alaturea, stau cascate doar sa faca „Hap!”pentru tari cu popoare dezbinate, dezorientate, cu tineri ce isi desconsidera batranii si cu batrani ce nu mai stiu nimic despre tineret. Cand marea putere face „Hap!”, atunci suntem ca si pierduti ca natiune si ca popor liber, iar urmasii se vor trezi intr-o lume care ii va tiganiza si exclude, pentruca tigania nu este un popor, ci un mod de a trai, un mod de viata.
     Batranii pe care ii huliti, sunt fostii tineri, asa cum esti tu acuma, care si-au sacrificat viata viata prin santiere de constructii, la datorie, pentruca acei tineri credeau in datorie pentru tara si popor si credeau intr-un viitor mai bun pentru romani. Acei tineri, care de multe ori mancau un codru de mamaliga si putina branza cu ceapa pe zi ca sa reconstruiasca tara ravasita de razboi si saracie, unde jalea dupa cel drag cazut la datorie, sub drapel, pe campul de onoare era in fiecare casa, tara pe care a preluat-o de la noi alti tineri ca voi si a facut-o praf de dragul unor straini vicleni si smecheri si pentru niste bani care le va aduce durere si lor si tarii. Comunistii au facut multe rele, mai ales cei condusi strict de comisarii sovietici, de consilierii sovietici generali NKVD, ca taticul lui Patapievici si al lui Tismaneanu, in organele de stat erau enorm de multi cetateni sovietici din NKVD, KGB si GRU, unguri, evrei, tigani sinti (ca Ion Dinca-Ion Teleaga), bulgari si fel de fel de alogeni rebotezati cu nume neaose romanesti, ca acuma. Nimic nou sub soare. Erau multe lichele si atunci ca si acuma. Dar au fost si romani ca Dej, ca Bodnaras, ca Maurer, ca mult hulitul Petru Groza,( care a readus Transilvania de Nord acasa, si scapand tara de includerea in URSS, asa cum au predat-o Churchill si Roosvelt direct lui Stalin). Li se pun in sarcina crime. Unele sunt adevarate. Dar cand e vorba de Patrie, de Tara strabunilor, de viitorul unui popor, faptele fac parte din lupta pe viata si pe moarte. Americanii zic victime colaterale nu crime. In 1944 pe data de 4 Aprilie, aviatia anglo-americana a bombardat in mod criminal Bucurestii si au ucis peste 6000 de oameni intr-o ora de calvar. In Gara de Nord se aflau garnituri de tren cu refugiatii din fata armatei rosii si un tren cu piese de muzeu de la Piroboridava, in refugiere. Anglo-americanii stiau ca nu sunt trupe sau materiale de razboi, dar asta nu a contat: au distrus tot, amestecand totul in sange si tarana, semanand groaza si jale in tara. In parcul de la Palatul CFR, erau cca 4000 de refugiati din Basarabia, copilasi, femei, batrani, raniti, bolnavi din spitale, careasteptau repartizarea in cantonament. Dar n-au avut parte, aviatia anglo-americana, la cererea lui Stalin, i-a transformat in victime colaterale, i-a facut chiselitsa, n-a scapat nimeni. Dar romanii de acum, tineri care condamna trecutul fara a discerne, le-a ridicat in Cismigiu un monument pilotilor americano -englezi, care le-a facut praf orasul lor Bucuresti. Macar de aveau bunul simt sa nu faca acest gest pentru memoria martirilor acelor bombardamente barbare. Dej, Bodnaras, Maurer, nu au parte de niciun monument, ei sub teroarea sovietica au reusit sa scoata trupele sovietice din Romana in toamna anului 1958 ! Ei au intors-o cum au putut atunci manevra si nu au transformat Romania in republica sovietica. Ei au facut ce se putea face atunci in conditiile acelea, ca sa ne pastram Tara. Au fost oameni bagati in mod criminal la puscarii de exterminare si la canal, dar asta era dorinta marelui „prieten” de la Rasarit, nu faceai, te radea si punea in loc altul mai supus si mai crud. Cand Maniu a vrut sa paraseasca tara de frica mortii si pentru a gasi adapost in Anglia, nu romanii l-au tradat (desi aveam destui tradatori si atunci, ca si acuma), l-au tradat cei de la Inteligence Service de la Londra, care au comunicat la Kremlin ce se intampla in Romania si restul nu mai conteaza, sovieticii erau neiertatori, scopul lor era altul. Seful Securitatii in Romania era Nikolsky, general NKVD, kazar, socrul lui Brates, ala de la TV. In 1944-45 Tara noastra era ingenuchiata, tot ce produceam, tot ce aveam apartinea invingatorului sovietic. Celalti aliati, s-au dezonorat grav in fata poporului roman. Nu au fost in stare sa aiba macar curajul de a-l gazdui pe regele Mihai plecat in surghiun. Halal, europeni ! Niste martsafoi!
     Domnule, Stefanita, daca nu stii ce a fost si ce s-a intamplat in realitate cu poporul din care cred ca faci parte, mai bine taci, nu mai zgandari rani inca nevindecate. Noi am fost gheparzii care ne-am batut pentru cuibul nostru cu mijloacele ce le-am avut si pe care puteam sa le folosim. Voi sunteti lupi tineri, hamesiti sa aveti de toate cat mai repede chiar daca nu le meritati. Trebuia sa se intample ceva, ca sa nu se schimbe nimic. (l-am plagiat pe Giussepe de Lampedusa, ii cer iertare!). Atentie voua, regimul globalist este mai parsiv decat regimul comunist si mult mai periculos ! De fapt este un comunism intors pe dos si patronat tot de superbogatii kazari. In globalism, teoriile lui Trosky sunt la ele acasa. Soros nu este un sfant, este diavolul in persoana. Noi ne-am descurcat cum am putut si cum s-a putut, azi aveti o Tara, o Patrie. Buna, rea, este a voastra, nu o tradati si nu o vindeti. Luptati pe viata si pe moarte pentru ea, caci vorba lui Stefan cel Mare (parafrazam): Tara nu este a potentatilor actuali, nu este a voastra ci a urmasilor, urmasilor vostri, in vecii vecilor.

   • SI CUM MAMA NAIBI ROMANIA NU ARE BANII !? In romania daca nu ar mai exista coruptia , am intrece sau am fii de acelasi nivel cu polonia , economic vorbind .

    • Las-o mai usor cu „caps lock”…

    • Coruptie este peste tot, in toata lumea. Se poate pondera dar de lichidat nici vorba. Totusi in tarile occidentale si in America, coruptia este mai mare ca la noi, dar nu fac tararam cum se face despre Romania. Despre romania se spune tot ceeace ne desfiinteaza: cei mai corupti, cei mai hoti, cei mai betivi, cei mai inapoiati, cei mai lipsiti de inteligenta, etc. Urmariti televiziunile de la noi care niciuna nu este romaneasca, veti auzi cele ce v-am zis mai sus. Nu se spun in zadar. Un scop exista. Zic romanii, ca daca cineva te minte, sa nu-l intrerupi, lasa-l sa te minta si cauta sa afli dece te minte. Romania are bani multi, numai ca nu sunt pentru romani. Romania are cea mai multa inteligenta umana pe metru patrat, dar nu este pentru Romania, trebuie impinsa afara cu orice risc. Ce avem noi mult si prost? Avem tradatori. Multi si prosti, frizeaza tampenia! Avem si lichele, dar la capitolul asta ne intrec altii, au lichele mai slefuite, mai scolite, care stiu ce vor. Lichelele noastre, niste wax albina.
     Ziceti de Polonia? Asa era si la ei, numai ca unii au pus piciorul in prag si au zis Stop! Intai Patria si apoi scursurile. Si uite ca se poate. Bine, la ei ca sa ajungi in functie pe undeva, trebuie sa fii polonez nu ca m-dam Turcan fosta Tatarcan cu studii speciale la rusi si devenita de incredere la Bucuresti. Iohannes in Polonia nu ar fi avut nicio sansa sa ajunga director de scoala. Dar la noi? Cad romanii pe spate ca uite ce democrati si internationalisti sunt ei! Dupa Ceausescu incoace, niciun presedinte nu a fost roman. A fost roman dupa acte. Nu-i tot aia!

 2. Nu vine nici un psd.Termina cu prostiile.

 3. Junker trage tare sa creeze o armata europeana cu arme produse local in UE ,omul s a exprimat clar

  • daca prin trage tare vrei sa zici da din gura….atunci da ca in rest e un betiv si un dobitoc

  • Junker este un neamt si punct. Nemtilor le plac americanii numai cand ii scoate din cacao. In rest, asa cum a fost: Fritz! Juker vrea o armata europeana ca sa faca zero statele nationale, care trebuiesc regionalizate. Germania nu se preteaza la regionalizareca este pe landuri ( parca pe timpul lui Dolfy era altfel!)

 4. Baliverne, miine tot romanul extremist ortodox si pomanagiu va vota masiv psd pentru ca au promis pomeni peste pomeni, asa ca banii pentru inzestrare vor fi folositi pentru a asigura pacea sociala, Pe linga asta chiar credeti ca astia vor cumpara ceva fara sa le iasa si lor un comision baban? Nu cred, Si daca pana la urma ne invadeaza rusii, bor e prima care urca pe tancul rusesc,asa cum au facut-o si data trecuta cind au venit rusii si au ajutat-o sa elimine cu forta concurenta greco-catolica,

  • hai sa mori tu 🙂 extremist ortodox…. pretenash, poporul asta e increstinat de 2000 ani si nu a taiat capul nimanui ca nu era cetatean al imperiului austroungar si de confesiune catolica. sau nu a taiat capul nimanui ca nu se trece la religia sa cum au facut turcomanii cu papistashii si tzarii la tribuna ca sa priveasca.
   tu esti ca nero care dadea foc romei si apoi dadea vina pe crestini.

   stai linistit ca:
   1. ciolos iese
   https://www.youtube.com/watch?v=H-KXlEdQawc
   2. stapanii sai ne vor da repede rusilor la schimb (germanica si frantuzica)
   3. in scurt timp vor creste impozitele asa de mult incat nu vei mai avea casa, intre timp tu nu vei avea acces la offshore-uri ca esti plebeu
   4. vei fi si chipuit ca sa te gaseasca mai usor dc nu ai acces la mobil
   5. vei imigra spunand ca romanii’s de cacao ca orice alt cetatean respectat care a ajuns in vest, este discriminat de altii si este frustrat de nerealizarea visurilor sale
   6. aia care vor mai fi ramas intre granitele astea si te-au tolerat pt instigarea la ura vor muri saraci si poate liberi ca bietii eroi de la revolutie
   7. iti doresc viata lunga si necontenita ca sa realizezi punctele de mai sus si sa te rogi la ce vrei tu sa fi fost printre aia de la pct.6.
   8. daca ma insel cu referire la punctul 1 (si nu am obiceiul), pregatesc un bax de bere.
   9. la cat de ruinata este tara asta de nazisti, marxisti si comunisti care nu realizeaza decat dezbinari in fiinta nationala a acestui popor, o sa fim si putin decupati teritorial. mutul cetatean al reich-ului va face ceea ce i se va spune de mai sus. fie prin razboi civil, fie prin invazie sustinuta de putinica, tot va fi ciopartita tara ca doat membri ai ue si nato au astfel de declaratii pe fata dar bracu ii ia in seama ca e campanie.

   acum back to the topic, e foarte bine ca in programul corvetei se face offset, dar transparenta e aproape de 0. parca suma se vehicula 800Mil EUR apoi cu greu s-a admis ca ar fi 1.6 Mil EUR. e tipic generalilor si guvernantilor de atatea generatii doar.

   la cum suntem banana goala la MN, ne-ar mai trebui vreo 3 sigma si niste submarine, dar nu se vede un plan multianual cu bugetul de achizitie, armament, mentenanta si personal aferent. amator si prezidentul care e sef al csat, amatori si trepadusii guvernului neales, amator si parlamentul care crede ca nu ne ataca nimeni, desi crimea tocmai a fost anexata si georgia tabacita bine.
   se cumpara pestritz si in secretomanie de parca rusnacii nu s-ar infiltra ei sa gaseasca informatiile de cum se semneaza hartiutele… suedezii is cu ochii in 4 cand vine vb de rusnaci, ca nu se stie pe unde umbla vreo mica cartita care sa sifoneze informatii tactice.

   • Bravo : Ţările europene cheltuiesc doar 40% în comparaţie cu SUA în materie de apărare, dar avem doar 15% din eficienţa americană”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, explicând că problemele sunt generate de fragmentarea bugetară şi a industriei militare.

    La rândul său, fostul preşedinte al Consiliului European Herman Van Rompuy, prezent la ceremonie, a cerut ca UE să consolideze apărarea: „UE nu poate deveni un interlocutor real la nivel regional şi global fără o dimensiune militară relevantă”.

   • Pe langa retorica de tip Latrina 3, imbuibata de tot felul de teorii conspirationiste cu iz schizofrenic, pe care ai prezentat-o, deja ma sacaiat felul de instructoras frustrat ce vrea sa puna pe cineva la punct ala Gadea din prima fraza, ” poporoul asta e crestinat de 2000 de ani”, citez”ai sa mori tu?” adica acum 2000 de ani nici macar nu i s-a uscat sangele lui Iisus pe cruce, ca dacii de aici erau si „increstinati” chiar inainte de a fi cuceriti de romani..chiar inainte de Imperiul Bizantin cu tot cu sinoadele si etapele lor.. ai naibii dacii astia, aveau cruci sfintite undercover la gat in luptele cu Traian din 101-2, 105-6.

    Toate religiile din lume au dus la razboaie, de tip Dumnezeul meu e mai corect decat al tau. Cu cat esti mai dogmatic si fanatic in propriile credinte, sau credintele culturii in care te-ai nascut, cu atat esti mai inchis si incapabil de a vedea realitatea asa cum e ea, dincolo de identificari sociale, culturale, religioase..

   • Si tu eti increstinat sau doar paranoic conspirationist? Ai un 1 de la mine.

   • Apostole, baga si punctul 10 unde invata-ne cu cine sa votam ca sa nu ne fure Soros cu reptilienii iudeo-masoni saracia si nevoile si neamul.

   • „Increstinat”??? Asta pe langa ineptiile pe care le debitezi cu patos! Chiar crezi ce spui?

   • cam 100 de ani de la asa zisa crestinare dacii erau nitel zamolxianisti si religia lor era destul de similara cu cea a vikingilor de mai tarziu.
    Zeitati htonice care cereau sacrificii si mai putin cruci…

    Sper sa fie Ciolos in continuare dar cred ca se pune contra mutu’ care-si viseaza partidul la putere.

  • Si ce vrei tu sa votam, mai WOLF? Niste slugi ale lui Sorosh? Alege-i tu, ca este democratie. Iar de Biserica Ortodoxa Romana sa nu te legi, ca te trimit in Portul Marsillia? Ai inteles mai veneticule? Conationalii tai care au adus la noi comisionul (cica comercial!), aia ce sunt? Aveau romanii comision? Eu am trait printre ai tai: niste hoti care zambesc comercial atunci cand nu bat cu pumnul in masa. Nu va mai dati ce nu santeti, ca nu ne impresionati. Asa cum am scapat de atatea lifte straine o sa scapam si de voi. URSS s-a dus dracului, UE e pe cale sa se duca dupa URSS, Avem rabdare, nu o sa uitam ca ne-ati supt si ne-ati batjocorit. Haida, voi la vale, noi tot pe aici decand lumea!

  • Da de generalul austriac Bukoff, ai auzit mai WOLF (mai asta e in idish sau in nemteste, adica esti kazar sau natzi?). Ala ti-a placut ca a distrus bisericile romanesti cu tunul ? Atunci s-au facut romanii greco-catolici ca sa scape de bestia austriaca Bukoff, ca cretinul ala nazist, era hotarat sa-i spulbere pe toti romanii. Pentru mintea ta necultivata: Biserica ortodoxa de rit bizantin este biserica apostolilor. Biserica catolica a luat fiinta in Armenia, armenii fiind primul popor crestinat. La Roma, Sf.Petru a propovaduit pe Hristos numai intre evrei, biserica crestina de la Roma era evreiasca si devine biserica crestina a neamurilor, adica a tuturor popoarelor, dupa Sf.Pavel care a propovaduit crestinismul ortodox mai intai in Rasarit si apoi la Roma. Sub Iimparatul Justinian atat imperiul roman de Rasarit cat si cel de Apus au fost unite sub acelasi imparat, este momentul crestinarii Apusului, la fel cu crestinismul stabilit la sinodul de la Niceea. Biserica Catolica face politica, este o biserica luptatoare si misionara. Biserica Ortodoxa, a dreptei credinte, este biserica apostolica, asa cum au conceput-o apostolii lui Hristos. Roma s-a despartit de Constantinopol la anul 1053, din cauza unui betiv si afemeiat trimis de Papa de la Roma la Imparatul de la Constantinopolului cu cererea sa aprobe pentru Papa un rol de conducator politic, un fel de imparat religios al occidentuli. Imparatul de la Constantinopol l-a pasat pe turbulent la Patriarhul ortodox al intregii biserici crestine. Dar la ortodoxie biserica pastoreste suflete, nu pe oameni care sunt condusi de de principe, de imparat (de aici vulturul bicefal, un cap este biserica si un cap principatul). Asa ca Patriarhul de la Constantinopol a considerat cererea Papei cel putin excentrica, mai ales in acele timpuri cand biserica crestina considera ambitiile personale ale prelatilor niste pacate abominabile (pacat de neiertat, pacat impotriva Sf.Duh!) pe timpuri cand onestitatea, credinta, viata modesta in saracie materiala, erau virtuti obligatorii pentru pastorii sufletelor omenesti, orice abatere era pacat grav si crima impotriva lui Hristos. Dar cavalerul trimis de Papa dupa ce a stat un an la Constantinopol in desmatz scandalos, in destrabalare si betii, s-a prezentat la Sf.Sofia intr-o zi, cu sabia scoasa din teaca si beat critza si lovind evanghelia sfanta cu sabia lui, a proclamat separarea Papei de Biserica mama Ortodoxa. Asa a aparut biserica catolica (universala), desi catolica era biserica Armeniei, prima biserica dupa Hristos. Catolicii au dezvoltat o ura si un dispret total fata de biserica rasariteana, numind-o schismatica, desi Roma s-a separat de Constantinopol si nu invers. Biserica Romei este bogata, are putere poitica, Papa este inca sef de stat, dar se indeparteaza din ce in ce de credinta apostolilor, venereaza numai pe Sf.Petru si pe Fecioara Maria, dar uita ca biserica crestina este biserica lui Hristos. De multe ori a impins la razboaie religioase, la inchizitie, la crime odioase impotriva catarilor, etc. Actualmente cauta o apropiere fata de ortodoxi, unde credinta este mai puternica decat la catolici, iar teologii ortodoxi le comunica sa se intoarca de unde au plecat si de unde nu i-a alungat nimeni, pe principiul evanghelic pronuntat de Mantuitor, „Nu schimabati nicio cirta din ceeace va las!”.
   Romanii nu sunt extremistii ortodoxi ai nimanui. Ei sunt ROMANI in tara stramosilor lor. Cui, nu-i place, s-o taie, asa cum a taiat-o ala de l-a trimis Papa!
   Haide Wolf, toyota!

 5. La felul in care merge treaba acuma,si cu posibila iesire a PSD castigator al alegerilor,nu prea vad eu cum s-ar putea aproba lucrurile astea.Cert e ca avem nevoie de TBT si corvete ca de aer,si nu numai.Sunt multe lucruri care trebuiesc schimbate prin armata noastră,însă din păcate pentru noi,lucrurile se scbimba foarte încet.Enervant de încet si, câteodată,dureros de încet….

 6. Indiferent ce dilibau iese câștigător la alegeri, aia e, poporul e suveran așa că, îți convine, nu-ți convine Pământul tot de la vest la est se învârte. În alta ordine de idei anul ăsta nu fu rău: aerian veniră niște păsări de f16, naval 2 corvete și terestru transportoarele cu pricina. Nu tocmai rău. Un tanc Bun la anul, a doua escadrilă și un submarin sa fie!

 7. Nemtii dupa ce ca vor sa faca bani din vanzari mai vor sa si apere si pielea pe spatele nostru si cu armele cumparate de la ei !

  • Citetz pe Nicolae Iorga: Dusmanii Romaniei si romanilor sunt rusii si nemtii, singurul vecin bun al romanilor este Marea Neagra!

   • Si francezii si nemtii au fost dusmani cranceni o lunga perioada de timp si totusi acum se inteleg foarte bine. Relatiile dintre state din trecut nu se aplica neaparat si astazi, si, avand in vedere ca americanii si-au alea ca presedinte pe unul care declara ca daca Rusia va ataca un stat membru NATO, „I would be absolutely prepared to tell those countries, ‘Congratulations, you will be defending yourself”, eu zic sa ne apropiem de aliatii europeni.

 8. In acest moment se asteapta definitivarea infiintarii join-venture cu nemtii si se sper ca anul acesta sa fie semnat contractul-cadru cu MApN pentru noul transportor 8×8.

 9. Sa dea Al de Sus …..

  Insa hai sa ne racorim putin
  The Sigma-class corvette is a Dutch-built family of modular naval vessels, of corvette size.
  De marimea unei corvete…. nu insemana chiar corveta ca se pare ca se cerea laltceva – o nava de „patrulare” – v https://en.wikipedia.org/wiki/Patrol_boat
  Refuzata de marina olandeza comoania s-a intors catre pitata de exporc Het model is ontworpen met het oog op de exportmarkt si Voor het Sigma type zijn tot nu toe twee klanten gevonden: Indonesië en Marokko.(wiki versiunea olandeza) Vriunea franceza este si mai clara : une classe de corvettes et frégates modulaires construites aux Pays-Bas pour le compte des marines indonésienne et marocaine. Conçues pour le combat littoral, elles sont capables de naviguer en haute mer. Construite adica ptr indonezieni si marocani …. pentru lupta langa litoral dar capabile sa „tina marea” (adanca)
  Adica cum canta Zizi Serban „da nu cine stie ce …”
  Sa ne intoarcem la nume : Σ inseamna
  Ship Integrated Geometrical Modularity Approach adica „nava integrată prin modularitate geometrica” . Un soi de lego – nu nu cestie desteapta! O vrei mai scurta , mai lunga ? Se face precum se face si o contructie din containere modularizate .. F destepata. Un modul are 7,2 m lungime si 13 m de latime, deci o limitare : cuplu maestru maxim 13 metri. In functie de necesitati, bani si chef navele Σ pot avea intre 52 și 98 de metri în lungime și intre 440 la 1930 tone delasament.
  Ar mai fi o variabila – si in functie de cat se fura! Ca pe la 1880 crucisatorul Elisabeta a fost livrat cu 50 cm mai scurt. Cca 100 pounds pe centimetru a incasat careva (cu 5.000 £ puteai cumpara o mosie … ) Sa zic modularitatea asta ma nelinisteste prin ea insasi …

  Apoi ca o critica generala asupra clasei Σ : Indinezia si Maroc . Ambele au tramuri lungi cu mici probleme. Adica prea mare contrabanda si pescuit suprasalbatec in Indoneiza, nave care isi spalal zoaiele in plina mare, o miie de insulite si nuprea isi batcapul cuo ameninarre externa. Marocu tot coasta lunga da cu mai putine porobleme. Fara ca cienva sa se lege maritim nici de Indonezia nici de Maroc. Ca nu lasa Uncle Sam . SI daca unica marina cu care sa iti bati capul e US Navy ca ai fregate sau corvete e tot aia (caz in mai bine ai niste curvet bolnav de SIDA … asa sa faci gaura la bugetu merlocan!!! Lasi 2 divizii sa debarce apoi … stiu baiietii si singuri!!!!)

  Noi ?! Noi avem un litoral scurt, o Crimee apropiata si Rusia ca vecin .
  In fine sa vedem cu ce sunt dotate SIGMELE astea :
  Rachetete AA 2 lansatoare cvadruple de Mistral TETRAL
  Rachete nava -apa : 4 lansatoare Exocet MM40 Block II
  Dpua lasnatataore triple de torpile :EuroTorp 3A 244S Mode II/MU 90
  Plus un tun Oto Melara 76 mm si 2 × 20 mm Denel GI-2 .

  Mai este ceva ce nu inteleg Activităţile compensatorii aferente contractului se vor desfăşura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilităţi ale Forţelor Navale Române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţă şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România, cu aceleași avantaje prezentate anterior . Cum naiba construirea depozitului de munitiii in Romania sa fie „activitate compensatorie” ?!!!?! Cum sa nu am pe teritoriul meu depozitul de munitie? Adica ori de cate ori planific o tragere trebe dintai sa depun cerere in Strainezia „Stimante Musiu Venetiku te rog sa imi trimiti 30 de lovituri ptr Oto Melara si o racheta de tipul X? Respectuos iti pupa talpile , Ghita Idiotu Eropei.”??!!!
  Sper ca asta este doar o idee „gazetariceasca”

  PS. Ref depozitu … Cateodata francii fac scule curatelele. Cateodata. Insa eu nu i-as vrea furnizori. Prea sunt plini de „morala” si te lasa cu c###l gol in balta (d’aia s-a dus dracu si exporcu de Mirage) Cei mai buni frunizori sunt amercanii (livreaza rapid , 90% certitudine oriunde in lume). Maierau si sovieticii dar acum sunt unele „dificultati” de livrare (transport si desiponibilitate).
  Minus calitatea excelenti ar fi chinezi … devuiza lor fiind „banii nu au miros! Ce si cat vrei?!” Sa zic asa au aceiasi moralitate ca si sir Basil Zaharoff (Canci. Nema). Vand la ambele parti!

  Pardon SIGMA la noi ar avea 105 m si un cuplu maestru de 14 … da ce fel de rachete si cate ?!!!

 10. newest technology from rheinmetall ifv mbt ampv infantry
  https://www.youtube.com/watch?v=56BSrn0krcQ&t=333s

 11. Presamil.ro
  „Astăzi am organizat un seminar în care ne străduim să reînnoim și să dezvoltăm cooperarea la nivel industrial dintre România și Israel, a declarat generalul-maior Moraru. Finalitatea ar trebui să fie oferirea de sisteme de armament moderne, capabile, pentru Armata României.”
  Poate iese ceva bun si de aici

 12. vin securistii astia imputiti de pesedisti si s-a dus si inarmarea….
  v-am mai zis ca daca la alegeri nu iese calumea se duc toate.

  o sleata de prosti si tradatori avem in tara asta. pacat de ea
  o luam de la cap sa ne scaldam in mizerie parca vad maine poimaine ca inchide si dna-u

  • Robi, chiar nu stii unde sunt securistii? Dar urmasii militienilor? Dar urmasii loctiitorilor politici din armata si de la interne? Vrei sa-i gasim? intra pe NET si ia la rand toti capii PDL. I-ai pe liberali si cauta, vei ramane uluit. Du-te si la Dragnea, fost liberal. La PSD sunt cei mai multi din fosta nomenclatura PCR si urmasii lor, dar sunt si securisti destui dar si din militie. Tu ai aparut din neant? nu ai in familie peceristi, unii cu functie? Cauta ca o sa gasesti. Sunt unii care nu le place munca fizica si intra in politica. Chiar daca face scoala, nu are loc pana nu intra in politica. Dar sa nu exageram, sunt si multi tineri care intra in politica cinstit, din pasiunea de a sluji Patria. Nenorocirea nu vine de la PSD. Raul vine de la cei finantati de afara, care servesc interese straine, asa cum sunt sorosistii.
   Despre arme si inarmare: astea sunt niste afaceri care cara banii romanilor spre tarile straine care au ramas fara colonii si acum cauta alte debuseuri prin Europa de Est. Avioane second hand, nave second hand, super santiere navale romanesti instrainate la firme de cacao, dar occidentale, industria aeronautica romaneasca pusa la pamant.
   Intrebati pe ofiterii de marina despre navele Regele Ferdinant si Regina Maria, cam ce sunt aceste achizitii. Platim tribut, dar sub o forma sa nu se vada. Behtel, toate second hand la fel. Probabil sunteti indragostit de Ciolos si Iohannes, dar in curand o sa va treaca. Afacerile veroase sunt si in hais si in cea, adica si la stanga si la dreapta. Daca vrei sa fii corect si onest, sa-ti iubesti Tara, risti sa ai dosar. Cum a anulat Sova contractul, hop l-au si bagat in dosare. Toti dorim sa avem o tara ca afara, dar multi nu stiti ce este afara si cam cum sunt tratati romanii pe acolo, iar aia de afara s-au imbogatit din 3 secole de foarte profitabilul comert cu sclavi. Nu este Pace sub maslini!

 13. http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/trump-just-keeps-winning-americas-allies-are-boosting-18665

  Cresc bugetele militare ale ţărilor NATO. Trump: „We are getting ripped off by every country in NATO.” adică fiecare ţară din NATO (inclusiv România, desigur) ne ţepuieşte. Şi „Either they have to pay up for past deficiencies or they have to get out.” Adică plătiţi sau afară din NATO.

  De frica lui Trump poate o să aprobe şi politicienii români fabricarea corvetelor şi TBT-ului. Că altfel, Trump va spune: Romania afară din NATO!

  • Ai spuso si tu …care politicieni osa moara de frica ca Romania iese din nato ?! Ca psd viseaza la o mai buna relati cu rusia ca eh rusia -coruptie LA GREU .

   • Mai Stefanita, da destept mai esti! Tu ai o fixa cu PSD-ul. Pai tu nu vezi ca toti sunt la fel? Da nu vezi ca si tu esti la fel cu toti ceilalti romani? Ratacesti si nu gasesti directia. Esti cumva sorosist? Atunci, esti ratacit rau de tot. Daca ti-ai iubi Patria, ai cauta care este cea mai buna formula pentru rezolvarea problemelor tarii tale. Si eu am fost indragostit de fratele de la rasarit si mi-a trecut la timp. Apoi m-am indragostit nebuneste de intreg Apusul si m-am lamurit si cu astia. Am gasit formula: „Patria inainte de toate”. Propasire prin noi insine! Strainii nu ne cresc, ne sug, ne fura tineretul si intelectualii, ne condamna la disparitie. Aceasta este concluzia la care au ajuns si polonezii si ungurii si sarbii si bulgarii si turcii si grecii.
    UE nu are viitor nici pentru noi nici pentru America. UE a devenit un fief german: Deutchland uber alles! Asta nu ne intereseaza pe noi romanii, mai ales ca nemtii se frichinesc de usa rusilor. Sorosh nu este nici american nici evreu. Este un kazar maghiar, dintr-o familie apropiata lui Horthy. Smecher si bogat, care cauta prosti pe la noi . Pe bani bineinteles, ce conteaza la el cateva milioane de euroi? Balta sa fie, ca broaste se gasesc.

 14. Nu observa nimeni ca mapn-ul a jucat la doua capete? Pana in toamna la transportor gdls(Americani) cu piranha SI la fregate turcii(care lucra cu armament American).dupa CE pierdu clintonita au schimbat macazul spre ue.nici f-16 nu Mai gasesc de o Luna.parca vad la anul o escadrila de gripen ca de ef nu avem bani.

 15. Vi-l mai amintiti pe minsistru Dusa cu ale lui torpile aniaeriene , cum la fiecare interviu moderniza submarinul ? Cred ca maine ar trebui sa ne gandim la ministru Dusa inainte de a pune votu ‘ . Bineinteles ca marea majoritate a populatiei a pus botu la toate promisiunile lui Dragnea , Ponta Ghita si a altor oameni de bine care ne promit ca vom ajunge in promise land .
  Fara sa ma dea pe spate trebuie sa recunosc ca guvernu asta a facut intr-un an cat n-au facut guverne la rand in ani de guvernare vis a vis de inceperea macar a unor programe de inzestrare . Si au mai inteles in lucru si anume ca trebuie sa fabricam in tara , sa repunem pe picioare industria de aparare , si asta este cel mai important lucru .

  • Aseara parca Bogdan Chireac, pe Realitatea Tv, a facut praf programul TBT si alianta cu nemtii, ba in emisiune a intervenit si Ponta, asta ca sa intelegem odata cine ne doreste in fundul gol la mana Moscovei…
   Chireac asta, bossul CSR (aia cu Panhardul), a pierdut se pare speranta sa se mai implice si in programul de modernizare a fregatelor, care ar urma sa revina tot catre Damen Galati si pe cale de consecinta a iesit la scandal.

   • Partea proasta este ca marea majoritate a populatiei pune botu la ce spune Chireac , Ponta si altii . De ce sa dea el 1,6 mld de euro pe 4 nave cand pot merge la aia de sprijina gardu la carciuma . Nimeni nu explica ca ai nevoie de ele. ca banii astia ii dai in mai multi ani, nu toti odata , ca o parte se vor intoarce in investitii in industria romaneasca .
    Macar stim cu cine dansam .

   • Avea cineva vreodată vreo speranță cu Chireac asta? Nu-ti trebuie prea mult timp să-ti dai seama ce fel de om e. Eu zic să-i facem lui Chireac o țară a lui, ca si asa vine Crăciunul si o sa se elibereze multe cotețe de porci, acolo o să fie stăpân, i s-ar potrivii… si dacă se plictisește i facem tarcul mai mare sa intre si Ponta cu Dragnea, ar fi minunat.

   • Este adevărat că transportorul nu va fi amfibiu?

   • L-am vazut si eu 5 min si am schimbat ca m-a luat cu capul. Era o emisiune pe Romanka WC…..au facut prof programele alea, iar Chiriac era negru de suparare. De prezentatori ce sa mai zic, ca alea erau proste ingramadite, vorbeau de tancuri, nu de transportoare!

    Imi venea sa sparg TV-ul!

 16. In concluzie asa e romanul stie care sunt hoti , stie care e partidul penalilor , stie ca psd minte la greu si ce face in privinta asta ?! Nimic ! . Pe cand in alte tari prevum corea unde 1 milion de oameni au iesit in strada sa ceara demisiabpresedintelui care culmea este implicat intr un dosar de coruptie , noi romanul nu face nimic atunci cand vom avea un prim ministru cu 100 de sdoasre de coruptie !

  • Simplul cetăţean nu poate singur să-şi facă dreptate. Este nevoie de Justiţie, altfel cădem in anarhie. Sistemul mafiot nu poate fi inlăturat de către simplii cetăţeni cu bâte şi pietre. Trebuie confiscate averi, trebuie reconstruită industria şi agricultura şi trebuie recuperaţi cei 4 milioane de români care lucrează in străinătate.

   • In 89 am putut sa ne facem singur justitie (teoretic vorbind ) si aceasi imputiti cu cefe groade si slioase de comunisti au condus inca romania timp de 25 de ani ( de ce 25 si nu 27 (2016) pentru ca din 2014 avem un presefinte bun ) .

    • Ehe! Târziu. Deja industria grea a fost lichidată in mare parte, agricultura este slab mecanizată, sunt vreo 4 milioane de români prin străinătate iar industria de armamaent este slabă, aproape in comă.

 17. Poate imi explica careva .. de ce in loc sa dam banii pe niste cestii bune ptr Maroc nu inarmam fregatele? ?! Si auxiliar sa (re)vedem cutia de conserve Delfin care sta. Nu cred ca baterile alea ar fi chiar o problema chiar daca nu am putea cumpara de la rusi. Si daca nu se poa … ori il facem muzeu ori il trimitem in Tuica ca scrap. Desi ced ca si la galati este nevoie de fier vechi
  Si daca mia raman bani buste vedete cu rachetele dragalase .

  Asta daca este vorba despre dotare maritima.

  • Cat vrei sa mai tii fregatele alea vechi, oceanice (salinitate de 33 la mie), intr-o mare cu salinitate de 22 la mie?

   Apropo, cum ati citit unii din voi urmatoarea chestie din articol/comunicat?

   „Activităţile compensatorii aferente contractului se vor desfăşura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilităţi ale Forţelor Navale Române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţă şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România, cu aceleași avantaje prezentate anterior.”

   • Yap, se refera la modernizarea T 22, care modernizare a „scapat” CSR si turcilor si se indreapta catre Damen. Vezi ce scandal a facut Chireac la Realitatea TV ieri seara, cu Ponta pe telefon…

   • domnu george..ce argumente a adus chireac pe realitatea in leg cu tbt urile?tre in loc de tbt uri si fregate..panharduri..?sau care i logica..?

   • Cum am mai zis nkstenabe britanice nusunct chiar sa de vechi. Nu mai stai sa caut care dintre portavioanele lor usoare (sub 20.000 tone) construitin razboi (in razboiui se cma face rabata de la calutatte .. ca nu se stie .. mai o mina, mai o bomba … ) a fost activ pana un 2001. A oarca Prazilia .. da Minas Gerais ex HMS Vengeance (R71) a fost rtrs in 2001!!! LAnsat la apa in 1942 In srvciu din 45! 56 de ani de servciu ca portavion !!! Sper ca stii ca vionale s-au schimbata si au devenit tot mai grele …

    Si care e cestia cu salinitatea prea mica? Ca soferise plnag ca sarea le corideaza carutele!!

    Repet – au (avem 2 fregatte de 4.800 de tone .. pe care poti pune destul armamanet. E o platforma mai buna ca o corveta de 1800 tone (apropos oceanica! Ca Maroc e pe Atlantic nu pe Marea Neagra!) …
    Ina le tinem dezarmate .. de ce? Numa ptr ca au fostcumoprate de un guvern pe care nu il agreezi?

    • N-ai inteles (nici cu salinitatea, nici cu „neagrearea guvernului care le-a cumparat”).
     La salinitate ma refer din prisma flotabilitatii – deci a costurilor de functionare si a parametrilor modificati de lupta din aceasta perspectiva – vezi de exemplu si stratul anoxic care reprezinta cam 90% din Marea Neagra, din prisma luptei ASW, nu a coroziunii.
     Fregatele le avem, le avem, trebuie sa le modernizam.
     Dar pana cand?

     Corvetele (apropo, noi) SIGMA sunt „oceanice” din burta, ele activeaza in zonele costale, cu salinitate scazuta.
     Olanda (zona costala europeana dar si din teritoriile din afara continentului) nu le-a mai vrut pentru ca a mizat pe fregatele grele De Zeven Provincien si apoi a redus inarmarile, nu numai la Marina lor Regala.
     Au facut alea 4 OPV Holland class „oceanice” (2 la noi, la Galati) si apoi au realizat ca spre 4000 de tone sunt totusi cam mari, asa ca au venit cu conceptul OPV 2 intre 1500-2500 tone http://www.damen.com/en/news/2015/04/damen_introduces_new_opv_to_meet_demand_for_multi_mission_platforms basca realizand ca nu poti face nave de lupta („combatante” – cum zic ei) din Holland, dar cu siguranta poti face „OPV-uri” din…SIGMA (vezi oferta de 2 modele pentru Polonia, un stat la Marea Baltica, din nou, cu salinitate scazuta http://www.rumaniamilitary.ro/sigma-pl10514-navele-olandeze-propuse-pentru-polonezi)…cea de-a treia din aceasta categorie de mari inchise si cu salinitate scazuta fiind Caspica (stim ce folosesc rusii acolo).
     Marocul si Indonezia tot in zone costale le folosesc.
     Idem si statele unde n-au reusit ofertele: Malaezia, Egipt, Filipine, Emiratele Arabe Unite, Oman…acelasi lucru, zone costale, ape nu prea adanci, salinitate scazuta fata de media oceanica.
     Vietnamul, la fel…

     • Pai am zis MArocu le foloseste in larg? In larg „stationeaza” un task force cu un purtavion USN care are grija de „trafic”
      Insa de unde salinitate scazuta in largu coastelor Marocului? Ce se varsa acolo Dunarea, Niprul, Nistrul si Bugul ?!
      Si celele 4 De Zeven Provincien sunt ukltar suficente ptr tarmul Olandei .. ca viz a varza este Royal Navy. Ca layuri este la Rpyale. Ca pe udeva se invaere si si USN.

      Si Holande nu spau brut sa fie nave combatante … din start .

   • Din cate stiu eu, salinitatea are influenta directa asupra pescajului navei si… cam atat. De exemplu, daca eu intru din Marea Neagra pe Dunare, la aceeasi incarcatura „x”, pescajul va fi mai mare in apa dulce decat in apa sarata datorita diferentei de densitate a apei rezultate din scaderea salinitatii.
    Nu ma bag pe partea de lupta ASW, ca nu ma pricep, dar am inteles ca Marea Neagra are „conditii specifice” in ceea ce priveste lupta ASW.
    Altfel, modernizarea s-ar putea sa includa si dragoarele, nu numai Type 22-urile, ceea ce m-ar bucura.
    Daca vrem sa semanam cat mai mult cu flota romana din WW2, ne-ar mai trebui 2 fregate (Marasestiul scos din flota activa) medii de aproximativ 4-5000 de tone, in genul viitoarelor Type 31 sau FTI franceza (fregata de talie intermediara, pardon my french 🙂 ), oricare dintre ele fiind construite in jurul unui VLS capabil sa faca aparare AA cu raza medie, ideal cu raza lunga.
    Inca ceva, vreau sa cred ca, si daca iese PSD-ul, se va mentine angajamentul politic de 2% pentru aparare. Problema este cum vor intelege ei sa foloseasca cei 2%. De exemplu este de notorietate publica relatia foarte buna dintre familiile Nastase/Ponta si Erdogan. Si chiar daca si Ada sunt corvete bune, as prefera sa ramanem la Sigma.
    Tot ce sper este sa nu ajungem din nou la un conflict politic (cum a fost cel dintre Basescu si Tariceanu) care a facut praf primul program de inzestrare cu avioane de vanatoare. Practic, atunci, nu ne-am ales nici cu F16, nici cu Gripen din cauza unor idioti.

 18. Mor pe astia cu lozinci de genul” ne vinde la nemti, la francezi, americani, rusi” de parca traim pe o insula singuri de capul nostru, ci nu intr-un context geo-politic mondial. Si cand mama dracu am fost vreodata de capul nostru de la infiintarea tarii, a Principatelor? mereu am fost sub o sfera de influenta sau alta, ba franceza, ba austriaca, ba nemteasca, rusa, sovietica, etc. Cea mai de rahat a fost aia sovietica, toata lumea o stie, toata lumea astepta sa vina americanii, acum ca au venit nu e bine nici asa. Nostalgici pomanagii buni de nimic vor inapoi cu rusii, d’aia prinde retorica cu „suntem sclavi la vestici”, mereu am fost „sclavii” cuiva, oricum mai rau decat cu rusii n-are cum sa fie cu nimeni.. si oricum au si rusii partea lor de influenta in tara asta prin niste oameni cheie cum ar fi cacanarul de Tariceanu si altii..

  Niciodata de la Burebista incoace n-am mai fost de capul nostru copilasi.

 19. nu am vazut emisiunea de pe realitatea..da ce a putut afirma chiriac?la bun..in loc de tbt uri..trebuie sa ne inzestram cu panharduri?..intarite cu celebrele 14.5 pe turela?ce argumente a avut?

 20. „MApN ramâne oricând deschis să ofere orice informație de interes public”

  Putem face o lista cu intrebari si sa o trimitem? Eu as fi curios care au fost celelalte corvete luate in considerare, in special cele ajunse in faza finala.

 21. Sunt profund consternat. Nu am facut evidenta celor care posteaza ci o apreciere generala asupra pozitiilor exprimate. Va citesc de mult timp. In interpretarea mea suntenti specialisti din productia de aparare – prea faceti parada de cunostintele voastre, de multe ori detaliate in asa masura incat ermetizati situl. Credeam ca, prin demersul acestui site, doriti sa va faceti cunoscuti prin promovarea intereselor – vazute de ochii unui specialist – si, nicidecum prin inclinarea unor balante politice. Eu sunt militar! Tu esti vectorul meu de putere! Te rog sa ma consulti, te rog sa treci peste valurile facute de politrucii care se cred buricul pamantului si sa impui, bazat pe cunostintele tale de specialist solutiile cele mai convenabile pentru armata tarii. Sigur, in multe privinte, hotararea e dictata de factorul politic. Dar, tu, ca specialist n-ai voie sa-ti colorezi optiunea pe interese politice.
  Poftim! Ponta ataca! Ciolos a facut aia si aia! N-am vazut o pozitie echidistanta, pana acum, sa puna in balanta cele doua pozitii, diametral opuse, pe baze tehnice, de analiza si eventual niste concluzii la consecintele adoptarii uneia din cele doua optiuni politice. Cine are dreptate? Nu, cine trebuie sa aibe dreptate?
  Faceti analiza pe text:
  http://www.dcnews.ro/victor-ponta-acuza-guvernul-ciolo-tun-incredibil-de-patru-miliarde-de-euro_524557.html?

 22. @ George, degeaba ne dam noi mari prin papusoi, daca nu-i strunim noi, chiar si prin votul ala de maine, tot in pierdere vom fi. Dar am pretentii la cei ce postati p-aici ! Ca sunteti destepti ! Judecati de mai multe ori si mai adanc. Ca nu sunteti baba Veta din Bobohalma. Ca deobicei, romanul are de ales intre rele – dar trebuie ales….si mai e o treaba! O analiza nu e completa daca nu ia in calcul toate datele problemei. Da, unele par imbecile!!!

 23. eu am rugamintea sa mergem maine cu totii la vot. si sa-i facem si pe altii din generatia noastra sa mearga la vot. este crucial.

 24. De ce nu comanda mapn-ul vreo 100 de blindate in plus si pt moldoveni ca doar sunt fratii nostrii, iar ajuta si pe ei cu ceva la o adica. Poate si niste tanculete si cateva avioane (f-uri din acelea second hand), rachete anti tanc si sol-aer.

  • poi nu avem noi..:))destule..si vrei sa sara tiraspolul aka moska ca inflamam zona..?:))

  • Muscati limba ! Sau tastarura ! Asta mai ne trebuia sa i inzestram pe moldoveni ca mai apoi mister toton „sa faca moldova cea mare ” parerea mea , mai bine am opri orice ajutor pe care il acorda Romania moldovenilor , ca si asa au votat cu „mother russia”

  • Esti intreg la minte? :)) Doamne ce nerozie am mai citit si aici, sa le dam tehnica la moldoveni.

 25. zii la baba floare si babalacu soare..din comuna pohorata de sub deal..ca ne tre programe avansate de corvete si tbt..uri pt tara..si nu ajutoare sociale promise de mai marii comunei..galeti mopuri zahar si ulei..nu tancuri si avioane..:))

 26. @ ciprian – baba si babalacu, poate parintii nostri, nu au nevoie de explicatii ci de vorbe blande, de incurajare si speranta de mai bine. Atata timp cat le-ai pus in brate galeata si somatia cu locul unde se pune stampila…visam in continuare. Ne aducem aminte de ei cand ne ramane mostenire pamantul si casa? I-am lasat de izbeliste! Noi, fiii lor nu mai vorbim cu ei? Se pare ca nu. Satul s-a rupt de noi…mai corect, noi am parasit locurile noastre de bastina…Ca sa ce? Sa ne instrainam, chiar de tara si neam …N-am visat vreodata sa am peste 3 milioane de concetateni care au plecat vazand cu ochii in 4 zari…E trist, e tare trist. E trist pentru ca de fapt, noi suntem de vina. Noi, cei care ne lamentam in virtual crezand ca realul nu mai are importanta!
  Cu tot respectul!

 27. Un site interesant dar din pacate extrem de politizat.Asta strica mult.Talibanismul orb nu ajuta.
  Ambele programe sunt inutile in lipsa unei aparari aa eficiente.Bani cheltuiti pe tinte foarte scumpe.Intii trebuie securizat spatiul aerian.Priviti razboaiele mai recente ( Malvine ,Irac ) si vedeti ce a facut aviatia pe acolo.Nave si blindate de zeci de miliarde facute praf cu pierderi insignifiante.
  Revenind la cele doua contracte si lasind deoparte ca nu acestea erau prioritare , asa cum am mai spus ,este bine sa masuram de zece ori si sa taiem o singura data.
  Cunoasteti ceva despre afacerile Fokker sau Skoda din perioada interbelica?Si atunci credeam ca am facut ce treduia pentru ca mai apoi sa vedem ce prosti am fost.Avem o experiente grozava in ,,tunuri” .Contractele facute fara licitatie pe fuga la final de mandat cam au miros.
  Exceptional ca tehnica militare sa fie fabricata in tara dar nu uitati pretul ,suntem si asa prea saraci.
  Ma rog la Dumnezeu sa gresesc eu.

  • La final de mandat in care psd-ul a avut majoritatea absoluta totul pute si, subit, avem nevoie de licitatii! Oare ce-i mana in lupta pe Dragnea, ponta & comp? Nu si-au luat partea? Bineinteles ca si-au luat-o, dar din alta parte si atunci trebuie sa presteze pentru asta!

  • Ruga ti-a fost ascultata, gresesti foarte grav, ambele contracte sunt foarte importante. Dupa (i-)logica ta n-ar mai trebui sa ne dotam cu nimic ca oricum le face aviatia praf…

 28. Ceva de citit la rece, poate dupa alegeri…..
  Nu stiu de ce, dar la rece ii cam dau dreptate…

  http://www.ziare.com/donald-trump/presedinte-sua/de-ce-sa-ne-apere-americanii-de-putin-capcana-realitatii-pitice-a-unui-parteneriat-strategic-dar-golas-de-continut-ii-1443453

  Extrase:
  „Romania chefuieste cu lautari

  In aceasta lume, care vrea sa „cumpere” protectie americana, se afla astazi si Romania, unul dintre pilonii „pax Americana” din Europa.
  …………………………..
  UE a devenit un fel de Imperiu Bizantin in descompunere „

 29. Draga Cosmin nu fii atit de convins ca ai dreptate.
  Cunoastem foarte putin despre aceste contracte.Sper ca in curind sa apara mai multe detalii.Licitatiile ofera o oarecare transparenta fata de contractele atribuite direct.Vezi si tu ce clauze ambigui are si cit de interpretabile sunt.Este necesar ca totul sa fie clar si imposibil de rastalmacit.
  Daca totul este in regula putem merge mai departe desi ramin la parerea ca urgenta era apararea aa.

 30. Noi de ce nu facem ca chinezi ii ucdem pe corupti , aaa pardon corupti sunt la cârmă tari …

 31. Eu rămân la părerea mea că TBT-ul AGILIS trebuie să fie protejat la proiectile de cal 14,5 mm în laterale , spate și tren de rulare , iar pe burtă și plafon să fie rezistent la IED și submuniții , iar fața să reziste la cal minim 30 mm încă din proiectare .
  Armamentul principal să fie o turela telecomandată cal 7,62×51 anti infanterie și minim cal 30 mm antimaterial și AA , fără perforarea plafonului .
  Dacă nu se au în vedere asemenea criterii , vom fi fericiții posesori ai unor transportoare blindate anacronice , concepte învechite ale școlii hibride sovietice-teutono-mioritice .
  Made in România .
  Practic o să dăm banii pe ele degeaba .
  De ce să reziste la minim cal 14,5 ?
  Din motive geografice evidente 🙂 .
  Să nu ne facem că nu știm de existența cal 57 rusesc , este destinat special luptei cu orice fierătanie NATO , iar noi avem avantajul că transportoarele noastre nu sunt încă proiectate , putem prevedea din start o masă mai mare , cu suspensii și motorizare adecvată .
  Dacă nu , nu stiu ce s-ar putea face .
  Apropo , cei câtiva zeci de BOXER ce urmează să fie importați , nu se prea pot folosi eficient pe relieful patriei noastre , nu sunt amfibii , deci iar bani aruncați pe geam .
  Aș vrea din tot sufletul ca mâine dimineața să fie publicat și semnat contractul pentru AGILIS și să fie specificat clar că din start să reziste la 14,5 & 30 .
  Acest criteriu nu trebuie să fie negociabil vreodată !
  Este o condiție esențială .
  Da , va fi mai performant decât BOXER , și asta îi va deranja pe nemți și olandezi , care se vor trezi ca au bagat bani mulți în fiare ce vor fi considerate vechituri din cauza caietului de sarcini solicitat de români .
  Eu îi invit de pe acum la REMAT , pentru înscrierea în programul RABLA 🙂 !
  Da , dintr-o bucata de carne stricată poți face mâncare , dar nu poți să o mănânci !
  Nu ne trebuie transportoare de generația anilor ’80 cu steroizi și anabolizante , ci ne pregătim de ceea ce este mai rău .
  Trebuie găsită soluția , nu compromisul .

  • Mergem la vot si exista sansa sa se intample ceea ce-ti doresti. O prezenta scazuta la vot, inseamna pesede la putere, implicit zero investitii in tehnica militara. Ptr. Majoritatea inseamna 10-15 minute, ptr mine inseamna 200km due-intors. O sa merg convins si de un motiv care se chiama… Romania Military.
   Toate cele bune.

  • @Habarnistul. Cred ca 14,5 este deja un calibru mic, rusii isi monteaza deja tunuri pe noile transportoare.

 32. Cine știe despre cine vorbea Ponta cu oferta de 950 milioane pentru nave ” identice ” construite la Constanța? Hai sa facem comparația tehnică… Dar despre cine era vorba în afirmația lui? Ca unul care am jurizat licitații publice sunt foarte sceptic cu acest ” identice”…. Pentru ca de multe ori un mic parametru schimbat sau lipsa unei singure specificații dintr-o oferta face sa fie o diferență enorma de calitate. Asa ca vreau comparația tehnica a corvetele olandeze cu contra-oferta ” identica ” a lui Ponta.

  • Cica Mazare are un proiect de „corveta alegorica” multifunctionala…..

  • Santierul Naval din Constanta nu a construit niciodata nave militare . inainte de 89 se construiau la Mangalia , inclusiv „Marasesti” a fost construita la Mangalia.
   Dupa revolutie SN Galati a construit nave militare , cele mai multe pentru Olanda dar si pentru alte tari . Nava MAI ” Stefan cel Mare ” a fost construita tot la Galati atat pentru noi cat si pentru olandezi parca .
   Ponta bate campii .

  • Sunt chiar surpins ca cineva mai ia de bun ce spune imbecilul de ponta! Chiar sunt surprins. Evident ca minte…

   • Tare mi-e frica ca vor iasi pesedeii…In orasul meu n-auzi decat „pesedeul ne da pensii si salarii”. Marea masa a romanilor nici nu vad altceva, n-au treaba cu investitiile, locurile de munca, modernizare, infrastructura, armata, etc. Daca se maresc pensiile si salariile atunci inseamna ca traim ok. Asta-i mentalitatea majoritatii romanilor, iar poanta stie unde sa gadile simplitatea majoritatii concetatenilor nostri. Peste putin timp merg la vot, cu certitudine voi vota ca un minoritar in orasul meu -fara PSD&Comp. Probabil ca mine vor face alti 1000 de oameni, restul…pup, pup, pup poanta/dracnea!

   • Tonta s-ar putea sa nu minta acum. MILGEM poate fi configurata cu Mk41 (pentru 32 ESSM) plus RAM (21).

  • Pontalaul pomenise ceva de turci, care dezvolta Ada class.

 33. Da domle,monta zice ca a votat ca sa ia tara inapoi de la stapani. El si cu farage ce mai zic de astea. Doua zdrente parsive.

 34. Na eu vad lucrurile un pic altfel: printre limbajul de lemn al MApN nu am descoperit niciun criteriu clar de evaluare a celor 3-4 producatori luati in calcul la capitolul Fregate. Aceste fregate atata timp cat nu se bate in cuie un pachet de armament de baza sunt cvasi inutile la fel ca si fregatele care sunt pana in acest moment 2 OPV-uri cu inarmare apropiata de 0 -Zero!
  Daca nu vad un criteriu clar cu un tabel cu cat conteaza fiecare aspect de care MApN-ul a tinut cont si cu procentaje aferente exista inca suspiciuni de coruptie sau favorizare a unei parti.
  La fel mi-as dori sa vad cu table cu criterii clare si pentru TBT si ce a oferit fiecare furnizor inscris in cursa pentru noul TBT al Fortelor Terestre.
  Acum despre Piranha III – nu prea are sens numarul de TBT-uri cumparata in acest moment, 30+ ori iti dotezi macar o unitate ori….ai luat o decizie extrem de proasta, este necesara o ancheta la acel capitol.

 35. Mda, ma cam asteptam la acest dus rece.
  „…contractul cu MApN urmează a fi semnat după ce va fi formulată o ofertă și în urma unei negocieri, iar cooperarea în ansamblul său urmează să se desfășoare pe termen mediu, de-a lungul mai multor ani.”
  „Ministerul Apărării Naţionale a transmis Parlamentului României, în data de 18 octombrie 2016, scrisorile prin care se solicită aprobarea prealabilă pentru iniţierea procedurii de atribuire…”
  Este limpede : ” transmis Parlamentului ” = Lasciate ogni speranza … la Parlamentul Ro. Acum daca iese PSD+ALDE chiar nici o speranta ! Rusia e iubitoare si cuminte clameaza dottore Monta! Deci banii vor merge la cei care n-au muncit niciodata si nici nu vor; si-n pensii speciale !

 36. Am belit-o ca iese iar PSD-ul si o sa iti explice ca nu ai nevoie de nimic, ca rusii sunt fratii nostri ortodoxi si nu ne-ar face niciodata rau., iar nevoia de armata profesionista si bine dotata e numai propaganda homosexualilor americani.

 37. Cu cat moldova este mai puternica din puncte de vedere econimic si militar cu tata va fi si pt noi mai bine. Ei au avut ghinionul sa fie mai aproape de rusi si am vazut ce lea facut rusii (spalat pe cheier non-stop). Trebuie neaparat sa-i ajutam ca asta insemna sa ne ajutam si pe noi. Plus ca sunt romani ca noi. Vb aceiasi limba. Pana sa aruncati cu cuvinte grele la ce am scris aici sa va gandinti ca, cand suntem mai multi uniti cu atat este mai bine.

 38. http://defence-blog.com/army/iraq-looks-to-buy-hundreds-of-patria-amv-8×8-armoured-vehicles.html

  Și puteau fi Saur 2. Să îmi bag pl în inima trădătorilor care au sabotat contractul ăla.

 39. Pana la urma soarta acestor contracte depinde si de presiunea constanta exercitata de presa si populatie. Depinde si de noi, cat de sustinute vor fi, nu totul depinde doar de ce vor politicienii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *