Situatia romanilor din Banatul Sarbesc si Timoc

Ce se intampla in domeniu de cetatenia Romana pentru Romani din Serbia de Rasarit si Banat? Celebra ordonanta de urgenta 37/2015 adusa din partea guvernului Ponta pe ziua de 15 de septembrie 2015 spune ca cetatenia Romana se poate acorde celor care ‘s-au contribuit in mode deosebit in promovarea a limbii, culturi si spiritualitatii romanesti’ , si OUG 37/2015 s-a transormat in articol 8.1! Desi nu este precizat ca atare articolul 8.1 este dedicat Romanilor din Serbia si Ucraina celor care provin din teritorii care niciodata nu au apartinut Romaniei pe perioda interbelica. Teoretic si un Chinez, si un Vietnamez si un Rus ar putea aplica pentru cetatenia Romana daca a contribuit in mod deosebit in promovari a limbii, culturi si spiritualitati romaneste. De ce se acorda cetatenia dupa merite si nu dupa originea etnica cum fac Ungaria, Bulgaria, Croatia si multe alte tari? Primul motiv este ca nu exista evidentia clara potrivit careia se poate determina apartenenta etnica mai ales in Serbia de Rasarit, fiindca Biserica Ortodoxa Romana nu e prea prezenta in Serbia de Rasarit, si atunci daca cetatenia Romana se ar fi acorda automat in Serbia de Rasarit exemplu multi care nu au nicio legatura cu Romani ar aplica si ar dobandi cetatenia Romana, si majoritate dintre ei ar lua cetatenia Romana doar cu scopul de a pleaca la occident, situatia care statul Roman vrea sa o evita sub orice pret. In Banat lucruri stau mai bine si Biserica Ortodoxa Romana e mult mai prezenta, si evidentia despre apartenenta etnica e mult mai buna.

Al doilea motiv de ce se acorda cetatenia atat de restrictiv este faptul cum stau lucruri in Sernia de Rasarit? Desi se mentine des cifra de 300 000 de Romani in sudul Dunarii realitatea spune ca dintre ei nu mai mult decat maximum 10 000 se simt ca Romani si au constinta nationala Romana, si restul sunt asimilati si cateodata se comporta ca mai mare Sarbi decat Sarbi proprii, si acordarea a cetateniei pentru multi dintre ei ar fi greseala mare! Atunci daca esti Roman trebuie si sa te comporti ca Roman in Serbia de Rasarit, si ca atare faptul ca esti Roman trebuie sa dai public! Ce de fapt inseamna ‘contributia deosebita’? Precum inseamna vizibilitatea in medii. Persoana eligibila ar trebui sa fie recunoscuta ca atare! Se stie foarte bine ca in Serbia de Rasarit se faca si este foarte raspandit traficul de cetatenie, care se face in fel urmator: de fapt se abuza articolul 8.1 si li se prezenta oamenilor ca sunt eligibili potrivit articolul 8.1 pentru cetatenia, si apoi li se eliberez diferite forme de ‘certificati,’ ‘diplome’, ‘adeverinte’, sau ‘recomandari’ care ‘confirm’ ca persoana respectiva a participat la niste activitati in domeniu de promovarea a limbii, culturii si spiritualitatii, si ca atare e eligibila pentru cetatenia Romana potrivit articolul 8.1!Toate ‘actele’ astie sunt eliberate cu scopul de a convinge – o pe Directia Nationala pentru Cetatenie ca persoana respectiva adevarat a contribuit in mod deosebit in promovarii a limbii, culturi si spiritualitati romaneste si ca atare sunt eligibili sa primesc cetatenia Romana conform articolul 8.1! Toate ‘actele’ astie se dau sigur pentru bani!

Dar ca un dosar sa trece adica sa fie aprobat trebuie sa primeasca avizul pozitiv din partea consulul general a Romaniei pe teritoriu respectiv. Aici si apar ‘probleme’ pentru traficanti de cetatenie. Domnu consul general a Romaniei in Zaiecar (nu prea stiu pentru consulate in Varset, sau Belgrad ca sa scriu) nu prea vrea sa da avizele pozitive pentru nicio persoana pentru care nu e personal convins ca indeplineste toate conditii potrivit articolul 8.1! Apoi traficanti de cetatenie pe ambele maluri a Dunarea il – ataca dur in presa romaneasca ca ‘nu face nimic pentru Romani in Serbia de Rasarit’! Se presupune ca ‘a face ceva pentru Romani din Serbia de Rasarit’ ar fi sa le da avizele pozitive celor pentru care nimeni nu a auzit nimic, si celor care le au platit traficantilor de cetatenie! Un lucru este foare interesant! Ii am chemat pe toti care cred si care sunt convinsi ca sunt respinsi cu nedrept sa scot la iveala dosarele a lor si sa dovedesc prin fapte ca sunt respinsi cu nedrept si ca domnul consul nu a avut dreptate cand li a dat avizul negativ! Macar si imi dau prin inbox daca nu vor public! Cine mi a dat raspunsul? Nimeni! De ce? Pai stiu si ei foarte bine ca nu au dreptate! Dar haide sa vedem cum stau lucruri acuma? Desi OUG 37/2015 a intrat in vigoare pe ziua de 15 de septembrie 2015, prime persoane au primit cetatenia Romana potrivit acestui articol pe ziua de 6 februarie 2018! In anul 2018, in total 90 de persoane au primit cetatenia Romana potrivit articolul 8.1.In anul 2019, in total 164 de persoane au primit cetatenia Romana, si in anul 2020 pana acuma 212 de persoane au primit cetatenia Romana! In total de la 2018 si incoace 466 de persoane au primit cetatenia Romana potrivit articolul 8.1!

Putem discuta dacaca numarul e negligibil sau nu, dar creste stabil! Pentru ce noi trebuie sa apelam este sa facem presiunea publica ca procedura sa se face mai repede pentru persoane care sunt eligibile si care sunt Romani adevarati si care cu adevarat s-au contribuit in mod deosebit in promovarea a limbii, culturi, si spiritualitatii romaneste! In ultimi cateva saptamanivun numar record de persoane au dobandit cetatenia Romana in total 154 de persoane de la 10 iulie si incoace! Se poate ca e un semn de incurajare! Plu vedem ca toti care au primit raspundul pozitiv care e publicat pe ziua de 23 de iulie au depus dosare in anul 2020!

Sursa: Ivan Vrzogic

Preluare integrala

9 comentarii:

 1. am dat click pe sursa
  This page isn’t available
  The link you followed may be broken, or the page may have been removed.

  1
 2. Florin Dorel Dedu

  Da click pe preluare integrala

  1
 3. Pentru a ‘rascumpara’ romanii din Timoc mai intai trebuie sa aiba si sa tina scoala in limba romana multi ani, apoi dpdv religios ei sa se intoarca in sanul BOR. Abia apoi dupa mult timp putem sa discutam despre o recapatare a constientei nationale.

  Am observat din experienta proprie ca cei batrani constientizeaza bine ca-s romani, cei din generatia urmatoare, apropiati de varsta a II-a se cred vlahi iar tinerii mari patroti sarbi!

  Pacat….aici Romania doarme in sandale si este sedusa de cantegul de leagan al Serbiei!

  5
 4. Da este adevarat ca toti noi care sintem romini din mosi stramosi, traim iin Serbija dar de ce asta nu am ales noi Toata viata mea am trait ca romina. In satul Rotisor din Banatul Sirbesc nici nu sint Sirbi toate activitatile ce le am avut de mica si in scoala or fost si sint in romineste. Am mers la scoala in romineste si limba sirba a fos cea dea doua lmba care am invatato la fel si copii mei .Si de ce sa nu avem cetetanie Romina. Acum traiesc in US si tot fac sa ajut comunitatea Riminilor din Chicago.

  1
 5. Sint de acord sa se dea cetatenie la rominii din Serbija

 6. Pentru moment, cel mai important lucru este sa nu se piarda limba. Cartile in romana sunt interzise, dar internetul e liber. Lectii de romana pentru romanii de pretudindeni s-ar putea pune pe diverse site-uri.
  Ar trebui reluate pe RM periodic ( o data pe an) articolele despre romanii de pretudindeni – nu doar Timoc (https://www.rumaniamilitary.ro/romanii-vechi-istoria-noastra-romanii-de-pe-valea-timocului) si discutata situatia lor actuala.

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *