SUA pune presiune pe Rusia.

Americanii au anuntat ca nici ei nici aliatii lor nu vor mai respecta termenii tratatului TCFE( Tratatul privind Fortele Armate Conventioanale in Europa). Acest tratat incheiat in 1990, limiteaza cantitatile de armament ce pot fi stationate in Europa. Acest tratat se refera la numarul de tancuri, tunuri, avioane aflate intre Atlantic si Muntii Ural.

Problema este ca Rusia a suspendat aplicarea tratatului din anul 2007, iar acum americanii, probabil ca raspuns la galagia facuta de rusii cu privire la sistemele anti-racheta, au anuntat ca si ei renunta la aplicarea prevederilor respectivului tratat si vor interzice delegatilor rusesti orice inspectie in bazele lor.

De asemenea  “După patru ani fără punere în practică din partea Rusiei şi după eforturi repetate (…) pentru a salva tratatul, considerăm important să luăm câteva contramăsuri împotriva Rusiei”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

SUA au intentia de a nu mai prezenta nici date oficiale Moscovei cu privire la situatia stocurilor de armament aflate in Europa. Aceeasi atitudine o vor adopta si ceilalti membri NATO, printre care si Romania. Astfel desi rusii sunt foarte intersati in tratatul care limiteaza armele nucleare, mai ales datorita costurilor mari de intretinere, si deci au tot interesul ca arsenalul strategic sa fie micsorat, de ambele parti, se pare ca nu sunt la fel de veseli cand vine vorba de armamentul mai clasic.

 

sursa: ziuaveche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *