Svejk, sa iti explic ce s-a intamplat in 2020

Draga Sveijk, daca nu stii ce anume s-a intamplat, da-mi voie sa iti explic. Ti-ai cam facut-o cu mana ta iar de aici va fi doar mai rau.

Pai ce s-a intamplat, prima data realmente dupa ’45 populatia civila a avut nevoie de Armata, aia pe rit nou, NATO. Avea nevoie sa vada de ce plateste activi si rezervisti si cum pot acestia impreuna sa puna umarul cand tara mai sa fie trecuta sub lege martiala. Aveam nevoie sa vedem cum apar militari peste tot, cum apar spitale de campanie. Am vazut… ce am vazut.

Ulerior niste domni, reprezentanti alesi ai societatii au suprataxat pensia, mare-mica cum ar fi, pentru ca nu este asta subiectul discutiei. Ei, acest lucru si doar acest lucru, nu spre exemplu, dotarea (lipsa de) a generat furie timp de 6 luni. Pazea, ca a iesit cu scandal peste tot de la grupuri de whatsapp si facebook, la televiziuni, la fosti sefi de SMG care mai sa dea cu ceva dupa alesii neamului.

Stai mirat si nu intelegi cum tu, brav soldat si altii de-ai tai s-au trezit taxati. Ce drama moncher! Pai foarte simplu, voi nu mai aveti nicio tangenta cu societatea si este normal ca societatea, prin reprezentantii sai, sa te considere atat de util pe cat iti simte prezenta in societate. Si acum buf: dar vai, dar cum, da parada, dar zilele portilor deschise, dar facebook. Zero! V-ati rupt orice legatura catre societatea civila, societatea nu mai stie ce anume face un militar, iar mijloacele de mai sus sunt insuficiente. Societatea civila nu mai cunoaste rigorile vietii militare, omul de rand nu mai recunoaste gradele militare pe strada, sa nu vorbim mai mult de atat. A nu se intelege cumva faptul ca as face o pledoarie pentru serviciul obligatoriu, sistemul acela pur si simplu nu mai este fezabil. In acest context cei care plang astazi dupa pensii sunt tot cei care se bateau reciproc pe umar ca si-au facut o casta, spirtul de casta in sus, spiritul in jos. Nu ati mai poftit pe nimeni in rezerva, nu ati facut cursuri de pregatire si formare adresate doritorilor, si sa puneti un grad pe umar oricarui om cu abilitati si inclinare spre acest domeniu. Iar celor care au fost activi candva poate prin scoli de rezervisti le mai puteti pune niste grade pe umar si sa incheiam o data pe veci actuala procedura de avansare in rezerva.

Daca nici in al 12-lea ceas nu ati priceput ca puntea voastra spre societate era rezervistul, e grav. Rezervistul acela provenit din inginer, din horticultor, din mecanic, din medic, din profesor! Nu rezervistul cu o pensie tripla cat cei antementionati si care oricum acolo unde a pasit a tratat cu aroganta si superioritate pe oricine ca asa i s-a spus, ca face parte din “casta”.

V-ati comportat ca intr-o cetate unde permiteti dumneavoastra la cine vreti sa intre si cand vreti si acordati titlul de “citadin” dupa dispozitia unuia sau altuia. Si nu exagerez o iota aici, cand a venit printre ultimele planuri de formare in rezerva, prin 2011/12 asa ati dat grade nu cetatenilor care puteau fi niste vectori de opinie in societate, cineva care sa spuna: stati putin si eu sunt militar (rez) si este greu sa fii militar, poate unii isi pot justifica o pensie ceva mai mare. Nu ati facut toate astea ci ati dat grade si ati avansat “prietenii”. Prieteni-politicieni pe care societatea nu-i priveste prea bine, precum Nicolicea, Blejnar, Popescu-Piedone, Verestoy Attila, Aliodor Manolea sau Kelemen sau, tobele maestre, Elan/Ilan/Emilian Schwarzenberg. Ori mai rau de atat, ati avansat in grad persoane care ne-au facut uniforma de rusine prin condamnari penale sau iesiri nedemne in cazul unui fost mare tenismen care nici in prezent nu pricep ce divizie a comandat in rezerva sa i se puna 2 stele pe umar.

La strangerea cu usa, NATO v-a obligat sa dati o lege a rezervei cat-de-cat. Dupa ce legea rezervistilor voluntari a stat in sertarele parlamentului incepand cu 2010, prin 2015 in final am avut ceva pe ce sa discutam macar. V-au trebuit inca doi ani, 2017 sa dati norme de aplicare. Acum se poate sa fie si greseala mea, eu am inteles ca legea asta reimprospateaza rezerva si astia mai tomnatici asa ca si mine aflati in rezerva generala, daca vor si pot fizic, sa se mai pregateasca un pic. Ca legea cu privire la apararea nationala, 446/2006, teoretic o cere:

(4) Rezerva generală cuprinde cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu fac parte din rezerva operațională și pot fi încorporați, concentrați, respectiv mobilizați, pentru instrucție și completarea forțelor destinate apărării pe timpul stării de asediu, al mobilizării și al stării de război.)

Pai unde-i acea “mobilizare pentru instructie” din lege ca daca ii formezi direct in stare de asediu sau de urgenta, esti mort! Macar asa un weekend la 6 luni, macar de zilele orasului o garda la drapel. Sa imi arate cineva cu degetul rezervistul care, dupa ce a plecat din sistem, a mai pus mana pe o arma. Pe langa asta, de parca n-ar fi destul, singurele posturi pe care le-ati scos pentru formare in rezerva sunt cele de soldat si, razlet, aproape zero cadre militare. Vroiati ca un fruntas rezervist sa vocifereze in societate cauza voastra? Sau, din cei care isi fac auziti vocea in societate, se prea poate sa fie vorba de persoane inalt calificate, asadar dintr-un medic reputat, avocat de prestigiu, inginer cunoscut, v-ati gandit ca poate ar fi interesati sa devina soldati infanteristi, pistolari?

Un articol separat pentru evolutia pe anul 2020 nu am cum sa fac, rezultatele vorbesc, din aproximativ 1000 de locuri avem aproximativ 100 de oameni incadrati. Pe 10%, sa mai compun eu un text? Si v-am avertizat in 2018, 2019 chiar, vedeti ca vom ajunge sub acel 15% media la recrutare. Uite ca am avut dreptate. Iarasi si din-nou. De parca nu-i destul, ati reusit o evolutie financiara de la 10% la 30%. Cica asta rezolva toate problemele rezervistului voluntar si nu faptul ca in 10 articole v-am explicat unde-i “buba”, io-te si-n al 11-lea: de la locuri scoase geografic complet aiurea, la o sumedenie de locuri de soldati fara subofiteri si ofiteri, la lipsa de profesionalism a centrelor de recrutare si nu mai are sens sa reiau totul. Unde in aceste puncte ati gasit acel 10% ca fiind problematic sau doriti sa transformati rezerva intr-o sinecura pentru unii?

Revenind, i-ati spus repetitiv-obsesiv-propagandistic societatii ca orice ar fi ne descurcam, avem noi rezerve si de toate. Si a venit si starea de urgenta iar niciun rezervist nu a fost chemat la unitate. Pus in fata tavalugului, statul a inchis spitale si au fost lasate persoane bolnave de maladii necrutatoare pe drum ca nu am avut unde sa cazam si sa tratam niste bolnavi de COVID19, adica un fel de raceala, periculoasa fara doar si poate, dar parca totusi nu-i cancer cu metastaze. Desigur ca nu ministerul le-a inchis, ci lipsa spatiilor, lipsa care putea fi completata de o rezerva cat de cat functionala. Cum arata aici armata daca in niste unitati de rezerva unde exista locuri puteam caza niste bolnavi transformandu-le atat pe cat se poate in spitale de campanie. De unde rezervisti, de unde unitati de rezerva, de unde spitale si de unde campanie, nu? Am spus-o in alt articol, cu doua spitale ROL 2 si trei spitale civile carora in stare de urgenta li s-a dat conducere militara nu se face soare. Si apropos de conducerea militarizata, aici avem supremul exemplu de neintelegere a rostului militarului in societate. Un medic militar activ(!) este dislocat de la locul sau de munca sa preia comanda unui spital civil. Deci nu avem din personalul civil al unui spital 10 militari in rezerva care sa fie activati in acesta perioada crunta, ci mutam un medic militar activ care oricum avea suficienta responsabilitate. Nu mai am cuvinte aici.

Apropos, va este cunoscut conceptul de brigada medicala de rezerva? Memento, ca in 2018 am scris despre problema asta cu referire la garda nationala din SUA, si uite-ne in 2020 cu pantalonii in vine:

“Structural vorbim de o rezerva de 434.618 de militari impartita in 51 de comandamente avand doua componente, terestra si aeriana pentru fiecare. La nivel de stat de regula (detailez mai jos acel de regula) comandamentul NG este asimilat cu o structura de doua stele (divizie sau echivalent). Pe parte de forte terestre, daca am luat studiu de caz Texas, structura arata in felul urmator: 36th Infantry Division, Medical Command, Office of the State Surgeon, Recruiting and Retention Battalion, State Army Aviation Office, 136th Regiment (CA) (RTI), Army Ground Safety Office, Training Centers Command, 71st Theater Information Operations Group, 176th Engineer Brigade.

Ma opresc putin pe acea divizie – Headquarters, 36th Division, 71st Infantry Brigade, 141st Infantry Regiment, 142nd Infantry Regiment, 132nd Machine Gun Battalion, 72nd Infantry Brigade, 143rd Infantry Regiment, 144th Infantry Regiment, 133rd Machine Gun Battalion, 61st Field Artillery Brigade, 131st Field Artillery Regiment (75 mm), 132nd Field Artillery Regiment (75 mm), 133rd Field Artillery Regiment (155 mm), 111th Trench Mortar Battery, 131st Machine Gun Battalion, 111th Engineer Regiment, 111th Field Signal Battalion, Headquarters Troop-36th Division, 111th Train Headquarters and Military Police, 111th Ammunition Train, 111th Supply Train, 111th Engineer Train, 111th Sanitary Train, 141st, 142nd, 143rd, and 144th Ambulance Companies and Field Hospitals.

…..Mai interesant este, si aici se observa menirea NG-ului, componeta medicala la dispozitia comandantului diviziei.

Doctrina militara aduce o legatura clara intre dotarea la dispozitia unei unitati si menirea sa. Sigur, pare o banalitate, dar traim zilele lipsei expertizei intr-un domeniu si datului cu parerea gratuit. Asadar, diviziile NG nu sunt blindate, nu sunt aeropurtate, nu sunt divizii MP. Sunt concepute specific pentru rolul pe care il au, adica asistenta civila, explicata acelor multe unitati de geniu si medicale. Law enforcement limitat, explicat de subunitatile in masura relativ mica de MP si desigur infanterie, acolo unde este necesar ca NG-ul sa suplineasca unitati active in serviciul federal.”

Link si nota bene: https://www.rumaniamilitary.ro/cu-rezerva-la-reparat-partea-iii-us-national-guard-garda-nationala-sua

Si, in final sa adresez un aspect cu adevarat mitologic: 84% incredere in Armata. Da. Poate sa fie si 101% ca increderea in abilitatea de a-ti face bine munca pentru care esti platit nu se leaga intotdeauna cu aprecierea post factum. De aia plateste omul armata. La fel ca si la privat, platesc un serviciu, scump, am pretentia sa fie stas. Dupa acest punct nu ma mai intereseaza decat in masura in care reapelez la acel serviciu. Ei daca cunosti bine pe cei care presteaza acest serviciu, ii vezi des, iti vorbesc de pe picior de egalitate, te mai cheama pe la ei sa te invete chestii legate de profesia lor doar pentru ca tu esti interesat, parca-parca iti mai vine sa le iei apararea ca (1) Ii cunosti, (2) au facut treaba buna si (3) stii si tu ce efort inseamna munca lor. Toata filozofia asta mi-a explicat-o un american venit pe la noi pe meleaguri la o aplicatie si mi-a sumarizat-o perfect, intr-o singura fraza exceptionala. O am si acum notata, prin diverse caiete, aplicabil in orice domeniu: “Relationship precedes results”.

In conditiile astea, ce v-ati asteptat sa se intample in 2020? Mai mult am aflat ca mai marii CCR-ului au decis ca impozitarea care a provocat atata valtoare in online, este neconstitutionala.

Diviziune si privilegii sadesti, falie in societate si ura culegi.

Inchei astfel: prin ai vostri mari rezervisti, trimisi in fata natiunii, pe cine credeti ca societatea ii stimeaza? Rezervisti al caror nume nu-l voi spune, din respect pentru functiile pe care le-au avut, esuati lamentabil in nationalism si altii in dacopatie? Noroc ca si-au gasit si un partid unde sa se inscrie. Ofiteri in rezerva care apar la televizor si de care iti este rusine, mai mult sunt si presedinti de organizatii dubioase ale rezervistilor, care stau la masa cu Dughin? Stiti si aici de cine vorbesc. Mari ofiteri ajunsi in functii politice care dau share-uri la fake news-uri ridicole de-a dreptul? Grupuri de injuratura la adresa clasei politice interbelice neaservita ocupantului sovietic? Injuraturi pe banda rulanta aduse lui Iuliu Maniu, Bratianu si altii care si-au gasit locul pe perete la Sighet? Inabilitatea de a sesiza macar situatii grave de razboi informational si usurinta cu care tot unii cu grade grele pe umar lovesc in elementele de baza democratice ale Romaniei. Pe langa asta, a aparut un cor de rezervisti care-l injura zilnic pe comandantul suprem si mai apoi, pentru cateva remarci din cartea sa la adresa armatei RSR, afirmatii cu care orice om cu scaun la cap ar trebui sa fie de acord.

Care-i problema, faptul ca armata culegatoare de cartofi a fost denumita inutila? Ca v-ati batut joc de generatii de tineri care nu aveau ce cauta acolo, nu aveau inclinatie spre domeniul militar si atat i-ati umilit incat … stiti mai bine ca mine ce drame s-au petrecut. Revenind deci, ce anume vreti sa plateasca societatea civila? Asta? Iar pe cei cu sange militar, cu vocatie spre arme, v-ati luptat ca la ’48 sa nu depaseaca gradul de capitan sau, daca i-ati trimis mai sus pe ierarhie, v-ati asigurat ca langa ei ati pus ofiteri de carton astfel incat sa-si ceara ei singuri iesirea la pensie.

Chiar nu pricepeti ce anume s-a intamplat in 2020? Plangeti iarasi ca nu vi se indexeaza pensiile cand privatii, ba au pus lacatul pe usa, ba cei ca mine, ne-am redus programul de lucru astfel incat sa ne reducem salariile in mijlocul pandemiei, iar de mariri, chiar si cu rata inflatiei, nu poate fi vorba. Asta-i lumea in care traiti nu cea iluzorie in care guvernul sta pe un munte de bani, dar nu vrea el sa va mareasca pensiile de rau ce-i. Cum sa vorbesti de mariri in astfel de vremuri?

Si nici nu indraznesc sa insult, cititi toate comentariile mele si toate articolele mele, critic si pastrez macar un respect pentru grad vital in structura militara si sper doar ca puteti genera organisme de aparare care sa excluda din randul militarilor rezervisti astfel de persoane. Un mai mare deserviciu hainei militare nu se poate face decat lasand astfel de oameni sa se manifeste in continuare in asemenea maniera, nestingeriti.

La multi ani, incercati sa nu o dati in bara si in 2021 in halul asta.

Cine sunt eu sa vorbesc in numele societatii? Pai e simplu:

Ma semnez al vostru,

Actualul cetatean contribuabil, dar probabil ma cunoasteti mai bine ca lt(rez)

Nota bene (2):

rezerva armatei si covid19„Am o pensie sub 3.000 de lei. La ea se adaugă indemnizaţii de la veterani şi de la decoraţie. Aşa, ajung la 6.000 de lei, dar îmi ajunge pensia“, spune el. Consideră că ceea ce se întâmplă în prezent, când militarii de carton ies la pensie cu sume fabuloase, nu este decât o manevră politică. „Aceste pensii sunt date ca o răsplată pentru că unii i-au susţinut pe alţii în trecut“, crede Ion Dobran.

Interviu pentru ziarul „Adevarul“, general-locotenent (ret) Ion Dobran, as al aviatiei romanesti, avand 340 de misiuni, unde a doborat 18 avioane inamice. Generalul a fost doborat si el de trei ori. Dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, a fost persecutat, exclus din armata, dat afara din propria casa si obligat sa munceasca la fabrica.

76 de comentarii:

 1. Badea Lori Eusebiu

  Buna dimineata. Citesc dè mult ce se posteaza aici,fara sa fi intervenit vreodata. Acum,referitor la postarea ta,nu pot spune decat:felicitari. Semneaza:

  Alt lt(rez).

  21
  • Te salut cu respect. Din pacate in acea perioada, am plecat multi lt si cpt. Asa a stiut ministerul sa pastreze oameni in care a investit.

   10
 2. Rezerva armatei … e o mulțime vidă .
  Ai o boală grea , locotenente !
  Uită de armată , nu a fost pentru tine sau cei ca tine .
  Ești idealist , asta e păcatul tău .
  Știi foarte bine că inițiativa personală este încurajată doar în ședințele de organizare , dar rău vazută și defăimată în cazul când vine de la subalterni .
  A , dacă un sefuleț din eșalonul superior trage un pârț , cu drag toți subalternii inspiră la ordin .
  … de aia CADA era un pericol pentru cei ajunși la conducerea armatei ( o combinație de trădători sovieto-holenderi ) .
  Rezultatele trădării lor se văd .
  Nu doresc să vă spun cu subiect și predicat cum poate fi reorganizată armata română și în general , România .
  Exact , după un deranj planetar .
  Nimănui nu-i place …
  Dar e singura soluție .

  5
  • Of mai habarnistule. cu adevar graiesti. Dar nu pot domnule! Nu pot. Ceva s-a sudat de mine cand eram aliniati in ploaie si pe un frig din ala nesuferit am zis intr-un cor juramantul ala.

   1
 3. Felicitări pentru articol!

  Aroma fină, de piele tăbăcită, a bocancilor de după aplicație și fasolea la cazan, fac parte din lucrurile care nu se uită niciodată..?.

  4
 4. Merci. Mai urmeaza ca au oameni astia un har in a o da in bara…

  2
 5. Am o ușoară înclinație spre armata, ma fascinează istoria, armele inclusiv cea militara. Cunoștințele mele sunt în cel mai bun caz la un nivel minim de cultura generala. Apreciez rigoarea militara și admir disciplina și dedicația. Am cochetat cu idea de armata la un moment dat și încă ma atrage. Dar, îmi pare un talmes-balmes. Tind sa cred ca un minim de 3/6 luni de armata pt fiecare (basic training) este extrem de utila la nivel de individ și evident pt societate. Evenimentele vin peste noi, trebuie sa fim pregătiți sa le facem fata, nu suntem suficienți de relevanți sa le cream și sa le controlam.

  5
 6. Si mie mi se pare unul din cele mai bune articole ale tale. Rezerva poate fi utila in multe situatii de pace: cum ar fi dar fara a se limita la calamitati naturale.

  Un articol despre rolul rezervei in Desert Storm: https://news.usni.org/2021/01/13/panel-first-gulf-war-proved-the-value-of-the-reserve-force-destructive-power-of-simple-weapons

  Din articol: McGrady said the active-duty military also learned they could “find people who had the skill sets” they needed for combat operations in their reserve components. In addition, those reservists with their civilian backgrounds and careers offered different insights into ways to tackle a problem. Active-duty commanders “were astounded how helpful they were,” she said.

  8
  • Multumesc Nicolae!
   Aici avem esenta abordarii problemelor in maniera proiectata pentru a le rezolva. Adica problema sa fie rezolvata folosind toate resursele disponibile.
   La noi poate ai auzit vorba: „Am vorbit, s-a rezolvat. Nu se poate face deci ii rezolvata treaba!”

   5
 7. Felicitari pentru articol.

  O sa va povestesc o intamplare de anul trecut cand am fost la actualizarea datelor. Venise cineva sa intrebe de nu stiu ce post iar oamenii iau spus ca nu au habar.
  Intre 2 plutonieri dupa un telefon primit.
  „Cine era ?
  Colonelu’ lu peste prajit vroia sa stie de nu stiu ce post.

  Nu pot descrie modul in care vorbea de gradul respectivului, fara nici un pic de respect. Nu ca as fi eu mare branza dar totusi de la plutonier la colonel este un pic de diferenta, ar trebui sa existe un minim de respect. Insa aici intervine ce spunea leftanant, cand dai gradele cum le dai atunci dispare respectul.
  In ultimii 20 de ani au fost 3 oameni care venea din armata si care mi-au fost colegi/subalterni. Niciunul nu mi-a spus nimic de bine despre sistemul din care venea cu exceptia academiei unde au invatat – ei fiind profesionisti carora nu le pot reprosa nimic.

  Primul la plecare a fost pus sa plateasca scolarizare, cazare si masa. Scolarizarea sa zicem dar el fiind din Bucuresti n-a avut nevoie de cazare si masa.
  Al doilea a incercat sa obtina nu stiu ce functie, s-a dat pe pile, a strans bani, a platit si a plecat.
  Al treilea inca este in echipa mea, l-am angajat acum 1 an jumate, sunt foarte multumit de el, de luna asta o sa primeasca niste bani in plus la salariu. Nu mi-a spus de ce a plecat din armata insa el considera ca a fost cea mai buna alegere
  Nu contest faptul ca or mai fi si oameni profesionisti in armata insa cred ca se imputineaza pe zi ce trece. E doar o parere, sper sa fie gresita dar ultimile semne nu sunt incurajatoare.

  7
  • Din pacate da dorel, de asta nu-mi pun un nume acolo si las doar un lt(rez). Nu-i lipsa de adaptare, nu-i false asteptari din partea noastra. Pur si simplu crezi toate idealismele pe care ti le formezi din mediu tau inconjurator si apoi lasi totul la poarta, si patria si oanoarea si tot. Si prima chestie care iti vine in cap ii… asa vor fi urmatorii 20-25-30 de ani pana ies la pensie. Pot sa inghit atat? Da / Nu.
   Din pacate in Romania succesul este un concurs de imprejurari favorabile si nu este rezultatul direct al efortului depus.
   Revenind la tema insa, m-a calcat efectiv pe nervi cum s-au comportat anul acesta, un an in care societatea avea nevoie de armata. Aveam nevoie de rezervisti, voluntari nevoluntari, aveam de toate nevoie. Cum poti sa urlii ca is blocate spitalele si pe cei bolnavi-usor sa nu-i muti in unitati militare cu personal de rezerva mobilizat.

   9
  • @Dorel,respectul se castiga ,nu se impune, cutuma valabila si pentru colonei.

   5
   • Sunt de acord cu tine. Exact asta vroiam sa scot in evidenta insa nu am fost foarte clar.
    Faptul ca multe posturi se dau pe PCR (pile, cunostinte si relatii) precum si avansarile facute la exceptional fara nici un merit au facut sa dispara aceast respect care ar fi trebuit sa existe. Acest respect a disparut tocmai datorita acestui fenomen care tinde sa devina generalizat daca nu este deja si inlocuieste meritocratia.
    In armata, cel putin la nivel teoretic, iti pui viata ta depinde de cel care da ordine (care ar trebui sa castige razboiul cu cele mai mici pierderi) si de cel care este langa tine si ar trebui sa te ajute sa-ti indeplinesti misiunea.
    Daca esti grad superior ar trebui sa te poti baza pe cei din subordinea ta ca sunt capabili sa indeplineasca o misiune (vorbim de chestii realiste nu „ia distruge si tu tancul ala cu arcul”).

    2
 8. Un punct pe „i” foarte real si foarte necesar

  1
 9. Salut. Oare cineva de la varful map-neul nostru a cetit c’è ai scris matale si in trecut pe aici?, eu nu cred, cu pandemia armata noastra avea o sansa sa demonstreze ca è pregatita sa faca fata, dar a dat cu muci-n fasole.

  2
 10. In ceea ce privește implicarea armatei în perioada pandemie parca era 2 spitale mobile făcute de ei? S ar ar putea sa ma insel. Întrebarea mea este, atât are armata? 2 spitale? For real? Dacă vine dita pandemia, nu pande-isteria asta, ce facem? Sau îmi scăpa mie ceva? Pe de alta parte când băieții au fost scoși pe strada, cel puțin în Cluj au părut super profi. În orice interacțiunea avuta cu ei. Mai apăreau unii cu figuri fata de politie, jandarmi, pana ii vedeau pe soldați… Cumințenie instanta:). Și, nici măcar un moment nu am fost panicat sau agitat de prezenta lor, cum am tot auzit: văleu, soldați.

  2
  • Cum pana mea sa te panichezi daca esti om cinstit?
   Celor care lucreaza pentru noi prezumtia de buna intentie daca nu macar de profesionalism. Chiar si la ANAF am gasit o tanti foarte serviabila si careia nu i-am dat nimic in 10 ani. Cu exceptia unor politisti locali (pe care nu-i consider politisti, cei mai batrani dintre noi stiu cum au ajung gardieni publici unii oameni si apoi politisti) interactiunile mele cu politia au fost ok.
   Doar cu jegdarmii n-am nici o amintire placuta iar 10 august doar mi-a confirmat asta. Chiar am mai avut una si dupa 10 august langa primarie la Obor, acealeasi scarbe de oameni.

   3
  • Era penibil și cumva înfricoșător să vezi militari înarmați pe străzi. Mie mi s-a părut o prostie, nu am înțeles rostul acestei manevre. Asta era strict treaba MI, miliție și jandarmi, ăsta e rolul lor.

   7
 11. Lt, ca de obicei, la obiect!
  Chapeau!

  5
 12. In primul rand, felicitari pentru articol!
  In al doilea rand, problemele expuse sunt mult mai adanci, la urma urmei armata este o parte a societatii, iar starea actuala a societatii nu prea merita cuvinte de lauda.
  Nu vreau sa intru prea mult in subiect, doar atasez un articol destul de edificator referitor la cultura/psihologia populara nu de ieri de azi.
  https://www.contributors.ro/oltenia-habsburgica-prima-tentativa-de-integrare-europeana-a-romanilor/

  1
  • Cunosc lucrearea, sunt anumite puncte unde nu rezonez, influneta habsburgica nu a fost doar pozitiva ci a avut si anumite puncte negative in Transilvania, si cea mai mare slabiciune a Vienei, cedarea in fata presiunii tot mai mari a nationalismului secolului 19 maghiar.
   Cu toate astea, concluzile academice ale articolului sunt corecte dupa parerea mea si lipsa unui adevar simplu pe care romanul trebuie sa-l retina – romanul privilegiat, fie ca s-a numit boier, apoi nobil, apoi nomenclaturist a fost cel mai mare dusman al romanului de rand. Valori comune, unitate si alte cele vom genera doar prin educatie, cand stam toti in banci, la scoli si facultati si spunem: da, a fost greu am invat mult, mi-am luat examenele si cel mai bun dintre noi, in prezent ocupa o functie serioasa. Din pacate cei mai buni dintre noi sunt peste mari si tari pentru ca statul si-a batut joc de abilitatile lor, punandu-i intr-un birou cu un sef absolvent de Spiru, vajnic lipitor de afise. Si asta-i cazul sa zicem fericit, unde si-a gasit un loc la stat. Ca restul, sa fie sanatosi.
   Bine nu ne ajua nici bagajul istoric in acest sens, corect se puncteaza in articolul din link, si sa va dau un exemplu in acest sens. Nu exista o vorba de duh romaneasca mai imbecila si tampita decat: „unde-i scoala multa, este si prostie multa”. Ok deci, traiasca semianalfabetismul.
   P.S. De ceva timp am angajat un fecior pentru un hub IT automotive. Baiatul si-a facut un PMP(Project Management Profesional) la Harvard Business Publishing(fix https://hbsp.harvard.edu/home/). No’ ca sa i o diploma cu Harvard pe ea, itistul nostru a scos din bunzar 1800 $ pentru examen si l-a si luat. Am observat ca inainte de pandemie baiatul a renuntat la un loc de munca bine platit la Cluj si s-a mutat intr-un orasel mic. Apoi s-a reintors in Cluj si in mod natural l-am intrebat ce s-a intamplat. Baiatul, cu un parinte si ala bolnav s-a mutat „acasa” si a incercat sa se angajeze la primarie, fara „spate politic” si fara „plic”. Rezultatul negativ evident, un om cu ani experienta in IT, studii de specialitate si colectionar de diplome pompoase, nu s-a putu angaja la primarie inginer de sistem, un job penibil in care trebuie sa administrezi situl rudimentar al primariei si sa te asiguri ca le merge netul si solitair-ul fosilelor acelea.
   Aici nu-i mUE cine ne-o trage, nu-i strainezul cîh, ci este propria noastra prostie si lipsa de umanitate fata de alti romani.
   Am incercat sa-l ajut pe baiat, cautandu-i un job care sa fie remote execution din start indiferent daca situatia pandemiei se rezolva sau nu.

   15
 13. Absolut superb spus, absolut de acord. Si eu, ma semnez, caci efectiv simt cele scrise, slt (rez).

  5
 14. Svejk

  problemaq ta este ca esti axat pe „nem tudom”

  De unde vrei tu Rezervistul acela provenit din inginer, din horticultor, din mecanic, din medic, din profesor! AZI ? Care ins tanbar la inceput de cariera isi sacrifica timpul .. pentru ce?

  Doi .. ca sa intri in rezerva dinati trebe sa fii nitel activ. Eu sunt sgt mj (in retragere de amu), am fost caporal in termen (curs de sgt mji la Cernavioda..) zoco ca nu mai merge cu armia de conscriptie …. si atunci de unde mai vrei tu ..rezervisti?

  Inca o cestie …. tu scrii de rezerrvisti cu grade ofiteresti. Da ce fac aia fara rezerva de racani ? Farra racani nu exista rezerva ! Ce dracu doar nu o sa faci garda sau patrula sau mai rau asalt numa cu colonei!!!!

  Si iar dai dovada ca nu ai habar V-ati comportat ca intr-o cetate unde permiteti dumneavoastra la cine vreti sa intre si cand vreti si acordati titlul de “citadin” dupa dispozitia unuia sau altuia Gradele se acirda „mai sus” …. SUS! La nivle de .. regiment doar grade de caporal ….

  Tt acolo se decide si pregatirea rezervistilor.. Ca daca maine se decide ca .. 200 de ofiteri in rezerva sa fie invitati la un „curs” de pregatire sau cum i-o mai zice de 2 luni… aia 200 trebuiesc platiti cf gardului lor! Adica trebe sa fie prervzuti la plata .. care plata tine de Ministerul Apararii care daca o face trebe sa ceara bani extra de la Ministerul de Finante si contabilii functioaneaza pe baza „si la ce dracu vrei sa kentuesti banii MEI?”
  Deci deziai se ia SUS , in guvern . Ce traeba au cu ea aia de la comisariatu militar ?!
  Plus ca tu ai o idee bizara “mobilizare pentru instructie” din lege ca daca ii formezi direct in stare de asediu sau de urgenta, esti mort! Macar asa un weekend la 6 luni, macar de zilele orasului o garda la drapel. Aidca mobilizez reverviosti sa faca garda la drapel ?!!!! Asta e pregatire!?!?

  Si avnsat preteni .. Pai tu ai memirie selectiva. Hai sa completez – ziaristru ala „colonel sub acoperie” .. parca Turcescu ii zice . Codruta Kovessi si ea colonel …. „intersu national” ajuns general de armata cu speicalizarea izmene!!!! Unu si unu, toti admiratori ai unui presedinte mai maritim …

  A! Si uoltima in prostu asta.. zici un mare adevar nestiut “Relationship precedes results”. Se stie de decenii … la pile egale meritul conteaza

  Oricum aramat profesionista a fost imtoitdeauna i „casta”.
  Asta atunci cand nu era pur si simplu aristocratica (junckerii prusaci de ex)

  Vei reveni

  15
 15. Serviciul militar obligatoriu ar trebui sa fie reintrodus. Nu un an sau doi cum era sau este pe la altii.

  Macar cateva luni atunci cand cetateanul implineste 18 ani ar fi un inceput acceptabil pentru multi. Mai mult de atat, ar putea apara niste tabere cu ceva accente militare pentru cei pana in 18 dar si pentru cei trecuti de 18 ani care si-ar dori sa participe la astfel de experiente. Cine stie, unii din ei poate vor dori sa continue in armata.

  Pe urma, in fiecare an, obligatoriu, trebuie sa mai dea pe la cazarma timp de 1-2 saptamani. Sa nu uite ce si cum.

  Ar imbunatati calitatea rezervistilor si de asemenea ar mai disciplina un pic cetateanul roman.

  E asa de greu de facut asa ceva ? Sa stiti ca sunt multi oameni care ar sustine asa ceva…

  Si pentru ca nu mai suntem (chipurile) in secolul 20 iar in ziua de azi Armata are (sau cel putin ar fi trebuit sa aiba) capabilitati care mai diverse si nu trebuie doar sa stii sa tragi cu arma, in caz ca apar aia „scutiti medical pot fi trimisi fara probleme undeva unde sa nu trebuiasca sa alerge zeci de km cu echipamentul in spate ci sa faca munci mai intelectuale ca doar informatia e la putere in secolul asta si e nevoie si de alte operatiuni intr-o situatie de conflict, altele decat trasul cu tunul/pusca.

  3
  • Patriotule, nu sunt de acord cu serviciul militar obligatoriu. Multi pur si simplu nu sunt facuti pentru haina militara. Si nu vorbesc de uniforma. Unii au chiar traume. Tragedii au fost destule. Sunt atatia care isi dau cu ciocanul peste degete, care nu au habar ce e ala flex, si tu le pui o arma in mana? Ce iese din asta? Si apoi, armata nu inseamna doar un AK in spinare, e o viata aparte, si una destul de frustranta, tiripliciul nu trebuie doar sa se simta bine cu arma, trebuie sa se simta bine intr-o situatie tactica, cu echipa, si crede-ma ca efectiv nu e pentru oricine chestia asta. Cineva a spus ca daca aduni un milion de maimute si le dai kalashnikoave, nu obtii o armata, ci un milion de maimute inarmate…Na, controleaza tu un milion de maimute inarmate…Nu spun sa mai pleci si la razboi cu ele….Daramite sa le dai pe mana ceva serios…

   6
   • Păi tocmai asta e diferența… eu nu propun ca toți să primească arma în mână. Nici nu trebuie.

    E vorba de niște experiențe și deprinderi pe care le vei învăța care să ajute armata profesională într-o situație de urgență (nu neapărat război).

    În ziua de azi nu e nevoie doar de infanteriști într-un război. Poate fi vorba de asistență medicală, săpat șanțuri, logistică și aprovizionare, război electronic (niște ITIști buni ar face o mare diferență), etc.

    Iar dacă cei ce îi pregătesc pe cetățeni sunt oameni profesioniști și nu niște umflați imbecili atunci stagiile astea se vor desfășura cum trebuie.

    • @Patriot ti se explica mai sus de catre @Val ca nu e ok chiar si fara arma. Efectiv sunt oameni care nu vor sa execute ceva( si Da,sunt o gramada)

     • Ok, nu vrem serviciu militar obligatoriu, nu facem. Dar asta nu inseamna ca intr-o situatie destul de nasoală nu vom fi buni de pus sub arme conform art. „Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România”. În două războaie mondiale România a pus sub arme câte 1 mil de oameni in fiecare, cati dintre ei crezi ca au vrut cu adevărat..

     • Am lucrat eu suficient cu MeTei. Nu ii o solutia viabila. Nu-i vorba de executat, ca oricat de bata esti primesti un minim instructaj teoretic si in cadrul acelui instructaj esti informat ca daca nu executi ordinul „indata, intocmai si la timp” vei raspunde penal. Adica ai o parte din codul penal al Romaniei care are prevederi doar pentru militari. Nexecutarea unui ordin legal este infractiune si dai cu subsemnatul la tribunalul militar.
      Dar nu asta-i problema si apelul la istorie nu ne ajuta in razboiul secolului 21. Nu stiu cati dintre voi ati lucrat cu oameni care nu au nici o tangenta cu domeniul respectiv. Parca Sharky sau Vlad au povestit de oameni care dupa un foc cu PM-ul l-au scapat din mana si cand au pus iarasi mana pe el treburau din toate balamalele, sau si-au inclestat mana pe grenda, inainte de a o arunca. Pe langa asta un om care nu vrea sa fie acolo, nu este un om pe care eu am putut sa ma bezez. Ii doar extramunca pentru cei care vor sa fie acolo, sa-i ajute pe cei care nu au inclinatii in acest sens.
      Si din cei care vor sa fie acolo, nu insemna ca toti au capacitatea de a ajunge „rembo”. Cu „e”. Nu, multi pot sa execute doar atributuile de serviciu si cand astea se complica rezultatul este… mergeti pana la un CMJ si cereti informatii despre pregatire in rezerva. Aici pe site ne-au zis unii si altii cat de ghips sun cei de la cmj, si aia sunt militari profesionisti iar munca lor nu este chiar „rocket science”. Nu-s in stare sa comunice clar si obiectiv informatile solicitate, credeti ca la batalion s-ar descurca mai bine sau ar veni cu mana in buzunar din aplicatie spunand ca s-au pierdut de pluton, si nu-i merge statia(ambele faze reale.). Serviciul obligatoriu este o prostie insa Armata ar trebui sa aiba usa deschisa tuturor celor care vor ca se poate si sa vrei dar sa nu te descurci.
      Sa obligi oameni asta-i pentru alte vremuri.

      2
      • https://youtu.be/_lJtR6RU9KU
       Trebuie ceva de genul catedrelor militare din Rep. Moldova, n-ajungi mare Rembo in cateva luni dar tot e mai mult decat nimic
       https://youtu.be/EELgzPaEIz0

      • dupa un foc cu PM-ul l-au scapat din mana si cand au pus iarasi mana pe el treburau din toate balamalele, da ce erau imbecili? Ca tampiti care faceau armata in locul altora am vazut .. dar nici in halul asta!

       un om care nu vrea sa fie acolo, Pa vrea sa fie in fata plutonului de executie?!

       Si .. da-mi mie pe mana! in 3 saptamni ii invat sa comunice clar si obectiv!

       A … si as mai avea o idee.
       Drepturile cetanesti le au doar militariiu – actovi, rezervisti si in retragere! Adica miles et quirites resytu au dreptul sa isi plateasca impzoteloe, sa isi tina gira si sa nu fie sodomizati fara voia lor!

       1
  • ca sa duci nivelul profesional sub nivelul marii ? suna bine poate pe hartie dar e o prostie

   4
 16. Si ma rig ce fu in 2020? Guvidu ?
  Si a venit si starea de urgenta iar niciun rezervist nu a fost chemat la unitate. Pus in fata tavalugului, statul a inchis spitale si au fost lasate persoane bolnave de maladii necrutatoare bla bal bla BLA!

  Dom locotenent activ trebe ca un amart ca mine sa va atraga atentia ca armata este organizata pe stricta subordonare ?
  Adica face ce i se ordona! S-a dat ordin in acest sens?
  Ca nucred ca de capu ei a pus corturile ptr spota;ul ala de tranzit rasm nefososit!

  Si ca un medic militar activ a fost pus director intr-un spital civil. Mde la noi , uneori asta este rodul „cadrelor” Sa inervina ca jooly jocker salvatir. Si figura a tinut … iar ! De fpat minim 3 spita;e – Suceava, Focsani si Deva ….. D’aia armata are 84% incredere …

  Insa ce sa fi facut Armata ? Sa mobilizeze medicii din rerzerva !
  Si ma org cine dracu e in rezreva? Medici .. civili care isi vad de trebile lor ! Adica daca mioiizezi un medic civil ramane ceva descoperit la locul lui de munca!!!!!
  Deci, daca ptr niste rezervisti oaresicare trebuie ca MAPM sa se inteleaga cu MF .. in cazul medicilor trebe sa se intelaga si cvu .. Sananatatea!!!! Si da, sunt medici in rezerva care habar nu au nici cum sa salute ….. in 1971 au fots minim 2 cazuri de femei meici care au fots convocate la .. COmisariat! SI cand au venit acasa „barbate ti ce grad ai ? Grad in armata !” „Numa sublocotenet ? Ia citeste ce scrie pe livretul meu !” Pe unu scria maior, pe altu scria lt colonel! Incaz de necesitate ambele domane ar fi devenit comandanti de spitale militare!

  Mde mde mde.
  Sa acuzi armata ca nu a oprimit ordine de la cei care sunt in drept sa le dea.. asta da obiectivitate su buna credinta!

  9
 17. Si .. cica Rezervisti al caror nume nu-l voi spune, din respect pentru functiile pe care le-au avut, esuati lamentabil in nationalism si altii in dacopatie?

  Cer aveti dom’le cu dacopatii ? Ca sunt riudicoli? Sunt! Ca abereaza ? Da!

  Dar sunt singirii pe lume?
  NUUUUUU!!!!!!!!

  Evreii pretind ca 4.000 de ani de istorie de camd Avram pleca din Ur . E „adevaul sfant” ….

  Francezii m chiar si aia aborigeni din Martinica inavata despre blomful lor stramos Vercingetorix!

  Germanii , chiar si azi mai „scapa” cate ceva despre o mitica si mistica Germanie antica intinsa din Gothland pana la Volga si Frizia si il prezinta pe Dietriech (Teodoric cel Mare ) ca „pisc al oamenilor”

  In Anglia , chiar si cei care ar putera aduce dovezi ca familia lor incepe cu un „francez” (adica companion al Cuceritorului) prefera sa se dea anglo-saxon… de al Confesorului!

  In SUA chiar si irlandezii (catolici celti) inca acu cateva decenii credeau cu sfintenie in paragrafu ala „cu 200 de ani in uirma stramosii nostri” Stramosii lor pe naiba! Pelerinii find anglo-saxoni si puritani!)

  Adica titi suntem putin luaati …

  Asa ca de ne-ma pune noi cenusa-n cap?

  Si ce ai cu natinalusmu roamnesc?

  Ai pus poza lui Dobran.. Ce crezi ca l-a tinut acolo sus ? SI nu doar pe el …

  12
 18. Dl. colonel(r):10 motive sa nu te inrolezi in armata romana.
  https://www.youtube.com/watch?v=dWblNsOCmvs

  1
 19. Am citit articolul, f bun. Citesc postarile… si ma minunez. O gramada vor reintroducerea serviciului militar!! Ba un an, ba 6 luni, etc. De ce?? Poate nu stiti dar desfiintarea serviciului militar obligatoriu a fost o cerinta a aderarii la nato. Ca si „pensionarea’ unui nr considerabil de cadre active, la cerere. Sunt curios cati din cei care sunt” fierti” pe instructie militara au fost sa se inscrie ca rezervisti. Asa isi fac damblaua si se joaca de a armata cateva saptamani pe an. Dar ce sa vezi, daca au facultate,toti vor ofiteri(din astia armata are destui in rezerva dupa pensionarile fortate de mai sus). Din pacate armata are nevoie de soldati si subofiteri pe care sa ii comande in caz de necesitate miile alea de ofiteri in rezerva, multi pana in 45-50de ani. Un ofiter cu 4 ani de liceu militar si 3 de academie(unde mananca instructie pe paine)+cativa pe post, chiar daca nu il mai chemi la reinstruire(cazul autorului articolului), daca il mobilizezi dupa 10 ani, a doua zi(exagerez un pic) isi intra in paine. Ptr ca aia 10-15 ani de militarie zilnica i au intrat in sange(mai ales primii 7). Asa ca baieti, daca vreti armata, lasati ifosele deoparte si purcedeti la centrele de incorporare ptr orice pozitie oferita. Dar am o vaga banuiala ca va trece din primul an.

  4
  • „O gramada vor reintroducerea serviciului militar..”.

   La cine anume te referi prin „gramada”? Eu unul nu vad nici o gramada…

   6
  • Nu-i cazul de armata obligatorie. Ce armata nu a priceput este ca a ajuns doar un jucator pe piata muncii. Atat si nimic mai mult cum ii si normal intr-o democratie.
   Acum Strumpf tu ai niste puncte de vedere bune insa as vrea sa iti aduauge eu ceva informatii si apoi gandeste-te bine daca poti pune in opera ce spui tu. Eu sincer cred ca nu se poate.
   Nimeni nu-si intra in mana in cateva luni. Se schimba totul de la an la an. Eu am inceput cu militari in termen si am incheiat pe vremea cand la Tg Mures era doar un regiment care nimeni nu prea stia exact cu ce se ocupa si era unu’ colonelul Ciolponea care manca jar. Sa iti dau un exemplu de la firul ierbii. Eu am asigurat logistica la nivel de batalion de infanterie si vm. Stiu ce insemna mantenanta la un dac665 si un mli si mlvm se repara cu pila si barosu uneori. Daca ma pui acum fata in fata cu humvee-uri si cu camioane Iveco iti spun ca acolo nu merge cu cautatul pe google. Nu stiu ce inseamna efort logistic aferent unor astfel de echipamente iar P5… haha. Ma uit ca boul la poarta noua.
   Nici nu ma gandesc la cei care lucreaza cu echipamente noi, patrioate si altele ori ce inseamna logistica la ei.
   Acum, daca au facultate… da vor ofiteri. Si eu intreb, care-i problema? Ne este teama ca vom avea in rezerva generala prea multi ofiteri? Eu sunt de acord, daca isi fac pregatirea si daca trec un exeamen. Cum erau fostile scoli de ofiteri in rezerva. Ca vei vedea, multi vor, din 100 de candidati cam 30 dispar la medical, mai ai 70. Din aia 70, la psihologic dispar inca 10-15. Mai ai 60. Ei la probele sportive te apuca plansul. Poate mai ai 25 din ei. Din aia 25 la un interviul final ramai poate cu 15. Cam asta-i procentul, ca vor toti este bine, dar la o selectie riguroasa cam atatia raman.
   Si, din astia sa zicem ca ai bagat 15 in rezerva generala. Din aia poti chema in activitate 1-2 find oameni care macar cateva luni au facut „armata”. Acum, ii cheama direct din civilie pe sursa externa/filiera indirecta. Ii mai ok asa? Eu zic ca nu.
   Coloneii si generalii aia multi, nu insemna ca vor fi si activati toti, poate din 10 va fi activat cel mai tanar dintre ei si apt medical.

   2
   • in caz de reactivare tu ca lt. sau capitan in rezerva vei comanda(daca ai noroc si nu esti trimis pe front cu un pluton de pifani pe tab 71) un pluton/companie de logistica de rezervisti sau poate chiar militari activi.in ultimul caz aia stiu ce au de facut ,sunt familiarizati cu tehnica moderna,in primul caz,daca selectia s-ar face corect ti-ar da pe mana niste fosti mecanici/electro mecanici,etc. care in civilie au lucrat cu ultimele racnete in domeniu si in consecinta nu au probleme cu un vamtac ,iveco sau P5 .nu tu trebuie sa repari asset urile respective,tu trebuie sa organizezi activitatea(ceea ce faci si acum ca civil) si sa ii comanzi,militareste vorbind. ori tu ai invatat sa faci asta din anul doi de colegiu militar(sau 3 in cel mai rau caz).ofiterul nu este pe front sa traga cu PMul,sa arunce grenade sau sa atace la baioneta.el trebuie sa ii conduca (militareste,nu cu lugu-lugu) pe aia 20-100-300 de ii are in subordine si sa ii faca sa asculte ordinele lui.iar el,la randul lui,sa asculte si sa execute ordinele superiorilor. din pacate ptr majoritatea celor ce posteaza pe aici, cam asta inseamna armata.

 20. Da, la obiect ! Din pacate Armata unei tari este oglinda societatii . Atata timp cat ai o societate slaba , dezbinata neinteresata de problemele ei asa va fii si componenta militara a acelei tari . De ce a pierdut Ucraina Crimea fara sa traga un foc ? s-au trezit abia cand au vazut ca pierd si jumatate din tara . Politicul este iarasi un factor determinant . Si asta se vede la noi , clar . Atata timp cat o sa avem politicienii pe cara-i avem , atata timp cat societatea , poporul o sa trimita in functiile de condurere ale tarii toti neica nimeni ,atata timp cat partidele politice au in randulor lor si promoveaza lichele de unde sa ai o Armata puternica , de unde aplecare catre oamneii care sa te apere la o adica…Cand o sa avem oameni politici interesati de tarisoara asta si nu de imbogatirea lor personala probabil o sa avem si o Armata pe masura . Pacat de oamenii in uniforma . Unii sunt aplecati catre meserie , altii si-au dat viata…..altii sunt degeaba pe acolo . 30 de ani nu am facut nimic iar acum dam din colt in colt ca nu avem ce ne trebuie si ne costa al dracului de mult sa fim in randul lumii …sloganul ‘ de ce sa bagam bani in fiare ” este inca la moda ….dar cu oamenii ce facem ? Cu ce-i trimitem in linia intai daca trebuie sa ne apere ….??? Bun articol . scris din suflet , Ar trebui citit de mai marii Tarii Romanesti

  5
 21. @Lt(rez)
  Hai să încerc eu un răspuns, ca proaspăt rezervist, pentru că din partea autorităților „competente” nu o să primești niciunul. Cu ocazia asta am realizat o chestie ce mă râcâia demult, dar nu reușeam să îmi dau seama ce era. O să explic mai jos.
  1. După cum a spus și nea Bizonul, Armata iese în stradă numai la ordin politic. Nu o să-și riște nici un general cariera și viitoarele stele ca să facă de capul lui o chestie de gen!
  2. Chiar dacă ar fi vrut cineva să facă o chestie de gen, nu ar fi avut cu ce! Aici ajungem la chestia care mă râcâia. Înainte, diviziile aveau un compunere un batalion medical. Acum, exista un pluton sanitar la batalioane, dar mai sus, la brigăzi și divizii, nu exista structuri similare(companii și batalioane medicale), din câte știu eu. Există doar Direcția Medicală care păstorește spitalele militare, în care nu prea ai loc, decît dacă ești ofițer superior, pensionar, sau civil cu pile!
  3. Chiar dacă ar fi vrut să organizeze spitale in cazărmi, nu ar fi avut unde, și asta am mai spus-o de multe ori. Când s-a decretat starea de urgență, s-a discutat mult dacă să ne încazarmeze, cum era normal la starea de urgență, dar s-a renunțat la idee. Pur și simplu, nu există spațiile de cazare necesare, și mobilierul necesar! S-a încercat achiziționarea mobilierului(paturi, noptierre, șifoniere, vestiare), reabilitarea spațiilor de cazare, dar s-a renunțat și la asta. Răspunsul îl știți cu toții: lipsa de fonduri!
  Sper că am făcut puâină lumină, Lt!
  Părerea mea, hîc…

  9
  • Sharky,de 200 milioane € cat returnara la buget faceau cazarme ca in Elvetia

   • @Ross, bag de seamă că nu ai idee despre alocarea banilor pe articole bugetare.
    Să iei bani de la piese de schimb, ca sa refaci o cladire, adica sa ii cheltui la cazarmare, e caz penal. Si daca e ordin de la partid sa nu se cheltuie banii, nu se cheltuie! Punct!
    Părerea mea, hîc…

    6
    • Nu am zis de articole bugetare,am zis in loc de return puteau renova unele unitati,plati de urgenta stiu eu o transa de 20-30000 de H&K 416 sau….ideea era ca trebuie atatea si ei astupa gaurile pu!ii la buget de parca nu ar fi imprumat deja zeci de miliarde….nu e vorba de defalcarea bugetului,e vorba de bataie de joc…parerea mea…si a multor altora…

     1
     • @Ross
      Tot nu ai înteles nimic!
      Las-o așa, nu te mai agita!
      Părerea mea, hîc…

      3
     • Ross, banii in bugetul de stat se aloca pe capitole. titluri, articole, etc. Daca s-au alocat 300 mil pentru achizitie piese de schimb sa zicem, si s-au cheltuit doar 100, nu poti, asa, de capul tau sa zici: ei, nu are nimic, ii folosec sa repar cazarme, sau sa cumpar arme. E caz penal. Trebuie schimbata alocarea bugetara prin rectificare. Si cum la rectificare, in urma pandemiei, s-a cosntatat ca suntem pe minus rau in alte parti, sua respectiva a fost alocata la alte ministere.

      3
      • Confirm, insa cred ca Ross se refera la decizie la nivel de guvern, implicit rectificare bugetara. Dar ma indoiesc ca cineva din minister a facut un plan macar pentru revitalizarea unei unitati militare si am ramas blocati in executie financiara. Cred ca nici nu se pune problema in acest sens.
       Dar din cate am inteles cam de la toate ministerele la rectificare sumele s-au dus catre ministerul sanatatii. De inteles desigur.

       2
       • @Lt
        Există niste planuri, pentru revitalizarea unor cazărmi părăsite, gen Plenița, Vînju Mare, etc, și transformarea lor in centre de instrucție pentru MOUT, etc., de nivel companie-batalion, s-a mers pe teren, s-a verificat starea, s-au făcut planurile detaliate…și așa au rămas!
        Părerea mea, hîc…

        3
       • Oh si inca ceva as mai aduauga. Poate vad eu fluxul gresit:
        Tu militar esti in slujba lu’ tanti Natiunea si Nea Boborul, asa cum ii el/ea. In slujba natiunii find tu esti deasupra politicianului. Tu ii spui politicianului, find in afara tuturor discutilor politice, bre nenica ca sa apar poporul eu am nevoie de a, b, c. Politicianul, iti da bani pentru un sfert din a, ca atat ii se pare lui de important ceea ce faci tu. Ca-i gresit nu mai discutam. Si aici apare fractura, fie esti barbat adevarat de stat asa cum a fost Generalul(cu G mare) Francois Lecointre la care Mincronul urla „je suis ton patron” fie iei pozitia ghicelu’ si mai primesti o stea sau o fonctie politica poate. Asta nu are nimic tangent cu idea de control civil. Controlul civil asigura faptul ca nu a junte periodice aia nu inseamna ca esti yes-man-ul de serviciu. Asa au procedat in ofiteri adevarati in fata politcului si i-au adus aminte acestuia ca unele coloane vertebrale nu sunt proiectate sa se indoaie. Vezi si pe Jim Mattis. Unde bat cu pledoaria asta, pai armata cu reprezentatii ei trebuie sa ne aduca in fata niste sulutii „militarizate” la orice criza, ramanand la atitudinea lui homo erectus politicus daca aplica ceva. Nu am vazut un sef sa-si dea demisia spunand in calitate de proaspat pensionar: Am cerut sa revitalizam 3 uniati militare care ar putea fi transformate in spitale si sa pregatim medici militari in rezerva, activi, ceva. Nimeni-nimic. A fost totul ok, asa-i?

        4
   • Returnarea se decide politic.
    Adica ministrul.
    Adica givernul .
    Ia rgeneralul urla sa isi sparga plamanii „Am inteles s’traiti!” Ca asa e in diimacratie cica controlul coviul, adica politic !

    8
   • Ross

    Returnarea se decide politic.
    Adica ministrul.
    Adica givernul .
    Ia rgeneralul urla sa isi sparga plamanii „Am inteles s’traiti!” Ca asa e in diimacratie cica controlul cvil, adica politic !

    4
  • @Sharky, bine ai venit printre noi 🙂
   Da, meci de info recent sincer nu stiam cum mai sta treaba.Directia medicala era de mult ins chema am prins-o si eu insa nu am prins batalioanele medicale ci doar spitalele militare care se discuta atunci sa figureze in schema ca regiment sau batalion cu un col plin la comanda.
   Dar tocmai aici este o problema, poti face ceva similar NG pe statul de rezerva. Dar ai nostrii nexam.
   Categoric ca armata functioneaza la un ordin politic(in limita atributilor date prin lege organica), pentru ca asa este in democratie insa partea de sprijin a populatiei survine dintr-un plan de organizare, iar planul ala ar fi creat de structurile de resort/specialitate din minister si aprobate la nivel de sef SMAp si ulterior de ministru care mai are sarcina indentificarii resurselor bugetare pentru executie.
   Mi s-a parut anormal sa stam la dita mai pandemia cu mainile in san si sa zicem… a pai nu avem bani, nu ne-am gandit ca vine apocalipsa, am vrea sa facem dar nu putem… etc.

   2
 22. Am 23 de ani, nu vreau in armata, insa as participa la o instructie cu mare placere, dar nu prea am cum sau unde. Deci…

  • Ai particpa pe dracu junior!

   Ca era o zicala „Si dracu’ ar face armata daca nu ar fi recrut

   Iar instructia , adica futaiul, este maxim la inceput! Ca esti venit de la mama de acasa… crezi ca ai .. drepturi ca ..
   Dupa devii militar! Adica nitel cam dracu … cu adaugirea ca miltaru „Adevarat” e mai al dracului decat Diavolul insusi!

   Na din expereintanta personala – am intrat in armata …. „baiat de fameilie” (sau in limbaj cazon baiatu mamei) dupa 4 luni ….. mi se cam rupea de tot! Mai ales de conditiile „lipsa”. eram acuzat ca mi e rupe, ca sunt prea „”dur” , ca nu am mila nici de mine! Si nu eram militar „Adevarat”!
   Ce-i drept unii mai slabi si mai idioti s-au sinucis micos. Dar putini, chiar f putini.

   6
   • poate am facut contact in decenii diferite cu armata dar futaiul nu era instructie ,instructia era instructia ,futai era disimulat ca instructie de niste idioti care sau trezit cu si niste table pe umeri si se credeau dumnezei sa modifice programul zilnic cum ii taia pe ei capu ca asa au mostenit ei armata de la altii si nu ia dus mintea sa treaca peste

    7
    • Era in ambele parti….

     Pufii mei .. erau nelinistiti. Cica aveau nevoie sa merga la .. femei!
     Eu si celalt caprar (numai tin minte de ce da am fopts 1 ;una fara cdt de plton) le-ma „aranjat” ceva instrictie de lupta. .. 2 carietoiri pe post de mitraliere si la atac baieti!

     Cand s-0a terminat pufii erau de acord ca nu mai vir femei ca nici cu ;limba !!!

     Deci o protoe d einsytrcutie poa face cat un futai pe intervalul mortii

     3
   • Fiind un adept al dreptului de a purta arme, fiti sigur ca as vrea sa invat cum se foloseste o arma.

    2
 23. @Ross, bag de seamă că nu ai idee despre alocarea banilor pe articole bugetare.
  Să iei bani de la piese de schimb, ca sa refaci o cladire, adica sa ii cheltui la cazarmare, e caz penal. Si daca e ordin de la partid sa nu se cheltuie banii, nu se cheltuie! Punct!
  Părerea mea, hîc…

  5
 24. Raman la parerea mea ca toti indivizii care au in atributii sa se ocupe de organizarea si pregatirea rezervei armatei ar trebui judecati pentru inalta tradare.
  Doamne fereste, in caz de conflict, din 65 sau 70.000 personal din armata, probabil ca o treime vor fi inutilizabili, pe motiv de dudui care nu stiu pe ce parte trage pusca, hipertensivi, obezi, pilosi care se vor da loviti etc etc.
  Din aia 40.000 cu care ne laudam ca au fost in teatre, probabil mai mult de jumatate sunt plecati din sistem sau sunt spre pensionare.
  Inalta tradare se cheama cand ti se deseneaza ca la cretini ce trebuie sa faci, ti se arata modele peste modele despre ce fac altii iar tu impingi ca boul inainte pe o directie criminal de gresita.

  14
 25. salut in acest moment nu aratam bine nici viitorul nostru ca tara nu e bun fara populatie si fara locuri de munca cu o clasa politica care nu e ancorata in realitatea natiunii,apoi ne imprumutam continuu sa supravietuim fara reforme in toate domeniile si atentia asupra banului public si gestionarea sa nu cred ca vom reusi.Tin sa precizez ca in orasul meu sunt aproape zero locuri de munca si minimul de 1346 lei cu 1386 lei nu imi va asigura un trai simplu si lucrez cinstit ,desi statul ma impoziteaza cu 37,8 la suta si nu e nimic in tara, vedem ca se discuta doar de bugetarii desi cum am spus mai sus nu se face o reforma a sistemului bugetar si unii sa numai incaseze salarii de 20.000-30.000 de euro lunar , dar noii vorbim ei isi vad de treaba lor, in privinta dotarii armatei sunt dezamagit ca nu se pune in discutie de ce-a de a doua escadrila de F16 si ramanem descoperiti, oricum atat timp cat situatia economica e asa grea e greu sa poti vorbi de un viitor decent pentru romanii trist dar adevarat. stiu unii ma ve-ti injura dar realitatile cotidiene , vedem ungaria isi cumpara tancuri si multe alte jucarii noii ne jucam doar de a dotarea . RESPECT.

 26. cat despre personalul armatei rezervistii nu se doreste sau se spune merge si asa , noii find intr-o zona fierbinte ar trebui sa ai o rezerva activa de cel putin 10.000 de soldatii , subofiterii si ofiteri gata de a raspunde prezent. Despre soldatii activi nu stiu poate e doar o ideie si o opinie a mea sunt f slabii pregatiti, unii nu cred ca ar trece baremele fizice , cat despre ce-a de a doua armata Jandarmeria vedem ca sunt ocupatii cu orice altceva decat apararea si pregatirea de a apara tara, restul ce sa mai zicem justitie, sanatate mi se par corupte si greu operabile pentru o actiune militara deci traiasca NATO , are rost sa vorbim de economie cand noii suntem tot mai impovaratii , fara un plan national bine pus la punct ne va fi tot mai greu. e asa greu sa faci un plan si sa alocii niste fondurii pentru o rezerva militara care sa fie apta de a te proteja in caz de nevoie ?nu stiu balcanismele astea tind a ne afecta tot mai mult

  1
 27. Felicitari ,scri bine astept cu interes si alte articole si …… sa nu ne pierdem speranta !!!

 28. Mda. Domnule Lt. de cand a aparut articolul, tot am lasat un tab deschis, si in fiecare seara scriam cateva idei, corectam textul si apoi stergeam. Idei de imbunatatire a recrutarii, ASVAB, motivatii, cursuri, Junior ROTC in licee, o zi pe saptamana, Civilian Marksmanship Program, si cate si mai cate.

  Daca Neo din Matrix avea 2 pilule, cea rosie pentru adevarul inconfortabil si cea albastra pentru minciuna imbatatoare, mi-e teama ca din ce in ce mai multi tineri o sa ia pilula neagra.

  Blackpill = A catastrophic prophecy or spiritless prophesying for the future that is not necessarily grounded in reality. A red pill gone hopelessly bleak.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *