VERBA – ”Sageata mortii” – intra in uz anul acesta

a1

Konstruktorskoye Byuro Mashinostroyeniya (KBM) a prezentat cea mai noua si moderna versiune MANPADS produsa in Rusia, la forumul internationale de tehnica militara din Kubinka.

Producatorul sustine ca au fost aduse imbunatatiri semnificative fata de predecesoarea sa – 9K338 Igla-S (care este o arma bine cotata) – in primul rand prin incorporarea unui aparat de control al focului ce foloseste sisteme de ultraviolete, „near-infrared” si „mid-infrared”. Acest lucru ar permite discriminarea, ceea ce inseamna ca operatorul poate ghida proiectilul spre tinta corecta.

a2

Daca este adevarat ce spune producatorul, atunci elicopterul IAR 330 Puma N din poza de mai sus ar fi probabil victima sigura…

a3

                                                      Sistemul de control al focului

Raza de actiune ramane similara cu cea a rachetei Igla-S – 6km si altitudine 3,5km. 9K333 Verba MANPADS cuprinde o racheta de tip 9M336 adaptata la noul sistem de control al focului dezvoltat de  LOMO din St Petersburg si un lansator 9P521.

a4

VERBA intra in uz la sfarsitul acestui an si se asteapta aprobare pentru a onora si eventuale cereri la export.

NeroFlash

https://www.youtube.com/watch?v=mkOzpGLd-_U

Citeste si

http://www.rumaniamilitary.ro/exporturile-oficiale-de-armament-din-rusia-au-atins-recordul-de-14-miliarde-in-2012

 

8 comentarii:

 1. Gogu' de la cazane

  Pentru cei ce stiu mai putina rusa si mai multa engleza:
  https://youtu.be/jydAuNTcOJc

  Din ce spun astia pe aici, noi ar trebui sa fi pus deja o comanda de „j’demii” de bucati….

 2. Cu luneta IOR 5.8-40*56 a fost realizat record mondial pentru tragere cu pusca cu luneta la distanta de 3400metri.

 3. Puma naval ar fi o victima sigura daca rusii ar invata mersul pe apa si ar sta ascunsi dupa valurri sau in spatele vre unui delfin

  …in alta ordine de idei,stirea este excelenta pt rebelii sirieni de toate orientarile care vor avea ocazia sa testeze noul produs rusesc pe la fel de rusestile mi 24, su 24 sau su 25, la fel cum au mai facut si fratii afgani sau ceceni…(in razboiul din afganistan,maj sistemelor portabile AA folosite de mujahedini erau tot de productie ruseasca)….

 4. Senzorul de care dispune Verba suna destul de periculos, acum mai conteaza „implementarea” si restul componentelor. Modelele mai vechi s-au descurcat bine in Ucraina si probabil ar avea cam aceleasi rezultate si in Siria daca rebeli ar primii.

  MANPDS fac parte din categoria: „de ar fi sa mancam iarba si scoarta de copac” si tot trebuie sa producem pt. ca ele pot limita pana a nega avantajul dat de elicoptere si atacul avioanelor la joasa altitudine (din aceeasi categorie ATGM, tunuletele multirol, camioane, SAUR2+, racheta cal. 160mm si cam orice munitie, echipament si armament de infanterie).
  O data ce detii asa ceva in cantitatii suficiente care pot fi inlocuite rapid deci productie, impui costuri mari inamicului (altitudinea mai mare scade precizia armamentului neghidat iar cel ghidat cam costa ceea ce face ca anumite tinte sa nu mai merite sa fie lovite, etc).

  CA-urile 94-95 trebuie sa fie modernizate si, incercat ca tot ce tine de ele sa fie produs in tara (mai ales ca CA 94 + Ghepard = love).

  ///
  Siria: Asad ar fi dispus la alegeri anticipate dar si sa candideze la un nou mandat.

  In ultimele zile 8 comandanti iranieni au fost ucisi in Siria.
  Abdullah Baqir fost consilier pe probleme de securitate al fostului presedinte iranian Ahmadinejad si Abdullah Baqir liderul miscari shiite Al-Fatemiyoun Brigade au fost ucisi in Alep.

  Ofesiva impotriva rebelilor nu prea are rezultate notabile. In zona Alep au reusit sa cucereasca 2 localitati dar ISIS se lauda ca ar fi taiat aprovizionarea „inchizand” astfel o sosea importanta.
  Tot in Alep rebeli sustin ca au ajuns, moartea ofensivei, 250 de TOW. Destul de greu sa faci o asemenea livrare dar o sa vedem in zilele urmatoare.

  In Hama fortele pro Asad pierd teren, in unele zone, in ciuda bombardamentelor rebeli au trecut la contraofensiva.
  „The sources said that Russian strikes to check the offensive are largely ineffective, as rebels have “adopted” to the bombing since it began on September 30.
  Pro-regime accounts acknowledged the loss of territory such as the village of Markabah and the regime’s possible withdrawal from nearby Lahaya”
  https://www.youtube.com/watch?v=sjDS8PiLmk4
  Un convoi al rebelilor in Markabah
  https://www.youtube.com/watch?v=wrxLPQhzcCY&feature=youtu.be

  Un important lider al Jabhat Al-Nusra ar fi fost ucis astazi

  Se pare ca: Russia, Iran unleash ‘suicide’ drones in Syria fight
  Posibil sa fie iraniene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *