Cumperi, vinzi, negustor te numesti

Sau cum are Rusia prietenii ei (care sunt cica si amici cu noi)

CFKcLO_UEAATvEd

                                                         Variante TurkStream

Nici nu s-a semnat bine intelegerea dintre Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria pentru interconectarea conductelor de gaze si premierul slovac Fico a si propus Rusiei participarea la proiect.

Ca o paranteza, Romania are dejainterconexiuni cu Ungaria, Bulgaria si Moldova de Est, existand inclusiv posibilitatea conectarii Greciei, si cauta acum un furnizor care-sa-nu-fie-Rusia.

In timpul asta Rusia lucreaza de zor la o alternativa care sa scoata din ecuatie Ucraina si varianta favorita pare a fi TurkStream, care prevede transportul gazelor rusesti prin Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia si Ungaria spre Europa de Vest.

Slovacia se teme ca ii va fi afectat bugetul ca urmare a pierderii taxelor de tranzit al gazelor rusesti spre Vest (dinspre Ucraina) si incearca astfel sa-si rezerve un loc central. Ca si Ungaria de altfel, prezenta in ambele proiecte.

Propunerea slovacilor, care inseamna conectarea directa a TurkStream la magistrala Slovacia-Ungaria-Romania-Bulgaria scoate din ecuatie Grecia, supusa deja la presiuni americane pentru a respinge TurkStream. In aceste conditii, nu e clar care va fi atitudinea SUA fata de initiativa slovaca, ce pare ca ofera Moscovei inca un avantaj.

Slovacia, alaturi de Ungaria, Grecia si Cipru, este de altfel unul din avocatii Rusiei in Uniunea Europeana asa ca nimic nu pare a fi o intamplare. Nu in ultimul rand, Slovacia ar vrea ca Rusia sa-i modernizeze sistemele anti-aeriene S-300.

Se poate deci si mai rau decat alegerea turcilor (initiala, e adevarat) ca sistemele anti-aeriene cu raza lunga sa le fie furnizate de chinezi.

Tehnomil.net

Rusii incerca cu dispeare as zice eu sa-si lungesca conductele de gaze spre Europa de ceva ani, problema lor survine cand intra in discutie traseul, pentru ca oricat s-ar invarti, oricat s-ar rasuci, se pare ca pana la urma in zona noastra parerea Romaniei este tot ce conteaza…

Bineinteles ca prezumtia mea nu sta in picioare daca te uiti pe harta dar ca si in cazul decedatului si mult-trambitatului SouthStream, cand Bucurestiul a zis „Nu”, nu a fost cu tot sprijinul pe care multe state membre UE l-au acordat proiectului.

Romania pe de alta parte nu are nici un interes economic sau politic ca Rusia sa vina cu conductele pe la noi ci dimpotriva, in viitorul nu foarte indepartat (+2020) Bucurestiul are sanse mari sa devina un mare exportator de gaze naturale din bazinul Marii Negre, iar daca adaugam acest lucru scaderii continue a consumului da gaze de pe piata romaneasca, observam ca dependenta Romaniei de gazele rusesti este de cativa ani doar un banc prost, insa gazele rusesti ajunse in Europa Centrala ar putea sa nu ne convina peste cativa ani.

Asadar si prin urmare, Turcia, Slovacia, Grecia, etc nu sunt deloc importante daca Moscova nu convinge Bucurestiul sa ia parte la proiect si deocamdata sansa ca Romania sa se alature unei astfel de proiect sunt atat de slabe inca nu merita luate in seama.

GeorgeGMT

 

21 de comentarii:

  1. Ghita Bizonu'

    Care sanse mari sa devebun un mare exportator de gaze naturale din bazinul Marii Negre? Da sa ne ajunga si noua …

    A da. Si daca chiar am vaea aceste sanse .. ei bine hai sa privim lucurioe si din lata persectiva.
    Deci Romania ar putea avea gaze sa ii ajunga . Poa si s aexporte. Si daca atunci am avea pe aici o conducta care sa trabsporte gaz rusesc?! Adica un gaz de care sa nu depindem. Dar ptr tranzsit s aprimim un banut acolo … dar mai ales am avea un ce control al banilor care merg spre rusi … Ne sucare .. rotim robinetu „Pe aici nu se trece!!!!!” Avamd un excedent de gaze am putea zice „relaza baieiti ca va dam gaele alea la [pretu cu care voati obinuit numa c acu dati banii in contu asta” .In caest caz (adica noi nu am depinde de gazul rusesc) cine ar avea interesul sa perie pe cine ?

    Ma rog in momentu de fata este mai discutabil

    • Ghita Bizonu'

      „Traducere” :

      Care sanse mari sa devenim un mare exportator de gaze naturale din bazinul Marii Negre? Da’ sa ne ajunga si noua …

      A da. Si daca chiar am avea aceste sanse .. ei bine hai sa privim lucurile si din alta persectiva.
      Deci Romania ar putea avea gaze sa ii ajunga . Poa si sa exporte. Si daca atunci am avea pe aici o conducta care sa transporte gaz rusesc?! Adica un gaz de care sa nu depindem. Dar ptr tranzit sa primim un banut acolo … dar mai ales am avea un ce control al banilor care merg spre rusi … Ne sucare .. rotim robinetu „Pe aici nu se trece!!!!!” Avand un excedent de gaze am putea zice „relax baieiti ca va dam gazele alea la [retu cu care v-ati obisnuit numa ca acu dati banii in contu asta” .In acest caz (adica noi nu am depinde de gazul rusesc) cine ar avea interesul sa perie pe cine ?

      Ma rog in momentu de fata este mai discutabil

      (A da. Proma data am scris direct. „Traducerea” a fost facuta in wordpad cu corp 26!!! Sa vaz si eu .. )

    • Mig-21 LanceR

      Daca le permitem rusilor sa treaca pe la noi cu teava de gaz, chiar daca e sa primim bani, nu cred ca e bine, din doua motive:
      1. Slabesti relatiile cu americanii;
      2. Intri in sfera de interes a Rusiei, iar la cel mai mic carait al nostru, daca ai taiat gazul te trezesti cu ei la granita, ca vezi Doamne, „apara interesele slavilor din Europa”, pe care nu-i poate lasa fara caldura. Cam asa e rusul.
      Pe de alta parte e bine sa facem comert cu rusii, sa nu taiem toate legaturile cu ei, dar sa nu ii lasam sa ne bage calul troian in casa. Iar gazul rusesc intotdeauna a fost calul troian pentru Europa.

      • @Mig-21 LanceR, sunt de acord cu cele doua puncte ale tale.
        1. super bine sa slabesti relatiile cu americanii
        2. super bine sa intaresti relatiile cu vecinii tai.
        Bravo, un tip pertinent :))))

      • „1. Slabesti relatiile cu americanii;” – de la care primim tot timpul cele mai avantajoase contracte, nu-i asa? ei ne aduc rachete care stau in Romania dar sub comandamentul lor, autostrazi la de 5 ori pretul, ne adminsitreaza foarte eficient sectorul energetic prin Fondul Proprietatea, ne exploateaza gazele si petrolul din Marea Neagra, ar fi mare pacat sa ii pierdem!
        Si sunt sigur ca daca am lasa rusii sa traga o conducta ep aici s-ar supara asa de tare ca nici nu ar vrea sa mai fure nimic de la noi :)) Ar pelca imediat cu lacrimi in ochi.

        „2. Intri in sfera de interes a Rusiei, iar la cel mai mic carait al nostru, daca ai taiat gazul te trezesti cu ei la granita” – pai de ce l-ai taia, cand e o sursa de venit?

      • Eudicuat o situatie teoretica…
        1)nu am nrvoie de calul ala (acumam nevoie de gaze rusesti . Ce interesant .. RSR a dezvoltata mineritu ca sa nu importe hidricaburi de la URSS … )
        2) pot sa il tin de hat si chiar sa il castrez nitelush sau ma rog il stang de partile mai sensibile

        Deci in situatia asta cine pe cine trebuie sa „perie” ?!

        Si tine cont – esti oricum in sfera lor de interes ..depinzi de gazul calului troian . pe care le platesti cu euro si $$$$$$ (unii … uniobtinuti intr-u mod cam „bizar”. Adica noi producem ptr unu din vest care ne da si noua ceva si apou ala din vest vinde rusilor productia noastra … V esi si incurcatura cu exportu de bulefrtica catre Ungaria urmat imderiat de import de buleftrica din Ungaria. )]

        SI am o nelamurire : cum slabesc relatia cu americanii ? Ce Federalnaya Gazpromaia Republika nu este partener privilegiat al lu Uncle Sam ? Ungaria nu era mai prvilegiata decat Romanai si totusi …
        Daca Uclhiu doreste sa rezolve proboema ar trebui s apuna un port cu instaktii de degazifioere undeva intre Tirana si Dubrovnik wi sa aduca celebrele sale gaze de shale,

  2. E bine sa devenim exportatori de gaz. Important e sa nu-l cumpere ungurii si sa ne-l vanda mai scump!

  3. Exista niste axiome pe problema asta (cel putin in conditiile politice actuale):
    – nu va trece nici un stream rusesc prin Romania. Va trece prin Bulgaria Grecia ex Yugoslavia etc dar niciodata prin Romania.
    – noi nu vom deveni niciodata exportatori de gaze.

    Exxon si OMV vor extrage gazele probabil pe redeventa 0, asa cum se practica in momentul asta si pentru gazele existente(multumim Nastase).

    Costurile de extractie sunt mai mari, investitiile initiale sunt mai mari, iar platoul ala l-am luat cu ajutorul vesticilor inapoi.

    Preturile vor fi cele de pe piata libera conform normelor UE iar daca sunt prea scumpe pentru noi sau nu avem nevoie de ele le pot da occidentalilor pentru a reduce dependenta de gazul rusesc. Profiturile vor fi externalizate in Cipru sau alte paradisuri fiscale si toata lumea va fi fericita.

    Ca exemplu in Norvegia, care este un exportator pur sange de hidrocarburi, statul controleaza principalul jucator de pe aceasta piata, in speta STATOIL care este responsabil de 70% din gazele exportate de aceasta tara.

    http://www.statoil.com/en/OurOperations/Gas/Pages/ALeadingGasProducer.aspx

  4. „in viitorul nu foarte indepartat (+2020) Bucurestiul are sanse mari sa devina un mare exportator de gaze naturale din bazinul Marii Negre”

    Aici se impune o corectura:

    „in viitorul nu foarte indepartat (+2020) Washingtonul, Viena si Moscova au sanse mari sa devina mari exportatori de gaze naturale din bazinul Marii Negre”

  5. Tilea Marius, Ludus, Mures

    Sa dea Dumnezeu sa sece rezervele de gaze din Rusia si sa vad cum se mai finanteaza nenorocitii. Cu asta santajeaza Europa ! Sunt niste gunoaie.

  6. reducerea consumului de gaze = in cel mai fericit caz stagnare economica daca nu chiar regres , inchidere de capacitati industriale
    in 2020 bucurestiul mai degraba o sa aduca gaze cu metanierul la preturi piperate pentru ca nu cred ca rezervele din platoul continetal al marii negre sunt precum cele din zona golfului persic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *