Romania Military

Marea Adunare Centenară, duminică 25 martie, la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale

”Trecutul nu ne lasă să uităm, prezentul ne obligă să acționăm!”

În amalgamul de griji cotidiene, uităm de multe ori că peste Prut mai există o Românie, o Românie care așteaptă semne de la noi pentru că nu doar cultura, limba și istoria să ne fie comună, ci și viitorul.

În anul Centenarului Marii Uniri, martie este luna Basarabiei. Au fost multe manifestări până acum, și da, așa cum bănuiți, majoritatea evenimentelor au fost organizate de către societatea civilă sub umbrela Alianței pentru Centenar, eventual în colaborare cu autoritățile locale, laice sau religioase.

De acum încolo însă, e timpul să apăsăm pedala de accelarație la maximum, căci un context atât de favorabil reUnirii celor două state românești, nu a mai existat în ultimul sfert de veac, context pentru care s-a muncit mult, dar despre asta o să vorbesc cu altă ocazie.

Cert este că în Basarabia subiectul principal este reUnirea, de la opincă până la vlădică se vorbeste, se discută și se dezbate subiectul reUnirii. Asta l-a terifiat teribil pe nepreședintele dodon, dovadă stau și amenințările publice pe care acesta le face periodic asupra unui segment consistent al societății moldovenești: unioniștii. Dar să nu uităm că avem de-a face cu preș-ul care-și amenință proprii cetățeni cu războiul civil, și deplânge egalitatea de gen. Clovnul lacheu al Rusiei, confruntat cu un număr tot mai mare de localități basarabene care au semnat declarația de Unire cu patria-mamă, amenință că toți cei care au îndrăznit să semneze documentul simbolic vor fi trași la răspundere. (retroactiv, desigur căci nu există o lege care să incrimineze gestul lor). În nebunia lui a instalat și cele mai urate panouri posibile, cu un slogan inspirat din imnul fostului PDL:

Da, mancurtule, unionismul trece, patria rămâne, iar Moldova are viitor. Dar toate astea doar după reUnire, când tu nu vei mai avea viitor, doar în coșul de gunoi al istoriei.
Este clar că preș-ul moldav se simte precum o bestie încolțită, ce simte cum îi fuge pământul de sub picioare, iar disperarea îl impinge la măsuri extreme. Dar to”arășe gandon, e o vorbă românească: „De ce îți e frică, nu scapi!”. Și tu tot.

Apropo de evenimente și primarii/consilierii locali semnatari. am fost la Măgura Ilvei la evenimentele dedicate Centenarului. Eveniment la care au fost prezenți mai mulți demnitari, autoritățile din Bistrița Năsăud, preoți, profesori universitari, dar și tinerii care muncesc pentru zilnic pentru Unire. Însă invitații de onoare și de seamă ai evenimentului au fost primarii și consilierii locali semnatari ai actelor de reUnire cu țara, din cele peste o sută(deocamdată) de localități din Republica Moldova. Aceștia se întorceau de la Iași unde a fost înființată Liga Aleșilor Locali din Republica Moldova și România.

Eu unul sunt foarte bucuros și onorat că i-am cunoscut pe acești oameni, eroii zilelor noastre. Oameni cu adevărat deosebiți, ce impresionează prin esența naturii lor, oameni simpli dar iubitori de adevăr și demni de funcțiile pentru care au fost aleși. Toată suflarea românească prezentă la eveniment le-a mulțumit și i-a felicitat pe cei care au ales să fie artizanii reUnirii celor două state românești. Chiar și ÎPS Andrei, mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului a dorit să le adreseze cuvinte de laudă și recunoștință.

Dacă sunteți curioși cum arată eroii în zilele noastre, las aici un video cu momentul în care i-am întâmpinat:

Și pentru că știu că există aleși locali din Basarabia care citesc blogul, vreau să le adresez un mesaj: dragi primari, vice primari și consilieri, gestul vostru este unul demn ce va fi amintit în paginile cărții de istorie românească, gest ce nu rămâne fără ecou, și fără efecte. Îndemn pentru ceilalți aleși locali din localitățile care nu au adoptat încă actul de reUnire: nu ezitați să scrieți istorie, iar istoria nu vă va uita. Voi salvați demnitatea moldovenilor, și viitorul. Continuați să-i amintiți nepreședintelui mancurt, că Moldova nu este o gubernie rusească pe care el a fost instalat ca și guvernator de către ocupant. Nu, niciodată! Clovnul cel fără de țară, cocoțat în funcția de preşedinte, amenință pentru că simte cum îi fuge pământul de sub picioare, pentru că ştie şi el că reUnirea este mai aproape şi mai posibilă ca niciodată. Curaj, domnilor, de voi depinde viitorul şi bunăstarea moldovenilor basarabeni!

În alte știri, la evenimentul de la Măgura Ilvei, președintele CJ Bistrița Năsăud a anunțat că urmează să fie adoptat de către Consiliul Judeţean Bistrița o declaraţie de Unire cu Republica Moldova. Documentul urmează a fi semnat în ședința extraordinară, care va fi organizată pe data de 27 martie, atunci când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Prahova a votat deja. Se spune că urmează Constanța…

Drapel lung de 100 de metri întins în Măgura Ilvei de către tinerii unioniști.

Ceea ce vreau să transmit de fapt este faptul că reUnirea celor două Românii a început deja, e o luptă grea dar pe care suntem obligați să o câștigăm. Fac apel la toți cititorii blog-ului să se implice după timpul și posibilitățile fiecăruia în acest deziderat istoric. Cel mai eficient este să vă înscrieți pe platforma http://www.unire2018.ro/ , și să deveniți voluntari, astfel acțiunile noastre pot fi concentrate și eficiente.

De asemenea fac apel la fiecare dintre voi să vină sau să delege persoane pe 25 martie la Marșul Centenarului și să realizeze, dacă poate, declarații de Unire în fiecare colectiv influent din care face parte. Astăzi de exemplu, Uniunea Scriitorilor din Moldova a adoptat actul de Unire.

Centenarul Unirii Basarabiei cu România va fi marcat prin peste o sută de evenimente desfășurate în luna martie. Unul dintre ele este ședința festivă organizată de Asociația Culturală Pro Bucovina și Basarabia sâmbătă, 24 martie, de la ora 11, la Parlamentul României.

Tot la Parlament, prin conlucrarea cu membri grupului intraparlamentar Prietenii Unirii, am obținut ca în data de 27 martie, la 100 de ani, să se organizeze o ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților. Avem speranțe mari în rezultatele acestei ședințe.

Însă de departe cel mai important eveniment pe care îl organizăm va fi Marea Adunare Centenară, care se desfășoară duminică, 25 martie, la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, începând cu ora 12.00. E important să umplem piața cu oameni și, astfel, să dăm un nou mesaj de răsunet în privința Reunirii. 100.000 poate că…

Transport la marș, se organizează din:

București – https://www.facebook.com/events/424768337960701

Timișoara – https://www.facebook.com/events/954895348007781

Cluj – https://www.facebook.com/events/196505317769170

Iași – https://www.facebook.com/events/494257614303083

Galați – https://www.facebook.com/events/691984827858703

Constanța – https://www.facebook.com/events/211730822714649/

Costul diferă în funcție de localitate, eu de exemplu din Cluj achit 130 de lei și am transportul și cazarea asigurată pe întreaga durată a evenimentelor.

Pentru studenți există un eveniment special:

București – https://www.facebook.com/events/691984827858703

Haideți și voi să fim împreună martorii unei noi file de istorie românească!

 

Și să știți că nu a fost niciun sfârșit de săptămână anul acesta în care tinerii unioniști nu s-au întâlnit să lucreze cu zecile pe platforma unire2018.ro.

Las aici o poză să nu credeți că afirmația mea nu se bazează pe adevăr:

Asta și în cazul în care te întrebai cine sunt ăia de mâzgălesc pereții cu „Basarabia pământ românesc” și organizează marșuri. Și dacă tot am adus subiecții în subiect, să vă zic și despre filmul Unioniștii, care va fi lansat în premieră astăzi, 12.03, la ora 19:00 la MȚR.

Sperăm să ne ridicăm cu toții la înălțimea vremurilor Centenare! Trecutul nu ne lasă să uităm, prezentul ne obligă să acționăm!

Eu cred că felul în care profiți de astfel de momente definesc o națiune, definesc o persoană, te definesc pe tine… ca învingător sau ca ratat.

 

Mihai-Cristian

„Se întâmpla acum 100 de ani”

Exit mobile version