Cat mai conteaza Independenta si Armata Romaniei?

Articol republicat dupa 2 ani

Intr-o Romanie in care valorile au fost rasturnate, in care reperele morale sunt tot mai rare, si unde continuitatea si respectul fata de valorile nationale au incetat sa mai existe, fiind inlocuite cu “atitudinea pro-europeana” sau “cetatenia europeana”,  ziua de 9 mai si mai ales cea de 10 mai, nu mai creeaza nici un ecou in randurile populatiei, natiune fiind prea mult spus, care locuieste acest pamant. Ce ecou ar putea sa mai aiba termenul de “independenta”, cand pentru mare parte din clasa noastra politica este mai importanta subordonarea fata de Bruxelles si cedarea de suveranitate, iar nu relationarea, prin negociere in spiritul interesului national cu institutiile Uniunii Europene?!

9-mai-Ziua-Independentei

Iar daca 9 mai este pentru fratii nostri basarabeni o zi de doliu, sarbatoare a ocupantului sovietic, motiv de isterii atat la Moscova dar mai ales la Chisinau, unde comunistii sustinuti de pro-rusi ameninta cu violente impotriva “fascistilor ocupanti romani care “s-au inmultit ca iepurii”, poate ar fi bine sa ne gandim la acelasi gen de comemorare, in semn de solidaritate cu fratii de peste Prut. Insa pana una-alta, vrem-nu-vrem, 9 mai este ziua Europei, ca sfarsit al ultimului razboi mondial, desi pentru noi si alte tari din estul Europei aceasta zi a insemnat inceputul oficial al calvarului bolsevic ca rezultat al acordurilor intre marile puteri, calvar ale carui urmari le resimtim si astazi.

Acestea ar putea constitui motive in plus pentru a sarbatori Independenta dar si Statalitatea Romaneasca in data de 10 mai, care este data semnarii de catre Principele Carol I a Declaratiei de Independenta adoptate cu o zi inainte de catre Parlament, legiferand-o, dar si data transformarii Principatelor Unite in noul stat numit Regatul Romaniei, prin urcarea pe tron in 1881 a Majestatii Sale Regele Carol I.

 

Astfel am putea concentra atat de multe motive de mandrie nationala intr-o singura zi, demna a fi propusa sarbatoare nationala, in ziua imediat urmatoare doliului din Basarabia sau cel mult a sarbatorii Europei! Si asta ca sa nu uitam ca desi am obtinut independenta dupa 1877, acel razboi a fost inceputul unui nou sir de patimi, avand ca principala sursa Imperiul Tarist, care desi ne garantase integritatea teritoriala in razboiul in care intrasem ca aliati, ne-a lipsit cu prima ocazia de Basarabia istorica, adica de judetele Cahul, Bolgrad si Ismail (care acum sunt in componenta raionului Odessa din Ucraina), oferindu-ne la schimb Dobrogea.

 

Revenind la Armata Romana, institutia care ne-a permis la 1877 obtinerea Independentei cu pretul decimarii sale, institutie a Statului Roman care ar trebui nu doar sarbatorita ci si rasplatita cu fondurile si inzestrarea necesare, trebuie sa constatam ca lucrurile nu merg deloc bine…

 

Iar daca acum 1 an am  scris articolul “Problemele majore ale inzestrarii armatei romane si ale industriei de aparare”, din pacate tot ceea ce am scris acolo ramane in picioare si astazi, mai jos fiind un extras edificator:

Spre deosebire de situatia din ajunul intrarii Romaniei in Razboiul de Independenta alaturi de trupele Imperiului Rus, cand armata romana era antrenata si echipata la cele mai inalte standarde ale vremii prin grija conducatorilor de atunci ai Romaniei, astazi militarii nostri, desi o forta profesionalizata, sufera de o lipsa cronica de mijloace moderne de lupta.

 

Aceasta problema a inzestrarii este una pentru care Romania a platit scump in trecutul sau iar istoria risca sa se repete. Toate acestea se intampla in contextul in care in Balcani sau Transnistria s-ar putea sa nu fim feriti de o escaladare de tip militar a situatiei in urmatorii 10 ani. Este vizibil si pentru un necunoscator ca dotarea armatei romane este deosebit de precara d.p.d.v. al inzestrarii, iar echipamentele care pot fi considerate moderne sunt foarte putine.

Din pacate, situatia actuala seamana foarte mult cu cea din anii ’30 ai secolului trecut, atat din punctul de vedere al reasezarii sferelor de influenta in contextul crizei economice cat si din punctul de vedere al inzestrarii armatei Romaniei. Atunci, un control riguros al inzestrarii, efectuat de generalul Ion Antonescu, a dezvaluit precaritatea inzestrarii armatei romane, iar rezultatul inaintat fara menajamente intr-un raport acid dar corect i-a atras antipatia politicienilor dar si unei parti a militarilor care aveau anumite interese. Echipamentul pestrit si neperformant, majoritar din import si in stocuri mici, a creat un cosmar pentru inzestrarea cu piese de schimb si mai ales munitie, aceasta hiba devenind foarte vizibila in conditii de front, incepand cu 1941, existand spre exemplu cazuri cand anumite baterii de artilerie nu aveau munitie decat pentru cateva salve. Afacerea tunurilor Skoda a fost un episod emblematic al perioadei carliste a Romaniei. Aceasta stare de lucruri a stat si in spatele incapacitatii armatei romane de a reactiona la amputarile teritoriale ale fatidicului an 1940 iar in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, doar profilul psihologic al soldatului roman a fost cel care a salvat onoarea armatei romane, alaturi de slabe infuzii de tehnica germana si romaneasca si nicidecum echiparea la scara mare si logistica impecabila.”

 

Daca adaugam si faptul ca inclusiv la intrarea Romaniei in Primul Razboi mondial ne-au trebuit 2 ani de pregatire, pana in 1916, in care sa se aloce sume mari inzestrarii neglijate dupa razboaiele balcanice castigate facil, si chiar si asa rezultatul a fost mediocru, nereusind sa corecteze hibe cronice ale inzestrarii, tabloul e mult mai clar. De fapt, cu exceptia lui 1877, desi sunt voci care contesta si acest fapt, Armata Romana a intrat in razboaie slab pregatita si cu echipament inadecvat. Iar ceea ce ar fi putut face aceasta armata daca i s-ar fi dat partea sa, se poate vedea in excelentele rezultate din a doua parte a primului razboi mondial, cand cu ajutorul misiunii militare franceze conduse de generalul Berthelot, a fost echipata si instruita corespunzator.

In continuare va invit sa cititi integral articolul din ZiuaVeche, despre insemnatatea zilei de 9Mai si a Razboiului de Independenta…

 

Marius Zgureanu

79 de comentarii:

  1. Am un mare respect pentru ziua de 1 Decembrie insa impartasesc opinia lui Djuvara ca ziua de 10 Mai ar trebui sa fie ziua nationala a Romaniei.Sper sa nu ma injurati prea multi pentru aceasta opinie.

    • Sustin ideea ta. Ma pot alatura celor care ar putea fi injurati din aceasta cauza.

    • capatu` satului

      ziua de 10 mai n`are legatura cu tara, ci cu rejele,
      rejele nu putea sa proclame independenta ca n`avea autoritatea necesara,
      pe la 1877 rejele nu apucase inca sa stie bine limba romana,
      tara n`a fost niciodata formata din tagma jefuitorilor ce au supt din pozitia de conducator sau au inchis ochii la abuzurile baronilor (mosieri sau industriasi) sau ale bisericii stramosesti, ci din norod – norod care a dat soldatu` care a luptat, a suferit si a murit pe front;
      oricate scoale militare ar fi facut carolu` I, faimoasa sa strategie si comanda in razboiu` de independenta impotriva redutelor turcesti este…parfum (fiecare om creste pana ajunge la propiul nivel de incompetenta) arata cat de mult a pretuit sangele soldatului care a curs si pamantu` asta – cedarea catre rusi a unor parti din tara BONUS pt. cucerirea independentei;
      rejele si leberalii care l`au inscaunat n`au fost decat o sleahta de profitori care n`au vazut decat interesu` financiar personal;
      toate tarile moderne au ajuns unde sunt astazi numai prin leji si aplicarea lor – aici rejii coborotari din carolu` I au facut de departe cu mult mai putin ca si Cuza;
      o tara fara reguli duce la anarhie, rejii incepand cu carolu` I trebuie pusi la locu` lor in cartile de istorie, prin politica lor libertina au intors tara inapoi cu 100 de ani inainte de reformele lui Cuza, faimoasele lor masuri nu au reusit sa scoata tara din saracia lucie in care era: de ex. pe la anu` 1939 desi eram granaru` si pretolieru` Evropei aveam tarani ce mureau de inanitie si pelagra, vecinii nostri unguri aveau un pib si un nivel de trai superior desi piedusera razboiu` din 1919, normal ei n`au avut acelasi norok ca noi cu leberalii, taranistii si rejii coboratori din carolu` I,

      ziua de 10 mai trebuie pusa in legatura cu ziua de 15 martie 1907: zi la care palavramentu` in somnu` sau profund in care se afla de la infiintare si pana in ziua de azi a dat o leje prin care rejele putea declara starea de asediu si sa dea ordin trupelor sa traga – ordin care a fost dat, astfel rejele a reusit pe la 1907 sa faca din nou sa curga sangele acestui norod, cu paranteza ca taranii de la 1907 n`aveau nimic comparabil cu fortele si mijloacele militare folosite de mandra armata regalista.

      celor care o tot dau inainte in aceste zile cu maretele realizari ale rejelui le recomand sa caute ce a spus marele M. Eminescu despre: cine`au indragit strainii.

  2. ”doar profilul psihologic al soldatului roman a fost cel care a salvat onoarea armatei romane”
    Bun articol,dar din ”fericire” si politicul nostru e de acord . Soldatul roman e bun, are o inalta tinuta morala, iar moralitatea e de baza intr-un stat corupt.Deci asa cum si in trecut Soldatii tarii au stat stavila dusmanului, tot asa va fi si in noul context geo-politic.
    O sa arunce cu pietroaie dupa rachetele inamice caci inalta constiinta morala le va permite sa atinga altitudini mari!
    Si va zic si eu ,temeti-va atacatori ai Romaniei , ca soldatii nostri va vor respinge cu pieptul gol si priviri inflacarate ca sa apere japitele politice alogene care ne conduc cu destoinicie.
    Mai luam una mica!? Chelner si 3 mici te rog!

    • Nu imi dau seama din postarea ta daca ai fost ironic sau nu…un lucru iti spun sigur militar fiind…referitor la profilul psihologic al soldatului roman…in ceea ce ma priveste: am depus un juramant si datoria morala ce se trage din asta nu ma va lasa sa nu imi duc misiunea la capat „chiar cu pretul vietii”. Nu pot fi corupt in ceea ce priveste juramantul ce l-am depus…dotarea nu e un impediment. Ca posibilitatile armatei de a-si indeplini rolul ar fi mult mai mari in contextul unei finantari corecte, aia e altceva.

      • Felicitari Alex, mai rar aud asa ceva.

        Nu te putem clona ? 🙂

      • Alex, tu trebuie sa-l intelegi pe Wandoo ptr. ca si el, ca si mine, iubim aceasta tara dar ii uram pe politicieni care lasa armata descoperita pe toate palierele. Sunt convins ca Wandoo, ca si mine, vom fi alaturi de tine la prima strigare de rezboi …dar lasa-l sa fie ironic in contextul actual ptr. ca sa nu simta furia ca aceasta tara cu oameni minunati sunt tepuiti si vanduti ca vitele la targ de conducatori. Atat iti cer.

  3. copii nomenclaturistilor si securistilor s-o mai apere, restul ce sa aparam „onoarea” si ei sa setea cu burtile pna la gura

    • o sa fie ca la inundatii … jmekerii o sa stea la terase cu berea si micii in fatza, si o sa urmareasca in direct cum mor prostii, pentru ideile celor destepti…

  4. Ii rezolva nenea de culoare pe toti :)))

  5. io deja invat rusa ,in communism eram prea tinar si cica nu aveam dreptul decit sa muncesc si sa platesc celibate,iar in capitalism cica nam productivitate deci nu merit decit 300 euro da cind plec dincolo iau 4000 din pacat prind cam 2 3 luni pe an asa ca sa iasa eba cu piepu in fata ….

  6. Venitul minim creste cu 13%

    AJUTORUL SOCIAL SE MARESTE DE LA 1 IULIE!! (FRUMOOOS….)

    • Vin ceva alegeri ?!?!?1 arda-i focu de nenorociti si pe cei care dau si pe cei care iau ( exceptand pe cei care iau pe drept )

      • Mihai, ai o bere de la mine, si mi-ar placea sa-ti strang mana. Din pacate cand suntem atat de minoritari, cu aia si ramanem: o bere, o felicitare si a doua zi inapoi la lucru, ca doar avem milioane de ajutoare pe platit.

        Nu-i nimic, mai lucram cateva weekenduri si ne luam si o slujba de noapte, sa mai putem mari ajutoarele cu inca 15%

      • Ei ” iau ” la greu trei ani si jumatate si in ultima jumatate de an dau si ei citeceva de pomana ( din ce-au luat cu anasina!) ca romanul are mintea scurta si uita ce-a fost mai inainte…Pai nu-s ” baieti dastepti ” hotii astia ?

  7. Tara asta a incetat sa mai existe de mult, lasa ca ne apara NATO si viitoarea armata a UE( care nu va exista niciodata ).Sa se mai adanceasca putin criza asta si vedem noi 🙂 ce inseamna sa nu fii pregatit…..” ce ne trebuie nou domle armata si avioane” „noua ne trebuie Q7”..vor fi vremuri interesante ce sa zic, vai de capu celor care le vor trai, crimele oribile,lagarele de concentrare din al doilea razboi mondial vor parea niste jocuri nevinovate de copii fata de ce va urma, dovezile privind evolutia „umanitatii: se pot vedea in razboiul din iugoslavia – inventivitatea umana in a comite atrocitati nu are limite.unii au invatat din greselile lor(vezi polonezii) care se inarmeaza destonici si anunta programe de inarmare de 30 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani , altii – vezi maimutele din balcani ,cred ca totul e o distractie nesfarsita 🙂

  8. Intre timp, peste Prut:
    http://www.ziuaveche.ro/international/basarabia/r-moldova-in-uniunea-euroasiatica-timofti-a-ignorat-bruxellesul-166507.html

    „Deşi, miercuri, preşedintele Nicolae Timofti a trimis spre reexaminare, Parlamentului Republicii Moldova, Legea nr. 109 din 3 mai 2013, privind posibilitatea retragerii de către Parlament a mandatelor judecătorilor Curţii Constituţionale în cazul „pierderii încrederii”, joi, a promulgat celelalte legi controversate: Legea nr.106 prin care Centrul Naţional Anticorupţie a fost subordonat permierului; Legea nr.108 prin care a fost modificat Codul Electoral şi crescut pragul electoral; Legea nr.107 prin care au fost precizate atribuţiile Guvernului în exerciţiu (demisionar); Legea nr.110 prin care au fost stabilite competenţele prim-ministrului interimar.

    Toate aceste legi au fost criticate de oficiali europeni de rang înalt. Au reacţionat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, comisarului european pentru extindere, Stefan Fule şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio. De asemenea, au reacţionat Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, şi Secretarul General al Consiliului Europei (CoE), Thorbjørn Jagland. Reacţii negative au venit şi de la OSCE, dar şi de la preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a declarat că voturile comune ale deputaţilor PLDM şi PCRM ar putea avea consecinţe negative pe termen lung. O reacţie similară a avut şi Traian Băsescu.

    Dmitri Rogozin: Moldova se va integra în Uniunea Euroasiatică

    Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat joi, la Tiraspol, în cadrul manifestaţiilor organizate cu ocazia zilei de 9 mai, că Republica Moldova “va avea un viitor frumos doar dacă se va integra în Uniunea Euroasiatică“. “Sunt convins că Moldova va avea un viitor frumos doar dacă se va integra în Uniunea Euroasiatică şi credeţi-mă că aşa şi va fi. Asta o să le spun astăzi şi oficialilor de la Chişinău”, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, relatează PRO TV Chişinău.

    “Pentru noi (…) importantă este integrarea în Uniunea Euroasiatică. Integrarea în Uniunea Euroasiatică este foarte importantă pentru cetăţenii Republicii Moldova“, a afirmat Rogozin. “Noi înţelegem că această cupă a fost ruptă în bucăţi, dar ar trebui să fie în continuare lipită. Noi trebuie să fim împreună oricum. Noi avem o singură istorie şi ziua de 9 mai este o dovadă în acest sens”, a specificat oficialul rus.

  9. „Spre deosebire de situatia din ajunul intrarii Romaniei in Razboiul de Independenta alaturi de trupele Imperiului Rus, cand armata romana era antrenata si echipata la cele mai inalte standarde ale vremii prin grija conducatorilor de atunci ai Romaniei, astazi militarii nostri, desi o forta profesionalizata, sufera de o lipsa cronica de mijloace moderne de lupta”

    Nu era chiar așa. În armata română tot baioneta era arma de bază. Ca de altfel și în restul conflictelor de după inclusiv al doi-lea război mondial.

    • Tizule, mi-ai luat-o înainte. Armata română de bine ce era pregătită și dotată a atacat fortificații la baionetă, fără acoperire de artilerie. Fără să mai amintesc faptul că a descoperit în momentul atacului că erau două fortificații nu una.

      • Faza cu doua redute in loc de una a fost reala dar nu s-a datorat greselii armatei romane.
        Dupa cucerirea redutei Grivita 1, abia au apucat sa-si consolideze pozitia si au primit planul de atac pentru a doua zi pentru ca rusii vroiau sa obtina o mare victorie de ziua tarului sau a tareviciului. Nu stiu exact a cui zi urma sa fie, cert este ca au fost nevoiti sa plece la atac inainte sa apuce sa faca recunoasterea pozitiilor inamice.

  10. nu as vrea sa fie ziua nationala a Romaniei dar sa fie libera si respectata.

    • „nu as vrea sa fie ziua nationala a Romaniei dar sa fie libera si respectata.”

      Inca o zi libera?

      • „inca” una, Adrian ? sunt multe ?

        Tu lucrezi undeva ? (in Romania ma refer) sau poate „lucrezi” intr-o primarie sau un consiliu local si atunci ai vreo 200 de zile libere pe an.

        Doresc sa te informez ca noi astia, prostii, care lucram in mediul privat tragem ca locomotivele o tara intreaga dupa noi si avem foarte putine zile libere. Media in UE este de doar 15 zile (sarbatori nationale libere platite) pe an insa tinde sa creasca deoarece tarile incep sa aloce mai multe zile, incet incet. Aia e media, si e in UE. In multe tari din lumea asta sunt 18.

        De asemenea, in majoritatea tarilor zilele respective ori pica automat in timpul saptamanii, ori e specificat in lege ca daca pica sambata/duminica atunci vinerea sau respectiv lunea de dinainte/dupa e libera, adica daca legea zice ca sunt 15, atunci 15 sunt, fir-ar mama ei de treaba. La noi pe langa faptul ca sunt vreo 12, cel putin 2 din astea cad automat duminica (prima zi de pasti si prima zi de rusalii) iar din restul de 10 dpdv calendaristic cel putin 3 sau 4 pica in weekend in fiecare an. Adica in mod practic ai doar 6 zile libere pe an (sarbatori legale) pe hartie. In realitate insa nu le ai nici pe alea fiindca surpriza-surpriza Adrian, multi angajati din privat LUCREAZA in zile gen 1 mai, a doua zi de Rusalii (luni) si chair de Pasti.

        Eu am lucrat anul asta de 1 Mai si de Pasti iar saptamana trecuta am lucrat in medie 10-11 ore pe zi plus 16,5 ore sambata plus 11 ore duminica, iar in anii trecuti am lucrat in fiecare an de Rusalii si de 1 mai, si stai linistit ca nu din placerea mea sau din lipsa de ocupatie.

        Daca e ceva ce dispretuiesc in lumea asta, sunt aia care fac gura mare cand aud de, vezi-Doamne, „inca o zi libera” de parca 2 zile ai lucra si 3 ai avea libere, cu atat mai mult cu cat asta vine dintr-o tara in care majoritatea celor 19 milioane de locuitori NU LUCREAZA.

        M-ai prins intr-o faza foarte proasta azi cu replica asta si regret nespus ca trebuie sa scriu la tastatura ca un fraier, as prefera sa vii si sa-mi spui in fata, in realitate, chestia asta cu „inca o zi”, asta daca te lasa institutia de stat unde „lucrezi” tu din greu sa lipsesti 2 ore de la programul tau crucial pentru umanitate.

        Serios vorbesc, vino si spune-mi in fata chestia asta cu proxima ocazie.

        PS: si DA, 15 ianuarie (ziua de nastere a lui Mihai Eminescu), 9 mai (Ziua Independentei), 10 mai (Ziua Europei) si 26 iunie (Ziua Drapelului) ar trebui sa fie declarate sarbatori nationale si zile libere de la stat. Macar asa am avea si noi, in mod real, vreo 9 zile libere de la stat care pica in timpul saptamanii in orice an calendaristic, in timp ce altii au cate 15. Dar deh, pentru unii care vin la lucru la 12, pleaca acasa la 4:30 si se joaca solitaire, toata viata e o mare zi libera.

        Spor si munca si ai grija la efort, stress kills.

        • A, si inca ceva. Am mentionat ca nu am avut programul ala de sclav din dorinta proprie sau din lipsa de ocupatie, si mai clarific ceva, eu si colegii mei producem bani cu camionul (nu cu caruta ca e prea mica) si aducem valuta in tara in cantitati industriale, ca sa n-aveti voi curs de 7 lei/euro.

          Din 19 milioane de locuitori din tara asta cu prea multe zile libere, doar vreo 4,4 milioane lucreaza iar din aia 1,1 milioane sunt la stat. Raman asadar 3,3 milioane de angajati pe hartie care lucreaza in mediul privat, insa daca ai avea 5 ani experienta acolo ai stii foarte bine ca in orice companie, indiferent cat de mare sau de mica, maxim 1 angajat si 3 sau din 2 lucreaza cu adevarat, restul sunt pilele patronului sau tot felul de obligatii, gen tu esti de la inspectia muncii, eu iti angajez fiul pe 1500 de euro si tu ma lasi in pace, etc.

          Raman asadar cam 1 milion de persoane, de fraieri, de prosti, care trag tara asta inainte, produc aia 123 miliarde de euro cat e PIB-ul pe anul trecut si exporta zecile alea de miliarde ca sa nu fie moneda la un curs gen Zimbabwe.

          Tot prostii si fraierii astia in acte sunt la locul de munca 8 ore pe zi, 21 de zile pe luna, in realitate vreo 9, 10 sau 12 ore timp de vreo 24, 25 sau 26 de zile, „ca tot e democratie” vorba aia. Oficial se bucura de alea 9 zile nenorocite pe an, cifra pe care unii o considera mare.

          Fereasca-va Sfintii vostri de clipa in care astia 1 milion de prosti vor decide sa faca pasul de care tot vorbesc de ani de zile, si anume sa emigreze. Veti putea ramane atunci in tara restul de 18 milioane, cu cate zile libere vreti voi, adica cu 0 se pare. Oricum n-o sa aveti dupa ce sa va odihniti, poate dupa o petrecere eventual, ca de lucrat n-o sa mai lucreze nimeni.

          Iar in inchere, daca o sa-mi bagi replica aia cu „nu-ti convine acolo, schimba compania” inseamna ca esti chair mai aerian decat am estimat inainte si n-are rost sa mai continuam discutia. Unii traiesc pe Pamant si altii pe Marte, fiecare cu realitatea lui.

          Totusi as fi preferat sa avem discutia asta in realitate, sa stam amandoi fata in fata, sa te uiti in ochii mei si sa-mi bagi replica cu „inca o zi libera” pentru noi, lenesii 😉

          Asa, din spatele tastaturii, e foarte usor de aruncat cu cuvintele.

          PS: stati voi linistit romani, deja am cativa zeci de cunoscuti care au emigrat definitiv in ultimii 3-4 ani, si nu erau d’aia care primeau ajutoare sociale, ci d’aia care aduceau zeci de mii de euro in tara. Voi stati numai linistiti si mai da-ti-ne timp, ca zile libere evident nu

          • erata: ” maxim 1 angajat si 3 sau din 2″ – maxim un angajat din 3 sau din 2

            • @Sorin2
              Odata cu republicarea am vazut si eu comentariile astea.
              Poate ca intr-adevar erai intr-o zi proasta atunci.

              Dar pot sa te asigur de cateva lucruri.

              1. NU lucrez la stat. Recunosc ca nu produc bani ca tine, masurati in camioane ca unitate de masura. Dar nici nu mananc vreun leut din banii tai. Nici macar batranii, care sunt activi la 60 de ani, nu lucreaza la stat.

              2. Inclusiv ultimul Craciun l-am lucat pana la ora 23. Spre deosebire de tine, a fost alegerea mea.

              3.” Inca o zi libera?” Poate stii sau poate nu stii, dar functionarii de la birouri sunt primii care vor si cer zile libere. In plus. Mai multe. Spera si se bucura la ele. Vina mea ca n-am precizat cui se adresa intrebarea.

              4. In rest un cearsaf de nemulturi (ca sa nu zic frustrari), avand ca sursa solicitarile jobului si pe care pot sa le inteleg. Doar ca sunt varsate pe baza unor presupuneri fara acoperire. Partial si din vina mea, pentru ca nu am fost mai exact.

              5. Mi-am exprimat atitudinea fata de bugetari in repetate randuri in toti ani astia. Si am primit vreun camion…… de injuraturi, ca palea cu bani le produci tu.

          • Ghita Bizonu'

            De curizityate in ce domeniu lucrezi ?!

            Doi .. vezi ca mai ai nevoie de unii de la stat. Da niabii un betiv oeste tine si itirupe picioru .. urgenta este a Statului! (urgenta si late cestii ansopa.. ca operatiile de marire de sani si penis e particulare!) faci infacr idem. Armata e a statului. Invatamabtul idem .. cele mai buine facultai sunt cele de stat ..

          • Respect:).Ai zis -o pe bune direct fara ocolisuri.Atitea zile …..duse pe apa simbetei.Tot sistemul asta rominesc de ajutoare sociale, pensii aiurea date si pe nedrept acordate (uneori)…ajutoare de tot felul vor duce tarisoara noastra in colaps..Jobul la stat….tot la „stat” este..va fi bine platit, mediu dar de ajuns sa supravietuim , mica coruptie va functiona,Pacat de unele companii, oameni ce vor sa faca ceva normal, fara „pile”..”interventii”…..dar sisitemul nostru chiar „ajustat” asa de fatada….ii va termina in timp si spatiu.

        • cauta alt loc de munca unde sa se acorde zile libere!
          nu te inteleg de ce te plangi!traiesti intr-o tara libera si ai drepturi

  11. De la Chisinau
    „Mesajul lui Rogozin: Rusia este în R. Moldova, Rusia nu a plecat”
    „Pentru multă lume în Republica Moldova Rusia este în Republica Moldova, Rusia nu a plecat, Rusia va fi aici prezentă”. Acesta ar fi mesajul transmis de vicepremierul Rusiei, Dmitriii Rogozin, aflat ieri la Chișinău, potrivit expertului de la Asociația de Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă.

    • -„„Mesajul lui Rogozin: Rusia este în R. Moldova, Rusia nu a plecat””–>>Nicio problema, cand va trebui sa plece din Moldova o sa se intoarca in ruinele Moscovei!

      • @dany

        moskva, moskva, da ribentrop-molotov e in vigoare si Mircea Druc e luat la suturi in „ucraina” pentru ca vrea sa mearga acasa, la Cernauti….(la fel cu jurnalistii romani)

        ce zice globu’ tau despre granitele viitoare ale „ucrainei”?……..

        • @MC
          Intrebi de „ribentrop-molotov”… In momentul cand Germania nu va mai suferi de pe urma tratatelor de pace post WW2, si ca sa fiu mai clar restrictiile privind armata si dotarea, automat Germania ar trebui sa denunte acest tratat, mai ales ca majoritatea statelor care au suferit daune in urma acestui tratat sunt deja pe teritoriul UE . De fapt asta va fi conditia… armament si trupe cat cuprinde pt Germania contra denuntarii acestui tratat…Tot in momentul ala Rusia actuala va fi declarata „stat agresor” si automat va pierde privilegiile „castigate” la masa tratativelor la incheierea WW2… Cu alte cuvinte, totul va fi facut foarte rapid avand in vedere situatia politica / militara / economica ambigua din acel moment.
          Deocamdata un alt mare perdant, Japonia a primit „dezlegare la peshte” destul de recent, urmeaza Germania in momentul inflamarii situatiei din Europa, daca ma gandesc bine chiar se negociaza pe sub masa cu USA un astfel de acord, USA avand nevoie de un aliat de calibru mare pentru a stabiliza Europa si a pune dop hemoragiei rusesti. Toate „contrele” care apar intre Germania si USA in presa sunt doar de fatada, in culise se negociaza la greu pe plan economic si militar, inclusiv componenta trupelor americane pe teritoriul Germaniei.
          -„…despre granitele viitoare ale „ucrainei”?” .., Peste 30 de ani nu o sa mai vezi granite in interiorul UE… –>>”Europa de la Lisabona la Vladivostok”<<– chiar Merkel spune asta… si cand spune asta nu se refera cumva si la "poporu' rus libertate ne-a adus"…

          • @Dany
            „cand Germania nu va mai suferi de pe urma tratatelor de pace post WW2, si ca sa fiu mai clar restrictiile privind armata si dotarea”

            De pe urma caror tratate de pace post-WW2 sufera Germania in privinta armatei si dotarii?!

            Daca cumva te gandesti la fortele americane din Germania, prezenta lor acolo se bazeaza pe un agreement semnat pe la mijlocul anilor 50 cu RFG nu pe tratatele de pace post-WW2! Germania poate intrerupe acest agreement fara sa incalce astfel tratatele de pace de la sfarsitul WW2. Nu reprezinta o restrictie in nici un fel.

            „automat Germania ar trebui sa denunte acest tratat
            De fapt asta va fi conditia… armament si trupe cat cuprinde pt Germania contra denuntarii acestui tratat…”

            Germania nu are cum sa denunte un tratat inexistent. Tratatul R-M nu e in vigoare.

            • Mai @Vectoras Eurasia
              Iar amesteci lamaia cu banana in stilul tau caracteristic…
              Au Germania si Japonia dreptul de a detine armament nuclear? NU!
              De ce oare? Pentru simplul fapt ca la sfarsitul WW2 au fost in tabara invinsilor…
              Cauta sa vezi diferenta dpdv militar dintre Franta si Germania… implicit intre statele invingatoare in WW2 si statele invinse… ai sa vezi destule diferente…
              Chiar asa Germania sau Japonia nu erau capabile sa construiasca armament atomic in acesti ani? Ma cam indoiesc, au fost obligate prin tratate sa aiba armate aproape simbolice …
              Chiar asa Germania nu era in stare sa construiasca portavioane? Ma indoiesc, taman la astea au restrictii… la fel si japonezii (clasa ai de distrugatoare care sunt mai mult portavioane, i se spune distrugator taman pentru a eluda anumite tratate)…
              Toata lumea spune ca inca suntem sub efectele tratatului Ribentrop-Molotov, doar tu sustii ca nu exista…
              In rest ai grija sa nu te constipi din cauza rusilor si chinezilor…

              • @dany
                „Au Germania si Japonia dreptul de a detine armament nuclear? NU!
                De ce oare? Pentru simplul fapt ca la sfarsitul WW2 au fost in tabara invinsilor…”

                Nu au armament nuclear pentru ca nu vor si sunt semnatare ale tratatului de neproliferare nucleara. Tratatul respectiv e de prin anii 60 si nu are legatura cu vreun tratat de pace post-WW2.

                „Cauta sa vezi diferenta dpdv militar dintre Franta si Germania… implicit intre statele invingatoare in WW2 si statele invinse… ai sa vezi destule diferente…”

                Normal ca sunt diferente, eu contestam afirmatia ta ca ele decurg din restrictii impuse prin tratatele de pace post-WW2. Adica chipurile Germania ar vrea sa aiba o armata mai mare si mai buna dar nu o lasa tratatul de pace cutare.

                „Chiar asa Germania sau Japonia nu erau capabile sa construiasca armament atomic in acesti ani? Ma cam indoiesc, au fost obligate prin tratate sa aiba armate aproape simbolice …”

                Atunci spune-ne tu mai multe despre tratatele astea de pace post-WW2 care le obliga sa aiba armate simbolice. Nume, semnatari, an semnat etc.

                „Toata lumea spune ca inca suntem sub efectele tratatului Ribentrop-Molotov, doar tu sustii ca nu exista…”

                Ai spus ca Germania trebuie sa denunte tratatul. Ca sa-l denunte tratatul trebuie sa fie in vigoare. Nu este. Tratatul R-M a fost „denuntat” in 1941. Cat despre efecte… Efectele teritoriale ale unora din articolele sale au fost resuscitate si „legalizate” cand s-a semnat pacea in 1945.

                „Mai @Vectoras Eurasia
                In rest ai grija sa nu te constipi din cauza rusilor si chinezilor…”

                Eram sigur ca raspunsul tau va contine meltenisme, asta e stilul tau…

    • Am citit si eu despre propunerea idioata a celor de la UDMR. Ce tupeu au nenorocitii astia de sorginte asiatica! Sper ca Parlamentul Romaniei sa nu fie mai idiot decat este luand in calcul o asemenea aberatie, fiindca daca o vor face, o s-avem mari probleme cu „reprezentantii maghiarimii de pretutindeni”. De ce oare nu propun radierea UDMR (ca tot le place „radierea”) din panoplia partidelor politice romanesti, fiindca oricum ei nu reprezinta vreodata interesele NATIUNII ROMANE, ci doar pe cele autonomist-revizioniste sponsorizate de Buda. Slaba reactie la aceasta noua agresiune fatisa impotriva statalitatii noastre, venita din partea partidelor romanesti…Inca nu le-au dat-o peste bot, iar Hunor ala inca-i liber!

    • Ce ne agitam atat pe seama tampeniilor spuse de Hunor si UDMR??? Astia nu stiu Constiutia!! (mai sunt si politicieni cica). Art. 152 din Constitutie e clar ca oglinda.
      http://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-152-constitutie
      Deasemenea Art. 118 alin. 1 prevede un lucru cu care UDMR se joaca si nu ar trebui…mai ales cuvintele referitoare la „democratia constitutionala”. Deci Domnilor UDMR-isti…calcati pe un teren minat. Mare atentie ca intrati in neconstitutionalitate!!!
      Si am si eu o intrebare retorica…Curtea Constitutionala doarme??? De ce nu ii declara pe tampitii astia neconstitutionali ca sa rezolvam odata problema ???

      • Daca ar fi asa usor de rezolvat problema minoritatilor cum spui tu…
        Daca maine UDMR este declarat neconstitutional, SRI-ul si armata romana ar trebui sa-si dubleze efectivele in zona, pana la primul foc de arma ar mai fi decat un pas…
        Ce preferi:
        1ª-Sa ai un partid etnic prezent in parlament, partid usor controlabil prin insasi „pofticiosii” care fac parte din acest partid, din cand in cand le mai deschizi o supapa minuscula ca sa le „improspatezi” ideea acestei minoritati ca totusi lupta pentru autonomie, independenta si ce mai viseaza ei, functionand un partid mare automat sunt date la o parte (si controlate) organizatiile mici de tip terorist, automat controlezi si rezidentii AVO si multe altele…. Practic controlezi „ideile” aceste minoritati…
        2ª-Sa dublezi / triplezi efectivele MAPN din zona, (exact ce fac alte state in privinta minoritatilor [China–>>uiguri, Rusia –>>ceceni si multi altii]), iar la prima scanteie sa ai un razboi civil de toata frumusetea gen fosta Iugoslavie
        Gandeste bine inainte de a raspunde…
        PS- Mai este un @Alex pe acest forum, fost militar american ar fi bine sa mai adaugi la nick macar un numar… ceva ca sa va putem deosebi, la fel si ce doi @Stefan..

  12. Hmmm… deja au trecut 2 ani…

    Apropos de ce scriam atunci, pana la urma anul acesta 10 mai a devenit sarbatoare nationala, insa sper ca si 1 decembrie sa ramana la locul sau.

    Cat despre inzestrare… suntem tot acolo (+12 avioane F-16 inca nelivrate si niste revizii in sfarsit facute)… sau mai rau la anumite paliere.

  13. Intr-o tara careia nu i se da voie sa creasca cheltuielile militare la 2%, putem vorbi de independenta? In acest context, ce sens are sa sarbatorim ceva ce nu mai avem? Macar Transilvania e (inca ) a noastra, 1 Decembrie mai are o semnificatie.

  14. Daca lasam coruptia, criminalitatea, masonii si propria delasare se ne conduca atunci independenta si armata nu vor conta.

  15. Ca sa contam ar fi trebuit sa mai fim 22-23 de milioane,sa avem un PIB de 500mld $ ,un buget al Apararii de 12 mld$,120 de F16 cumparate din 2000 incoace in diferite transe,o Armata formata din profesionisti si recruti in numar de 200k ca personal,48-60 elicoptere AHZ Dracula,450-500 TR 2000,3 submarine ,independenta politica,etc,etc.Asa…………….suntem ceea ce suntem azi….nu ma obosesc sa mai descriu.

    • recuperarea RM si teritoriilor din „ucraina” ne-ar da un avant semnificativ

      • Eradicarea coruptiei endemice si dezvoltarea economica sunt mult mai importante.Recuperarea unor teritorii sunt pe plan secund cand tu esti totalmente incapabil sa administrezi si sa dezvolti ceea ce ai deja.

        • partial corect

          la inghesuiala se pot intampla multe, rele dar si bune.
          reunificarea ar aduce numa’ beneficii pentru noi, economice, strategice etc

        • Costin, asta cu administrarea (mai ales dupa reunificare) a fost mereu plangerea/acuza imperiilor care au pierdut teritorii la adresa celor ce si-au declarat independenta…ce mai spume faceau turcii, rusii si austriecii in privinta naostra, ce gargara scoteau englezii in privinta irlandezilor…

          Problema ar fi mai degraba de mentalitate, si anume, imagineaza-ti cum ar vota cei din Rep. Moldova dupa ce ne-m uni din nou…hai s-o iau alrfel, daca s-ar duce dracu Coreea de Nord, iti imaginezi cam ce mentalitate politica ar avea fostii ei cetateni spalati pe creiere in noul stat reunificat coreean-capitalist?
          Experienta noastra din ultimii 25 de ani e mai mult decat suficienta pentru exemplificare…

  16. of topic, daca va intereseaza, parada sovieticilor ….https://www.youtube.com/watch?v=lVRr9fnLRP4

    • Pune-o, te rog, la articolul cu Sighisoara, asta asteptam, s-o rumegam acolo (o vazui si-n Contact)…pur si simplu mi-e scarba sa fac un articol separat, recunosc.
      *editat, vad ca a pus-o watcher..

  17. vorbiti despre ex. poloniei,dar stii ca polonia avea o datorie de50miliarde de dolari in90 si a fost iertata de datorie la fel ungaria si cehoslovacia.si au primit multe miliarde pt dezvoltarea economiei lor.dar la noi partidele istorice au cerut sa nuse acorde clauza natiunii celei mai favorizate de catre suapt romania.de parca beneficia iliescu si nu romania. emigratia poloneza si maghiara au sprijinit tara mama si cand erau conduse de comunisti,la emigratia romana nu s-a intamplat.

    • Ghita Bizonu'

      30 miliarde. Atata avea. Unagria avea numa 20. Nu se stiu cat RDG. De fapt ina ste tari partidele cominuste au „vandut” „socialismul” pe bani buni.. Ca Polonia avea din 71 niste propbleme cu haleala (inclus aparitai Solidaritaii .. se explica prin curbe de sacrificiu nu prin „morala” ) si miscari de strada… Daca starbngeau cureau ori treceau la decimarea polonezilor ori razbel civil. Ungaria .. er avesela si traia binosro, Daca ins ar fi trebuit ssa opltaeasca datioria .. naspa!! In EDG ce sa mai zic? Pai daca luau masurile din RSR primii care fugeau un vestr erau aia de santinele pe „zid”
      Cehii.. mi se pare ca datorau si ei..
      Nici URSS nu statea chiaer stralucit.
      Asa ca au „tradat” adica au „vandut” ca niste @@@@@ %%%%% vioere lubrice „nobilele idelauri” contra $$$$$$$$ (pe care ii imprumutasera!!!)
      Daca puteau .. ar fi impus manu miliatari si cu AKM u „linistea”.. insa insa risca sa li se Ivca „caca lupe ce mancasi!” (citat din Capra cu 3 iezi) ca MANCASERA!!! mai ales dragutii de stabi polonezi erau f „expusi”
      Asa ca ua vandut .. ce au putut! Sistemu politic..

      Acu o sa zicetic axde ce Ro0mania mai altrfe;. Pai simplu … poprul roman recunsotea ca parte din credite ii profitasera sau urmau s aii profite, Asa ca cam toti am acceptat sa platim datoria .. desi pe parcurs am avut unele4 „obiectii” [ Acu ca sa intelegeti .. una era Romania din 1960 si alta aia din 85. Aia din 60 era o Romanie rurala, taraneasca inca in care un traxtorist cu 7 clase plus cursu de tractoristi era „cineava” al el in sat (imediat dupa invatatori, cam la egal cu diaconu) ca deh om cu carte.. La oras un strungar sau electrician era un om cu meserie buna si cu minte (si ceva carte!) sa aic asa in jumatea superiaora a societatii ( de fpat printre primii 30-20%!)
      Multe case inca nu erau electrificate. (eu am copilarit in Bucresti. Langa scoala 40 . Tin minte cand -sa construit „TRANSFORMATORUL” si am avut lumina electrica!!! Imdiata duapa aia tata a scos de nus tiu de unde o cutioe de ebonota .. si am auzit un radio!!! ) Pentru majoritatea a sta „la bloc” (modern!) era cerv de vis. Sa ai apa incasa! Sa iampapa calda?! Baie ta? Water Colosed ? (ati vazut-o pe Udrea oripialata de closteu tircesc>? E .. ia s aexperimetati as aceav iana pe ger ! In funfu curtii, cateva scanduri cu pocopare; bagate in nsite galosi si cu o haina aruncata pe umeri … ALternativa fiind oala de noapte.. ) Muote ar fi de zis deapre cum era Romania „veche” . Da;aia in 81 cansitiatklitatea am aceepata sa tragnme din dinti s aplatim datoria.. fiindcamacar stian de ce se facuse (in Polonaio nu prea se stia ..)
      Dar cum am zis au fopts destule „oboiectii” la modalitate care uneori era (modalitatea) era imbecila si sadica . SImla final cand am platit dorita Nae ne-a anunta c aurma sa strngem si mai rau cureaua. D;aia zic ca Nae nu a fost ucis ci s-a sinucis .
      Dar si d;aai in 90 multi ziceau ca se mai poa si altfeld ecat cu „twrpie de soc” si cube de sacriftz (le facusem!!) Aveam datiria platita , mai trebuia sa scoatem caruta din sant si s ane horam in c eparte sa mrgem. Fara datrprii aveam cerva doatari , am fi avut o sansa sa facem ceva (nu s iIAR 95 dar asta este lata pveste)

      • Dragule BIZONULE,
        Cazi putin pe ganduri ! Bulesti „saitul” lui GMT, iar mie cheful de a te mai citi !
        Spune-mi te rog ce pot intelege din textul tau, text in care apar cuvintele de mai jos.
        „ina”, „ste”, „cominuste”, „propbleme”, „aparitai”, „starbngeau”, „cureau”,
        „er”, „avesela”, „binosro”, „ssa”, „opltaeasca”, „datioria”, „vestr”, „chiaer”, „vioere (lubrice)” , „manu miliatari”, „Ivca”, „ua”, „zicetic”, „axde” „altrfe”, „recunsotea”, „traxtorist”, „sa aic”, „fpat”, „Imdiata”, „duapa”, „nus”, „tiu”, „cutioe de ebonota”, „cerv de vis”, „iampapa”, „oripialata”, „tircesc”, „aexperimetati as aceav iana”, „funfu”, „Muote”, „deapre”, „cansitiatklitatea”, „aceepata sa tragnme”, „Polonaio”, „fopts”, „SImla”, „poa si altfeld ecat”, „datiria”, „horam”, „doatari”, „pveste”.

  18. Ghita Bizonu'

    Ce?!!? Spre deosebire de situatia din ajunul intrarii Romaniei in Razboiul de Independenta alaturi de trupele Imperiului Rus, cand armata romana era antrenata si echipata la cele mai inalte standarde ale vremii prin grija conducatorilor de atunci ai Romaniei, unde auzisi asta?
    Si atunci eram la ala gol!! Imdediat dupa depcalcareaa independentei da-i cu clecta publica ptr cumparare de pusti!! Panan la urma am avut si pusti rusesti cu tabhera .. Krnka
    Si cam ce instruictie aveau curcanii? Volintiri luati si bati in coloana de mars .. si apoi la atac inainte!!!

    • Ca idee Razboiul de Independenta a fost finantat in intregime de Romania.
      + armata romana mai avea regimente de linie si vanatorii si cavaleria si artileria. Dorobantii erau unul din tipurile de unitari existente. Din cate stiu dorobantii nostri au stabilit niste recorduri de marsuri fortate.
      Una peste alta tanara armata romana nu a fost cu nimic mai prejos ca aia rusa.

  19. Ghita Bizonu'

    Cica am 2 la moderare..

  20. Problema cu politica europeana e cam asa: Politica o fac oamenii din diferite tari si se poate schimba dupa voia popoarelor.Normal ar fi ca statele sa existe in continuare lingvistic si cultural si sa aive propia armata.
    In paralel poate exista si armata europeana formata din cateva unitati din fiecare tara. Noi trebuie sa intarim armata si industria de aparare.Daca ai armata puternica esti respectat si economic .

  21. Gresesc eu sau 10 mai independenta romaniei este pe calendarul vechi si sarbatorim gresit?

  22. Ce sa sarbatoresti la 10 mai?. Nmic, intr-o republica si un stat unitar. Ziua respectiva nu are nimic de a face cu proclamarea Independenţei de Stat a României care a fost la 9 mai si a foat facuta de Parlamnet nu de rege. Cum nu dadea bine ca altcineva a proclamat independenta iar domnitorul avea alte procupari in acea zi propaganda regala a reusit trecerea cu vederea a adevarului istoric si acordarea meritului lui Carol I fiind aleasa ziua de 10 mai.

    Ce sarbatorim la 10 mai?. Un fals istoric (Asa cum ne place noua… ce usor suntem manipulati in a ne umili singuri…Asta ca sa nu mai scriu ca insemna fara Transilvania).

    Prof. univ. dr. Ioan Scurtu:
    „Independenţa de Stat a României a fost proclamată de Parlamentul ţării, şi nu de domnitorul Carol I, iar data exactă este 9 mai.”
    http://www.nasul.tv/prof-univ-ioan-scurtu-falsificarea-istoriei-si-deputatii-inculti-ai-romaniei-s-a-votat-schimbarea-zilei-nationale-din-1-decembrie-in-10-mai-ungurii-sunt-fericiti/

  23. Nu conteaza data cat faptul in sine. Declararea Independentei Romaniei…
    Ce accent pun americanii pe Declaratia lor de Independenta si… ce punem noi. la ei este ceva sfant….. la noi…. as pune pariu ca 90% din populatia tarii intre 18 si 55 de ani nu stiu ce sarbatorim pe 10 mai.
    Oamenii aveau o alta mentalitate atunci… aveau o constiinta nationala in pofida faptuli ca Romania nu avea nici 30 de ani si Transilvania era sub ocupatie.
    Cuvantul voluntar inseamna extrem de mult. Cati sunt dispusi in ziua de azi, in caz de razboi sa se inroleze voulntari?
    In pofida faptului ca Transilvania era sub ocupatie multi romani au trecut muntii si au luptat pentru Romania…. Cati dintre noi s-ar duce sa lupte pentru Basarabia? Sau cati basarabeni ar veni sa lupte pentru Romania?
    Desi statele romanesti au fost despartite intre ele vreme de aproape 2000 de ani (exceptie Mihai Viteazul) constiinta nationala a fost tot timpul o flacara ce n us-a stins si oti s-au stiut ca sunt acelasi neam si acelasi sange.
    In ziua de azi… desi avem o Romanie cat de cat inchegata, unitara…. constiinta nationala si mandria de a fi roman este tot mai slaba.
    Multi „fac ceva” pe tara asta de „c*&Q&t” etc. Buna, rea…. este tara mea. Nu am ales sa ma nasc in ea dar nici nu as fi vrut sa ma nasc altundeva. Nu o duc foarte bine… nici macar nu consider ca duc un trai decent dar aici este tara mea. Ma simt legat de ea, o iubesc asa cum este, incerc sa-mi aduc contributia la bunastarea ei atat cat pot eu, actionand corect, cum cred ca este mai bine…
    Ma doare sa vad ce se intampla cu ea, ma doare sa vad cum romanii ce ne conduc nu o iubesc si nu o vad asa cum o fac eu. Ma doare sa vad ca o sugruma si o asfixiaza incet, incet…. si sper ca toate aceste lucruri sa se schimbe. Sa o iubim impreuna sa o ajutam sa fie mai prospera, sa o aparam la fel ca inaintasii nostrii atunci cand o sa fie cazul. De cate ori am fost cotropiti si calcati…. si atata sange cat s-a varsat pentru apararea acestor pamanturi. Cum ne-ar putea ierta vreodata strabunii nostrii sa ne ierte pentru ce se intampla astazi cu ea?

    • @nevers. Omule,frumoase si inaltatoare cuvinte,sincere si pornite din inima si minte. Nu credeam ca mai exista Romani care gandesc si simt astfel,ma alatur 100% cuvintelor tale.

  24. Sărim dintr-o extremă în alta. Ziua de 9 mai este adevărata zi națională a României, data proclamării independenței. Ca putere suzerană Turcia nu ne-a oferit ajutor când Rusia a ocupat Basarabia și Bucovina. Nu avea nici un sens să mai rămânem sub suzeranitate otomană, deoarece Turcia nu mai era în stare să ne apere. Că după independență rușii au ocupat mare parte din România, armata română și regele Carol s-au retras în Oltenia este altceva. Rușii oricum ne-ar fi chinuit, independenți sau nu

  25. Pingback:10 Mai... din nou! - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *