Activități de instruire în comun cu bombardiere strategice americane B-1B Lancer

Două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer au desfășurat astăzi, 29 mai, pentru prima dată, activități de antrenament în spațiul aerian al României împreună cu aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române, sub coordonarea Componentei Operaționale Aeriene din Statul Major al Forțelor Aeriene și al Forțelor Aeriene Americane dislocate în Europa (USAFE).

Antrenamentul a inclus misiuni de interceptare și escortă executate cu aeronave de tip MiG-21 Lancer și F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și Bazei 86 Aeriană de la Borcea, având ca scop demonstrarea capacității de dislocare rapidă a forțelor aliate și partenere în sud-estul Europei.

Participarea aeronavelor românești la acest tip de activități permite antrenarea personalului român în executarea unor astfel de misiuni și contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul aerian prin aplicarea unor proceduri comune.

Activitățile de instruire în comun cu partenerul american reprezintă un element-cheie în asigurarea interoperabilității și a succesului în acțiunile militare comune, iar misiunile de acest fel contribuie la consolidarea măsurilor de reasigurare și sporire a încrederii privind implicarea Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității în regiunea Mării Negre.

Biroul presă MApN (galerie foto) , RoAF – FB

_____________________________

Here’s a beautiful sight to see!

Two B-1B Lancers from Ellsworth Air Force Base conducted another long-range, long-duration strategic Bomber Task Force mission throughout Europe and the Black Sea region today.

This flight required all hands on deck, with integration and interoperability training with Ukrainian Su-27 Flankers and MiG-29 Fulcrums, Turkish KC-135s, Polish F-16s and MiG-29s, Romanian F-16s and MiG-21s, and Greek F-16 air policing for an overflight of Skopje, North Macedonia.

USAFE – FB

34 de comentarii:

 1. Super! Sper ca s-au plimbat in pic pe langa Crimeea!

  2
 2. CE bine ar fi daca ar ramane parcate undeva in Romania … gata pregatite sa sperie mustele ;de e cazul … Of ,noi inca zburam cozi de matura si eu visez cu ochii larg deschisi la bombardiere ….

  5
 3. Foarte frumoase imaginile.

  Keepm’em coming. La avioane F-16 ma refer… 😐

  6
 4. Poza cu Mig -urile 21 e super faina. Nu glumesc sau sa fac misto.

  4
 5. Salut. Foarte frumoase zburatoarele, din ce ne da ue moca nu putem sa luam macar 3 escadrile de f-16 block 70.

  4
 6. Si un pic de off topic, vorba cantecului: jos, jos, jos, la munte, jos….
  https://www.instagram.com/p/CAxz9bfgzI2/

 7. Am și eu o întrebare, polonezii au scos MiG 29 și F16, noi F16 și MiG 21, ucrainenii MiG 29 și SU 27..

  De ce om fi ieșit așa, „in perechi” ?

  2
  • Buna intrebare.
   Sa vada americanii ca avem aviatie + sa crape ciolovecii de ciudă. Nu degeaba ne autointitulăm „pilon de securitate”.
   Polonezii vroiau sa se dea mari ca au F16 + Mig29, la ucranieni una bucata Mig29 si una bucata Su27 mai sunt ramase in dotare, iar la noi…well..doar un F16 si un Mig21 erau operationale in acel moment.

   Dar noi totusi, am furnizat securitate de n-am mai putut. I-am lasat singuri pe americani cu B1 pe deasupra bălții. Probabil ca sa conservam resursa la avioane, sa mai tragem de ele incă 30 de ani. Noroc pe americani ca se afla in zonă una din fregatele noaste, plină cu rachete AA…

   5
   • minim 3 LanceRe si un VipeR (nu are sens)…
    maxim 4 LanceRe si 2 VipeRe (inlocuiti „maxim” cu „normal”…de fapt se observa normalitatea asta in formatia cu polonezii).

    *editat – oare cand vom avea a doua escadrila o sa ridicam si noi 4 VipeRe si 2 LanceRe?

    4
    • „oare cand vom avea a doua escadrila o sa ridicam si noi 4 VipeRe si 2 LanceRe?”
     Probabil prin 2040 cand or sa scoata toti F16 din dotare (va fi abundenta de F16 pe piața SH) iar Mig21 se va gasi doar pe la muzeele de anticariat.

     Polonezii au dat dovada de seriozitate maxima. Ei sunt singurii care au ridicat avioane cu rachete AA la bord. Restul…flowerpower, cred ca nici munitie la tunuri nu aveau.

     4
  • ca sa exerseze cu toate agregatele din dotare tipul de misiune

   3
 8. Uauuu mishto! Dar ce se mai stie de urmatoarele 2 escadrile, 36 de F-16 Falcon pe care MAPN le doreste pt FARo? Se mai gasesc AB-uri Block 15 sau 20 sau va trebui sa se caute deja CD-uri sh? Nu ar fi o idee buna se se reorienteze MAPN macar pt o escadrila la F/A-18 CD Hornet sau F-15 CD Eagle, normal tot sh-uri care vor fi modernizate.
  Se pot integra Harpoon pe F-15 CD Eagle rachete aer-sol si bombe teleghidate? Hornet-ul CD trage de toate din fabricatie, Eagle CD decat rachete AA.
  Parerea mea este ca se profileaza din ce in ce mai mult ideea, poate noua doctrina de umili a ArmRo, de a folosi avioanele supersonice ale FARo decat pt interceptare si politie aeriana, nu si pt sprijinul cu foc al FTRo si FNRo si fara atac la sol sau pe mare/fluviu. Relevant a fost in acest sens retragera din dotarea FARo a IAR-93 Vultur si mai apoi a MIG-21 B LanceR (bine poate la unele MIG-21 B LanceR le-a expirat resursa). Nu stiu daca variantele de MIG-29 pe care le-a avut FARo puteau executa misiuni de sprijin cu foc (daca puteau integra/utiliza bombe si rachete aer-sol) al FTRo si FNRo.

  • nl81
   Iar o postare inutilă, nu luam F18, nu luam F15.
   Mai bagă ceva, cu sirop de arțar.

   8
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Sniper_Advanced_Targeting_Pod

   si asta la ce foloseste ?,niste jafuri domne, niste jafuri, nu cumparam oare si J20 sau su 35 ca a luat egiptenii ca e mai bune decat americanele

   • Buna asta, Nicu! ???

    • Domne daca o mai gasi MAPN-ul F-16 Falcon de care vor ei….sa ia ca sa completeze pana la 48 de avioane supersonice de lupta cat a zis NATO ca sa aibe Armata romana minim in dotare. Sper sa cumpere F-16 Falcon care sa poate utiliza si rachete AN plus majoritatea de bombe si rachete pe care F-16 Falcon este capabil, sa le utilizeze cu modernizarile de rigoare.
     S-ar putea totusi sa aiba Armata romana 24 de IAR-99 SoiM, adica daca s-ar putea sa se mai fabrice la Avioane Craiova inca 4-5 IAR-99 SoiM plus piese de schimb pt acest avion?
     Intreb…..nu dau cu parul.

 9. Frustarea lui Putin cate Putin vom fi…..la Berlin (cu siguranta), va atinge paroxismul, ii va iesi botoxul de atata draci(): „tocmai cele mai frumoase si prietenesti tari ciolovecice au permis sa se descalifice lasand cizma cotropitorului imperialist la ei acasa.”

  Urmeaza sa ticlueasca ceva prin vocea si radiul propagandistic:
  „Ati deschis cutia „cioloveasca” pandoreasca, chiar daca nu vreti (noi va vrem mult) de aceea vom plimba si noi gastele de razboi , „white swan” pe la lacul rusesc pardon ciolovesc”.

  Obs.: nu-i vad pe balgari cu ale lor vanatoresti aeroplane.

  3
 10. Nu mai fiți cîrcotași, Lancer la Lancer trage.

  5
 11. Luna Iunie, ar trebui sa ajunga in tara din Portugalia primele doua F16 achizitionate recent din cele 5 programate.Revazute si modernizate. Urmatoarele doua in Octombrie.

  4
 12. Herr Von Renn Weg

  Hehe, avem si noi Lancer-e domle! Sa ii tampim putin de cap pe vodcari…
  -Comisar, avem pe radar un Falcon romanesc si un Lancer american…
  -Esti prost Ivan! Poate invers… Fii atent sau iei un glont in ceafa!
  -Sa traiti tovarase! Raportez ca am pe radar un Falcon romanesc si un Lancer romanesc!
  -Asa Ivan! Vezi ca se poate! Doar suntem cea mai avansata putere militara blyat!

  6
 13. captain Gomeaja

  N-au avut tupeul vodcarii sa trimita si ei pe Megalododon ala cu Lebada Alba sa ne dea palme ! Lancer ?Ce Lancer ? Mitsubishi Lancer ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *