Adio 2011, bine ai venit 2012! spune DpA…sa ii auda Dumnezeu!

Asta pare sa reiasa din interviul acordat Observatorului Militar de catre generalul-maior Catalin Moraru, loctiitorul sefului Departamentului pentru Armamente(DpA). Astfel daca tot anul 2011 am sperat si ne-am rugat pentru ceva nou in dotarea armatei sfarsitul anului aduce, in sfarsit, vesti bune! In primul rand bugetul pe 2011 pentru achizitii a fost folosit in intregime si desi mic, 530 milioane de lei, ceva, ceva s-a miscat, si se pare ca in 2012 lucrurile vor fi mai spectaculoase.

Dar sa incepem cu ce s-a realizat!

In primul rand SAUR 3 merge bine, in luna noiembrie reusindu-se testarea balistica a carcasei la nivel  de protectie 3 standard. Rezultatele sunt foarte bune.

In al doilea rand s-a reusit aducerea in tara a celui de al treilea C 27J Spartan, iar pana la sfarsitul anului 2011 vor veni inca doua, 2704 si 2705. Astfel 5 din cele 7 aeronave de transport sunt deja in Romania. Unul din avioanele C 27 va avea un modul MEDEVAC  si toate sunt dotate la nivel de top, adica fulloption.

In al treilea rand programul pentru realizarea armei de asalt, noi arme de asalt calibrul 5,56, se afla in faza de testare. Asa cum am mai scris pe blog sunt realizate trei exemplare aflate in faza de testare.

Proiectul pentru dezvoltarea unui mini-UAV este si el aproape de fabricare, in prezent se cauta solutii in industrie pentru intratrea in productiea de serie. Va fi un aparat solid, bun si ieftin pe care Armata spera sa-l si scoata la export.

Iar anul 2012 sta sub semnul, sau este ANUL  AVIONULUI MULTIROL! Asa cum scriam si noi pe aici,  achizitia si tipului aparatului este esentiala pentru restul programelor strategice de dotare. De la rachete AA cu raza mare, la corvete si rachete antinava, totul se leaga de concretizarea unui contract pentru achizitia-achizitilor…doamnelor si domnilor….AVIONUL MULTIROL  AL  ROMANIEI VA FI…. Eu zic F-16 50/52!

Una peste alta faptul ca vom avea 5 Spartane ultra-echipate, iar C-130 isi va primi sistemul de protectie in zone naspa, faptul ca SAUR 3, carcasa mai exact, a fost testat cu succes, iar programul noii arme de asalt merge, ei bine, eu  sper sa fie semne foarte bune pentru un an 2012 care sa fie un an al clarificarilor si contractelor majore in achizitia de tehnica pentru Armata Romana!

Si ca o nedumerire, se mai spune ca fregata T 22 care va participa la operatiuni anti-piraterie in Oceanul Indian va primi echipamente noi in regim de urgenta! Ce inseamna asta nu stiu, vom fi insa cu ochii pe ei…

 

sursa: Vali & Observatorul Militar

 

  

 

8 comentarii:

 1. Asa cred si eu desi nu am o preferinta anume pentru F-16. De fapt un sentiment ca ne vom alege cu F-16 aveam inca de prin 2004 cand ne-au admis in NATO (de fapt de cand ne-au dat voie americanii sa intram) pentru ca era oarecum logic ca noi sa rasplatim favorurile ce ne-au fost facute atunci, inclusiv prin contracte de achizitie cu industria celui mai puternic membru NATO.

 2. Mai devreme se vorbea de Aster,Mica, Aegis, Leo 2A6-7 (7 ha , Pe aia cu Bizon 2 150 o las pentru Zgureanu, numai si pentru ca initial am crezut ca articolul e scris de el) etc. , Ma gandesc ca va citeam cu placere inainte da’ acum e un fel de Sf. adolescentin. Nu ca nu mi-as dori o armata asa cum o visati voi dar totusi …F16 e la momentul actual o platforma de atac la sol ca tot se vorbeste de experienta operationala in conditii reale, nu ma mai intind pentru ca or sa sara prea-cunascatorii cu replici acide .

  • La sfarsitul articolului am scris ca sunt dispus sa argumentez, pe partea economica, faptul ca un astfel de program de dotare, sau ceva asemanator, poate fi realizat in conditii de eficienta si dezvoltare industriala. E usor sa zici orice, dar mai greu cu demonstratul. Astept in continuare o speta financiara care sa arate ca planul este doar o aiureala. Daca in materie de armament sunt doar amator, pe partea economica chiar stiu ce vorbesc.
   M-am saturat de toate manipularile ordinare din presa si ale politicienilor care arunca toate problemele tarii pe motivul ca nu avem bani. Si pt o familie, la fel ca pt o tara, nu ai bani daca esti fraier si nu te pricepi la nimic. Sanatos fiind nu prea ai cum sa mori de foame, decat daca esti foarte prost sau rau intentionat. Eu marsesz pe a doua varianta in cazul Guvernului…
   Nu mai fiti asa de pesimisti in privinta Romaniei! Si nu mai credeti tot ce vi se spune prin presa, Tara asta chiar are un enorm potential ca noi sa fim bogati, problema este ca acel potential sa fie, macar partial, pus in valoare. Adica sa sti ce sa ceri de la viata…Atat de simplu este. Linia intre ratare si succes sta doar in vointa celui in cauza, iar in cazul unei tari, in vointa conducatorilor de a face ceva…

 3. pastreaza articolul ca sa-i dai copy paste si pentru 2013, 2014 , s.a.m.d…:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *