Al-Qaeda lucreaza la metode de a invinge dronele SUA, incepand cu 2010

p1

 X-47B 

 

In ultimii 3 ani al-Qaeda a angajat mai multi ingineri si diverse categorii de experti pentru a ajuta organizatia terorista sa se apere de dronele americane ce devin tot mai responsabile de esecurile din ultima vreme. Aceste informatii au fost confirmate cu documente dezvaluite de Edward Snowden.

Operatiunile cu drone din Yemen si Pakistan i-au determinat pe militantii al-Qaeda sa se refugieze in zone izolate din Orientul Mijlociu. De aici ei au incercat sa doboare dronele, prin orice mijloace, inclusiv prin atacuri cibernetice, acolo unde teroristii au  experti din domeniul informaticii sau mecanicii.

Dezvaluirile erau incluse intr-un raport clasificat numit ,,Amenintari la vehiculele aeriene fara pilot”.

In 2010, DIA ( Defense Intelligence Agency), o agentie de spionaj americana, a descoperit comunicatii digitalizate in cel mai sofisticat mod intre liderii al-Qaeda. Informatiile aratau ca reteaua terorista a format un ,,ghid de strategie” care explica cum ,,sa anticipeze si sa invingi” dronele, oriunde in jurul lumii.

Manualul a precizat ca islamistii radicali au investit in tehnologie ce permite accesul la avioanele ce folosesc tehnologie GPS si infrared tags, astfel reusind sa elimine capacitatea dronelor de a lovi cu precizie tinta. Oficialii americani au recunoscut inca din 2011 vulnerabilitatile tehnologiei prin satelit, atunci cand un document declasificat a avertizat ca ,,adversarii devin din ce in ce mai capabili.”

 

Potrivit Washington Post, militantii au cumparat avioane mici, de tip hobby, controlate prin radi-comenzi si baloane de observare reusind astfel sa detecteze dronele.Analistii DIA au remarcat progrese tehnologice remarcabile la al-Qaeda din Pakistan. Un raport CIA din 2010 arata ca liderii extremistilor nu mai opteaza pentru ,,luptatori obijnuiti” ci pentru ,,personal de specialitate” care este familiarizat cu tehnologia rachetelor. In luna martie, revista Azan – cunoscuta pentru simpatia fata de al-Qaeda, a apelat la consultanta tehnologica.

 

poza2

avioane cu radio-control

 

„Orice opinii, ganduri, idei si implementari practice, pentru a invinge aceasta tehnologie a dronelor, trebuie sa fie comunicata cat mai curand posibil spre noi deoarece acesta ar ajuta foarte mult… impotriva dusmanului cruciat – sionist” text citat de  Post.

Aducerea la sol a unei drone americane de catre al-Qaeda, incercarile de a dezvolta detectoare cu laser sau creea unor nori care sa diminueze capacitatile vizuale ale dronelor sunt fapte ce au alarmat analistii si inginerii americani. In 2009, insurgentii din Irak au reusit sa patrunda in fluxul video al dronei si au monitorizat traiectoria de zbor.

In 2011 DIA remarca faptul ca militantii din Pakistan nu au reusit sa creeze tehnologia de contra-atac impotriva dronelor, dar americanii au specificat ca in momentul depasirii aceste provocari, un sistem portabil ar putea avea efecte devastatoare asupra operatiunilor cu drona din Pakistan si Afganistan.

Programul Drona a devenit unul din obiectivele de referinta ale politicii americane in combaterea terorismului. Fiecare drona este echipata cu aparate FOTO/Video ce permit monitorizarea zonelor banuite ca ar gazdui radicali al-Qaeda. Controlul se face de la mii de km, de catre piloti aflati pe teritoriul SUA.

Aceasta tehnologie s-a folosit cu succes impotriva presupusilor teroristi, in locuri inaccesibile pentru trupele americane, dar a ucis si mii de civili in Orientul Mijlociu. In timp ce oficialii americani refuza sa recunoasca un numar sau sa specifice o evidenta a atacurilor cu drona, acest lucru duce la un profund sentiment anti-american in special in Pakistan.

USA Today estimeaza eliminarea in urma atacurilor a 2.505 – 3.584 de teroristi si 407 – 928 de victime civile.

 

Sursa: RT

 

 NeroFlash

7 comentarii:

 1. ..cica ‘a angajat mai multi ingineri’ hahaha si cum io angajat..parttime ori fulltime? cu carte de munca sau la negru.. :mrgreen:

  • „cum io angajat..parttime ori fulltime?”

   banuiesc ca depinde cum a negociat fiecare.

   „cu carte de munca sau la negru.. ”

   Daca vor carte de munca si sa plateasca impozite, una din miile de firme ce spala bani pt al-Qaeda sau promveaza gruparea (gen revista Azan) se poate ocupa si de acte. Doar nu crezi ca ion depune CV la al-Qaeda sau daca pui intrebarile astea inepte…

 2. ‘daca pui intrebarile astea inepte’..articolul nu e scris de domnia-ta ci e ‘stire’ ‘RT’ iar asta inseamna Russia Today care citeaza alte ‘surse’ si cum nu esti probabil purtator de cuvant la’RT’ nu are rost sa te aricesti la un gluma chiar ‘inepta’. oricum nu dau 2 bani pe sursele rusesti ‘oficiale’..

  • ”La un gluma”….

  • @ion

   Nu sunt purtator de cuvant la RT, dar daca abordez informarii publicate de ei inseamna ca ii creditez. Scuze ca am folosit termelul ‘inept’ pentru ca postarea ta mi sa parut batjocoritoare la munca si timpul depus pentru a traduce aceasta stire.

   O zi placuta!

 3. ‘La un gluma’…’Grammar nazi…’..says..

 4. Ar fi interesant de stiut cu ce va fi inlocuit actualul sistem GPS american…
  La fel de interesant ar fi de stiut la ce se gandesc rusii pentru a inlocui Glonass…
  Pentru ca sistemul american s-a dovedit a avea gauri de securitate, poate si de asta se grabesc sa-l inlocuiasca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *