Armata italiana comanda Centauro 2

Potrivit unui comunicat de presă publicat la 30 decembrie, 2020, Secretariatul General al Apararii Italiene si al Directiei  pentru Armamente, Directorul General Locotenent Paolo Giovannini si Directorul Comercial al Consortiului Iveco – Oto Melara (CIO) Dr. Eng. Giovanni Luisi, au semnat un contract pentru achizitionarea a 86 de vehicule blindate pe roti 8×8 de tip Centauro II 120mm cu tot cu sprijin logistic integrat si echipamente, plus o optiune pentru 10 unitati suplimentare .

Alte 10 bucati au fost cumparate prin contractul semnat in iulie 2018, necesarul total al armatei italiene fiind de 150 de unitati.
Astfel se garanteaza stabilitatea „know-how”-ului strategic al industriei nationale de aparare si continuitatea productiei (termeni in mare parte necunoscuti pe malurile Dambovitei).
Centauro II este echipat cu o turela pentru trei oameni Hitfact II si foloseste a treia generatie de tunuri Oto Melara cal. 120mm/45 calibre lis (optional interschimbabil cu tun cal. 105mm/52 de calibre ghintuit), dotat cu frana de gura integrata si stabilizata pentru recul scazut precum si sistem de masurare a vitezei proiectilului la gura tevii.
Turela Hitfact II
Tunul este laudat ca oferind aceeasi putere de foc ca majoritatea tancurilor principale de lupta moderne, cu capacitatea de a trage toate munitii NATO APFSDS si MP (utilizare multipla) de ultima generatie.
Munitia penetranta APFSDS folosita poate penetra echivalentul a 600mm blindaj omogen laminat de la o distanta de pana la 3km la unghi nespecificat (probabil 0°) iar cea cal. 105mm poate strabate 480mm de blindaj omogen laminat de la o distanta de pana la 2km. Cu aceste date, nu sunt multe sanse de a perfora partea frontala a majoritatii tancurilor moderne aduse la un standard macar echivalent cu cel al anilor 1990 (poate mai putin Bizonul nostru, blindajul sau frontal fiind estimat pe la 580mm RHA echivalent), astfel ca termenul „vanator de tancuri” este mai mult unul comercial. Munitia este pastrata in compartiment separat cu protectie antifoc.
Se pare ca exista si un sistem de incarcare automata pentru tunul cal. 120mm, cu 6 lovituri gata de tragere si alte 6 in rezerva.
Schema dispunere echipaj, senzori si autoloader in turela
Ca armament secundar exista o mitraliera cal. 7,62mm coaxiala cu tunul. Pe plafonul turelei vehiculului poate fi instalata o statie usoara de arme teleoperata, HITROLE Light turret, care poate fi inarmata cu o mitraliera de 7,62 mm sau 12,7 mm, sau cu un lansator automat de grenade de 40mm. Alaturi de aceasta exista si o mitraliera cal. 7,62mm care poate fi operata manual de ochitor.
Echipamentul standard al Centauro II MGS include un sistem radio, interfon digital, sistem integrat de management al luptei (BMS) si JAMMER H3 anti-IED (dispozitiv exploziv improvizat)-uri controlate prin radio.
Schema aranjamentului turelei Hitfact II – vedere de deasupra
Turela Hitfact II este echipata cu optronica panoramica 10x Selex Atilla II de ultima generatie, incluzand vizor termic Erica-FF si telemetru laser, pentru comandant. Pentru ochitor este integrat sistem de vizor stabilizat pentru tragere Lothar SD, continand imagistica termica de generatia 3 tip Tilde-A si telemetru LASER, dar si un vizor optic redundant. Un ansamblu de sisteme de comunicatii (6 radiouri), informatii si sistem de comanda si control tip Oto Melara SICCONA (SIstema di Comando, COntrollio e Navigazione) asigura constientizarea situationala. Orientarea turelei si armamentului principal foloseste un ghidaj digital electric cu comenzi duplicate pentru ochitor si comandant, informatia fiind afisata pe ecrane de mari dimensiuni.
Ansamblul de sisteme instalate pe Centauro II
Comandantul dispune de noua periscoape optice in plafon pentru vizibilitatea la 360°. Sistemul de control al tragerii este dual si modular si are arhitectura automatizata cu calculator digital, un sistem de urmarire automata a tintelor, totul conectat la senzori meteo.
 Blindajul vehiculului este din aluminiu combinat cu un strat balistic compozit iar scaunele echipajului au protectie la mine.
Sasiul este derivat din cel cel al Freccia 8×8 dar are o noua coca blindata si un nou motor diesel, iar turela HitfactII poate fi utilizata si ca upgrade pentru platforma anterioara Centauro I.
Sisteme montate pe turela Hitfact
Versiunea anterioara a turelei, Hitfact, a fost adaptata si pentru folosirea tunului cal. 120mm/ 45 calibre, fiind folosita pe vehiculele livrate garzii regale a Omanului. Licenta turelei Hitfact a fost vanduta in 2008 celor de la Doosan DST din Coreea de Sud, fiind integrata in cal. 105mm pe prototipul unui tanc usor cu sasiul MLI-ului BMX K-21 dar si pe familia de vehicule blindate pe roti Black Fox. Aceeasi turela a mai fost propusa pentru o varianta de echipare a Marder.
Incheiem cu niste imagini mai de sezon:

 

Centauro 2 nu este la prima prezentare pe pagina noastra, bucurandu-se de atentie in repetate randuri. Insa nu este nici solutia miraculoasa de a inlocui tancurile, ci un compromis.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Armyrecognition.com

Leonardo

The Assault Gun Rides Again!

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/centauro-ii-mgs

https://www.rumaniamilitary.ro/centauro-2-gata-de-testare

https://www.rumaniamilitary.ro/sprijin-cu-foc-amx-10rcr

https://www.rumaniamilitary.ro/reinfiintati-arma-cavalerie-inlocuirea-tunului-antitanc-cal-100mm

https://www.rumaniamilitary.ro/tunul-pe-roti-o-clasa-de-vehicule-necesare

https://www.rumaniamilitary.ro/nexter-vextra

https://www.rumaniamilitary.ro/tunul-pe-roti-partea-a-ii-a

https://www.rumaniamilitary.ro/centauro-ii

 

46 de comentarii:

  1. Salut.Cum spui matale jucaria poate fi un compromis si nu un inlocuitor de tancuri,dar la cum il lauda broscari isi va gasi ceva clienti si ca tanc principal de lupta pentru armatele lor.Ce trebuie sa intelegem mult si foarte mult din acest articol,ca broscarii au cea ce noi nu avem o industrie militara prin care reusesc sa scoata jucarii la care noi doar visam,si daca mai facem o paralela cu faptul ca nu suntem in stare sa asamblam piarandele noastre concluzia e ca intradevar suntem dezbracati.

    5
  2. Retoric (vazand ultimul clip)…Prin zapada cum se descurca?

  3. As merge pe Stryker cu tun de 105 mm, care indeplineste acelasi rol.

    1
    • MGS in versiunea Piranha 5 🙂

      Chiar si la tunurile pe roti prefer platforme special concepute pentru acest rol, cum e AMX-10 RC, decat un tun cocotat pe un sasiu inalt de APC.

      Cam ca la MPF-uri, vs ASCOD 42 MMBT sau Griffin 1

      2
  4. Nu poate fi MBT, mai ales prin colturile astea de lume.
    Misiunea principala a MBT „de la manual” este de a asigura concentrarea de forte in ofensiva pentru ruperea liniei defensive inamice si dezvoltari ulterioare in adancime.
    Iar pentru asta Centauro n-are protectie sufuceienta. Si cred ca nici la mobilitate nu egaleaza un senilat.

    8
    • Asta cu mobilitatea depinde. Senila este superioara pe teren greu si foarte greu, suporta o greutate mai mare si deci un grad de protectie ridicat; un 8×8 este foarte mobil pe sosele si drumuri amenajate, are avantajul ca poate ajunge foarte rapid dintr-un punct in altul fara sa aiba nevoie de trailer.
      Un 8×8 fuge pe propriile roti de rupe pamantul, un tanc vine si el…

      Cert este ca Centauro nu este inlocuitor de tanc ci doar o solutie mai ieftina pt anumite probleme. Eu cred ca pt noi ar fi viabil macar din doua puncte de vedere: nu avem bani pt suficiente tancuri si in al doilea rand relieful nostru l-ar ajuta in defensiva.

      16
      • eterna discutie: carul greu de lupta vs …cavalerie 🙂

        6
      • Exemplu divizia francezà Daguet în primul ràzboi al Golfului, echipatà cu AMX-10RC, care au intrat cel mai departe în Irak în primele zile ale conflictului.

        « Peu de personnes savent qu’à la fin du premier jour de l’attaque terrestre, après avoir réalisé une percée fantastique, les forces françaises se trouvèrent le plus au nord, le plus à l’ouest. C’étaient elles qui avaient le plus profondément pénétré en Irak. Elles ont accompli, avec succès, les missions qui leur avaient été confiées et ce, d’une manière formidable. »
        — Général Norman Schwarzkopf, commandant en chef des forces alliées durant tempête du Désert

        4
      • De luat in considerare faptul ca americanii desi au deja Stryker MGS, cauta un vehicul pe senile pentru MPF.
        Oare de ce? 🙂

        • pt ca ei nu stiu unde sar putea sal utilizeze pe ce forma de relief
          noi stim deja
          si eu prefer AMX 10RC ca si rol de suport infanteri nu rol antitanc
          poate cu 2 rachete spike langa tunu asta de 120 mm ar fii perfect
          si doar ca si complementare la tancuri vreo 60 de bucati
          prin transilvania si nordu moldovei ar fii perfecte astea din cauza reliefului
          la campie nu prea

  5. Laudam zilele trecute Leonardo, azi e randul Iveco si Oto Melara. Italienii chiar stiu meserie.
    Legat de Centauro 2: mie imi place expresia comentatorilor de fotbal „inlocuire post pe post”. Deci, cu Centauro as inlocui tunurile AT de 100 mm din dotarea armatei romane. As cum as inlocui cu o scula gen Brutus, obuzierele de 152 mm tractate. Mobilitate si putere de foc

    7
    • Daca e sa inlocuiesti post pe post tunurile AT 100 mm atunci e nevoie de rachete AT, eventual instalate si pe diverse vehicule (4×4 sau transportoare/mli convertite in vanatoare de tancuri)

      Centauro ar avea un rol la insotirea infanteriei si sprijin cu foc, rolul de lupta cu MBT-urile (chiar si TR-85) e nerealist chiar daca poate fi folosit punctual si pentru asa ceva.

      2
  6. Dar Centauro nu trage din mers? Sau nu m-am uitat eu cu atentie la filme…..

  7. De fapt care e scopul „inaltimii sale” Centauro 2 cu 3,65m vs T 90 de numai 2,20m ? Cred ca e facut pt conditiile Italiei: drumuri bune si multe nu pt razputita care apare si in unele locuri din judetele noastre din est. 110km/h pt ce ?
    Tunul e bun, mai ieftin in „exploatere” dar daca proiectilul nu trece prin echivalent 800mm e degeba. racheta at poate lovi si de sus unde blindajul e mult mai slab.

    1
    • Am stat langa Centauro 2 la Eurosatory 2018 si am aruncat si o provire prin trapa din spate. Intr-adevar e inalt insa spatiul in sasiu e destul de redus si aglomerat, mare parte din inaltime provenind din suspensii si protectia sub burta plus profilul turelei.

      1
    • Africa ….

      2
  8. De ce sa nu fie folosit exact ca la itaieni. Cate un regiment de cavalerie cu 30 bucati la fiecare brigada de infanterie. Evident regimentul de cavalerie are si vehicule mai usoare.

    4
  9. Atentie introducerea regimentului de cavalerie la brigada de infanterie nu se face prin inlocuirea batalionului/regimentului de tancuri. Centauro vin in plus, pe langa tancuri.

    13
    • Wohow, best comment award goes to you.
      Chiar, perfect spus, nu am nimic de aduagat.

    • Ar fi bune in completarea batalioanelor de infanterie din cadrul brigazilor de infanterie (2 in cazul nostru): pe langa derivatele aruncatoare de 120 un nr similar de vanator de tancuri cu tun de 120 sau tun de 105 + rachete AT sau tun de 57 + rachete AT (pe model rusesc).

      Eu stiu ca brigazile de infanterie nu au tancuri in dotare in mod normal, doar brigazile mecanizate/blindate. In acele brigazi nu prea are sens existenta unui vanator de tancuri.

  10. P5 suporta o turela de asta ?

  11. „Blindajul vehiculului este din aluminiu combinat cu un strat balistic compozit”

    Doar curios, ce avantaje prezinta aluminiul in combinatiile astea de materiale, poate stie cineva?
    Il stiu destul de moale; de asemenea component in termit, o chestie care arde cu degajare mare de caldura…….

    O fi un ingredient ales doar pentru densitate mica in pachetul ala compozit ?

  12. sant curios daca viitorul tanc light al americanilor rezista frontal la o lovitura de 125mm de tanc rusesc
    eu zic ca nu rezista
    si daca tancu light nu rezista dar nici centauro2 asta nu rezista atunci de ce nu aleg macar mobilitatea crescuta a unui tanc pe roti ??
    in fata unor rachete antitanc ambele sant la fel de vulnerabile
    singurul avantaj al unui tanc pe senile in fata unuia pe roti ii ca primul rezista poate pana la 57mm dar mai sus nu cred in timp ce tancu pe roti rezista doar pana la 30mm

    1
    • In caz ca nu s-a inteles, tancul usor din MPF nu e facut sa lupte contra altor tancuri, ci pentru sprijin cu foc al infanteriei, in caz de nevoie putand sa angajeze cu tunul alte tancuri! S-a inteles?

      In fata rachetelor antitanc exista protectie suplimentara spatiata + protectie activa soft + hardkill. Am mai scris si asta!

      2
  13. Cred ca e legat de geografia Italiei, mai ales in cizma si cu pozitii pregatite.

  14. Decât T 55 ce avem noi , cred că este mai bine acest blindat,combinat cu câteva sute de tancuri moderne

    2
    • In anii 80, in Angola, numeroase T-55 au fost distruse de blindate pe roti sud-africane, Eland si Ratel-90, inarmate cu tunuri de 90 mm. Inclusiv la confruntari la distante mici, mobilitatea vehiculelor pe roti permitandu-le sa ajunga in lateralul si in spatele tancurilor rapid. Un Centauro ar ciurui T-55 ale noastre din orice unghi, de la o distanta mai mare decat poate T-55 ale noastre sa le angajeze cu sanse decente. Decat un batalion de T-55, mai bine unul de transportoare cu turela de 105/120mm.

      7
  15. Faină piesă de design italian. Cu asta cucerești Etiopia iar în 48 de ore…
    Înțeleg că zgârie un MBT serios pe spate, dar nu suntem intr-un film siropos din anii 80. Ce scor are vs un om simplu si nepoliticos cu un ag7?:)

    3
    • 1:0, ca are protectie activa si posibil si ceva blindaj spatiat pe alocuri (apoi nu e o problema sa adauge niste cage armour la nevoie).
      Problema principala sunt penetratorii de calibru si viteze mari + munitia exploziva de calibru mare.

      4
  16. Centauro are probabil dilema caprei. Nu știe dacă e animal (tanc) sau pozitie (de sprijin).

    3
  17. O jucărie bună pentru distrus Tab-uri, MLI-uri, tancuri de provenienta sovietica, camioane și puncte fixe de rezistenta. O platforma mobila de foc artileristic pentru infanteristi.

    3
  18. Cred ca ala e un tun cu presiune scazuta. Nu vad cum sa fie un 120 ca pe Abrams….

    3
  19. Cred că există o confuzie de roluri.
    – Vinatorul de tancuri nu e făcut să lupte in prima linie împotriva tancurilor inamice.
    Tactic , rolul lui e ” lovește și fugi”.

    Adică ambuscada.
    –––––––––
    Tragi 2- 3 lovituri și pleci rapid.
    – Tunul calibru 120 mm de pe Centauro , la 2.000 metri face praf oricare transportor , IFV
    actualmente existent în lume. Pune in dificultate și o coloană de T 55, T 72, T 80 sau T 90. Lovește 1-2 tancuri și fuge. Că altfel e mort.
    – Suplimentar , daca priviti harta italiană , de la Rimini in jos relieful e foarte asemănător cu ce avem noi in Transilvania. Adică coline, dealuri munți, păduri. Locuri ideale pentru ambuscade.

    Italienii pentru asta au creat Centauro. Ambuscade.
    Doar secundar și în conflicte de joasa intensitate au desfășurat Centauro. Tip Somalia ca exemplu.
    Deci Centauro e complementar tancului Ariete. Oferă o buna gura de foc în sprijinul brigadelor mecanizate.
    Tancul Ariete e ” scula” de baza in regimentele blindate , de tancuri.

    Regimentele mecanizate au strategic alt rol decit regimentele de tancuri ( sau numite cavalerie , blindate )

    8
  20. Decât turlă de catedrala mântuirii neamului nu mai bine discutam cu suedezii sa fim primii clienți ai jucăriei lor cu înălțimea de doar 2,4m, numita CV90120-T?
    http://www.military-today.com/tanks/cv90120t.htm

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *