Bizonii reloaded. Din nou despre F-16 la mana a treia…

800px-Bison_bonasus_Linnaeus_1758

Ca un accident vazut cu incetinitorul, ne indreptam incet spre o solutie de avarie (“România, 12 avioane F-16 “portugheze”, din 2017“) criticabila din cel putin trei puncte de vedere:

– Numarul de avioane este doar un sfert din minimul acceptabil angajat la intrarea in NATO (48) si asta va avea un impact devastator asupra numarului de piloti si tehnicieni, asa cum am detaliat deja aici. Nu a fost identificata deocamdata o sursa de aparate pentru completarea efectivelor.

– Lipseste cu desavarsire orice discutie publica referitoare la modul si locatia in care se va face intretinerea avioanelor. Costul intretinerii si operativitatea reparatiilor vor face diferenta intre o flota functionala si una consemnata in hangare. S-a presupus din start ca intretinerea se va face in tara, la Aerostar sau Craiova, din singurul motiv ca acolo ar exista posibilitatea sa se faca asa ceva. Lipsesc insa orice fel de confirmari oficiale in directia asta. Logica economica indica drept improbabila deschiderea unui al treilea centru de reparatii P&W in regiune, dupa cele din Turcia si Polonia sau transferul tehnologic necesar intretinerii celulei, din cauza numarului mic de avioane. In cazul asta “Assumption is the mother of all fuck ups“.
– Procedura de achizitie este in limita regulilor europene din punct de vedere strict formal dar le incalca spiritul. Desi pozitia ei poate fi argumentata si sustinuta pana in panzele albe de Romania, nu ar fi decat o re-editare a scandalului Schengen. Iar un stat ca Romania, care estede facto in faliment, are nevoie de orice farama de bunavointa economica si imagine pozitiva in fata statelor “donatoare”. Iar daca tot impingem relatiile cu ei la un nou minim, macar sa stim ca am facut o afacere buna in privinta avioanelor.

Daca nu ar exista alternativa, atunci chiar si solutia asta ar putea fi pana la urma acceptata, s-ar putea invoca diverse motive plauzibile incepand cu situatia economica actuala, care este cu adevarat foarte dificila si greu de imaginat acum 6-7 ani. Totusi alternativa exista dar pentru a avea o competitie de oferte ai nevoie mai intai de niste cerinte clare si de cel putin doua propuneri comparabile. Aici este insa rolul Bizonilor. Cine sint ei am explicat aici.

Cum ar trebui sa arate o contra-oferta pentru a putea fi luata in considerare:
– Disponibilitatea de a vinde un numar suficient de aparate aflate in uz, cu termen de livrare mai apropiat decat 2017
– Un pret per avion in configuratie compatibila NATO de maxim USD10mil sau mai mic in cazul versiunilor incompatibile NATO
– Asigurarea transferul tehnologic necesar intretinerii aparatelor in tara si a modernizarii lor la standardele NATO, daca este cazul
– O schema de finantare care sa asigure ca plata se va face pe masura ce aparatele sint receptionate

Un anunt comun al SAAB si GE prin care sa prezinte public o oferta similara cu cea de mai sus ar forta o competitie de oferte chiar si numai pentru a tempera reprosurile UE.
Desi Gripen nu are multe componente de origine americana, implicarea activa a GE in promovarea lui ar avea o greutate politica si economica deosebita, mai ales in conditiile in care compania are deja o unitate de productie in Romania. GE a ales insa sa fie partenerul tacut in aceasta afacere.
Chiar si in cazul in care rezultatul ar fi acelasi, competitia ar duce la obtinerea unor conditii mai bune din partea celuilalt ofertant, un lucru oricum pozitiv pentru Romania.

Nici o asemenea oferta nu a fost insa facuta publica pana acum si asta ar putea avea cel putin doua cauze:
– FMV/SAAB nu pot veni cu o oferta comparabila fie din cauza pretului fie din cauza lipsei de avioane disponibile. Atat timp cat soarta NG-ului nu este inca decisa, s-ar putea ca FMV sa fi decis pastrarea avioanelor capabile de a fi modernizate in continuare. In orice caz, asta ar inseamna ca Suedia a renuntat la competitia romaneasca si asta ar fi o greseala in acest moment, cand intelegerea cu Portugalia nu este inca parafata. SAAB, cu doar doi cumparatori ai Gripen-ului, intampina probleme in Elvetia, nu poate da ca sigur contractul din Brazilia, este sub presiune in Cehia si ar avea deci nevoie de inca un utilizator major de Gripen care sa justifice continuarea lucrului la versiunea E/F.
– Sau poate ca discutiile cu Romania continua dar nu sint facute publice. Cam acelasi lucru pe care Bulgaria a anuntat ca il va face si anume discutii in paralel cu posibilii furnizori.

Si daca tot am ajuns la Bulgaria, odata cotati ca mai avansati in discutiile cu Portugalia, tacerea lor este putin surprinzatoare. Evaluarea progresului negocierilor dintre Romania si Portugalia se face cel mai bine monitorizandu-i pe bulgari.

 

Tehnomil.net

84 de comentarii:

 1. Imi permit sa afirm ca neoficial intelegerea cu Portugalia este parafata insa din motive socio-economice inca nu a fost oficializata.Din acest motiv cei de la Gripen o lasa mai moale cu oferta lor.Ei stiu ca pentru Romania jocurile au fost facute.

 2. Mie imi pute a rahat de bizon…..

 3. Sunt off topic dar ma roade curiozitatea… Se poate un articol ducumentat despre ce se intampla acum in Moldova vecina si prietena la granita cu Transnistria terorista?Ca despre avioanele astea mi s-a luat.Nu e cum vreau eu sau tu sau juma de tara.E asa cum trebuie sa iasa cartile, iar asii nu sunt la noi!

 4. cu petitia semnata ce se mai intampla?

 5. din ceea ce vad eu, intelegerea e una politica. a contat mai putin faptul ca pentru armata aceasta nu este cea mai buna solutie. cu 12 avioane nu poti face mare lucru,cel mult politie aeriana.daca apar probleme cu mentenanta e posibil ca nici politia aeriana sa nu o putem face corespunzator. aceasta achizitie se va face pentru a ajuta portugalia,care financiar vorbind este aproape de situatia greciei.acuma intrebarea care se pune e cum de am ajuns noi saracii europei sa „ajutam” pe unii mai dezvoltati ca noi. oare asta este pretul pe care il platim pentru ajutorul primit de marinar la referendum din partea ue?oare acesta este pretul pentru ca ue sa mai inchida ochii la coruptia generalizata de la noi? pe acest forum s-a vehiculat ideea ca o sa cumparam avioane si de la greci, alti faliti. daca noi ne permitem sa aruncam cu miliardele de euro pe geam pt a cumpara rable,inseamna ca la noi sunt bani si economia merge bine,toata lumea o duce bine si ne permitem orice, chiar si experimente de astea ,paguboase,fara un rezultat palpabil. cred ca vom fi spaima europei cu 12 avioane vechi si inca vreo 50 de miguri de pe vremea lui brejnev….

 6. Bre, io zic sa mai luam o pauza de la multi-roller-skates-urile astea, ca dam in damblageala…
  Si damblagim degeaba, ca decizia se pare ca a fost luata, impotriva a tot ce calculati si propuneti voi pe site.

  Cu astea 12F16 o sa defilam.

  Pensionarii, bugetarii, asistatii, parlamentarii, ministrii, miile de geme-rali si coilinei, everybody’s happy. Ca sa nu mai vorbim de aviatori si de restul politiei militare. Pana si Soimii Patriei si Pionierii is foarte multumiti de alegere.

  Asa ca propun ca pana in 2017 sa mai luam o pauza. Avem alte programe de ‘tocat’: BrontoSAUR, TBC 8X8, ATRROMANES, frecate, rachete ‘aer-o-sol-i’ si antigrindina(ca de sol-aer nu-s bani). Mai discutam de tancul ala nemaivazut de la secret de care ciripi baiatul cela din sistem (o fi general locotenent de intendenta, care pare bine informat).

  Avem despre ce discuta, ca tot avem o buna cultura SF.

 7. Gsg9, o mica sesizare… a se inlocui „Soimii Patriei” cu „Vulturii Plesuvi” 🙂

  In rest, o stii pe aia cu „Ma, Io nu ma las”, nu? 🙂

 8. Apropos, bizonii la noi se numesc zimbri sau bouri… nu stiu de ce, dar prefer bouri 🙂

  • Zi-le pe numele mai cunoscut azi: himere.

   Poveste reala: din pelasgul/geto-dacul „Zimbru/cimbru/cimri” („suma/adunare”+”bour”, deci „boi in turma”) a derivat grecescul Himera-Chimaira! 🙂

   http://www.theoi.com/Ther/Khimaira.html

   Un animal „mitologic” format din alte 3:
   -un leu (pentru ca are „coama”);
   -un cap incornorat de „capra” (coarne, deh…);
   -coada in forma de cap de sarpe;

   -extra, cica mai respira si foc, daca te uiti cum ies aburii zimbrilor iarna cand sufla peste zapada sa caute de mancare, se potriveste descrierea…

   Deci ca popor suntem responsabili (si) de aparitia…”himerelor”. De ce nu sunt surprins? 🙂

 9. Apropo, tocmai am citit undeva ca Irakul va cumpara 18 avioane F-16 (noi noute, acu se apuca Lockheed sa la fabrice, cel mai probabil block 52) cu 830 milioane dolari.
  Cat dam noi pe astea 12 la mana a treia?

  • „noi” fiind Romania, deeeci, papapam paaam, prea-maritu’ baroso a initiat o licitatie pentru onoarea de a-l sluji, + un mic-mare BJ, care se pare ca noi avem prea-sfanta misiune de a-l executa.

   Bend over!

  • RoccoSuasito

   Stiai ca Romania a renuntat la 80 % din datoria de 2,6 miliarde $ pe care Iraq-ul o avea la noi? De banii aia ne luam noi avioane noi. Ca sa iti dai seama cat de prosti suntem. Noi nu suntem o tara care ar trebui sa renunte la asemenea sume dar daca noi poporul nu ne revoltam la deciziile desteptilor care ne conduc ne meritam soarta.

 10. Ca tot se incing lucrurile prin Transnistria, se poate un articol mai detaliat despre armata 14 rusa si capacitatile ei de a atinge Romania in juma de ora de mars? Cu ce e dotata, uite de exemplu habar n-am ce avioane si cate folosesc ei.
  Stau si ma gandesc io ca daca la rusi le vine ideea sa ia Moldova pur si simplu sub ”protectia ”lor, iar unii basarabeni se vor impotrivi cu furcile si tinand cont ca Moldova poate fi paralizata in cateva ore de unitatile speciale ruse, apoi ocupata in decurs de 1-3 zile de unitatile regulate, ce va face in aceasta situatie Romania? Se va intampla din nou ca in ’40, sau avem vreun palton cu muschi prin dulap pe care sa-l imbracam? sau altfel pusa intrebarea , exista ceva romanesc care sa poata fi contrapus armatei 14 rusa?

  • Atata timp cat molaii din aparare stau ca legumele si executa ca membrii de partid o sa ne-o luam ca naomi pana si de la alcolistii aia.

  • „daca la rusi le vine ideea sa ia Moldova” dece ar lua ceva ce au deja? ma rog nu oficial … dar economic ,politic si mai ales energetic! e a lor 90% , noi ne batem cu pumnu’n piept ca suntem fratele mai mare ocrotitor si nu suntem in stare de atatia ani sa facem gazoductul Iasi-Ungheni sa mai sufle si ei fara „aparatele” gazpromului .. noi vrem sa sustinem „independenta energetica” a Moldovei si noi exportam gazul romanesc la pret de kkt in UE si cumparam ca bula de la rusi mai scump.. mai maresc astia si pretul la curent in vara asta si apoi o sa avem noi „independenta energetica” din belsug , trecem la lumanari si lampi .. domeniul militar nu are rost adus in aceasta ecuatie din motive evidente..

 11. cred ca in romania este coruptia prea mare si la aceste stifturi care sunt depasite sunt niste comisioane grase din partea ministului care pastoreste man .pn din usl , am ajuns la limita insuportabilitati mistoului pt o spaga in conditiile care facem parte din nato si ue !! prin of set cream locuri de munca dar ganditiva eu ca politician care am viata scurta in politica ce mai fur pt progeniturile mele? ma doare undeva de tara ca daca e ceva fug si la revedere cam asta e adevaru toto fura l agreu!!!

 12. Wandoo, Armata a 14-a rusa nu are avioane, nu stiu daca mai are cateva elicoptere MI-8. Insa in caz de incingere a spiritelor, ar putea poposi pe aeroportul din Tiraspol cateva elicoptere. Efectivelor fortelor nistrene se ridica la aprox. 25.000 de soldati + cateva mii din armata a 14-a la nevoie. In timpul razboiului de pe Nistru de acum 20 de ani, efective importante de cazaci au tranzitat Ucraina pentru a ajunge pe nou creatul front.

  Cat despre ce ar putea face Romania, in afara de voluntari „pe barba lor”si cateva livrari de arme usoare, nu prea cred ca ne tine cureaua sa ne implicam in conflict, deoarece am iesi de sub carta NATO si ar trebui sa ne bazam pe propriile forte, care cam sunt la pamant ca si dotare, cu exceptia fortelor speciale. Daca s-ar putea dovedi agresiunea transnistreana, atunci poate ar fi altceva, cu mandat ONU, etc.
  Sa nu uitam ca si acum 20 de ani, separatistii au initiat actiunile militare, insa au dat vina pe grupuri de romani si militieni care chipurile i-ar fi atacat… iar restul „lumii civilizate”” s-a cam uitat in alta parte. Vezi si patania Georgiei…

 13. Pana una alta… noi doar de declaratii de genul acesteia suntem capabili:
  http://www.infoprut.ro/2013/parlamentar-roman-tighina-ora%C8%99-romanesc-iar-romania-nu-va-ramane-indiferenta-regimului-terorist-de-la-tiraspol.html

  Ghiciti cat de impresionati vor fi si ce vor raspunde separatistii?

 14. Deja vorbim degeaba pe aici pe subiectul asta, din pacate. Gata nu mai are rost sa batem apa in piua !

  Tot ce mai imi doresc acum e sa se termine odata achizitia asta fantoma si sa se mai cumpere 2-3 escadrile (x12 bucati ) tot din vechituri deastea …. asta e …si americanii si le „retehnologizeaza” acum de ce or fi asa rele pentru noi …. macar sa fim pozitivi …si cu speranta ca se vor mai cumpara 24-36 in urmatorii ani

 15. Look folks, you must realized by now how difficult is to influence changes in Romanian Society from the sideline. Talking is all good but it won’t do Romania any good if all of you won’t get involved in politics and bring the debate to the forefront. I hate to be the one telling you this but there is no other choice -I do apologias for being of base- you have to get organized, form political groups or think-tanks, open debate and ultimately select and delegate good men to run for office.
  OK, politics require resources and once you establish and registered a political entity start a transparent drive for funds and for political contributions.
  Once you set political goals; get on the soap box and holler, cultivate the media and stay on points, don’t let anybody change the subject or distract you from your political message. Go on any media forum and stick with your guns and repeat those talking points “till the cows come home”. Romanians are ready for change but there are no viable alternatives, no clear directions and no one to follow.
  In my honest opinion; I can say without reservation that you guys have the passion needed to make a difference if you can only kick it in the high gears, and that Romanian people are receptive to new ideas.
  ps. You can have guns without butter.

  • Fara sa te superi…Am vazut ca stii limba romana.Daca toti de pe aici ne scriem opiniile in aceasta limba nu ti se pare politicos sa faci si tu acelasi lucru?Stiu ca exista printre cei plecati din Romania sindromul „coborat din avion in alta tara uitat limba materna” dar presupun ca nu este cazul.Sau…

   • Sorry guys, I hate to disappoint y’all; I’m an American born and bred but if you insist, it’s ok to call me Romanian by Injection, cause I met a Romania chick up in Cincinnati a couple of years back … wink, wink.

    • Ok , vorbeste si tu in romana ca e plin de romani pe aici ce zici ?

    • Ti-am citit cateva comentarii de la diverse articole.Romana ta este prea corecta pentru cineva care a invat-o din greseala.Nici macar lui Google translate nu ii reuseste atat de bine.Dara daca vrei tu sa fii american…Poti vorbi in engleza.

     • Bine Pavel …… tu ai uitat de furculition si cutiton ….. epoca marilor frantuzisme …. acum trebuie sa avem si exponenti ai noului val ……

     • I appreciate your compliment. Adevarul e ca eu nu stapinesc atit de bine romana din urmatoarele motive: eu gindesc inca in Engleza si incerc sa traduc, sunt deficitar la gramatica, am problem cu sintaxa, posed un bagaj semantic minim sis a nu mai vorbim de pronuntare.
      In comentariul anterior am afirmat ca umor ca pot fi considerat “Roman prin Injectie” deoarece am cunoscut cindva o romanaca . Va trebui sa va obisnuiti cu idea ca noi americani nu punem la indoiala sinceritatea oamenilor.

  • Darell, de data asta sunt de acord cu tine. No matter the language we used 🙂

 16. scuze pentru ce scriu….am baut cateva beri…ce morttii masiiii sunten asa pasivi,sa iesim in strada-nu vrem impartire teritoriala nu vrem sa ne spuna FMI ce sa facem nu vrem armament la mana a 3-a….nu vrem sa ne conduca JAVRELE ASTEA JAVRELE ASTEA nu mai sunt demult ROMANI….sa facem ceva pana nu este prea tarziu-TREBUIE SA FIM IN STRADA

 17. haha, pai suntem pasivi ca de-a lungul timpului ne-au tot tras-o unii si altii.Si e mai comod sa stai un pic aplecat decat sa trebuiasca sa-ti incordezi muschii:).
  Da pana una alta , eu vin zi-mi si mie pe ce strada ne intalnim? Fara gluma!
  Numa’ o vorba sa-ti mai spun: de obicei o sama de adunari cu scop precis sunt de multe ori deturnate de ”civili”fara nici o ”treaba” aflati si ei in trecere, de batranei fara pensie care au si ei un of,etc.Daca eu vreau avioane , si tu la fel , si restu de mai sus vor la fel , ce draq cauta jos base sau sus ponta sau alte slogane de-astea politice? Oamenii au pierdut pofta sa mai manifeste in strada pentru ca au observat aceasta permanenta deturnare de la obiectivul principal.Stii principiul de baza al manipularii multimilor: daca la marginea multimii te dovedesti a fi o fiinta inteligenta, in multime devii un animal dobitoc iar condus de instincte si sentimente esti prada usoara ”expertilor” in deviat atentia spre alte probleme.
  Da uite o alta chestie, ca sa nu zica ochiu si timpanu’ ca suntem conspiratori, am putea sa iesim la o bere sa ne cunoastem in cadru largit si sa punem tara la cale.Sa stim cu cine defilam la o adica .Uite eu de exemplu am banuiala ca sub nick-ul ”bizonu ghita” se ascunde un general.

 18. Robert Ionut

  Spre fericirea unora… pot anunta ca cu portughezii nu prea ne intelegem la pret… iar jidanii intrebati de „Lancer etizare” au comunicat ca va fi foarte greu pe F16 AB sa faca un avion capabil si decent pentru vremurile astea. Poate rugamintile unora de adeveresc :)))). Intre timp unchiul Sam a facut o oferta foarte foarte buna… dar putin mai scumpa de 1 mld!

  • 1 mld de ce ? euro sau dolari ? si tot 12 bucata peste nas sau ?

  • Pai se adevereste ce tot proroceam noi pe aici, ca atata am intors si noi problema pe toate partile si n-are cum sa iasa bine o astfel de achizitie cu F-16A/B. Pur si simplu nu le poti aduce la standard modernizat complet V.

   E ca si cum in 1940 ne-am fi gandit sa achizitionam avioane model 1916 (Neuport BeBe spre exemplu) pe care sa incercam sa le modernizam!

   Singurii care incearca modernizare de A/B la V sunt Taiwan, ca nu primesc avioane noi si deci nu prea au in cotro, dar se bazeaza pe un parc de 150 F-16. Insa ei mai au si alte avioane in dotare!

   • -Marius:
    O lecuță exagerat, dar corectă ideea, în principiu. Asta una. Alta e că F-16 e un pas în față comparat cu MiG-21 – strict multirol, capacitate de cărat și capacități de misiune complexe (datalink, programare multi șamd).
    Problema e că era un pas util acum vreo 15-20 de ani, nu acum.

    Alternativa, blamată acum (după 20 și mai mult de ani) a fost modernizarea LanceR. Care a fost opțiunea corectă, cu toate că erau avioane mai noi disponibile – MiG-29A și B – nu mai argumentez de ce și cum (cunoașteți voi deja).

    În prezent o opțiune bună implică o achiziție ieftină și funcțională pe termen mediu (că nu îs bani – deși vine Georgel și MariusZ să zică că ar fi – AR FI, dar NU-S), respectiv una gândită/rumegată pe termen lung, utilă și sustenabilă din mai multe puncte de vedere.
    Altfel tot Programul LanceR, care trce de 20 de ani, se dovedește mai bun.

   • Bine ai revenit bre! Banii….intotdeauna sunt, au fost si vor fi, da trebuie olecuta de minte, trebuie cateva zeci/sute de mii de politruci si puii acestora aruncati afara din adminstratie, trebuie viziune si vointa politica, trebuie economisti adevarati, nu gen Varujan, trebuie minte. Pt ca altfel intradevar nu sunt bani…
    Daca unul imi spune ca nu se poate, e simplu, il dau afara si aduc unul care zice:” Se poate nene, da uite ce tre sa facem!” Acest „Nu sunt bani, nu se poate” denota doar lipsa de inteligenta a celor care ne conduc. Solutii exista intotdeauna…poate dureroase pe termen scurt, dar notabile pt viitor!
    Iar de cand am inceput sa avem intrare prin tot felul de institutii am acum garantia imbecilitatii crunte a celor care ne conduc! Nici macar nu ai idee cat de mult se poate, daca am avea si noi oameni in loc politruci!

    • Ooo Daaa! Nu știam de ce mi-a fost dor de tine, acum mă prinz. Păi sigur, dacă îmi explici (nu aici) cum faci treaba cu zeci/mii de politruci aruncați ca SĂ FIE BANII, RESURSELE ȘI VOINȚA, te susțin. Unul eu, nu i-am dat de cap, democratic vorbind…

     • Se poate bre si democratic vorbind, da numai…teoretic! Altfel, tot puscaria este sfanta. 🙂 🙂
      Io stiu ca ce spun suna a populism ieftin dar situatia este catastrofala! Politicul capuseaza atat de profund tot ce inseamna administratie de stat, sau companii de stat, incat ma mir ca inca mai respiram. Oricine stie in ce hal de idiotism sunt ai nostri, dar cu toatea astea situatia reala este dincolo de orice inchipuire…
      Acum stau si ma gandesc: ca sa intri in administratie, agentii, companii de stat, etc, tre sa ai relatii politice. OK, da de ce sunt cu totii atat de retarzi, ei bine asta nu pot intelege! Se dau concursuri pt intarea intr-un partid politc si daca ai IQ +60 nu te primesc?! Adica astia chiar nu ai si ei oameni buni?!
      Pt mine acest aspect este in ceata. Apropo, pe unde ma invart eu, daca se aude ca ai fi consilier pe la nus ce institutie de stat, esti considerat automat retardat mintal.

  • @Robert Ionut. Taica Ionutule, daca ceea ce spui se adevereste in viitorul apropiat, iti fac cinste cu tot ce vrei mataluta sa dai pe goarna! Zici ca Statele ne-au facut o oferta de nerefuzat!? Haide bre, baga mai multa info ca sa cred si eu ca Iepurasul chiar exista. Ce Block de F-16 ne-au oferit „aliatii” si cui apartin, sper ca nu-s luate de prin cimitire? Cate exemplare? Haide, fii un domn si „scuipa” tot ce poti, dar sa nu fie poante si gogosi de Dambovita, fiindca de astea ne-am saturat. Parol! Vrem PASTE FERICIT nu PASTE-TI FERICITI!

  • HA Ha ha… prea mult zis! Ref. la ce zici matale de ceva vreme.

   • * comentariu la Robert Ionut. Nu vreau să mă gândesc de când am auzit și discutat măgăreli de acest fel. Chestiunea cu yancheii e veche de peste 10 ani și reîncălzită din timp în timp din diverse și mai puțin diverse motive.

 19. hohenstaufen

  SAAb nu cred ca are o problema in Elvetia. Ok pe moment e intarziata data semnarii contractului, dar trebuiesc inlocuite niste avioane in aviatia lor si o sa le cam inlocuiasca asap. Plus inca un aspect:ditamai generalul fortelor aeriene elvetiene a sustinut un avion concurent cat nu era la conducere; dar apoi odata ajuns in frunte isi da silinta sa urgenteze intrarea Gripenului in dotare….Asta spune mult despre seriozitate si implicare la nivel inalt…

 20. Iese omu cu treabă și când se întoarce găsește tot vraiște… Parcă erați mai optimiști și mai pe subiect.

 21. poate or fi vorbit americanii cu rusii si iau rugat pe coltosii aia sa ne vanda niste su-35 cu 1 mld de ruble,ca de-o fi razboi sa nu vina doar sa defileze pe-aici!

 22. Vezi sa nu avem noi Su-35.Poate cu alta ocazie.

 23. Sincer io as schimba poza cu bizonul , nici macar un bou n-ar merge , ca ala macar trage in jug … un gandac de bucatarie ar fi mult mai sugestiv [ pe langa ca-s un oportunisti convinsi , iti invadeaza cu nesimtire casa si daca nu au ce sa manince , se manca intre ei ]
  Si io cred ca treaba e parafata de mult …nu se poate ca toti gandacii aia indiferent de regim politic tin ”targhetu” azimutu’ constant doar pe fieru vechi a portughezilor …doara in desertu ala a americanilor tre sa gaseasca vreo doispe conservaturi totusi mai nemuncite in ultimu hal , si-apoi s-ar mai face si nea Sam cu maruntis de o oglinda retrovizoare pt JeSeFeu[ ca are proasta vizibilitate in spate ]

 24. Am o singura intrebare si nu vreau sa va suparati pe mine. Cand vreodata Romania scumpa si draga noastra tara a avut o armata moderna si inzestrata si cand a contat vreodata (ca perioada) din punct de vedere militar macar regional ? Asa cum au fost sau sunt Anglia,Franta,Germania,Rusia,Italia,Olanda,Portugalia,Danemarca si am sa trec si Turcia chiar daca doar o mica parte se afla pe continentul European ? O sa observati ca nu am insirat doar tari mari ca sa nu gasim scuza penibila din nou ca aia-s mai multi si au pamant mai mult aka potential.

  Vrem avioane moderne,tancuri,rachete,radare…economie,salarii si viata buna ….etc dam mereu vina pe CINEVA ca sunt : americanii,klingonienii,reptilienii sau oricine altcineva in afara de noi,mereu suntem vanduti si avem conducatori corupti si nenorociti,mai oameni buni cum se face ca toate se sparg in capul nostru suntem oare un neam ghinionist sau obiectiv vorbind poate nu suntem chiar atat de destepti,muncitori,corecti si geniali asa cum ne place sa ne laudam si sa ne credem?

  Paste fericit!

 25. neuroticus…..pana in 1990 am fost o putere militara(cel putin regionala)
  ,,scuze pentru ce scriu….am baut cateva beri…ce morttii masiiii sunten asa pasivi,sa iesim in strada-nu vrem impartire teritoriala nu vrem sa ne spuna FMI ce sa facem nu vrem armament la mana a 3-a….nu vrem sa ne conduca JAVRELE ASTEA JAVRELE ASTEA nu mai sunt demult ROMANI….sa facem ceva pana nu este prea tarziu-TREBUIE SA FIM IN STRADA,,
  mda…inca raman la parerea mea ,@Gabriel….nu te supara-nu vreau ceva mai tare
  @wandoo …ai dreptate(apropos,cand treci prin Tulcea….)
  inca o data…problema este ca acceptam fara sa ne impotrivim(si ar trebui facut ceva in privinta asta)

 26. @neuroticus ,apropos,,,sa nu uitam perioada 1918-1919(istoricii militari straini au numit aceasta perioada,,miracolul romanesc,,-ROMANIA asa ciopartita cum era,a batut armatele Germaniei si Bulgariei iar in paralel a dus lupte cu rusii)…..plus plimbarea pana la Budapesta

 27. cred ca am gresit putin,mai precis 1917-1918,armata romana a intrat in Budapesta in 1919….si sa nu uitam sfarsitul anilor 60,cand Romania se astepta la un atac al URSS(plus vecinii)datorita politicii lui Ceausescu

 28. @ seba hahaha pai eu sunt din tulcea !Am stat la turnuri pe faleza! Acu vietuiesc la buc.!
  M -am uitat la niste secvente cu razboiul de la iugoslavi si mi-am dat brusc seama ca politicienii au desfiintat armata obligatorie fara sa puna nimic in loc!
  La iugoslavi se vede clar ca in fiecare tabara civilii luptau cot la cot cu militarii , stiau sa foloseasca armamentul de infanterie si mecanizat!
  in caz de conflict armat, doar inca vreo 2-3 contingente dupa mine mai sunt valabile , in rest au vazut razboi doar in filme si sunt experti in counterstrike.si hai sa va spun eu ca pana s-o mobiliza nato sa ne ajute mii de romani o sa sfarseaca in gropi comune.Nu-l vad pe neamt, sau ungur, italian, etc sa alerge fuga mars sa-i salveze pe romani.
  Buna, proasta, cum era armata , cheltuitoare de resurse, trebuia mers in paralel, pe de o parte recrutam de la an la an mai putini bibani, dar cresteam in acelasi timp. investitiile in armament si profesionalizarea celor ramasi.
  Acu am ramas cu curu’gol !Bai da nu-i nici un general pe blogul asta sa-l luam de guler? Au generalii un blog al lor? pe asti-a unde-i gasim daca vrem a le zice vreo doua de la obraz?Probabil in politica ca asa se intampla cu armata ,ajunge sa traga cu arcu cand se baga generalii in politica!

 29. Ia-mă pe mine de guler, prea breazule wandoo, ce zici?
  Mai citește, mai gândește și apoi mai gândește încă o dată, apoi să te dai la scris. Fără ofensă. Vorbești absurdități fără a le fi rumegat puțin mai mult decât o revelație scurtă – că ai văzut secvențe. Te-ai gândit ce nu ai văzut, înainte de a formula un PRINCIPIU pe baza unui idei (care nu e neaparat rea, doar în context).
  Te asist cu ceva cuvinte cheie: cheltuieli, capabilități, profesionalism, resurse, beneficii și cost.
  Spor!

 30. @Flogger …nu te supara-consideri ca daca suntem in NATO suntem in afara oricarui pericol?(probabil asa gandeau si polonezii in 1939-ehhh…avem tratate cu Franta si Anglia…mai mult decat atat,asa cred ca au gandit si cei din Cehoslovacia-si daca nu gandeau asa probabil Hitler era doar o amintire)
  …. ,,cheltuieli, capabilități, profesionalism, resurse, beneficii și cost,,sa nu uitam ca avem o tara bogata-insa este o mica problema,NU MAI ESTE A NOASTRA

 31. Nu mă supăr, nu consider nimic altceva decât datele necesare pentru decizii coerente. Alianță sau nu, suntem slabi. Nu are importanță ce crezi sau ce cred, cu realitatea ne jucăm, iar realitatea dictează. Fiți realiști și nu vă încredeți!

 32. @Flogger…nu vreau sa crezi ca comentariul meu este rautacios,cred doar ca istoria are tendinta de a se repeta…si nu cred ca cei care ne conduc au invatat ceva din greselile trecutului(Polonia de astazi se pare ca da-cred ca am putea face o discutie interesanta pe marginea acestui subiect)

 33. E vorba de TR 85.2 ;). Iti dau si cateva detalii: tun 120mm… viteza aproximativ 71km… blindaj produs la noi de ultima generatie! Cam astea pot sa confirm momentan.

 34. @ cred ca esti un factor decizional si prin urmare vinovat de starea actuala proasta din armia romana daca te-ai simtit direct vizat de comentariul meu comun.Au mai spus-o unii , o mai spun si eu odata ”istoria se repeta”.
  Cat pot eu sa vad in viitor(vreo 20 de ani) nu vad schimbari majore in armata noastra astfel incat sa devina nu numai capabila sa respinga un atac major(ca avem destui ”prieteni” in jur) dar mai ales sa reprezinte o forta care sa impuna respect in aceasta zona..
  Vinovat nu te consider neaparat, se vede ca reactionezi,esti implicat, dar politicul o sa duca tara de rapa ca intodeauna..
  .Si legat de costuri…de ce sa dam aurul rosiei montana altora? noi nu avem industrie miniera? nu ,nu mai avem ca a fost sabotata! A fost sabotata ca sa nu mai putem cumpara avioane cu aurul nostru.Totu s-a dat !
  Pana la urma stii stii si tu ce se intampla cu tara care isi vinde resursele.
  Batem apa-n piua cu discutii sterile despre avioane pe care, nu ca nu am putea sa le avem , dar de fapt nu vor sa ni le dea! Cum naiba mai exploatezi o tara puternica si mandra, capabila nu atat sa se apere dar sa mai si ameninte pe cei care iar dori raul!? Stam ca boii in jugul europei.
  Si flogger, in caz de conflict, nu romania va ataca , ca nu are nici doctrina , si nici cu ce sau cu cine! Dar stii bine ce face un razboi modern in cateva ore! Poti sa-mi spui si mie in cat timp se va mobiliza maretul nato daca se va intampla asa ceva?
  Daca iti plac fractalii e cam asa -mi-o iau eu in bot in curtea scolii bine de tot, si cu dintii sparti si nasu borcanat sun apoi niste prieteni care vin ei cu nun-chaku-uri si il iau ei la omor pe ala de m-a batut! Dar oricum eu tot m-am ales cu capu spart!Asa o sa fie si cu ajutorul nato!
  Poporul Romaniei a fost cvasi-transformat in populatie.Amin!

 35. un tun de 120 mm se poate pune pe sasiul de TR-85(au facut asta ucrainienii)…dar viteza de 71 km/h???ar trebui un motor 1200-1300CP,si asta nu cred ca incape pe sasiul de TR-85
  proectul TR-2000 (destul de modern pe acea vreme)era conceput pentru sasiul de TR-125,care stim ca este mort de multa vreme….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *