Ferdinand s-a intors acasa…

Dupa o misiune de patru luni, in Mediterana, fregata Regele Ferdinand a ancorat astazi in Constanta. In aplauzele unei multimi pestrite de mame, sotii, copii mici si mari, rude etc, si dupa una din cele mai lungi misiuni permanente pe mare de dupa razboi, nava romaneasca s-a intors in sfarsit acasa.

Cine crede ca misiunea a fost floare la ureche…se insala amarnic. O patrula de partu luni, departe de orice port, in conditii de lupta, este orice numai usoara nu. Intr-un mars atat de lung, atat nava cat si echipajul, sunt testate la maximum. In astfel de patrulari, foarte lungi, calitatea echipajului si a pregatirii navei sunt testate la extrem!

Mai trebuie adaugat ca misiunea de embargou, impusa Libiei de NATO, a fost o misiune militara cu toate greutatile care decurg de aici…Cu atat mai mult echipajul de pe Regele Ferdinand merita apreciat.

Ferdinand intra in port azi dimineata, dupa patru luni pe mare…

Departe de a fi o simpla „copaie” caratoare de tun si torpile, fregata romanesca are capacitati de supraveghere si comunicatii foarte bune, contribuind in mod real la „plasa” NATO din apele libiene. Bine ca s-au intors sanatosi acasa!

Pentru ca unii…mai de la sud de noi, s-au intors dupa doar o luna, iar lipsa motorinei pentru pseudofregata blugareasca, nu este singurul motiv al plecarii sale rusinoase din Flota Aliata. Plecarea mai are a face, se pare, si cu buna pregatire a aechipajului, cu capacitatile electronice ale navei si cu incapacitatea bulgarilor da a supravietui, tehnic vorbind, pe mare.

       Regele Ferdinand, in toata splendoarea Sa…

Acum unii dintre noi se intreaba de ce Ferdinand, atunci cand a gasit si salvat refugiati arabi pe mare, nu i-a luat la bord, ci a insistat sa le repare navele, sa le de combustibil si orice tip de asistenta, dar nu i-a transbordat. Pai raspunsul sta in jurisprudenta internationala. Practic fregata Regele Ferdinand este oficial teritoriu national si suveran romanesc. Este tot atat de teritoriu romanesc ca …Iasiul, sa zicem. Basca ca prin extensie este si teritoriu national al UE.

Astfel orice cetatean noneuropean care urca la bordul navei legal, adica este invitat, poate cere imediat azil politic. Cum comandantul nu are caderea juridica sa i-l acorde sau nu, nava ar fi trebuit sa se intoarca la Constanta, azilantii ar fi fost internatii intr-un lagar, iar cererea lor ar fi ajuns in fata unui judecator roman, care ar fi hotarat daca respectivul intruneste conditile necesare acordarii azilului. Acesta este motivul pentru care nava romaneasca nu a luat la bord cetatenii arabi…

Asa ca putem fi mandri ne nava noastra, asa putin inarmata cum este. S-a dovedit inca o data ca Armata Romana este o forta serioasa, macar la nivelul personalului! Dumnezeu sa-i apere si sa-i aduca, mereu, sanatosi acasa…

Un comentariu:

  1. E bine ca nu li s-a intamplat nimic rau si s-au intors cu bine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *