Franta anunta un ajutor solid pentru Ucraina

Europa

Ministrul francez al apararii, Sebastien Lecornu, a anuntat de curand ca Parisul va livra Ucrainei 78 de obuziere auto-propulsate CAESAR 155mm in anul 2024.

Astfel, 6 unitati au fost platite de ucraineni, alte 12 obuziere vor fi platite de francezi, iar costurile restului de 60 de unitati vor fi suportate de aliatii europeni. Faptul ca ministrul francez a facut deja anuntul inseamna ca exista deja un acord privind finantarea celor 60 de CAESAR 155mm si ca Parisul stie pe cine se poate baza si pe ce sume.

Pana in acest moment francezii au oferit Ucrainei 30 de obuziere CAESAR din stocurile proprii. De asemenea francezii trimit 3000 de obuze de 155mm catre Kiev per luna, iar pentru 2024 Franta va oferi Ucrainei inca 3 miliarde de euro.

Acest anunt arata ca aliatii europeni au inteles cat de vitala este sustinerea Ucrainei in fata barbariei ruse si vine dupa ce Cehia a anuntat ca incearca sa creeze o coalitie de tari pentru livrarea catre Kiev a 800 de mii de proiectile calibrul NATO/Varsovia (500 de mii – 155mm si 300 de mii – calibrul 122mm). Este nevoie de fonduri pe care guvernul de la Praga spera sa le stranga cat mai repede. Proiectilele ar fi livrabile in cateva saptamani si este posibil ca cel putin o parte dintre ele sa provina din surse non-europene.

In acelasi context trebuie amintita si declaratia facuta de premierul danez, Mette Frederiksen, cu privire la faptul ca Danemarca va livra Ucrainei intreaga sa artilerie. Aici lucrurile sunt ceva mai neclare pentru ca daca seriozitatea danezilor nu poate fi pusa la indoiala (19 obuziere CAESAR 155mm – practic toate, au fost deja trimise in Ucraina) lucrurile ar trebui lamurite.

La ce anume se refera premierul danez atat timp cat tara sa dispune in prezent de artilerie de sorginte israeliana: obuziere de 155mm ATMOS si sisteme de artilerie reactiva PULS, ori acestea nu pot fi exportate fara acordul Ierusalimului, iar de acolo nu s-a auzit nimic.

Poate ca premierul danez se refera la stocurile de munitie de 155mm atunci ar fi un lucru de inteles, dar declaratia a fost facuta si poate fi urmarita pe Yotube: “entire artillery” a fost termenul folosit de doamna Frederiksen. Ramane sa vedem ce inseamna.

In privinta Germaniei sustinerea pentru Kiev este substantiala. Pe langa anuntul facut de ministrul apararii de la Berlin cu privire la livrarea a inca 18 PzH 2000 (vor fi livrate in 2026-2027) si a 18 RCH 155 (termen de livrare 2025-2027), trebuie amintit ca in 2023 Berlinul a sustinut Ucraina cu fonduri de 5,4 miliarde de euro, intr-o crestere semnificativa fata de 2022 – 2 miliarde euro.

Tot germanii au promis ca vor livra in 2024 120 de mii de obuze de 122mm, 100 de rachete IRIS T SLS si doua sisteme AA de 35mm.

 

Statele Unite

Cert este sa europenii par ceva mai preocupati de soarta lor odata cu posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Alba. Pentru ca domnul Trump pare a avea memoria scurta si o intelegere trunchiata a realitatii lumii in care traim. Prezidentiabilul american uita ca Statele Unite au semnat memorandumul de la Budapesta in 1994, un document care desi nu ofera garantii de securitate iar partile semnatare (SUA si Marea Britanie de partea occidentala) nu sunt obligate sa intervina militar in sprijinul Ucrainei aduce unele obligatii macar din punct de vedere moral. Prin acordul de la Budapesta, Ucraina a renuntat la armamentul sau nuclear mostenit de la URSS.

Mai uita domnul Trump si de faptul ca NATO nu are la baza banii ci solidaritatea si ca desi fiecare tara trebuie sa depuna eforturi pentru a participa la apararea comuna nu exista nicaieri in Tratat vreo clauza care sa anuleze Punctul 5 daca vreunul dintre membrii aloca mai putin de 2% pentru aparare. Chiar si o astfel de aluzie este nebunie curata, NATO fiind piatra de bolta a arhitecturii militare si economice a lumii occidentale.

Si mai uita domnul Trump, sau pur si simplu nu intelege, ca una este ca America sa lupte cu dolarii pe care doar trebuie sa-i tipareasca si alta ar fi sa lupte cu propria armata pe frontul european.

Iar daca domnul Trump ar face vreo tentativa de retragere a SUA din NATO, intrebarea care se pune este simpla: cine ar mai pune vreodata baza pe cuvantul americanilor, pe semnatura lor intr-un tratat? Si cat i-ar costa aceasta pierdere de credibilitate?!

Iar pe de alta parte cate procente din imensul buget pentru aparare al Statelor Unite are legatura directa cu europenii si cat cu descurajarea nucleara (cu UE sau fara tot un drac), cu faptul ca America este o super putere globala, cu puzderia de baza militare americane de pe glob, cu dezvoltarea de noi arme, cu intretinerea si operarea sistemului militar American?

Daca maine UE ar disparea in neant, cu cat ar scadea bugetul apararii din Statele Unite? 5%, 10%?!, 0%?!

Dar vorba ceea: bate vantul cat o vrea, coafura rezista…

GeorgeGMT

68 de comentarii:

 1. Vasile Băcăuanul

  Iată un motiv serios că să începem să cumpărăm avioane, tancuri și tot ce mai trebuie din Europa. Chiar dacă pare mai scump, cum va fi când americanii ne vor lăsa cu ochii în soare? Pentru că trebuie dat un șut serios în buzunarele Americii. Oare trumpin nu are in portofoliul lui că proprietar și firme care produc ptr. Ind. de armament? Nu știu de ce, dar în ultimii ani, câștigă alegeri numai ticăloși. Ce îmi scapă mie, numaisunt și oameni ormali, sau peste tot camarilele își apără interesele? Dacă tot declară ele războaie, ce-ar fi să nu ne mai băgăm, să lăsăm camarilele să-l și poarte?

  11
 2. Si mai uita Trumpetele asta dobitoc ca US of A a invocat art.5 dupa atacurile din 9/ 11 iar aliatii i-au sarit in ajutor Au fost alaturi de americani 20 de ani prin Afhanistan , Siria , Irak.
  Intr-un interviu la CNN ministrul de externe polonez a spus cu subiect si predicat ca vor renunta la achizitiile de armamet american in caz ca Trumpetelui ia dat jos din pat pe europeni. Cam tarziu…

  33
  • Ministrul polonez de externe a pus degetul pe rana cu interviul de la CNN – toți banii americanilor rămân in companiile americane de armament , iar dacă SUA își pierde credibilitatea , o pierde la nivel global nu local …
   Ca sa fie clar , America este numărul 1 in lume la nivel economic pentru Garanțiile de securitate – din cauza SUA , dezvoltarea Chinei este blocată de occident in anumite domenii “sensibile “ – cu siguranța SUA înțelege ca dacă dispar Garanțiile lor de securitate , cu siguranța va exista un recul și in planul relațiilor comerciale , iar ca acel recul va fi in favoarea Chinei …

   34
  • Daca ar fi numai Trumpeta poti sa zici ca este un caz singular,problema este ca 70% din partidul republican sunt fanii ratatului de la Moscova,unii dintre ei cum e Speakerul camerei Mike Johnson este agent de influenta rus pe fata fara sa sufere un accident fatal,o gramada de bani pompati de miliardar rus in campanie politica in Lousiana etc samd.Problema cea mai mare este ca si europenii sunt fraieri si nu au creat EU Army,esti de pe continent si vrei sa te inarmezi cu tehnica moderna cumperi de la companii europene,banii raman acasa si creeaza plus valoare aici!

   11
 3. Lui Tump ii vin idei nastrusnice….sorry !

  7
  • deep south sint destul de batuti in cap….nu neaparat oameni rai, dar in general nu prea educati si cu ‘experienta’ doar de sud….oameni care nu au iesit in viata lor din granitele texasului de exemplu nu e ceva ne-auzit pe acolo….am avut treaba cu o comunitate din asta si imi explicau oamenii ca sistemul lor de sanatate e super, cel mai tare din parcare…sistemul e bun, nimeni nu neaga asta, dar e destul de inaccesibil daca nu ai o asigurare cum trebuie….le-am spus cat e concediul de maternitate la noi si s-au mai desumflat un pic….(in state dupa 2 luni max esti inapoi la lucru iar copilul in cresa….)
   pe fondul asta ai niste excroci genul trump care vin pe linia conservatorismului local si isi predica teoriile….prinde destul de rapid….mai ales ca aici o parte din politica se face prin biserica….iar astia sint destul de rasisti ca si atitudine….

   5
 4. Nu te poti baza pe America cel putin daca Trump reia cadentia. Asta inseamna pt toti europenii sa ia mai serios armata propie si inarmarea. Putin
  nu pleaca nicaieri si nu degajeaza amenintarea catre lumea libera.
  Petru cel mare nu e si n o sa fie.

  13
 5. Nu știu dacă domnul Trump uită și înțelege greșit. Din păcate, cred că știe foarte bine ce face. Primează doar interesul personal, care în acest moment e mai bine servit de o relație prietenoasă cu Moscova. Problema e că lipsa de educație și unele excese ale adversarilor politici i-au creat o masă de susținători imbecili și fanatizați, că alți termeni nu sunt pentru cei ce declară direct că Putin face bine ce face, nu e problema SUA și, în general, recită propaganda kremlinistă ce a fost filtrată pentrul uzul magar.

  26
  • Tu nu înțelegi un lucru, anume că descrierea ta referitoarea TrumpET, este sinonimă cu aproximativ 60% din populația USA. Sunt săraci cu duhul, needucați, obezi și mulți dintre ei lipsiți de resurse sau de perspective. Sigur că se identifică cu rățoiul ăla roșcat și îl votează. Și nu doar atât, între timp ce unii dezamăgiți de Biden, îl votează pe măscărici, aia prosti bătuți in cap, au ajuns să îl venereze. Suntem în hazna in Europa și în sfârșit s-au stins unii pe aici pe bătrânul continent. Mai puțin unii covrigari din Buzău, aia trăiesc in lumea lor de partid și interese de grup! 1,54% execuție bugetară in 2023 la MAPN spune tot. Sa nu uitam de….noua nu ne trebuie submarine!

   15
   • Din cate i-mi aduc aminte Trumpino Donaldel cand era el presidente de los Estados Unidos Americanos i-a declarat direct lui pfutinika vv ca daca ii da prin devla aia chelioasa sa atace vreo tzara din NATO ii rupe capatzana si chicioarele.
    Ioropenii sunt speriati de aminitile cu isprevile lui dolfika le moustachou alemanu si nu vor ca sa se mai intample la fel acum cu pfutinika vv mai ales ca rusnaku are arsenal conventional mult chiar daca e de calitate mai slaba dar si bombitze nuclearistice, iar de aceea incearca sa-l opreasca pe pfutinika chelbosu in Ucraina ajutandu-i pe ucrainieni cu ce armamente pot in functie de bugetele tarilor europene. Ioropenii nu pot face curbe de sacrificiu pt inarmare ca sa taie din prosperitate si confort contribuabilului european.
    Pe plaiul mioritico-carpato-danubiano-pontic nu shtiu ce au de gand tembelii corupti si incompetenti de politruci din GuvRo si dc nu deschid mai repede fabrica aia de pulberi de la Nitramonia Fagaras BV si dc nu pun pe picioare o fabrica de productie pe munitzii NATO de la cele pt arme ushoare de infanterie de 5,56×45 mm pana la proiectile de 155 mm. Ar mai trebui in Romania si o linie de fabricatie pt rachetele de toate tipurile si bombe de aviatie sub licentze NATO-west.

    5
 6. soldatul Sveik

  Trump spune numai tâmpenii.
  Biden jubileaza : urmarea tampeniilor va consta in castigarea mai lejer a alegerilor.
  Europa e insa mai aproape de front si parca o deranjeaza morcovu’ in zona dorsala. Macelaru’ rosu a scos satarul si ei au remarcat ca nu au cu „ţe” sa se apere. Drept care au pornit o avalansa de comenzi militare de zici ca e sfarsitul lumii.
  Voi n-ati remarcat ca nebunu’ nu are o armata credibila ?
  El s-ar baza mai curand pe focoase nucleare. Daca chiar le-ar folosi … intrebati un psihiatru !

  18
  • ciudat! din octombrie incoace(cand a fost ultima oara inaintea roscatului) bidenul senil e in cadere libera.cu fiecare balbaiala,impiedicare pe scara lui air force one sau cadere in public se mai afunda un pic.omul chiar este senil(stiu ce vorbesc am avut caz in familie).nu stiu daca apuca investirea din ianuarie,dar 2028 clar nu apuca.ori asta inseamna sa ramana pres catastrofa camilla care in sodaje e praf si pulbere.nu poti lasa sa conduca o tara un om care dupa un discurs nu stie incotro sa o ia.si apropo de discursuri.urmeaza jumatate de an in care trebuie sa ia america la picior” si sa tina zeci de discursuri.crezi ca reuseste maratonul asta.nu mai zic de confruntarile televizate face to face unde trumpetele il „face in sange”(sunt curios daca le accepta ).omul nu mai e in stare sa se joace cu nepotii dar sa conduca o putere nucleara!!

   15
   • Las ca nici Trump nu e departe, desi nu e atat de vizibil da si el semne de senilitate. Adversarii le pun pe seama prostiei naturale dar pur si simplu si el isi uita ideile in discutii.

    19
    • In acest moment este muult mai coerent decat democratul. Oricum, rău au ajuns astia daca din atatia oameni politici au gasit doar doi ramoliti sa concureze ptr postul de „cel mai puternic om al planetei” 😂😂😂. Vai mama lor, de 4 ani „ii conduce” un batran care trebuie dus de mână de consilieri si garzile de corp.

     21
   • Trump are deja dementa senila.

    22
 7. Eu cred ca nu e cazul sa ne panicam si sa ramanem rationali.
  OK, US e NATO, NATO fara US nu prea conteaza, dar de ce ar renunta US la 30 de aliati ? Ce ar avea de castigat ? Ca practic asta fac daca se retrag…

  Una e ce zice un politician cand e in opozitie/campanie electorala si alta e ce face cand e la putere. E foarte multa propaganda de tot felul in presa care amplifica pana la absurd orice stire/idee.

  17
  • Nu prea conteaza NATO ?
   Uite te ce s a produs decand s a desfiintat SEATO in Asia de sudest cum
   hartuiesc chinezii toate tarile dinprejur……

   13
   • Am zis NATO fara US…cam ce % din NATO are US ca buget & focoase ?

    NATO cu US inclus e lider absolut din punct de vedere militar si cel mai bun lucru care ni s-a intamplat in istoria recenta. Fara NATO nu pupam nici UE, nici dezvoltarea economica din ultimii ani.

    10
  • zici că tot partidul democrat a fost convovat azi pe aici….
   degetul în ochi si palma peste obrazul batranului continent date de trump a trezit din adormire europa somnambulă dar criticile sunt valide doar daca vin partea “bună” a forței ….si a specialistilor de pretutindeni care au orgasm cand numara suruburile la un tanc.
   factuunile socilalist-wokiste din partidul democrat sunt mai periculoase pentru americani decat conservatorismul republican si asta s-a negociat .cand a fost vorba de ucraina si mai nou gaza-israel.
   si cand majoritatea democrata care este anti israel si pro palestina va taia ajutoarele pentru evrei stimabilul dov nu va mai avea timp sa posteze enormitati ca cea de mai sus.

   20
   • Adevarul este ca americanii de rind sunt prosti din moment ce ambele partide sunt corupte pina la maduva,Biden wokistul si cu pramatia aia de fiu-su sunt sub influenta chinezeasca iar Trumpitul pseudo finantistul este sub influenza ruseasca iar platitorul de taxe sta cu gura cascata la toate minciunile din ambele parti.Mizeria umana Putler a pornit razboiul tocmai pentru ca liderii americani sunt prinsi in capcana!

    3
  • Presedintele nu mai poate sa ii scoata din NATO.

   Congress approves bill barring presidents from unilaterally exiting NATO

   https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/12/16/congress-nato-exit-trump/

   7
 8. Scuze pt off !
  Din ciclul „unde dai si unde crapa” !
  Vizionand filmuletul, am observat o figura vag cunoscuta…H Clinton!!! Ce cauta printre politicieni actuali …si am ajuns la fundatia Victor Pintchouk si hop la Rinat Akhmetov !
  Imi vin mai multe intrebari, dar astern doar una : oare miliardarii nostri, cu pattern post comunist(sovietic), in caz de trosneala, ar injecta ceva in economia tarii, odata refugiati
  prin Barbade/Bahamas ?

  4
 9. Gargară politică. Macroul afumat stie ca in 3 luni are alegeri si e in cadere liberă in sondaje. Dupa ce a dat cu mucii in fasole cu trimiterea de trupe la kiev(care trupe sunt deja acolo) acum se agata de tema solidaritatii cu ukrii. Ptr care pana acum nu a facut mare lucru. 30 sph din stocuri(versiunea veche de care doreau sa scape), cateva zeci de rapandule ruginite VAB, AMX10, doua sisteme aa Crotale din anii ’70 si rachete SCALP(la fel, vechi de 20 de ani ptr care acum 6 ani se stabilise un program de up grade). Desi alora le ardea buza de tancuri moderne si galii au in parcul rece 184 Leclerc, s au facut ca ploua. Faza naspa e ca Bideul senil a aruncat povara sustinerii ukrilor pe umerii EU in cel mai nasol moment. Alegerile ptr parlamentul european. Si europenilor le a cam trecut euforia initiala de acum 2 ani. S au confruntat cu inflatie, cu scumpiri enorme la energie, cu pierderea locurilor de munca. Toate generate de acest razboi. Si majoritatea vor sa se cam termine. Nu sa continue cu sprijinul lor. Asa ca presimt o catastrofa pe 09.06 ptr duduia Ursula si duduia Theresa. Ele traiesc in turnul lor de fildes de unde viseaza sa invinga catastrofa climatica mondiala concomitent cu invingerea rusiei. Si eventual si a chinei asa ca desert. Vom vedea. Vin vremuri al dracu de interesante.

  21
  • ce trupe are franta in ukraina ?

   7
   • Propagandistul putinist este coprofag, ca de obicei

    24
   • Vezi că i-a scăpat ieri păsărica lui Scholtz, la Berlin. „Chancellor Olaf Scholz has again ruled out delivering German Taurus cruise missiles to Ukraine at this time, citing the risk of Germany becoming involved in the war. „It is a very far-reaching weapon. And what the British and French are doing in terms of target control and accompanying target control cannot be done in Germany,” Scholz said on February 26 at an editorial conference organized in Berlin by the German news agency dpa. Taurus cruise missiles can hit targets up to 500 kilometers away with great precision. Ukraine wants to use them to cut off the Russian troops’ supply lines.”

    4
   • Răzvan Rotaru

    Probabil ofițeri de informații și tehnicieni pentru armament…

    3
    • Acum adaugă la ce ai scris tu asta – „And what the British and French are doing in terms of target control and accompanying target control cannot be done in Germany,” și vezi ce iese. Gafa lui Scholtz și răspunsul caustic al britanicilor și ironic al Franței or să alimenteze propaganda rusă în lunile următoare. Cel mai potrivit răspuns la gafa lui Scholtz era ignorarea acelei declarații.

     2
  • Coscogeamitea

   Problemele in UE sunt determinate de factori interni. Invazia Rusiei e consecinta slăbiciunii UE, că nici o țară din lume, oricât de mare și de umflata de bombe, nu se poate compara economic cu Europa.
   Problemele astea or sa persiste câtă vreme electoratului european, mult mai educat în medie decât cel al competitorilor strategici, nu ii creste apetitul pentru implicare în deciziile politice.

   Alegerile europene pot îngropa Rusia, dar la fel de bine pot distruge ce a construit Europa în 50 de ani.

   4
 10. Trump priveste in „varful degetului”,nu realizeaza ca se pierd vietii omenesti pe front ,datorita blocajului ,ajutorului militar american…

  Presedintele Macron a sesizat bine momentul si incearca sa construieasca ( imposibila) armata europeana, incurajat fiind chiar de Putin….
  Este ca au loc negocieri, discutii, in spatele usilor inchise.

  Democratii” progresisti” imping América spre dezastru sub analgelnice …..Trump ,mai direct ,in aceiasi directie….

  8
 11. Problema cea mai mare a Ucrainei este data de resursa umană – in acești 2 ani de conflict au murit mulți soldați foarte buni – pierderi datorate reticentei occidentului de a înarma Ucraina . Acum Occidentul va înarma Ucraina , dar armata ucraineana este mult mai slăbită decât la începutul invaziei – poate ca același lucru se întâmpla și la ruși , doar ca ei compensează calitatea cu cantitatea …

  9
  • 🙂 Ai facut recensamant la Ukrainieni ?
   Din 40 milioane de locuitori nu pot sa scoata trupe noi ? Pardon dar esti naiv.
   Fa socoteala mai bine…..

   6
  • Rusii au alta problema:
   Razboiul asta e f putin sprijinit de populatia lor din motv ca e inutil dar si mai putin sprijiniti de nevestele si mamele cazutilor in lupta. Acest fapt descurajeaza si demoralizeaza acei depti
   de serviciu militar pana chiar la dezertari in masa.

   6
 12. Domnii ruși scriu mesaje de amor lui Macronescu (este una din poreclele care le capătă de la francezi) pe o bombă FAB :
  „Francezi ! Schimbați politica președintelui, altfel aceste bombe vor schimba locul aterizajului !”
  https://i.imgur.com/7eYNRDh.jpeg

  Asta dă ocazia pentru un zoom pe respectiva bombă, montaj urât dar se pare eficace :
  https://t.me/intelslava/55622

  2
 13. Ajutorul militar francez nu va consista numai în obuzierele CAESAR.
  Munitia Colibri, care este lansată de obuziere de 155 mm și care poate să se învârteascà 30 de minute înainte de a repera și distruge o ținta va fi tocmai testată în Ucraina.
  https://www.forcesoperations.com/la-piste-colibri-confirmee-pour-lukraine/

  De asemenea, la pachet vine și „Hammer” (AASM pentru francezi), bomba de aviație dirijată cu o bătaie de 50 km, și noua dronă kamikaze a lui Delair.

  16
  • 🥳 Pai da, cum sa schimbe francezii din armata obuzierele Caesar manuale in
   obuziere automate ?
   Trimit Caesar in Ukraina dupa care vor
   cere automate.😃😃😃

   • Ti-am mai spus que nu sunt cu încărcătura nici automate, nici manuale. Sunt semi-automate.

    4
    • Acelasi rahat cu alta decoratie, ca nu
     economisesc aproape nimic.
     Sa cobori la echipaj de 3 si sa urci
     rata de foc la 8 rpm e ceva 😉
     Un obuzier care trage cat o baterie 😋

 14. Eu am o părere ceva mai nuantatà despre această situație. Da, starea de spirit nu este grozavă și da, se datorează în parte situației proaste de pe teren, dar cred că asta este doar o parte a problemei. Adicà, este mai presus de toate conștientizarea „dezertării” americane care generează o adevărată panică în Europa, cel puțin la fel de mult ca și situația militară proastă din Ucraina. Trump a câștigat alegerile primare, pare să aibă un avans în sondaje și nu este (deocamdată) serios împiedicat de justiție. Iar parlamentul american încă nu se poate hotărî.

  Prin urmare, cred că această disensiune este o binecuvântare deghizată. Consiliul European se găsește singur la cârma deciziilor strategice, un rol cu care nu este obișnuit și de care s-a ferit întotdeauna. Acesta are o abordare tipic europeană a acestor probleme, cu 27 de opinii și poziții pe această temă. Rezultatul este o cacofonie perceptibilă, la care Macron, căruia nu-i place nimic mai mult decât să provoace, a contribuit oarecum cu motive ascunse.

  Dar, în cele din urmă, este acesta un lucru rău? Ar trebui să deplângem întoarcerea unei anumite gândiri strategice și militare în mâinile decidenților aleși ai UE, în loc de simpla delegare și adoptarea automată a poziției americane?

  Răspunsul meu se află în întrebare 🙂

  16
 15. Mna , parca incep sa se trezeasca ieuropenii din motaiala ca -i cam gadila cutitul la os …BA ! Da chiar nime nu-i cu bostanu pe umeri prin consiliile de aparare a ieuropei sa dea drumul la productia de razboi ?! Rusia zice ca e in razboi cu ei de 2 ani , Ucraina tipa ca daca pica rusii invadeaza europa si abia abia acu parca se intorc si astia de pe -o parte pe alta sa stoarca ceva obuze Deja industria de armament europeana trebuia sa duduie !

  8
 16. Daca vestul vrea sa ii ajute pe ucrainieni atunci le trebuie sisteme pasive anti drone (ew&friends) si sisteme active gen Trophy care sa traga si in sus in drone si/sau ciws pe senile.

  Daca cineva le da ucrainienilor asta sa opreasca avantajul dat de drone atunci rusia mai pierde 2 ani si nu’s cate trupe si tehnica pana se adapteaza. Ani pe care rusia nu ii are, societatea lor oricum e in fierbere si economia lor in sertarul de ciorapi chinezesc.

  8
  • Trophy ? Poate Iron Dome. Trophy e extrem de scurt

   1
   • Da trophy.
    Ma refeream o versiune de trophy care sa poata sa traga in dronele kamikaze. Asa cum opreste rachete poate sa opreasca si drone in faza finala daca ar putea sa vada si sa traga si in sus.
    Nu cred ca e vreo solutie prea complicata avand in vedere ca dronele astea nu sunt nici pe aproape la fel de iuti ca o racheta.

    4
    • Posibil Trophy indreptat inspre cer dar inca
     o data: E extrem de scurt. Inventezi apa?
     🙂

     1
     • Trophy are nisa lui Iron Dome nisa lui. Nu inteleg ce le tot bagi la gramada. Am zis eu ca faci aparare AA cu trophy ? Am zis ca asa protejezi agregatele de drone kamikaze.

      Ce crezi ca fugi cu iron dome-ul dupa blindate ? Ai nevoie de spaag-uri pentru asa ceva.

      Iron dome nu e potrivit la drone mici care zboara jos intr-un teatru cu artilerie masiva. Are raza prea mica si mobilitate scazuta. Dar cu niste modificari pe trohpy ai putea sa protejezi blindatele de mai toate loitering munitions.
      Alta solutie ar fi sa ai spaag-uri intregrate in grupurile de lupta.

      7
 17. ionica fonosch

  * tactica ruseasca : The main strike group of the Aerospace Forces is currently a “troika” of aircraft: a pair of Su-24 or Su-34, accompanied by one Su-35![daca nu au Caesar au Su-35…)
  https://en.topwar.ru/237578-nastojaschij-udarnyj-kulak-v-zarubezhnoj-presse-ukazali-na-primenenie-vks-rf-troek-samoletov-pri-bombometanii.html
  ** Colibri
  https://euro-sd.com/2023/06/news/32212/france-issues-tender-for-backpackable-loitering-munitions/
  ** Colibri …. cel mai ieftin :-)))
  https://www.suasnews.com/2024/02/from-mortar-to-menace-loitering-munitions-take-new-form-with-pg-7vl-anti-tank-weapon/

  1
 18. Om trăi și vom vedea! In general franțujii sunt darnici in general la capitolul vorbe!

  1
 19. Francezii au cam incasat-o de la rusi prin Africa. Trupe NATO in ucraina inseamna catastrofa pentru estul Europei, cine crede ca rusii nu o sa reactioneze traieste in lunea visurilor.

  2
 20. Reagan e mort. Dacă l-ai conecta la un generator, ai alimenta un stat din el.

  Pe de altă parte, Trump are de trecut fazele cu eligibilitatea de a candida. Indemnarea la insurecție nu e mic lucru. Dar vedem….

  5
 21. Am crezut că titlul articolului este serios, marele ajutor francez care de fapt e chiar pe dos, aliații ajută Franța, recte economia Franței.
  Ucrainienii plătesc 6 din 72, Francezii 12, restul banilor sunt de la europeni, bani pe care îi vede Franța.
  Și mă gândeam că poate Franța trimitea și niște incorporabili ucrainieni care sunt cu zecile de mii pe plajele și prin orașele franceze. Că tunurile astea nu trag singure după ivani.
  Trăgând provizoriu o linie, războiul nu a fost deloc o treabă proastă pentru cei mai mulți. Ivanii iși rezolva problema și confisca teritorii, e drept, nu pe moca ci cu sânge destul de mult, stocurile de armamente vechi și muniții de prin Europa au fost deja epuizate iar producătorii de armamente ne pot asigura vreo două decenii de pace, fiindcă nivelul noilor contracte ajung până la orizontul acela. De politicienii de la Kiev perfuzați la fondurile occidentale nu e loc aici sa discutăm fiindcă probabil se incadreaza in marja de cost obișnuită a acestor tipuri de achiziții în „democrație”.
  Evident, sunt și unii care au ieșit prost din afacere și chiar din viață

  6
  • Exact ce spusei :fix o duda!! Dar in ajun de alegeri europarlamentare cu partidul la 17%in sondaje si extrema dreapta la 40%, Macroul afumee se trezeste vorbind aiurea. Deodată e fiert pe cauza ukriilor.

   4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *