Germanii ar fi gata de lupta daca ar avea cu ce…

Germanii ar fi gata de lupta daca ar avea cu ce…

… sustine nimeni altul decat generalul Alfons Mais, comandantul fortelor terestre germane (Heer). Bietul om sustine ca nici macar brigada pe care tara sa s-a angajat s-o trimita in mod permanent in Lituania nu ar fi un lucru realizabil decat pe hartie.

Pe 18 decembrie, ministrii apararii din Lituania si Germania, Arvydas Anusauskas respectiv Boris Pistorius, au semnat o intelegere care prevede ca o brigada blindata germana va fi dislocata permanent in Lituania, incepand cu anul 2027.

Panzerbrigade 42 va fi compusa dintr-un batalion de tancuri – Panzerbataillon 203 si unul de infanterie mecanizata – Panzergrenadier Bataillon 122, in timp ce restul unitatilor vor fi prezente in Lituania pe baza de rotatie.

Primele unitati vor ajunge in tara baltica cel mai devreme in 2025, iar doi ani mai tarziu Panzerbrigade 42 ar trebui sa fie gata de lupta. De remarcat din start timpul destul de lung necesar pentru dislocarea unei brigazi blindate la o distanta nu foarte mare de Germania.

Dar trecem peste asta si ascultam opinia comandantului fortelor terestre germane, generalul Mais, care nu crede ca termenele prevazute sunt corecte si si-a exprimit opinia intr-o scrisoare catre seful fortelor armate germane, Inspectorul General (similar cu seful SMG la noi), generalul Carsten Breue. Cei de la Der Spiegel au pus mana pe scrisoare.

Efectiv armata germana nu are cu ce si, pentru a disloca o brigada in Lituania va fi nevoie sa “rechizitioneze” una alta de la alte unitati dar nici chiar asa lucrurile nu ar fi suficiente pentru echiparea corecta si completa a Panzerbrigade 42.

Armata germana este dotata si echipata corespunzator doar intr-un procent de 60%, iar dislocarea unei brigazi cu 5000 de oameni pana in 2027 in Lituania ar agrava lucrurile. Mai sustine generalul german ca armatei germane ii lipsesc toate cele, de la artilerie la corturi. Iar crearea acestei noi brigazi ar reduce procentul de dotare corespunzatoare la doar 55%, daca nu sunt alocate sume suplimentare, pentru ca echipamentele ar trebui luate de la alte unitati. Cel mai probabil ca necazurile principale provin din domeniul logisticii.

In luna aprilie, acelasi general german a spus ca armata tarii sale nu este in pozitia de a-si indeplini obligatiile fata de NATO neavand capacitatea de a sustine un razboi de mare intensitate, iar lucrurile nu se arata foarte pozitive pentru fortele terestre nici in viitor pentru ca, deocamdata, din cele 100 de miliarde de euro – anuntate de guvernul de la Berlin ca investitie rapida pentru fortele armate, majoritatea sumelor nu implica achizitii pentru fortele terestre: F-35A, elicoptere CH-47F Chinook, avioane de patrulare maritima P-8A Poseidon sau sisteme de aparare anti-racheta Arrow 3.

Si nici tehnica de lupta deja achizitionata nu este chiar pe senilele ei, stim cu totii necazurile pe care germanii le au cu MLI Puma, dar cu toate acestea este de toata jena ca o tara precum Germania sa nu poata sa disloce rapid o amarata de brigada blindata pe partea cealalta a strazii fara sa intre in panica.

Inca o data nu putem decat sa multumim doamnei Merkel pentru ca si-a adus tara aproape in incapacitate de lupta.

GeorgeGMT

81 de comentarii:

 1. „multumim doamnei Merkel”
  Pai mai degrabă ar trebui mulțumit doamnei Ursula Gertrud von der Leyen.
  Ministru al apărării din 2013 pina in 2019.
  Când iese scandalul dotării și eficienței armatei germane.
  Practic cucoana a făcut praf tot.
  Neimportant.
  Vine promovată imediat la UE devenind președinta comisiei UE.
  Așa e Europa anului 2024.
  Și Putin știe foarte, foarte bine ce ” specialiști” au condus țările europene în ultimii 20 de ani.

  50
  • @stefan60, Merkel a numit-o în funcție, că doar a fost prim-sinistră a Germaniei decenii și, ca o apropiată a lui Putin, a distrus capacitatea militară germană.

   23
   • Ești {naiv} de dai cu capul in stâncă Stoienica. Capacitatea militară a Germaniei, a tuturor statelor mai belicoase ale Europei, a fost diminuată, după al doilea război mondial de SUA, sub pretextul existenței alianței NATO. Când s-a pus problema unei armate europene capabile, ghici cine a sărit cu gura?. Capacitatea militară a României cine a diminuat -o până la anihilarea ei?. Federația Rusă, Putin?.
    –––-
    Usor, usor. Argumentul nu persoana, da?

    16
    • de asta au facut rfg si au refacut armata germană prin anii ‘50 cu fosti ofiteri din wermachtul lui adolf.
     ce armata europeana separata de nato si america se bate parte in parte cu arsenalul uman, conventional si nuclear rusesc?
     o asemenea creatie este o birocratie sinistră pur europeana si ue,ma bufneste râsul numai când mă gandesc ce ar fi de capul ei….

     13
    • Si cum si cine va numi si comanda viitorul tau stat major al viitoarei tale armate europene?

     3
    • Amesteci destul de usor etapele si paradigmele asociate, dar iti las prezumtia de inocent.
     Astfel, pt a intelege evolutia armatei SUA si, prin extensie, a celor aliate iti/va recomand sa cititi Certain Victory: The US Army in the Gulf War.
     Pe de alta parte, recomand restudierea unor postinguri despre armata profesionista intr-o societate democratica, puse chiar pe acest site de-a lungul anilor, inclusiv in 2023.
     In acelasi sens, argumentez ca aliantele inseamna si un anumit transfer de suveranitate iar echilibrul fortelor armate in termeni de cantitate si calitate trebuie obtinut de fiecare natiune in parte, in functie de proiectele de tara.
     De asemenea, atrag usor/ delicat atentia la cifre/cantitate: doar partea Europeana a NATO (chiar fara TUR si UK) depaseste lejer # PAX din armata RUS. Problema este ca pe langa luptatori sunt multi care mai manaca si gura lor o paine – fiecare natiune are propria logistica si structuri de planificare strategica si achizitii, indiferent de marimea acesteia.

     6
    • Stimabile Aurelian, mai studiază problema înainte de a vorbi.
     În timpul Războiului Rece armata Germaniei de Vest, Bundeswehr, era coloana vertebrală a NATO în Europa Centrală cu trei corpuri de armată și 12 divizii, 495.000 militari și peste 7.000 de tancuri, IFV și alte APC. Dacă tu consideri că yankeii au stat în Coridorul Fulga cu niște pămpălăi când dincolo era tăvălugul rusesc, te înșeli amarnic.
     Uite și link de studiu
     https://www.bundeswehr.de/en/about-bundeswehr/history/cold-war

     18
    • îți scapără ca la artificii!
     Până în 1990 americanii chia i-au încurajat pentru înarmare și nici nu prea era nevoie pentru că nemții erau în față, dacă atacau sovieticii ei erau primii atacați, de abia după ce s-au reunificat au început tăierile… pe undeva au încercat și să liniștească temerile rușilor și să îți recupereze cheltuielile cu reunificarea.

     3
   • Markel agent FSB suta la suta a distrus armata germana

    2
    • Merkel a vazut interesul Germaniei in momentul in care ea conducea si avazut o armata de linia a doua pt caare polonia in fata si a actionat in consecinta, ca acu rusii joaca tare cu ce afecteaza militar germania,aaa ne asteptam sa ne faca noua treaba pe care ei o faceau pe timpul razboiului rece ,pai scuze suntem doar in situatia betivanului de la carciuma care astepta sa il dezapezeasca jandarmii

     2
 2. Merkel pune că ministru al apărării pe Ursula Gertrud von der Leyen. In 2013.
  In 2019, după ce a reușit să facă praf armata germană, duduia vine promovată la UE.
  Nu mai era prezentabila electoratului german ( că să pricepeți de ce se votează pe liste la alegerile europene )
  Basca vine desemnată ( o tratativă inconfesabila de fotolii, funcții între greii uniunii ) președinte al consiliului UE.

  Credeți că Putin NU știe ce habarniști are UE de cel puțin 20
  de ani ?
  Ursula e varianta germana a eroinei noastre Viorica Dancila.

  38
  • Nici vorba! Dancila n-a facut nici a zecea parte din dezastrul creat de von der Leyen!
   Dancila e o nota de subsol in cartea de istorie, nemtoaica merita un capitol separat.

   12
  • Draga @Stefan, prin Italia armata isi genereaza cumva banii singura, precum Camora? Uite o sugestie:
   https://de.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Sch%C3%A4uble (scuze ca e Wiki, da macar e intentionat in germana sa te oftic :-P)

   Schäuble asta ca ministru de finante a dirijat tara la fel de discret si de eficient cum o face de atatia ani la noi Isarescu. Poate or fi avut si sortulete de aceeasi culoare 😉 Fara el Merkel nu ar fi existat, dupa cum s-ar putea spune acelasi lucru despre Iliescu, Dragnea, Baesscu, ficusescu, Viorica etc.

   Si in Romania tot banu’ dicteaza ce face armata, nu invers. Cred ca nici cei mai reusiti „oameni noi” ramasi dupa Ceausescu nu isi mai fac iluzii ca armata mai are treaba cu boborul. Armata are treaba cu statul, inclusiv prin constitutie, adica bani si influenta, nu voturi.. ca pentru voturi doar bursa lipseste (sau poate ca nu stiu eu inca).

   Atunci cand aruncati cu totii cu rahat in UE uitati ca raportul de principiu dintre SUA si Europa e favorabil europenilor si din perspectica populatiei si din cea a bugetului insumat al statelor membre. Cu toate astea UE sta capra din simplul motiv ca ii lipseste unitatea, pe care SUA o au ca federatie. Culmea e ca mme. VonderLeyen e un element de coeziune in Europa, care lucreaza de la inceput la cresterea autonomiei de care putem beneficia si noi indiferent prin care cotlon european am fi aciuati.

   Legat de Schäuble, fara politicile lui economice ar trebui sa ne imaginam azi armatele Europei fara blindatele nemtesti, fara radare Hensholdt, fara Eurofighter, fara puscoacele HK etc. Armata a decazut, dar industria genereaza patente si de bine de rau reuseste chiar sa produca si poate fi accesata intr-un caz extrem, care din fericire inca nu e in discutie.

   7
 3. In mod normal 5000 de soldati i-ar putea disloca si o tara precum R Moldova, insa la cat de ‘pacifista’ a devenit Europa, nu-i de mirare ca nici Germania nu este in stare!

  Acum i-a luat panica pe nemti, dar tot ca melcii se misca. Si cu banii pe masa si nimic. Asa, cam ca noi romanii!

  22
 4. Hai mai George – astia macar dau din gura si trimit scrisori, ai nostri contempleaza in marea majoritate timpul pana la pensia speciala si gata cariera, de ce sa isi bata ei capul cu din astea cu dotari si logistica, nu vezi diferenta?
  La nemti cel mai cidat este ca MLI Puma ala ii ia „secole” sa ii puna electrcica noua asta in conditiile in care au Lynx in curte care este modern, au exemple de la israelieni cu duiumul si nu duc lipsa de furnizori in tara. In tot acest timp Industria de aparare germana vinde in draci deci capacitate industriala exista doar banii sa vina din buget.
  La noi nici macar unul care este in rezerva nu spune nimic despre vreo categorie de arme, eu zic ca sa le dam noi T 55AM ca sunt mai gata de lupta decat joanghinele lor de blindate moderne, si bunicul a facut armata pe ele si sunt de acceasi varsta cu elfii, nu bate, nu troncane…

  23
  • Germanii au inca ofiteri demni de acest statut, au avut tot timpul, pe de alta parte situatia este una mult mai complicata cu industria lor de aparare.
   In privinta Lynx, deocamdata este la stadiul de prototip, mai vedem.

   18
   • Lynx nu mai e la stadiu de prototip de ceva vreme, ungurii au primit primele bucati fabricate in Germania in 2022, iar in decembrie 2023 a iesit prima fabricata in uzina Rheinmetall din Ungaria.

    9
    • Adica prototip, deocamdata MLi nu este in dotare si nimeni nu-l are operational.

     5
     • @George – nu mai e prototip, pena la declararea operationala firma producatore si-a facut treaba asa si noi cu F 16 MLU le-am declarat operationale dupa mai bine d e3 ani dar asta nu e vina avionului.

      5
      • OK, doar ca F 16 era in dotarea multora, apartul in sine era declarat operational la nivel mondial. Sincer nu stiu daca Lynxul a depasiit stadiul de prototip si este matur.

       6
      • @Mecanicu, Spark& Ozzo
       „Posted December 21, 2023
       Quite interesting. It was already known that we will buy the Skyranger 30. But until now, it was rumored to be based on a wheeled chassis.

       Anyway. One problem still remains. The Lynx, even its base version is still not ready. The few machines already delivered to the army are basically „beta versions”. Still being tested, and used to discover faults in the design. Yes, the government propaganda says here that these are serial machines, but it isnt true. On a local forum, there is a guy who is involved with testing, he obviously cant say much, but he confirmed that these vehicles are still not finalized.”
       De pe un site de profil, unde postează și comentează băieți care știu despre ce vorbesc. 😉
       Părerea mea, hâc…

       4
       • Comentariu de la un german care apre ca stie despre ce vorbeste:

        „Rheinmetall gathered experiences from the Puma, but they provide the software for both Puma and Lynx. The KF41 also has software problems as shown in the Australian and Slovak trials. Supposedly (according to a member of the Hungarian Army), the Hungarians weren’t able/allowed to fire the Lynx’s gun for the first few months as the software was still in development.

        Puma has matured, Lynx starts from nearly scratch. A lot of issues with hardware and software will only be discovered during the following months & years.”

        Asa vor fi si AS-21 Redback si ASCOD 42.

       • #Sharky. Asadar Lynxul tot prototip este pana la urma…

        2
     • Lynx nu mai e prototip de mult, a intrat in productia de serie ca MLI.

      Poate te referi la Lynx cu Skyranger 30 ca fiind in stadiu de prototip. Ala-i sistem anti-aerien.

      2
     • Adica ungurii detin cateva bucati din 2022 fabricate in Germania, au inceput fabricarea in serie la uzina lor din care a iesit deja un si tu spui ca e prototip, am impresia ca nu stii ce inseamna prototip.

      1
      • Pai este ca ungaria nu are armata ,la slovaci chix la cehi chix la australieni chix acu urmeaza la americani,daca si acolo chix poti sa ii pui cruce, ca si lu puma,unde din 20 de bat de grenadieri 15 inca mai sunt dotate cu marder

       2
       • Grecii au comandat 250 de bucati. Italienii probabil o sa aleaga si ei Lynx, cu productie locala.
        Cel pentru americani nu prea are nimic in comun cu Lynx KF41.

   • pai cred ca in 2 ani il vedem la maghiari in curte, noi intre timp inca nu montam nici Spike pe Piranha, mai facem 2ua PDF-uri frumoase la SHORAD

    9
  • „ai nostri contempleaza in marea majoritate timpul pana la pensia speciala si gata cariera, de ce sa isi bata ei capul cu din astea cu dotari si logistica, nu vezi diferenta?
   La noi nici macar unul care este in rezerva nu spune nimic despre vreo categorie de arme”

   @Mecanicu – te contrazic. Trebuie sa-i cauti putin.
   https://www.contributors.ro/mai-exista-control-democratic-al-organismului-militar/
   https://www.contributors.ro/intre-lucrul-bine-facut-%c8%99i-romania-normala-nu-exista-fapte-ghinion/
   https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-23495157-scrisoare-deschisa-adresata-domnilor-veterani-razboi-romani-care-luptat-cel-doilea-razboi-mondial.htm

   si-l aduc ca ex. pe el pentru ca am privilegiul sa fiu prieten cu dansul, dar mai sunt si altii.

   5
  • Eu am spus si spun. Pur si simplu, eu vorbesc o limba pe care cei mai multi dintre cei activi nu o inteleg – I do not talk Stiinta Militara asa ca ei, eu vorbesc despre The Art of war.
   In plus, asa cum ati constatat deja, politicienii pseudo-intelectuali care se perinda pe la conducere (inclusiv al MApN), speculeaza wishfull thinking si necunoasterea diferentei dintre costuri (buget) si cheltuieli (executie bugetara).

   2
 5. M-i se pare doar mie, sau in ultima vreme e o campanie anti Germana?
  Intelegi ca dintre tarile Europene, sunt singurii, datorita puterii si structurii sectorului industrial, care pot sa treaca rapid la o economie de razboi in cazul unui conflict generalizat
  Eu zic sa nu-i impingem prea tare catre militarizare, ca odata porniti nu stiu daca i mai putem opri

  16
  • Nu au demonstrat până acum capabilitatea de a trece la o economie de război. Dimpotrivă.

   8
  • stai tu calm, ca le-au fost smulsi coltii. in primul rand printr-o reeducare atroce, in care tot ce are de-a face cu armata e vazut ca Satana, apoi prin crearea alternativei serviciului social in loc de cel mikitar obligatoriu, apoi prin profesionalizarea armatei in care nu se mai angajeaza nimeni, decat lezbiene wokisto ecologiste, si culminand cu distrugerea inzestrarii. ne apropiem de situatia teribila a anilor premergatori venirii la putere a lui Hitler, cand erau demikitarizati si umiliti. Nu e de mirare ca AfD e la aproape 25% in sondaje… S-ar putea sa nu fie bine in urmatorii ani.

   16
   • Da, si 10 ani au devenit cel mai mare agresor pe care Europa l-a cunoscut vreodata. De asta zic, nu sunt unde trebuie azi cu armata, nu pot eu personal sa-i invinovatesc dupa ce inveti la scoala ca militarismul e rau, fara nici o gradatie.Un pic de militarism e chiar util ideii de disciplina in societate. Cred insa ca vor fi unde trebuie in ceva ani, insa sa pricepem si realitatea democratiei in care nu poti inregimenta lumea cu japca in structuri militare.
    Am prieteni, am rude acolo… si daca ma mai f’t mult la ridiche astia cu taxele lor, la anul de acolo va scriu si eu. Poate angajaza locotenenti poligloti chiar si trecuti de prima dragoste…

    8
   • mai pleacă cu textele astea… cele mai recente cazuri când s-a vorbit de ei au fost manifestările neonaziste care au fost descoperite la niște unități ale lor (de elită?)

    1
  • A fost si este o campanie anti-nucleul dur UE, Franta&Germania. Din pacate aici, este absolut corect, Germania este mediu spre putin relevanta ca si putere militara. Ce am mai adugat eu de-a lungul timpului este ca nu putem cere ceva unei tari carui i s-a spus timp de 70+ de ani ca orice are legatura cu armata este de rau. Mai mult decat asta, structura lor militara si in prezent este o ciudatenie proiectata sa cedeze din incheieturi la o presiune mai mare. Concret, ca sa nu teoretizez. Pentru cei care au trecut pe la scoli militare, la doctrina si teorie militara, institutia inspectorului general de armata a fost in esenta una cu similitudini dar nu analogie corpului de control. Nu este una de comanda si control. In lipsa unui sef de stat major, actuala structura va fi definitorie existentei notiunii de ierarhie militara. Unde mai pui ca pot sa refuza sa execute ordine, daca ei cred ca ar aduce atingere demnitatii umane. E fantastica formularea „cred ca”, la noi se refuza executarea unui ordin „vadit ilegal”. In conditiile unei asemnea structuri, e greu de zis ce se intampla si daca vor avea scule serioase.

   8
  • Site-ul asta e anti-german, in fiecare stire de armata germana se minte mult prin omitere.

   Armata germana are probleme grave, iar industria e afectata de limitarile stricte, impuse politic.

   Dar lucrurile se schimba : https://www.dw.com/en/germany-resumes-weapons-deliveries-to-saudi-arabia/a-67940590

   https://www.defensenews.com/global/europe/2024/01/09/ukraine-war-pressure-is-reshaping-germanys-high-tech-defense-industry/

   Si-au dat seama ca trebuie sa fie mai pragmatici si ca epoca „flower-power” s-a terminat.
   Dar nu-i usor sa cresti peste noapte o industrie axata pe produse high-tech.

   8
   • vezi ca gresesti. una este industria de aparare a Germaniei, care este privata, vinde de rupe si infloreste, alta este armata, care e de stat, ca sa zic asa, si e rupta in cur. chiar in articolul de mai sus a fost facuta diferentierea asta, nu amestecam varza capitalista cu institutiile statului german.

    8
    • Vezi ca nu stii sa citesti. „Armata germana are probleme grave, iar industria ” observi cum am facut diferenta intre cele doua.

     PS. merci ca ai confirmat cele spuse de mine.

     1
   • Hai no’ ca exagerezi. Eu mi-am luat „filogerman-ule!” pe site de cateva ori, de parca as fi fost cel putin Hauptsturmführer, na, ca ma si avansai singur in grad.
    So ein Pech…
    Pe de alta parte critica vine din interior, din interiorul armatei germane. Ceea ce este bine, iarasi o teza pe care bat de ani de zile, ca sa rezolvi o problema in primul rand tre sa admiti ca o ai. Sunt sigur ca nemtii vor fi bine, bine de tot in cativa ani.
    Noi nu.

    6
   • #Spark. De unde apareti nene?! Anti-german cu materialul clientului? Generalul pe care il citez este seful fortelor terestre, daca cineva este anti cuiva apai domnia-sa poate fi acuzat de asa ceva.
    Iar industria militara merge extrem de greu, mult mai greu decat cred unii care se uita la poze. Germania nu poate livra piesele de schimb necesare prin Europa, dar asta este o alta poveste pt saptamana viitoare.

    7
 6. In ultima suta de ani si ceva,cand nemtii au inceput sa faca tancuri si avioane,am avut 2 razboaie mondiale.
  Poate e mai bine asa ,ca nemtii sa faca doar masini si televizoare.
  Bine…veti spune ca e anul de gratie 2024 si asa ceva nu se mai poate..
  Eu stiu..?

  11
  • @Ciprian și @johan

   Cât timp pe ruși îi mănâncă în fund cu nostalgii staliniste, ar fi chiar indicat să se înarmeze nemții. E suficient să apară un descreierat cu politici izolaționiste în State, să zicem, de dragul discuției, un boșorog portocaliu sau vreun cărător de țucal de-al său, nu mult, 4 ani să stea și Europa are probleme majore pe plan militar.

   Ne-am lămurit cât de bine funcționează politica mâinii întinse și suflatului în pene cu barbarii moscoviți. Politica pumnului de fier e mult mai potrivită. Europa trebuia să treacă gradual la economie orientată spre armată din momentul în care tancurile muscălești erau la doi pași de Kiev. Încă avem luxul de a cheltui bani, nu sânge, dar lucrurile se pot schimba rapid.

   28
   • Politica pacifista a Europei este precum politica de neutralitate a Republicii Moldova. Pur si simplu falimentara si cu grave repercursiuni pe termen lung!

    23
   • america a fost,este si va fi intodeauna langa europa si aliati.
    analistii si specialistii din ro au ramas la nivel de clrorox ,covid si barfe .sper ca nu si putinii care mai fac si inteleg diplomatie prin romanica.

    3
    • Zici? Uite și o altă opinie:

     https://www.politico.eu/article/donald-trump-vow-never-help-europe-attack-thierry-breton/

     Mult mai în linie cu dejecțiile deversate de Tucker Carlson și compania pe tema războiului din Ucraina, de te întrebi dacă nu ai ajuns pe Russia Today.

     America e un aliat de încredere, în mod normal. Doar că în ultima vreme s-a creat o polarizare internă foarte puternică, și ajung să susțină unii interese rusești.

     Cum i-am mai zis unui viitor fost amic mare iubitor de magari: dacă greșesc eu, îmi asum că sunt prost. Dacă greșești tu și favoritul tău abandonează Ucraina și apoi își bagă picioarele în el de NATO și de flanc estic, sper că ai coloana vertebrală cât să ducă o raniță, că o să fie nevoie.

     11
     • eu as fi si injurat-o in locul lui….europa si cea de vest in special a devenit o adunatura de sclifositi debusolati fara identitate.
      gandire de copil cu favoritisme ,america trebuie sa voteze ce este mai bine pentru ea indiferent ca ne place noua sau nu si nu sa fie judecata din punct de vedere al intereselor partenerilor ei externi cum fac la radio si tv tot felul de putzoi pensati.
      abilitatea noastre trebuie sa fie sa reusim sa ramanem in carti si releventi pentru ei.
      si da,politica leftist-wokista a democratilor ma revolta si o consider cea mai mare amenintare pentru america si implicit pentru noi prin contagiune.

      8
      • si da,uniunea europeana trebuie reformata ,restructurata si debirocratizata…cetateanii ei au devenit doar septel cu stampila in mana.
       si da,nu voi mai vota de dragul votului.
       …asta ca o mica completare.

       6
      • Daca tu creszi ca un curent care apare si dispare la fel de repede e o amentiare mai grava decat Rusia, China si Iranul, atunci imi pare rau pentru tine.
       Ce o sa faca America atunci cand ramane fara aliati ? la asta te-ai gandit ? Sau nu te intereseaza decat ce zice Trump, care latra la oridinele lui Putin.

       3
       • sa nu-ti para,doar sa-ti aduci minte…america fara aliati o duce bine,noi fara america nu.

        intrebarea ce e ce face romania noastra nu romanica lor.

        4
 7. Ahh, Mutti Merkel ce ai facut? Vremurile se succed cu repeziciune, acus cativa ani apareai in articole elogioase. Ce lider, ce prezenta etc etc etc. Cu primirea in masa a ‘refugiatilor’ ai dat chix, cu multi-culti la fel, in relatia cu Rassia iar ai dat chix major. Cred ca iluzia creata de Merkel si faptul ca e femeie (iertata mi fie opinia) o scuteste (cel putin pt moment) de a fi catalogata drept un politician esuat.

  Germania in incapacitate de lupta… pfiiii

  19
  • Nu, nici macar pe aproape.
   1. Multi-kulti nu-i produs al al epocii ei. „Multikulti” asta a aprut in Germania in anii 70′
   Pozitia lui Märkel a fost… Merkel says German multicultural society has failed. https://www.bbc.com/news/world-europe-11559451
   2. Migratia este o porcarie care a inceput in vest in anii 60 si regulile nu s-au schimbat foarte mult. Ce a facut Märkel in schimb a fost sa deschida in Germania usile refugiatilor. Una-i una, alta-i alta. Situatia insa e pragmatica, daca romanul nu se da jos din pat pt 2000 de lei, si pe Glovo si la shaormerie lucreaza numai pakistanezi si vietnamezi, cine crede ca neamtul mai spala o buda? Ce se intampla cand nici turcul nu mai spala o buda, si romanul… revin, nu se da jos din pat. Intrebarea legitima a ramas in Germania, cine face munca de jos? Ea a dat un raspuns.
   3. Relatia cu Rusia. Pai si ce vrem de la ei? Ani de zile li s-a spus ca Stalin si poporul rus, libertatea le-a adus. dupa ce li s-a spus repetat ca trebuie sa se pupe cu rusii pe gura dupa ce drame le-a provocat poporului sfant si apostolic rus.Nu poti sa pansonezi chestile astea in societatea germana si apoi sa ridici degetul spre ei.
   Noi sa spunem asta, dupa ce avem atati comunisto-nostalgici si mai nou filorusi, pe fata, fara camuflaj?
   Mi se pare hilara postura din care aratam cu degetul. Si mai mult credem ca, la fel ca si in Romania, in Germania s-a dorit de catre popor altceva. In Germania nu s-a dorit niciodata post 89 o intarire a militarismului. Asa ca au ceea ce societatea a dorit. Nu s-a dorit niciodata post 1960 o societate pe cat posibil monorasiala (iti dai seama cum suna asta in germana?) care sa excluda sistematic strainii. Nu s-a dorit niciodata post 50 granite inchise, culturalism pur german (si asta, sti cum suna in germana?).
   De credeti toti ca „rasare cate un Frederick cel Mare din fiecare” dar cumva Märkel i-a fentat pe toti?
   Trebuia a doua zi dupa RM2 sa le spuna la nemti, ba, toate valorile voastre, militarismul prusac, agresivitatea naturala, politica fierului si sange sunt bune. Doar ca aveti grija sa nu am puneti in functie un dement mustacios. Cu risicul asumat de americani, francezi si englezi, ca poate in 20 de ani iara pusca mamaliga la astia. Atat poate sa fi adugat ca ba-baieti, daca vreti bataie iara in 20 de ani, spre est va rugam, nu francul si saxonul au fost dusmanii naturali de 1000 de ani ai teutonului, ci slavonul. Armai bomba cu ceas, si fugeai.

   6
   • @lt(rez), asupra unui singur punct te contrazic și anume pct 3. Tu afirmi ,,Ani de zile li s-a spus ca Stalin si poporul rus, libertatea le-a adus. dupa ce li s-a spus repetat ca trebuie sa se pupe cu rusii pe gura dupa ce drame le-a provocat poporului sfant si apostolic rus.” Eu nu cred că în Germania de Vest, în perioada Războiului Rece, s-a pus problema așa când ei își vedeau rudele murind pe Zidul Berlinului încercând să ajungă la libertate. Toată manipularea asta a fost făcută după 1989 după reunificare când toți politrucii comuniști și-au găsit loc în viața politică germană. În rest, de acord cu ceea ce afirmi

    6
    • https://de.statista.com/infografik/31547/die-afd-in-sonntagsfragen-zu-landtagswahlen/

     Reunificarea Germaniei mai are câteva generații de parcurs. Oricum diversitatea unei asemenea federații e imposibil de înțeles pentru cine e obișnuit cu lipsa de accente din Romania, că nemții înșiși au uneori sentimentul că merg în străinătate plimbandu-se intre landuri. Practic orientarea favorabilă Rusiei vine din doua zone – vechiul DDR care votează relativ unitar cu neonaziștii din AfD și Bavaria, care nu doar că e mare și se zice prin alte landuri ca ar fi mai nou incaltati decat ceilalți, dar atârnă economic de gazele ieftine pe care nu le poate primi din alta parte – drept dovada, DAX-ul e în cădere după trecerea pe LNG.
     Politrucii comuniști au fost lustrati. E adevărat că au rămas foștii agenți STASI in societate, dar nu în viața politică. Majoritatea au roit-o oricum spre landurile vestice, după bani mai multi și posibilitatea de a se pierde în mulțime – chiar și așa, la 30 de ani de la „Wende” acolo unde sunt recunoscuți nu au viața prea ușoară.
     Povestea cu dușmanul natural Rusia e doar o poveste. În comparație cu rușii, francezii și suedezii au prăduit pe pământurile Germaniei de azi secole întregi – aveau la un mom dat chiar și un cuvânt pentru asta – Magdeburgisierung – care azi nu mai apare in Duden (https://www.deutschlandfunkkultur.de/die-bluthochzeit-von-magdeburg-100.html).

     Fracturile culturale provin de fapt din falii economice. Pur și simplu nu au existat niciodată destui bani sa se poată crea același nivel de infrastructura economică în toată țara după reunificare, fara riscul de a impune sacrificii nesustenabile landurilor vestice. Lucrurile însă nu stau pe loc.

     Același lucru cu falia economică se vede inca in Romania cu Transilvania, la atâția ani de la Unire… e vb de cat investește guvernul în integrare economico-sociala și conectivitate – prin rețeaua de transport rutier spre ex. Așa cum în secuime a rămas ditai plãcinta din Covasna-Harghita să și-o coaca ungurii singuri și pe banii lor (vezi internatul ăla prăbușit in Odorhei), la fel în Germania sunt nișe pe care bugetul federal nu le prea poate acoperi, și în care prospera uneori de prea mult timp tot soiul de societati paralele: palestinieni primiti ca refugiati dar fara drept de munca, turci care deja la a treia generatie tot cu cretini d-al de Erdogan si extremisti locali voteaza, rusi gramada carora nu li se recunosc calificarile obtinute afara si sunt marginalizati economic, est-europeni needucati – in majoritate români în orașele mari – pentru care ajutoarele sociale, gainariile, munca la negru si cersetoria ofera împlinirea visului vieții îndestulate in raport cu sărăcia crunta de la tara de pe unde au fugit, chinezi, care chiar daca învață repede limba nu deprind și deschiderea culturală și tot laolaltă se strâng de cate ori au ocazia, simtindu-se altfel izolati, sud-americani care functiineaza dupa principii similare rușilor, nord-africani și arabi pentru care opțiunea anilor petrecuți pentru formare profesionala e prea des ultima pe lista posibilităților de a face bani ilegal….
     Toate nișele astea se pot închide foarte ușor, dar bugetele necesare sunt mult prea mari. In consecință, societatea trebuie sa fie dârză, să aibă răbdare că lucrurile se echilibrează in timp. De aici și vb „Wir schaffen das”… evident de neînțeles pentru cine nu a primit dârzenia nici ca valoare de familie, nici ca număr pe plăcuța motocicletei ?

     2
 8. A fost si Schroder(e ceva director pe la rusi) inca din 1998 pana in 2005. Deci din 1998 si pana 2021 inclusiv, Germania a mers in pas cu rusii. Iar trebui o derusificare ca denazificarea de dupa razboi ca lucrurile sa mearga mai bine. Dar nemtii sunt conservatori inca tin la san, pe mancare si alocatii, 5-6 milioane de serpi si se mira ca n-au brate de munca !
  Poate ar trebui sa ne vedem si barnele din ….partidele noastre, cele bine uscate de 33 de ani si cele proaspete si aurite de Moscova.

  9
 9. Poate si asta este un motiv pentru care Polonia se inarmeaza probabil si cu sprijinul SUA ( ca ne tot intrebam de unde au bani sa cumpere si sa intretina o asemenea armata ), este probabil tara care detine sau urmeaza sa detina destul de curand cea mai puternica armata cel putin terestra ( si nu doar pe hartie ) din Europa sau macar din partea asta de est a Europei… In plus daca pun baza in rapoartele care dau probabil un razboi in urmatorii 3 – 8 ani cu federatia Rusa, investitia asta se poate dovedi profitabila in raport cu ce pierderi ar presupune pentru tarta lipsa ei.Pentru Polonezi motivatia majora este reprezentata de dorinta sa nu mai fie la mana nimanui pe cat posibil ( de umbrela nucleara depind de SUA , in rest sa depinda de ei ) cand o sa vina vorba de apararea tarii ( stiu ei de ce in urma ultimului Razboi Mondial ). Germania pe de alta parte. ..este cumva anesteziata inca de vina trecutului sau intarita prin educatie asupra generatiilor actuale, au si o comoditate aparuta cu nivelul de trai ridicat si in plus se cred inca departe de un pericol imediat.

  18
 10. ce va mirati atata? Atat US cat si Rusia au avut un interes si au platit spioni la greu ca sa dezafecteze armata germana. panarama aia de Ursula a fost numai bomboana pe o coliva inceputa dupa 1990. de la Kohl pana azi armata germana a fost dezmembrata cu sistem. incepand de la personal.

  10
 11. Pana la urma totul tine de buget & politicieni. Ce sa faca fara finantare bietul militar neamt ?
  https://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS?locations=DE
  Nemtii aveau 2.5% in ’89 si au ramas sub 1.5% dupa ’95

  Noi pana am aderat la NATO am avut peste 2%, apoi am lasat-o moale…
  https://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS?locations=RO

  Si o comparatie cu vecinii din NV, ca astia is prietenii mei cei mai buni ?
  https://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS?locations=RO-HU

  In plus productia de armament in general are o problema de volum…practic ai manufactura (nu linie de productie) de la cap la coada (inclusiv furnizorii) similar producatori masini de lux…exceptie munitia neinteligenta / armament individual…
  Problema de volum se duce si in pret evident (cheltuieli de cercetare dezvoltare f mari care se impart la un nr mic de unitati)

  5
 12. În ton cu subiectul articolulu:
  ,,Sub presiunea războiului din Ucraina, industria germană de apărare trece printr-un proces amplu de reformare: Berlinul a înţeles că producţia de armament aduce bani la bugetul de stat”
  https://m.defenseromania.ro/sub-presiunea-razboiului-din-ucraina-industria-germana-de-aparare-trece-printr-un-proces-amplu-de-reformare_626379.html

  2
 13. @Conu George, putem fi macar de acord ca ca-s facuti din alt aluat. Generalul o spune, dar de unde o spune? General-locotenent activ, si inspector-general al ForTer. Nu fite de la umbra rezervei asa cum fac ai nostri. Un exemplu de la noi, unul va rog, nu 2-3.Unul singur, ca mie imi scapa. https://www.bundeswehr.de/en/organization/army/organization/german-army-headquarters/chief-of-the-german-army
  Edit:
  Stai ca mi-a scapat ceva: Nascut in 62 si e activ.

  15
 14. George vezi ca se estimeaza ca 5,6 miliarde de euro din fondul special de achizitii de 100 miliarde sunt alocate pt F126 pt Bundeswehr See si probabil tot de pe acolo va fi finantat si proiectul pt F127 iar daca ei considera ca e urgenta mie sa nu bage si U212 CD pe acolo,avand in vedere ca acu ceva timp era publicat pe site Bundeswehr un plan pt marina pana in 2035 care sa includa pe langa altele vreo 15 fregate noi si 6 submarine

  1
 15. Asta e mai pesimist decat mine , nu cred ca Germania s-ar face de ras , daca sa semnat cred ca isi vor indeplini rolul de tara protectoare . Parca azi citisem ca marile firme de armanent incep sa produca industrial echipamente militare intr-un numar care ei nu l-au mai prosu pana acum, si sa dat exemplu radarelor de joasa inaltime unde daca acum cativa ani se produceau 6-8 radare la comanda clientului pana in 2025 vor produce anual 15 radare de joasa inaltime crescand volumul de munca si angajand personal intr-un numar destul de mare . E clar ca crescand populatia in mod special numarul emigrantilor apar probleme sociale ,dar cred ca rigoarea germana va face fata si vor creste cu adevarat militar intr-un termen scurt ,sa nu uitam ca 18 leo 2A8 vor fi livrate intr-o prima faza ,apoi vor fi livrate 123 de tancuri deci e clar ca vor creste militar . E clar ca germani la fel ca toata Europa nu credeau ca va exista un razboi pe batranul continent ,da semne de crestere militara exista sa nu uitam ca sunt aliati ai SUA , ca populatia creste anual prin migratie desigur , dar creste , si industrial ei vand bine , cu siguranta ca stiu ce nevoi sa acopere , vacreste militar sa nu uitam ca au o armata decenta numeric conform wikipedia vorbim de 181:000 + 34:000 mi de militari si sa nu uitam ca Germania a fost un colos adormit precum Japonia . Sunt constienti si ei ca au nevoie de o crestere industrial militar , ca armata are nevoie de multe da se vor inarma agresiv , planul lor pana in 2035 , mm oricum cand nemti isi propun ceva vor realiza ,sunt oameni seriosi si sa nu uitam ca au o industrie militara serioasa. Cat despre noi , na vedem ca cel care lucreaza e supraimpozitat , vedem ca politicieni romani merg la ambasada Rusiei si culmea culmilor trec pragrul electoral, nu inteleg ce societate suntem cand ajungem sa pupam pe rusii ,cei care ne-au desfacut RO MARE si care ne vad ca dusmani ai lor in mod direct.

  5
 16. Mai oameni buni, ia lăsați voi Germania in plata sfântului, cà n-aveți nici nas și nici diblà sà mestecați teme având ca subiect Germania actuala. Nemții au încà in gene ura contra rușilor și dacă va fi cazul de vreo confruntare cu Putin, vor face minuni. Încă industria germana n-a trecut la producția de război, acea producție care i-au permis să stapîneasca lumea în vara lui 42. Mai bine dați-và cu părerea la recrudescența mafiei securisto-nomenclaturiste din Romania, capabilà sà erodeze eforturile României de a se opune lui Putin. Țipați sà audà și hàbàucii care-i votează pe Sosoaca și Simion că dacă nu voteazà anul àsta REPER, USR, FORTA DREPTEI, PMP sau PDU, în câțiva ani în România se va vorbi rusește.

  8
 17. Cred ca unii fac o confuzie (presupun ca nevoit)
  Intre prototipul lui Lynx IFV prezentat ca fiind vandut Ungariei: https://www.army-technology.com/news/hungary-orders-218-lynx-ifvs-from-rheinmetall/?cf-view si cel care a fost deja livrat: https://www.edrmagazine.eu/rheinmetall-hands-over-first-lynx-infantry-fighting-vehicle-to-nato-member-hungary sunt diferente notabile

  Lynx-ul ungurilor nu trebuie neaparat sa fie acelasi ca si configuratie cu ce are Bundeswher-ul in teste, insa este cert ca acesta are o turela customizata pentru armata maghiara

  Realitatea (mai putin placuta pt noi romanii) este ca fabrica din Ungaria exista si produce: https://spotterup.com/rheinmetall-opens-lynx-infantry-fighting-vehicle-factory-in-zalaegerszeg-hungary-europes-most-advanced-plant-for-armoured-vehicles/ , si comparativ cu ce avem noi pt Piranha 5, este chiar fabrica de fabrica, nu un simulacru

  O posibila luminita si pt noi, in relatia cu Rheinmetall: daca se aliniaza toate stelele, in luna aceasta se va semna preluarea unei parti din parcul industrial Automecanica Medias de catre Rheinmetall, existand un plan pt ce sisteme sa fie fabricate si/sau modernizate intr-o prima faza

  Cat despre blindatele germna ale Bundeswehr: da, stau prost. Este firesc sa fie asa, dupa atatia ani du subfinntare, care este rezultatul nu neaparat a unei singure persoane (ca e Merkel sau Ursula Gertrud von der Leyen) ci conjucturii istorice imediat de dupa WW2 si a celei de dupa caderea zidului Berlinului. Generatii intregi au fost educate ca istoria lor nu trebuie sa se repete si ca militarizarea nu e un lucru neaparat bun. Acum va dura din nou prorbabil muitl timp ca aceste mentalitati sa fie macar partial schimbate

  In rest au si banii, si know how si industrie sa faca blindate.

  Mai repeede sunt de plans cei care nu le mai au. Britanicii stau mult mai prost la acest capitol: nu mai au nici know how, nici industrie. Francezii stau intr-un picior atat cu Giat (Nexter) cat si cu Arquus (Volvo), iar motoare pt blindate ioc; spaiolii si italienii mai au inca know how si propria industrie insa nu pt tancuri, iar Santa Barbara am vazut cam ce a livrat englezilor pt Ascod

  12
  • Chiar sunt curios, in afara de asamblarea finala cam ce anume se produce in Ungaria dintr-un IFV Lynx?!

   • @George
    Cel mai probabil in faza initiala doar asamblare. Dureaza pana cand isi vor trenui personalul, pana acand vor fi certificati numiti tehnicieni/ingineri din productie si QA, pana isi vor implementa sistemele de productie si logistice, samd
    Cel mai simplu si mai economic: cada (sudura, in mare parte cu roboti pt cordoanele lungi, in rest mana de lucru in Ungaria e mai ieftina decat in Germania), in rest asamblare. Si pt asamblare , spatiile logistice necesare sunt f.mari. Avantajul cu Ungaria este ca parte din subcontractorii Rheinmetall din Germania dar si din Cehia pot livra relativ repede si faci reperele necesare, pe cand la noi (in afara Schengen) va dura mai mult pt ca lantul logistic este mai lung

    3
    • Pai cam asa ma gandeam si eu, uzina dar de fapt asamblare finala si nu productie interna.
     Ca daca le luam la mana cred ca nici tabla nu este ungureasca, senilele vin la pachet, blindajul la fel, motor, cutie, tun, electronica etc vin toate cu trenul.
     Cred ca nici turela nu este local made.

     2
     • Lance 2.0 cu SEOSS, ADS, ASLS, MSSA, cu echipaj de 3 oameni.
      Vor putea utiliza munitie de 30mm KETF – programmable kinetic energy time fused – si Spike 2 LR

      1
 18. Un neamt zicea ceva de genul: „Acum vreti sa ne inarmam? Sunteti siguri ca asta vretI?”

  Germania se va inarma rapid si bine si odata pornita, va accelera continuu. Fara dubii. Dilema este ce va face dupa aceea… Oricum, probabil va trage tare sa fie printre primele 10 puteri ale lumii (Conform NewsWeek, in 2021 era mult in urma Braziliei https://www.newsweek.com/most-powerful-military-forces-world-america-china-russia-1621130. )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *