În spațiu – InSight

Astăzi, 26 noiembrie 2018, sonda InSight (engl Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) a ajuns pe Marte, Elysium Planitia (un fel de Champs-Élysées mai arhaic 🙂 ). Atlasul geografic aferent se află aici.

Evenimentul a fost transmis pe NASA TV (site-ul NASA și YouTube).

InSight – coborârea

Pe scurt, a ajuns si a scris că e bine. A trimis și o vedere.

Prima imagine trimisă de InSight (sursa NASA)

Sonda este dedicată studierii planetei Marte din punct de vedere geologic. Pentru mai multe detalii puteți vizita o pagină cu un sumar InSight, mini-siteul misiunii InSight și pagina dedicată misiunilor pe Marte.

De asemenea, filmele următoare prezintă mai multe informații despre InSight, primul din 21 noiembrie, al doilea din 25 noiembrie (ambele sunt în limba engleză).

Știința și ingineria unei sonde marțiene

Întrebări și răspunsuri cu echipa InSight

InSight (sursa NASA)

MarCO (sursa NASA)

De remarcat că odată cu InSight-ul propriu-zis călătoresc spre Marte și 2 nano-sateliți numiți MarCO (Mars Cube One). Ei vor testa tehnologia de comunicare și datorită lor datele transmise în timpul coborârii vor ajunge pe Pământ (Pasadena/CA spre surpriza mea) in aproximativ 8 minute, fata de cateva ore daca se foloseste tehnologia deja existentă (Mars Odyssey și Reconnaissance Orbiter). MarCO sunt de fapt sateliți din familia CubeSat, având o dimensiune de 6 unități (detalii).

Sateliții MarCO

Preluare parțială a Guest post din Satelitul 2018/47.

Iulian

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

26 de comentarii:

  1. Abia astept imaginile 🙂

    • A aparut prima, dupa amartizare. Sa vedem cum e cu panourile solare…

      • Acum am vazut spatiul dedicat; eu ma uitam la Satelit 🙂

        Imagini din Times Square cu oamenii incordati stand in ploaie, camera de control cu functia participantilor, afisata pe fiecare loc,suspansul, extazul, ghidul pas cu pas (inlcusiv ce urmeaza), unghii roase, pokerface, frunti incruntate, 50k mesaje pe FB in primele minute. Frumos! Mi-a placut. Iar la PR sunt incredibili. Pana cand si pe FP ai o lume si o misiune cu tot ce ai vrea sa stii comprimate intr-un ecran.

        „We’re returning to the Moon, preparing to go beyond to Mars. We are going. We are NASA”. Inaltator, nu?

        Next best thing to ESA! 😉

  2. Ahahaha!!
    Asolizare cu success!
    „This vver gets old”

    Faina si transmisiunea…suspans, emotii, scene din Times Square….

  3. când se eliberează autorizațiile de construcție?

  4. Sa-i functioneze panourile solare mult si bine! Asteptam descoperirea vietii, chiar si fosile. Haios ar fi sa fie similara cu cea terestra…

  5. să nu-l găsească pe matt damon pe acolo cultivând pătrunjel.

  6. frumos.. dar ce-nseamna reclama! Aceasta nu e prima misiune reusita pe Marte, dar totusi cea mai popularizata…

    • Reclama plus transmiterea corecta a informatiilor: nu e un eveniment de zi cu zi. Coboriri pe Marte se intimpla o data la doi ani, sint misiuni pregatite cel putin 5-8 ani. Deci ceva mai speciale decit o cursa pina pe ISS.

    • Da NT/MC, este a 12-a misiune dar doar a 8 cu success.

      In general cred ca in ultimul timp accesul la informatii este mai usor ca nicioadata. Pe de o parte NASA transmite si catre presa (ca pana acum) dar are si alte 3-4 canale de comunicatie (catre mase) alternative, directe (ex: Life Streaming, Facebook, Tweeter), unde informatia este transmisa cu un limbaj/vocabular si la un nivel foarte usor de inteles.Asta a marit (cred eu) si publicul tinta.

      In particular interesul InSight este crescut poate si de antecedentul nefericitului Schiaparelli.

  7. Viata pe Marte a existat cu siguranta, imi vine greu sa cred ca existau oceane, rauri,munti acoperiti de vegetatie, insa nu si viata. Poate nu inteligenta, insa viata!

    Cel mai bine am rezolva aceasta enigma daca am stii ‘sigur’ cum de a ajuns Marte in halul asta, nu ce putem gasi in viata in prezent.

  8. https://newsweek.ro/actualitate/numele-membrilor-goodbye-to-gravity-au-ajuns-pe-marte-odata-cu-sonda-insight
    „Sonda InSight, deținută de NASA, a ajuns luni pe Marte având la bord nu doar instrumente științifice, ci și numele a două milioane de oameni, inclusiv ale celor patru membri Goodbye to Gravity, care au decedat în incendiul Colectiv.”

  9. Aterizarile pe Marte incep sa devina obisnuita, pare-se doar pentru NASA. Restul, mai incearca.

    • Hmm….sa vorbesti de franghie in casa ESA? 🙂

      Dar ca sa nu ne amaram cu trecutul (Mars3, Polar Lander, Beagle2,Schiaparelli) si sa ne bucuram de InSight (adica Pheonix2), si componentele sale principale:
      – Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) ; – European;
      – Heat Flow and Physical Properties Package (HP3); – European;
      – Rotation and Interior Structure Experiment (RISE); SUA;
      – Temperature and Winds for InSight (TWINS), – European;
      – Laser RetroReflector for InSight (LaRRI) – European;
      – Instrument system (IDA,IDC,ICC); – SUA

      Echipa de oameni de stiinta Insight are mai multi europeni decat americani.

      Nu-I asa ca sigla NASA seamana izbitor cu ESA? :))))

      http://sites.nationalacademies.org/cs/groups/ssbsite/documents/webpage/ssb_086912.pdf

      Lasand gluma la o parte (si tot ce e mai sus asta este), sa dam laurii :
      – Viking1;
      – Viking2;
      – Pathfinder;
      – Polar Lander;
      – Spirit;
      – Opportunity;
      – Pheonix;
      – Curiosity;

      • Instrumente europene transportate de ‘muricani. Noi facem orbital strikes cu sonde spatiale europene 🙂

        • Nice one 🙂 Mai e si varianta fara cratere noi dar cu eco-mode A+++++, de la celalalt European nefericit, aka Beagle-ul fara Darwin 🙂
          Aroganta cu „we are NASA” are acoperire pe Marte!

  10. InSight a reusit asolizarea! De ce atata chin? Pai urmeaza cele 3 misiuni principale:

    1. SEIS. Seismograful european – va masura vibratiile pentru a afla structura
    planetei. Va analiza cutremurele, efectul impactului unor meteoriti, efectul fortelor mareice (Phobos, dar aparent nu si Deimos) si curentii atmosferici pentru a afla mai multe despre structura (miez, manta si scoarta). Asta e misiunea principala; va deslusi istoria planetei, de la formare la evolutie. Poate asta ne va ajuta sa esuam in transformarea Terrei in Venus 2. Ca fapt divers europenii responsabili de seismograf au intarziat misiunea cu 2 ani.

    2. HFPPP- cartita europeana – va sapa la 5m adancime si va masura temperaturi si dinamica lor pentru a afla cat de active este Marte acum. Ca fapt divers Polonia este mentionata la parteneri; nu am gasit Rosa.

    3. RISE – emisii radio in banda x tot de la europeni – pentru a masura amplitudinea oscilatiilor axei de rotatie si variatia inclinarii axiale. Totul pentru a afla componenta, dimensiunea si densitatea miezului si mantalei. Am gasit o analogie care compara rotirea unui ou fiert si a unuia crud si de aici deducerea informatiilor despre interior. Nu am gasit explicatia mult mai concisa a lui Iulian (era postata la PSR la vanatoarea de exoplanete daca nu ma inseala memoria).Pls ‘elp .

    This never gets old!

  11. Dupa cateva vesti pe la inceputul anului (https://www.rumaniamilitary.ro/satelitul-saptamanile-2019-17-18) au aparut si problemele, sonda blocandu-se in solulul martian (https://www.rumaniamilitary.ro/satelitul-saptamanile-2019-09-10-11-12).

    Si dupa o pauza, revenim cu vestile bune, InSight a fost deblocata (au sprijinit „Cartita” din lateral cu bratul robotic pentru a adauga frictiune). A inaintat 2 cm. Bafta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *