India renunta -partial si deocamdata – la sistemul AIP dezvoltat local

Cel de-al treilea Kalvari

Renunta in sensul ca cele sase submarine Scorpene SSK (Kalvari – class) aflate deja in constructie (doua nave fiind predate marinei) vor avea sistemul AIP dezvoltat local, dar urmatoarele sase nave, Project 75-I, vor veni cu sistemul AIP din import, pus la dispozitie de castigatorul contractului.

Pentru cele sase Scorpene se estimeaza ca sistemul AIP va fi montat dupa 6-7 ani de la intrarea navelor in exploatare, in mod sigur dincolo de anul 2024.

Dar urmatoarele sase submarine vor dispune de un sistem anaerob cumparat impreuna cu submarinul si livrat de compania care va castiga contractul, semn ca tehnologia local dezvoltata de DRDO nu este inca matura si la nivelul celor aflate deja in exploatare de alte marine.

Pentru viitoarele sase submarine, companiile care sunt luate in considerate ar fi: Naval Group cu Scorpene, Rubin Design Bureau (Russia) cu Amur-1650, SAAB-Kockum cu A 26 si germanii de la Howaldtswerke-Deutsche Werft cu U 214.

Valoarea totala a contractului este estimata la 5,6 miliarde de dolari.

Conform presei indiene, francezii cu Scorpene ar fi favoriti, macar si pentru ca vor avea deja sase nave livrate, infrastructura portuara/industriala si echipaje pregatite.

GeorgeGMT

8 comentarii:

 1. Salut.Ca de obicei nu le iese nica,bucuria furnizorului mai castiga si el un ban ca are de unde.Te si minunezi cum o tara asa de mare,dupa decenii de incercari in dezvoltarea inaltelor tehnologii are parte de mult prea multe esecuri.

  • @robi, au dreptate că indienilor nu prea le ies lucrurile cu toate că investesc bani buni. Dar, în privința AIP se pare că tehnologia este foarte complexă și din cate stiu eu sunt doar trei țări care o stăpânesc pe deplin: Franta, Germania și Suedia. Japonia a avut nevoie de ajutor suedez, iar Rusia se pare că încă are probleme.

 2. vezi se insemana prea multe zeitati intr-o civilizatie ( hindusa), pardon peninsula, cum s-ar chema aia, daca nimic nu merge, ai pe Visnu, Shiva si aia muulti care pot purta noroc ( chior ).

  prost sa fii…si in rest mere totul bine…

  1
 3. Ma surprinde ca pot face rachete balistice dar nu si tancuri, avioane, submarine…

  1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *