JAGM pentru britanici

Britanicii tocmai au obtinut Departamentului de Stat al SUA pentru a cumpara prin FMS rachete aer-sol (JAGM) AGM-179A pentru suma de 957 mil.USD. Este vorba de o cantitate de aproximativ 3000 de rachete de acest tip destinate in principal elicopterelor Apache AH-64 E Guardian proaspat achizitionate.

In suma mai intra si rachete de antrenament, suport tehnic, documentatie, suport pentru integrare si alte elemente ale pachetului de suport logistic si operational. Si mai interesant este faptul ca britanicii nu au solicitat nici un fel de compensatie din partea producatorului Lockheed Martin pentru aceasta achizitie.

De fapt, din cele 50 de aeronave AH-64E, doar 12 sunt nou produse iar celelalte 38 sunt modernizari ale mai vechiului WAH-64D AH-1 deja existent in inventarul britanic. In urma exercitiului „Iron titan” desfasurat in octombrie, elicopterele Apache ale 3 Regiment Army Air Corps (3 Regt AAC) operand in conjuctie cu elicopterele de recunoastere Wildcat, au fost declarate gata de desfasurare in operatiuni de lupta.

Rachetele JAGM vor completa si apoi inlocui treptat inventarul de rachete AGM-114 Hellfire K1 si Romeo, deoarece integrarea preconizata a Brimstone in avionica lui Apache s-a dovedit a fi prea scumpa. In plus, actuala JAGM este special conceputa pentru a valorifica capacitatile radarului si senzorilor optici ai AH-64E Guardian.

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www-altair-com-pl.translate.goog/news/view?news_id=41541&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=fr&_x_tr_pto=wapp

British Army AH-64E Apache Declared Ready For Frontline Service – The Aviationist

British Army eyes rapid ramp-up of capability with new Apache fleet | News | Flight Global

 

Citeste si:

JAGM – Joint Air to Ground Missile 

JAGM-MR in teste 

Ce, nu credeti? Chestia cu Polonia si fundul sacului… elicoptere AH-64E Apache 

Posibil vesti bune si pentru noi

 

11 comentarii:

 1. Buna dimineata?
  Ce are asta mai bun decat Spike NLOS ?

  1
  • Relatia cu unchiu Sam.

   6
  • Care e logica intrebarii tale?

  • Probabil masa. Si volumul. Nu cred sa poti pune 8 / 16 pe un Apache, asa cum pui acum Hellfire si cum o sa pui JAGM. In rest Spike NLOS, si tot restul familiei de altfel, sunt niste scule foarte bune.

   In plus pentru britanici, avantajul e ca JAGM si Apacahe stiu deja sa comunice. Pt Spike ar trebui sa plateasca inegrarea, si daca n-au vrut sa faca asta pentru Brimstone (produsul lor pana la urma) de ce ar face-o pentru Spike ?

   Curios as fi sa stiu ce inseamna acel „prea scump” ca sa te faca sa reunti la produsul tau, care e cel putin similar ca si caracteristici, daca nu superior (Brimstone II parca avea anuntata o raza de 40 km la lansarea de pe elicoptere).

   6
  • Un Apache pe standard american. Englezii au renuntat la a mai avea un standard britanic pentru Apache dupa experienta avuta cu lotul anterior, varianta D.
   Nemaiavand propria avionica britanizata, probabil ca producatorul american le-a facturat un pret piperat daca voiau sa adauge alta racheta in avionica decat cea standard U.S., ca sa incurajeze achizitia de produse U.S. made.

   2
 2. E americana, se poate produce in numar mare si este prevazuta o cale de dezvoltare fiindca e folosita de USA si GB – cam asta are este predecesorul direct a lui Hellfire.

  8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *