„Nimeni nu poate înfrânge o armată de Toyota Hilux” – Sun Tzu

…cu excepția lui Vladimir Putin.

Toyota Hilux, mașina preferată a Statului Islamic. „Are un impact mare atunci când i se montează o mitralieră de calibrul .50, străpungând cu uşurinţă vestele antiglonţ”

Oficialii americani au solicitat companiei Toyota să verifice de ce vehiculele produse de ea apar în atâtea filme ale Statului Islamic. Compania susţine că este imposibil de urmărit fiecare automobil şi că aceste camionete e posibil să ajungă în „califat“ cu ajutorul traficanţilor.

Ambasadorul irakian în SUA, Lukman Faily, a declarat pentru postul de televiziune american ABC că, în ultimii ani, în timp ce Statul Islamic (SI) a devenit din ce în ce mai proeminent în Irak şi Siria, gruparea teroristă a achiziţionat sute de noi automobile Toyota. „Aceasta este o întrebare pe care am pus-o vecinilor noştri. De unde vin aceste camionete nou-nouţe, sute de camionete?“, spune Faily.

Toyota Hilux, echivalentul automobilistic al armei AK-47

Însă SI nu este singura grupare teroristă care favorizează compania Toyota. „Toyota Hilux este peste tot. Este echivalentul automobilistic al armei AK-47. Este omniprezentă în războiul insurgenţilor şi,recent, şi în cel contrainsurgent. A depăşit cu mult Humvee-ul“, spune Andrew Exum, fost grănicer (n.n. – Army Rangers, ca sa fim exacți) din Armata americană care acum este vicepreşedinte al Apărării SUA pentru Orientul Mijlociu.

Toyota Hilux se pare că este o camionetă durabilă care şi-a dovedit utilitatea printre terorişti. Camioneta este „rapidă, uşor de manevrat şi are un impact mare atunci când i se montează o mitralieră de calibrul .50, străpungând cu uşurinţă vestele antiglonţ ale soldaţilor şi trecând şi prin vehiculele blindate mai puţin“, este de părere şi Alastair Finland, care se specializează în studii strategice la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie.

Emisiunea britanică „Top Gear“ spunea în 2006 despre Toyota Hilux, după ce achiziţionase o camionetă veche de 18 ani, alimentată cu motorină şi cu peste 300.000 de kilometri făcuţi, pentru doar 1.500 de dolari, că „am izbit-o într-un copac, am scufundat-o în ocean timp de cinci ore, am aruncat-o de la o înălţime de trei metri, apoi am încercat s-o strivim cu o rulotă, am trecut printr-o clădire cu ea, am lovit-o cu o bilă de demolări şi apoi i-am dat foc“.

Într-un final, producătorii emisiunii „Top Gear“ au pus camioneta Hilux pe o clădire înaltă de 73 de metri, fiind distrusă într-o demolare controlată. „Când au scos-o de sub dărâmături, pentru a o face să meargă din nou, n-a fost nevoie decât de nişte ciocane, de chei şi de nişte spray lubrifiant. Nici măcar n-au avut nevoie de piese de schimb“, spun producătorii.

Maşina preferată a Statului Islamic

Camioneta este atât de populară printre militanţi că este asociată cu ei de decenii. „Piraţii somalezi, înarmaţi până în dinţi, se afişează cu ele pe străzile din Mogadishu. New York Times a scris că Hilux este preferata piraţilor. În 2004, un grup de 20 de luptători sudanezi şi-au ridicat armele spre cer dintr-un Hilux. Militanţii pakistanezi conduc camioneta printr-o mulţime de oameni, tot cu armele în mâini, în 2000. Şi tot aşa – Nicaragua, Etiopia, Rwanda, Liberia, Republica Democrată Congo, Liban, Yemen, Irak. În detaşările lor, forţele speciale americane folosesc Toyota Tacoma, versiunea mai mare a Hiluxului“, spune specialistul.

Camionetele Hilux au devenit frecvente în filmele de propagandă ale Statului Islamic din Irak, Siria şi Libia, ele fiind încărcate cu arme şi pline de terorişti, potrivit ABC. Şi Land Cruiser de la Toyota şi-a făcut apariţia în propaganda SI.

Adevărul via Nașul.tv

PS- RumaniaMilitary neagă orice asociere cu compania Toyota Motor Corporation.

55 de comentarii:

 1. responsabilul cu parcul auto al isis se pricepe,stie meserie.sunt curios daca reviziile periodice le fac la un consesionar autorizat toyota de prin zona….ca sa nu piarda garantia?

  • Normele de poluare le respectă?
   Sau nu cumva injinerii de la Toyota au pus un soft acolo, care atunci când ăia decapitează infideli, dă noxele mai încet, să nu pută prea tare…?

   • Deci ai vrea un fel de sniffer/detector de noxe pentru a depista daca prin zona au trecut alde ISIS? Nu-i rea ideea 🙂 Depistarea inamicului in functie de ”specific ion ISIS trails”. O fi tehnologic posibil asa ceva?

    • Cred că da. Ăia emană ură și fanatism prin toți porii, s-ar putea concepe o armă ghidată după așa ceva, zic eu.

     Oricum, hoarda aia de Toyote ar putea fi anihilată de exemplu cu ceva armă cu puls electromagnetic. Țac pac și pa puiu, merge ciuhabu cu cămila, nu cu Toyota…

  • Chiar am remarcat de foarte mult timp aceasta preferinta…hilux.
   Cel mai vizibil a fost in razboiul din Libia, unde dint o data au aparut foarte multe si toate erau vopsite cu aceleasi linii rosii, gen fulger, am zis wtf!!!! Chiar apareau prea multe si suspect de asemanatoare pwntru ca sa nu fie o donatie evidenta!!! Toyota mananca rahat cand spune ca nu stie unde ajung masinile ei….pe ei ii intereseaza sa vanda si vand sau chiar sponsorizeaza chiuhabii aia retarzi.
   Nu stiam ca am facut un shiping de 1000 de bucati o data in arabia saudita ieri si aI mai vor o mie!!!!

   • @areees
    Exporturile Toyota catre Orientul Mijlociu sunt de ordinul a cateva sute de mii de masini anual. Asta pe langa ce mai produc si vand subsidiarele regionale ale companiei. Toyota nu are cum sa stie sau sa controleze unde ajung cateva mii sau poate zeci de mii de masini. Din momentul in care ai cumparat masina faci ce vrei cu ea, e treaba autoritatilor sa controleze asta, nu a companiei care ti-a vandut-o.

   • E fabricata din 1968 in toata lumea, asamblare este si in argentina, si in noua zeelanda, si in columbia, si la hanovra,
    foarte multe din cele care apar sunt generatia a 5-a fabricata incepand cu 1988, si care e folosita in africa la greu pentru orice

    E pur si simplu o masina zdravana, simplu de intretinut, nu are treaba fabrica ce faci cu masina, multe din ele cred ca au ajuns acolo ca importuri sh de la te miri ce dealeri auto care fac buy back stiind ca au piata la ele chiar si cu multi ani si multi km

  • ce bine daca ar fi cumparat Toyota, Aro? ce mai hilux shi Tacoma s-ar fi facut aolo sau highlander shi rav 4…! si poare ceva mrap-uri.

 2. Va dati seama ca daca foloseau piratii camionete GM sau Crysler nu se mai atacau asa tare americanii.
  Niste invidiosi …… 😉

 3. ite sarantoci imputitii aia … Nu puteau cumpara si ei niste Silverado ? Ca tot cam scad vanzarile la Silverdo (2014 Silverado +GMC Sierra numa 741,588 bandute fata de 935,468 in 2005!)
  Eh .. asa e unii nerecunoscuatori

  Insa nu m-as mira de unde atatea Toyota Hilux (in definitiv o masina banala o cumperi ca sa te folosesti de ea ca sa zicem esti zugrav si sa ai cu ce cara ) ci de mitralierele cal .50…. Ca pe astea nu le cumperi ca sa specii sturzii ce iti ciugulesc strugurii sau sa impusti sobolanii . Si daca zici .50 in gnl te gandesti la M2 Breowning nu la una ruseasca de 12,7 ….
  Eu in locul lor as verifica mitralierele .. ca normal ar trebui sa fie in niste scripte …
  Sau as lua la suturi niste tipi de la CIA „: ba neamu vost de nesimtiti adica noi platim din taxele noastrea ca sa faceti voi vanzare la Hilux?!

 4. „Oficialii americani au solicitat companiei Toyota să verifice de ce vehiculele produse de ea apar în atâtea filme ale Statului Islamic. ”

  Auleu, s-au sesizat Americanii 😉

 5. Având în vedere sarcina pe care o poate transporta o camionetă e foarte simplu să montezi câteva rachete NLOS și atunci ai o armă foarte eficientă împotriva blindatelor. În Armata Română aveam și noi Aro cu AG9.

 6. Va dati seama ce ar fi fost de fesierii nostri daca astia preferau Dacia papuc Toyotei Hilux…? ?

 7. https://rumaniamilitary.files.wordpress.com/2012/01/aro-aurora-1.jpg

  Un derivat al APRA-40 a fost lansatorul AURORA APR, creat pe la jumatatea anilor *80, dar care n-a intrat niciodata in productia de serie, desi a fost prezentat publicului strain in 1989, la o expozitie de armament in Irak. Nu se stie cu certitudine daca, in afara prototipului, au mai fost fabricate si alte sisteme, dar acesta era montat pe sasiul autovehiculului tot-teren ARO, avand 12 tevi de lansare, folosind racheta M 21-OF-S (aceasta se pare ca era o varianta mai scurta a rachetei originale, de aici si semnificatia literei S=scurt/simplificat). Ultima oara, dupa unele surse, cand a fost vazuta AURORA, a fost in anul 1995 la o prezentare de tehnica in fata conducerii MApN de atunci. Totusi, in 1999, se pare ca mai exista prototipul la fabrica AEROSTARS.A.

  http://www.rumaniamilitary.ro/istoria-artileriei-romane-aruncatoarele-ii

 8. Ce fraieri astia din armata romana… puteau sa sa le vanda ei automobilele aro.
  Hilux-ul este pui-copil pe langa ARO 244

  Top Gear a testat un Hilux de 18 ani dar daca veneau in ROMANIA gaseau in armata ARO de 30-35 ani cu 2000-3000 km.

  iti dai seama 30-35 ani, masina de epoca, frate!
  PERFECTA PENTRU ISIS – se laudau ca au masini de epoca!

  • Domnilor japonezi,
   sa fim seriosi… stiti fff bine de masinile care le detin ISIS.
   Preturile au fost negociate cu voi. pentru ca este un numar foarte mare de masini!

   BRAVO VOUA CA ATI FACUT O MASINA SUPER. De care politrucii romani nu au auzit sa o cumpere pentru Armata, Politia de frontiera, etc

 9. Primii care au utilizat în mod masiv pick-up-urile Toyota ca „technicals” au fost ciadienii în ràzboiul ciado-libian din 1986-1987.
  Fàceau ceea ce numeau „rezzou”, atacuri rapide mai degrabà inspirate de metodele cavaleriei decât cele ale ràzboiului modern.

  Ràzboiul chiar a luat denumirea de „ràzboiul Toyotelor”. Ciadienii au învins.

  Ciadienii sunt printre putinii luptàtori valabili africani. Curajosi, dar si adaptându-se la situatiile din conflicte si cu „simtul” bàtàliei si al situatiei tactice.

  Cum au acelasi drapel ca al nostru, fàrà fotomontaje, putem aràta Toyotele „românesti” la atac prin Africa 🙂

  • Numai ca in Ciad se foloseau Toyota Landcruiser in forma de pickup truck si nu Hilux. Un Hilux cu armament ceva mai greu de genul „Dishka” sau „Ma Deuce” ii cedeaza suspensia destul de usor. Asta o stiu din experienta proprie.

 10. https://pando.com/2014/12/25/listen-to-the-war-nerd-christmas-special/

  Islamic State peaked, I would say, a couple of months ago. They’ve been deprived of their one great asset, which is mobility. The great weapon of early 21st century warfare is the Toyota Hilux pickup. Every male over 16 in this part of the world who has the money has a Toyota Hilux pickup. They can roll across…

  Mark: There’s something grimly, comically War Nerdy about that. Because everyone wants to think about „Star Wars” or some laser weapon, like that new Navy laser gun is what every war nerd wants. But actually, no, in that part of the world where they still do fight, everyone wants a Toyota Highland pickup for mobility.

  Gary: A Toyota Hilux pickup.

  Mark: Very „Mad Mex.”

  Gary: Yeah. An AK, and an RPG or two, and you’re set. What else do you need? That was Islamic State’s big asset. This is very flat land. You’ll notice that once the land stops being flat, they don’t do so well.

  http://ohhword.com/2015/03/15/fear-and-forgetting-the-war-nerd-in-east-timor-part-one/

  Even for a country with a fairly small area, that’s a tiny population, especially in Southeast Asian terms. On my way to the dreaded army-base job, bouncing along in a white Toyota Hilux pickup (the only vehicle that matters, anywhere outside the US), I mentioned to the quiet, polite New Zealand couple who were driving me that the country seemed empty, the villages tiny.

 11. Explicatia este simpla….detin actiuni la Toyota!!!
  Acu….de cate ori vine un colorat si cumpara un numar mai mare de Hilux,nu ar strica sa fie luat putin la intrebari….da” cine sunt eu sa-i invat meserie pe aia de la CIA?

 12. Aiurea! te iei dupa smecherii de la Top Gear? La arabi le-a fost bagata pe gat Toyota, noua masini sud coreene, care n-au avut impactul scontat.

 13. Dap, tehnicalul extremist cand este cuplat cu libertatea, flexibilitatea si inovatia in strategie, curajul si cu un cost cat mai redus al tehnicii folosite cam castiga. Ce mai trebuie retinut este sustenabilitatea, capacitatea de a putea rapid inlocuii pierderile precum si costurile reduse.

  Daca ar fi sa sintetizam, exagerand, ce am vazut in Siria, Libia si Irak „un tehnical, AK si un AT(GM) si cam gata ”armata”. Trebuie amintit chiar daca „armatele” contra carora au luptat nu au fost cele mai antrenate sau competente, ele au avut o superioritate aeriana si blindata (nr., de la transportoare la tancuri) destul de mare.

  Un vehicul de cateva mii pana la zeci de mii de dolari are un impact atat de mare mai ales cand il compari cu vehicule de sute de mii – milioane ale unei armate.
  Pierdut un tanc problem, pierdut un tehnical no problem (rebeli se gasesc usor) 🙂 .

  ///
  Siria – Hama:
  Ce au făcut ATGM în zilele de 7 si 8 în Hama (FSA – majoritatea Divizia 13). Cant de importanta este sa produci asa ceva incat sa ai in nr. suficient:
  https://www.youtube.com/watch?t=142&v=BP6rPk_BWlw
  (se reiau multe) https://www.youtube.com/watch?v=ita8aJwQdbc

  FSA
  https://www.youtube.com/watch?v=vVgK6umQ3eE&feature=youtu.be

  Un centru de comdament al Divizie 13 a fost dombardat și distrus de ruși.

  Faylaq Sh-Sham (islamisti) au lansat ofensiva și au inaintat în direcția satului Atshan și au capturat pozițiile din jurul satului Ma’an și se pare ca au reușit sa intre în sat.

  Satul Al-Bahsa in the Hama a fost capturat de forțele lui Asad. Comentariu „genial”:
  „Retreating Jihadi fascists in Hama..” – jihadisti fasciști, cred ca puțini s-ar fi gândi la așa ceva…

  Orașul Al-Bahsa ar fi sub controlul forțelor guvernamnetale.

  ///
  FSA Southern Front Brigades anunța ca ar fi capturat UN Hill in N Al Quneitra ( la V de Damasc).

  ///
  Alep:
  Factiunile rebele încerca să se uneasca pt. a putea face fata ofesivei ISIS și bombardamenetelor rusesti și anunța ca ar fi recucerit un sat pierdut în safat ISIS.

 14. Eu in locul lor in loc sa ma pling as monta un senzor de pozitie care sa activeze la o trecere a unui avion de supraveghere, doar sa emita un semnal de salut cu pozita. bine inteles asta cu acordul secret toyota :). sau nu. as monta asta dupa receptia masini si as revindeo in zona. sau un parc de astfel masini lasat cucerit „greu”, ori furat. Apoi pot trece la verificarea in teren ce este cu masina aia sau alea. cum fac astia la animal plannet cu tot felul de lighioane pe cale de disparitie 🙂

 15. Ori o astfel de masina prelucrata : in blocul motor puse jucariile, lasata la un borfas local, in piele, boxe etc. Ma jur eu ca nu o sa o ia chiar vreu sef isis 🙂 cu o emisie speciala ca sa sti ca este exact masina aia 🙂

 16. Atentat terorist la Ankara, 86 de morti and still counting. Jale pe posturile de TV turcesti.

  • Din cate am vazut erau kurzi aia care au murit…cam convenabil momentul si victimele pentru sultan zic eu. Asa Erdogan face rost de casus beli sa intre in Nordul Siriei si Irakului si nici nu omoara turci(ba din contra, e win-win pentru sultan daca mai omoara niste kurzi). Zic si eu…pare dubioasa treaba.
   Barem daca intra nebunul acolo sa nu se intersecteze cu rusii, ca iese urat si pentru noi…si tot ce o sa realizeze o sa fie sa distruga una dintre principalele forte care lupta cu isis(la kurzi ma refer).

   • Eu cred ca actiunea a fost facuta de Erdogan pentru ca vin alegerile. Kurzii / ISIS nu au facut asa ceva pentru ca kurzii si-ar strica imaginea externa si chiar si cele mai mici sperante pentru Kurdistan in Siria si Irak ar disparea iar ISIS nu cred ca vrea sa-l aprinda pe Erdogan deoarece au destule probleme in zona.

    • Exact ce spuneam si eu…pare prea dubioasa treaba…si victimele au fost kurzi, deci si pe mine ma duce gandul ca e mana lui Erdogan.

    • Eu sincer nu cred ca turcii ar intra in Siria pentru ca:

     1. Nu prea vad F16 turcesti si SU rusesti bombardand cot la cot, iar sa invadezi ceva fara a avea suport aerian este extrem de riscant.
     2. Rusii vor face scandal mare ca se baga turcii peste ei, iar americanii le cam dau cu tifla turcilor.
     3. Exista sanse ca Turcia sa atace din greseala vreun post sirian / rusesc ceea ce ar duce la o escaladare a conflictelor.
     4. Daca turcii ataca kurzi garantat toti kurzii din Turcia se vor revolta.

     PS: Sa privim partea plina a paharului, daca in Turcia apar revolte ne va creste turismul la vara.

   • Pai kurzii si-au anulat toate meetingurile si marsurile electorale, deci punct ochit, punct lovit. Sunt curios, totusi, daca incidentul intr-adevar va ajuta AKP sau va avea un efect exact invers.

 17. N-am inteles, la cine e problema asta cu nasinile ISIS ? La Ciad ?

 18. Off topic, Trophy LV (light) pe Oshkosh MRAP. Daca noi am avea un Saur2+, cred ca s-ar potrivi.
  http://www.defensenews.com/story/defense/land/vehicles/2015/10/10/aps-equipped-mrap-debut-ausa/73438374/

 19. http://www.liveleak.com/view?i=83c_1444493127

  cum naiba aialaltă parte nu face filme de astea?
  nu inteleg

 20. Inca niciun terorist cu Dacia Duster? Tare bogate sunt organizatiile astea teroriste….nu vor masini low cost! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *