Piranha 5

Elmet International SRL., subsidiara din Romania a companiei Elbit Systems Ltd a semnat un contract subsecvent in valoare de 120 milioane de dolari cu cei de la General Dynamics European Land Systems (GDELS) pentru livrarea de turele UT 30Mk II, cu tun de 30mm, turele RCWS cu mitraliera calibrul 12,7mm si mortiere de 120mm SPEAR.

Acest contract are in vedere dotarea celor 150 de transportoare blindate Piranha 5 suplimentare comandate de MApN.

De remarcat si aplaudat rapiditatea cu care MApN a dat drumul la contractul pentru cele 150 de Piranha V, lucru mai rar intalnit la noi.

PPS Facem cuvenita rectificare, astfel, acest contract este in legatura cu primele 227 de Pirahna 5.

Sursa: Elbit 

126 de comentarii:

  1. Se pare ca veștile bune nu interesează!

    13
    • Nu. Deloc. 😉

      Ho, bre, ca nici nu ajunsera oamenii muncitori acasa, sunt tot in trafic.
      Mai trebuie sa faca si un dus…vin ei sa comenteze…mai incolo.

      23
    • Sunt atat de rare incat te intrebi daca nu cumva e o greseala…

      12
      • Herr Von Renn Weg

        Dar partea aia cu desfasurarea contractului „pana in 2040” cum e pana la urma? Chiar e adevarata? Nu a fost o greseala? Nu include cumva si perioada de garantie/mentenanta sau ceva de genul? Ca 150 de vehicule in vreo 18 ani… sa ma ierte Dumnezeu!!

        3
  2. Da, asteptam inca o comanda de 150 de MLI pe roti P5 cu Spike si dupa sa vezi comentarii?
    Na, una peste alta e ok dar ce facem cu TBT-ul 8×8 adevarat , ala APC si amfibiu, ce facem cu alea 1059 de masini 4×4 tactice, SHORAD/VSHORAD , arma de asalt cu 5.56 si in genere cu echipamentul individual al militarului sau tot aia cu Armata 2030 sau mai nou 2040, mai crede careva ca mai e suficient timp?!!….de marina nu zic nik ca-i degeaba.
    Asa ca n-am sa laud viteza pt inca 150 de P5 care vor veni in 10 ani!!

    18
  3. Păi nu e vorba că cele 150 P5 vor veni pănă in 2040 sau ? . Restul P5 din program ar trebui livrape până în 2024 ,cel puțin asta declara marele nostru Dâncu :)). Azi sa dat un material de presă cum că mari noștri oameni de stat Ciucă , Ciolacu au fost la aniversarea FOS ? ,Ciucă zici că nu a fost general și mare oștean ,se uita la expoziția de arme ale FOS de zici că era medic stomatolog . Mulțumim GMT de atenția ta cu privire la P5.

    12
  4. Bravo lor, dar tot din alea fara rachete au comandat. Sa vedem ce urmează pe lista scurtă de viitoare comanzi ale MAPN.

    6
  5. Ei brava! Asa da rapiditate.

    Hai ca poate poate vine si asta micu prin batatura daca tot e GDELS p’aci, pentru alea flotabile ma gandesc:

    https://www.gdls.com/gdls-arv22/
    https://www.gdls.com/advanced-reconnaissance-vehicle/

    2
  6. Mie mi se pare tare nu ca armata romana e beneficiara, ci ca o firma romaneasca face turele UT-30 și RCWS și mortiere Spear.

    9
  7. LaCuscaPsd&Pnl

    Si livrările vor începe când? În 2030…?

    1
  8. Foarte bine. Hai ca totusi e o veste buna pe anul asta. Faine dihaniile astea.

    6
  9. Țara de nebuni!

    Haifa, Israel, March 2, 2023 – Elbit Systems Ltd. (NASDAQ:ESLT and TASE: ESLT) (“Elbit Systems” or the “Company”) announced today that its Romanian subsidiary, Elmet International SRL., was awarded a follow-on contract valued at $120 million from General Dynamics European Land Systems (GDELS) to supply unmanned turrets, Remote Controlled Weapon Stations (RCWS) and mortar systems for the ‘Piranha V’ Armored Personnel Carrier (APC) of the Romanian Armed Forces. The work will performed in Romania over a three-year period.

    Contactul cu Elbit se întinde pe 3 ani dar programul P5 se întinde până în 2040!

    10
    • Te pomenesti ca astia mai comanda si alte loturi de P V. Doamne ajuta!

      3
    • Mai baieti,
      Cine a venit cu ideea de 2040?
      Ala e termenul de modernizare in general pt toate categoriile de arme incluzand submarine, F35, nave spatiale/galactice si ce-o mai fi…
      Articolul asta precizeaza 3 ani pentru turele si putem asuma probabil inca un an livrarea pt ultimul P5 din seria asta de 150.
      Garantia (parte din contract) e cuprinsa o perioada de timp dupa care urmeaza mentenanta si poate asta e intinsa pana in 40
      Poate cineva sa ma lumineze?

      13
      • https://www.agerpres.ro/politica/2023/02/10/parlament-mapn-solicita-aprobarea-pentru-procedurile-de-achizitie-de-transportoare-blindate-pentru-trupe-piranha-5–1058138

        „Programul de înzestrare are în vedere suplimentarea numărului existent de transportoare pentru trupe, ca urmare a modificării cerinţelor operaţionale ale beneficiarului generate de apariţia începând cu anul 2020 a noului cod NATO de capabilităţi şi a noilor cerinţe minime de capabilităţi ale NATO, care stau la baza operaţionalizării ţintelor de capabilităţi asumate de România în cadrul procesului NATO de planificare a apărării, respectiv realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei Române până în anul 2040. Etapa a II a a programului de înzestrare transportor blindat pentru trupe presupune achiziţia a 150 de transportoare blindate pentru trupe Piranha 5 şi derivate pe şasiu de transportor blindat pentru trupe Piranha 5 şi achiziţia suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament aferente, pentru completarea dotării structurilor din MApN”, se precizează în scrisoarea transmisă de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, preşedinţilor celor două Camere al Parlamentului.

        Costurile, pentru care se estimează un plafon financiar de 674 milioane de dolari

        Înțelege ce vrei din scrisoarea de mai sus, MApN ul nu se omoară cu explicațiile necesare, parcă nu ar fi bani publici.
        Asta e problema cu achizițiile militare românești, sunt făcute netransparent și cu un parfum de corupție.

        7
        • Absolut de acord cu transparenta si ca, comunicatul nu e destul de precis. Dar, fragmentul asta se refera la noile cerinte NATO si tintele pentru 2040 (care includ toate capacitatile nu doar P5):
          „…generate de apariţia începând cu anul 2020 a noului cod NATO de capabilităţi şi a noilor cerinţe minime de capabilităţi ale NATO, care stau la baza operaţionalizării ţintelor de capabilităţi asumate de România în cadrul procesului NATO de planificare a apărării, respectiv realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei Române până în anul 2040…”. Astea sunt cerintele minime pana la sfarsit si nu inseamna ca le facem peste secole…
          No face GDELS afaceri de genul asta pt un program de 150 the blindate intins pe 17 ani! In plus Nicole Ciuca a declarat ca nu se vor produce P5 pt export pana nu sunt onorate comenzile MAPN dar se are in vedere dupa. Ori in 17 ani tehnica v-a fi total diferita! Inca o data americanii nu fac asa astfel de afaceri …
          Parfumurile – e o alta mancare de peste

          9
          • Pare că 2040 se referă la un program mai amplu de modernizare, MApN ul trebuia să fie mai clar .
            Ținând cont că MApN ul a cumpărat 180 de turele OWS Rafael pentru modernizarea MLI și după aia a ajuns la concluzia că nu are nevoie decât de 99 și nu avem o explicație măcar pentru asta, lipsa de transparență maschează corupția sau/și incompetenta.
            Cât despre export de P5, mai e mult până departe.
            Momentan Patria 8×8 a bătut GDLES și GDLS in Slovacia și Japonia au o competitivitate de invidiat.

            3
            • de ce oare nu or adapta turele alea pe B-33 Zimbru?
              Ar iesi un APC super decent chiar si daca pierde flotabilitatea. Aia cu amfibia e buna in carte, in practica nu intra nimeni cu cutia aia de tabla in apa, un cheder copt de vreme si deja esti gata.

              6
  10. Foarte bine cu tunul de 30 mm dar și cu aruncătorul de 120 mm.

    Raman surprins că se continua cu calibrul 12,5 mm pe un ditamai blindat.

    12,5 mm si conform la ce se vede in Ucraina :
    – Are bătaie mica in războiul modern.
    – Putere de penetrare slabă. (găurește doar camioane )
    -Rușii au modificat foarte multe BTR din dotare . Inlocuind (printre altele) turela mitraliera AA de 14,5 mm , cu turele cu tunuri de 25 și 30 mm.
    In fața cărora , 12,5 mm nu are nici o șansă.
    Basca ricoseaza pe blindaj .(12,5 mm ricoșează și pe blindajul vechilor TAB românești)

    Piranha V e un transportor greu. Mult blindaj. Cu 12,5 mm la bord e subpotentiat.

    Transportoarele de trupe sunt la apus . Istoric și tehnologic.
    IFV sunt necesitatea actuala dar și viitorul.
    Că e pe senile sau cauciucuri, blindajul + armamentul și sistemele electronice fac diferența în lupta.

    Părerea mea .

    12
    • Turelele de 12.5 sunt pentru derivate nu pentru varianta de baza

      2
    • la sec 0:18 care e arma principala de pe blindatul ala, dar de la restu de blindate din vidio?zicea unu pe ici creca sharky ca daca nu trage si bubuie nu e de armata si de cele luam,si de ce ar scrie unii pe aici de ele

    • Poate da.Poate nu.

      Israelul, care nu poate fi blamat ca nu a avut treaba cu arme sovietice,nu a marșat vreodată pe conceptul dE MLI.

      Namer nu are tun,are mitraliere.

      Avem MLI la armate care NU au folosit vreodată blindate în o lupta cum e Ucraina.Bine,au dat Bradley în irakieni,dar o lupta cu unii cât de cât egali ,niet.

      Conceptul de MLI e de fapt ala care trebuie pus în dubiu,fie măcar de curiozitate intelectuala, dacă experienta câtorva campanii ,Siria,Yemen și Ucraina unde au dat chix în rolul lor principal,nu e destul pt a cugeta la rolul acestor mașini.

      Ca se folosesc(in virtutea faptului ca există) e una.Ca ucrainenii ar putea avea rezultate cu Bradley în fata unor parliti e probabil,însă ar semăna mai mult cu lupta contra unor arabi decât cu un adversar de vârf.

      Ia vezi când au apărut,ce roluri aveau și ce probleme rezolvat,apoi vezi ce anume mai e valabil din premisele de acum 50-60 de ani.

      5
      • https://english.mod.gov.il/About/Innovative_Strength/Pages/Tank_and_APC_Directorate.aspx

        In August, 2017, the Tank Program Management together with the IDF Ground Forces, launched the first series of tests on the Namer APC equipped with a 30mm turret. The turret was developed to be installed on two of the IDF’s APCs – the Namer, and the wheeled Eitan APC, which is currently undergoing tests as part of the development program. The turret is designed to turn the Namer platform into a more complete tool, responding to a wide range of threats on the ground, and ensuring the continued tactical superiority of the IDF. It increases the APC’s versatility and improves its abilities in urban areas.

        https://iweapons.com/two-variants-of-30mm-unmanned-turret-for-namer-and-eitan-apcs/

        This torrets will provide firepower to the Namer APC and Eitan armoured fighting vehicle (AFV) that considered to be the most protected in the world. These torrets will convert these APCs into infantry fighting vehicle (IFV) that be able to provide firepower against close targets as well against long range armor targets. By transforming the Namer and Eitan into IFVs, it will provide better support in urban combat. The 30mm cannon will provide the main firepower support to infantry units, this will increase independence of the infantry to operate without support from other units.

        2
        • Ete scart.Ia vezi despre ce fel de blindat e vorba,cu ce rol si cand i-a apucat.Nu are treaba cu MLI clasic decat in nume.

          E de fapt alta clasa de vehicule blindate,facute pt misiunile lor specializate in mediu urban.

          Ar fi util asa ceva?Poate daca vrem sa luptam din nou COIN prin tarile calde.La modul realist,un alt soi de vehicul,cu un tun de 40-50mm si cu protectie activa dedicata amenintarilor din mediul urban,usor,fasnet si ieftin ar trebui inventat pt sustinerea infanteriei.Monstrul ala de 60+tone,care costa cat nu face nu e o optiune realista si nici nu are cine stie ce rol pt un razboi conventional.

          Infanteria in mediu urban merge in vehicule cand opozitia e slaba,in rest merge PRIN cladiri,nici macar pe strazi.
          Namer asta e facut pt nevoile Israelului,de politie in zonele urbane palestiniene.Si pt ca pe ce conteaza cu adevarat sunt asigurati,se apuca de mofturi de nisa.

          Asa,de fenta,dupa Yom Kippur s-au apucat de Merkava.In Liban au descoperit ca M113 e cam bricheta.Nu s-au apucat de vreun MLI pt ca ar fi iesit ceva nesustenabil (gen actualul Namer) si pt ca au observat rezultatele pline de ”glorie” ale arabetilor.Daca era posibil economic era o povara pe campul de lupta,daca era ceva cat de cat util ca protectie puteai uita de mobilitate si de faptul ca ai avut candva bani de cheltuiala.

          Bmp ar fi functionat,poate,in anii 60-70 cand avea o putere de foc ce era o amenintare reala pt tancurile vestice,ATGM erau alde Dragon,iar armele AT portabile erau eficace la 2-300m.Odata schimbate aceste premise,au disparut si premisele care au stat la baza conceptului,iar armatele au ramas cu ele pt ca mai usor se schimba polii planetei decat birocratia militara.

          4
          • http://armor-il.blogspot.com/2017/07/namer-ifv-w-30mm-turret.html?m=1

            Mediul urban e doar o opțiune a IFV Namer/Eitan.
            Turela are Spike și mortar 60mm, n are legătură cu urban combat.

            Now, Namer formations can be independent in terms of firepower, and can also act as mechanized infantry thus attached to armored units. In the era of information and big data, data management is important and having to improvise on a regular basis is bad.

            • Mortar de 60mm.Q.E.D.Game,set,match.

              2
              • Ți am umplut frigiderul, eram sigur că vei spune asta.

                The tank is fitted with 7.62mm machine guns and an internally operated 60mm mortar system developed by Soltam Ltd. The mortar can fire explosive and illumination rounds to a range of 2,700m.
                https://www.army-technology.com/projects/merkava4/

                Mortar de 60 mm e și pe Merkava, trage lovituri de iluminare/explozive mai ales în the field

                Uite un caz unde mortarul ar fi fost perfect la un IFV

                https://twitter.com/Heroiam_Slava/status/1630828391627644928?s=20

                Cu un mortar de 60 mm pe blindatul rus îl făceau bucatele pe militarul ucrainian.

                • Am tot văzut această polemică așa că mã bag și eu că musca in lapte :)).

                  Din punctul meu de vedere ai nevoie și de piranha apc dar și ifv și de tanc și de ifv pe șenile.

                  Fiecare are use case-ul ei. Să o luăm pe rând.

                  Dacă ai o invazie terestră primii ajung cei cu elicopterul și cei cu piranha. Băieții cu piranha au vehicule care cara infanterie ( apc cu mitraliera mică) și vehicule care pot distruge vehiculele adversarului – turelă mai potenta. Unul nu exclude pe altul – un apc cara mai mult decat un ifv. Și e și mai ieftin. cei cu piranha încetinesc adversarul, îl și opresc daca se poate dar nimicirea lui se face de cei pe șenile.

                  Un blindat pe șenile costa mult mai mult decât unul pe roți ( cost de achiziție, proiectile, mentenanță, combustibil ) – aruncați un ochi pe Wiki la BCR și vedeți la fiecare tip de BCT cat costă – sigur că nu sunt 100% accurate acele cifre dar o indicație clara avem.

                  E ca și un ciocan vs un baros.

                  • Pune și tu niște linkuri.
                    P5 ifv nu exclude P5 apc, problema e că nu e rentabil un P5 doar cu mitraliera.
                    Și aici se vede că Piranha5, cu toate calitățile ei , nu era ce ne trebuia noua.
                    Patria 8×8 avea și varianta amfibie, era mai ieftină și mai potrivită pentru noi.
                    P5 ar fi mers doar dacă ne implicam in proiectul amfibiu P4, cu drepturi de autor proprietate românească.
                    Acum umblam după cai verzi pe pereți și investim? bani și timp pentru un alt transportor amfibiu.
                    Patria ar fi oferit tot ce ne doream.
                    Nu vad rentabilitatea unui P5 doar cu mitraliera, costa oricum câteva milioane de euro, un Patria 6×6 costă sub 1 milion de dolari și face același lucru, ba mai e și amfibiu.

                    1
                    • care P5 are doar mitraliera ?

                      1
                    • Under the follow-on contract, Elbit Systems will supply UT30 MK2 turrets, RCWS and the SPEAR mortar systems, all fully integrated onboard the GDELS’ ‘Piranha V’ APC

                      The Company’s RCWS is a light weight high accuracy 12.7mm weapon station

                    • pai si voi stiti sa traduceti sau nu din engleza UT 30 MK II RCWS si Spear vor fi montate pe piranha V apc adica in opinia respectivilor piranha V cu Ut 30 mk II e APC si are niste derivate cuprinse in videoclipul asta : https://www.youtube.com/watch?v=ug8YjgThbNo toate derivatele alea nu stiu daca si ambulanta au ca armament secundar RCWS,armamentul principal pt alea sunt instalatiile pe care le folosesc in lupta pt sistemul Piranha V Mortier armamentul principal este Spear de 120mm ,Pirahna V punct de comanda are ca armament principal instalatii de comanda si control (Battle Management) si comunicatii intre ele satcom on the move de la GD si armament secundar RCWS,Piranha V Recovery are ca armament principal macara si troliu plus scule de atelier pt reparare si reconditionare si recuperare de pe campul de lupta a Piranha V APC si armament secundar RCWS deci care din apc lupta cu armament principal de calibrul 12.7 mm ca eu nu va inteleg toate armatele din lume nu opereaza numai utilaje de prima linie care lupta efectiv cu inamicul ci si utilaje de suport informativ comanda reparati aprovizionare si multe altele dar na voi vreti ai nostri sa fie mai cu mot si sa ia numa tunuri de care va dau voua prin cap si ce fac alea nesustinute pe linia frontului se vede la rusi

                      4
                    • Eu nu stiu sa existe versiune APC comandata pentru noi, doar cu turela de 12.5. Derivatele, da, au cate o statie de 12.5…de ex. aruncatoarele, centrele de comanda etc.
                      Vezi in poza aici:
                      https://m.defenseromania.ro/piranha-v-romania-variante_619874.html

                    • 12,7 au doar derivatele ….parca 6 tipuri …. PC, CRBN, aruncător 120, cercetare/ comunicati, tractări, medical . Acuma nu știu dacă ăsta ultimul are nevoie de mitraliera ?! ca are crucea roșie pictată ?

                      3
              • Bre , Nameru’ are un blindaj din panouri de otel extrem de dur pe exterior , iar după 10cm de aer, are un blindaj din oțel turnat cu adaosuri compozite , la fel ca tancurile din anii ’70 .
                Adică un blindaj spațiat , rezistent la AG9 , Maliutca , Milan sau echivalente .
                Întâmplător și inevitabil rezistă și la cal 30 etc .
                Da , toate astea costă , dar au mers pe cea mai buna soluție .
                Asta ar trebui să fie o lecție pentru noi .
                Se aude și in fundu’ sălii ?

                3
          • Salut Mihais,

            In opinia ta T15 este un MLI valid?

            Bine e făcut de ruși, pe hârtie e zmeu, in realitatate e kakaia tehnika, după cum se vede in UA cu alte scule mirifice rusesti

            • @Caudillo, vezi ca turelele alea doar cu mitraliera sunt cu derivate.

              HAPC-ul nu e facut doar pentru urban, cred ca greseste Mihais dar faptul ca are morier nu indica neaparat asta. Evident ca are o utilitate la insotirea tancurilor, e o protectie mai buna pentru infanterie inclusiv in situatia folosirii unor submunitii;

              https://www.amazon.de/-/en/Jim-Storr/dp/1914059964/ref=sr_1_4?crid=IXAL20QSSZJ4&keywords=Schlachtgruppe&qid=1677944874&s=books&sprefix=battlegroup+%2Cstripbooks%2C96&sr=1-4

              am terminat de curand cartea asta si are niste concluzii surprinzatoare pentru unele chestiuni precum IFV-urile.

              de pilda alegerea noastra cu P5 fara Spike nu e tocmai tampita; nu-s multe zone in Europa unde sa folosesti raza superioara a rachete AT si nici la noi

              HAPC-urile pot avea o utilitate crescuta in insotirea tancurilor si fara sa aiba neaparat capabilitati de foc direct. Am mentionat partea cu artileria unde asigura o protectie mai buna, ar fi utile cu un AGS pe ele si chiar cu un mortier numai si pentru munitie fumigena si cu mici adaosuri pot fi pur si simplu vehicule logistica pentru carat de munitie, raniti, alte materiale etc. Senilele si blindajul mai puternic le fac mai reziliente.

              Cum am tot zis pe aici, nu toate vehiculele blindate trebuie sa aiba capabilitati puternice de foc direct, unele sunt battle taxi si le sunt suficiente o mitraliera sau un AGS.

              In aparare in februarie – martie 2022 cele mai mari probleme le-au pus echipele de infanterie ucraineana inarmate cu rachete AT si mine , care s-au miscat repede si au lovit coloanele rusesti.

              3
              • Sa moara mama lu’ Stefan cel Mare cu derivatele si integralele voastre.

                https://www.rumaniamilitary.ro/afv-8×8-slovacia

                Pretul pentru Slovacia in 2021-2022, fara TVA, pentru Piranha 5 era la variantele:

                IFV ,turela si tun ELBIT, cu doua Spike, cu protectie pasiva, fara detectarea iluminarii cu laser, – 5 mil euro
                PUNCT COMANDA – 6,5 mil euro
                AMBULANTA – 3,6 mil euro

                Contractul romanesc 2018 : 227 P5 la 895 mil euro., in medie 3,95 mil euro per P5.

                De unde Doamne iarta-ma va ies voua derivatele alea ,nu stiu, ca astea sunt preturile, n are cum sa fie doar P5 varianta IFV cu turela, la pretul asta in mod sigur sunt si P5 varianta APC doar cu RCWS de 12,7 mm , ca pretul contractului e prea mic.

                Cum scrie si Oleg

                Certainly. 150 towers cost over $120 million. I wonder what modification…

                Si spaniolii aveau P5 cu RCWS RAFAEL de 12,7 mm
                Demonstrator 5
                https://www.rumaniamilitary.ro/escribano-o-turela-spaniola-pentru-o-pirahna-spaniola

                In Spania au fost discutii ca pretul era mult mai mare decat in Romania , 2,083 mil euro pentru 348 de P5 ( Dragon VCR denumirea spaniola) , 5,98 mil euro per P5.

                Asa ca daca voi va inchipuiti ca Armata romana va avea P5 cu RCWS 12,7 mm DOAR pe derivate inseamna ca sunteti nerealisti.

                • Caudillo te ambalezi degaba ,contractul se intinde pe 3 ani este subsecvent este in valoare de 120 mil de dolari ,cuprinde 3 tipuri de echipamente UT 30 MkII, RCWS,Spear 120 mm nu sunt precizate cantitatile separat nici ce cantitate din fiecare e cumparata dar tu deja deduci ca se cumpara doar RCWS doar pt ca zice ala Piranha V Apc si in opinia ta APC nu poate avea turela Ut 30 MK II ,din ce am vazut eu prin presa pana acum sau produs doar 2 modele ala cu UT 30 MK II si Punct de Comanda deci celalte derivate sunt produse doar pt evaluare si vor fi construite incontinuare ,deci in contract poate sa fie majoritar RCWS pt ca derivatele nu au fost inca produse ,dar Elbit spune ca o sa fie si UT 30 MK II insa cum nu stim cantitatile ,nu stim nici preturile pt fiecare pt ca posibil ca peste 3 ani sa mai fie dat un contract tot pt din astea si tot de la GDELS si iar nu o sa stim cantitatile,dar na daca e APC nu poate fi decat cu 12.7 ca elbit posteaza comunicate fara sa stie ce produce si pt ce

                  1
                  • Sunt două contracte publice cel din 2018 de 895 mil euro și cel de anul acesta de 120 mil euro.
                    Prețul plătit de Romania pentru 227 de P5 e mult prea mic, eu consider că cei 895 mil euro includ și armamentul ELBIT, dovadă că 120 mil către ELBIT sunt plătiți de GDELS.
                    Nu se poate obține acest preț decât dacă sunt incluse P5 transportoare de trupe înarmate doar cu RCWS 12.7 mm

                    • deci pe tine te deranjeaza acu pretul prea mic,pt toate variantele cuprinse atat Gdels cat si elbit isi fac reclama sunt videouri cu toate variantele de produs si produse unde e apc tau de 12.7 ?,Elbit declara ca in contractul de 120 mil dolari cuprinde si livrare de UT 30 MK II

                      ca si la faza cu IFV si APC cum zicea pe aici xv este ceea ce producatorul sau beneficiarul vor sa fie in declaratii ,in rest utilajul ala e o scula cu un anumit rost vazut de armata romana,ca unii sunt sau nu deacord asta e alta treaba dar la razboi lupti cu ce ai

                      PS. Mapn este un monument de transparenta si publica toate contractele care le face .

                    • Nu mai am unde sa ți răspund.
                      Nu mă deranjează prețul prea mic, dar e clar că P5 e un blindat scump și la pentru prețul nostru trebuie să faci niste compromisuri, altfel înseamnă că Ciucă e geniul Carpaților și trebuie votat președinte pe viață, rege, împărat, etc.

                      https://www.rumaniamilitary.ro/cv-90-si-piranha-in-estonia

                      https://youtu.be/FpoFixtvtKQ

                      La ultimul videoclip uita te la 4;43 și ai să vezi că sunt unii mai proști ca noi.
                      Dar vorba aia,
                      Clientul nostru, stăpânul nostru.
                      Dacă asta au cerut danezii , asta au primit.

                      De mult am laudat pe site modelul slovac de achiziții,
                      in mod sigur, lipsa de transparență a MApN ascunde ceva,
                      corupție, incompetență, trădare, la alegere.

              • După cum știi, eu fac analogii cu WW2.
                In februarie 1942 armata română n a cerut de la germani tunuri at grele de 75 și 88 mm.
                Așa mi se pare și acum, suntem contra curentului.
                Doar in zona noastră, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria se dotează cu transportoare de trupe pe roți și pe șenile cu turele cu tunuri și Spike, plus APS hard kill
                Numai noi facem invers, chiar toți ăștia sunt nebuni și doar noi suntem singurii deștepți din zonă?
                Puțin probabil să fie așa.

                1
            • Mai multe chestiuni.

              1.Discutia asta,ca multe altele e onanism mental.Nimic din ce se discuta nu schimba cu nimic ce se face în practica,iar la razbel vom lupta cu ce avem și ce vom primi la repezeală.
              De plăcerea noastră telectuala,putem suci orice oricum.

              2.Legat de T15,orice vehicul greu care nu rezolva cumva problema atacului de sus specific rachetelor AT moderne practic nu oferă capitolul protecție din triada mobilitate protecție-putere de foc.Pe viitorul foarte apropiat,avem salve de rachete deștepte lansate de la distante de artilerie,deci o problema foarte asemănătoare cu problema infanteriei și cavaleriei la apariția artileriei cu tragere indirecta.

              Nu rezolvi cumva asta,mai bine nu arunci miliardele pe ceva ce nu face treabă.

              Amu,la ora actuală încă se pot reduce aceste riscuri cu tactica,dar în practica rusească au ieșit câmpuri de fier vechi,cel mai nou l0pa Vuhledar.

              Dpdv istoric,dispariția formațiilor masive,dispersia,foc și manevra la nivele tot mai mici,mascarea și comunicatiile care sa facă posibil tot baletul au fost soluția pt impasul din 1914.

              Știu ca se vor găsi unii sa sara ca au apărut tancurile,dar nemții,italienii,rusii deja găsiseră sau erau pe cale sa găsească soluții la artilerie și războiul de poziții(avem și noi ceva asemănător,la Mărăști,dar la scara războiului se uita de detalii de astea).Nemții sunt cei mai celebri.Iar actuala sau foarte apropiata problema a blindatelor e posibil sa nu poată fi reformata doar proiectand altfel mașinile.

              Posibil,ca acum 100de ani, noi tehnologii,gen dronele sa fie tehnologia revoluționară ce reda mobilitatea pe câmpul de lupta.
              Dar după cum ce era înainte de blindate a rămas și în viitor blindatele vor rămâne,doar ca sub alte forme.

              3.Cum zice jarheadu’ la 1000m te descurci cu .50 iar marea majoritate a distantelor de tragere sunt sub 500m.Vb de Europa aici.Pana si în stepa ucraineana ai o perdea forestiera la fiecare 1.5 km.Faptul ca RPG,LAW și alte arme similare erau eficace la distante de 2-300m făceau posibil în anii 60-70 ideea asta cu MLI ca taxi prin focul indirect al artileriei(trebuia sa fii super ghinionist sa iei un 155 fix pe MLI),debarcarea la 2-3-400m (sau chiar mai aproape) și apoi aveai masina ca baza de foc iar pifanii la asalt.Si asta făcea posibila si protecția tancurilor de către infanteria mecanizata.Acum infanteria ar trebui sa marsaluiasca 4km pana la rachete,adică revine la problema din 1914,sa meargă mult pe jos sub focul indirect.Exagerez un pic,dar nu mult.Iar cu Brimstone sau Spike NLOS ar trebui sa meargă 25km,deci ideea de infanterie mecanizata pe MLI ca protector pt tancuri devine un concept cel puțin dubios.

              În zone înghesuite,gen mediu urban,treaba rămâne,desigur,valida.Dar operațiile ofensive în mediu urban îs o problema la care încă se consuma neuroni.Dar și astea depind de context.Unde e permisa o oarecare mobilitate,alde Namer sau T15 ar avea un rol.

              Dar unde trebuie sa lupți pt mobilitate devine din oficiu o treaba de arme combinate,iar aici alde 30mm e deseori prea putin(iar 120mm posibil prea mult).

              Deci,MLI super mega greu îmi pare o jucărie de nișă,chiar dacă ar vrea sa fie o soluție pt un spectru mai larg de probleme.

              Când tactica lipsește cu desăvârșire,ca ești cu BTR 60 sau Namer,e tot aia.

              Cel mai sângeros lucru e tot artileria proasta și ieftina,deci o protecție când vrei sa te miști sub focul ei e utila,dar nu musai în atac.Taxiul blindat are un rol.Desi pe persoana fizica nu vreau sa fiu unde pica obuze,shit happens.

              4.Legat de Piranii,armia noastră are obiceiul prost sa vrea sa para,nu musai sa fie.Io as fi inventat un alt mod de organizare,amestecând alea cu mitraliera cu cele cu tun și cu multe arme AA și AT la nivel plt și companie,dar deciziile astea se iau ținând cont în cea mai mare parte de rațiuni străine eficientei la bătaie.Si sunt de fapt compromisuri între te miri ce.

              6
              • pai suntem de acord, MLI super greu nu prea are rost si deja astea pe la 40 de tone bat spre categoria asta. Exceptie ar face CV-90 care, ce sa vezi, n-are ATGM dar are tun de 40 mm pentru motivele aratate de tine

                poate nu am fost clar, eu bag NAMER-ul la capitolul HAPC nu IFV. de ce nu e numai urban, pentru ca poate insoti tancurile si are protectie mai buna plus senile. insa nu-i trebuie armament de IFV, au tancurile destul punch. Insa pentru urban, zonele de close combat, fumuigene etc un AGS si-un mortier de 60 mm sunt f folositoare.

                Nu ai alternativa acum pentru modul in care eraun folosite IFV-urile in trecut asa ca nu vad de ce s-ar baga bani in asa ceva. Daca ai mortiere autopropulsate, Piranha V si NLAW/Carl Gustav si Spike pe trepied sau ceva mediu spre lung ca raza, un manpad si un 4×4 cu mitraliere grele contra drone usoare nu prea mai nevoie de altceva in batalionul de infanterie.

                Dar da, pp ca decizia asta cu Piranha fara ATGM nu e rodul unei adanci cumpaniri

                2
    • ref la 12,5 vs 25/30
      am avut o discutie pe subiectul asta cu un sergent US Army langa un JLTV la Baneasa anul trecut (da, stiu e JLTV nu APC dar cred ca remarca ramane valabila). Intreb: ce preferi? calibru mare sau munitie multa? ranjeste si-mi raspunde: BOTH!
      zic: n-ai decat o optiune!
      zice: capability to stay in the fight longer! de cele mai multe ori asta se traduce in extra munitie+teava de schimb
      basca ieftineala…
      cum zice si Mihai mai sus – poate da, poate nu

      4
    • “ 12,5 mm si conform la ce se vede in Ucraina :
      – Are bătaie mica in războiul modern.
      – Putere de penetrare slabă. (găurește doar camioane )”

      Alta idee creată. Am dilit BMP-Uri la distante in exces de 1.000 de metri cu Ma Deuce. Vrei sa reevaluezi?

      6
      • Am dilit turela de T55 dintr-o parte în alta , pe aliniamentul de 6000 m , în Jegălia .
        Cu ” suta ” , în 1987 .
        Mai contează un MLI sau APC …

        3
  11. Aia e tati, da ce dracu au patit MApN-isti de sau miscat asa de repede ? er unu in criza de buda si a dat semnatura si a tulito pe closet ?

    4
  12. când mă uit la peisajul din spatele pirandei, cât ai fi de dobitoacă muscală și tot nu intri prin coclaurile mioritice cu T-ul
    rămân la părerea că nu e un must spike pe P5 și mai degrabă e necesară o dotare anti dronă

    3
  13. Eu cred totusi ca nu pana in 2040 vor dura livrarile, cel mai probabil e o eroare de interpretare sa scoatere din context…ceva de genul „in cadrul programului de inarmare 2023-2040 se vor mai achzitiona 150 PV” dar asta nu inseamna neaparat ca livrarile vor dura pana in 2040. Si F 16 norvegine sunt in program dar stim sigur ca vin mai repede…

    7
  14. Nu vreau sa par carcotas dar din comunicat Elbit nu reiese ca se refera la cele 150. De ce nu ar fi vorba de contractul initial de 227 din care mai au de livrat cam 60 % pe o perioada de 3-4 ani ?

    6
  15. Certainly. 150 towers cost over $120 million. I wonder what modification…
    https://www.youtube.com/watch?v=emWY17qpzzA&t=114s

    3
  16. Salut.Dupa atata tristete,astazi o stire buna,dstupam o sticla de Brunello di Montalcino.

    3
  17. Turela UT 30Mk II merge montată pe Piranha III ? Că poate le îmbunătățim și pe cele achiziționate în trecut (și poate și pe cele ale moldovenilor).

    1
  18. hai ca mai avem putin pana cand GDLS va reconditiona Abrams la UMB.

    3
  19. Acum eu as pulsa… dacă am cumpara de la Elbit Sigma, Atmos și Athos, precum și Puls, cred ca ar putea face aici producție și de obuze de 155mm și Accular de 122 mm și 160mm. Nu ma gândesc la Extra și Predator Hawk.
    Numai sa se hotărască MAPN

    2
  20. Pana la urma… e APC sau IFV? sau e IFV in functie de cum il folosesti si daca are ceva extra protectie pe el? La o scurta cautare gasesti ba ca e IFV ba ca e APC…help:))

    2
    • E ce vor producatorul și utilizatorul sa fie, TB, MLi, autotun, aruncător blindat pe roti, autocar pt trupe samd. E briceagul victorinox al blindatelor, deocamdată nu zboară, nu forțează cursuri de apa și nu are senile, probabil încă se lucrează la proiectele respective. E cel mai bun când ai o țară cu multe râuri și drumuri impracticabile iarna și primăvara prin munți cu o grămadă de P.O.T.

      2
  21. Buna seara , are cineva info in legatura cu cele 24 de Piranhia 5 care ar urma sa fie predate catre Mapn ? s-a facut receptia ? …. 24 este numarul care circula pe net … Se stie ce unitate /divizie mecanizata o sa le primesca ?
    Multumesc . O seara placuta

  22. Pai turelele nu erau incluse in acordurile precedente? Sa inteleg ca pretul celorlalte era fara turele?

    2
    • Contractul nu e cu MAPN,ci cu GDLS

      1
      • Contractul este MAPN cu GDLS care la rândul lor fac acum contracte cu producători de componente ptr. P5, suspensie turele si altele. Gândește-le la o Dacie ceri 150 de bucăți dar Dacia nu produce sistemul electric ,scaunele sau cauciucurile așa ca si ei fac o comanda la alti.

        3
  23. Bun .
    Dar inca nu m-am lamurit , din gramada asta de Piranii , pana la urma cate vor fi facute in Romania ? S-a inceput oaresce de lucru aici macar la hala sau numai se da jos prelata cu care vin din afara ,se strang suruburi ,si se pun turele ?Nici de Iveco n-am mai auzit de multa vreme …parca o inghetat totul de cand si-o lasat toarsu dncu damfu’ pe la ministere …

    2
  24. Oare pentru SPEAR producem in tara munitia?

  25. nu era asta o oportunotate, macar pe turelele astea noi sa le facem dintru bun inceput cu rachete AT?!

  26. Ntz. E pentru contractul subsecvent pentru restul vehiculelor din achiziția din 2018 (133…). N-are treabă cu alea încă 150.

    3
  27. Contractul este MAPN cu GDLS care la rândul lor fac acum contracte cu producători de componente ptr. P5, suspensie turele si altele. Gândește-le la o Dacie ceri 150 de bucăți dar Dacia nu produce sistemul electric ,scaunele sau cauciucurile așa ca si ei fac o comanda la alti.

    1
  28. O veste surprinzătoare (și bună).

    Nu am apucat să citesc comentariile așa că… mea culpa dacă repet ceva ce deja s-a spus.
    Pe mine nu mă surprinde doar viteza (?!?) ci mai ales termenul. Păi dacă pentru cele 150 de noi P5 au termen până în 2040… cum dai un termen de doar trei ani pt a avea turelele unor transportoare de care abia te vei fi apucat de ele???…
    Și așa, iar îmi amintesc bancul acela dar de data asta mă bufnește râsul:
    – Ce faci bade, cujeți?
    – No… doar șed.

    Ceva ci(u)că „e putred prin Danemarca”. Or fi schimbat ceva termene de livrare în contractul pentru cele 150 de noi Piranha? Să fie vorba de o greșeală și în loc de 2040, să fie vorba de doar 4 ani? E ceva ce mi-e clar că-mi scapă ?

    1
  29. Eu astept cu mare interes noua arma de asalt daca nici macar acolo nu dam contractu 100% unei firme romanesti avand in vedere necesaru imens de care vom avea nevoie inseamna ca suntem la un nivel de coruptie stelar.Nu pot sa cred ca nici macar o arma nu putem produce nu tre sa fie la standardu M4 ca daca se suna adunarea arma tre sa fie simpla si fiabila sa poata fii manipulata de orcine .M4 HK si restu sa mearga la trupele de elita !!! Sunt tari cu potential mult mai slab ca noi care isi fabrica armele usoare si noi putem , sper .

    7
    • Avem dotare cel puțin bună , ar putea fi și mai bună , cu o șină Picatinny , un punct roșu si eventual încă un 3x , la nevoie , un ascunzator de flacără modern etc .
      .
      Doar că ” corul bocitoarelor ” cântă fals …
      Unii la ordin , alții din dobitocie cruntă .
      Nimeni nu a descoperit încă perfecțiunea în domeniul înzestrarii , întotdeauna vor fi lipsuri , se întâmplă la toate casele mari , dar la noi … ar fi fost grav dacă ar fi exista o vulnerabilitate în zona asta .
      Planificatorii aveau pe masă mai multe scenarii în zona rasputița , de aia nu se renunța la T55 sau 5,45 .
      Dușmanul e aproape , chiar foarte aproape .
      Sper că în 2024 sa nu se prelungească cu încă 20 de ani înțelegerea privind înzestrarea …
      Oricum nu e prioritară marina , aia e o psyop de manual , o plăcută suedeza din belșug oferită holenderilor și fraierilor care pun botu’ din spirit de haită .

      3
  30. Inginer Proiectant

    1. Cred ca acest contract este pt Pirahna 5 din lotul actual

    2. Cred ca acea decizie care a starnit carcotasi, cu 150 pirahna 5 noi pana in 2040 cred ca are legatura si cu cresterea numarului de efective

    Adica.. nu apar 150 mli pur si simplu, unitafi noi vor fi create. Si ar fi ciudat ca armata sa creasca doar in mli-uri

    Programul Armata 2040 este oricum secret, nu stiu daca il putem consulta.. dar cred ca se prevede si o marire de personal

    Pana la urma cheltuielile noastre acum se duc pe ce ar fi trebuit deja sa avem.. iar cand le vom avea, probabil banii vor fi cheltuiti pt a avea o armata mai mare.. ca pana la urma patrioturi noi nu vom lua din 10 in 10 ani.. unele investitii s-au facut pe 30-40 ani cum e acest pirahna. Vedeti de cand e bradley in serviciu si abia acum i se cauta inlocuitor

    1
    • Din ce știu contractul este ptr. 150 noi cu durata de finalizare 3 ani. Cel vechi de 227 este altul de acea GDLS cumpăra noi turele si restul. Deci finalizare 3 ani , posibil ca in viitor sa mai primească comenzi pana la 1000 de bucăți. Sper ca înțelegeți ca 227 nu poate fii suma finala e mult prea puțin. 2040 este un termen de finalizare a proiectul de modernizare un fel de caiet de sarcini. Nici daca le faci la pila nu durează 17 ani sa faci 150 conserve care de fapt nici nu le faci mai degrabă le asamblezi.

  31. Poland buys 1400 new combat vehicles amid ‘lessons from Ukraine’

    Produs de ei, pentru ei…
    Mance gura lor ceva…

    Aloooo….
    Tradatorii din MApN si Servicii….
    tuva’n’gura de rahati …
    Pe front in Ukraina toti…

    7
  32. eu am cam pierdut șirul si numarul diferitelor modele si comenzi pentru piraniile astea….steagurile lui pristanda.

    • Ingineru Proiectant

      Nu intelegi smecheria?..fiecare ministru nou care se cocoatza isi ia si el niste comisioane. A vazut ca mai e de muls din pirahna ceva, si a semnat acum grabit pana nu il schimba rotativa

  33. @GMT
    George tare ma tem ca actualul contract al celor de la GDLS cu Elbit este pt dotarea restului de P5 ramase de produs din primul contract

    Nu are cum logic sa se intample atat de repde semnarea unui nou contract pt turelele celor 150 suplimentare: ar sta turele ps toc pana vehiculele sunt gata, ceea ce inseamna bani pierduti de catre GDLS (ei vor trebui sa le plateasca insa le vor monta si isi vor lua banii pe loturile predate si receptionate de MApN mult mai tarziu)

    5
  34. https://news.walla.co.il/item/3555225 (google) „…Intenția de a cumpăra arme pentru transportul blindat Eitan vine din recomandarea ofițerilor superiori ai forțelor terestre IDF, care au studiat recent cursul războiului ruso-ucrainean și au prezentat documentul final, conform căruia pistoalele de 30 mm ar trebui să fie achiziționate, care trag cu o cadență mare și mortală, ceea ce permite forțelor mobile de infanterie să crească nivelul de securitate și independență în teren.” Acest lucru a devenit cunoscut marți, 31 ianuarie. Productia a inceput deja… Regards and good weekend. Shabat Shalom!

    6
  35. https://www.youtube.com/watch?v=CuWdc7Wyxrk Weight distribution of the turret on the hull- successful…

    1
  36. Sunt asa de multe lucruri intelese gresit…Armata a cerut acceptul parlamentului pt suplimentarea numarului de blindate.Acceptul inca nu a venit..Discutam de peste 600 mil de euro..achizitia se poate face doar cu acordul parlamentului.
    Contractul cu Elbit nu poate sa fie pt ceva care inca nu a primit unda verde..E vb de sisteme de armament pt numarul ramas de livrat din primul lot.
    Programului privind transformarea Armatei Române până în anul 2040 e secretizat dar nu are legatura cu Piranha 5 deja contractate sau cu lotul 2, probabil lasa deschisa posibilitatea unor loturi 3 si 4 .
    Ce e interesant e termenul de 3 ani pt livrarea turelelor..daca am dreptate inseamna ca GDLS se asteapta sa livreze primele 233 de bucati din primul lot intr-un interval de 3 ani. Daca presupunem ca avem in jur de 93 cu cele la care probabil inca nu e facute receptia inseamna 140 ramase pt un termen de 3 ani..ceea ce e plauzibil la nivelul livrarilor de pana acum.

    4
    • Elmet International SRL., was awarded a follow-on contract valued at $120 million from General Dynamics European Land Systems (GDELS) to supply unmanned turrets, Remote Controlled Weapon Stations (RCWS) and mortar systems for the ‘Piranha V’ Armored Personnel Carrier (APC) of the Romanian Armed Forces. The work will performed in Romania over a three-year period.

      Interesant. Elmet primește 120 mil de la GDELS , nu de la guvernul român. Curios ce bani a plătit deja Romania către GDELS, in 2018 s a plătit un avans de 30% din 895 mil apoi au fost niște penalități pentru întârzierea livrărilor.
      Și atunci e vorba de restul de 133 de P5 din cele 227 de P5 contractate în 2018.
      Cam 44 de P5 per an.

      2
  37. Munitia de 30 o putem produce? E vreo intentie in acest sens? Presupun ca focul de acoperire consuma f multa …

  38. S-a reusit pana la urma productia monococii blindate aici sau e tot import Elvetia? Lamuriti-ma odata ca ultima oara cand am zis de asta nici nu mi-ai publicat comentariile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *