Spike pentru marina greaca

Este vorba de un contract pentru achizitionarea de rachete Spike ER si NLOS…

Grecii au semnat acorduri de cooperare industriala pentru inzestrarea flotei elene cu rachete Spike. Contractele semnate valoreaza 250 milioane de euro.

Rachetele Spike NLOS sunt destinate elicopterelor AH-64 Apache si lansatoarelor Typhoon MLS-LOS integrate pe cele 4 nave de patrulare din clasa Machitis, operatiune prevazuta a fi finalizata in 2025.

Typhoon MS-LOS

Rachetele Spike ER2 vor echipa navele rapide de patrulare de tip Mark V SOC (nava de operatiuni speciale), instalatia de lansare fiind probabil o statie Rafael Typhoon MLS-ER.

 

Statie Typhoon MLS-ER

Exista si optiunea unei turele telecomandate Typhoon calibrul 30mm sau cal. 25mm, din care este derivata OWS-25R de pe MLI-84M Jder, capabila sa lanseze rachete Spike LR/2.

Statie Typhoon calibrul 30mm lansand Spike LR

Si aici video cu cele 2 sisteme de mai sus echipand nave:

Mai reamintim ca pentru flota greceasca au fost comandate in martie 2022 si 3 fregate FDI, cu o optiune pentru a patra, livrarea primelor doua unitati fiind asteptata in 2025, a treia pentru 2026. Alaturi de nave a fost comandat si un pachet de rachete antiaeriene Aster 30 Block 1 si rachete antinava MM40 Exocet Block 3C, tot cu partea franceza mai existand un contract pentru rachete aer-aer Meteor si Mica, rachete de croaziera SCALP si rachete antinava AM39 Exocet aferent livrarii de avioane Rafale.

Barcuta MKV SOC

Articolul nu are legatura cu Romania, deoarece noi nu detinem elicoptere cu Spike integrat, nici turele similare Typhoon si nici nu dorim sa ne echipam cu nave echipate cu armament frantuzesc sau israelian. Si nu dorim sa echipam cu nimic nici flota de Dunare. Si mai este la fel de adevarat ca langa granita noastra nu este niciun razboi in curs, doar o mica operatiune speciala care s-a intins putin mai mult decat cele trei zile planificate initial. Ni se rupe!

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Altair.com.pl/news_id=39241

 

Citeste si:

Spike-nlos-bate-la-52km 

SOCAT: sistem-opto-electronic-de-cercetare-si-anti-tanc

Noul-pachet-Spike-pentru-aeronave

Spike-NLOS-lansat-de-pe-Tomcar-buggy

Racheta Hermes

Namer-trageri-cu-Spike

Rafael-Firefly-un-nou-membru-al-familiei-Spike

Munitii-hoinare-sau-drone

Locust si alte mini-UAV

Roiul dronelor: LOCUST

Tantar sau drona?

Familia-spike-creste

Ia-Cobra-neamule

Locust-video

Teste-cu-Spike-SR

16 comentarii:

 1. Ni se rupe ni se indoaie..ni se face ca la oaie..ingrijorator mi se pare vestea ca..romarm e inc apabil sa absoarba 800 de mil de lei..ce sa mai zicem ce sa mai adaugam..spike ,si alte bunatati..

  6
  • Asta spune totul despre managementul acestei companii si subsidiarele ei . Conducere incapabila sa vina cu proiecte de retehnologizare si restructurare , Ce sa mai vorbim de inovare si modele noi . Citeam pe aici intr-un comentariu ca tot fabricam Ak -ul ala model vechi cu parti din lemn sa nu ramana tamplarii de la Cugir fara loc de munca . Nu cred ca oamenii aia ar ramane fara loc de munca .Probabil s-ar gasi si penru ei ceve de facut intr-o companie restructurata si cu un model nou in fabricatie . Imi pace ca minstrul economiei ii tot da inainte cu revitalizarea industriei de aparare dar se pare ca nu se intampla nimic . Sau nu sunt oameni capabili sa faca ceva in acest sens..Pe de alta parte daca MAPN nu da comenzi sau nu este interesata in echiparea militarilor cu modele si echipament nou de armament de unde industrie de aparare ??? E usor sa cumperi de pe raft dar macar integreaza ceva si in industria ta si cu timpul poate ajungi sa fabrici la tine acest produs …Le-r trebui un curs de management in Polonia oamenilor nostrii . Nu este deperte si nici nu costa mult..Bineiteles ca Polonia se inarmeaza masiv si industria lor de aparare lucreaza , incorporeaza tehnologii noi .Noi doar semnam memorandumuri..

   12
   • Industria noastra de aparare functioneaza asa cum e gandita sa functioneze..
    Toata structura a fost modificata astfel incat cel mai de valoare produs al ei este punctul de pensie pt angajati si nu un anumit produs fizic. As fi mai surprins daca chiar ar fi in stare sa produca ceva.
    Problema e in legislatie…Industria noastra de aparare are putine in comunt cu un complex industrial privat. Pur si simplu nu e gandita sa functioneze asa.
    Cel mai bun exemplu e in UMB , uitati-va cat se screm sa ansambleze cateva bucati…aveau mai mult noroc cei de la MAPN daca se adresau cu o cerere la Uzinele Dacia. Nu ai experienta in tehnica militara dar sigur gaseau sudori sa puna la punct o linie.

    9
 2. capatu satului

  pai ni s-a mai rupt si de alte dati, prin 40,
  aia la care li s-a rupt cel mai mult sunt mandre personaje cu nume de bulevarde al capitala,

  fiecare cum ajunge un pic de grad, un pic de functie ajunge un mic Dumnezeu,
  pt care cu ajutoru serviciilor obosite si a autoritatii judecatoresti care este, tara trebuie pusa inainte

  asa plagiatu e o chestie minora,
  sefu de la scola serei de balet postuniversitar e ala care a produs lucrarea actulului minister de intern,
  sefu academiei e ala care nu stie daca pictir vonta a copiat, tb expertiza, proces,
  desi un invatamtor din calsele primte isi da seama daca un elev a copita
  tb adusi aia de la cerere care au legalizat infractiunea,
  ca legea nu e clara, ca infrcatori tb sa iaba drepturi cum zicea un fost advocat al poporului, fost prim miniter penetecd

  spre comunism tot inainte,
  ca oricum n-am iesit inca din feudalism
  ,

  2
 3. Daca militari au crezut vreodata ca un general va face ordine în mapn si in zona companiilor din industria apararii……Tzeapa , v ati luat tzeapa la modul cel mai grav.
  P.s chiar am crezut ca acest personaj militar din fruntea guvernului, va da un impuls pozitiv in zona de aparare si industrie .

  Singurul deziderat palpabil , pensia militară si cat mai repede la pensie , daca se poate la.un minim 47 de ani

  16
 4. Cum draci n-avem elicoptere cu Spike?

  https://ziaristii.com/premiera-pentru-fortele-aeriene-romane-trageri-aer-nava-cu-rachete-tip-spike-poligonul-de-la-capul-midia/

  https://www.defenseromania.ro/pilotii-bazei-95-aeriana-bacau-au-excutat-trageri-cu-rachete-spike-x8_609109.html

  https://rumaniamilitary.wordpress.com/2011/08/02/aripi-romanesti-elicopterele-romaniei/

  Chiar GeorgeGMT a scris despre ele, amus peste 10 ani. Sunt de acord ca ni se rupe dar chiar nu stiu daca fix flota Dunarii este cea care are nevoie de modernizare, vs Fortele Navale in general.

  1
 5. Dovada ca sistemul Spike poate fi integrat si pe mave fluviale. O noua clasa de nave blindate, cu artilerie si ceva rachete ar fi necesara. Vezi: Gurza-M (Project 58155) Class.

  2
 6. Nu stim noi d-astea … nu ne trebuie…
  Romanii sint pacifisti … 😀 😀 😀

  In filmultetul 2, aia de pe punte cautau tuburile cumva ????
  Hahahahahaha ….

  Iesirea aia de la tun, spre inainte, mi se pare cam dubioasa …
  La o rata mare de tragere, tuburile fiind calde/fierbinti, nu e posibil sa se „infunde” iesirea aia ? Zic si eu, mi se pare cam aiurea proiectat.
  Intelegeam sa cada in laterala … dar nu spre inainte.

  In rest, OK, ce sa zic, ar fi bune si pentru noi, de pus pe orice nava …
  Stiu ca aveam mitraliere navale OK, cu 2 tevi, le-am vazut in poze si in realitate la academia Mircea cel Batrin, unde am facut armata.

  Acum nu mai stiu cit de actuale sint, si daca au fost intretinute tot e uzeaza teava, chiar daca faci doar exercitii, deci nu cred ca mai sint f.fiabile si reliable.
  Ar trebui sa laum si noi chestii noi…. dar cine sa auda ….

  1
  • Aruncarea tubului înainte e normalitate.
   O folosește și tunul italian de 76 mm . Basca o grămadă de arme în calibrul 30 mm.
   Ăla din video are un tub de evacuare destul de larg să nu rămână cartușul proiectilului in el.
   PS.
   Daca ar arunca pe laterala, ( că tunul, mitraliera se mai și rotesc dreapta stânga ) ar risca ca la anumite rotații, cartușul să lovească niste chestii care costa o valiză de euroi.

   PS2.
   In timp de tace tuburile trase ( cartușul) se recuperează.
   In timp de război, cineva trebuie sa le arunce în mare, ocean.

   1
 7. Typhoon cu NLOS e un must pe nave ptr ca angajeaza navele inamice dincolo de raza de lovire a tunurilor acestora.
  In primul rand pe NPR-uri.
  La fel, pe fluviale, completate cu Spike ER si/sau Lahat si cu drone.

  4
 8. Tămplarii … .
  FMM veșnic .
  Păi problema ta e la alții .
  Că toți sunteți manipulați de aliații transatlantici si strategici , treaba e oarecum acceptabilă , asta cumva
  e viata .
  Ce urmează … ?
  Viata e cumva frumoasă .
  Hai pa .

  1
 9. Tot ma uit la ceas de cand ai publicat.
  Inca niciun idiot care sa intrebe retoric la ce ne trebuie asa ceva cand ‘dincolo’ sunt oniks.urile care scufunda portavioane…
  Tic-tac

  2
 10. Am putea să punem și noi, inclusiv pe fregate sau monitoare. Ca sa nu mai zic de niste shaldaguri noi sau un proiect românesc de vedete rapide cu o clasă pt Dunăre și una pt MN. Santiere competente sunt in tara destule, nevoie de nave noi e. Evident că vb aia „mai binele e dușmanul binelui”, opinia unor politicieni e că armata e doar o unealta politica, dotări doar când zic sondajele că asta e prioritatea. Până atunci taieri panglici, defilări, vizite la conferințe. Daca nu spun aliații sa ne dotam, canci dotare. Lasă că mere s-asa.

  2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *