Saab semnează un contract pentru livrarea unei nave speciale pentru SIGINT

HSwMS Orion

Firma suedeză de apărare şi securitate Saab a semnat un contract cu Administraţia Suedeză pentru Materiale de Apărare (FMV) pentru livrarea unei nave speciale pentru Signal Intelligence (SIGINT). Comanda acoperă perioada 2017-2020, şi are o valoare totală de 730 milioane coroane suedeze.

Saab va concepe, construi şi livra un vas de interceptare si analiză a semnalelor radio (signal intelligence).

–        Navele sepciale de acest tip necesită o mare siguranţă şi disponibilitate. Saab, şi nu în ultimul rând, Kockums, a livrat, în aceşti ani, produse care se ridică la aceste standarde. Acest contract este şi o confirmare a capacităţii noastre de a livra nave de suprafaţă, spune Gunnar Wieslander, şeful diviziei de afaceri Kockums a Saab.

O navă SIGINT este folosită mai ales pentru interceptarea şi analizarea semnalelor transmise prin radio. Vasul suedez existent, HMS Orion, a fost lansat la apă în 1984, şi a fost modernizat de mai multe ori de atunci la şantierul naval al Saab de la Karlskrona.

Sursa: Saab

Cel.ro

12 Comments:

 1. ma gandesc ca in cazul nostru este o facilitate 100% externalizata aliantei.

  • HMS London, type 22 avea asemenea echipamente la bord. De la wiki citire: „The most significant change in this group of six Type 22 frigates is much more sophisticated electronic warfare systems, particularly the Classic Outboard system for the intercept of Soviet naval and submarine communications.[7] This very sophisticated and specialised versions of the Type 22 were specifically approved by Prime Minister James Callaghan.”

   Nu le mai are, la naiba, nu mai are mai nimic din ce avea…

   Dar ar putea fi echipata din nou. Nu insa cu un buget 800 de milioane de lei…

   • Nici nu are cum sa le mai aiba. Echipamentul respectiv SSQ-72/108 (fabricat initial de Lockheed Martin Sanders acum BAE Information and Electronic Warfare Systems) era/este un „controlled export item” menit numai pentru cele „cinci perechi de ochi” (US, UK, Australia, NZ si Canada).

    • Stiu, tot de la tine. 🙂
     Ceea ce vroiam sa subliniez de fapt era ca am putea folosi fregatele type 22 pentru asa ceva fara sa mai luam o nava dedicata. Probabil ca nu cu aceleasi performante ca o nava dedicata dar o solutie buna, oricum, mult mai buna decat nimic…
     Aici: http://www.forecastinternational.com/archive/disp_old_pdf.cfm?ARC_ID=738 zic astia ca sistemul este restrictionat la NATO members only.
     Teoretic, conform link de mai sus, le-am putea reinstala, macar pe una din cele doua fregate.

     • Stai linistit ca nu ti le vand astia chiar daca arunci cu bani la ei. Cutiile respective nu sunt cea mai importanta parte a sistemului ci biblioteca de semnale pe care se bazeaza, iar asta inseamna sa ai acces la o anumita infrastructura controlata de US Navy si la care in momentul de fata numai cele cinci perechi de ochi o acceseaza. Capabilitatile de criptografie si criptanaliza sunt giuvaerele familiei si numai „verisorii” se joaca in cutia de nisip ingrijita de Central Security Service.

      • Macar sa ni le vanda sa „ascultam” si se ocupa ei de restul… 🙂
       Tot aud ca suntem buni la cules informatii, s-au agitat cu centrul de la Oradea and shit…

       • Daca nu o poti apara la ce s-o mai ai.
        Intai sa avem o marina capabila de lupta cu potentialii inamici din balta si va veni si o astfel de nava fara probleme si nu e nevoie sa luam tehnologia de la USA sau UK, o putem lua de la nemti (Oste class), italieni (Eletra), norvegieni (Marjata), suedezi (Orion), francezi (Depuy de Lome), deci lista utilizatorilor de astfel de nave din Europa e lunga si ai alternative de unde sa cumperi, dar si cu cele 4 corvete moderne plus cele 2 cosciuge englezesti inarmate si submarinul pus pe picioare tot e putin ca sa ceri o astfel de tehnologie ca risti sa o pierzi in lupta cu adversari precum turcii sau rusii, sau mai rau sa te deposedeze de ea.

 2. Scumpa in draci, din pacate….

 3. Ce sa facem cu astea noi?
  Ca sa folosesti asa ceva e o stiinta in sine. Cine sa faca la noi asta? aia de la UTI ? Astia de la MAPN? Sa FIM SERIOSI !

  • Tehnologia nu o putem realiza, dar nava in sine da, vezi cazul navei Marjata a marinei norvegiene care a fost facuta recent la noi si apoi dusa in Norvegia la echipare cu instalatii pentru razoiul electronic.

Germanos.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *