Tancuri sovietice-Ucraina

La uzina de tancuri din Harkov-Ucraina, sute de tancuri sovietice, de toate tipurile si epocile, asteapta teoretic vorbind reparatiile necesare. In realitate ele sunt doar abandonatae acolo, odata cu colapsul URSS-ului. Mai pot fi numite aceste masini tancuri? Mai pot ele fi intr-o zi operationale?! Probabil ca in acest moment sunt bune doar de topit la fier vechi. Ganditi-va insa cate sute si sute de milioane de dolari au costat aceste masini, si cat de mult faceau ele sa tremure Vestul candva!

Acum sunt batrane, moarte deja, dar parca au totusi ceva martial in ele. Inca mai au acel ceva, parca astepti ca dintr-un moment in altul, macar unul dintre carele de lupta, sa inceapa sa-si rasuceasca turela cu teava spre tine.

Un zombiland pentru tancurile sovietice, care, candva erau mandria Sovietelor, si cosmarul Occidentalilor.

Sursa: defensetech

GeorgeGMT

16 comentarii:

 1. Din ce am citit in alta parte tot ce inesamna T-64 va fi topit . mai mult ca sigur ca vor urma si alte tipuri. Si in Rusia sunt astfel de cimitire de elefanti , chiar si de aviatie . Putin a anuntat ca va aduce aviatiei 1600 de avioane si elicoptere pana in 2020 probabil a baut prea multa votca sau a vrut sa-i imbete cu apa rece pe ai lui ; da de ce pana in 2020 ,probabil e sigur si de al doilea mandat. .Revenind la tancuri , e un castig pt ca vor obtine un otel de calitate . Daca ar vedea semenii lui goagal astfel de poze ale acestor cimitire ar urla de ciuda ca nu pot executa astfel de bunatati . Cand vezi atatea tancuri si te gandesti la teama vestica din col war te gandesti ca si ailalti au realizat multa tehnica de lupta cu care sa contracareze aceste hoarde blindate ale fostei Urss si pactul de la Varsovia . Acum doar Rusia isi mai poate permite sa anunte noi proiecte de tancuri care mai devreme sau mai tarziu vor intra si in productie si dotare , chiar daca unii prea orbiti de ura asupra Rusiei spun ca nu vor face asta .

 2. Si fabricarea excesiva a acestor tancuri a dus la falimentul URSS.Vesticii s-au bazat pentru combaterea hoardelor de tancuri sovietice, in special pe aviatia militara.

  • Asa este. La apogeul URSS, militar vorbind, prin 1984-1987, anual se cheltuia nu mai putin de 25 din PIB pentru inarmare. Nu cunosc exact structura de atunci a PIB-ului sovietic, dar daca am raporta la balanta Romaniei PIB-buget, ar fi putut insemna undeva la 40-45% din bugetul federal pe inarmare, ceea ce este pur si simplu monstruos, economic vorbind.

 3. Rusii pot avea o armata mare numai din cei 300 miliarde de dolari pe an, obtinuti din exportul de petrol.De aceea saracia populatiei nu se reflecta in saracia armamentului.

 4. Rusii,ca si americanii,au „n” variante de repliere in caz de conflict!Si unii si altii,daca se retrag in Nord,ii mai ataca doar pinguinii!!!Dar noi?Daca…Unde ne retragem?De aia suntem mai buni ca si ei!!!vrem,nu vrem,trebuie sa avem „cojones”!!!

 5. Pe un alt topic am remarcat o postare in care se dorea achizitionarea celor 100 de tancuri Leopard 2A6 scoase la mezat de olandezi. Afacerea cu Indonezia a picat iar masinariile sint inca disponibile. Iar daca vom considera ca Leopard 2A6 (sau 2A4) sint ceea ce ne trebuie, putem sa mizam pe noi contingente la pret de dumping de la greci (au in dotare 353 bucati), spanioli ( 317 bucati) si portughezi (37 bucati). In plus, Germania are multe pe stoc. Ce parere aveti?

 6. Tancurile Leopard 2 A6 pot fi aduse usor la standardul A7.Doar asa Romania ar avea tancuri cu adevarat performante, capabile sa faca fata oricarui tanc inamic.
  La fel de adevarat este ca unele tari vor sa scape de surplusul de tancuri, majoritatea demodate, deoarece nu au ce face cu ele iar intretinerea sau eventuala modernizare costa.Este mai simplu sa le vanda, iar ulterior, in functie de nevoi, sa se doteze cu tancuri de ultima generatie.Pentru tarile din vest, deocamdata cursa inarmarilor a inceta,t asa ca incearca sa isi lichideze stocul realizat in perioada razboiului rece sau imediat dupa implozia URSS.

  • Am citit parerea ca valoarea unui tanc este data de cel care il foloseste. Banuiesc ca cel care a scris asta s-a gindit ca un ucrainian beat sau un ruznac sub gradul de colonel conduce degeaba un T-90. Pe de alta parte, am mentionat Grecia, Spania si Portugalia din motivul evident ca aceste armate vor fi nevoite curind sa vinda chiar la un pret foarte mic pentru a reduce cheltuielile. Cind si daca isi vor permite sa cumpere din nou, este o alta problema. Subiectul principal era nevoia urgenta si presanta de a inzestra armata romana cu tancuri performante.

 7. Chiar si tancurile Leopard A4 pot fi foarte bune aduse la standardul NG, cu blindaj imbunatatit si sistem hunter-killer.

 8. Eu nu m-am gindit nici o clipa la estetica obiectului. Pentru mine cel mai important lucru este ca un 2A4 sau un 2A6 sa lupte cel putin de la egal la egal cu fierataniile pizmasului de la nord si rasarit. Asta este singurul lucru care conteaza.

 9. @Sorin
  Am si specificat, „FRUMOS”, nu cred ca ar vreo treaba cu capabilitatile tehnice, stiu ca merkava e mai bun hahaha 😀

  @Hans
  Am si specificat, „FRUMOS”, nu cred ca ar vreo treaba cu capabilitatile tehnice.

  Daca nu se poate A6 m-as multumi si cu mai multe A4, si sunt de acord ca, conteaza mai mult ce poate face.

 10. Chestiunea ar fi daca un 2A4 sau un 2A6 face fata sau. Chiar fara sa fie adus la stadiul de 2A7 sau de NG. Stim foarte bine cu iese pe strada Ivan si nu cred ca trebuie sa ne omorim capul cu cine stie care 50 de obiecte de expozitie pe care Ivan oricum le tine prin Extremul Orient. Am gindit la fel si in cazul submarinului Kilo. Poate ca exista si alta submarine mult mai performante insa pentru baltoaca noastra Kilo este exact ce ne trebuie. Daca am avea doua-trei bucati operationale cred ca ne-ar stii toti de frica in domeniul asta. Gresesc cu ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *