Tehnologii (episodul 14): China pe tendință (partea a II-a)

Prima parte a articolului a prezentat un album cu fotografii ale realizarilor vestice. Cititorul este încurajat să îl parcurgă dacă nu a făcut-o deja. Vom parcurge în continuare ‘realizările chinezeşti’ in domeniul UAV-urilor aripă zburătoare.

 

China

Industria chineză a dronelor își are începutul în anii ’50, inițial bazându-se pe importuri și inginerie inversă (engl reverse engineering). Primele două drone chinezești au fost CK-1 și WZ-5.

 • Chang Kong-1 (CK-1) este bazat pe un UAV țintă dezvoltat în URSS (Lavochkin La-17) și livrat Chinei. Odată cu înghețarea relațiilor dintre URSS și China în anii ’60, China a trecut la reverse engineering al acelei drone, rezultatul fiind CK-1, care a zburat prima dată în decembrie 1966.
 • Wu Zhen-5 (WZ-5) este bazat pe un UAV american (AQM-34 Firebee) recuperat de armata chineză din Vietnamul de Nord.

CK-1

WZ-5

Aripile zburătoare introduse în serviciu (B-2, RQ-170) și UAV testate în Statele Unite (X-44, X-45, X-47, MQ-25) – a căror caracteristică principală este ‘invizibilitatea’ – au determinat și China să intre în acest joc.
 

NUAA Flying Wing, 2011

Este o aripă zburătoare care și-a făcut apariția în 2011, fiind asemănătoare cu următoarea din listă – AVIC 601-S, dezvoltarea lor având loc în același timp. A fost un avion experimental care își propunea explorarea aripii zburătoare, sistemul de propulsie fiind într-o nacelă integrată în fuzelaj.
 

AVIC 601-S Wind Blade (Feng-Ren), 2011

Este al doilea concept de aripă zburătoare cercetat în China, care s-a transformat într-un program din care a rezultat un număr de șase UAV. Se pare că primul avion a fost proiectat de SYADI (Shenyang Aircraft Design Institute) – parte a AVIC (Aviation Industry Corporation of China) – și fabricat de SYADI și Shenyang Aerospace University.

Primul avion al programului a fost Sky Crossbow (Tian-nu), care avea un motor electric ce antrena o elice internă și ampenaj în V; trenul de aterizare a fost fix. Caracteristicile sale au fost: anvergură 2.20 metri, lungime 2.15 metri, înălțime 0.60 m, masă la decolare de 18.8 kg și viteză de 70-150 km/h. [18]

Primi pași în aripi zburătoare (Sky Crossbow)

Următorul avion dezvoltat în cadrul programului a fost Wind Blade, care folosea aripioare (engl winglets) pentru stabilizare.

Primi pași în aripi zburătoare (Wing Blade)

 

Sharp Sword (Lijian), 2013

Este una din cele două drone notabile care au rezultat în urma continuării dezvoltării/programului AVIC 601-S. A câștigat locul al doilea la National Science and Technology Advancement Prizes la începutul anului 2017. A fost construit sub îndrumarea AVIC (Aviation Industry Corporation of China) de Shenyang Aircraft și Hongdu Aviation Industry Group și a zburat prima dată în noiembrie 2013.

Sharp Sword

Caracteristici (determinate prin observare și deducție în lipsa unor informații oficiale) sunt: anvergură de 14 metri, 10 metri lungime, încărcătură de 2200 kg transportată în două compartimente, motor fabricat în URSS Rusia RD-93 (deși inițial existau informații referitoare la motoare chinezești – un turbofan WS-13 sau Shenyang WP7), rază de acțiune de 1200 km și o distanță de zbor de 4000 km (conform declarațiilor chinezilor, analize din vest vorbesc de o rază de acțiune de 200 km și maximum 500 km de zbor).

Sharp Sword

Există informații că o versiune cu performanțe îmbunătățite din punct de vedere al ‘invizibilității’ a zburat începând cu 2016-2017. În 2017 declarațiile vorbeau de intrarea în serviciu a Sharp Sword începând cu 2019 sau 2020 dacă dezvoltarea nu întâmpina probleme. Primele misiuni probabile pentru el sunt cele de recunoaștere și urmărire a navelor militare, urmând ca pe măsură ce armata se obișnuiește cu el să fie utilizat în primele faze ale atacurilor împotriva țintelor foarte bine protejate sau cu valoare mare. O altă utilizare luată în calcul este pentru realimentare în aer a altor avioane, pe termen lung China neexcluzând utilizarea sa de pe portavioane.

Sharp Sword în 2013

Echivalentul său în Europa este considerat nEUROn.
 

Dark Sword (Anjian), proiect

Făcând o scurtă paranteză, a doua dronă rezultată din programul AVIC 601-S este Dark Sword (Anjian) care ar fi trebuit să fie punctul de plecare pentru un UAV foarte manevrabil, hipersonic. Alte informații vorbesc despre Dark Sword începând cu anul 2006.

Dark Sword

 

Rainbow (Cai Hong), 2019

La salonul aeronautic din Zhuhai (China International Aviation & Aerospace Exhibition and Airshow China, Zhuhai sau, pe scurt, Zhuhai Airshow) din noiembrie 2018 CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation) a prezentat drona CH-7 (Cai HongRainbow), utilizabilă în zboruri la altitudine mare de lungă durată (HALE – engl High-Altitude Long Endurance). Primul zbor este programat pentru 2019 și vânzările ar începe din 2022. Deși toată lumea spune că este inspirată de X-47B, CASC neagă.

CH-7 la salonul aeronautic din Zhuhai

Proiectantul șef al seriei de drone CH – Shi Wen – a declarat: [1][8]

Existing combat drones in the international market are suitable for low-intensity warfare, such as counterterrorism operations, but cannot handle high-tech conflicts that usually involve fighter jets or modern air-defense missiles. By comparison, the characteristics of the CH-7, such as its high speed and stealth capability, make it a good fit for high-tech confrontations.

[…] the performance of the CH-7 in many areas is much better than the US-made RQ-170, and quite close to the RQ-180.

The CH-7 can intercept radar electronic signals, and simultaneously detect, verify and monitor high-value targets, such as hostile command stations, missile launch sites and naval vessels.

The CH-7 also has internal weapons bays, so it is capable of launching weapons, like anti-radiation missiles, air-to-ground or anti-ship missiles and long-distance precision-guided bombs.

The US has advanced technologies in some areas of UAV, and the Chinese UAV market is huge, so China is willing to cooperate with the US on the commercial use of UAVs.

The new model is scheduled to make its first flight in 2019, and if everything goes well, mass production and deliveries will follow around 2022.

CH-7 la salonul aeronautic din Zhuhai

Alte surse din CAAS au declarat: [1]

Several aviation powers including the United States, Russia and France are developing stealth combat drones-for instance, the RQ-170 and X-47B of the US, and France’s Dassault nEUROn. However, these models are either not available in the international market or are for experimental purposes only, rather than mass production. So the CH-7 will be the sole option for buyers wanting to field stealth combat drones.

CH-7 features a high operational altitude, high speeds, long flight duration and outstanding survivability, and is intended for significant missions such as strategic reconnaissance, electronic surveillance and high-value target elimination.

The cutting-edge machine is also capable of detecting stealth fighter jets-such as the United States’ F-22 Raptor-and early-warning aircraft, and then providing guidance for manned combat planes to hit the targets.

CH-7

Caracterisiticile CH-7 sunt: anvergură 22 metri, lungime 10 metri, propulsie asigurată de un motor care îi asigură o viteză de 920 km/h (alte surse vorbesc despre 600-700 km/h); autonomia este de 15 ore, plafonul de 13000 de metri și o rază de acțiune de 2000 de km, masa maximă la decolare este de 13000 kg.
 

Sky Hawk/Sky Eagle (Tian Ying), 2017

La același salon aeronautic, CASIC (China Aerospace Science and Industry Corporation) a prezentat un UAV din seria SH/TY (Sky Hawk), însă acesta nu are nimic în comun cu produsele anterioare. CASIC a declarat că avionul a început să zboare la finalul anului 2017, în 2018 fiind publicate imagini cu echipa de dezvoltare, avionul fiind cenzurat.

Sky Hawk

Proiectantul șef, Ma Hongzhong, a declarat că Eighty percent of our drone’s technologies are the newest and most advanced, some of which are leading the global [drone] industry.

Sky Hawk

Evident, are o configurație de aripă zburătoare, asemănătoare cu … X-44. Faptul că nu există nimic vizibil care să indice tipul de misiuni la care va fi folosit și trenul de aterizare robust, se speculează că este destinat portavioanelor și este un demonstrator tehnologic. Anvergura este în jurul a 12 metri; autonomia este de 40 de ore, cu un plafon de 7500 metri; masa maximă la decolare este de 3000 kg, incărcătura de 370 kg.

Sky Hawk

A fost lansată oficial printr-un film de propagandă în urmă cu câteva zile (ianuarie 2019), după prezentarea sa la salonul aeronautic.

Sky Hawk/Sky Eagle

 

Star Shadow

SG-1 Star Glory este o realizare a Star Systems. Caracteristicile sale sunt: 15 metri anvergură, lungime de 6.8 metri, înălțime de 1.8 metri, propulsie asigurată de două motoare, viteza maximă de 650 km/h și viteza de croazieră de 600 km/h; autonomia este de 8 ore, plafonul de 12000 metri și o rază de acțiune de 2000 km, masa maximă la decolare este de 4000 kg și poate transporta 400 kg de încărcătură utilă.

SG-1 Star Glory

Se pare că acum Star Systems a îmbunătățit SG-1 și a produs o variantă mai nouă, mai bună – Star Shadow – prezentată la Singapore Airshow în februarie 2018. caracteristicile sale sunt: anvergură de 15 metri, lungime de 7.3 metri, motoarele sunt TWS800; autonomia de 12 ore, plafonul la 15000 metri, masa maximă la decolare este de 4500 kg.

Star Shadow

 

CH-805

La salonul aeronautic de la Zhuhai din 2016 CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation) a prezentat un UAV – CH-805. Este o dronă de mici dimensiuni, dezvoltată pentru antrenamentul operatorilor de sisteme antiaeriene. Este lansat cu un booster care utilizează un motor rachetă, are anvergura de 4 metri, masa maximă la decolare de 190 kg. Poate atinge viteze de 730 km/h și are o autonomie de 40 de minute.

CH-805

 

Planuri și realizări

Armata chineză a declarat că are în dezvoltare o nouă generație de bombardiere care ar trebui să înlocuiască bombardierul H-6K. Noul bombardier are rază medie de acțiune (4000 km), are o configurație de tipul aripă zburătoare, sunt ‘invizibile’, motorul probabil este D30KP2 ca armament folosind rachete de croazieră sau bombe. Ca dimensiune este mai mic decât B2, însă forma este asemănătoare cu a, evident, X-47. Masa estimată este de 12 tone.

Noul bombardier?

În vara anului 2017 au apărut câteva imagini care duc la concluzia că este posibil ca Star Shadow sau un avion echivalent să fi zburat deja.

A apărut ceva (sursa Twitter @dafengcao)

 

Va urma.

Citiți și:
China are drone…de vanzare
Articolul de Seara – China are drona stealth
China si noua conducere politica de la Beijing
Saudiții și-au luat drone de atac din China
Rusii ii injura din nou pe chinezi
 

Iulian

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 5,00 din 5)
Încarc...  

Surse:
1. Stealth drone about to hit world market ( http://usa.chinadaily.com.cn/a/201811/06/WS5be0e888a310eff303286bac.html , accesat la 2019-01-08)
2. China releases first video of a Sky Hawk, its latest stealth drone, in flight ( https://www.japantimes.co.jp/news/2019/01/06/asia-pacific/china-releases-first-video-sky-hawk-latest-stealth-drone-flight/#.XDX_rtszaR0 , accesat la 2019-01-08)
3. China’s New Stealth Drone Unveiled at Air Show ( https://www.military.com/video/chinas-new-stealth-drone-unveiled-air-show , accesat la 2019-01-08)
4. China’s Beating the US to Market on Combat Drones, By Copying US Technology ( https://www.defenseone.com/technology/2018/11/chinas-beating-us-market-combat-drones-copying-us-technology/152625/ , accesat la 2019-01-09)
5. Meet China’s Sharp Sword, a stealth drone that can likely carry 2 tons of bombs ( https://www.popsci.com/china-sharp-sword-lijian-stealth-drone , accesat la 2019-01-10)
6. Kimberly Hsu – China’s Military Unmanned Aerial Vehicle Industry
7. Début de l’industrialisation du drone furtif « Sharp Sword » ? ( http://www.eastpendulum.com/debut-de-lindustrialisation-drone-furtif-sharp-sword , accesat la 2019-01-10)
8. China’s Most advanced stealth drone unveiled ( http://www.globaltimes.cn/content/1125928.shtml , accesat la 2019-01-10)
9. China’s Biggest Airshow Offers More Evidence Of Beijing’s Stealth Drone Focus ( http://www.thedrive.com/the-war-zone/24645/chinas-biggest-airshow-offers-more-evidence-of-beijings-stealth-drone-focus , accesat la 2019-01-10)
10. A drone with a significant resemblance to the Northrop Grumman X-47B has been unveiled at China’s biggest airshow ( https://theaviationist.com/2018/11/04/chinese-clone-of-u-s-navy-x-47b-drone-appears-at-zhuhai-2018-airshow/ , accesat la 2019-01-10)
11. China’s Sharp Sword, a Stealth Drone that can Likely Carry 2-Tons of Bombs ( https://www.dsiac.org/resources/news/chinas-sharp-sword-stealth-drone-can-likely-carry-2-tons-bombs , accesat la 2019-01-10)
12. China Unveils Their Impressive Prize-Winning Attack Drone ( https://nextshark.com/china-unveils-impressive-prize-winning-attack-drone-ever/ , accesat la 2019-01-10)
13. 5 large-sized drones being developed by China ( https://en.dailypakistan.com.pk/technology/at-least-5-large-sized-drones-being-developed-by-china-963/ , accesat la 2019-01-10)
14. 弹舱布局曝光 图解中国隐身轰炸机 ( http://www.wailaike.net/news-1846924-0.html , accesat la 2019-01-25)
15. China plans to equip its aircraft carriers combat drones ( https://24-my.info/china-plans-to-equip-its-aircraft-carriers-combat-drones/ , accesat la 2019-01-25)

Sursele imaginilor: NASA, Boeing, Northrop Grumman, Lockheed Martin, Pinterest, Imgur, Wikipedia, Twitter, Reddit, Global Times, internet & retele sociale din China, The Aviationist, The War Zone, Foxtrot Alpha, Aviation Analysis, Airliners NET, Ruslet.

11 comentarii:

 1. China face progrese tehnologice neimaginabile acu’ doua decenii, copiind , ,,furând tehnologii”, scolindu-si tinerii cei mai merituoși in domenii cheie la universitățile din vest…toate astea coroborate de avântul comerțului cu produse interne la nivel mondial uneori într-un mod mai mult decât agresiv va determina cu siguranță ca statutul de super-putere sa-i fie atribuit mai repede decât ne așteptam.

  Faptul că în continuare designul e american iar avionică și propulsia au inca sorginte rusească mă face să cred că produsele proprii nu sunt chiar izvorate din puțul gândirii/cercetării proprii sau cine știe poate vor să ardă niste etape…….

  Dacă-i studiem pe chinezi doar in felul cum au evoluat atunci cu adevărat sunt mai mult decât un bun exemplu de ambiție și determinare dar daca v-om vedea și reversul atunci mi-e cam milă de restul ținând cont că resursele planetare sunt limitate iar în momentul când vor putea cu siguranță i-si vor cere ,,drepturile”……știu ca-i cinic ce spun dar se pare că asta-i adevarul!..

 2. @robi Off topic: bors reincalzit cu dedicatie pt Mc Donell Douglas……nu bagi atatia bani in programul F35 ca sa reimprospatezi in avion de generatia a-IV-a chiar daca-i fosrte capabil si la ora actuala

 3. Un domeniu in care chinezii sunt prolifici. Nu cred ca vorbim despre un proiect punctual ci mai degraba despre un efort concentrat si o alocare de resurse consistenta pentru deszvoltarea de drone. Au multe modele, multiple centre de cercetare, au deja vanzari pentru anumite platforme, aduna date din exploatare si cocheteaza cu dezvoltarea unor echipamente de avangarda. Mie imi pare deja o industrie serioasa. Ba chiar daca ne luam dupa productia actuala (si exportul care valideaza calitatea unor echipamente) si platformele aflate in dezvoltare, pare ca asta e un domeniu in care sunt mai avansati ca rusii (chit ca tehnica clasica, cum sunt motoarele, vine tot de la rusi).

 4. Ma uit la Sharp Sword si la motorul ala si ma gandesc ca poate nu e cea mai buna solutie… Chiar n-au cum sa modeleze evacuarea aia sa-i mai diminueze semnatura?

  Sunt chiar curios cum vor rezolva problema motoarelor. Europenii si americanii nu cred ca le mai dau nimic, pana si europenii par sa fi schimbat foaia in ceea ce-i priveste.

 5. Pur si simplu este impresionant cate studii de avangarda sunt dezvoltate in paralel. Asta da o măsură a capacităților tehnologice, financiare și umane fost al pregătirii. Producerea unor motoare performante indigene este in mod sigur o chestiune de timp ( și nu mult). Este clar ca dpdv tehnologic și al capacităților de inovare și susținere a lor China este peste Rusia. Noi doar daca am avea pe hârtie o intenție pt o asemenea drona am fi in extaz ( și pe drept cuvânt:) )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *