Fapte nu vorbe!

Orizontul celebrării centenarului Marii Uniri se apropie cu paşi grăbiți. Cei cu respect și bun simț istoric sunt conştienți că nu putem, şi nu trebuie uitat, că tocmai bucata din trupul țării, ce a pornit scânteia făuririi României Mari, este înstrăinată şi jertfită zilnic de către o mână de mafioți mancurți şi ideologi smintiți, pe scena geopoliticii mondiale. Suntem blocați în labirint, iar singurul traseu corect pentru a ieşi din labirintul în care am fost azvârliți de către capriciile istoriei, e traseul firesc al reUNIRII!

 

Cui îi abandonăm pe frații noştri? Îi lăsăm pradă iluziilor pe care le vând o mână de smintiți insetați de putere? E ca şi cum ai întoarce spatele propriei tale mame, sau surori, sau frate… pentru ca asta este Basarabia pentru noi. Trup din trupul nostru. Și nu pot crede că suntem un astfel de neam.
Nu se cuvine să sărbătorim fără Basarabia noastră dragă, ar însemna să dăm dovadă de ipocrizie. Celebrarea centenarului ar fi o formă fără fond, o sărbătoare lipsită de substanță, dar altoită din greu cu ipocrizie şi falsitate. Asta suntem, un popor de mimi?

NU, niciodată!
De aceea, consider că este de datoria tuturor celor ce simt românește a se implica activ în acțiuni concrete, ce vizează reUnirea celor două state românești, despărțite încă de odiosul pact Ribenttrop-Molotov, troc făcut între cei mai mari criminali ai secolului XX, a le cărui consecințe continuă să nască drame și astăzi.
E timpul să nu mai ne limităm doar la vorbe. Timpul alocat vorbelor și patriotismului de carton a trecut. E vremea să apăsăm cu toții pedala de accelerație, dacă vom rata o nouă șansă, blestemați să fim!

Pentru a arăta ca atunci când lăsăm defetismul deoparte, suntem capabili să schimbăm lucrurile, o să enumăr pe scurt câteva dintre reușitele recente ale platformei unioniste Acțiunea2012, la care vă invit să aderați!

O să amintesc în treacăt faptul că la presiunea și inițiativa noastră am înfrățit sute de localități, școli, licee dar și numeroase instituții din stânga și din dreapta Prutului, acțiune cu impact real, atât pe plan afectiv cât și concret, de multe ori între entitățile înfrățite având loc diferite acțiuni, îndreptate în special sprijinirii economice, sociale, etc,. al entităților din pseudo statul Republica Moldova.

O să amintesc că după ce o vară întreagă am strans semnături, și am făcut lobby pe unde am putut, din 2015 românii pot trece Prutul doar cu buletinul.

O să amintesc că la inițiativa noastră 70 de jurnaliști din cele două state românești s-au reunit la București în ianuarie 2015 pentru a conlucra în vederea dezvoltării unui spațiu informațional comun, dominat de principiile etice ale jurnalismului modern.

Și da, tot noi am adus peste 300 de reprezentanți ai asociațiilor de români din străinătate pentru a participa la cele două ediții ale Congresul Diasporei Unioniste, desfășurate în aprilie 2015 și, respectiv, martie 2016 atât la Palatul Parlamentului din București cât și la Academia de Științe a Moldovei. Identificarea principalelor dificultăți cu care se confruntă românii de pe cele două maluri ale Prutului în țările de reședință și conlucrarea în vederea apropierii dintre România și Republica Moldova au fost obiectivele centrale ale Congresului.

La marșul organizat de noi, 50.000 de oameni au votat simbolic, prin ridicare de mână, unirea Republicii Moldova cu România, în cadrul celei mai mari manifestații stradale organizată până în prezent la Chișinău, pe 27 martie 2016.

Și da, în fiecare an, din ce în ce mai mulți oameni ies în stradă la manifestațiile pentru Unirea cu România.

 

În fine, poate cele mai spectaculoase reușite, sunt și cele mai recente.  Înființarea propriului nostru trust media, cu două studiouri create din donații, unul la București, altul la Chișinău. Consider că a fost o idee foarte bună având în vedere că media moldovenească e dominată de programele și canalele lui Plahotniuc sau Dodon. Programe care au cântărit decisiv și la alegerile prezidențiale…

 

Proiectul de suflet rămâne însă ”Cunoaște-ți Țara”, 79% din populația Republicii Moldova nu a fost niciodată în România. Unul din punctele care îi separă pe locuitorii celor două state este lipsa de informație. Nu ne ştim unii pe alţii.

Prin programul  “Cunoaște-ți Țara” peste 70.000 de basarabeni, în general cu posibilități materiale reduse, oameni din mediul rural sau chiar reprezentanți ai minorităților naționale, au putut să vadă realitățile din Țara-Mamă, să viziteze orașele, mănăstirile, munții, marea, cetățile medievale și alte obiective turistice sau economice. Beneficiind de cazare, masă, intrări gratuite la obiectivele turistice. La multe dintre acestea fiind întâmpinați sau chiar ghidați turistic de către voluntari localnici.

S-a observat o puternică răsturnare a convingerilor formate de propaganda și manipularea anti-românească, pentru că participanții s-au convins că avem aceeași limbă, credință și identitate, că sunt primiți cu ospitalitate și cel mai important, că nu sunt discriminați.

 

În contextul în care de la autoritățile române nu am auzit prea multe lucruri concrete legate de centenar, am decis să trecem noi la fapte, dar așteptăm ca și autoritățile să ni se alăture. (ca o nevinovată paranteză, Guvernul Maghiar alocă bani serioși pentru departamentul Trianon 100…)

 

În fine, de ultimă oră,

ieri, 20 august 2017, la inițiativa Acțiunii 2012, o nouă filă de istorie a fost scrisă la Parlamentul României.

A luat naștere Alianța pentru Centenar. A fost momentul în care 100 de organizații și-au unit forțele pentru aducerea Basarabiei acasă.

Dar au participat și diferiți oameni politici, care surprinzător, au reușit să treacă peste micile ambiții politice, și-au dat mâna, și au înțeles că interesul național este mai important. Oameni politici precum fostul ministru de externe Corlățean, a cărui declarație o voi menționa:  „Idealul unității naționale este un lucru care ține de existența noastră și este cât se poate de legitim. Nu poate fi negat de nimeni și nu poate fi supus negocierilor”.
Dar și alți politicieni, ce fac parte din grupul parlamentar ”Prietenii Unirii”.  Nu îi voi menționa însă. Dacă sunteți interesați îi puteți afla lesne din media.

Parcă nu am ținut umbră pământului chiar degeaba…

 

Ideea este că majoritatea acestor acțiuni a fost interprinsă de o mână de oameni care au înțeles că nu suntem prea mici pentru fapte mari, iar dacă am înțelege cu toții asta și am trece la fapte, probabil chiar am realiza Unirea în 2018.

Pentru mine e o onoare a face parte dintr-un ideal mai mare decât propria-mi persoană!

Și vă reamintesc că acum vreo 6-7-8 ani, în România se vorbea despre Republica Moldova într-o manieră mult mai ostilă, sau nu se vorbea deloc, exceptând mediile culturale sau academice, și alea dintr-o datorie morală cumva…, și desigur, șleahta de 50-60 de tineri ce strigau în fiecare an la Alba Iulia pe 1 decembrie că își doresc UNIREA.

Ei bine, acum, UNIREA e pe buzele tuturor politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului, fiind chiar subiectul principal al alegerilor prezidențiale. Astăzi, UNIREA face rating la showurile de vineri seara, publicul răspunde pozitiv, lansând concurenții în finala concursului.

Copiii ce strigau de nebuni la Alba Iulia au crescut, poveștile cu rakeți și amenințările, fie chiar din partea pseudo-președintelui mancurt, nu îi mai sperie. Îi spun NU în fața. Iar acum nu mai strigă singuri în Cetatea Unirii, acum țin discursuri în Parlamentul României, și își asumă fapte mărețe. Vă recomand să îl ascultați pe acesta, al bunului meu prieten Cosmin Iosub, un românaș sadea din Covasna, de doar 18 ani. Linkul discursului aici.

 

Consider că după generațiile care au făcut Mica și Marea Unire, urmează generația care va face reUnirea. Diferențele sociale sau de orice natură nu mai contează. Când vine vorba de cel mai drept ideal, academicienii își dau mâna cu ultrașii de pe stadioane.

 

Așa că vă invit din nou, pe fiecare dintre voi, să faceți parte din această generație și să tindeți spre fapte concrete, în sprijinul Unirii celor doua state românești. Prin implicare directă, donații, fie chiar și cu vorbe bune, căci fiecare dintre noi e ambasadorul neamului.

Iar Unirea nu o să o facă nimeni în locul nostru, nici americanii, nici europenii, nici altcineva. Pentru Unire se luptă, și e o luptă de uzură. Dar o să câștigăm, și nu o să ne poată opri nimeni s-o înfăptuim!

Talgerul dreptății o să atârne cu siguranță spre noi, și cel mai drept ideal!

Simt că Unirea e aproape, aud clopotele, haideți să punem toți osul, acum nu mai trebuie să infruntăm gloanțele și artileria inamică, ci doar să nu fim ignoranți și comozi.

Haideți s-o facem!

Pentru că Unirea face să se întâlnească frate cu frate, pentru că Unirea înseamnă o greșeală istorică reparată, o pată de ruşine ştearsă de pe obrazul României!
Pentru că Basarabia e România!
Pentru că sângele apă nu se face, iar frații în veci vor fi frați!
Pentru că Prutul nu ne desparte, el ne unește!

 

Să nu uităm, fraților,

2018 e despre Basarabia!

Bust Constantin Stere, Bucov, Prahova

 

Mihai-Cristian, Hunedoara

P.s.: „Marșul pentru Centenar”

Surse: www.actiunea2012.ro

 

P.S.

Sa nu uitam, astazi comemoram Pactul Ribbentrop-Molotov, acordul infam care ne-a despartit de Basarabia incepand cu 1940!

 

 

Produse evoMAG.ro

73 Comments:

 1. Ziua de 23 august pentru mine este zi de doliu. Este ziua cand maresalul Antonescu a fost miseleste, arestat ! Conducatorul Romaniei este arestat de un copil (rege). Sa nu uitam celebrele cuvinte ale maresalului Antonescu : Ostasi, va ordon, treceti Prutul ! https://www.youtube.com/watch?v=gH1dUzDKoTU&t=277s

  • …esti un natarau! 23 august este ziua bataliei de la Calugareni…Aia in care armia valaha a castigat cei doi dinti ai lui Sinan..

   • Pe stil vechi: 13

    Uite o intrebare: cand a fost semnat pactul Ribbentrop-Molotov?

    • Si sa nu uitam:
     La inceput a fost „lovitura de stat de la 23 august 1944”.
     In perioada lui Dej era „insurecţia armată de la 23 August 1944” (în anul 1964)”.
     In vremea lui Ceausescu a devenit „revoluţia de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă de la 23 August 1944 (in anul 1977)”.

  • Si eu consider ca Regele a gresit, in ce priveste persoana Maresalului Antonescu.
   Dar armistitiul cu URSS-ul de pe 23 August 1944 nu cred ca a fost o greseala.

   Daca Romania nu rupea alianta cu Germania, azi nu mai vorbeam de o Transilvanie ca si parte a Romaniei ci vorbeam de Transilvania impartita in 2.
   1 bucata fiind parte a Ungariei.

   a contat fff mult decizia Romaniei. Dar este bine de stiut pentru toata lumea (mai ales pentru cei tinerei) ca si Maresalul intentiona sa rupa Alianta cu Germania, daca puterile Occidentale ar fi datGARANTII SOLIDE Romaniei.

   Regele Mihai este vinovat de moartea Maresalului. El avand ordinul de gratiere in varful stiloului, chiar pe masa lui.
   A refuzat sa-i salveze viata Maresalului Antonescu iar Justitia Divina va tine cont de acest aspect.

   Mai este tradarea Regelui, atunci cand a abdicat. chiar daca a jurat cu mana pe Biblie ca va apara patria cu pretul vietii.
   Atunci cand viata i-a fost pusa in pericol, si-a tradat tara, in conditiile in care Sute de mii de militari romani, si-au dat viata pentru tara luptand pe front. Regele nu a putut face acest lucru!

   in ce priveste sarbatoarea de pe 1 Dec 2018… o sa fie o sarbatoare cu gust amar, Eu perosnal sunt pesimist si nu vad in viitorul apropiat Moldova si Romania o singura tara.

 2. capatu satului

  de undeva trebuie sa pornesti,
  si io zic ca ar trebui pornit si repetat de cateva milioane de ori cine au fost EROII care au permis ca rusii sa ia teritoriu rumanesc de peste Prut,
  EROII care au permis chestia asta sunt mari politicieni, oameni de stat, inclusiv militari de cariera, servicii secrete, etc.
  unii cu nume de strazi si bulevarde prin capitala si orasele patriei,
  sau persoane puse la loc de cinste in cartile de istorie, dar care nu au vazut mai departe de propriul buzunar si propriile interese,

  tb. repetat de milioane de ori,
  altfel istoria se poate repeta din nou cu Ardealu de Nord si restu,
  politicianu ruman a fost prin definitie o lepra, iar multi comandanti militari nu si-au facut datoria scuipand juramantu militar fata de tara si popor,

  daca nu avem un inceput corect,
  este greu sa ajungi la sfarsit sau dezideratu care ti l-ai propus,
  pe wiki sunt date despre cei care au permis cedarea Basarabiei fara lupta,
  parte din ei au murit sau au fost inchisi in inchisorile comuniste,
  dar asta este irelevant fata de suferinta care au produs-o pt. ca au legitimat dorinta rusilor de a obtine Basarabia,

  iubesc tradarea dar urasc pe tradator

 3. Ca Unirea trebuie sa se faca e clar, dar ce optiuni sunt
  1.Sa lasi Rep Moldova sa dea faliment la propriu, sa fie o piatra grea legata de gatul rusiei (totusi in timpul asta trebuie finantate organizatile pro Romanesti si profesorii din Moldova, etc.)
  vs
  2.Sa ii sustii industria si bunastarea, cu riscul de a fii votati in continuare politruci Rusi la conducere

  Cat timp televiziunile Romanesti nu au voie sa emita in Moldova, sau e ff greu sa ajunga in casele oamenilor, prin cablu etc. e clar ca sunt cozi de topor in scaune de decizie platite de sobolanu rus

  Eu as opta pt varianta 1

  • capatu satului

   fara suparare, o tara nu da faliment,
   falimentu tarii este un titlu de ziar dar efectele lui sunt doar ceea ce doreste conducerea acelei tari asa zis falimentare sa se intample,

   pe de altă parte, rusii stiu sa scoata chiar si dintr-o tara falimentara resurse,
   ceea mai importantă valoare a natiunii este omu,
   iar rusii s-au priceput bine sa elimine sau sa mute mare parte din natiunea romana care li s-ar fi putut impotrivi,

   asa ca ramane varianta 2,
   la mintea mea, demersurile cu SMURDU, renovarea gradinitelor si dotarea cu microbuze scolare sunt de laudat,
   trebuie mers in continuare in directia asta, cu modernizarea scolilor si a facultatilor, si a asistentei medicale,
   totu incepe de la educatie, nu ca noi am sta foarte bine in domeniu cu ministru pe care-l avem,

   sustinea industriei si bunastarii nu trebuie sa fie niciodata o posibilitate de smen,

   • capatu satului o tara poate da faliment , lucrul acesta e numit incetare de plati cu consecinte tragice pentru populatia acelei tari , argentina e exemplul recent , inclusiv romania a intrat in incetare de plati in 1981 ceea ce la fortat pe ceausescu sa ia hotararea de a plati anticipat datoriile externe si de a nu mai colabora cu institutiile finaciare internationale consecintele au fost lipsa produselor de toate categoriile de pe piata fiind o economie centralizata ,intr-o economie de piata consecinta e ca nu mai ai bani literalmente sa achizitionezi nici macar strictul necesar supravietuirii

 4. Felicitari pentru tot George, si imi pare rau can nu am putut sa ma implic si eu, scuzele nu conteaza aici. Ca remarca pot spune ca Moldova se va uni cu Romania doar cu acceptul sau neputinta Rusiei.
  Din punctul meu de vedere exista doua scenarii:
  1. Unirea cu Moldova incluzand Transnistria. Aici va fi razboi, rusii nu vor ceda fara lupta.
  2. Unirea cu Moldova fara Transnistria.Rusii vor face un nou Kaliningrad acolo si ne vor hartui non stop. Mai bine nu.

 5. Oricât ma r durea sa spun treaba asta o zic..moldova este un mar otrăvit pt romania momentan.după o cruntă spălare a creierelor a iesit dodon.credeti ca e singurul care gândeste acolo asa?transnistria ar iesii sigur din moldova deja este iesita cu scandal..apoi mai este comratul..etnicii turci si au declarat dragostea pt rusia.sunt pt unire dar nu acum..din pacate..macar televiziunile romanesti daca ar patrunde masiv in moldova eu zic ca 50/ din unire ar fii facuta.

  • Comratul este un orasel cat 2 comune mai mari din romania.
   Mai este si Vulcanesti-ul tot un orasel putin mai mare decat o comuna mare de-a noastra.

   Chiar daca sunt minoritati acolo… asta nu inseamna ca Gagauzia va putea fi un stat.
   Mai e si plasamentul acestei regiuni… in Sudul Moldovei, Vulcanestiul inconjurat integral de raionul Cahul.
   Problema Gagauziei este ca nu se afla la granita cu Transnistria ci este intr-o zona inconjurata de oameni ce iubesc Romania. Cahulul si Sudul Moldovei este o zona „romaneasca”

 6. La tara in RM exista cablu? Daca nu, statii de emisie TV la noi care sa acopere RM exista? Televiziuni Romanesti… controlate de romani au licente devemisie acolo?
  Finantari de excursii in Romania ale copiilor din mediul rural sunt?
  Sustinerea reala a liderilor de opinie locali si ajutoare concrete?
  Investitii romanesti sunt? … putine.. Conducta de gaze s-a facut?
  Rezolvarea problemei Transnistriei?

  Este un program pe minim 10 ani … si mai vedem … daca romanii din RM vor si noi vom avea bani suficient pt Unire .. in rest discutii

 7. ,,Televiziuni Romanesti…,, ar fi TVR, PRO TV, REALITATEA http://www.tvmd.info/2012/09/pro-tv-chisinau-online.html la alti operatori de cablu mai sunt si alte posturi Romanesti http://www.suncommunications.md/doc/Grila-digitala-ultra.pdf https://www.zebra.md/ro/ etc.

  • …. moderarea …. 🙁
   cel mai trist este ca, nr de posturi in limba Rusa este mai mare dect in Romana!

  • ..unde poti urmarii cu sufletu la gura de acum consacratul serial Las Fierbinti si eventual Suleiman! Aistea s valorile transmise maldavanului cari ii iubeste mult pe tzaganii valahi!
   In acelasi timp, serialele si filmele istorice poloneze sunt banalitati media pe care le poti viziona la orice post de cablu din vestul Ucrainei!

 8. Fapt: in 2018 au loc alegeri parlamentare in Moldova! Daca majoritatea cetatenilor cu drept de vot aleg sa voteze PUN atunci inseamna ca pop.moldovean isi doreste unirea iar parlamentul Romaniei va consfinti dorinta de unire a moldovenilor prin vot majoritar( udmr si o minoritate de la USR se va opune) in plenul camerelor reunite! Restul sunt vorbe!

   • @Zgureanu

    E cu 2 taisuri treaba asta! Aici nu ne jucam cu „nima n drum„ ci cu ditamai aparatu de manipulare al Fed.Ruse.
    Sunt de ajuns cateva zeci de mii de cereri ca sa vezi titluri gen„O a doua Romanie isi cere dreptu de a exista,Moldova renaste, Romania:adevar sau fals istoric?„-toate astea n presa vestica,nu vb de Rusia sau media de la Chisinau!

    Deci hai s avem grija ce ne dorim!Unirea se va realiza atunci cand Romaniava deveni un adevarat pol de putere economica si militara in regiune!
    Daca suntem atenti si metodici se poate intampla intr o decada!

    • Nu stiu ce ti se pare tie ca ma joc eu, dar in cazul meu strict personal este vorba de familia mea si de dreptul meu de a cere cetatenia conform legislatiei existente de ani buni in R. Moldova. Punct.

     „Daca suntem atenti si metodici se poate intampla intr o decada!”
     eh, mihu, asta ziceam si acum o decada

     • @ Zgureanu Am inteles foarte bine situatia.Tocmai de acea, pt ca face referire la un anumit grup de persoane mi se pare periculoasa initiativa! Este exact ce face Ungaria in cazul secuimiiChiar daca in cazul rep.moldova initiativa nu are trimiteri directe la un spatiu geografic, totusi, faptul ca se ofera cetatenia unei entitati statale rezultate in urma unui pact intre 2 jigodii, pe mine ma face sa mi pun nenumarate semme de intrebare! As intelege demersul lui Basescu care este destul de clar…pot sa inteleg si alte demersuri in aceasta directie, da-mi insa voie sa le consider cel putin inoportune si oarecum….romantice!…romantismul politic n are prea multe sanse in zona respectiva si se sfarseste mai intotdeauna neplacut! ..Vezi „rusoaica” lu Gib Mihaescu ( chit ca si eu sunt insurat cu una👽)…as fi totusi adeptul unor activitati de gen excursii gratuite in Romania+ seminarii, tabere de vara etc.pt tinerii din zona…in rest, privind lucrurile la modul realist, doar atractivitatea economica si o forta militara redutabila( ca factor de descurajare impotriva 👽👽👽👽👽👽) ar aduce Basarabia inaooi la matca.

      • nu, Ungaria da cetatenie secuimii la fel ca Romania R. Moldova.
       Ce fac eu este exact pe dos, si este o reparatie corecta in sensul ca ar trebui sa am dreptul sa contribui cu votul meu la ce se intampla acolo.
       Ar mai reduce disproportia fata de cei care se uita spre Est, la vot, cei din Romania nefiind atat de expusi propagandei rusesti si nici indoctrinati din scoala. Si nici nu se poate spune ca vor fi invadati de romani cu cetateniile astea, pentru ca cel mai probabil vor fi doar cateva zeci de mii care vor aplica pentru cetatenie, avand drept probabil undeva peste 100.000. Majoritatea nu se vor deranja.

       • @ Marius Zgureanu

        Inteleg intentia,finalitatea insa este discutabila in cel mai bun caz.Parerea mea! In plus,din pt de vedere moral trebuie sa juri credinta unei monstruozitati istorice!Chiar si pt un teoretic drept de vot,initiativa nu o gasesc a fi ok.cea ce faci tu este pe dos din perspectiva ta! din oerspectiva statului Moldova,norma de drept este fundamentata pe aceasi jursisprudenta internationala prin care Ungaria sau Romania sau statul N acorda cetatenie unei minoritati indreptatite care in urma unor evenimente sau tratate istorice se afla pe teritoriul altui stat! Moldova nu ti acorda cetatatenia pt ca tu ai vrea sa modifici o situatie politica sau alta! ce vrei tu,e treaba ta! Intentia teoretica a legii este de a castiga buni cetateni,loiali tarii mama!
        Problematica in cazul initiativei propusa de tine sunt eventualele „platforme„cetatenesti care pot inflorii pe astfel initiative,deviind de la scopul initial! Vezi USR u lu Nicusor Dan..vb aia:´´the way to hell is paved with good intentions!´´…

        • confunzi cetatenia cu etnia. Eu ca sa primesc cetatenia R. Moldova nu trebuie sa ma declar moldovean.
         Eu nu am ce sa propun mai mult decat ofera deja legea R. Moldova. Florin Piersic si altii au primit la fel cetatenia.

         • @Marius
          nu confund nimic. Cetatenia,asa cum este ea definita in jurisprudenta europeana se obtine fie prin prisma jus sanguinis(prin definitie etnie dar nu obligatoriu-vezi problematica cauzata de aparitia statelor nationale de dupa WW I) sau jus soli(in nici unul dintre cazuri nu este prezumata apartenenta etnica dar nici exclusa!).Mai sunt exceptii unde cetatenia se poate acorda prin decret prezidential ca in cazul Basescu sau daca esti investitor,prin cumparare pur si simplu! In cazul tau,avand in vedere faptul ca ai avut rude care au rezidat la un moment dat(fie prin nastere,fie prin relocare)pe teritoriul actual al Rep.Moldova ti se poate acorde dreptul la cetatenia statului Moldova.In cazul Piersic,dat fiind ca parintii lui au rezidat la un moment dat pe teritoriul ACTUAL al Republicii Moldova,i se acorda cetatenia in baza Jus soli! Tie,banuiesc ca ti se poate acorda in baza Jus sanguinis,pt ca,din perspectiva statului moldovean tu esti etnic moldovean!inca o data,pe ei nu ai intereseaza ce crezi tu despre tine sau ce te consideri tu sau ce te declari tu!

          Acu sincer,chiar nu stiu in ce baza acord rep Mold.cetatenia insa cea ce am enumarat mai sus este baza legala aplicabila si recunoscuta de dreptul European…pot si io ca oltean sa aplic? :))

          inca o data,pt ultima oara,nu mi se pare o initiativa buna (opinie subiectiva,foarte posibil sa n am dreptate!)insa este dreptul tau,bineinteles..!

          • la mine e pentru ca bunicii mei sunt de acolo, nu pentru ca sunt „moldovean”.
           Si la toate cererile, presedintele MD semneaza, nu doar la Basescu sau Piersic.

          • ai link-ul acolo, e lege din 2001:
           http://lex.justice.md/md/295935/

              f) copia certificatului de naştere a unuia dintre părinţi sau bunei, adeverinţa de la locul de domiciliu, care confirmă domicilierea solicitantului, părinţilor ori a buneilor acestuia pe teritoriul Basarabiei, Nordului Bucovinei, Ţinutului Herţa şi în R.A.S.S.M. pînă la 28 iunie 1940, în cazul în care solicitantul are temei să dobîndească cetăţenia Republicii Moldova pe motivul dat;
               g) adeverinţa de la organul abilitat care atestă faptul deportării sau refugierii solicitantului sau a părinţilor sau buneilor acestuia de pe teritoriul Republicii Moldova începînd cu 28 iunie 1940, în cazul în care solicitantul are temei să dobîndească cetăţenia Republicii Moldova pe motivul dat.

          • cat de mult te pricepi la jurisprudenta, ca s-ar putea sa am altceva pentru tine?

         • Am o licenta in istorie cu accent pe dreptul merovingian si preluarea dreptului roman in jurisprudenta germanica-lex salica coroborata cu lex ripuaria.am mai facut in perioada masterului niste seminarii pe drept constitutional european si drept constitutional sovietic,insa nimic aprofundat!
          Stiu treaba cu presedintele,sunt ramasite ale vechiului drept sovietic unde orice martian sau klingonian putea depune cerere de cetatenie pe care o primea imediat,cu conditia renuntarii la cetatenia avuta inainte! Si in cazul asta, se semna de catre secretarul general al sovietului in care klingonianul sau martianul alegea sa si stabileasca resedinta!
          Daca bunicii sunt de acolo chiar n ar trebui sa ai nici o problema!Se aplica jus sanguinis! Moldova,Kazahstanul si Azerbaijanul sunt singurele care au adoptat legea cetateniei bazata pe jus sanguinis ca baza jurisprudentiala principala.restul republicilor merg pe jus soli! Atentie la conditiile care trebuiesc indeplinite,vis a vis de apartenenta la cetatenia altui stat precum si situatile speciale in care nu se acorda cetatenia,in pofida jus sanguinis!

          http://www.refworld.org/docid/3ae6b31db3.html

          du-te la sectiunea ce trateaza cazul Moldovei!

         • @Marius
          Referitor la art.116 din Grundgesetz,parerea mea este ca articolul respectiv se poate prelua in totalitate,inlocuindu se termenul de -german- cu -roman-!

          Referitor la Unire se poate aplica mot a mot urmatoare formula si inlocui sa zicem data de 8 mai 1945 cu 1 ianaurie 1990…

          „Sie gelten als nicht ausgebürgert, sofern sie nach dem 8. Mai 1945 ihren Wohnsitz in Deutschland genommen haben und nicht einen entgegengesetzten Willen zum Ausdruck gebracht haben.„-aceasta mentiune se poate adopta ca articol de lege doar ca exista o nuanta:Legea germana pana in anul 2000 preciza ca Germania este„Verfechter von Regeln zur Vermeidung der Mehrstaatigkeit„–adica se pronunta impotriva dublei cetatenii- si deci ca orice cetatean caruia i-a fost retrasa cetatenia germana o poate recapata numai dupa ce a renuntat la cetatenia unui alt stat decat cel german!-ar presupune renunarea la cetatenia moldoveneasca-in cazul Romaniei,dubla cetatenie este acceptata.

          Deci,daca ar fi sa ne orientam dupa art 116 atunci orice cetatean moldovean care sa zicem ca s-ar stabili pe teritoriul Romaniei incepand cu o anumita data,ar putea sa capete in mod automat cetatenia romana,inregistrandu se pur si simplu la o autoritate locala!

          ar fi o chestie care chiar ar putea functiona si care s ar incadra in normele de drept international!

          • Ok, merci!
           Eu as pastra data din legislatia moldoveneasca:
           „pe teritoriul Basarabiei, Nordului Bucovinei, Ţinutului Herţa şi în R.A.S.S.M. pînă la 28 iunie 1940”

           Chestia cu dubla cetatenie as lasa-o in capitol separat.

           Intrebarea este, cum putem transforma asta in propunere de lege ca sa treaca prin parlament in 6 luni? 🙂

          • Deci, cat de complicat ar fi sa obtii un proiect de lege?

          • @Marius

           inteleg ca i-a cam intrat lu Plahotniuc timpu n traista :)) are nevoie sa fie spalat,parfumat si pus intr o viluta de protocol cu tot tacamul,daca vine cu vitelu gras la schimb. Ar fi un do ut des acceptabil pt toata lumea 🙂

           Sa faci un proiect de lege nu cred ca este complicat,problema este sustinerea politica,trecerea de comisiile juridice,rasuflarea lui in presa,sacalii etc.6 luni mi se pare cam putin..teoretic! Asta daca n are o super sustinere de la sa zicem..licurici si ar vrea sa bage MD in NATO la pachet cu FYROM!Daca MD intra in NATO,legea asta ar fi un fel de bun venit inapoi la matca!

           O sa ma interesez si eu pe unde pot cand vin acasa! de regula se lasa cu betii si povesti pescaresti,nu cu discutii despre proiecte de lege!

           daca treaba ar reusii pana n iarna lu 2018,m as imbata groaznic! 🙂

          • Multumesc, putem vb. si pe mail cand ai noutati. Adresa data de tine la postare e reala?

     • 1. Stii, domnul Zgureanu, eu niciodata nu m-a gandit la treaba asta cu cetatenia. E interesanta 🙂
      2. Mihu….cum naiba faci capatanile alea?….

 9. Domnule M. Cristian, eu pun acest articol pe seama tineretii dumitale. Cind esti tinar ,orice zboara se maninca . Dupa un timp nu e chiar asa .
  Hai sa-ti explic o tarasenie : bunicii nostri s-au batut pt teritoriul ala si au pierdut. Ori cand pierzi un teritoriu prin razboi ,lucrurile sant clare . Nu mai exista discutii, decat pt. diletanti. Acu ,tot taraboiul asta pe care il faceti ,lasand la o parte faptul ca e inutil, nu o sa va aduca decat dezamagiri. Pt. ca altii hotarasc ,nu Romania ,nici in cazul ideal care nu este , Moldova.
  O discutie cu un basarabean, dupa alegerea lui Dodon : bine ca au iesit ai nostri!!!!
  Compris?

 10. de capul nostru nu se mai poate face decat printr-o conjucatura extrema.
  acum ar fi nevoie de un nou restart cu lideri care aibe pe agenda problema reunificarii in mod real nu doar demagogie.
  daca unul din cei doi masculi alfa (sua-cccp) accepta acest demers al nostru se va face dar pana acolo ne trebuiesc politicienii care sa se bata diplomatic pentru asta.
  extern discutia de unire nici macar nu exista asa de bine ne-am pregatit pentru centenar.

 11. Moldovenii trebuie sa isi doreasca mai mult. Noi,in Romania, in general suntem pro-Unire dar nu se simte la fel si de partea cealalta. Moldova sufera oarecum de ceva similar sindromului Stockholm…a ajuns sa aprecieze si sa pactizeze cu agresorul sau.

 12. Proiectia si stralucirea Marelui Imperiu inca ii orbeste.

 13. Este nevoie de un pretext pentru trecerea Prutului. Daca se reactiveaza razboiul Transnistrean si Chisinaul nu-i va face fata, vom obtine acest pretext.

  • asta nu se va intampla prea curand. Umbrela NATO nu acopera si astfel de aventuri militare. In plus, dupa atata propaganda, nu sunt sigur cum ar fi primiti baietii nostrii, chiar daca ar avea succes

   • Indiferent cand se va intampla, razboiul transnistrean va reincepe. Atunci Chisinaul va avea de ales: sa cedeze presiunilor Rusiei sau sa ceara ajutorul militar al Romaniei. „Moldovenii” nu au o armata capabila sa zdrobeasca rezistenta rusilor transnistreni.

    • eu sper ca nu va mai fi nici un razboi acolo, ci ca in RDG, isi fac bagajele si se cara.

     • Vor pleca daca vor avea motive serioase. Sau daca Kremlinul va primi ceva in schimb. Vom vedea.

      • Si chiar daca vor pleca, vor lasa in urma un mare rahat care va mirosi decenii + infiltratii si cozile de topor. Asa ca eu zic sa nu ne facem prea multe speranta..ca sa nu fim dezamagiti

    • Daca se reactiveaza razboiul din Transnistria, Ucraina va avea o prada usoara de sfâșiat doar ca sa-și plateasca politele Rusiei. Moldova nu există militar, pentru România ar fi intr-adevăr o aventură sa intervii. ..doar Ucrainei ai va veni manusa o atare situație. Desigur, vor spulbera Transnistria pe post de „porumbeii păcii „, aducandu-si ulteror aminte de faptul ca Transnistria a fost luată din corpul Ucrainei. Despre sudul Basarabiei si nordul Bucovinei mucles! Normal!

     • Foarte buna remarca. As mai adauga ca Ucraina e acum din punct de vedere militar sub controlul Us, niciun pas nu se face acolo fara americani. Ar fi interesant un conflict Ucraina vs Transnistria..da da.

     • Daca Ucraina ar interveni militar in Transnistria, atunci Rusia ar putea incerca ocuparea regiunii Odesa si a Bugeacului. In plus, grosul armatei ucrainene este mobilizat in Donbas si ar avea nevoie de timp pentru a mobiliza trupe si pentru Transnistria.

 14. O mica remarca..legat de Rusia si conflictele europene, rusii nu vor face nimic pana la anul cand are loc campionatul mondial de fotbal ca sa nu-si strice imaginea – nu ca ar avea-o prea buna – dar asa de amorul fair-play-ului. Dupa CM 2018 o sa urmeze niste miscari interesante din partea lor.

 15. Da ce ar fi daca 2mil de romani si au lua cetatenie in maldavia si votam masiv un partid unionist ! Hau abaut dis ?

 16. Nu acorda Dodo atatea cetatenii. Spunea cineva ,ceva de Transnistria la Ucraina. Ar fii pretextul ideal pentru a interveni cu adevarat Rusia. Poate nu stiti cat de bine le prinde razboiul astora. Tot timpul cand au avut nevoie de bani s-au apucat de „pradaciuni”. Si inca ceva…rusii au fost exportatori de ideologie si razboi doar 70 de ani. In rest,sute de ani au exportat doar razboi. In forma bruta si continuata.

 17. Războaiele se câștigă economic. Întâi Moldova cu Ucraina printr o blocada totală fac din Transnistria o zona ca Sahara. Blocada totală înseamnă fără gaze, curent, taxe enorme la tranzitul de mărfuri, nimic cumpărat de acolo…. și alte bunătăți de astea. Cei care sunt parte a trupelor de ocupație lăsați sa plece dar sa intre canci.

  • Atentie la Ucraina, care acum, dupa 2 ani bătuți de razboi deschis, dupa ce a pierdut 2 bucati mari de teritoriu, nu mai este in niciun caz acea loaza care nu avea decat 6000 de soldati apti de lupta cand rușii le-au pus granita la Crimeea fara sa se traga un foc. Ucraina este acum un monstru insangerat care se ridica incetul cu incetul de jos din punct de vedere militar, chiar asa, cu toata saracia lor lucie. Ei stiu ce vrem noi si o Românie (mai) Mare nu va fi decat un coșmar pentru ei, pentru ca dupa reUnire se vor simti direct vizați de noi, pentru teritoriile pe care ni le stapanesc.
   Pornind de la scenariul foarte plauzibil al unui război in R. MOLDOVA din cauza Transnistriei, cred ca vom fi in contratimp cu ucrainenii care sa intervină mai repede si sa puna stapinire pe intestinul ala gros. Blocada de care vorbea cineva mai sus ar fi cel mai optimist, fericit si pasnic mod de a-i desființa pe separatiști, dar are 2 dezavantaje mari: 1) cooperarea cu ucrainienii mi se pare imposibilă 2) o blocada poate sa dureze mult, lasanb timp Rusiei sa acționeze cu santajul ei preferat asupra Europei – gazul, care astfel se va intoarce împotriva noastră .
   Asa ca eu cred in varianta in care norocul si istoria ai rasplatesc pe cei curajoși, pe cai care actioneaza si au inițiativa, si nu pe cei care se uita, precum câinii la stăpânii lor, cu limba scoasa si urechile date pe spate, așteptând un semn de sus ca sa poata acționa.

 18. Domne eu nu vreau nici o unire. Ce a fost a fost,sa isi vada fiecare de drumul lui,mai ales ca moldovenii +rusii =love si multi prefera sa gavareasca rusa in loc de Romana. Adio si un praz verde din partea mea.

 19. Greu sa ocupi moldova militar in cazul in care speculam o oarecare ciondaneala a rusilor cu ucraina,avem de aparat mai multe fronturi,ungaria ,bulgaria chiar pe partea de vest suntem descoperiti

  • Ce ?! Astia sa atace un teritoriu NATO ? De unde ai scos-o ? Si apoi daca intram in Moldova intram cu ok-ul SUA. Deci pigmeii s-o lustruiasca ….

 20. Ai ceva impotriva ca am o parere diferita de a ta? Eu mi-am spus parerea asa cum o spui si tu si altii!

  • Don’t get testicle with me.

   Te-am intrebat ce faci daca ne (re)unim.
   Nu esti de acord cu reunirea – situatie curenta – ok, e damblaua ta.
   Dar daca ne reunim – situatie posibila – ce faci, vei accepta?
   Ai doua variante de raspuns: da sau nu.
   Daca zici nu, inseamna ca ai demisionat din natia romana.
   Daca zici da (probabil cu ceva conditii) ramane totusi logica: deci ti-e rusine nu de moldovenii de peste Prut si propaganda rusa cu care s-au obisnuit ci ti-e rusine de tine (sau de Romania) ca nu vrei/vrem sa depui/depunem efort pentru reunire si „deprogramarea” propagandei anti-romanesti.
   Poti sa te oftici si sa ma acuzi ca am creat o situatie de tip lose-lose pentru tine, indiferent de raspuns, dar nu uita:
   TU ai spus in primul rand ca nu vrei nici o unire!
   TU ti-ai facut-o, nesilit de nimeni.
   Suporta consecintele raspunsului TAU.
   Logica e naspa, nu-i asa?
   Valabil si pentru ceilalti care ati spus ca nu sunteti de acord cu (re)unirea.

 21. Hai ca incepi sa devii amuzant, stiu ca iti place sa te dai mai destept decat esti dar voi sunteti cu unirea ceva de genul unui barbat care se tine dupa o femeie care nu il vrea. Dupa ce ca suntem rupti in c*r ca natie tu visezi unire si absorbia catorva milioane de moldoveni care in procent de peste 70% nu vor unire cu Romania. Ca sa nu mai vorbim de implicatia economica. Tu viseaza in continuare,sunt satul de oameni de genul tau care nu suporta ca cineva sa aiba o parere diferita. Si nu ma lua cu don,t get testicle with me ca nu ne tragem de sireturi amandoi. I don,t give a fuck about you or anyone else who think that their stupid way is the only way to go,open your fucking mind!

  • Aceeasi rasnita invechita, de ani de zile de cand postezi – sub diferite nickuri – cand vine vorba de R.M. oferi mereu placa respectiva.
   Si tot mereu capotezi la faza cu efortul.

 22. Domnilor
  -Transilvania se uneste cu Romania prin o mare adunare populara la Alba Iulia.
  – Nu rezulta nici o minima adunare moldoveneasca sa ceara unirea cu Romania.
  Personal as fi bucuros sa vad o unire Moldova Romania dar actualmente e cam dragoste cu forta.
  Noi vrem si ei nu. Poate am informatii insuficiente dar daca chiar vrem unire , sa finantam ceva . Exemplu ,schimbarea cailor ferate moldovenesti cu ecartamentul nostru , european . Da finantam ceva autostrada Iasi-Chisinau sau Galati- Chisinau.
  Ca fara legaturi reale intre noi si ei care sa asigure integrarea de noi dorita , greu de crezut ca vom avansa ceva in acest dezideriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *