Germanii aleg si ei P-8A Poseidon

Urmandu-i pe britanici, germanii au hotarat sa comande cinci aparate de patrulare maritima si lupta anti-submarin pentru o suma in jurul a 1,1 miliarde de euro.

Alegerea in sine nu este o mare surpriza, nu sunt multi producatori de astfel de aparate, ne referim la anvergura sistemului Poseidon: supraveghere maritima, lupta anti-submarin, lupta anti-nava si Dumnezeu stie ce-o mai putea sa faca si la ce nivel.

Pana acum Poseidonul si-a trecut in carnetul de bal opt clienti: Statele Unite, Australia, India, Marea Britanie, Norvegia, Coreea, Noua Zeelanda si acum Germania. Numai clienti unul si unul…

Pentru cine nu stie P-8A Poseidon este urmasul Lockheed P-3C Orion, avion care se afla inca in dotarea Germaniei si care a fost chiar modernizat de Lockheed.

Germanii au opt Orion si ultimul va fi retras abia in 2035.

Planurile Germaniei pentru modernizare fortelor sale navale merg insa mai departe, parlamentul federal alocand 19 miliarde de euro pentru achzitia de noi nave: doua submarine U 212CD – intr-un program comun cu marina norvegiana, o noua clasa de nave de recunoastere  SIGINT/ELINT, clasa 424 – 3 nave si nave noi pentru aprovizionare, clasa 707, doua nave care vor inlocui pe cele din clasa 704.

GeorgeGMT

31 de comentarii:

 1. Cumpàrarea celor 5 avioane de patrulare maritimà americane ar pune capàt proiectului franco-german pentru acest tip de avion (MAWS), initiat în 2017.
  Francezii nu cred în argumentele germane cà ar fi o solutie tranzitorie pânà în 2035 si se orienteazà acum spre o solutie pur francezà pe baza noului Falcon 10X al lui Dassault.
  Mai mult, tipul acesta de actiune nelealà îi fac mai circumspecti în proiectele comune de tancuri si avioane.
  https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/excedee-par-l-allemagne-la-france-descend-du-programme-maws-avions-de-patrouille-maritime-888435.html
  http://www.opex360.com/2021/07/23/marine-nationale-dassault-aviation-va-proposer-un-avion-de-patrouille-maritime-base-sur-le-falcon-10x

  4
  • Tipic german. Cu Agilisul nostru cum au facut?
   Imi dau seama ca francezii nu se asteptau sa faca asta cu ei, dar se pare ca n-au invatat nimic din istorie. Nemtii isi respecta cu strictete cuvantul… atat timp cat au interesul sa o faca.

   7
  • Eu tot zic de ceva vreme ca orice proiect major european ce arr pe Jermanik implicata se duce de rapa.

   Las ca se invata si francezii odata si odata ca Jermanika are un singur aliat adevarat. Si ala e la est!

   5
  • capatu satului

   Nu-i așa simplu
   Poate senzorii americani au capacitați care nu se puteau proiecta de europeni, sau costu de dezvoltare era prohibitiv
   Orice se poate face, dar se poate ca prețul dezvoltării unui nou aparat dotat complet cu senzori sa fie de departe superior unui aparat deja construit cum e cazu lui P8
   Faci un proiect evropean și ce faci dacă senzorii tai sunt inferiori cu ce au americanii

   De aia francezii au luat tehnologia reactoarelor nucleare pt vase de lupta și submarine de la americani
   De aia francezii au luat E2C Hawkeye tot de la americani,
   De aia francezii au cumpărat recent C130 Hércules etc etc

   E frumos și o mândrie naționala ca o tara sa isi producă toată tehnica de luptta
   Dar tb da ai in spate ceva care sa justifice acest deziderat
   Și chiar in acest caz, evoluția rapida a electronicii și a procesoarelor, poate face ca proiectu tău sa fie la data finalizării un proiect depășit
   Ce faci cu banii pe care i-ai băgat intr-un proiect cu senzori depasiti
   Cum justifici banii fata de populație

   Ca occidentu evropean are nevoi mari legate de identitate de gen și alte deviații gen drepturile infractorilor, etc

   3
   • „De aia francezii au luat tehnologia reactoarelor nucleare pt vase de lupta și submarine de la americani
    De aia francezii au luat E2C Hawkeye tot de la americani,
    De aia francezii au cumpărat recent C130 Hércules”

    Francezii nu au luat nici-o tehnologie pentru reactoare nucleare navale de la americani.
    Ce au luat, a fost uraniul îmbogàtit fiindcà la epoca aceea (anii ’60 ai secolului trecut) nu aveau tehnologia de a o face. Ba chiar americanii le-au vândut uraniul îmbogàtit cu conditia sà fie folosit pentru cercetarea civilà, conditie pe care francezii nu au respectat-o.

    E2C effectif nu avea rost sà lansezi un program pentru trei-patru aparate.

    C-130J (4 bucàti) au fost cumpàrate la epoca respectivà pentru multe motive :
    – întârzierea livràrilor lui A400
    – incapacitatea la epocà à lui A400 sà alimenteze în aer elicopterele (douà C-130 au fost prevàzute pentru asta) si sà largheze parasutisti prin portile laterale.
    – în sfârsit capacitatea intermediarà a lui C-130 (între C-160 Transal si A400) si posibilitatea de a-l echipa pentru fortele speciale cu rachetele Griffin ale lui Raytheon, ca echivalentele americane.

    3
    • Mai adauga faptul ca thales airbus si mbda nu produc ceva la nivelu dronelor predator si atunci francezii au trebuit sa le updateze pe alea pe care le au

     1
  • falcon 10x nu e cam mic pentru misiunea asta ?

 2. Nu ar fi bine și pentru forțele noastre aeriene 1 sau 2 bucăți? Adaugăm un spor de securitate la marea Neagră și le dăm și rușilor emoții!

  5
  • ”le dăm și rușilor emoții” – uite așa vine buna dispoziție din locuri de unde nu le aștepți :)))

   Englezii trec peste ”plajele” din Crimeea și abia noi suntem cei care le dăm emoții rușilor :))) Bună asta

   10
   • Păi la englezi este vorba de emoții la suprafață, pe când aici e vorba de adâncime ?! Aici emoțiile sunt și mai mari!

    8
 3. Pentru noi ar fii bune orce numai ca noi nu mai luam nimic acum la conducere se afla cine trebuie si nu se mai impun achizitii asa ca somn de voie ???Mai ese si dm Ciuca si mai mai ca nu ne spune ca ce bune si imortale sunt T 55 pe care le folosesc armate puternice in lume kongo burghina faso etc un adevar e si aici noi cu ei ne comparam ca de suntem o tara africana in europa gresala de pozitie geografica doar atata????Deja Armata Romana fara suparare devine o rusine nationala bn ca nu este testata in conditii reale de lupta ????si adio armata si teritorii ro????

  18
  • Da nu mai putem domnule Ciuca de ce tehnica avem…… in toata presa scrie ce dati pe spate sunt SUA si Polonia de Ghepardurile noastre analogice… ce trag cu lasere…… Cica Putin s a bagat in buncar,cand a inceput ai nostri sa traga la aplicatia din Polonia, nu mai spun de complexele antiaeriena Viforul….Ca un taifun o sa mature de pe cer orice zburatoare ruseasaca………….Vai de c…ul nostru.

   17
 4. Dacă nu i-as cunoaște mai bine pe nemți as fi uimit de atâta rea credință in colaborarea cu Francezii. Au sabotat sau repus in discuție aproape toate proiectele militare comune (MAWS, Tigre Mk3, SCAF, MGCS); ii înțeleg perfect pe Francezii care pe forumuri cer încetarea oricărei colaborări cu ăștia, nemții chiar au dovedit ca la ei cuvântul dat (altora) e cel mult “guide lines”. Aviz amatorilor de conlucrări fructuoase cu ei, cred ca au un enorm potențial sa ne lase cu ochii-n soare in cel mai urat moment dacă pe ei ii aranjează.

  9
  • @Andreas, daca ai fi avea cea mai mare industrie din Europa si o nevoie avida de materii prime si resurse energetice la un pret preferential, spune tu acum cu ce tara ar trebui sa fii in relatii comerciale bune si pe care tara ai dori sa o sabotezi..just business!

   2
   • Arabia Saudita, Australia, Canada, Emiratele Uimite, Norvegia, Statele Uimite, asa ca de inceput.

    4
    • Si cum aduci din tarile astea si ce aduci ? Vezi ca Germania tocmai isi inchide centralele atomice si orice mina de carbune.

     1
     • Pai tocmai din acest motiv importa carbune din Statele Uimite. S-au cacat pe ei si continuia sa se cace pe ei sa construiasca terminale LNG ca vezi domle’ gazele de sist le put.

      1
 5. https://youtu.be/1wvCwEeDOJo
  Oare U-boot face exerciții cu Poseidoanele și învață cum să evite detectarea? Sau au folosit deja Orion, pe care îl au în dotare? Așa subfinanțată cum e ea, niște „marinei” de ai noștri trimiși la învățat care e treaba cu mersul pe sub apă, ar avea de la cine prinde meserie. În caz că la următorul an al marinei vor fi cumpărate în sfârșit submarinele (? sarcasm)

  4
 6. Nu-i mai plangeti pe frantuji ca le dau nemtii leapsa: 1. ganditi-va cum s-au purtat de mizerabil frantujii ca Besatzungsmacht cu nemtii dupa razboi si cum le-au furat fabrici intregi, nu ca rusii, dar tot au ciordit; 2. frantujii, proiectele astea comune le-ar vrea mai mult pe banii nemtilor, avand in vedere ca economia lor e la ani lumina de cea germana; 3. sa zici ca Agilisul a esuat din vina (exclusiva) a nemtilor tiar putea atrage remarca: „Hai sa fim seriosi!” Acestea fiind spuse, eu cred ca nemtii sunt pur si simplu destepti si stiu cu banul. Dau un miliard+ pe 5 avioane tari, cele mai tari, in loc sa bage miliarde in dezvoltarea unei gauri negre cum au fost mai toate proiectele cu frantujii.

  9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *