Gripen C/D unguresti

Este deja oficial, vecinii isi vor moderniza aparatele Gripen C/D la standardul MS20 Block 2, autoritatile din Suedia si Ungaria ajungand la un acord, a anuntat compania Saab pe 12 ianuarie.

13 aparate vor intra la modernizare, 12 Gripen C si un Gripen D (de unde rezulta ca ungurii au reusit sa recupereze Gripenul C aterizat fortat in 2015 nu si dubla distrusa in Cehia in urma unui accident la aterizare).

Noul standard implica o modernizare solida a aparatelor ca si o crestere a numarului de ore de zbor disponibile pe an pentru intreaga flota de Gripene unguresti. Daca pana acum se putea zbura 1600 de ore pe an, dupa modernizare vor fi disponibile la zbor 2000 de ore, adica o crestere de la o medie de 123 ore/an/aparat, la aproximativ 154 ore/an/aparat.

Modernizarea implica in primul rand radarul de bord care va fi adus la standardul PS-05/A Mk 4, acesta va avea performante imbunatatite, inclusiv prin cresterea razei de identificare a tintelor. De asemenea se vor integra noi arme: racheta aer-aer IRIS T, racheta aer-aer cu raza lunga ghidata radar Meteor sau bombele ghidate laser GBU-49.

Identification Friend or Foe (IFF) NATO Mode 5 va si el implementat ca si sistemul de comunicatii Link 16.

Fortele Aeriene Ungare opereaza aparatele Gripen C/D de aproximativ 15 ani (septembrie 2006) de pe baza aeriana Kecskemet, in urma unui contract de inchiriere, Ungaria nefiind proprietara aparatelor ci, la fel ca Cehia, are un contract de leasing cu guvernul suedez.

Actualul contract de inchirire expira in 2026, dar este probabil ca va fi extins tinand cont de faptul ca avioanele sunt modernizate si exista deja o comanda ferma pentru achizitia rachetelor aer-aer IRIS T.

Acum nu stim exact cat zboara Gripenele unguresti, cate ore de zbor au pilotii, cert este ca in 2015 Ungaria statea de la rau in jos in aceasta privinta, conform cu declaratia fostului ministru al apararii ungar –  Imre Szekeres – care spunea ca fortele aeriene ungare erau intr-o stare de catastrofa datorita subfinantarii cronice. Si pe cale de consecinta ioc kerosen, ioc ore de zbor.

Astfel, la nivelul anului 2015 (cand au avut loc cele doua accidente care au implicat un Gripen C in Ungaria si un Gripen D in Cehia) pilotii maghiari aveau asigurat cu 1000 de ore de zbor per flota mai putin decat necesarul aprobat.

Astfel, accidentul din mai 2015 in care un Gripen C a aterizat fortat a avut drept protagonist un pilot cu doar 8 ore de zbor in acel an…

Asadar nu stim cat se zboara astazi, dar am aflat cu aceasta ocazie ca din 14 aparate mai sunt disponibile doar 13, dubla care s-a rupt in Cehia nemaifiind recuperata si nici inlocuita de Saab.

PS Ciudat de singura “dubla” maghiara, extrem de putin pentru 12 aparate de zbor. Cu o singura “dubla” cate ore pe an sa zboare pilotii aflati in formare sau la trecere pe supersonic?

GeorgeGMT

261 de comentarii:

 1. https://www.g4media.ro/viktor-orban-nato-este-foarte-importanta-dar-nu-cred-ca-securitatea-militara-a-ungariei-trebuie-sa-se-bazeze-pe-nato.html
  „NATO este foarte importantă, dar nu cred că securitatea militară a Ungariei trebuie să se bazeze pe NATO”
  Budapesta s-a angajat „de mai mulţi ani într-un proces de dezvoltare militară, la finalul căreia Ungaria va dispune de o forţă militară importantă cu ajutorul căreia se va putea apăra împotriva unui atac venind din orice direcţie”, a subliniat Viktor Orban.

  Cam putine avioane pentru o tara care vrea sa se
  poată apăra fara NATO.

  25
  • Maghiarii mai vor sa se doteze cu încă 6-8 aparate Gripen.
   Ungaria își bazează apărarea, pe relațiile politice cu tarile vecine și marile puteri.
   Din pragmatism, fara sa renunte la suveranitatea tarii sale, guvernul Orban are relații economice si politice foarte bune cu SUA, principalele tari din UE, Rusia,China, Turcia și celelalte tari din Consiliul Turcic unde Ungaria este membra cu drepturi depline.

   8
   • Cred ca abordarea asta se cheama „hedging diplomacy”. Adica nu te aliezi semnificativ cu nimeni, nu superi pe nimeni si incerci sa te intelegi cu toata lumea pentru ca ai avea de pierdut din orice directie.

    Se vede cat de importanta e Rusia pentru guvernul maghiar, dar nici nu pot renunta la NATO si UE.

    18
   • nu e nici un pragmatism,sunt sclavii Rusiei total pt ca au nevoie maxima de ea pt a-si indeplini visul umed,Ungaria mare,fara Rusia nu au nici o sansa,restul balet cu buna intelegere cu restul.Sunt sprijiniti insa puternic si de o parte importanta din statul german si mai ales cea cu conexiuni puternice economic,nu degeaba Germania si-a instalat industria auto la ei,in rest politica lor e pe fata anti Ue si anti USa(aici mai subtire,dar au avut momente cand au vrut sa alunge si ambasadorul SUA din tara,insa nu isi permit inca si nici nu e cazull pt un razboi pe fata cu SUA,asa cum fac cu UE)
    2-platesc 130 de milioane de dolari pe leasing,asta vina in 20 de ani au platit 2.6 miliarde de dolari+ alte sume care cuprind armament,acum upgradul asta ,probabil in 20 de ani vor trece de 3 miliarde de dolari si daca nu mai prelungesc intelegerea cu grippen,raman si fara avioane.explicati-mi si mie ce mega afacere e asta?Leasingul,ca procedura comerciala de achizitie are o singura logica,iti cumperi un utilaj care sa produci cu el,din banii obtinuti din productie iti permiti sa faci plata ratelor,iar la sfarsit ramai si cu utilajul si incepi sa ai si profit.
    la avioane militare, e de departe cea mai idioata idee sa le iei in leasing,doar in cazul de un stop gap pe o perioada scurta de timp,cat sa te pregatesti pt achizitia a ceea ce tu ai nevoie,sa o lalai cu leasing 20+ de ani,fara nici o perspectiva ,e prostie maxima.
    dupa 20 de ani,ai cheltuit peste 3 miliarde de dolari,mari piloti si scoala de personal tehnic nu ai obtinut,totul se face in Suedia,n-ai nici avioane,daca te certi cu suedezii ca sunt lgbitisti si pro migrationisti,iti iau aia avioanele si ramai cu degetul in gura.
    din ce vb aurolacii aia pe forumurile maghiare,viseaza si ei la f35 sa ne sparga noua capul,la ce te-au ajutat 20 de ani de grippen cand tu visezi la tehnologia americana(cu toate ca am mari dubii ca vreodata le vor vinde americanii astora f35,ei fiind sclavii moscovei)a trebuit sa dai 3 miliarde pt a face politie aeriana peste o pusta,unde in afara de un ametit de pilot civil care a dormit la mansa nu ai alte sanse sa gasesti?

    94
    • Eu nu inteleg de ce mai incearca guvernul maghiar sa recupereze „pamanturile lor stravechi” in loc sa mearga inainte si sa si dezvolte tara, E imposibil asa ceva, mai ales cand e vorba de ardeal, unde populatia e romaneasca e peste 80%

     32
     • Pentru ca duc o politica bazata pe revizionism si nu au curajul politic sa le spuna franc in fata cetatenilor proprii ca n-o sa mai pupe niciodata niciun cm2 nici din Ardeal, nici din transcarpatia, nici din regiunile de la sarbi, slovaci si croati (aici nu-s sigur daca au vise umede) dupa care le curg balele. De altfel, cam cu un an inaintea alegerilor, iar se baloneaza si produc flatulenta pe subiect.

      45
     • Ei nu au nimic de recuperat de la noi,noi am avut de la ei!

      Harta fluturată mereu de ei e o hartă administrativă nu demografica

      24
    • Excelente comentariul, pragmátic la obiectiv! !

     TINTA SUNTEM NOI , toata política lor externa si interna are únic biectiv…..UNGARIA MARE !

     Pt a realiza aceasta utopía este nevoie de ruperea Ro, Transilvania independenta!

     4
   • Péter Szatmári

    Dear Sorin! The whole writing reveals complete ignorance. However, you have made a correct comment so I would like to make some additions.
    Already by writing about only 1 GRIPEN D aircraft in addition to the 12 GRIPEN Cs. Although instead of the shattered page 42, the page 44 GRIPEN D arrived in 2016 (which already has MS20 block2 software, so it doesn’t need to be upgraded). Currently, not 6-8 but 12C + 4D GRIPENs are in the pipeline (but it is even possible to order version E). The closed-end leasing contract for the current GRIPEN fleet expires in 2026, after which the aircraft will become Hungarian property. https://www.portfolio.hu/global/20220123/uj-gripeneket-vasarolhat-magyarorszag-de-meg-az-is-lehet-hogy-annal-valami-sokkal-jobb-jon-521673

    17
    • Thanks for the clarification, so 12 „C” and two „D”…

     5
     • Péter Szatmári

      What is still inaccurate in the article is that the Hungarian and Czech leasing contracts are significantly different. Czech leasing is not closed-ended, so after the expiration of the lease, the aircraft will not become Czech property, while the Hungarian contract is closed-end leasing, at the end of which the fighter jets will become the property of the Hungarian state.

      13
      • OK then what are we talking about when in 2026 the contract expires and could be extended? When would Hungary become the owner of the planes?

       • Péter Szatmári

        In 2026, the 14 GRIPEN will become Hungarian property, but the additional logistics support, which is required for the jets, have to be recorded in a contract to ensure continuous operation above 70%. This long-term logistics support should be fixed along with the acquisition of the second squadron.

        4
      • Szatmari this is pure bullshit ,in 2026 your leasing contract will expire,so u will have three options
       1 u cancel the contract and u will find new planes for your mighty army
       2- u sign another leasing contract
       3-or u will buy the planes,like u intended to do in 2011 if i remember correctly, but in the end u chose for the leasing to go on and not to buy the planes.
       these are normal options for any leasing contract,not that u have some specials therms ,and u are smart and the czech are stupid,also the czech,if they want ,they can buy the planes,or cancel the leasing ontherms or extend the leasing,it’s abs0lutly normal to be like that.
       and i am sure that the sweeds will get a really good deal,like in the past,because they really know how to treat your kgb oligarch that leading you.
       https://sites.tufts.edu/corruptarmsdeals/gripen-combat-aircraft-sales-to-the-czech-republic-and-hungary/
       also

       6
  • ungurii sunt doar niste potai care se cred dulai 🙂
   ei de fapt si de drept nu au fost dulai niciodata ci doar potai
   cand au intalnit niste catelandri un pic mai maricei ca ei si-au luat-o de nu s-au vazut
   au fost pasalac, provincie austriaca iar dupa 1918 stat irelevant. Buni de gura dar cam atat.

   20
   • mioritic trecea Selly…

    2
   • Hai ma da tare esti tu ma! Cred ca ai ramas corigent la acest capitol de istorie.Nici in trecu si pana azi nu au fugit,nu au intors spatele la nimeni.De aceea e Ungaria de marimea actuala.In trecut,marile puteri si in general Europa se ascundea in spatele Ungariei in lupta cu Tatarii,Turcii,sau cand exista Imperiul Romei,au fost cateva mii de HUNI care au luptat inclusiv pe teritoriul Spaniei si nu doar Franta,Germania,pana partile Finlandei si Olandei,sau Bizantinul.Toti tremurau.Turcii se temeau cel mai mult de armata Ungara,care nu a primit sprijin si normal ca a pierdut.Toti se ascundeau cand era vorba de lupte cu Suleiman.Foarte multi barbati au pierit si majoritatea erau de rang inalt,ca pe vremuri iobagii nu faceau armata,nu aveau drepturi de a purta arme.Nici Tatarii nu au plecat de buna voie,etc..Unde au luptat Francezii si Germanii cu astia? Care a mai luptat cu ei erau tarile Romane,aparand curu Vestului! Apoi in toiul comunismului cine s-a revoltat impotriva marelui URSS?? 1965! Multe promisiuni de la SUA,si tarile de Vest,si nimeni,macar un cartus de ajutor din Vest nu a venit! Si majoritatea romanilor crede ca Orban e sluga lui Putin.Asa prostie nu am auzit,pai Orban Victor se foloseste de toti pentru interesele Ungariei,de Putin,de Biden ,si de UE.Inclusiv de China.Sunt interese anumite comune,dar in general Ungaria nu vrea si nu accepta sa fie condus de nimeni.Nimeni sa nu-i spuna cum sa traiasca,si altii sa-i faca legile in propria casa! Asa ceva nu accepta decat Iohanis! Atat despre istorie!

    6
    • Am gresit o data nu 1965 ci 1956! Scuze,m-am grabit!

     2
    • @ mihai
     Tie nu iti e rusine ma troll de doi lei ??
     Mai aveai putin si iti dadeau lacrimile de admiratie pentru micro statul hungayria nu e asa ?
     tu vorbesti de cetateanul ungar de etnie roma Victor Orban ? ca e mare scula de politician si ce face si ce drege el ? 🙂 Ce face ma ungurene ? in afara de a isi nenoroci micro tara aia de tara de o mai are ? in afara de a le fura la tembelii aia de unguri toata bruma de bunastare de o mai au ???
     vai de capul vostru de visatori incurabili 🙂

     4
     • @Mihai,

      Ai cam rămas corigent la istorie, este? 🙂

      Ce Europă a „aparat Ungaria de turci și tătari?”
      Într-adevăr, ideea inventării acestui stat a aparținut Bisericii de apus, atât pentru a fi o contrapondere a puterii turcilor in răsăritul Europei, dar și pentru a-și proiecta puterea (să nu mă înjure nici un romano-catolic, și eu sunt catolic, dar asta este adevărul, in acea perioada atât Biserica apuseană cât și răsăriteană făceau politica mare in Europa atât direct dar – mai ales – prin proxy).

      Însă experimentul a fost un eșec, din cauza elitei de slabă calitate, Ungaria dispărând efectiv din istorie în 1526, după Mohacs.

      Apoi, rolul militar pe care ar fi trebuit să-l joace în „flancul sud-estic” al Europei Ungaria a fost preluat de habsbugi.

      Transilvania nu a aparținut niciodată administrativ de Ungaria (și nici măcar de Imperiul Habsburgic mai târziu), fiind ba principat autonom, independent sau regiune autonomă in Imperiul Habsburgic. Mai mereu și-au făcut propria politica externă și alianțe, de cele mai multe ori sincronizand-o cu cea a Valahei, Moldovei și chiar a Poloniei. Uneori și cu cea a Imperiului Otoman.

      De exemplu, Principatul nu a ajutat Regatul Ungariei la Mohacs pentru că o prăbușire a lui le convenea de minune, ungurii fiind într-o perioadă în care incercau sa sugrume economic și politic Transilvania.

      Să rămânem la Ungaria.
      Deci, după ce au dispărut din istorie la Mohacs, au reapărut in cadrul Imperiului Austro-Ungar, după un șantaj al elitei maghiare la puterea imperială, gen „ori împărțiți puterea ori ne răsculăm”.

      Și atunci și-au anexat administrativ și Transilvania, Croația, părți din Bosnia, Serbia, Slovacia, Ungaria (acea „Hartă a Ungariei mari”, cu ieșire la Marea Adriatică pe care o vedeți peste tot). Avea „hartă” nu a existat de fapt niciodată de facto in istorie ca „țară” ci a fost partea din imperiul dualist pe care Budapesta a primit-o în administrare după acel șantaj. Și așa bine s-au descurcat că fix popoarele care erau sub directa administrare a Budapestei au început mișcările de eliberare națională (slovacii, ardelenii, sârbii, croații, bosniecii, rutenii).

      Așa că ce „scut” a fost Ungaria în istoria ei?
      După dispariția Ungariei, pentru așa ceva Imperiul Habsburgic a colaborat foarte bine cu Valahia (ținerea la respect a turcilor).

      Cât despre „vitejia” maghiarilor, ei bine, armatele lor din perioada lui Carol Robert de Anjou, de exemplu, erau formate în special din mercenari cumani, iazigi (sarmați), alani (osetini), unii slavi etc.

      In momentul in care s-au bazat pe nobilimea proprie a ieșit … ca la Mohacs.

      14
      • @Mihai,

       Dacă îți spun că ești prost, oare mă baneaza adminii?

       Ei bine, mă risc!

       Studiu de caz:

       „majoritatea romanilor crede ca Orban e sluga lui Putin.Asa prostie nu am auzit,pai Orban Victor se foloseste de toti pentru interesele Ungariei,de Putin,de Biden ,si de UE.Inclusiv de China.Sunt interese anumite comune,dar in general Ungaria nu vrea si nu accepta sa fie condus de nimeni.”

       Deci, „bombardiere care ești tu bombardier” (să încerc să vorbesc pe limba ta) ai impresia că un stat minor, cu o armată minoră, fără obstacole naturale (efectiv o stepa), cu economie minoră este fix „buricul pământului” să „se folosească” ei „de toți ăia mari” cică „sa o ducă ei bine”?

       Nu! In limbaj diplomatic asta se cheamă dublu/triplu limbaj și duce la catalogarea ca „untrust” de toți cei pe care încearcă să-i ducă de nas.
       Acum informația este instantanee și temeinic analizată. Fiecare rotiță dintr-un angrenaj (cum ar fi o alianță politico-militara) este cântărită și măsurată.
       Dacă ești de încredere și joci la mai multe capete ajungi sa te alegi cu nimic, căci nici unul dintre acele „capete” nu vor avea încredere în tine la chestii serioase.
       In schimb, dacă ești consecvent și joci de partea echipei, vei câștiga încredere.
       Jucatul la mai multe capete i-a folosit Ucrainei de minune, după cum s-a putut observa.

       Doar in capetele voastre seci de „suveranisti” aveți impresia că șiretenia și înșelarea încrederii „celor mari” aduce vreun câștig.

       In viața reală e fix invers!

       12
  • Péter Szatmári

   Dear Claudio! It is right to note that so many fighter jets are few, so the Hungarian force development program also includes the acquisition of a second GRIPEN squadron. It is not yet decided whether there will be GRIPEN E or upgraded versions of GRIPEN C. Another 4 D versions are also planned. https://infostart.hu/belfold/2022/01/23/ujabb-harci-repuloszazad-terve-is-szerepel-a-magyar-honvedseg-asztalan

   4
   • Dear Peter! Idea that Hungary can defend herself, without NATO seems to me unreasonable.But vox populi vox dei, if you believe that two Gripen squadrons it’s enough to protect Hungary, so be it! During WW2 hungarian industry manufactured very good planes :Me 109, the beautiful Me 210 with 40 mm Bofors gun and rockets
    https://i-com.cdn.gaijin.net/monthly_2019_10/863296714_Nvtelenkp4.png.8c9e890864ee24f2456c42ed202bb4ef.png.d2cc2c42eefcd0c8aba773b1bfd76bc2.png,
    MARTON RMI-8 prototype, http://balaton-modell.gportal.hu/gindex.php?pg=3083346&nid=617623
    and wasn’t enough.
    CAUDILLO.

    3
    • @Caudillo înțeleg ca suntem politicosi cu oaspeții dar Me 210 era o rapandula de avion ?

     5
     • Am pus si fotografia, varianta aia cu tun Bofors si rachete mi a placut mult de tot. Si Martonul ala inspirat de Folker 23 la fel.
      https://en.wikipedia.org/wiki/44M_Lid%C3%A9rc
      Mai lucrau si la racheta aer-aer Liderc cu focos acustic, care mergea pusa pe Me 210, erau singurii din lume care lucrau la asa ceva. Ideea e ca desi dispuneau de industrie avansată, n au putut sa si apere tara. E absurd sa crezi ca doua escadrile de Gripen sunt suficiente si nu mai au nevoie de NATO. Mare brânză ca isi mai cumpara o duzină de Gripen!
      Dar e treaba lor, daca americanii ii trec la catastif ca ostili s ar putea sa ajunga ca Miloșevici, alt șmecher care a crezut ca se poate apara singur.

      5
    • Péter Szatmári

     Of course you’re right. Effective protection can only be achieved within an allied framework. That’s why we joined NATO in 1999. At present, however, the much closer V4 bond for us, which is also working more closely with Slovenia, has at least as much advocacy as NATO. https://honvedelem.hu/hirek/vedelmi-ipari-egyuttmukodes-migracio-es-az-ukran-orosz-feszultseg.html

     2
     • https://www.wsj.com/articles/hungary-bucks-u-s-push-to-curb-russian-and-chinese-influence-11548626080

      Hungarian Prime Minister Viktor Orban has told U.S. diplomats that he wants his country to be “neutral, like Austria” as Washington pushes for a tougher line on Russia and China, deepening fears that a longtime American ally is drifting from its orbit.

      It seems like Hungary wants to be neutral , but this is your choice

      2
      • Péter Szatmári

       At present, the balliberal media (including what you have done here) are constantly attacking the Hungarian government with false and distorted information. You don’t have to believe everything they write because their truth base is close to 0%. We are currently strengthening our capability offerings to NATO forces. We increased the number of missions’ crew offered by +50%. KFOR goes under Hungarian leadership (and we contribute most of the troops). We comply with all NATO requests. The heavy brigade offered to NATO will be available by 2025 with state-of-the-art technical equipment and full recharging. We have a NATO Regional Command, and a NATO Special Operations Regional Command will be established this year. We are developing at 100% speed so that Hungarian troops can be a powerful force within NATO in all respects.

       10
       • Hello Peter – what about MIG 29 that you have – is there any possibility to make them fly worthy again and to use them another let’s say 10 years like Poland?
        Regarding the Gripen C/D taking into account the offset program you have made a good deal!

        1
        • @Mecanicu
         I think nobody seens any cnance that those fly again.

         1
         • Why I am asking is because there was a rumor that they can be make to fly again and there have been contacts with RSK MIG about that.
          Discussion has stopped due to new Ukraine situation and can be resumed.

          1
        • Péter Szatmári

         As I heard 5-6 pieces left in an airworthy condition (the rest are rotting outdoors), we tried to sell them, but whoever bought them, the Russians would not allow them to sell. For some reason, they seem to have a say in selling these old fighter jets.

         1
         • of course your Russian overlords have a say, you don’t wanna upset them

          1
          • Péter Szatmári

           It is about the fact that at that time we received the MIG-29 machines as compensation for the debts left behind by the Soviet troops stationed here, but on the condition that they could only be sold with a Russian license (due to licensing rights). For similar reasons, Slovakia cannot sell its S-300 system without Russia’s consent. Romania also cannot transfer US-origin systems without U.S. permission.
           Why only see the bad in everything? You look like a very negative person. Rather, care more about your girlfriend and make her happy!

           But now I’m tired of this page, so I won’t write any more on it. A normal romanian guy once wrote on the HTKA side, he was insulted in a similar way as me, he was fed up with it like me now. Feel free to hate stupid nationalists! I’m disappearing.

           8
          • @steppewolf

           You bloody brainless. What you can not understand about thar russians have not allowed to sell those?
           Trust me. The US is bigger overlord for Romania than Russ for Hungary
           You are wrong, if you think that Romania doesnt need authorization to use US weapons like AIM-120…etc

           Every country just have interests not friends.
           and also brainless leaders and citizens just like you

          • Discutam absurditati, nici o tara nu poate vine armamentul cumparat din alta tara fara acordul producatorului. Este valabil atat pt Rusia cat si pt SUA, Franta, Germania etc. Asa functioneaza lumea.
           Americanii au blocat vanzarea de F 16 C/D israeliene catre Croatia si nimeni n-a avut ce comenta.

           8
     • @Péter Szatmári,

      Pe HTKA văd că ești „celebru” mai nou, întreabă extremiștii de acolo de tine (probabil datorită comentariilor relativ echilibrate ale tale de aici) căci – după mintea lor bolnavă – „a căzut în genunchi in fața Mordorului in secțiunea de comentarii a paginii murdare Romulanmilitary” (*i-am citat pe ei cuvânt cu cuvânt).

      Deci, văd că analfabetismul funcțional e mână în mână cu extremismul, iar HTKA forum vrea să demonstreze acest lucru 🙂

      Dacă aici mai sunt și comentatori exaltați, marea masă a comentatorilor obișnuiți ai paginii sunt relativ echilibrati și cu mintea la ei. Pe acel forum, în schimb, e invers. Marea masa sunt exaltați și cu low-IQ iar puținii oameni echilibrați sunt aduși rapid la tăcere și intimidați. Urât! Urât și neproductiv!

      21
  • Acolo in Europa Centrala unde sunt ungurii,cine o sa-i atace?

   4
   • Péter Szatmári

    I would simply say that in the history we have already seen a country believed to be an ally, which is rapidly moving to the side of the enemy, and suddenly we have found ourselves in the forefront. 🙁

    3
    • Cred că înțeleg unde bați, dar vezi că atunci acea țară care „a trecut în prim plan” (Ungaria) încercase să „defecteze” ea prima dar a fost oprită (operațiunea Margarethe îți spune ceva? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Margarethe )

     În al doilea rând, Ungaria de atunci avea teritorii primite cadou in urma unui dictat murdar (cel de la Viena) din teritoriul respectivului „aliat”. Deci Ungaria a jucat atunci murdar pe spatele aliaților o dată și a încercat și a doua oară…

     21
 2. Încet, încet, suedejii se duc înspre NATO… IFF, DLink 16…mai ales la cum merg lucrurile în ultima vreme.
  Până în 2026, s-ar putea că Suedia să nu mai fie o țară nealiniată, lucru care ar putea schimba întreagul aranjament.
  Personal, un singur D mi se pare infim, mai ales că deservește două echipe, cu limbi și regulamente diferite.
  Un vecin are elicopter la firmă, un R22, hangar, tot tacâmul. Îl zboară în draci! Și cât a fost frigălău, măcar o oră, două, tot l-a scos la plimbare! Experiența, deprinderile se fac zburând!

  5
  • Péter Szatmári

   HUNAF has 2 GRIPEN Ds in service with registration numbers 43 and 44. The (brand new) 44 arrived in 2016 instead of the number 42, which was broken in the Czech Republic, but the 44 already has MS20 Block2 software, so this does not need to be upgraded. It is also planned to order 4 pieces of D besside the 12 C versions (possibly version E) of the planned second GRIPEN squadron.
   https://www.planephotos.net/photo/17642/Saab-JAS-39D-Gripen_44/
   https://infostart.hu/belfold/2022/01/23/ujabb-harci-repuloszazad-terve-is-szerepel-a-magyar-honvedseg-asztalan

   7
   • Peter, thx for info! This was exactly my observation. One D is not enough. Two is better! Six will be even better!
    Fly safe! Good luck!

    3
   • What can Hungary do with two Gripen squadrons and +200 Lynx squadrons ?! The country is small, you have no problems with your neighbors …
    Coincidentally or not, the endowment programs were started after Romania started its large-scale acquisitions. Am I wrong?

    6
    • What can Romania do with three Falcon squadrons? (technically 8-12 plane/squadron)
     Yes, You are wrong.
     Trump’s NATO policy and the completely downsized Hungarian force forced modernization.

     1
     • Herr Von Renn Weg

      Well… if Victor’s bigger brother comes next to him in Ukraine, then he hopes to copy-cat him and do some flying along our/Slovakian/Serbian border or even cross it towards Ip and Traznea 2.0! And don’t tell me that it would be an insane thing to do! because everything that Victor does is insane! He’s bored of how good he has it!
      By the way, I have a photo on my wall of my great grandfather with a big-ass french machinegun, and the picture is marked Buda-Pesta 1919!
      Why are we doubting your good faith? Because of your government’s colluding in our internal affairs, funding propaganda outlets, NGOs which spend their funds covertly, inchanting local hungarian ethnic groups with a false sense of wealth/good intentions…
      Your policy is aggressive, so you need a suitable military force to back it up!

      15
     • @GuidoKurszan, let’s say we can put on each plane with a load of Sidewinders and Amraam missiles, the russian will have to think twice if he wants 200 missiles flying towards his planes. We can not be protect ourselfs from the russians but we can give him a blody nose thill NATO planes come to help us. The ideea is to make him think twice before he makes his move, that should be our national strategy. sort hoztal? 😉

      11
     • Everyone knows for whom Romania is arming itself, for a possible conflict in the east.

      6
     • Technically you’re wrong. Those 3 squadrons will have 16 planes each. So every romanian squadron will be bigger than your HuAF. And for your question, bigger and better things than others with 12 Gripen.

      1
 3. Nu vad de cine ar trebui sa se apere, ca doar sunt in relatii foarte bune si cu Rusia.

  3
 4. Sa vezi iar scenarii pe forumurile lor. :)))

  18
  • Da si eu le citesc forumurile, la unul din ele, HTKA HU pe pagina despre Romania
   te vei cruci la cate traznai spun despre noi si la cat de slabi si inapoiati ne vad ei (ceea ce nu este un lucru rau neaparat, pentru ca in eventualitatea dunei confruntari intre noi si ei .. iar le ocupam Budapesta 🙂 )

   Oamenii – si am fost generos numind asemenea specii ca fiind oameni – fac planuri pentru un genocid contra romanilor din Transilvania atunci cand o vor ocupa ei ..

   Sunt deranjati grav la scufita si o spun cu toata onestitatea si fara sa fiu deloc rautacios, chiar sunt deranjati mintal.
   Cam asta este ungurul nostru in zilele astea, inca traiesc din povestile lui Viktor Orban (etnic rom daca nu ma insel) cum ca ei au fost si vor fi 🙂
   Daca se mai umfla tarata in ei vis a vis de UE, NATO si o mai ard mult in prietenie cu ivanii mare lucru sa nu ii zboare astia si din uniune si din NATO si sa vezi atunci distractie in zona la cat de „iubiti” sunt de vecini :))

   29
   • „Da si eu le citesc forumurile, la unul din ele, HTKA HU pe pagina despre Romania
    te vei cruci la cate traznai spun despre noi si la cat de slabi si inapoiati ne vad ei (ceea ce nu este un lucru rau neaparat, pentru ca in eventualitatea dunei confruntari intre noi si ei .. iar le ocupam Budapesta ? )”
    Da. Cu culegatori de castraveti si prostituate…
    Acum, serios, ii avem pe rusi in coasta iar singura noastra ambitie e sa ocupam Budapesta? Ca sa ce? Ca sa aasiguram spatiu pentru refugiati?

    8
   • @ Marius
    Nu vreau sa îți stric plăcerea
    Dar incursiunea din 1919 ar fi foarte greu de repetat azi

    Sigur, la istoria noastră luată la pilă scrie ce deștepți am fost noi in 1919 ca am fi avut nu știu ce comandanti capabili si așa am fi ajuns la Budapesta prin forțele proprii
    Vezi ca adevaru este un pic diferit
    Un război înseamnă in primul rând informații corecte despre inamic, Mișcările lui, dotarea exactă a trupelor cu care vei intra in contact, posibilitățile de acțiune: ofensiva de contact, ofensiva din mișcare, contraofensiva etic
    Ori noi am avut informații pt ca am avut de partea noastră foarte multi ofițeri romani superiori inclusiv generali din armata austro ungară – oameni cu origini românești transilvănene, inclusiv români transilvăneni, aia au făcut ca noi sa ajungem așa ușor la Budapesta
    Ori românii cu functii in armata austro ungară știau cam totu despre armata ungară si ce fac ei

    Sau poți sa spui ce spune semegeu obosit ca Antonescu personal din București ar fi făcut toate planurile de acțiune, el stia dinainte tot ce o sa facă ungurii
    Povesti nemuritoare

    Povestea cu noi am trecut frontiera si ungurii era praf este departe de realitate

    Vezi ca ei au început sa primească zilele astea Pzh 2000 iar probabil peste putin timp va intra Lynx in producție, la ei in tara
    Ori lynx va fi la ani lumina de t55 si urmașii lui inclusiv bizonu
    Dar dacă așteptăm creșteri de pensii si salarii nu are cum sa fie rău
    Când ai burta plină totu devine roz

    Pr hârtie ungurii au un viitor pt ca la ei se fura cu mult mai putin
    Vezi prețurile la km de autostrada la ei si cum avansează construcțiile din fonduri publice
    Încă oamenii au frica fata de lege
    Se fura si acolo
    Dar la un nivel probabil de 10% fata de noi

    De aia Mercedes a făcut fabrica la ei si nu la noi
    Deși avea fabrica de motoare si cutii de viteze la noi si era normal ca si fabrica de vehicule sa fie construită la noi
    La unguri se pare ca smenu dat de nemții de la Mercedes ar fi fost de vreo – 10-20 de milioane de euro
    La noi se spune ca s-ar fi cerut un smen de peste 20-30 de ori mai mult
    Ai nostrii conducători sunt mai fomisti
    Mâncam mai gras si mai multe amante
    Altfel nu se explica

    Ma gândesc ca aia care au cerut așa de mult la nemtii de la Mercedes au avansat in functii la noi
    Nu are rost sa renunțam la astfel de oameni capabili, care au atâta grija sa fure pe oricine
    Servicii secrete cu lucru bine făcut in somn

    12
    • @ capu satului

     Sunt in total dezacord cu tine.
     Nu caut sa ma cert cu tine asa ca o sa ma abtin sa iti raspund.
     Atat iti spun ca GRESESTI !
     Te salut.. cu respect !

     6
    • Daca oamenii ar avea urechi sa auda…

     Bun comentariu.

     4
    • „Ori noi am avut informații pt ca am avut de partea noastră foarte multi ofițeri romani superiori inclusiv generali din armata austro ungară – oameni cu origini românești transilvănene, inclusiv români transilvăneni, aia au făcut ca noi sa ajungem așa ușor la Budapesta
     Ori românii cu functii in armata austro ungară știau cam totu despre armata ungară si ce fac ei”

     Au facut si acestia o diferenta, nu este de negat asa ceva… dar in cazul lipsei lor, tot am fi ajuns la Budapesty in 1919… cel mult cu ceva victime de front in plus… dar tot ajungeam!

     5
 5. Cică se doresc încă 6-8 aparate Gripen, pentru aviația militara maghiara.
  In loc sa treaca pe Gripen E/F, maghiarii au preferat doar modernizarea actualelor Gripen C/D.Sunt curios dacă o vor face în anul 2026, când este posibil sa își reînnoiască contractul de Lessing.
  Actualul armament poate fi folosit și pe Gripen E/F.
  Pentru nevoile reale ale Ungariei, mai mult de politie aeriana, Gripen C/D, modernizat, este foarte ok.

 6. Sunt bune si împotriva mig/su-urilor ucrainiene. Ungaria cooperează cu Rusia dar NU cu Ucraina.

  5
  • Maghiarii sunt niște agitatori și profitori de ocazie.
   Se văd mari,tari și puternici,deși ei sunt total invers.
   Singurul lor noroc a fost Germania și așezarea geografică mai aproape de nemți
   Altceva nou ? Nimic sub soare,si acum 100 de ani si peste 100 de ani ungurii visează si vor visa până la sfârșitul lor.

   30
 7. sunt putine, slava Domnului. Daca ar fi avut si ei vreo 48 de Gripen de-astea modernizate, cred ca nu mai stateam asa relaxati cu MLU-urile noastre cu pedale. Ne bat la cam tot. Singurul unde nu ne bat este ca Gripen nu este veteran testat in lupta ca F-16…

  chestia e ca daca suedezii se supara si vor sa le ia inapoi aparatele, pe unguri ii doare la basca. nu le dam. atunci ce fac suedezii? se duc sa le ia cu japca?

  2
  • „Ne bat la cam tot”
   1. Te rog sa vezi ce artilerie reactiva au. Iti spun eu: nimic. nada. niente. Au renuntat la grad si au luat 24 PZH 2000. Are rost sa spun ce putem aduce noi?
   2. Ce LRSAM au ? Nimic

   Deci nu e chiar tot. Ok, vor avea 200 Lynx si 44 de Leo 2 A7. Dar mai au mult pana la ne bat la cam tot…

   23
   • nu, florine, gripenele ne bat f-16-le noastre la cam tot. de avioane vorbeam, nu de altceva. sau am pus artilerie reactiva pe f-16? 😀

    5
    • Te inseli.

     4
     • cu ce sunt MLU decat Gripen CD modernizate?

      • Cu cat sunt Gripen C/D peste F16 MLU?

       4
       • radar. iris t, motor.

        1
        • Radarul PS-05/A are aceeasi raza maxima de detectie ca si AN/APG 66v2 de pe MLU -urile noastre. La motor nu inteleg la ce te referi pentru ca nici o varianta de F-16 nu a putut fi acuzata vreodata ca este submotorizata, dimpotriva. IRIS-T? Nu este mai buna decat AIM-9X pe care le avem noi. Cele doua rachete sunt sensibil egale. Deci te inseli.

         9
         • La radar Gripen C/D este mai bun ca MLU cu 30-40% distant a de detector, sa sounds ca la racheta IRIS-T si AIM9 X II sunt sensibil eagle, Meteor la BVR este peste AIM 120 AMRAAM. Dar aici mai interview si numarul de aparate, mai intervine si cum le utilizezi, la WVR F 16 MLU are raportul tractiune mai bun, viteza ascensionala mai buna si raza de viraj sustinuta mai buna.
          Deci all in all 2 platforme sensibil egale castiga cel mai bun sistema din sptele avionului si nu platforms in sine.

          2
          • Distanta maxima de detectie pentru PS-05 este tot 120 km.

           1
          • Mk 4 va avea raza mai buna insa capacitatile unui fighter nu stau doar in radar desi este o componenta f importanta. Radarele actuale de pe C/D-urile unguresti daca sunt Mk3 au aceeasi raza cu V2 – urile de pe MLU. Pacat ca marketingul Gripen nu spune nimic despre raza acestui radar in conditii ostile, la v2 fiind de cca 83 km.
           Hai sa nu ne temem atat de mult de Gripen oricat l-ati placea ca totusi elvetienii nu l-au descalificat degeaba cand a concurat alaturi de F18 si Rafale.

           2
          • „Deci all in all 2 platforme sensibil egale castiga cel mai bun sistema din sptele avionului si nu platforms in sine.”
           De acord in totalitate cu aceasta afirmatie.

           1
         • AN/APG 66v2 vs PS-05/A HAHA NOT AT ALL
          The Mk 2-3 already have better values than for ANAPG66v2
          https://www.saairforce.co.za/forum/viewtopic.php?t=8138

          and then we haven’t talked about the Mk4

          • Lol you try to jump too high with this little plane if yours.

          • Cam asta-i cu umflatul vostru in pene
           https://m.imgur.com/dal6QPW
           Motivele pentru care bijuteria pe care o operati nu a trecut examenul in prima selectie elvetiana. Nu va mai scremeti atat ca n-aveti cu ce.

          • We are talking about the radars and the Mk4 upgrade. I dont understand why do u want compare it to the F18, why do you bring the Swiss tender?
           but, the acquisition process was almost ten years ago.

           The Gripen weakless are known but the the radar is no among them.
           I wrote the Gripen CD MS20 capabilities many times.

           by the way. what do you think, why the APG66 was replaced with APG68 in the newer Falcons? You should compare the PS-05mk4 with that

          • Vorbesti despre cat de minunate sunt Grifoanele voastre. Sa-mi spui ca si la standard Mk3 radarul avionului vostru este miezul este pura prostie. Eu sustin ca MLU-urile noastre si duzina voastra de avioane sunt sensibil egale. tu sustii ca ale voastre sunt Jim Allmighty. Deocamdata MS20 inca nu-l aveti, O SA-L aveti. Mai vorbim atunci. Noi vorbim de o forta tranzitorie, ca vom trece sau nu faptic la ceva superior este alta discutie. Voi cu astea ramaneti daca va chinuiti cu standarde masurate in Mkx. Momentan sunteti microscopici militar vorbind chiar si in raport cu noi. Ca veti avea asta e alta discutie si noi vom avea, avem de recuperat niste decenii serioase de subfinantare. Uite ce e suntem aliati mi-ar placea sa discutam mai mult despre cum putem colabora si nu despre care o are mai mare. De aceea cand unii intra aici si incep sa spuna cat de minunati sunt ei si ce fraieri suntem noi nu putem ramane politicosi. La fel nici aberatiile conationalilor tai de pe HTKA nu sunt de natura sa-i linisteasca si pe cei mai incrancenati de la noi. Sper ca ai inteles ce am vrut sa spun.

           1
    • pe timp de pace poti face politie aeriana si cu parapanta, la razboi e oleaca mai greu. ca nu stii daca ai suport de la fabricant. deci, rugaminte, mai usor cu grifoanele, ca sunt prea neutre pentru un eventual razbel. altfel, respect pentru cum defileaza, frumoase (si ieftine) pasari!

  • Nu e cam devreme să bei de la ora asta ?
   Pe ce te bazezi când spui ca ne bat la tot ? La dorința sau la vise ?

   14
   • avioane, frate, avioane, articolul este despre avioane, comentariul meu este despre avioane, numai tu nu esti pe avioane. ce artilerie reactiva visati, fratilor, cand toata lumea vorbeste de gripen si f-16?

    6
  • Uite direct din gura unui rus cine bate pe cine.

   https://www.youtube.com/watch?v=5YbSHSnjvj4

   6
  • Ne bat la nivel de trai si la nivel de politicieni, si asta este suficient. Nu le trebuie sute de tancuri si avioane,moderne cel putin nu cu noi.

   15
   • La nivel de politicieni as spune ca sunt mai corupti decat ai nostrii, ai lor doar ca au si putin patriotism in ei sa le pese de minoritatile maghiare (sau poate le pasa doar de voturi habar n am) iar cand e vorba de trai nu stiu cat o sa mai tina treaba asta

    12
 8. Si nu numai ….
  https://www.defenseromania.ro/armata-ungara-primeste-anul-acesta-primele-obuziere-autopropulsate-panzerhaubitze-2000_614737.html
  …….UNA DIN CELE MAI IMPORTANTE FABRICI DE MUNITIE SI EXPLOZIBILI DIN EUROPA este în curs de construire în oraşul Várpalota din Ungaria. După cum a precizat şi Gáspár Maróth, pe lângă alte multe tipuri de muniţie care ar urma să fie fabricate la Várpalota, este de așteptat să se producă şi cea 155 mm – utilizată pe obuzierul autopropulsat Panzerhaubitze 2000.
  Amintim că, în vara anului trecut armata ungară a primit primele tancuri second-hand Leopard 2A4 modernizate pe care Budapesta le-a achiziţionat de la compania germană de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW), în urma unui acord încheiat cu Berlinul.
  CONFORM CONTRACTULUI SEMNAT IN 2018, compania germană KMW trebuie să producă 44 de noi tancuri Leopard 2 ale standardului A7 + și să furnizeze 12 tancuri Leopard 2A4 din stocurile existente ale companiei către Forţelor Armate Ungare, în scopuri de instruire………

  6
 9. Dincolo de Nato si UE, pentru o buna parte din poporul maghiar noi reprezentam dusmanul geostrategic nr 1. Nu Rusia, nu Ucraina (asta pentru ca ucrainienii sunt la categorie mai grea fata de ei).

  Ar fi o greseala mare sa ii ignoram sau sa ii subestimam ca factor de risc de securitate nationala, cu toate ca mentalitatea „regatului milenar” este de cel mult secol 19.

  36
 10. Eu unul raman ingrijorat relativ la capacitatile armatei maghiare. Si nu pentru ca ar fi ei mari zmei, ci pentru ca mie, ca civil, mi se pare ca suntem noi „zero barat”. Si asta e o problema, daca eu civil (generic vorbind) nu am incredere in armata romana si in capacitatea de aparare a statului.
  Am mai intrebat pe aici, mai mult sau mai putin retoric….. care a fost „treaba” cu achizitia de Pirahna 5 cand Puma sau Lynx-ul viitor maghiar sunt clar la ani lumina distanta?
  Spre exemplu protectie activa…. Lynx are, P5 zero barat; rezistenta blindajului – P5 cu tot cu add on rezista la maxim 25 mm, pe cand Lynx se spune ca, in arc central, rezista si la lovituri de 120 mm. De asemenea, tunul de 30 mm fata de cel de 45 de mm al Lynx….
  Romania va avea 200+ P5 iar Ungaria 200+ Lynx…. deci nici la numar nu stam mai bine.

  La capitolul tancuri…. noi zero barat ( aka un batalion de TR), ei Leo A7.
  Tunuri autopropulsate: noi zero barat curat, ei Phz 2000.
  MLRS = ok, aici stam mai bine la capitolul platforme, dar munitia? daca maine suna goarna cate lovituri de MLRS avem in depozite? Si cum facem daca niste sabotori reusesc sa distruga un depozit?
  Or fi renuntat ei la GRAD, dar nu pot oare sa reintroduca in serviciu cateva zeci de platforme? Eu cred ca da…..

  Avioane: strict la momentul actual zice lumea pe aici ca noi cu 12 F 16 MLU something am fi usor superiori fata de cele 12 Grippen. Dar tocmai scrieti aici ca le modernizeaza… Ok, hai sa zicem ca in 2 ani vom fi superiori numeric si usor inferiori la calitativ…. Ce inseamna asta? Ca vom avea pierderi mari in scenariul optimist.

  AA – stai sa vedem, ca pare ca stam prost si unii si altii. S-ar putea sa stam noi mai bine in viitor daca se vor achizitiona si SHORAD.

  Una peste alta, daca luam in calcul Lynx-urile lor, mie unul imi pare ca am putea chiar pierde. Sau oricum, ar fi pe muchie de cutit, cand in mod normal ar trebui sa maturam cu ei pe jos.

  Apai daca mai introducem in calcul si chestii mai soft gen coeziune nationala, moral, etc, ajungem rau.

  14
  • Momentan cel mai zero barat esti tu. Lynx are turela cu maxim 35 mm. Iar protectia in arcul frontal la 120mm??? Esti dus?? Un DM33(ca tot vorbim de teutoni) trece prin juma de metru de otel la 2km distanta!!

   23
  • Relax. Încă ii batem unu-la-unu. Au si ei niște băieți răi dar încă avem si noi. Sincer cred ca i-am bate doar cu moldovenii.

   22
  • De unde ai scos Lynx cu tun de 45 mm??. Eventual 35 mm….?

   12
  • Pai ce mai stai, fugi!

   11
  • Lynx -ul de pusta , are in realitate performante acceptabile doar pe hartie … doar nu erau tampiti nemtii sa le vanda boszgorilor ultimul racnet de blindat ! Oricum specificatiile tehnice sunt total SF , inclusiv pentru iubitorii genului literar promovat de Isaac Asimov .
   Adica fraieri din pusta bosgoreasca au platit pentru un blindat oarecare , dar nu cu mult superior vecinilor …

   10
  • Mai nene de unde tot apareti, va fabrica pe banda rulanta Facebookul? Cum dracu sa reziste Lynxul in arc frontal la 120mm? Tu ai vazut macar de aproape cum arata un transportor blindat sau macar un proiectil de 100mm?
   „Zero Barat” fata de Ungaria? In care film SF? Lynxul este un MLI si poate fi foarte usor scos din joc de tunurile de pe MLIurile noastre, de rachete AT, de artilerie, si facut svaiter chiar de batranul si demodatul T 55 aflat in dotarea noastra. care T 55, nota bene, poate lua la ochi un Lynx de multi km, pe cand Lynxul saracu trebuie sa se apropie destul de mult pt a lovi un T 55…

   Artilerie. Ce sa faca Ungaria cu 24 de tunuri? Pentru ca indiferent cat de super-jmecher crezi tu ca este PzH 2000, ele exact astea sunt: 24 de obuziere, nimic mai mult. O salva de pe o singura masina MLRS (si nu discutam aici de HIMARS) face praf un batalion de mecanizate, daca-l prinde grupat si reuseste asta in cateva secunde. Un obuzier nu se poate compara absolut deloc, ca putere de foc, cu artileria reactiva…

   Lynx, ca tot revin la el. Te-ai gandit macar ce vor face maghiarii cu + 200 de vehicule cand ei au o singura brigada de infanterie? Cat vor costa MLI-urile alea doar sa le tina operationale? Da sa le faca un plin de motorina si de munitie? Da sa le mai si scoata la antrenament, asta daca au destui soldati sa le umple pe toate…

   In privinta aviatiei, cu 13 avioane faci doar politie aeriana nicidecum razboi aerian. Din alea 13 bucati cel putin 4-5 nu sunt disponibile niciodata, iar restul exact asta fac: poilitie aeriana. Intotdeauna as prefera un F 16 MLU la a carei mansa se afla un pilot cu 160 de ore de zbor la activ si care este certificat pilot de lupta in toate conditiile, in fata unui pilot care zboara doar politie aeriana, la mansa unui Gripen C modernizat.
   Insa desi Gripenul modernizat va fi peste F 16 MLU, in aviatie conteaza multe alte lucruri, nu numai aparatul.

   Si nu-ti faci griji nici in privinta „coeziunii nationale”, romanii au aratat coeziune atunci cand a trebuit, cand a fost sa fie nu s-au facut de ras.
   De exemplu, romanii au maturat psd lui dragnea de la guvernare prin demonstratii majore timp de trei ani de zile, demonstrand o mare coeziune nationala, ungurii stau cu Orban pe cap, ala a facut lucruri mult mai rele decat dragnea dar ungurii nu misca-n front, n-au coeziune nationala. Pe de alta parte, romanii si-au reunit Tara-mama dupa 1800 de ani de la caderea Daciei, asadar cred eu ca ceva coeziune s-o mai gasi pe la noi.

   Asa ca nu-ti face tu griji sa nu-ti strici tenul de la atatea riduri…

   PS Si despre care armata ungara vorbim, despre aia pe care ambasadorul american din Afganistan dorea s-o dea afara din NATO din cauza incompetentei? Despre care aviatie militara ungara vorbim, despre aia in care au pierdut doua Gripen din cauza incompetentei crase a pilotilor si a tehnicienilor si au dat vina pe Saab?

   70
   • Si apropos de Lynx, contractul asta este o favoare pe care Orban o face Germaniei, Ungaria fiind clientul de deschidere pentru MLI Lynx. Si ca sa fie treaba oabla au cumparat si 200 de vehicule. Pentru ca eu nu vad rostul unui MLI greu intr-o tara cu relieful Ungariei, in plus exista o vorba printre militari: „MLIul pe senile este bun daca ai tancuri”.
    Daca ai un singur batalion de tancuri ce faci cu atatea MLI-uri?!
    Doar ca aici nu le gasesc vreo vina si noi am cumparat diverse pe motive de prietenie, asa ca asta-i viata.

    19
    • Tocmai ca senilatele chiar isi au rostul intr o tara precum Ungaria. Mult ses si niste munti in nord si vest tocmai pe granite. La noi nu vad rostul mli urilor grele de tip lynx, ascod, etc.sau al mbt urilor leo2 sau abrams. Sa traversezo muntii cu ele pe HET uri este misiune imposibila enspe(cu sau fara tom cruise). Polonia, ungaria, germania, rusia chiar merita sa bage banii in asa ceva. Si noi, dar doar daca ne bate gandul sa facem Romanoa Mare cu granita de vest pe tisa si cea estica pe nistru. Daca nu, strict ptr aparare, blindatele 8X8,rapide si usor de mutat pe propriile roti sunt super ok.

     7
   • -14 Gripen sau Ungaria! nr 12, nr 13.
    -GBU 49 este ghidat cu laser
    -Lynx va fi realizat în mai multe versiuni. MEDEVAC. Mortar, etc.
    +Vor fi rachete Spike LR2 pe Lynx și avem deja un contract (5,5 km-es sugara, a levegőből indulva 10 )
    -Se va achiziționa și mortar de 120 mm
    -Sistem de protecție activă pentru aeronavele de trupă

    Încă aș putea enumera , și nu doar instrumentele, ci și capacitățile

    2
    • Stiu toate acestea dar inca nu inteleg ce face Ungaria cu +200 de vehicule, extrem de scumpe la intretinere, grele, in conditiile in care in acest moment nu aveti sufciienti militari pentru toate Lynxurile.

     Cu ceva timp in urma un alt comentator din Ungaria, foarte bine informat, ne spunea ca este foarte posibila si achizitia unui numar de Boxer. Nu se cunoaste exact numarul si deocamdata informatia nu a fost confirmata de nimeni, dar daca se adevereste, ce face armata ungara cu atatea vehicule blindate pentru trasportul trupelor. Adica pe cine transportati?

     13
     • Péter Szatmári

      There will be enough personnel for the fighting vehicles. Even if we do not advertise, we will significantly increase the number of members of the Hungarian Armed Forces. The existing active staff will reach 30,000 this year, with expansion on the side of the voluntary reserve forces (~ 13,000) more difficult. Keep in mind that each combat unit must have at least 70% combat readiness (both in terms of personnel and technically), so it is important to have back-up technical equipment and the availability of trained reserve soldiers.

      3
     • Sincer, eu nu inteleg ce va face Romania cu 54 TR-85 si 99 MLI-84. Ar trebui sa incepem si noi sa cumparam tehnica moderna, in loc sa ne intrebam ce vor face vecinii cu tehnica moderna…

      7
      • In caz de bubuiala iei in considerare tot efectivul de tancuri nu doar batalionul de la Galati ceea ce inseamna peste 300 de tancuri. Invechite cum sunt tot acopera sectoare de front oe care un singur batalion cu Leo 2 nu are cum sa le acopere fizic. MLI – urile acelea 99 mai vechi cum ar fi si mai putine decat ar trebui isi pot face treaba avand avantajul armamentului up to date si a siluetei joase care poate compensa blindajul mai slabut. Orice arma chiar si mai veche in mainile unor tacticieni priceputi poate face treaba buna. Ei ce fac cu doar 24 de SPG urisi 44 de tancuri? La artilerie avem superioritate zdrobitoare in tunuri de 152, 100 si artilerie reactiva(APRA 122+LAROM 160)
       fara sa mai aduc in discutie si HIMARS iar la aviatie cu 3 escadrile de F16 am avea acoperire aeriana suficienta. Nu-i vorba ca inca nu le avem, nici ei n-au tancurile si IFV-urile inca.
       Asta ca tot discutam despre ce am putea face.

       12
       • dreams dreams dreams

        2
       • ei, Lynx, Leo si Pzh vor fi probabil complet operationale undeva spre 2028 daca totul merge cum trebuie. Daca te uit la numere, au material pentru 1 brigada blindata (cu batalion de tancuri) si una mecanizata (exclusiv IFV) ceea ce e cam putin, cum bine ai zis, ce fac in celelalte sectoare de front?

        apoi, e suficient sa concentreze un batalion intr-o zona si vine o salva de Himars; si daca chiar vrem o demonstratie de forta, de pe langa Arad cred ca au in raza de actiune parlamentul budapestan 🙂

        cu Gripen-urile iarasi nu e mare bataie de cap, cu 3 baterii (din 7) de Patriot ai cam inchis toate culoarele

        Pana atunci nici noi nu stam pe loc, operationalizam Piranha (si sa le pui Spike nu-i mare branza), vine programul de IFV (si Jderul nu-i tocmai push over);

        Acoperire aeriana nu prea au, in afara de preconizatul NASAMS care e SHORAD …

        5
        • Pe langa asta, e vreun vecin care sa-i inghita? Ca de la toti au pretentii. Slovacii nu ii suporta iar cu sarbii au tot avut conflicte. Ucraina poate s-ar flexa si ea pe spinarea lor daca ar putea, sa-si recupereze moralul luat de Rusia si de Curtea de la Haga cu platoul MN.

         3
   • The Hungarian Heavy dandar will be the most powerfull dandar all of Eastern Europe with Leopard, Lynx, PZH 2000 and relevant air defense with Skyshield system on the Lynx, Nasams, Mistral and new drones and the MLRS system also will arrived, The easiest device is the new Gidran (turkish planned) platform is 16 ton … and it is not the only one dandar in Hungary. The new Hungarian army has all of possibilities to defeat all enemies in this discrict.

    9
    • Wet dreams.

     11
    • Hmmm… is it just me, or are some Hungarian ultra-nationalists invading this page, just because they „got caught with the cat in the bag” with their H.T.K.A.(or whatever…) forum, where they were „secretly plotting”, on how to exterminate de Romanian population of Transylvania, once „the winds would shift their way”?? ?

     AAAAAHAHAHAHAHA! ???

     7
   • Péter Szatmári

    I can only regret that you believe and spread so many lies. I would like to reassure you that the development of the Hungarian forces is not directed against Romania or anyone else, the aim is only to protect Hungary. There is no need to be afraid, no revision is a topic in Hungary (mainly at the government level)! There are some (very few) dreamers, but their dreams have no reality. What the vast majority wants is development and the well-being of Hungarians (including Hungarians stranded outside the border)! The truth about the two Hungarian GRIPENs is that the No. 30 C actually ran over the runway due to a breakdown, suffered repairable injuries and it flying again. The 42 D broke down due to the fault of one of the crew members ( a general), we replaced the 44 (already modernized) D version instead. As for our pilots they were flying over 100 hours/year on GRIPEN from the beginning (except for flying generals, but fortunately they are no longer allowed to fly on fighter jets.) In 2017 there were 117 flying hours/pilot the average on the GRIPEN, now it’s much more.Oh, and I don’t see Romania shouting a little and helping Romanians beyond its borders. Hungary stands up in all forums for Hungarians stranded outside the borders (supporting them both politically and financially). Which nation is Romania leading so much about missions? To the best of my knowledge. Hungarian is still the leading nation in KFOR and yes, we are there in Mali and Kurdistan (and many other hot zones that you don’t necessarily need to know about).
    So far, I’ve considered this site as a good military technology web site, but now I’m sad to read so much hatred.
    https://infostart.hu/belfold/2017/10/06/ritka-amerikai-kituntetest-kaptak-magyar-kommandosok

    9
    • „Oh, and I don’t see Romania shouting a little and helping Romanians beyond its borders.”

     And what exactly would you like them to do? Give a shout out for some Romanian autonomy in Alcala de Henares or Civita Castellana? WTF?

     And as far as that web link goes, if those clowns would have come even close to saving somebody’s life they would have been up for a least a Bronze Star with a V. That whole article is somewhere on the cusp of having been written for somebody that just landed from planet Tralfalmadore.

     7
     • Péter Szatmári

      Who should help? Maybe for Romanians living in Ukraine? For whom, like all minorities in Ukraine, mother-tongue education and the use of the mother tongue in all public institutions are slowly being completely banned, even if they form a majority in that municipality.

      4
      • Right…How we love this self serving, righteous bullshit. What exactly do you hope achieve? Raise their awareness to the works of Imre Kertesz? You are aware that the first question out of their mouths is probably going to be: Who in the world is Imre Kertesz? How about something more practical like a reforestation program for those dumb bastards living in Romania since in the last three decades they have cut down their forests with such relish, you would think they were building the Spanish Armada and now appear to be rather dumbfounded as to why they are all the sudden becoming food for bears. But wait, this costs real money and besides Orban Bacsi is not really interested in empowering a bunch of nudniks who have shown themselves to be slightly more clever than a bunch of German shepherds.

       14
    • #Peter. I’m not afraid. Regarding the information about the Hungarian aviation, I quoted one of your generals, he writes in the article, and in Afghanistan I quoted the US ambassador there.
     I only notice that the armament programs were launched in Hungary after Romania launched its programs: Patriot, HIMARS, F 16, Pirhana 5 etc.

     7
    • Daca tot te lauzi, compara laudele inflorite din articolul pus de tine cu asta
     https://adevarul.ro/news/eveniment/infernul-afganistan-filmul-celei-mai-grele-misiuni-luptatorilor-romani-fortele-operatii-speciale-afganistan-1_60fd8ed55163ec42717028db/index.html
     Si asta este doar una din putinele misiuni de lupta ale comandourilor romanesti in Afganistan desecretizate.

     12
    • hey, Romania rotated 30.000 soldiers in Irak and Afghanistan and now is in Mali with French forces; what is doing KFOR, police duty and going to bordel?

     8
  • Tu mare frustrat mai esti!

   1
  • Lynx si p5 sunt platforme diferite, de ce le ai compara?

   1
  • MariusR du-te draga si culca-te ca ti s-au infierbantat creierii si scrii numai prostii.

 11. Conform site-urilor maghiare, iredentist-nationaliste, noi suntem ca si infranti, suntem deja terminati, multi chiar se mira de ce armata maghiara care ne e „superioara” nu ne-a invadat si cucerit deja!?Considera ca sunt capabili sa ia Transilvania inapoi dar sunt dezamagiti de faptul ca suntem in NATO…Uni considera ca daca nu eram, Erdelyi era de mult al lor? Nu ma sperie armata maghiara, sunt zero ca luptatori, asta s-a vazut in A-stan. Pe mine ma sperie „coloana a 5-a” maghiara din Ardeal, cei care in caz de bum-bum pot face „chestii” pe aici…Sa nu uitam ca au tot felul de organizatii non-profit, unele dubioase,care aduc mai mult a paramilitari. Sunt monitorizati probabil dar…

  40
  • Toată zona centrala a României este monitorizata garantez, eram în delegație de munca și am terminat programul destul de târziu ca de trebuia sa terminam treaba și când am plecat la cazare ( era cam 1 dimineața) am fost urmăriți de câteva mașini negre, pana nea tăiat o duba (neagra) calea și sa dat jos cam 5 indivizi în negru și inarmati care nea loat la bani mărunți, ca de unde suntem ce cautam pe acolo și asa mai departe pana când sa dat un ofițer jos din duba care culmea era de la (ochișorii albaștri) care nea dat drumu sa plecam la cazare, si în majoritatea orașelor pe unde am fost și plecam târziu de la munca (instalați de securitate și electrica) era câte o mașină de se ținea scai de mașină noastă care era cu numere de B, eu unu am dedus ca e ceva supraveghere în zona dar nu e la vedere

   4
   • Cataline, nu stiu ce sa zic…nu puteau sa afle „scopul si durata vizitei”, fara sa va opreasca noaptea, cu armele la vedere?

    9
   • Poate era Politia Locala, care verifica atent ce cauta oltenii la noi asa tarziu in noapte… 😉

    11
   • Și pe urmă v ați trezit și era dimineața :))
    No offence, dar nu de pare puțin probabil sa fie real ce spui tu. Astfel de acțiuni sunt mai degrabă un filme, în realitate supravegherile teritoriul se fac mult mai puțin la vedere.

    4
    • Eu am spus ce am patit si de confirmat am primit confirmare si la firma de la niste colegi care au fost in sistem o perioada de multi ani, iar cu unu din ei sunt ruda, cei drept nici ei nu stiau de ce au actionat asa, iar de modul de urmarire auto nisa confirmat ca sunt mai mult masin care urmaresc (o tinta anume) iar de orprit ne au oprit pentru ca noi nu aveam semnal la gps si ne invarteam prin oras ca besmetici ca nu gaseam cazarea timp de o ora jumate cam asa, pur si simplu nu gaseam cazarea si da pare SF ce spun eu dar credeti ce doriti.
     PACE

    • Poate a înțeles el greșit și erau gărzile patriotice locale! :))

     Ochii albaștri erau locali și căutau să vadă dacă mai sunt pe la ei brutarii ăia din Siri Lanka de ii deranjau așa de tare! :)))

     3
 12. Buna seara,prieteni. Referitor la organizatiile maghiare care activeaza pe teritoriul national,unitar si indivizibil romanesc,pot confirma ca sunt sub atenta si competenta supraveghere
  . Din pacate reactiile noastre impotriva lor sunt la modul „soft”. Eu personal am facut eforturi sa inteleg de ce. Cand am intrebat,mi s-a spus:”cand e ordin,cu placere…”. Mai zi ceva…. . Dar colegului WW îi pot spune sa stea linistit. Aia nu vor apuca sa faca mare lucru in caz de trosneala. In rest,s-auzim de bine.

  31
  • Multumesc,domnule, pentru precizari! Respect pentru profesionistii in uniforma sau nu, pentru toti cei care au grija ca Tara sa existe! Nu am nimic cu ungurii de buna credinta, sunt oameni de toata isprava, locul lor e aici alaturi de noi. Cu iredentistii am o problema, sper sa nu fie cazul vreodata sa le reamintim cine suntem si ce putem face.

   14
   • aici pot sa confirm si eu. Eu sunt de confesiune romano catolica si ma duc la slujbe in limba maghiara. La catedrala din Satu Mare era un proaspat absolvent care in predici baga niste mici teme nationaliste maghiare si iredentisete.Dupa 2-3 predici de genu a fost reartizat in ceva sat uitat de lume. Din pacate si cultele romano catolice sau reformate au fost acaparate de idei tampite dar ca norocu au aparut niste iezuiti romani care fac curatenie prin parohiile maghiare daca episcopii nu vor.

    17
 13. Citesc aceste comentarii despre amorul romano maghiar si in vine in minte ” Statele Unite Europene” , ale dlui Macron si le indutrialistilor germani…

  Si Armata Europeana..

  In primul razboi mondial Romania s-a aliat corect. Promisiunile franceze au contribuit la aceasta alianta ( si intrarea Romaniei in razboi)…Dar promisele ajutoare franceze nu s-au materializat..

  In al doilea raboi mondial , Romania s-a aliat gresit. AUR ul de atunci , avea alt nume , dar au fost indeajuns sa aduca Romania in catastrofa nationala..

  Astazi , in opinia mea cred ca Romania a ales mai bine Aliatul ( sau Stapanul , cum il numesc AUR si Coloana a Cincea din Romania)…

  Ungaria , NU…

  Francezii nu cred ca le pasa prea mult de unguri , precum le pasa germanilor…

  Intre Unguri si Sarbi , Rusii , vor alege intotdeauna pe sarbi…Deci Vojvodina , va ramane la Sarbi..

  Recenta declaratie a Ungariei , ca nu va sprijini Ukraina , in fata Rusiei , nu a fost deloc mentionata in presa americana..

  Dar STIU , ca Pentagonul tine un …jurnal… Sau cum poarta numele pe holurile din Pentagon : ” The S–t List”…

  Si din cand in cand , cand vreun asa zis „aliat” vine pe la Washington , ptr. favoruri si ajutor , CINEVA de la Pentagon se deplaseaza cu acest „jurnal” , la Capitol Hill ( Congresul American) , deschide Jurnalul , si reanprospateaza memoria Congressman ilor si al Senatorilor…

  Daca nu ma credeti , intrebati-l pe dl Recep Erdogan…

  Romania nu trebuie sa se compre cu vecinii ci cu NEVOILE Apararii tarii..

  Romania nu trebuie sa se compare cu ZERO ( nu am avut nimic si acum avem 1 batalion HIMARS) , ci cu CATE Batalioane are nevoie Romania sa il faca pe invadator sa plateasca un pret cat mai mare , mai scump si mai sangeros ..

  Dezarmarea , Salbiciunea INVITA Agresorul…

  DEmocratiile se Inarmeaza cu speranta , cu aceste arme scumpe nu vor fi folosite niciodata..

  Coloana a Cincea spune ca Inarmarea Romaniei , este Risipa de bani…Propaganda Ambasadei ruse din Bucuresti..

  Asatzi Rusia si China ameninta Ukraina , Estul Europiei si taiwanul , Tocmai ptr. ca stiu ca America , condusi de neo marxisti , este Slaba ( Vezi Fiascoul din Afganistan)…

  Criza mondiala din Europa si din Lume , astazi , nu este o Coincidenta…

  Putin a invadat si anexat Crimeea , in timpul regimului altui Incompetent neo marxist : Obama…

  Putin a Invadat Georgia , dupa ce Globalistul George Bush , l-a invitat pe Putin la ranch ul lui din Texas , si a spus Amerciii si Lumii ca dl Putin , este un lider intelept , pasnic si rational. Reporterii l-au intrebat pe Bush , de unde stie el asta ?…

  Bush a spus ca l-a privit in ochi pe dl Putin , si atgunci i-a vazut sufletul curat , pur si sincer…

  Dupa a ceasta Viziune ceareasca a dlui naiv periculos , Bush , dl Putin a invadat Georgia…

  Tot ce se intampla astazi in Lume , cum am spus , nu este o coincidenta.

  CONTEAZA , care Jumatate din America este la putere…

  Cand Jumatatea Slaba , Stanga , adorata de Fake News si Globalisti , Lumea este intotdeauna in pragul conflictelor si razboaielor..

  Cand cealalta Jumate a americii se afla la Putere, Pactul de la Warsovia se eavpora , Imperiul Raului se dezmembreaza iar islamo nazistii sunt trimisi la cele 72 de virgine…

  Romania trebuie sa emuleze P{olonia si Israelul , nu Germania si Ungaria….

  Sanatate

  30
 14. salut ungurii sunt doar niste cateii, marea problema e Ucraina , vezi bine relatiile noastre cu ei,vezi bine pretentiile unor petece de nisip aparute la granita in Dobrogea si vezi bine nationalismul lor exarcebat. Ungurii joaca f bine diplomatia si le-au spus in fata ucrainenilor sa respecte drepturile maghiarilor, noii vorbim la colt doar. Cat despre ungurii sa nu uite ca am fost la Budapesta. Noii ar trebui sa fim mai fermi in a ne afirma punctul de vedere si ar trebui sa acordam o mai mare atentie minoritatilor romanesti din afara granitelor si sa fim mai tupeu in actiuni. Oricum Ucraina e inarmata acum de Occident si noii descoperiti ca de obicei e periculos asta.

  3
  • Sant cretini n-ai ce sa le faci .Se uita pe harta , a lor si gata.Vor granita pe Carpati.Asta-i singura logica .Ei se aliaza cu cine pare ca ar putea sa le promita Ardealu.
   Cei mai nebuni sant rusi. La astia e curios ca toti rusi colonizati in Basarabia se declara moldoveni .La ei asteptarea e mare ca sant cuceritori si logic ar fi sa asimileze ei pe cuceriti ,da se intampla exact pe dos.Da nu au una ,au 2(doua) Moldove , cu razboaie intre ele .De..obrazu eliberatorului.

   4
 15. Nu cu ungurii trebuie sa ne comparam noi, ei sunt in liga cu Serbia, Slovacia, Bulgaria, Croatia. Noi ar trebui sa tragem tare sa ajungem la nivel militar cu Polonia, Grecia si un pic fortat Italia.

  21
   • Serios si fara nici o ironie, tu crezi ca Ungaria este in aceeasi liga din punctul de vedere al capacitatilor militare cu Romania?!

    16
    • După căderea Cortinei de Fier în anii 1990, americanii, după simulări și studii, au ajuns la concluzia că Ungaria va învinge România într-un conflict. Acesta este motivul pentru care achiziția de F-16 din SUA a fost respinsă de veto.
     România este un prieten atât de mare cu SUA, iar aceste informații vă sunt cu siguranță la dispoziție.

     3
     • in cate conflicte, fratele meu din pusta, a invins Ungaria Romania? Nici macar cand erati ditamai regatul medieval nu prea invingeati principatele 😀 pana v-au batut turcii de v-a sunat apa-n cap. dar, revenind, nu stiu ce simulari visati si ce strategie pe youtube, dar cred ca numai fortele armate din Transilvania NOASTRA va bat de va c.ti pe voi. Pe bune. Sanatate sa dea Dumnezeu la toti!

      23
     • Ce relevanta mai are o simulare americana de la inceputul anilor 1990 in anul 2022?

      8
     • Daga Guido Kur San,cum sa iti spun eu tie….ambitiile Ungariei sunt ca ambitiile unui posesor de micro-penis de a deveni mare vedeta porno :))

      23
     • Kursane eu cred ca te ai imbatat cu apa. Ungaria e un stat mic din orice punct de vedere, lasa visele

      10
     • Cam ai dreptate la faza asta. Imi aduc aminte de analiza asta care a fost rostogolita la vremea respectiva in niste articole. Erau prezentate cu lux de amanunte dotarile cu tehnica militara, inclusiv situatia marilor unitati militare si gradul de completare cu efective pe categorii. Erau analizate inclusiv directiile de atac si locurile unde armata romana putea bloca atacul maghiar(un punct era unicul pod de pe raul Gilau pana in cluj napoca. Daca ala era pierdut sansele ca atacul sa mai poata fi oprit pana la targu mures erau infime). Off course la momentul respectiv, maghiarii erau mult mai bine dotati. T72, btr80(aproape 500), elicoptere mi24, avioane mig29, su17 si mig23, etc . Noi opuneam un nr imens de t55 si tr85, dar aveam handicapul tranzitului lor anevoios peste carpati si al gradului redus de echipare a marilor unitati cu efective de categoria A(militari instduiti gata de a intra in lupta in cateva ore de la mobilizarea armatei). Chiar a fost interesanta analiza respectiva.

      5
     • #Guido, stiu despre ce vorbesti, am citit respectiva… scriere si era jenanta. Nu stiu cine ar fi castigat, bine ca nu am aflat. Statele Unite au oferit Romaiei, prin 2009 F 16 C/D Block 50/52 noi, nu le-am cumparat pentru ca am avut politicieni imbecili. F 16 aparate noi au fost mereu o optiune, chiar s-au facut presiuni asupra Bucurestiului pentru a le cumpara.
      Din punctul meu de vedere, in Europa sunt tari foarte mici (Cehia, Slovacia) etc, tari mici (Ungaria, Austria), tari medii (Romania, Grecia), unele medii spre mari (Polonia) si tarile mari (Germania, Franta). Si asta tine de teritoriu si populatie.

      12
     • Dragule,simularea la care te referi a apărut prin 1992 intr-o revista a diasporei maghiare.
      Armata maghiara din scenariu era o pura fantezie,iar scenariul era unul în care mai apărea o doza de fantezie.

      Doua fantezii nu au nici o treaba cu realitatea,iar statul maghiar a avut destulă minte atunci sa își vadă de treaba.

      Spre binele tuturor,al maghiarilor din România în primul rand.Vezi tu,noi trăim cu ei de multa vreme și ne înțelegem bine cu ei.Nimeni nu-i persecuta,iar politicienii maghiari fac banii la București,dar au gura mare în fata electoratului ca sunt mari apărători ai comunității.
      Problemele ce erau justificate sunt rezolvate de 25 de ani.Acum sunt doar prosti sau ticăloși fără priza la publicul maghiar din România.

      14
     • Un articol scris de un maghiar din SUA. Băiatule in 90 România avea armata sa ducă război cu uniunea sovietica. Se puteau mobiliza un milion de soldați in 2 săptămâni. Va băteam numai cu trupele de securitate și cu rachetele scud de la Hunedoara(ironic nu?!).

      7
    • Nu vă lăsati păcăliti,tehnológia militară maghiară este mult mai modernă!
     Am fost la Kecskemét anul acesta!

     6
   • Spune-le alor tai de pe site-ul ala unde planificați genocidul alora din Mordor ca si noi „va iubim” pe voi la fel de mult si nu am uitat ce ati facut la IP si Treznea.
    Si mai spune-le ca in 1919 ne-a placut la budapesta si s-ar putea ca data viitoare cand mai venim sa uitam sa plecam 😉
    XD XD XD

    23
 16. Nu stiu daca Moderatorul va accepta aceasta postare/Intrebare , care nu mentioneaza direct Avioanele Saab ale Ungariei , dar totusi voi intreba , ptr. ca s-a discutat atat de mult pe marginea acestui subiect…

  Inainte de a intreba , stiu ca ptr a fi admis in UE , una din conditii , trebuie sa fie ca tara care face cerere de admitere , sa nu se afle in dispute teritoriale , etnice , etc., cu vecinii sai.

  Avand in vedere ca daca nu toate , cel putin majoritatea tarilor din Estul Europei si in special din Balcani ( de unde si pronumele de : „Balcanizare”) , au sectiuni ale populatiei tarilor lor( hello AUR) , care cred ca granitele tarii lor ,nu sunt inca , unde ar trebui sa fie…

  Intrebare :

  Luand in considerare ca atat Ungaria cat si Romania se afla in UE( si NATO) , ce se va intampla daca in viitor , se va ivi , o disputa si/sau conflict militar , pe motive etnice si teritoriale ?

  Nu este ptr. prima data in Istorie , cand o sectiune minoritara a populatiei unei tari , dar foarte galagioasa si activa , trage acea Natiune in Prapastiie…Va putea „Silent Majority” si capetele tuguiate de la Bruxeles sa domoleasca , si sa anuleze aceasta cacofonie toxica si davastatoare Linistii si Progresului Societatii Umane ?…

  Mai precis , care sunt regulile si efectele pe care un asemenea scenariu ( sper intotdeauna, fictiv) , a statutului tarilor breligerante , aflate in conflict , care , ambele apartin atat UE cat si NATO ?

  Care va fi reactia si masurile organizatiei UE ,atat in comun , dar si individual , tara membra , dupa tara membra..

  Cred ca un asemnea scenariu ar dauna nu numai Europei , cat si Lumii..

  Ar evidentia si mai mult interesele individuale ale tarilor membre din UE , pe de o parte , iar pe de alta parte , ar arata si expune Rusiei, Chinei Ligii Arabe , Tarilor Africane , Realitatea si posibila Slabiciune din Europa…

  Rusia ar fi cel mai mare beneficiar al unei situatii ca acestea…

  Daca Moderatorul , va accepta aceasta intrebare , poate cineva stie raspunsul.

  Multumesc anticipat. Sanatate…

  4
  • vezi situatia din Cipru

   4
  • https://www.wsj.com/articles/hungary-bucks-u-s-push-to-curb-russian-and-chinese-influence-11548626080
   Hungarian Prime Minister Viktor Orban has told U.S. diplomats that he wants his country to be “neutral, like Austria” as Washington pushes for a tougher line on Russia and China, deepening fears that a longtime American ally is drifting from its orbit. -2019
   Dupa cum vezi,in 2019 Orban a evocat posibilitatea iesirii din NATO, n-a avut curajul sa duca actiunea pina la capat.Pina acum USA/UE au reusit sa impuna pacea in zona.O actiune miltara solitara a Ungariei impotriva noastra e improbabila, au nevoie de un protector. Cat sunt trupe americane la noi nu vor indrazni nimic.In decembrie 1989 s-au gandit sa faca o actiune militara in Transilvania, dar militarii unguri le-au comunicat politicienilor unguri ca n-au sanse de succes.Dupa cum spunea si generalul Degeratu, a urmat si replica armatei romane care a inceput sa infiinteze unitati miltare la granita romano- ungara,li s-a dat ungurilor un semnal ca armata romana nu pleaca din zona, pina la infiintarea SRI activitatea informativa a fost preluata de armata, ungurii au inteles ca daca intra in Ardeal o dam parte in parte, chiar daca in 1990 situatia era mai volatila in Romania.
   Asa ca nu poate fi vorba de un conflict romano-ungar cat sunt trupe americane in Romania, daca dispar americanii de aici e mai complicat.

   15
 17. Nu inteleg de ce atata agitatie
  Sa le uram vecinilor nostri maghiari mult succes in modernzarea si extinderea fortelor lor militare.
  Si sa ne concentram pe adevaratul pericol: Rusia.
  Sa nu se supere ungurii dar nu au si nici nu vor avea in viitorul previzibil capacitatea de a derula in mod independent actiuni ofensive impotriva Romaniei.
  De altfel, singura data cand au luat ceva de la romani nu a fost prin forta armelor maghiare ci prin decizia maimarilor zilei, Hitler si Musolini, Ma rog Ribbentrop/Ciano.

  16
 18. Foarte ,,inteligentă” chestia cu închiriatul …. In caz de ceva nu trebuie decât sa vorbim cu suedezii și sa le închiriem noi in anul ăla toate avioanele. Nici nu contează dacă e de 20 de ori prețul…

  6
  • In ajunul celui de-al doilea razboi mondial US , Roosevelt , ptr a mentine inca o fatada de neutralitate pe plan international si de izoaltionism si neinterventie pe plan intern , a creat , impreuna cu Churchill , programul Lend – Lease…

   cca 50 distrugatoare vechi , din primul razboi mondial , on lease , etc.,etc..

   Cand US a intrat in razboi ( Germania si Italia au declarat razboi amercicii , Japonezii nu au declarat starea de razboi cca 2 ore dupa atacul de la Pearl Harbor) , america si UK au initiat prgramul : Cash and Carry..

   De fapt citeam undeva ca situatia era atat de stricta ptr. US , ca armele si munitia americana sa nu ajunga in mainile beligerantilor , ca la un moment dat , cand britanicii aveau de un avion , parca ptr. observatie navala , s-a recurs la niste masuri destul de penibile si comice..
   Datorita legilor scrise , acel avion nu putea transferat pe apa, in aer, pe sosea sau cu trenul, datorita Neutralitatii…canadienii , in timp de iarna au adus o sanie cu cai si a trecut avionul ,peste granita US – canada cu sania cu cai , ptr. a nu incalca statutul de Neutralitate.
   Bineteles americanii , au parcat avionul , la cativa metrii de linia de frontiera.

   Comic ,dar adevarat…

   Sanatate.

   2
   • Esti informat prost. Ciucele respective cand pleacau spre est plecau in convoie formate ori la Halifax, Nova Scotia sau la Sydney, Cape Breton Island, ambele evident in Canada.

    (d) Nothing in this Act shall be construed to authorize or to permit the authorization of convoying vessels by naval vessels of the United States.

    (e) Nothing in this Act shall be construed to authorize or to permit the authorization of the entry of any American vessel into a combat area in violation of section 3 of the neutrality Act of 1939.

    SEC. 4 All contracts or agreements made for the disposition of any defense article or defense information pursuant to section 3 shall contain a clause by which the foreign government undertakes that it will not, without the consent of the President, transfer title to or possession of such defense article or defense information by gift, sale, or otherwise, or permit its use by anyone not an officer, employee, or agent of such foreign government.

    https://www.ourdocuments.gov/doc.php?flash=false&doc=71&page=transcript

    5
   • Nimeni prima data a fost cash & carry asta pana au ramas englezii fara aur si devize apoi a aparut lend& lease pentru a ajuta anglia sa faca fata razboiului ideea programului era sa puna la dispozitie armament sub forma de inchiriere si ce nu se mai putea returna din motive evidente urma sa fie achitat mai tarziu , ulterior au beneficiat si altii de programul lend& lease inclusiv sovieticii valoarea programului s-a ridicat la peste 52 miliarde de dolari valoarea anului 1938 .

    2
 19. Văd că orice postare cu iz geopolitic naște monștri 🙂

  Ca de obicei, dacă pe articolele pur tehnice e tăcere, la geopolitică, economie, fotbal și agricultură se pricepe tot românul, nu-i așa?

  Nu am vrut să mă bag (iar) în seamă, dar am citit prea multe prostii in comentarii, așa că mă bag in horă (sau în troacă, depinde cum privești).

  Mai jos o să încerc să demitizez niste lucruri despre vecinii noștri, care poate vă va face mai optimiști sau nu, prin ceva la care mă pricep cât de cât. Nițică economie și istorie economică recentă.
  Destul de probabil să-mi iau iar „hate” că „stric petrecerea” de defetism în grup, dar nu îmi pasă, așa că va urma o postare lungă care poate că vă va plictisi însă poate va desluși niste lucruri:

  Economic, Ungaria și-a atins maximul posibilităților, în timp ce noi mai avem mult de urcat.

  În ’90, au luat un start fantastic față de noi, fiind „copilul răsfățat” al țărilor proaspăt eliberate de comunism.

  Au beneficiat atât de o diasporă foarte activă (mulți dintre ei emigrând în vest după momentul ’56) cât și de o proximitate față de vest pe care noi nu o aveam.

  Așa că, în timp de pe la noi erau mineriade sau se striga „Nu ne vindem țara!” sau „Nu vrem bani nu vrem valută, vreun sa vină Petre Roman să ne…”, noua elită a lor de „tineri de viitor” era formată de fundații occidentale, cum ar fi Fundația Soros (printre care un tânăr pe numele lui Viktor Orban).

  Elita lor avea ușile deschise oriunde în vest, investitorii străini au dat buzna să investească iar banii au început să curgă.

  Și-au făcut un grup de țări estice foste comuniste (Grupul de la Visegrad) încercând (și reușind o perioadă) să izoleze România (și prin ricoșeu Bulgaria).
  Au fost primiți în OECD în ’94 strict pe lobbyul diasporei lor.

  au fost primiți înaintea noastră în NATO și UE.

  La momentul 2000, aveau un PIB de 47 de miliarde de dolari spre deosebire de noi, care aveam un PIB de doar 37 de miliarde de dolari la o populație dublă. Fantastic (pentru ei) nu?

  În 2002 puteai vedea tone de articole în presa internațională despre „modelul liberal” de succes din Ungaria. Viktor Orban era văzut ca lumina democrației europene.
  Astfel, au fost primiți în UE în 2004, moment în care noi abia ne chinuiam să deslușim ce reforme să facem pentru a visa la acest moment.

  În 2008, la momentul aderării României în UE, ei aveau un PIB de 158 de miliarde de dolari iar noi de 214 miliarde de dolari.

  Deja începuserăm să recuperăm din decalajul economic datorită întrevederii primirii în UE, a investițiilor străine și a pieței și resurselor mai mari.

  Acum, România are o proiecție de PIB de 314 miliarde de dolari pentru 2022 iar ei de 180 de miliarde. Deci o diferență de 134 de miliarde* în favoarea noastră.

  *Să vă faceți o idee, doar această diferență în favoarea noastră este cât PIBul însumat în 2021 al Bulgariei și Serbiei (cele două țări au avut un PIB însumat de 137 de miliarde de dolari: 77+60).

  Dacă în anii ’90-2000 PIB-ul per capita al Ungariei era dubu (în anumite momente mai mult decât dublu) față de al nostru, am recuperat atât de mult încât aproape i-am egalat. Și îi vom depăși curând.

  De ce? Pentru că așa este modelul. Ei s-au întins foarte rapid și cât i-a ținut plapuma. O țară fără resurse dar care a profitat de proximitatea geografică cu vestul, de un lobby intens al diasporei, o dezvoltare rapidă a infrastructurii și (aici e interesant și istoria îmi va da dreptate) pe o mimare convingătoare a unei democrații și libertăți „vestice”. Pentru că mimare a fost. Mimarea democrației contra prosperitate.

  Acum, România este țara mai democratică și liberală decât Ungaria. Noi nu avem în frunte un despot care-și ia lumina de la alde Putin, Lukașenko și Erdogan. La noi nu a ieșit cel mai important om din stat să strige că ar vrea să iasă din UE. Noi nu suntem în situația de a ni se tăia fondurile europene din cauza statului de drept aproape inexistent. La noi presa și justiția sunt libere. În Ungaria nu! Ungaria este în acest moment unica dictatură din UE. O dictatură de inspirație ruso-turco-bielorusă.
  Cei mai bogați oameni din țară sunt oamenii din jurul lui Viktor Orban. Inclusiv ginerele lui a intrat în topul celor mai bogați unguri. La doar 35 de ani. Deci nu doar ginerele lui Erdogan face afaceri pe cai mari.

  Deci „miracolul economic” maghiar a atins limita de sus.

  În plus, au și ei o scădere demografică cam în aceeași ritm (ca tot estul Europei dealtfel). Și au și în jur de 1 milion de etnici rromi neintegrați în societate.

  Ce face Ungaria în aceste condiții?
  Ei bine, face afaceri strategice cu rușii (centralele nucleare), face jocul rușilor în Ucraina (agitând etnicii maghiari din Transkarpayia) și bate la porțile unei organizații ale statelor turcice (plină de autocrații de lumea a treia + Turcia, autocrație de lumea a doua) care în mod real nu are nici o relevanță și tratate economice reale și de viitor. E grupul de bichoni ai Turciei, care vrea să se joace de-a puterea regională.

  România, în schimb, este văzută ca o democrație mai consolidată. Constituie o piață mai mare. Afacerile importante se fac cu americanii și europenii (nu cu rușii, chinezii sau turcii precum vecinii noștri maghiari). În problema Ucrainei avem aceiași abordare cu NATO (și în special SUA, Franța și UK) nu aceiași abordare precum Putin precum vecinii noștri maghiari.

  Ungaria nu are resurse importante. Cele mai importante „resurse” ale lor au fost geografia, diaspora și infrastructura. Iar toate acestea au atins maximul de relevanță.

  România, în schimb, are destule resurse și urmează și exploatarea gazelor din Marea Neagră (care va fi probabil cel mai de impact lucru din istorie, dpdv economic – vor avea un impact uriaș).

  Atât cu partea de istorie recentă socio-economică. Nu am folosit tehnicalități și am scurtat cât am putut să nu vă plictisesc.

  Cât despre partea militară, ca un neștiutor ce sunt, nu pot gândi decât pur matematic:

  – 49 > 13 (F16 vs. Grifon)
  – Patriot e long range SAM – NASAMS e shorad.
  – HIMARS bate 300 de km cu ATACMS.

  De la mine se vede 3-0 pentru noi.

  În plus, pe alde Lynx îl faci ciur și cu T55 sau tunul AT de 100. Nu merită să strici un Spike pe el.
  Cât despre aia câțiva Leo2, avem Spike mai multe decât îndestulătoare.

  Și să mă exprim cat mai plastic: pe Grifonii maghiari îi poți da jos imediat de la decolarea de pe Kecsemeti iar cu ATACMS poți face zob o coloană blindată pe teritoriul maghiar lansând de la Cluj.

  Deci ce „atacuri” ale maghiarilor visați voi (sau trollii lor)? 🙂

  Seară faina!

  114
  • Un mare like de la mine ptr comentariul de bun simt

   22
  • PS:

   Să completez, ca și o concluzie:

   Ungaria e pur și simplu irelevantă în Europa și în zona noastră, atât economic cât și militar.
   Militar e un pechinez (față de Polonia, de exemplu) și sub noi fără doar și poate.

   Economic nu mai au posibilități de creștere atât din cauza lipsei unor resurse importante, a ambiguității geostrategice (se încordează la UE precum șoricelul la efefant, fac jocul rușilor etc) dar și a corupției de stat (la ei nu o să vedeți „dosare de corupție” pentru că corupția e însăși establishmentul: toți proaspeții miliardari maghiari sunt din jurul „conducătorului suprem”, mai nou și din familie).
   Spoiala cu democrația și liberalismului miraculos nu a ținut mult.

   În schimb, România abia și-a început creștere, care se va întinde până după 2030-2035, atât pentru că în noua paradigmă a estului Europei contează foarte mult strategic și militar dar și datorită resurselor și pieții mai mari.

   Pe termen mediu spre lung, estul Europei „se va învârti” în jurul României și Poloniei așa cum se învârtea în jurul Cehiei și Ungariei în anii ’90.

   De fapt e o „reașezare” geo-strategica firească a lucrurilor.

   Nu degeaba se grăbesc la nivel internațional lucruri pe care ni le credeam „interzise”: primirea în OECD, în Schengen etc.
   Asta după ce am și intrat în rândul „economiilor emergente” în 2020.

   Sunt niște borne extrem de importante pe care istoria le va reține.
   Și tot timpurile și poziția „lucrează” pentru noi. Dacă războiul din Serbia au însemnat primirea în NATO și apoi în UE, războiul din Ucraina a grăbit restul lucrurilor.

   56
   • Am spicuit și eu din comentariile de pe celebrul lor forum HTKA unde niste băieți cu minte puțină și înfierbântată fac un fel de onanism in grup (scuzată să-mi fie expresia, dar majoritatea pozițiilor de acolo sunt efectiv aberante).
    De-a râsul-plânsul!

    Să-i anunțe pe băieții ăia că atât Ro cât și Hu sunt in aceiași alianță politico-militara, nu invers (cum i-ar părea unia care citește pe acolo și nu știe cum merge treaba). Din ce știu eu, Ungaria nu a intrat în CSTO 🙂
    Și că românii nu sunt așa „săraci și înapoiați” precum și ei impresia. Că economia României = aproape economia Ungariei X 2, că standardul de viață în România e la peste 70% din media UE și crește, că PIB-ul per capita al României aproape l-a egalat pe al lor iar PIB-ul per capita vs puterea de cumpărare al României tocmai ce l-a depășit pe al lor anul trecut.

    Cât despre visele lor erotice cu „invazii” & shit, nu pot decât să zâmbesc. Experiența din A-stan a arătat cât valorează militarul român fața de cel maghiar (scria la un moment dat pe undeva că ai lor refuzau să iasă din baze că „niste băieți răi trag după ei”). Iar stăpânii înălțimilor carpatice sunt vânătorii de munte, branșă militară care atât a băgat spaima în ruși încât au obligat RSR sa o desființeze pentru o perioadă.

    Oi fi eu doar un inginer care nu se pricepe la armată dar nu sunt nici orb in fața evidenței 🙂

    51
   • @S2, buna analiza, daca-mi permiti as dori sa te completez.
    Dupa mine borna 0 a drumului nostru este 22 aprilie 1999, data la care in parlament s-a votat accesul liber al avioanelor NATO in Ro. A fost momentul in care noi am ales tabara, momentul in care am aratat vesticilor ca suntem de partea lor.
    Dar nu a existat coeziune politica, partidele nostre nationaliste au facut show iar Marko Bela a avut un discurs extrem de echilibrat in sprijinul aliantei cu vestul. Noi de atunci am evoluat mult, in schimb discursul nationalist s-a mutat la Budapesta.
    http://www.cdep.ro/pls/steno/steno2015.stenograma?ids=5023&idl=1

    4
  • O analiza foarte buna. Totul porneste de la economie. Noi mai crestem si doar din faptul ca mai avem de construit inca multe autostrazi

   12
   • @Anonimus,

    Noi creștem pentru că avem posibilități încă neexploatate suficient de creștere. Gândește-te doar că pe teritoriul României ai posibilități pentru toate tipurile de energii nepoluante: hidro mai peste tot, eolian in Dobrogea, solară în sud – asta vis a vis de proaspăta criză energetică în Europa și nevoia de reducere a dependenței energetice a țărilor europene de Rusia, implementarea Green Deal etc.

    Gândește-te că ai o rezervă foarte mare de gaze de extras in MN.

    Că producția industrială este in creștere an de an. Că din facultățile de inginerie incep sa iasă specialiști foarte bine școliți, o dată cu readaptarea programelor de educație la nevoile pieții muncii actualele și colaborării tot mai strânse între facultățile de inginerie și firmele private.
    Deci, nici în educație nu e chiar „negru”.
    Daca acum 10-15-20 ani, majoritatea absolvenților de liceu mergeau buluc spre drept, finanțe, management și alte vise, acum multi tineri foarte buni merg spre inginerii, fiind angajați de firme importante încă de pe băncile facultății.

    Și gândește-te că au început să apară și „unicornii” românești.

    Spațiul public românesc (influenceri, parte a presei) e de cele mai multe ori isteric (Săriți, e jale!”) așa că realitatea e percepută de cele mai multe ori distorsionat. Însă, de la firul ierbii, daca te uiți în jur și gândești cu mintea proprie, lucrurile sunt mai nuanțate….

    33
    • da, doar ca demografic intram tot mai rapid intr-o prapastie, iar ca sa mentii ritmul de crestere va trebui sa aduci mana de lucru din afara tarii, tot mai multa.

     8
     • sau sa ne reunim cu Moldova

      18
      • Asta s-ar putea sa ne bage in multiple prapastii, atat economic(scaderea P.I.B. / capita), demografic(scaderea salariilor, va mari din nou rata emigrarii), iar statul se va mari cu 30.000 km patrati, ce vor costa bani in plus de gestionat la nivel de Romania, iar acel teritoriu nu produce atat, deci d.p.d.v. al investitiilor statului, asta va deveni o covoarda financiara… iar nu in ultimul rand, ce te faci cu Transnistria si soldatii Rusi?

       Si ca ultim argument in dafavoarea acestei idei, practic vom invita in noul corp al tarii, o populatie destul de Rusofona, ce s-ar putea foarte bine, sa lucreze impotriva statului prin intermediul diverselor acte de sabotaj social & alte chestii similare! Plus o caruta de alte chestii pe care pur si simplu nu avem cum sa le anticipam…

       Nu ma intelegeti gresit, nimic nu mi-ar place mai mult decat sa vad reunirea infaptuita… dar in schimb trebuie sa fim pragmatici si sa punem in balanta si aspectele mai putin favorabile, ai acestei idei…

       Stiu ca am scris la articolul cu Ucraina, niste chestii relativ „patrio-tarde”, in raspunsurile mele catre lui Grunslik(mucegai) Strumpfo(postac Sputsnik Moldova), dar le-am scris doar ca sa-l enervez la culme, fiindca tot timpul vine sa ne toace cu viziunea lui pro-Moscovita a lucrurilor… ?

       Si ca nota secundara… sunt 100% constient de faptul ca ce urmeaza sa scriu, s-ar putea, din punctul de vederea al unora sa para ca as fi rasist/xenofob… eu unul ca cetatean Roman cel putin, nu doresc ca diverse elemente „ne-Romanesti” sa aibe posibilitatea de a circula alan-dala pe strazile patriei, dupa cum poftesc si mai ales sa posede buletin & pasaport de Romania, sa poata calatori in lung si-n lat in lumea larga, cu ajutorul acestuia! In speta ma refer la etnicii Rusi, Ucraineni & Gagauzi si alte diverse corcituri dintre acestia si Romanii din Rep. Moldova… oamenii acestia(daca ar putea fi catalogati ca atare), au un tip de atitudine si o educatie familiala destul de barbarica(proasta, in unele cazuri destul de inexistenta), ca sa-i spunem asa… au fost educati decenii la rand ca Romania & poporul Roman sunt inamicii lor de moarte!

       Cum sa inviti asemenea „specimene” sa faca parte din poporul noastru, din societatea noastra(si aia la randul ei, cu carente crase de educatie la modul general)? Nu omule, nici nu doresc sa cred ca cineva, macar i-a in considerare o asemenea posibilitate… este nebunie curata! „Oamenii” astia nu au ce cauta in Romania & societatea noastra… CARAMBA inapoi in taigaua Siberiana cu ei! ?

       Si as putea sa mai continui cu destule alte exemple contra…

       12
       • Nu de aceleasi probleme sa lovit si Germania in ani 90?

        3
        • sorin vasile s-a izbit insa RFG era la vremea aia tara cu al 3 lea PIB de pe planeta si cei cu care s-au unit erau germani si mai un lucru nici la ora actuala dupa 31 de ani si niste sute de miliarde de dolari investiti ( bani pe care noi nu ii vom avea niciodata ) germania nu e la nivelul la care a fost RFG la sfarsitul anilor 80 .

         4
        • Cred ca comparatia este putin cam deplasata… R.F.G. la inceput de 1990, era o forta economica veritabila, organizata, disciplinata, cu bani seriosi in conturile bancare, fara alte minoritati semnificative in interiorul teritoriului national(cum ar fi de ex. maghiarii la noi)… in schimb noi… parliti & rupti in fund ca dintotdeauna…

         Stiu foarte bine ca pe teritoriul R.D.G.-ului au fost „abandonati” mai bine de 3 milioane de etnici rusi, dar Germania reunificata, nu avea frontiera comuna cu Rusia, deci aia au ramas practic izolati acolo… ceea ce nu prea este cazul la noi… in cazul unei reunificari cu Rep. Moldova, etnicii minoritari nu vor fi tocmai „izolati” de Rusia, in ciuda faptului ca nu avem frontiera comuna cu Rusia! Suntem relativ aproape… iar antenele T.V. & radio pot fi relativ usor indreptate spre Rusia & Ucraina(unde inca exista destula influenta Rusa)…

         Chiar si asa, priviti ce cifra fabuloasa de bani au investit fosta R.F.G. incepand cu 1990, in fosta R.D.G. ca sa o aduca „la zi” cu restul standardului Vest European… cred ca in zilele noastre se ridica la mai bine de 150 miliarde de euro! Si in ciuda acestui fapt, „diferentele” tot inca sunt vizibile! Atat la nivel de dezvoltare materiala, cat si la nivel de educatie al populatiei… s.a.m.d.

         Ce-i drept, fosta R.D.G. este un teritoriu mult mai mare si mai populat comparativ cu Rep. Moldova, asta asa-i… dar in schimb ruznacii, nu au format acolo o enclava separatista violenta, precum Transnistria, iar ruznacii ramasi in urma s-au civilizat si au adoptat stilul de viata German! Ceea ce la noi, nu cred ca se va intampla in veci si pururi, datorita educatiei anti-Romanesti, pe care au primit-o pe timpul ocupatiei sovietice, cat si imediat dupa 1991…

         Singurul mod in care, s-ar putea vreodata efectua o „derusificare” de succes a Rep. Moldova, este ca toti etnicii Rusi, Ucraineni, Gagauzi & Bulgari sa fie dati afara de acolo sau evident, cel mai ideal ar fi ca, ei insisi sa plece de buna voie… acum in mare parte, aceste procese se intampla deja intr-o oarecare masura, desi la o viteza destul de lenta… de ce in acest mod? Din cauza televiziunilor in lb. Rusa… pe durata ocupatiei Sovietice, „lingua Franca” a Romanilor dincolo de Prut a fost mutata in mod brutal & barbaric, de la lb. Romana catre lb. Rusa… iar atat timp cat etnicii vorbitori de lb. Rusa mentionati mai sus, vor ramane pe teritoriul Rep. Moldova(Transnistria nici nu mai vorbim), vor cere in permanenta „drepturile de minoritar”… in speta, scoli, televiziuni in lb. Rusa… ceea va face destul de anevoioasa, mutarea inapoi catre lb. Romana… mai pe scurt, atat timp cat o singura televiziune sau radio de lb. Rusa va emite pe teritoriul Rep. Moldova, cei obisnuiti cu „dulcele grai” al limbii Ruse, indiferent de etnie, in mod automat isi vor orienta „antenele” in directia respectiva… lb. Romana pentru ei este doar ceva „rudimentar”, vorbita doar in familie si aia cu multe expresii si cuvinte din lb. Rusa introduse in viu grai…

         Foarte dureros, stiu… dar cam asta-i realitatea la ora actuala…

         Iar cat despre „dorinta de reunire” in crestere vertiginoasa a „Basarabenilor”, nu ar trebui sa ne lasam chiar atat de usor pacaliti… majoritatea dintre ei, vad Romania, mai in speta, buletinul & pasaportul Romanesc, ca pe o oportunitate de tip „El Dorado”, adica mai vine zis, fix marea goana dupa aur din Vestul Salbatic… oportunitatea migrarii spre Vestul Europei, SUA, Canada & Australia…

         Eu unul, cel putin eu, ca cetatean Roman, nu doresc nici in ruptul capului ca un etnic Rus, Ucrainean, Gagauz, Bulgar, sa detina buletin & pasaport Romanesc, iar cand se va afla undeva pe la Paris, Berlin, Roma sau Madrid, in timpul unei betii crunte de tip Rusesc, sa-l trazneasca capul sa mai violeze vreo babetta de 70-80 de ani sau sa sparga bacomate pe banda rulanta sau Dumnezeu mai stie ce alte trasnai le-ar mai trece prin cap… iar atunci cand e prins de politie, ce va sta scris in buletin & pasaport…?! Gorbunov, Shambalov, etcetorov de Romania! Ce va inchipuiti ca vor titra ziarele & televiziunile Occidentale? „Uitati oameni buni… hoarde de violatori si spargatori de bancomate din Romania reunificata… bla, bla, bla…”

         Ne-am chinuit atat de tare in ultimul deceniu, sa-i convingem pe Occidentali, ca Roman nu este egal Tzigoiner… acum o sa-i mai tocam la cap inca un deceniu ca Roman nu este egal de-al de Gorbunov & Shambalov, etcetorov??

         Nuantele sunt extrem de subtile, fine si in multiple culori de gri… trebuie sa fim extrem de atenti!

         Si ca nota secundara, eu ca cetatean Roman, pur si simplu nu doresc sa stau cot la cot, pe vreo teresa undeva(indiferend unde) cu de-al de Gorbunov & Shambalov si care or mai fi, mai ales pe teritoriul Romaniei, reunificat sau nu… „oamenii”(mai corect ar fi bestiile) acestea au fost adusi cu trenurile pline si camioanele, taman cu scopul de a ne extermina poporul si de a ne inlocui etnic pe propriile noastre pamanturi ancestrale… cum sa-i primim asa cu bratele deschise?? Eu refuz total acesta idee! ?
         Sa se mute dracului inapoi in tundra sau taigaua Siberiana de unde s-au tarat la suprafata si crape de foamete, frig, intuneric & disperare acolo, unde le este matca ancestrala!!! Nu sa viseze la tabarat cu violenta barbarica peste altii, din simplul motiv ca traiesc pe pamanturi roditoare si ar dori sa locuiasca ei aici in locul nostru, ca sa aiba „si guritza lor ce rontzai”… ?

         5
         • Yosemite Sam &florian
          deci sa intelegem ca voi ati renunta la 3 milioane de romani si 30 000kmp datorita costurilor si existentei unei minoritati pe pamant romanesc?

          1
          • Sincer ma intreb cat ai inteles(procesat) din comentariul meu…

           Iar cat despre 3 milioane, mai verificati inca odata… fiindca cifra populatiei Rep. Moldova, se apropie vertiginos de 2 mil locuitori… poate nu anul asta, dar in vreo 2 sau 3 ani, cam pe acolo vor fi… fuge „lumea” de acolo unde vad cu ochii, indiferend de directie!

           Iar din aia 2 milioane ce vor ramane, nu se stie cat la % vor fi Rusi, Ucraineni, Gagauzi & Bulgari… iar din restul majoritatii „Romanesti” nu se stie exact cati din ei, asculta seara de seara emisiuni in „dulcele grai Rusesc”…

           Eu cred ca ar trebui sa mai recitesti odata partea, cu „actele de sabotaj social” si cea cu „Romani”, care defapt si de drept nu prea se simt a fi Romani… cat si partea cu educatia anti-Romanesca… si sa va mai ganditi inca odata…

           Nu ma intelegeti gresit, pe vremuri cand eram mai tanar, cu acelasi idealism & ardoare in suflet gandeam si eu… „Reunire impotriva tuturor costurilor si basta!”

           Acum, 10 ani mai tarziu… mi-am „recalibrat” modul de gandire… spre una de tip mai pragmatic & practic!

           Si nu in ultima instanta… ce ne facem cu Transnistria & soldatii Rusi?? O tara U.E. & N.A.T.O. va ajunge sa aiba frontiera comuna cu un teritoriu separatist violent & mafiot, controlat de armata Rusa… incepem razboi nuclear doar de dragul Transnistriei…??!

           5
          • tocmai ca am inteles comentariul tau si imi aduce aminte de ideile vehiculate de Sputnik si alte asemenea ,,organe”” de presa

           1
          • Ce ne servesti tu este kkt antiromanesc servit nu cu lingurita ,cu polonicul

           2
          • Oh brother… ?

           Bine domle’, cum spui dumneata…

           1
          • sorin vasile eu spun ca economic nu suntem in stare sa suportam o unire cu republica moldova si da nu vreau sa dau ocazia patronului sa-mi injumatateasca salariul pe motiv ca lucreaza basarabeanul pe banii aia si inca ceva noi nu suntem si nu vom fi niciodata germani si nu vom avea niciodata banii si disciplina pe care a avut-o RFG ul in anii 80 , din pacate noi suntem un neam de trahanale din schitele lui nea Iancu Caragiale .

           1
          • @sorin.vasile

           Inteleg bine ca ceea ce am scris mai sus, posibil sa va deranjat destul de mult sufleteste… nu am facut-o cu rea intentie si nici nu am dorit sa jignesc… doar am dorit sa prezint realitatea… ca d.p.m.d.v. este importanta…

           Stiu ca este dificil de „digerat” tot ceea ce am scris, pentru unii chiar complet inacceptabil, dar sa stiti ca eu care locuiesc nu foarte departe de frontiera cu Rep. Moldova si care merg si destul de des pe la ei(Basarabenii)… ii vad si cunosc destul de des… sa stiti ca chiar asa se comporta si chiar asa fac… educatia lor este destul de deficitara si „ala cilovek sovieticus”… intr-un fel am putea chiar sa-i „rebotezam” ca „Barbarabeni” in loc de Basarabeni…

           Nu stiu in ce zona a tarii locuiti, dar poate v-ar fi mult mai usor sa intelegeti despre ce vad eu destul de des, in zona unde locuiesc eu si interactionand de cateva ori pe an cu „Barbarabenii”… poate v-ar fi mult mai usor sa intelegeti, daca ati vedea totul defasurandu-se cu proprii dvs. ochi…

           Nimic de zis… in ultimul deceniu, „lumea” de dincolo de Prut, s-a mai desteptat, s-a mai trezit, ceva mai mult, comparativ cu anii 2000, se vorbeste mai mult lb. Romana pe strazile Rep. Moldova, comparativ cu anii 2000, dar inca mai este mult pana departe… iar acest proces-progres, este incetinit cu mult, datorita televiziunilor in lb. Rusa, care din pacate, pe bun motiv sunt acolo, datorita etnicilor vorbitori de lb. Rusa si datorita enclavei intens rusificate Transnistria!

           „Gloata” aceasta de spalati pe creieri, de televiziunile Rusesti, va fi cu atat mai mult greu de integrat in societatea Romaneasca, cu cat li se repeta zilnic despre „maretia grandiosului imperiu Sovietic” si grandioasele sale realizari, cat si despre fascistii & nazistii Romani de dincolo de Prut, ce doresc cu ardoare sa-i asupreasca si sa-i jefuiasca…

           1
     • lumea uita cu cati imigranti sunt construite tarile puternice economic din vest

      4
     • @MZ,
      UK, Franța,Spania, Italia, Germania, Austria nu se bazează tot pe „mana de lucru din afară”?
      Cât despre demografie, același lucru e valabil in tot estul Europei, nu e cazul nostru particular.

      3
     • Apropo, @MZ:

      Cunosc deja trei persoane cu temeinice studii tehnice care au trecut din „vânzări” (produse tehnice, evident) în „producție” pentru că deja merita mai mult din punct de vedere financiar și al carierei. Iar asta este un important reper vis a vis de industrie.

      5
    • Aş fi foarte fericit dacă ai area dreptale dau nu este!
     Ce prostii serii!
     Sunt román,dar lucrez la Viena,călătoresc des acasă cu masina prin Ungaria.
     Văd că Ungaria se dezvoltă,se construiesc autostrăzi,parcuri rezidentiale,stadioane,şi sălide sport!
     Ştiati care este salariul minimîn Ungaria.
     Br:260000ft->netto 172 900Ft->2402 lei!

     5
     • @Radu (sau Raduly)

      Ești român my *ss!
      Mai sus ai scăpat câteva caractere maghiare din tastatură (*ám și éu, de exemplu, sunt din familie mixtă, în caz că vrei să știi și am ochiul format).
      Acea „dezvoltare” și „stadioane” despre care vorbești sunt pentru clientela politică a lui Viktoraș. Neo-miliardarii de carton. Mai sus spuneai „Am fost la Kecsemeti, să ne fie frică de tehnologia de acolo”. Ori te plimbi cam mult ori ești român cum sunt eu suedez. As merge pe varianta a doua! Cântă la alta masă, deci.
      Dacă o faci pe trollul măcar nu te prefă a fi român că există pericolul de a te și crede român. Și s-ar putea să-ți placă! Să nu spui că nu te-am avertizat 🙂

      35
     • #Radu. Onorabil este sa nu-ti ascunzi identitatea pentru ca nu ai nici un motiv s-o faci. Nu esti roman, cum eu nu sunt ungur…

      19
     • @Radu
      La cursul BNR din 28.01.2022, 1 RON =72,37 FOR!
      Altă întrebare…
      Părerea mea, hâc…

      16
     • @Radu
      Sau, dacă te înjosește comparația cu leul, 1EUR=354,96 FOR.
      Gândește-te puțin la asta! 😉
      Părerea mea, hâc…

      12
     • Péter Szatmári

      From January this year, those under the age of 25 will not pay personal income tax, only pension contributions and health insurance contributions will be deducted from them. They get 221000Ft – 3048,26lej.

      1
  • JFK spunea „iarta ți dușmanii, dar nu le uita numele „

   18
  • Multumesc in aplauze, o analiza economico-militara exceptionala! Cine stie, cunoaste!??

   4
 20. Nu ma abtin :)))
  Un citat de pe Forumul HTKA :
  ” Astăzi, la 00:16
  # 8 541
  ghullaire a spus:
  Am citit imaginațiile mordorienilor (românilor). Ei sunt unul dintre pacienți. Acești hoți chiar se tem de noi. E foarte amuzant felul în care măslinele păroase se convin reciproc că ne vor bate așa. Și aceste capre bolnave sunt ca polonezii. Cert este însă că, de îndată ce Transilvania se va întoarce la noi, toți românii vor trebui să fie trimiși înapoi la Regatta (Mordor). Ei trebuie să se întoarcă de unde au venit strămoșii lor. Înapoi în Moldova și Muntenia!

  Din păcate, te trezesc. Nu o vor da niciodată înapoi. Atâta timp cât această ordine mondială există, cu siguranță nu va exista. Dacă ar fi vrut, eu nu aș putea. Nu doar românilor le este frică de noi, ci și Occidentului. Ne consideră un popor iubitor de gât, incapabil, care se uită doar la propriile interese maghiare și nu tolerează stăpânirea străină (nici economică, nici politică) pe termen lung. Ungurii nu au nevoie de o democrație „occidentală” pentru un minunat sistem liberal de idei. Occidentul nu este interesat de o Ungarie puternică și mare, se teme de mici.
  așa cred ”
  De curiozitate,in tara aia sunt si oameni normali ?

  10
  • Probabil că da, dar au alte treburi, trebuie să-și întrețină familiile, se bucură de viață, etc.

   16
  • Da, bre’! S-a găsit buricul pământului fix in stepa panonică. Tremură Occidentul de frica lor. Au schimbat franco-germrmano-italienii-spaniolii vreo 3 perechi de izmene de frica lor 🙂
   Mai nou, văd că au ceva și cu polonezii, după ce ani de zile se făceau a fi prieteni cu ei. Peste tot ii flatau pe polaci cu zicala lor „Ungurul și polonezul sunt frați și la pahar și la sabie!”

   Dar cum Polonia și România au interese comune de securitate, au observat și ei apropierea româno-polonă și acum polonezii sunt „câh!”

   Ei cu toată lumea au câte ceva: cu noi, cu slovacii, cu croații, cu ucrainienii, cu occidentul mai nou și cu polonezii.

   S-a găsit „cuiul în talpa tuturor” doar că e … nițeluș cam ruginit.

   23
   • @S2

    „The Hungarian-commanded Provincial Reconstruction Teams (PRT) soldiers who are on duty in the province of Baghlan do not patrol in the province.”

    In the aftermath, Key was reported to have said New Zealand soldiers were facing more danger because they were patrolling areas that Hungarian soldiers refused to.

    Cabinet gave approval for Kiwi troops based in Bamiyan to extend their patrols into Baghlan and Key criticised the efforts of the Hungarian soldiers saying „Hungarians don’t go out at night – they might in Budapest, but not in Afghanistan”.

    Maretia lasitatii armatei unguresti in toata splendoarea. Nu degeaba au spus germanii in WW2, ca cei mai prosti aliati ai lor au fost ungurri si italienii.

    Probabil ii mai deranjeaza si ce le-a zis Friedman :

    https://www.youtube.com/watch?v=Sm4gCd3pXeA

    Le-a picat fata instant si au schimbat repede subiectul. Pe la minutul ’59.

    19
 21. In Ungaria sunt foarte multi oameni normali, cu familii, slujbe, rate la banca, care se gandesc la viitorul lor, precum si noi si care nu au astfel de idei tampite.

  Tragand linie, trebuie sa observam ca modul cum Ungaria s-a hotarat sa-si doteze armata este unul foarte pragmatic. Fara licitatii si competitii, fara contestatii si s-au ales si cu ceva cooperare economic in schimb. Au ales ce si-au dorit, au negociat, au semnat si cu asta basta, lucrurile merg conform graficului.
  Au ales sa cumpere lucruri de calitate si in cantitati suficiente, chiar mari dpmdv, dar este fix treaba lor.

  Ungaria nu reprezinta o amenintare militara pt Romania cum nici Romania nu ameninta Ungaria cu absolut nimic.

  Din perspectiva Bucurestiului, pericolul maxim vine dinspre est, de unde si amplasarea trupelor noastre, mai spre jumatatea estica a Tarii. In mod clar Romania nu este astazi ingrijorata de o amenintare militara din Vest, nici n-ar fi posibil asa ceva, problemele noastre vin din est.

  Ne ramane doar sa speram ca programele noastre de dotare vor fi continuate si altele noi demarate pentru ca avem nevoie de mai mult de un batalion de tancuri, de mai mult de 24 de obuziere. Nu cred ca noi MLIuri sunt o urgenta pentru Armata Romana, dar sistemul SHORAD ar trebui luat rapid in considerare.

  Iar pentru cei care-si doresc razboi, sa-i fereasca Dumnezeu sa li se indeplineasca dorinta, mai rau decat razboiul nu prea s-a inventat nimic.

  44
  • Foarte frumos și foarte diplomat spus !! Noi ne dorim sa fim in relații bune cu toți vecinii noștri ! Ritmul și nivelul înarmării , chiar dacă nu sunt cum ne-am dori noi sa fie , tintesc doar creșterea capacității militare defensive … tot respectul pentru unguri și pentru bulgari pentru ca au achiziționat avioane de lupta noi , ne bucuram ca in viitorul apropiat vom avea o flota aeriana formată din 49(!!!) F16 second hand , sau cum spun alții third hand , asta e , speram ca vom reuși sa le operaționalizat cu succes , așteptăm și modernizarea celorlalte forte ale armatei romane , iar pe plan civil , speram ca vom reuși sa construim o infrastructura rutieră modernă , un sistem medical modern , iar când vor veni vecinii noștri unguri și bulgari in vizita in scopuri turistice , sa se simtă bine și sa revină cu plăcere !!

   12
 22. Inainte sa pun piciorul in tara,ma gandeam ca fine, eram sí eu de partra asta!
  Dar aşa cum am spus, am văzut că sunt suntem foarte săraci şi am moştenit o țara înapoiată!
  Románia se dezvoltă desigur,dar cum? lar „acesta” este punctul central!
  Planificăm o secțiune de autostradă de 10 ani ş construim de 30de ani!!!

  4
  • Prietene, cred ai mari probleme de caracter și io’ zic să te limitezi la HTKA forum dacă nu ești în stare să-ți asumi cine ești. Ce este cert este că nu ești român 🙂

   23
  • vezi ca românii nu folosesc diacritice maghiare gen „Románia” stiu, nu gasesti pe tastatura caracterul „â”, nu esti singurul, cam toti maghiarii au damblaua de seta browserul in limba materna?.

   15
   • dar al meu este in germana!!

    • canta la alta masa, nu suntem idioti. Unii de pe aici ne-am pierdut timp sa decodam din hex ce diacritice au fost folosite prin aplicatiile voastre daca sunt compatibile metodele de codare la sincronizarea datelor intre baze.
     Asa ca stim bine diacriticele germane, romane si magiare. Germanii nu au acel caracter ?

     13
  • Te ugy vagy roman, hogy en vagyok magyar) Nem tecsenek a trolok. Egy roman, magyar eredeti, puszilak Aradrol!

 23. De ha gondolod erdélyi szászként mondhatom magyarul is! Igen beszélek németül, magyarul,románul!
  És nem megyek sehova,erdély a hazám!
  Mindamellett nagyon sok magyar barátom van!

  4
  • your „erdély” is only a sweet dreams for stupid people, really it’s and will be allways our Romania, more big and powerful country. Much better for y is to wake up from this stupid dream, in 20 years we have already equaled you and you see that we are already surpassing you.
   Simple for you, wa have GDP +65% and our percent for military budget is bigger then Hu ==> more money for new tools.
   Also for US and NATO, we and our polish brothers are in the first line, that means we are much more relevant as allies. At the moment, the Hungarian leadership stands out through dictatorship, friendship with Putin, facilities for russian companies or safe house for russian banks.
   Honestly, no one in Ro cares that you hate us, but if you insist, we may be interested to visit you again …
   Maybe you’ll finally wake up in one day, I have good Hu friends, I work with many Hu people very well, don’t try to create division anymore, stupid trolls.

   19
 24. Parerea mea e ca intrand in „verboreea” celor ce activeaza pe forumul respectiv ..si „publicitarea” lor …doar le mareste vizibilitatea.
  Pe care nu si-o merita.
  „Inarmarea” Romaniei urmareste un singur scop.
  Consolidarea apararii pe flancul estic.
  Se vede din „directiile” dotarii.
  Patriot e un HSAM ..primordial dezvoltat ptr a contracara „balistice”.
  Are Ungaria asa ceva?
  Nu.
  HIMARS e un sistem de artilerie cu raza lunga , ptr a contracara amenintari similare si a iti oferi capacitate de raspuns.
  De sistemele navale ..nu are rost sa vorbim.
  De portabile tip spike ..samd ..de altfel.
  Deci …la noi s-a dat prioritate programelor ptr a contracara miscari agresive la est. Toate pe filiera americana ..ptr a asigura maxima compatibilitate.

  Sistemele astea nu sunt extrem de eficiente ptr campanii terestre. De asta ar fi vorba ..daca am vedea vecinii nostri ..posibili inamici(cum o arata „voalat” si comentatorii ..ce au rasarit pe aici. Parerea mea ..ar fi ca sa fie invitati sa comenteze la ei ..daca nu sunt capabili sa respecte niste minime reguli). Adica ..ce cumpara ei .
  Tancuri si artilerie de camp autopropulsata.

  Politica ..asta cu revizionism teritorial ..e total perimata in epoca in care traim. O arata toate datele. De la razboaie recente ..unde armate mari ( nu pechinezi) , nu au reusit sa controleze teritorii( nu se mai practica „experimentele” sociale din trecut ..cu stramutari de populatie ..epurari etnice , etc. Ca sa nu uitam ..ce ne „vinde” diplomatia rusa.
  In fosta Iugoslavie ..se practicau chestiile astea ..de asta a intervenit NATO. Ca nu aveau autorizatia consiliului de securitate ?..cum spun ei. Cum o puteau avea ..cand Moscova are drept de veto? Logica?
  Revenind ..chestiile astea cu „ocupat” gradina ..vecinului ..nu mai au rost in lumea in care traim.

  Aberantii ..astia de la vest , ce tot sustin pe aici fel de fel de teorii..nu isi pun o problema de logica.
  In ziua de azi cetateanul de rand poate merge la ski ..la Ranca , in Alpi ..sau unde il tine buzunarul , ori ca il cheama Ioszif , Szontes ..Ion , Gheorhe ..sau Ivan , sau Jhon ….sau Jorje.
  Poate invata in limba in care doreste ..ori ca sta la Sibiu , Madrid ..sau Londra. Daca exista numere suficiente de populatie.
  Chiar ..daca la noi ..inca mai trebuie sa arati un buletin la granita. Dar poti merge ..unde iti doreste inima.
  Nici sa pui o afacere ..in Ungaria , Romania…Bulgaria , Germania ..nu te impiedica nimeni , daca ai bani.

  Asa ca de unde ..ideea ..ca ar fi ei vreun fel de eruditi , cu performante exceptionale ..cat sa intinda aria lor de administrare..dincolo de granitele lor …cand ei vorbesc de mordor pe forumurile lor???
  Papagalii astia nu au vazut lucrari de infrastructura impresionate ..si chestt facute in Romania.

  Ochiometric….trecand prin Ungaria si prin Romania ..pot spune ca la noi se „respira” o tara mult mai vie ..se vad case , sate mult mai rasarite. Chiar daca statistica ..inca nu o reflecta.

  Si atunci de unde atitudinea asta de superioritate???
  Fiecare comentator ..care scrie pe aici , ar trebui sa o faca ..aratand un minim de respect ptr cultura si ptr aceasta minunata tara numita Romania. Pe care o facem noi romanii…indiferent de nationalitate.

  Ca anumite programe de dotare ale lor ..au o minima „decenta”? Ok ..as putea fi de acord. Ca li se vad intentiile?
  La fel.

  Numai ca nu ne intereseaza „ipocrizia” societatii lor ..si frustrarea ce se respira.
  Noi ..ca natie , avem suficienta de a ne scoate problemele in fata , a le discuta ..a vorbi deschis , fara resentimente.
  In cativa ani ..cand multe din investitiile in infrastructura vor incepe sa isi arate roadele , economia va lua si mai mult avant.
  Si noi trebuie sa ducem o politica de buna vecinatate ..cu cine se raliaza cu ideea dezvoltarii intensive locale.
  Cum o fac Bulgarii , cum se vor ralia si altii …ptr ca in final dezvoltarea nu vine numai de la vest ..trebuiesa punem si noi contributia noastra si sa ne asiguram ca zona e una unde oamenii au ca preocupari ..cat castiga si cu ce mijloc se duc la munca , sau in vacanta.
  Nu ca unii vor trei metri de pamant in plus.
  Europa e construita pe un munte de teritorii amestecate. Genul asta de gandire revizionista ..doar e un fitil.
  Se pare ca unii nu invata din tratatele semnate ..chiar de ei si dupa aia isi dau cu presupusul de ce nu se respecta in Ucraina.
  Logica???

  14
  • Si mie mi se pare ca unele dintre postarile oaspetilor nostri au devenit cam obraznice. Daca faceam noi asta pe forumurile lor cu denumiri imbarligate luam block la prima tentativa. Putina reciprocitate n-ar strica. Daca tot intra pe aici sa arate putin respect nu se ne ocarasca ca daca nu-i cumintesc adminii poate uitam mai multi de politete.

   5
   • Eu sunt de acord ca se pot discuta anumite subiecte.
    Dar sa vii sa denigrezi ..sa insulti ???
    Indiferent de micile probleme …Romania e un stat tolerant.
    Isi respecta cetatenii , minoritatile …etniile.
    Nu se fac discriminari intre sexe , etc.
    Dovada stau faptul ca in guvern sunt maghiari , ca la nivel de varf in politica si administratie , avem nume precum Klaus , Raed samd.
    Manoritatea strainilor ce vin aici ..se simt bine integrati si tratati.

    Si asta e si de dorit. Parerea mea e ca oricine se simte atras de aceste locuri , obiceiuri ..si vrea sa se stabileasca aici …sa isi aduca contributia e binevenit. Oricare isi aduce contributia si se simte roman ..e la fel de roman ca unul nascut aici. Ptr ca inteligenta , bunul simt …multe valori ..nu sunt apanajul unei natii …cum cred unii , ci sunt valori si „bunuri” universal raspandite. Si trebuie sa creezi un loc propice sa atragi valorile , sa atragi inteligenta ..dorinta de munca si realizare.
    Dar anumite valori ..nu se suprapun peste anumite obiceiuri , cultura samd. Asa ca trebuie sa creezi un mediu tolerant , integrator ..ca sa se simta in largul lor.

    Toate chestiile astea se pare ca nu le inteleg „colegii maghiari” care au comentat pana acum ..cu exceptia unuia , sau doi.
    Ei vor doar „o bucata de gradina” si au semnat doar niste hartii conjuncturale …ptr ca le servea scopului de moment.
    Dupa aia ..in ipocrizia lor vorbesc de nerespectarea tratatelor.
    Vorbesc de „perimarea” societatii romanesti.
    Ori o societate ..se construieste pe valori , pe idealuri.
    Nu pe furat „metrul” de gradina ..si facut „stramutari” si epurari(nu au invatat din lectiile de dupa ww2 si fosta Iugoslavie) …si nu se desprind din mentalitatea care a adus tribul in campia panonica.
    Adica sa „fure” de la altul.

    Administrarea ..e problematica in toata lumea si trebuie sa creezi inatrumente sa o faci eficienta , nu tine de etnia , sau nationalitatea administratorilor.

    Cand lucram in Romania …erau vreo 200 angajati la firma. Eram specializati pe lucrul la inaltime. Aveam vreo 10 angajati la firma maghiari. Nascuti aici …locuiau aici.
    Erau foarte bine vazuti ..ptr ca vreo 4 dintre ei erau foarte buni la lucrul la inaltime. Practic ..nu aveau frica deloc de inaltime.
    Ii discrimina cineva????
    Erau cam cei mai bine platiti …si sefii le respectau deciziile ..si totul.
    Cu asta spun totul.
    Locuiau in zona Moldovei .
    Parerea mea …e ca nu ii deranja nimeni sa faca si sa simta ceea ce vor si ceea ce cred.

    La nivel militar Romania nu vede Ungaria un inamic.
    Dovada sta pozitionarea de trupe si tipicul de inzestrare prioritar.
    La nivel administrativ ..colaborarea e buna. Se fac proiecte de infrastructura , care sa uneasca zonele. Daca nu ar fi dualismul asta al lor ..in abordare ar fi totul si mai bine. Daca ar intelege bazele pe care sta UE si NATO. Aceste baze care au facut ca unul din cele mai populate si conflictive continente …sa traiasca in pace. Pace care a adus civilizatia si nivelul de trai ..la unul din cele mai ridicate standarde.

    Ptr ca in ziua de azi ..daca te numesti Ioszef …si locuiesti langa Budapesta nu te impiedica nimeni sa iti cumperi o casa de vacanta la Brasov. Si la fel ..daca te numesti Ion si stai langa Bucuresti.
    Faptul ca locurile respective sunt in administrarea unui stat ..nu iti garanteaza o casa gratis in locatia respectiva.
    Asta nu inteleg apologii experimentelor naziste si staliniste …cu mentalitate intepenita in epoca in care au pus piciorul in campia Panonica.

    5
 25. Păcat ca de la o discuție tehnica legată de modernizările su achizițiile pe care le fac vecinii noștri s-a ajuns la o discutie deviata de la subiect.
  Și ca sa păstram linia de disctie… cred ca noi romanii ar trebui sa fim prudenți și sa nu ignoram mesajele de ura ce vin de la vest. Ca au ungurii 13 avioane, câteva zeci de elicoptere, tancuri sau mai știu eu câte arme in comparație cu noi, ca avem o economie care este pe val acum și care este și va fi peste ce au ungurii …hai sa nu ignoram mesajele, hai sa nu ignoram buturuga mică care poate sa facă rău carului mare. In anumit context, cu anumit ajutor, ei, vecinii noștri pot produce rău, hai sa fim noi pregătiți și sa nu uitam ca un cuțit înfipt pe la spate poate fi mai rău decât o sabie cu care te lupți in fata. Sa fim prudenți, atenți și sa nu fim chiar atât de ignoranți la mesajele lor.
  Iar pt vecinii noștri unguri care doresc sa ne vadă morți si transformați in pământ de flori sau doar pământ… viața este scurta iar moartea bate la toți la usa, așa ca trăiți-va viața ca oamenii. Ați pierdut teritorii pt ca nu ați știut sa fiți OAMENI, ați considerat ca sunteți superiori si stăpâni. Atunci când semeni ura nu faci decât sa culegi ura, atunci când vrei răul celui de lângă tine sunt șanse mari ca răul sa se abată peste tine. Este acolo undeva ceva ce le tine intr-o anumită ordine si mai devreme sau mai târziu îți da…așa după cum ai gândit si după cum ai trăit si după cum ai făcut, mai devreme sau mai târziu.Toate se plătesc, atât ca individ dar si la nivel de comunitate.

  32
 26. Off topic , daca este permis…

  Stiri de la celalalt vecin. La sud de Dunare.

  De fapt doresc sa mentionez o alta „coincidenta”…

  Mai acum o saptamana , sau doua citeam undeva , nu mai retin unde , ca o parte din parlamentarii bulgari ( au si ei AUR ul lor, se pare ), au prezentat o scrisoare deschisa parlamentului bulgar in care se cerea ca intregul parlament din acea tara , sa condamne NATO si in special USA , ptr. actiunilor lor agresive si iresponsabile care aduc Europa de Est si Marea Neagra , in pragul razboiului.

  In aceeasi stire , Ministrul Apararii Bulgare , spunea ca tara lui nu are nevoie de trupe NATO , pe teritoriul ei.

  Ieri am citit , ca General Dynamics ( sau cine construieste aceste avioane ) , a trimis o scrisoare Ministerului Apararii Bulgare , in care anunta Bulgaria ca General Dynamics , nu va putea livra cele 8 F 16 Block 70 , in viitorul apropiat , asa cum era programata aceasta livrare , iar aceasta a fost amanata „ptr un timp nedeterminat”…

  Motivul ?…Atitudinea Statului Bulgar, rece, fata de NATO si USA si atitudinea calda fata de pasnicii rusi ?…NU! Binenteles ca nu. Nu suntem liceeni. Tit for tat…Nu-i asa ?

  General Dynamics a motivat ca aceasta intarziere fara limita , in livrarea celor 8 F 16 , se datoreaza : omicron…proletarii din uzinele de parti care contribuie la fabricarea avionului F 16 , au fost , multi din ei , in concedii medicale , pe perioade lungi. Iar productia este cu mult in urma.

  Adesea critic politicienii si electoratul din Romania.

  Se pare ca nici bulgarii nu sunt mai intelepti. NU au invatat nimic de la dl Recep Erdogan..

  Aceste evenimente , nu pot fi ignorate , si nu se poate sa nu discernem niste tendinte…
  Ma refer la vecinii Romaniei :
  Sebia , stim , de partea cui se afla..
  Ungaria , incearca sa impace si varza si capra , dar cred ca va continua sa iriteze capra si nu va obtine , in final nici varza..
  Bulgaria se pare , ca doreste sa emuleze Ungaria..

  Unde ramane Romania cu asa vecini ?…

  Probabil singura tara din Balcanii de Est si din Marea Neagra , pe care NATO si mai ales americanii se vor putea baza in viitor…

  Daca vom avea politicieni cu viziune , Romania va putea profita enorm de aceasta situatie geo startegica , din acest cartier al Europei. Mai ales in domeniul militar , tehnologic si financiar. Poate , poate , vom ajunge cat de cat , plonezii din urma.

  Se pare ca omicron , nu a afectat proletarii de la Lockheed Martin , si Finlanda va primi cele 64 de F 35 la timp ,sau cum finlandezii insista , inainte de termen..

  In politica au loc multe ” coincidente”…

  Credeti-ma ! , exista undeva la Pentagon sau la State Department a : ” S–t List”..

  Stiu asta ptr. ca Trump , imediat dupa inaugurare , a mentionat asta. Intrecut US ajuta cu bani , alimente , combustibili , imprumuturi , asistenta medicala ,etc.,etc. tari si organizatii care in mod constant voteaz impotriva USA la ONU si injura si ataca cetateni americani , peste tot prin Lume..

  De fapt Trump a fost surprins , ca US , nu avea deja aceasta Lista…

  Sanatate.

  18
  • Pe Janes spuneau de o intarziere de cateva luni, nici vorba de nedeterminat. https://www.janes.com/defence-news/news-detail/delivery-of-bulgarian-f-16s-to-be-delayed

   • @Sorin 3.14

    Eu citisem acest anunt in alta publicatie

    Acum eu nu sunt lingvist, si nici expert in
    in engleza si nici in romana.

    In postarea dtale de mai sus , scrii ca amanarea livrarilor avioanelor va fi de : ” cateva luni”

    Nu doresc sa despic firul de par in patru , dar , in articol din Jane , pe care il prezinti , si pe care l-am citit , la sugestia dtale scrie ca amanarea va fi de : ” SEVERAL months ” , care in engleza este inteles cu un termen nedefinit in timp.
    In articolul din Jane’s, nu scrie ca livrarea avioanelor va fi amanata :” FEW ( cateva) months”

    Este o nuanta.

    Eu daca as fi ministrul apararii bulgar,
    as fi putin ingrijorat.

    Multumesc ptr atentie

    Sanatate.

 27. Va las aici cateva comentarii de pe forumul ”prietenilor nostri unguri” https://forum.htka.hu/
  evident traduse cu google traslate ca nu stiu limba cailor 🙂 :

  ”Desigur, nu o dau singuri înapoi. Dar nimeni nu poate crede serios că ceea ce a fost maghiar timp de 1.000 de ani este pierdut pentru totdeauna! Trebuie să muncim din greu, cu insistență și cu răbdare în această chestiune, poate încă 100 de ani pentru a reuși. Și dacă o putere mondială se întoarce, trebuie să ne mișcăm! Pe atunci, de secole, ar fi fost ridiculizat pentru că spunea că Ardealul va fi pământ românesc. Ar fi părut proști sau proști. Apoi, cât noroc sau cât de mult linge fund, dar au primit. În prezent, avem nevoie de sprijinul a două dintre cele 3 mari puteri (SUA + Rusia). Există puține șanse de asta acum. Dar nimeni la acea vreme nu s-ar fi gândit că Uniunea Sovietică se va prăbuși fără al Doilea Război Mondial sau că trupele sovietice vor părăsi Ungaria. Și apoi sa întâmplat. Deci pur și simplu nu trebuie să renunțăm la zonele furate și la maghiarii care trăiesc acolo. Nu contează care sunt proporțiile etnice. Poate fi schimbat cu ușurință prin orice mijloace. După multe mii de ani, evreii au reușit. La ce anume ar trebui să renunțăm la Transilvania, Munții, Őrvidék, Transcarpatia și Sud din cauza secolului nostru eșuat?”

  ”Am citit imaginațiile mordorienilor (românilor). Ei sunt unul dintre pacienți. Acești hoți chiar se tem de noi. E foarte amuzant felul în care măslinele păroase se convin reciproc că ne vor bate așa. Și aceste capre bolnave sunt ca polonezii. Cert este însă că, de îndată ce Transilvania se va întoarce la noi, toți românii vor trebui să fie trimiși înapoi la Regatta (Mordor). Ei trebuie să se întoarcă de unde au venit strămoșii lor. Înapoi în Moldova și Muntenia!”

  ”Cel mai important lucru este să nu facem din nou greșeala de a lupta de partea Occidentului care pierde (acum Europa) într-un conflict global. Am stat pe partea de vest în două războaie mondiale și am pierdut, iar occidentalii au donat teritorii cu o populație maghiară de o mie de ani unor țări non-europene precum România și altor state imaginare care uneori nu existau înainte! Este destul de clar că Europa este un continent care pierde și că puterile non-europene beneficiază de conflictele care au izbucnit în Europa.

  Europa trebuie să aibă un trecut nerecunoscător în istoria noastră, noi nu aparținem Europei de Vest, suntem eurasiatici și trebuie să manevrăm în așa fel încât să nu ne scufundăm sub nicio formă cu Europa și să nu mai facem niciodată sacrificii pentru Occident! Rușii au fost întotdeauna corecți și onești, putem conta pe ei, cea mai gravă greșeală istorică a noastră a fost că nu ne-au fost aliații. Rusia și China sunt viitorul, doar America trebuie să supraviețuiască cumva până atunci. Nu cred că oamenii sănătoși din Europa nu mai cred în noi.

  Cu toate acestea, este în interesul nostru fundamental ca românii să se angajeze cât mai mult cu SUA și UE! Dacă trebuie să-i provocăm, să nu se gândească la alternative! Trebuie să fiți țărani buni pe tabla de șah americană până în ultimul moment! Spre deosebire de puternicul bastion polonez, acest nefericit țăran nu va supraviețui Americii și UE!

  5
  • „au donat teritorii cu o populație maghiară de o mie de ani”

   idiotii si-o trag singuri. Tocmai au recunoscut ca sunt numai de vreo mie de ani in zona. 😀

   10
  • Eu as deschide o petitie pentru a declarara 4 august zi libera ?. Poate de la mirosul gratarelor romanesti in miez de vara vor intelege cat de mici sunt.

   4
  • cel mai bine ar fi sa raportam toti fotografia pentru fake news -> politics

   2
   • Io nu pot, că deja m-a blocat feisbucu’. Nu știu cum funcționează algoritmii ăștia de blocare, că nu am folosit cuvinte jignitoare. Au vreun deștept care le citește și dă Block după cum crede?

    1
  • Linkul ăla cam măcăne… Pare un fel de Sputnik!
   Nu m-aș prea baza pe el…
   E un fel de ‘billiberal media ‘ cum zicea un coleg pe forum de dincoló de gard!
   Nu cred că Viktoraș are atâtea oo să refuze solicitarea americanilor! Știe sigur ce urmează!

   3
   • Oricum am ramas asa putin socat de cat de idioti pot fi ungurii pe htka.hu si ce discutii au acolo !Discuta despre cum sa ia Transcarpatia , parti din Serbia din Slovacia si Transilvania :)). In caz de ceva cred ca ne atace cu kurtosi si gulas :))

    2
  • No one Hungary wants a war with any of their neighbors,they are seeking peaceful cooporation!
   Of course there are nationalist voices like in any country!
   The standard of living of Hungarian society is constantly increasing year by year!
   The minimum wage is HUF 240000,the average wage is HUF 482000,and this year it will reach HUF 500000. and falling energy prices and utility tariff, thanks to Orbán and FIDESZ.
   The infrastructure in the country is constantly being built!
   No one wants to put you in danger with a war!!

   1
  • @bogdan,

   Ce „ocupație” visezi, amice?
   Romania e NATO. In est, Ro și Polonia sunt NATO.

   Și să vină! Americani, englezi, francezi… să vină! Și să stea aici mult și bine.
   Bunicii mei au așteptat o viață „să vina anglo-americanii”. Generația mea are un noroc incredibil că au venit. Altfel, eram niste gubernii calcate pe cap și jefuite de ruși (ca Belarus, Armenia sau țările din Asia Centrală).

   7
 28. https://m.defenseromania.ro/ungaria-intre-o-posibila-achizitie-de-avioane-f-35-si-participarea-la-programele-fcas-si-tempes_614745.html
  Concluzie: dupa 2025 , dupa ce vom operaționaliza avioanele din Norvegia, trebuie sa încercam sa achiziționăm și noi ceva prospături,

  1
  • O sa cumpere Ungaria F35 la fel ca Turcia !Nu o sa primeasca F35 niciodata , nu conteaza ca sunt in NATO dar se vede de la o posta ca sunt calul troian al Rusilor si in plus nu au bani ei sa opereze asa ceva.

   5
  • La fcas nu a avut loc Italia ,care are o industrie,si s a dus la tempest .Magaristanu cu ce contribuie ,cu Ciociolina pe post de parasuta ,are resursa expirata.
   @timisoso informatia e buna ca e confirmata de alte saituri.E adevarat ca nu e oficial.Maine are Orban intalnire cu Putin ,momentan e ocupat cu bagaju.Raspuns oficial in functie de ce zice bossu ,daca mai da ceva gaz,daca nu …
   F35 la pulivar.

   4
  • @Sergiu
   Doar ce au confirmat comentatorii maghiari la articolul despre Gripen-urile lor, ca după ce termină leasingul, vor să mai cumpere o escadrilă de Gripen-uri.
   Astea cu F-35 si participare la FCAS si Tempest sunt sf-uri. Au si mare industrie aviatică ungurii, ca să zici că au cu ce participa.
   Părerea mea, hâc…

   8
 29. „Cu toate acestea, este în interesul nostru fundamental ca românii să se angajeze cât mai mult cu SUA și UE! Dacă trebuie să-i provocăm, să nu se gândească la alternative! Trebuie să fiți țărani buni pe tabla de șah americană până în ultimul moment! Spre deosebire de puternicul bastion polonez, acest nefericit țăran nu va supraviețui Americii și UE!”

  Din ce inteleg eu, baietii aia cred ca in curand va urma o prabusire a UE si SUA in fata Rusiei si Chinei si in aceasta situatie se va repeta scenariul din 1940, cand aliatii Romaniei s-au prabusit, iar Ungaria se afla deja de partea Germaniei.

  Well…. Treaba cu China este complicata si de durata. Mai nou se pare ca vor atinge si ei un „platou” de dezvoltare… Anyway, chiar daca prin absurd devine China hegemon, nu va reusi sa proiecteze putere aici muuulta vreme.

  Cat de spre prabusirea UE in fata Rusiei…. asta e o gluma proasta.
  Ce nu e o gluma proasta insa, ci un pericol imens = aparenta similitudine dintre situatia din 1940 si situatia actuala din punct de vedere al „incercuirii” cu state pro-ruse. Direfenta dintre 1940 si 2022? Capacitatea si vointa SUA de a proiecta putere aici, chestiune pe care Imperiul Britanic si Franta nu au putut sa o faca in 1940.
  Daca aceasta proiectare a puterii inceteaza, din orice motiv, sa zicem schimbari politice de substanta / izolationism in SUA, ori un razboi de durata cu China, ori o prabusire economica, atunci s-ar putea sa avem o problema.

  O alta amenintare chiar mai mare din punctul meu de vedere este cea interna, determinata de miscarile astea „suveraniste”. Si nu miscarile in sine sunt problema, ci sprijinul pe care il primesc ele din partea sistemului de forta din statul Roman.

  Eu sunt civil, nu am facut nicio zi de armata, dar aveam o parere buna si ceva incredere in sistemul de aparare si in sistemul de informatii – asa ca simplu cetatean. Dupa evenimentele din ultimul an insa, NU mai am aceasta incredere. Ba mai mult, consider ca suntem intr-un pericol imens si iminent, ca urmare a faptului ca, din cate vad eu, Sistemul de forta din Romania sau macar o buna parte a lui ( cel putin SIE) pare sa fi schimbat directia. Ei bine, daca schimbarea asta de directie le iese baietilor, s-ar putea sa ne gasim din nou in situatia din 1940, cand Romania a venit „ultima” la noua masa si evident a fost „busita” cu trei cedari teritoriale.
  Pericolul generat de „intoarcerea” asta a armelor pe care o propovaduiesc suveranistii este cu atat mai mare cu cat nu presupune o alungare „prin forta armelor” a americanilor si vesticilor de aici….. E nevoie doar sa ne „loveasca” la sistemul politic.

  Ce TREBUIE sa faca fiecare cetatean? Sa combata pe cat posibil curentul asta suveranist!!! Asta e o batalie pe care o ducem in inferioritate crunta, pentru ca luptam si cu sistemul foarte finantat si pana acum tinut in brate de sua…..

  P.S.: SUA au pierdut meciul in China datorita coruptiei astronomice a nationalistilor chinezi.
  SUA au pierdut meciul in Afganistan datorita coruptiei astronomice a societatii afgane, factor cu o importanta mai mare chiar decat fundamentalismul religios.
  Ucraina a pierdut meciul cu Rusia (episodul Crimeea si Donbass) datorita coruptiei imense din aceasta tara.

  Tot pe coruptie pierdem si noi daca pierdem…….

  In contextul asta, ca sa vedem cat de mare este tradarea, hai sa vedem cine a eliminat coruptia de la capitolul „amenintari la siguranta nationala” din strategia de aparare……

  6
 30. Halal membru NATO și aliat al României, prim ministrul Orbán a stat și a ascultat cu ochii mici toate minciunile și amenințările Rusiei la adresa României. Un măscărici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *