HOTĂRÂRE privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente Etapei I a programului de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile” – MLI

A. Circumstanțele realizării procedurii specifice aferente Etapei I a programului de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile” – MLI.

1. Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare Maşina de luptă a infanteriei, pe șenile, denumită în continuare MLI, cu performanțe ridicate, pentru care fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea şi mentenanța pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități şi în situații de criză sau război, pentru Armata României.

2. Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie protejarea lanțului de aprovizionare prin realizarea, prin transfer tehnologic, pe teritoriul României a unei/unor capacități de asamblare, integrare, testare și asigurarea mentenanței exclusiv în domeniul militar a MLI, precum şi de fabricare cel puțin a următoarelor subsisteme esențiale militare din compunerea MLI: carcasa blindată, sistemul de protecţie balistică şi antimină, sistemul de armament, sistemul de comunicații şi informatică și suita de aplicații software de comandă-control, aparatura de ochire şi observare, sistemul de avertizare şi reacție împotriva dispozitivelor de vizare/dirijare asociate sistemelor de lovire ale inamicului, pentru asigurarea securității aprovizionării pe timp de pace, criză şi război.

3. Consolidarea/realizarea pe teritoriul național a unor capacități de fabricație, asamblare, integrare, testare şi mentenanță în domeniul militar a echipamentelor MLI care au drept scop asigurarea securității aprovizionării şi presupune cel puțin îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

3.1. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către un operator economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 27, fabricarea MLI să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie.

3.2. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea MLI către operatorul economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 27, fabricarea MLI să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie.

3.3. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către un operator economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 27, fabricarea carcasei blindate să se efectueze în capacitățile de producţie din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie. Prin fabricarea carcasei blindate se înțelege realizare integrală, pornind de la semifabricatul placa de blindaj nedebitată și neîndoită, până la produs final vopsit.

3.4. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea carcasei blindate către operatorul economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 27, fabricarea carcasei blindate din compunerea MLI să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie.

3.5. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către unul sau mai mulți operatori economici din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 27, fabricarea sistemului de protecție balistică și antimină să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorilor economici din industria națională de apărare beneficiari ai transferului de tehnologie. Prin fabricarea sistemului de protecție balistică şi antimină se înțelege asamblarea, integrarea componentelor şi subansamblelor şi suplimentar următoarele:

  • a) montare blindaj suplimentar (add-on armour);
    b) montare pătură anti-schije (spall-liner);
    c) fabricare scaune echipaj;
    d) fabricare centuri de siguranță în 5 puncte.

3.6. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea sistemului de protecție balistică și antimină către operatorii economici din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 27, fabricarea sistemului de protecție balistică și antimină din compunerea MLI să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorilor economici din industria națională de apărare, beneficiari ai transferului de tehnologie.

3.7. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către unul sau mai mulţți operatori economici din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 27, fabricarea sistemului de armament să se efectueze în capacitățile de producţie din țară ale operatorilor economici din industria națională de apărare beneficiari ai transferului de tehnologie. Sistemul de armament de compune din: turela cu tun cal. 30 mm, turelă telecomandată cu mitralieră cal. 12,7 mm şi aruncător cal. 120 mm. Prin fabricarea sistemului de armament se înțelege asamblarea, integrarea componentelor şi subansamblelor, testare finală ansambluri, inclusiv trageri şi suplimentar următoarele elemente:

  • a) pentru turelă cu tun cal. 30 mm: carcasa turelei, pornind de la placa de blindaj nedebitată și neîndoită, până la produsul final vopsit, mecanisme de acționare, cabluri, suporturi pentru sistemele anexe, leagăn;
    b) pentru turelă telecomandată cu mitralieră cal. 12,7 mm: mecanisme de acționare, cabluri, suporturi pentru sistemele anexe, leagăn.

3.8. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea sistemului de armament către operatorii economici din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 27, fabricarea sistemului de armament din compunerea MLI să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorilor economici din industria națională de apărare beneficiari ai transferului de tehnologie.

3.9. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către un unul sau mai mulți operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât, începând cu produsul nr. 27, fabricarea aparaturii de ochire și observare din compunerea MLI să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorilor economici din industria naţională de apărare, beneficiari ai transferului de tehnologie. Prin fabricarea aparaturii de ochire şi observare se înțelege asamblarea, integrarea componentelor şi subansamblelor, testare finală ansambluri.

3.10. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea aparaturii de ochire și observare către operatorii economici din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 27, fabricarea aparaturii de ochire și observare din compunerea MLI să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorilor economici din industria națională de apărare, beneficiari ai transferului de tehnologie.

3.11. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea sistemului de avertizare și reacție împotriva dispozitivelor de vizare/dirijare asociate sistemelor de lovire ale inamicului din compunerea MLI către unul sau mai mulți operatori economici din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 27, fabricarea sistemului de avertizare și reacție împotriva dispozitivelor de vizare/dirijare asociate sistemelor de lovire ale inamicului din compunerea MLI să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorilor economici din industria națională de apărare. Prin fabricarea sistemului de avertizare și reacție împotriva dispozitivelor de vizare/dirijare asociate sistemelor de lovire ale inamicului se înțelege asamblare, integrarea componentelor şi subansamblelor, testare finală ansambluri.

3.12. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea sistemului de comunicații şi informatică către operatorul economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu primul produs, fabricarea sistemului de comunicații și informatică din compunerea MLI să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare. Prin fabricarea sistemului de comunicații şi informatică se înțelege:

  • a) instalare, integrare, testare componente şi subansamble;
    b) asamblare şi integrare pentru Power Data Unit – PDU şi Communications Switching Box – CSB, fabricare rack-uri şi pachet integrare software.

3.13. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta realizarea suitei de aplicații software de comandă-control către un operator economic din industria națională de apărare, astfel încât, începând cu primul produs, realizarea suitei de aplicații software de comandă-control din compunerea MLI să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale acestuia. Realizarea suitei de aplicații software de comandă-control presupune obligativitatea deținerii pe teritoriul național a codului sursă pentru aceasta de către un operator economic din România, precum şi înregistrarea acesteia în Registrul național al programelor pentru calculator, administrat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, ca fiind program de fabricație proprie, conform Ordonanței Guvernului nr. 25/2006 privind întărirea capacității administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

3.14. Operatorul economic desemnat câştigător are a obligația de a efectua transfer de tehnologie către un operator economic din industria națională de apărare, astfel încât, începând cu primul produs livrat, mentenanța de nivel complex să fie efectuată pe teritoriul național. Prin mentenanţă de nivel complex se înțelege repunerea produselor în stare de funcționare. În capacitatea de mentenanță nivel complex trebuie să fie posibilă realizarea cel puțin a următoarelor activităţi:

  • a) Diagnosticare pentru întreg produsul aşa cum este acesta definit în specificațiile tehnice pentru achiziție;
    b) Reparația oricăror avarii ale carcasei blindate, precum deformări, fisuri, perforații, uzură, coroziuni etc.;
    c) Înlocuirea echipamentelor suplimentare de protecție balistică şi antimină;
    d) Înlocuirea ansamblului motor și a componentelor principale ale acestuia, precum pompe, injectoare, filtre, senzori, alternator, motoare electrice, siguranțe, relee, elemente ale sistemului de distribuție, elemente de antrenare ale sistemelor anexe, radiatoare, ventilatoare, furtunuri etc;
    e) Înlocuirea cutiei de viteze, reductoarelor, senzorilor, radiatoarelor, filtrelor, pompelor;
    f) Înlocuirea şenilelor şi elementelor şenile după caz, galeți, role de întindere, role de susținere, roată motrică;
    g) Înlocuirea elementelor sistemului de suspensie;
    h) Înlocuirea lichidelor speciale;
    i) Înlocuirea elementelor de fricțiune din sistemul de frânare;
    j) Înlocuirea motoarelor de acționare, blocurilor de comandă electrice, blocurilor de supape, distribuitoarelor, regulatoarelor pentru instalațiile anexe (deschiderea trapelor, rampelor) troliului, macaralei, lamei buldozer;
    k) Înlocuirea radiatoarelor, ventilatoarelor, compresoarelor din compunerea instalațiilor de aer condiționat, filtro-ventilație;
    l) Înlocuirea cablurilor, releelor, elementelor de iluminare, siguranțelor, modulelor electronice de control din compunerea instalației electrice;
    m) Pentru sistemul de armament:
    1. Înlocuirea motoarelor de acționare, modulelor electronice de control, cablurilor, senzorilor, tunului, mitralierei, țevii aruncătorului, display-ului, joystick-ului/control grip-ului;
    2. instalare şi actualizare software;
    n) Pentru aparatele de ochire şi observare:
    3. Înlocuirea camerelor de vedere pe timp de zi şi noapte, telemetrului,
    periscoapelor, lunetelor;
    4. Alinierea şi calibrarea camerelor şi telemetrelor;
    o) Înlocuirea lansatoarelor de grenade, senzorilor de detecție laser;
    p) Înlocuirea filtrelor, senzorilor, compresorului din compunerea sistemului de protecţie C.B.R.N.

3.15. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a asigura dreptul de utilizare a tehnologiilor transferate către operatorii economici din industria națională de apărare, beneficiari ai transferului de tehnologie, de la data stabilită prin prevederile contractuale pentru transferul de tehnologie pentru o perioadă de timp care va include cel puțin durata normală de funcţionare a produsului MLI calculată de la data livrării ultimului produs.

3.16. Blocurile de emisie/recepție ale stațiilor radio şi criptoarele, puse la dispoziție ca material client, vor fi integrate în România în sistemul de comunicații şi informatică, începând cu MLI nr. 1.

….

Sursa: Documentul integral, format pdf

___

MLI pentru România anul acesta?!

13 comentarii:

  1. Pentru mașinile de luptă ale infanteriei, un contract de aproximativ 2.5 miliarde de euro, există deja confirmări ale ofertelor din partea Rheinmetall cu Lynux, BAE Systems cu CV90, General Dynamics European Land Systems cu ASCOD și desigur Hanwha Aerospace cu Redback, ultima fiind deja prezentă în țara noastră unde ridică o fabrică unde va produce obuziere de ultimă generație K9 Thunder care beneficiază de multe comunalități cu Redback, inclusiv pe partea de mentenanță.

    Contractul de aproximativ 2,5 miliarde de euro are ca obiectiv furnizarea a 246 de mașini de luptă ale infanteriei (IFV) pentru Armata României.

    3
  2. Doamne dã sa fie Redback 🙏👌

    17
  3. De multe ori echipa militara de inzestrare a armatei noastre a dat cu capul in gard , ei ne trimit mesajul ca offset nu se poate si mai mult ca ruguinile pe care le cumpara sunt bune si mai mult ca au si ei mita de care nu se vorbeste. Veti spune multe si ma veti injura iar ca le amestec ca au si altii dar va spun ca cea mai buna alegere pentru Romania este Hanwha Aerospace cu Redback si construit totul in tara. Nu mai spun nimic ca stifturile evreiesti nu sunt bune , nu mai spun ca alte multinationale militare din Occident isi vor partea leului indifferent prin ce mijloace. Nu mai fac comentarii decat ca daca nu suntem intelepti si cu echiparea armatei noastre chiar suntem niste neica nimeni in drum.

    4
  4. Cineva viseaza la CV-90 🙂

    1
  5. Vad ca s-a schimbat stilul si asta-i bine , asa trebuia sa fie de la inceput . Ma bucura ca primeaza transferul de tehnologie si fabricarea in tara si nu atat de mult pretul….Sa speram ca vom fabrica in tara atat noua arma de asalt cat si un nou MLI . Doamne ajuta !!!

    2
    • Salut, au si protectie anti drone? S-au ai nostri au cerut doar anti mine ?

      1
    • Nu sa schimbat nici un stil in 2024 sa facut strategia pt industria de aparare acolo scrie clar ca la mli si arma de asalt e fabricare in tara,si chestia asta o stiu la mli si ofera toti daca au anuntat ca participa nu numai hawnha sau rheinmetall sai gdels,toti

      1
  6. In sfârșit!!!

  7. Sper sa se miște lucrurile si la Fortele Navale Romane.

    1
    • După criterii (in special cele de localizare a producției) cred că putem să intuim că va fi o luptă între Redback și ASCOD.

      Pe restul nu-i văd dispuși să se complice cu fabrici locale și alte nebunii.

      1
  8. Cum au ajuns la 26 de bucăți în țiplă și de la 27 asamblate în țară? Nu că se va semna vreun contract în luna mai 2026.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *