HOTĂRÂRE privind aprobarea circumstanțelor şi a procedurii specifice aferente programului de înzestrare „Sistem armament individual tip NATO” – SAI

 

A. Circumstanțele realizării procedurii specifice aferente programului de înzestrare „Sistem armament individual tip NATO” – SAI.

1. Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare armament individual tip NATO pentru care fabricarea, integrală sau parțială în funcție de tipul armei, testarea și mentenanța armamentului individual tip NATO ре durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități şi în situații de criză sau război, pentru Armata României.

2. Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie protejarea lanțului de aprovizionare prin realizarea, prin transfer tehnologic, pe teritoriul României a unei/unor capacități de fabricare integrală a armei de asalt cal. 5,56 mm, a aruncătorului de grenade cal. 40 mm şi a pistolului cal. 9 mm, de fabricare parțială a mitralierei uşoare de sprijin cal. 5,56 mm, a mitralierei cal. 7,62 mm şi a sistemului SNIPER cal. 7,62 mm, testare şi mentenanță a armamentului individual tip NATО pe durata ciclului de viață, pentru asigurarea securității aprovizionării pe timp de pace, criză și război.

3. Consolidarea/realizarea pe teritoriul național a unor capacități de fabricare, asamblare, integrare, testare şi mentenanță în domeniul militar a echipamentelor SAI au drept scop asigurarea securităţii aprovizionării şi presupune cel puțin îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

3.1. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către un operator economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 10809, fabricarea integrală a armei de asalt cal. 5,56 mm să se efectueze în capacităţile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie.

3.2. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea integrală a armei de asalt cal. 5,56 mm către operatorul economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 10809, fabricarea integrală a armei de asalt cal. 5,56 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie. Fabricarea integrală a armei de asalt cal. 5,56 mm presupune fabricarea componentelor în totalitate în industria națională de apărare prin realizarea în totalitate a prelucrărilor mecanice, a procedeelor industriale şi a tratamentelor aplicate semifabricatului, în vederea obținerii componentelor finite, procesul industrial având ca intrare semifabricatele şi ca ieşire arma de asalt cal. 5,56 mm.

3.3. Operatorul economic desemnat câștigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către un operator economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 2129, fabricarea integrală a aruncătorului de grenade cal.40 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie.

3.4. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea integrală a aruncătorului de grenade cal. 40 mm către operatorul economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 2129, fabricarea integrală a aruncătorului de grenade cal. 40 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie.
Fabricarea integrală a aruncătorului de grenade cal. 40 mm presupune fabricarea componentelor în totalitate în industria națională de apărare prin realizarea în totalitate a prelucrărilor mecanice,aprocedeelor industriale şi a tratamentelor aplicate semifabricatului, în vederea obținerii componentelor finite, procesul industrial având ca intrare semifabricatele
şi ca ieşire aruncătorul de grenade cal. 40 mm.

3.5. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către un operator economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 413, fabricarea parțială a mitralierei uşoare de sprijin cal. 5,56 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie.

3.6. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea parțială a mitralierei uşoare de sprijin cal. 5,56 mm către operatorul economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 413, fabricarea parțială a mitralierei uşoare de sprijin cal. 5,56 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie.
Fabricarea parțială în industria națională de apărare a mitralierei uşoare de sprijin cal. 5,56 mm presupune fabricarea în industria națională de apărare cel puțin pentru următoarele componente: țeavă, port-închizător şi închizător prin realizarea în totalitate a prelucrărilor mecanice, a procedeelor industriale şi a tratamentelor aplicate semifabricatului, în vederea obținerii componentelor finite, procesul industrial având ca intrare semifabricatele, cel puțin pentru componentele menționate, şi restul componentelor necesare asamblării şi ca ieşire mitraliera uşoară de sprijin cal. 5,56 mm.

3.7. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către un operator economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 270, fabricarea parțială a mitralierei cal. 7,62 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie.

3.8. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea parțială a mitralierei cal. 7,62 mm către operatorul economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 270, fabricarea parțială a mitralierei cal. 7,62 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie. Fabricarea parțială în industria națională de apărare a mitralierei cal. 7,62 mm presupune fabricarea în industria națională de apărare cel puțin pentru următoarele componente: țeavă, port-închizător şi închizător prin realizarea în totalitate a prelucrărilor mecanice, a procedeelor industriale şi a tratamentelor aplicate semifabricatului, în vederea obținerii componentelor finite, procesul industrial având ca intrare semifabricatele, cel puțin pentru componentele menționate, şi restul componentelor necesare asamblării şi ca ieşire mitraliera cal. 7,62 mm.

3.9. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către un operator economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 63, fabricarea parțială a sistemului SNIPER cal. 7,62 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie.

3.10. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea parțială a sistemului SNIPER cal. 7,62 mm către operatorul economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 63, fabricarea parțială a sistemului SNIPER cal. 7,62 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie. Fabricarea parțială în industria națională de apărare a sistemului SNIPER cal. 7,62 mm presupune fabricarea în industria națională de apărare a cât mai multor componente, prin realizarea în totalitate a prelucrărilor mecanice, a procedeelor industriale şi a tratamentelor aplicate semifabricatului, în vederea obținerii componentelor finite, procesul industrial având ca intrare semifabricatele, şi restul componentelor necesare asamblării şi ca ieşire sistemul SNIPER cal. 7,62 mm.

3.11. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către un operator economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 8988, fabricarea integrală a pistolului cal. 9 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie.

3.12. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea integrală a pistolului cal. 9 mm către operatorul economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 8988, fabricarea integrală a pistolului cal. 9 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie. Fabricarea integrală a pistolului cal. 9 mm presupune fabricarea componentelor în totalitate în industria națională de apărare prin realizarea în totalitate a prelucrărilor mecanice, a procedeelor industriale şi a tratamentelor aplicate semifabricatului, în vederea obținerii componentelor finite, procesul industrial având ca intrare semifabricatele şi ca ieşire pistolul cal. 9 mm.

3.13. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către unul sau mai mulţi operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât, începând cu primul produs livrat din fiecare tip, mentenanța de nivel complex să fie efectuată pe teritoriul național. Mentenanța de nivel complex constă în ansamblul de lucrări complexe precum reabilitare, reparații de cel mai înalt grad de complexitate, efectuate asupra produsului care prezintă o comportare necorespunzătoare şi/sau fenomene de degradare, fără modificarea tehnologiei inițiale, prin care se restabileşte starea tehnică şi de eficiență a acestuia la un nivel normal de funcționare, apropiat de cel avut la începutul duratei de viață. În capacitatea de mentenanță nivel complex trebuie să fie posibilă înlocuirea oricărei piese sau subansamblu al fiecărui tip de produs.

3.14. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a asigura dreptul de utilizare a tehnologiilor transferate către operatorii economici din industria națională de apărare beneficiari ai transferului de tehnologie, de la data stabilită prin prevederile contractuale pentru transferul de tehnologie pentru o perioadă de timp care va include cel puțin durata normală de funcționare a fiecărui tip de produs SAI, calculată de la data livrării ultimului produs.

Sursa: Documentul integral, format pdf

53 de comentarii:

  1. CZ Bren 3 este excelenta pentru armata noastra.
    Sigur ca exista arme de asalt care ii sunt superioare, cum ar fi HK416, SCAR-L, sau SIG MCX insa costa mai mult si nu stiu daca producatorii lor ar accepta sa fie produse sub licenta la noi, asa cum obligatoriu trebuie.Sper ca Beretta sa piarda aceasta competitie.

    6
    • Hk e cu siguranță mai ieftină ca CZ, unul e producător german altul ceh, aș alege întotdeauna nemtii în toate.

      5
    • Eu as vrea sa câștige ARAD …IWI Care fabrica si TAVOR…CRED CA ESTE CEA MAI BUNA ARMA ptr România

      1
      • @Duma

        Doamne fereste! Tavor si micro tavor sunt o porcarie. Pana si zahal a scos-o din uz si au trecut pe m4.
        Bullpup-urile sunt niste chifle.

        11
        • IWI ARAD nu este Tavor este compania care fabrica Tavor care apropo este o arma de top documentează-te înainte sa vorbești Tavor una si IWI ARAD este altceva

          1
          • @Duma

            Sunt top top atat de top ca nu le foloseste nimeni. Nici macar Israel.
            Bullpup-urile sunt niste gunoaie. Toate tarile care le-au avut in dotare le-au inlocuit cu arme normale, inclusiv Israel.

            Sau hai sa o luam altfel. De ce e Tavor arma de top ? De ce IWI ARAD e buna ?

  2. cred ca Sig Sauer si Heckler Koch se incadreaza la toate cerintele; as paria pe ultima

    3
    • Așa umblau niște vorbe prin târg, că HK-416 ar fi favorita.
      Să vedem dacă se și adeveresc. De urmărit și accesorizarea…
      Părerea mea, hâc…

      10
      • Adica usp ,p30,vp9/mp 7 /416 /417/mg 5

        1
        • Adica tevaraie, optice, piese rezerva, incarcatoare, lanterne, lasere, bipod-uri/foregrip, amortizoare, lansatoare de grenade, curea „tactica”, kituri de curatare s.a.m.d.

          Nu cred ca or sa mearga ai nostri atat de departe incat sa ceara chestii specifice la tragaci, paturi nu’s de care si alte d’astea. De obicei astea costa cam mult.

          3
      • @sharky

        HK e singura dintre toate companiile astea care face lmg. Cz si beretta nu stiu sa aibe asa ceva. Daca nu apare SIG sau FN nu stiu pe altii care sa mai vina cu lmg.

  3. Aleluia, doamne ajutã sa fie H&K 416(sau orice e nevoie de la H&K👌) sau chiar si cei de la Beretta 🙏, dar personal nemți is nemți si se stiu bine in ale armelor 👌.

    3
  4. Și.eu zic ca va fi HK , produc tot din gama SAI conf cerințelor, sunt nemti și parcă au și ceva participare USA.

    1
  5. De multi ani Armata Romana duce lipsa de o arma calitativ atat la nivel NATI cat si mai buna de cat AK in diferitele forme pe care le avem. Pate de acum isi vin in fire cei care se ocupa de inzestrare care o mãlesc de multi ani de la ministru apararii pana la ultimul ofiter. In afara de eliminarea pustii automate AK care nu este o pusca rea dar este depasita calitativ de alte produse si armata noastra are mare nevoie de inzestrare de la grupa pana la divizie si mai mult. Asteptam cu mult interes ce va mai face gasca de la inzestrare. Fara indoiala ca le vom cunoaste urmele si ce pasi vor face

    2
  6. Sper că nu ne vom trezi cu vreo surpriză turcească.

    7
  7. Pariez pe Colt CZ: Bren 3 și P10. Ar fi o reînodare a tradiției, am avut în doatre și produs parțial pușca ZB vz24 și mitraliera ușoară ZB vz. 30. Sig Sauer și HK sunt excelente dar îngrozitor de scumpe.

    4
    • Si hk416 si bren 3 sunt pe la 3000, desigur conteaza si ce ceri si ce oferta primesti dar asta e alta discutie. Oricum nu vom avea noi acces la datele astea.

    • 3.8. Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a subcontracta fabricarea parțială a mitralierei cal. 7,62 mm către operatorul economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 270, fabricarea parțială a mitralierei cal. 7,62 mm să se efectueze în capacitățile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie. Fabricarea parțială în industria națională de apărare a mitralierei cal. 7,62 mm presupune fabricarea în industria națională de apărare cel puțin pentru următoarele componente: țeavă, port-închizător şi închizător prin realizarea în totalitate a prelucrărilor mecanice, a procedeelor industriale şi a tratamentelor aplicate semifabricatului, în vederea obținerii componentelor finite, procesul industrial având ca intrare semifabricatele, cel puțin pentru componentele menționate, şi restul componentelor necesare asamblării şi ca ieşire mitraliera cal. 7,62 mm.

      MG5

    • Este o posibila colt m5 este o arma ok

      1
  8. Mie undeva i-mi dă cu virgulă, dpmdv licență de fabricație e una , ai toate drepturile subcontractarea e altceva adică un lohn, când se termină comanda câștigătorul licitației spune pa iar cel ce făcea fabricația componentelor rămâne fără comenzi și dacă ar vrea să fabrice nu mai poate pt ca nu are drept să facă asta.
    Treaba seamănă gen P5 cu sudarea carcasei de Damen , aia-ți sudează tot ce vrei dacă le dai documentația tehnică deci în cazul lor e un lohn pt GD.
    Sper ca desteptii noștri să se gândească ca pt măcar un produs să achiziționeze și licență de fabricație altfel suntem prosti ca poooollua ca să nu spun altfel, cat despre CN-20 eu n-aș renunța la proiectul ăla.

    1
    • uiti un lucru piese principala e Joint-venture UMB -GDELS care detine licenta de fabricatie ,atat timp cat le asiguri contracte care respecta asocierea ai licenta ,cui subcontracteaza ca Damen aia e treaba lor

      • Să încetăm cu joint venture și bla blauri, e o asamblare de componente , sudat și vopsit carcasa și cam atât, când se va termina contractul asocierea va fi exact egal cu zirou, în realitatea nu există niciun transfer de tehnologie , pt mine transfer de tehnologie este achiziția unei licențe .

        1
        • pai mult succes ca bani nu ai, voi asta nu intelegeti vreti licenta ,motorul rollsroyce construit special de englezi pt borsuk cat i-a costat pe polonezi,cate miliarde de dolari au dat RTX polonezii contract si nu vorbim doar de LTMads ,ca sa faca pt borsuk stabilizatoarele tunului turelei ZSSW-30,stii ca pt alea au cumparat acu 10 ani de la orbital atk 5000 de tevi de tun ,adica nu produc tevile de tun pt alea ,dar voi visati ,continuati tata si fiti nemultumiti si visati la mareata industrie comunista si ce minunatii facea ea ,cum am mai zis pe aici ,licentele se platesc nu se fura ,vrei tun 155 l52 iei original sau licenta e treaba ta dar se pare ca si ala pe acare altii il fac sub licenta doar il cumperi nu il faci, ce manca trolii rahat pe aici ,la fel e valabil si pt altele dar VISATI

          3
          • Eu nu visez nimic, eu i-mi doresc ca țara asta să aibă din nou parte de industrializare iar industrializarea nu se face după modelul economic promovat în ultimii zeci de ani și cu asta basta.
            Este nevoie de licențe de fabricație pt a avea baza de plecare apoi dacă ești serios și investești în R&D poți dezvolta produse proprii, nu cred ca o licență pt o armă de asalt (cu condiția să negociezi cum trebuie ) ar trebui să coste mai mult de 50-100mil € , până la urmă nu e neparat să iei de la HK, Sig Sauer etc sunt sigur ca dacă am lua de la la Beretta sau chiar de la un armurier american de top care nu are super volume de vânzare lucrurile ar ieși win-win pt toți.
            Turcii si-au dezvoltat propria armă cu ajutorul HK nu vad de ce cum noi. Ii ar colabora.

            2
  9. Hk 433

  10. Tare curios sunt daca e cineva specialist sa ne spuna de ce mama naibi nu am putut fabrica si noi o pusca de asalt? Unde este marele hop pe care nu il putem trece? Sa fie oare vorba de metale speciale pe care nu le putem face?

    6
    • Dintre companiile existente singura care a venit cu un prototip era stimpex. Asa zisul prototip era doar un ak spoit mult sub ce fac companii private din SUA pentru piata civila. Lipsa completa de R&D.

      Asta fara sa tinem socoteala de lipsa unor linii de productie capabile sa produca atatea arme deci alti bani alta distractie. Nu sunt multe tari care mai produc arme pentru ca nu se merita. Pana si francezii cumpara de la nemti si francezii chiar sunt foarte protectionisti cu industria de aparare.

      6
    • Zeci de ani zero cercetare dezvoltare. Nu ai cu ce și nici cu cine.
      Simplu, trebuie pornit de la zero

      9
    • @Emil Fabrica de la Cugir se incapataneaza sa construiasca cele mai execrabila variante de AK dintre toti producatorii de arme assalt sovietice!Au avut o sansa sa faca treaba buna pe piata americana dar si pina acolo si-au dat cu stangul in dreptul,cu tot hype-ul si preturile mici,au pierdut imens din cota de piata,sarbii si bulgarii fac acum legea pe nisa asta!Calitate execrabila,lipsa de profesionalism,lipsa de specialisti,lipsa de investitii in cercetare si retehnologizare,aceiasi bosorogi securisto-comunisti,incapabili si analfabeti conduc fabrica aia spre ruina!Si toate astea cu un razboi la o aruncatura de de baț de granita…

      3
      • Ma intrebam si eu ca necunoscatorul uimit si uluit ca dupa ce zeci de ani ce am umplut Africa de kalasnicoave nu suntem in stare sa facem unu cu o teava mai subtire si ceva mai usor. Dar mna poate ca zilele astea iese la iveala cel mai clar ce oameni sunt in conducerile companiilor de stat. Ai perfecta dreptate

        1
    • Pentru că fabricile Romarm încă sunt locuri de munca bine plătite (la nivel de conducere) pentru clientela politică iar la nivel de dezvoltare/ producție a angajați platit foarte prost , aproape de pensie, profesioniști, fără discuție, dar la nivelul tehnologic al sec XX.
      In cazuri de genul asta, strategia e „timpul trece, leafa merge”, și „ciocu mic” , nu respiram, nu deranjam cu idei și propuneri, ca sa nu deranjam partidul(oricare ar fi ăla) că pune pe altul pe tron.
      Ni se dă de lucru de la „centrala” (ex. contractele civile SUA) , muncim, nu mi se dă, nu agitam apele.
      Concluzia e : „da , se putea, dar de ce sa ne complicam?”

      5
  11. De ce nu se cere direct investiție Green Field la firma care va câștiga, ci se cere asociere cu operator economic român? . Adică kaka maka, șpagă, pierdere de timp, anulare, amânare, anulare.

    2
    • Ți-ai dat singur răspunsul, nu avem o strategie de producție în țară, suntem extrem de neserioși și de șpăgari, adică nu mișcăm nimic dacă nu iese cașcavalul iar militaurii sunt cunoscuți ca fiind printre cei mai mari corupți și șpăgari din țara asta.

      3
  12. Hmm, eu nu as fi foarte optimist. Nu va așteptați la produse premium. Eventual alea merg la FOS. Racanul de rand se mulțumește cu o ghioaga, este (a fost) mult si dispensabil. Eventual o chinezărie făcută pe vapor pe care dacă vreți putem stanta HK sau ce vreți voi, Ferrari ori Bulgari😊

    1
  13. in ieconomia capitalista licentele pt tehnologii se platesc nu se fura ala e marele impediment pt industria romaneasca de armament si acu e bani sa se plateasca

  14. Dupa mine nu sunt decat doua variante Bren si Bereta ! Asta nu ca sunt fan la vre o marca ! Dar cand ma uit in traista si vad ce bani am si ce mi as dori sa faca investiti fabricantul, nu prea avem optiuni ! E ca la Shorad-Vshorad ! Era mai bun si Iris T sau Nasams, da bani multi si transfer ioc ! Asa v a fi si acum !

    2
  15. si ca sa intelegem articolul ,nu cumparam doar inlocuitor pt ak,luam , pistol ,smg ,arma de asalt ,DMR ,si probabil puscamitraliera si mitraliera de companie in un produs, acu verificati si voi cine face de taiti ,eu zic ca Berreta,Sig,HK ,FNfal,deci mult succes pt altii

  16. 206k acoperă doar echiparea armatei regulate ~100k militari. Dar ce facem cu rezervistii? Vom avea 100k de militari profesionisti cu un calibru iar restul de minim inca 100k cu 7,62 si 5,45 cum da soarta sa apuce fiecare. Asa a fost si in ww2 cand aveau tot 3 calibre.
    Asta e o arma pentru meseriași. Romania are nevoie de minim 200k de arme pe calibru NATO pentru rezerviști. Ar mai trebui inca un AK modernizat light pe modelul celor de la Cugir si scos la sub 1000eur. In UA AKul modernizat face fata cu brio. Deci mai trebuie inca un proiect de ~ 200 mil Eur. La cât au cheltuit dobitocii astia pe stalpisori si borduri, 200 mil e un fleac.
    Nu uitați ca Ucraina a supraviețuit cu rezervisti.

    3
    • Armia poloneza nu se topea dupa Grot.A fost adoptat pt ca politicul a facut mare galagie.Cum sa vina rezervisti si cum sa intre tinerii la oaste,cand ei tot ca armia sovietica aratau?

      Tehnic vb,Beryl al lor putea primi un kit ce le facea compatibile cu incarcatoarele de M4.Gata arma moderna NATO.
      Sa faca un AK in 5.56,cu tot cu sine,e vax albina.La Cugir e o firma privata Nova Modul ce le face pt piata civila la 1400 euro,dar e fitosenie in serii mici.E drept,in 7.62,dar tot aia e dpdv costuri de fabricare.
      Pretul real de productie nu cred ca trece de 400.Cu tot cu sine.

      Tot ce trebuia,de 20 de ani ,era cate un mic lot de 10000 bucati anual,la 800 bucata,sa aiba si fabrica de stat profit 200,sa fie si parandarat 200.Aceasi schema cu IOR si gata balciul.Ar fi furat,dar ar fi facut.

      Daca erau pusi pe business,toate PM-urile le faceau semi si le vindeau cu 400$ in State,cate 20000 pe an.Aveau si de unde sa fure,fara sa umble la buget.

      1
  17. N-a observat nimeni?
    „Semifabricatul”
    Se pare ca unii cred ca semifabricate înseamnă bare și țevi.
    Semifabricate poate însemna și o teava forjata la cald, de exemplu. Sau închizătorul forjat la cald.
    Deci tehnologia critica ar putea sa rămână pe dinafara contractului.

    2
    • La 3.2…” Fabricarea integrală a armei de asalt cal. 5,56 mm presupune fabricarea componentelor în totalitate în industria națională de apărare prin realizarea în totalitate a prelucrărilor mecanice, a procedeelor industriale şi a tratamentelor aplicate semifabricatului, în vederea obținerii componentelor finite, procesul industrial având ca intrare semifabricatele şi ca ieşire arma de asalt cal. 5,56 mm.”…te gândești ca metalurgia va rămâne în continuare a câștigătorului licitației și ca în țară se va face doar prelucrarea prin așchiere a metalelor apoi asamblarea componentelor și gata-i comedia?!….eu când vb de licență nu vb doar de bou.

      1
  18. Am facut deja 2 pariuri cu colegii excesiv de optimisti pe cate un JB, asa, soft, sa nu le para rau ca pierd :)) ca NU e HK.
    Aia e scumpa, for starters si dobitocii de la achizitii vor productie (adica asamblare, probabil) aici.
    CZ si Beretta sunt familiari cu piata noastra, au deja potecile facute la diversi bagatori de seama si mejteri de la achizitii, dar si industrie.
    As vrea HK, ei si belgienii sunt alta liga fata de restu, doar ca e scumpa pt tara criteriului „pretul cel mai mic”.
    Si Bren 2 pare ok, dar e deja la unguri.
    Beretta…ei au demonstrat ca sunt interesati si de investitii, aparent, ARX insa e o arma pt lumea a 3a, deocamdata.
    Sper ca nu participa turcii si israelienii, cu stifturile lor cu sclipici.
    Inca nu l-am vazut pe Cazacu sa dea din coate pe vreun culoar.
    In rest, este o „prapadita” de pusca automata, nu vreun SISTEM, cum au impresia trogloditii de la achizitii si 314zdele de la PR, acum orice scobitoare e bombastic „sistem”.
    Are accesorii, da, pana si „prapaditul” de AK e cumparat cu baioneta, curea, penar, teaca baioneta, dar nici rerardatii ramasi stalinisti nu-i spuneau „sistem”..

    2
    • Ai prins vremea cu sistemul secundar,pe langa cel principal? Daca nu ziceai asa erai incult tactic.
      Mai era arma lunga vs cea scurta, parca o formulare mai omeneasca.
      Nu am reusit sa vad decat pusti si pistoale,dar mno…

      I-am luat lu fiu-miu arme tactice,din magazinul de jucarii.”Tacticii” au ajuns si la gradinita.

      2
    • Exista si CZ Bren 3:
      CZ BREN Seria 3 https://share.google/PH4Tqmd5xVGkgUNav
      Cehii renunta la CZ Bren 2 in favoarea lui CZ Bren 3.Citeam undeva ca circa 70.000 de arme CZ Bren 2 ar fi fost retrase din dotarea armatei cehe si trimise in Ucraina.
      La cum gandesc factorii decizionali romani, animati de interese personale identice cu ale generalului Zisu, desi logic ar fi sa se opteze pentru CZ Bren 3, daca se va dori CZ, nu as fi deloc surprins sa se opteze pentru CZ Bren 2.
      In acest timp, americanii fac tranzitia spre calibrul 6,8mm la armele de asalt.

  19. Daca as merge pe mina nemtilor as lua: pistol-mitraliera/pusca de asalt HK G95, si ca mitraliera MG5. Acum pentru inlocuirea PSL-ului romanesc, voi ce ati dori sa luati de la nemti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *