Iuri Gagarin, 60 de ani de la primul zbor in cosmos al unui om

17 comentarii:

 1. Gogu de la Stână

  Primul in spațiu nu este neapărat o realizare a statului sovietic ci mai ales a unor oameni care si-au dedicat întreaga lor viata unei idei absolute mărețe – zborul omului printre stele.

  Unul dintre oamenii care l-au trimis pe Iuri Alekseevici Gagarin in spațiu a fost Serghei Pavlovici Koreliev. Un titan al științei spatiale care a suferit enorm din partea unui regim absurd și inuman , unul dintre geniile pe care Rusia in perena ei neputință nu a știut sa le aprecieze. Serghei Pavlovici a fost trimis pe nedrept in gulag, a muncit pana la epuizare intr-o mina de aur din zona Kolima unde practic si-a pierdut aproape toți dinții și abia tirziu cind razboiul a ajuns la porțile Moscovei regimul obtuz si-a adus aminte ca are oameni de valoare.

  Gagarin a fost în primul rind un atlet cu un organism extraordinar dar in același timp un pilot de elita cu o constituție mentala de fier . Un pilot tânăr, calm și robust, foarte apreciat de colegi și care va muri in 1968 intr-un accident de avion datorat se pare eternului hoas sovietic.

  De ce au trimis totusi rusii primul om in spațiu? Pai explicația e simplă- pentru ca americanii i-au subestimat tot timpul , pentru ca nu au știut cit de avansați erau rusii si ce resurse uriașe aveau si mai ales pentru ca in America lucrurile se făceau temeinic si riguros si nici vorba de hei-rupismul din perioada sovietica unde viata omului conta prea puțin.

  Momentul Gagarin ramine totuși o realizare uriașă a unui popor care cu 16 ani înainte ieșea dintr-un razboi năucitor cu peste 20 milioane de morți, cu distrugeri totale pe o zona de 10 ori mai mare ca România, un popor care pe parcursul a doar 2 generații a făcut saltul de la plugul de lemn la bomba cu hidrogen si primul om printre stele.

  In România au trecut 30 de ani de la Revoluție si va spun sincer ca nu îmi vine sa cred în ce haos și degringolada trăim. Nu vad nici progres palpabil, nici o realizare notabila – nimic și nimeni cu care sa ma mândresc.

  15
 2. frumoasa aniversare si sa nu uitam ca sunt lucruri pe care le folosim au fost prima data testate in spatiul cosmic

  3
 3. Mda, folosind tehnologia furata si savantii germani, dupa ce au murit oamenii de stiinta germani, n-au mai zburat nicaieri rusii.

  17
 4. Hunter (Scythia Minor)

  Germanii au zburat primii în spațiu. Judecând după altitudinea la care au trimis oameni…

  3
  • Gogu de la Stână

   @Hunter – strict tehnic vorbind a zbura in spațiu inseamna sa atingi prima viteza de evadare – 7,92 km/s adica cel puțin sa poți plasa un satelit fie și pe o orbită joasa și prima racheta care a reușit asta a fost versiunea Sputnik a rachetei intercontinentale balistice R-7 Semiorka care a plasat satelitul Sputnik pe 4 Octombrie 1957 – satelit care a fost proiectat de Mihail Komiakov.

   @Andrei – de Werner von Braun ai auzit? Cică neamtul asta i-a dus pe americani pe Luna

   @Lr(rez) – subscriu. Ai dreptate.

   3
   • Hunter (Scythia Minor)

    Nu prietene, e vorba de altitudine. Ai putea să te documentezi mai bine și s-o lași mai ușor cu sovietele, că fără acces la tehnologia germană nu ajungeau nicăieri. Până și americanii au recunoscut – când rușii au lansat primul sarelit artificial – că “naziștii lor au fost mai inteligenți decât ai noștri.”
    Practic oamenii de ștință germani și tehnologia germană au stat la baza realizărilor sovietice.
    Și da, Koroleev (cred că i-am pocit numele) are un merit semnificativ, pentru că el a insistat să lanseze primul satelit artificial. Modificând o rachetă intercontinentală…și exploatând la maximul evenimentul din punct de vedere propagandistic.
    Sunt două cărți: “Țintă America” și “Misiuni Speciale”, una e scrisă de Sudoplatov…găsești acolo o grămadă de informații legate de furtul de tehnologie și de aportul german adus sovietelor după WW2.

    5
   • Daca tot esti plin de respect, scrie-le corect numele.
    Deci, Wernher von Braun si Sergei Pavlovici Korolev.

    4
    • Gogu de la Stână

     Ete spanac …. numele lor complet e asa – scriu cum se aude. Da acum pe bune cine naiba ii zice tot numele lui Von Braun ?

     Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun (h-ul nu se aude si se aude freiher cu un r)
     Serghei Pavlovici Korolov (in nici un caz sergei)

     @Hunter – … cumva ai dreptate ca si unii și alții au stat cu nasul în V2 înainte sa se apuce de treaba … mda … rusii au ajuns primii la Peenemunde. Da’ la ce inaltime zici tu ca au trimis germanii un om in spațiu? Sau te referi la V2 ca obiect ce a ajuns primul în „spatiu”? Atunci sa știi ca primul obiect făcut de om care a ajuns în spațiul cosmic a fost unul din proiectilele trase de super-tunul german „Paris Gun” in 1918 si care ajungeau la 42 km înălțime. Daca ar fi folosit o săgeata cu sabot ar fi atins 82 km înălțime la 56 grade elevație adica altitudinea de croazieră long-range a lui V2.

     4
     • Hunter (Scythia Minor)

      Salut, scuze că răspund greu!
      Potrivit celor de la NASA, “spațiul” începe la 50 de kilometri peste nivelul mării. Germanii au trimis încă din 1942 o rachetă, ce a atins între 85 și 90 kilometri altitudine!!!
      Atunci Generalul Walter Dornberger a declarat: “Astăzi, s-a născut era spațială”. Tipu’ era directorul programului V2…

      PS: prima poză din spațiu e luată de americani. Tot o rachetă V2 au folosit…

      1
      • Federatia aeronauticà internationalà considerà limita lui Kármán (100 km) ca fiind « frontiera » între atmosferà si spatiul cosmic.
       Iar americanii spun cà este 50 de mile (nu km).

       4
     • Pai atunci scrie „Verner”, mai Chirita de la Stana 🙂

 5. Respecte !

  3
 6. Salut memoria acestui om, efortul depus in cursa pentru spatiu. Asta nu-mi schimba perspectiva fata de URSS si intunericul la care ne-a condamant timp de 45 de ani.

  10
  • Rusii au ajuns primii la Peenemunde dar au gasit o zona goala si bombardata. Documentatia si rachetele ramase au ajuns la US fiind mutate de germani in complexul subteran de la Nordhausen. Rusii au gasit complet intamplator cateva lazi cu kit-uri in poligonul de testare de la Lehesten.
   Trebuie recunoscut meritul lui Koroliov, un inginer vizionar, cu material inferior si lucratori germani din esalonul 2 a reusit sa ia fata americanilor. Tot el a insistat pentru transformarea R 7 in lansator civil pe motivul ca dorea sa arate suprematia sovietica, dar in realitate visa la cucerirea spatiului.
   Dar ca orice locuitor din „zona”, a beneficiat si el din plin de binefacerile socialismului cu un sejur prin gulag, fapt care i-a cauzat si sfarsitul prematur mai tarziu.
   Alt inginer rus de acelasi calibru a fost proiectantul sef al motorului V2 pentru T34, Konstantin Chelpan, fara acest motor diesel revolutionar nu exista niciun blindat greu sovietic. A primit aceeasi rasplata, ceva metal in zona capului…
   Nu trebuie sa privim oamenii din prisma conducerii tarii lor, au suferit si ei la greu, trebuie sa le apreciem inteligenta mai ales ca de multe ori au reusit cu resurse modeste si sub amenintari.

   7
   • Subscriu, si foarte bine zici, „Nu trebuie sa privim oamenii din prisma conducerii tarii lor, au suferit si ei la greu, trebuie sa le apreciem inteligenta mai ales ca de multe ori au reusit cu resurse modeste si sub amenintari.” si eu primesc „bate in cap” verbale daca abordez mai multe probleme in acesta maniera.

    2
 7. omul devenise mai popular decat trebuia si cum inca nu inventasera noviciokul…

  5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *